فهرست مطالب

مجله توسعه مدیریت منابع انسانی و پشتیبانی
پیاپی 58 (زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/10/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • زهرا زارعی*، هادی پورشافعی، علی عسگری صفحات 1-27

    هدف این پژوهش بررسی نقش واسطه ای جو سازمانی نوآورانه در رابطه بین رهبری دانش با عملکرد شغلی است. این پژوهش از نظر هدف از نوع پژوهش های کاربردی و از نظر روش، توصیفی همبستگی است. جامعه آماری شامل تمام کارکنان دانشگاه بیرجند (340 نفر) است که براساس جدول مورگان، تعداد 200 نفر به عنوان نمونه در نظر گرفته شد و با استفاده از روش تصادفی ساده انتخاب شدند و در نهایت داده‏های حاصل از 191 پرسش‏نامه، تجزیه و تحلیل شد. ابزار گرد آوری داده ها در پژوهش حاضر پرسشنامه رهبری دانش ویتالا (2004)، پرسشنامه عملکرد شغلی پاترسون (1970)  و پرسشنامه جو سازمانی نوآورانه سیگل و کارمر (1987) است. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از آزمون های ضریب همبستگی پیرسون، رگرسیون، تحلیل مسیر، آزمون سوبل و مدلیابی معادلات ساختاری به وسیله نرم افزارهای SPSS 25 و AMOS 24 انجام گرفت. نتایج پژوهش نشان دهنده آن است که بین گرایش به یادگیری، جو حمایتی یادگیری و عمل در نقش الگو با عملکرد شغلی کارکنان رابطه مثبت و معنا داری وجود دارد، اما حمایت از فرآیند یادگیری پیش بینی کننده عملکرد شغلی نیست. رهبری دانش 35 درصد از عملکرد شغلی کارکنان را تبیین می کند. همچنین جو سازمانی نوآورانه ممکن است نقش میانجی در رابطه رهبری دانش عملکرد شغلی را ایفا کند.

    کلیدواژگان: رهبری دانش، عملکرد شغلی، جو سازمانی نوآورانه
  • مصطفی کشاورزی، رسول رنجبریان* صفحات 28-56

    استقرار مدیریت کیفیت جامع (مکنا) برای کلانتری ها و پاسگاه ها و همه مراکز عرضه خدمات انتظامی بسیار ضروری است. مطالعه حاضر باهدف تعیین تاثیر نظام مدیریت کیفیت ناجا (مکنا) بر عملکرد کارکنان و رضایت ارباب رجوع در کلانتری های فرماندهی انتظامی استان آذربایجان غربی انجام شده است. این پژوهش از لحاظ هدف کاربردی و از نظر روش، توصیفی پیمایشی است. جامعه آماری شامل تمام کارکنان کلانتری ها و پاسگاه ها و همه مراکز عرضه خدمات انتظامی استان آذربایجان غربی است که با روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای به تعداد 278 نفر به عنوان حجم نمونه از طریق فرمول کوکران انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها با استفاده از سه پرسشنامه استاندارد «مدیریت کیفیت ناجا(مکنا)»، «عملکرد کارکنان» و «رضایت ارباب رجوع» استفاده شده است. روایی این پژوهش از طریق محتوایی و پایایی با آلفای کرونباخ برای هر یک از پرسشنامه ها به ترتیب، 853/0، 842/0، 871/0 تایید شد. یافته های پژوهش حاکی از آن است که مکنا و ابعاد آن بر عملکرد کارکنان و رضایت ارباب رجوع تاثیر معناداری دارد و تمام فرضیه ها در سطح خطای 99 درصد تایید شد.

    کلیدواژگان: مدیریت کیفیت ناجا(مکنا)، عملکرد کارکنان، رضایت ارباب رجوع
  • لیلا آندرواژ*، ابراهیم آلبونعمیی، امید زمان پور، ایمان قاسمی همدانی صفحات 57-83

    پژوهش حاضر بررسی تاثیر استفاده از روش ارزیابی توزیع اجباری بر خطر های منابع انسانی با در نظر گرفتن نقش میانجی معماری استعدادها است. این پژوهش از لحاظ هدف کاربردی، از لحاظ نحوه گردآوری داده ها، توصیفی - پیمایشی و از نوع پژوهش های کمی است. جامعه آماری را مدیران شرکت های فعال در صنعت نرم افزار در استان تهران تشکیل دادند که زیر نظر پارک علم و فناوری دانشگاه تهران فعالیت می کنند. تعداد این شرکت ها 39 شرکت بود که با توجه به کم بودن تعداد جامعه، به روش تمام شماری پرسشنامه پژوهش در اختیار همه مدیر عاملان 39 شرکت مذکور، قرار داده شد. برای تحلیل داده های حاصل از پرسشنامه از آزمون های نرمال بودن، همبستگی و مدل معادلات ساختاری از طریق نرم افزارهای اس پی اس اس و اسمارت پی ال اس، استفاده شد. نتایج پژوهش نشان داد استفاده از روش رتبه بندی توزیع اجباری بر معماری استعدادها تاثیر مثبت و بر خطر های منابع انسانی تاثیر منفی دارد. معماری استعدادها نیز بر خطر های منابع انسانی دارای تاثیر منفی بود. همچنین نقش میانجی متغیر معماری استعدادها در تاثیر استفاده از روش ارزیابی توزیع اجباری بر خطر های منابع انسانی، تایید شد. براین اساس استفاده از روش ارزیابی توزیع اجباری می تواند به حفظ و شناسایی کارکنان بااستعداد و در نتیجه کاهش خطر منابع انسانی کمک کند.

    کلیدواژگان: روش ارزیابی توزیع اجباری، معماری استعدادها، خطر های منابع انسانی، شرکت های تولیدکننده نرم افزار
  • هادی تیموری*، علی نصر اصفهانی، سید محمد یونسی فر صفحات 84-110

    پژوهش حاضر در پی تدوین مدل نظام آموزش با رویکرد چابکی است. نوع پژوهش از نظر هدف کاربردی توسعه ای است و در زمره پژوهش های ترکیبی در دو مرحله کیفی و کمی اجرا شد. جامعه آماری در مرحله کیفی بین 13 نفر از مدیران و معاونان و روسای بانک ملت شهر یزد و 3 نفر از اساتید دانشگاهی بودند و تمام کارکنان و مدیران شعبه های بانک ملت شهر یزد به عنوان جامعه آماری مرحله کمی پژوهش در نظر گرفته شد. به منظور برآورد حجم نمونه از جدول مورگان استفاده شد که در حدود 200 نفر به عنوان نمونه آماری در نظر گرفته شدند (تعداد 184 پرسشنامه جمع آوری شد). برای تجزیه وتحلیل اطلاعات از نرم افزار Amoss22 استفاده شد. نتایج نشان داد 17 شاخص استخراج شده از اهمیت بالاتری برخوردار بوده اند که در ابعاد شایستگی، آینده نگری و انعطاف پذیری دسته بندی شدند. نتایج حاصل از بخش کمی به دست آمده نشان داد، مولفه انعطاف پذیری با ضریب تاثیر (0.785) دارای بیشترین تاثیر است. همچنین مولفه های آینده نگری با ضریب (0.742) و شایستگی با ضریب(0.738) تاثیر معنادار و  مثبتی بر نظام آموزش چابک دارند.

    کلیدواژگان: مدیریت منابع انسانی، نظام آموزش چابک، شایستگی، آینده نگری، انعطاف پذیری
  • سحر بابایی، حمید رحیمی* صفحات 111-141

    بدون شک گسترش پارانویید سازمانی در سازمان ها به بروز پدیده های نامطلوبی در سطح سازمان و جامعه منجر می شود و با توجه به گستردگی این پدیده و لزوم مدیریت و کاهش پیامدهای نامطلوب آن، ضرورت و اهمیت بررسی این پدیده در سازمان ها به عنوان یک مساله مطرح است. بنابراین، درک پیشایندها و پسایندهای پارانویید سازمانی میتواند در کاهش آثار منفی این مفهوم به مدیران یاری رساند. بر این اساس، هدف پژوهش حاضر، بررسی پیشایندها و پسایندهای پارانویید سازمانی در دانشگاه کاشان است. نوع پژوهش، توصیفی همبستگی و جامعه آماری شامل کارکنان ستادی دانشگاه کاشان در سال 1398 به تعداد 377 نفر بود که با استفاده از فرمول کوکران و به روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای، 235 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند. برای گرداوری داده ها از سه پرسشنامه پیشایندهای پارانویید سازمانی، پارانویید سازمانی و پسایندهای پارانویید سازمانی استفاده شد. روایی هر سه پرسشنامه به صورت محتوایی و سازه تایید شد. پایایی پرسشنامه ها از طریق ضریب آلفای کرونباخ برای پیشایندها 87/0، پارانویید سازمانی 84/0 و پسایندها 86/0 به دست آمد. تحلیل داده ها در دو سطح توصیفی و استنباطی با استفاده از نرم افزار SPSS و آموس انجام گرفت. یافته ها نشان داد میانگین همه پیشایندهای پارانویید سازمانی، میانگین همه ابعاد پارانویید سازمانی به جز مولفه پارانویید شناختی و میانگین همه پسایندهای پارانویید سازمانی پایین تر از حد متوسط بود. همچنین پیشایندهای پارانویید سازمانی 33/0 روی پارانویید سازمانی تاثیر منفی و معنادار و پارانویید سازمانی به میزان 64/0 روی پسایندهای پارانویید سازمانی تاثیر مثبت و معنادار دارد.

    کلیدواژگان: پارانوئید سازمانی، عدالت سازمانی، حمایت سازمانی، بی تفاوتی سازمانی، رفتار ضد شهروندی
  • محبوبه سلیمان پورعمران*، منصوره اسفیدانی، راحله علیزاده، شیما محمدزاده صفحات 142-165
    هدف از پژوهش حاضر بررسی رابطه بین شیوه های تصمیم گیری مدیران با کیفیت کار گروهی و مدیریت مشارکتی کارکنان زن دانشکده علوم پزشکی خراسان شمالی است که از نظر هدف، کاربردی و از لحاظ نوع پژوهش، توصیفی پیمایشی است. جامعه آماری شامل تمام کارکنان زن دانشکده علوم پزشکی خراسان شمالی به تعداد 2000 نفر و نمونه طبق فرمول کوکران 322 نفر به روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند.  ابزار جمع آوری اطلاعات شامل  سه پرسشنامه استاندارد 41 سوالی شیوه های تصمیم گیری مدیران خوش نیت (1385)، پرسشنامه 37 سوالی کیفیت کار گروهی هوگل و گمویندن (2001)، پرسشنامه 16 سوالی مدیریت مشارکتی چوپانی (1389) است که پایایی آن ها از طریق آلفای کرونباخ به ترتیب (87/0)، (85/0) و (89/0) برآورد شد و روایی پرسشنامه ها از نوع صوری و  محتوایی بود که مورد تایید اساتید و خبرگان قرار گرفت. برای تجزیه و تحلیل یافته ها در بخش آمار توصیفی از جدول توزیع فراوانی، نمودار، میانگین و انحراف استاندارد و در بخش آمار استنباطی برای تجزیه و تحلیل داده ها و تعمیم نتایج از معادلات ساختاری به کمک نرم افزارهای آماری spssو  Lisrel استفاده شد. یافته ها نشان داد بین شیوه های تصمیم گیری مدیران با کیفیت کار گروهی و مدیریت مشارکتی زنان در دانشکده علوم پزشکی خراسان شمالی رابطه معنا داری وجود دارد.
    کلیدواژگان: شیوه های تصمیم گیری مدیران، کیفیت کار گروهی، مدیریت مشارکتی، زنان
  • رباب محمدی نسب، سیروس فخیمی آذر*، محمد پاسبان، نادر بهلولی صفحات 166-182

    توجه به کارکنان به عنوان بزرگ ترین سرمایه سازمان پدیده ای است که با رشد روز افزون اطلاعات وپیچیده تر شدن مشاغل بر اهمیت آموزش کارکنان نیز افزوده شده است. هدف این پژوهش، معرفی مدلتوانمند سازی کارکنان با آموزش است. جامعه آماری شامل کارکنان ستاد پلیس های تخصصی استان آذربایجان شرقی و حجم نمونه با استفاده از فرمول کوکران 007 نفر به روش تصادفی طبیقه ای است.روش پژوهش توصیفی پیمایشی و از نظر هدف کاربردی است. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه است که به تایید اساتید خبره رسیده است و پایایی آن نیز با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ محاسبه شده است.انجام گرفت. یافته های پژوهش نشان داد Amos و spss تجزیه و تحلیل داده ها با نرم افزارهای آماری 231 بر توانمند سازی کارکنان / 1 و آموزش عملی نیز با ضریب مسیر 57 / آموزش نظری با ضریب مسیر 64تاثیر داشته است؛ در نتیجه، نیروی پلیس برای دستیابی به موفقیت و دستیابی به اهداف در راستایتوانمندسازی منابع انسانی، باید بر روی آموزش در ابعاد آموزش های نظری و عملی برنامه ریزی کوتاه وبلند مدت کند.

    کلیدواژگان: توانمندسازی، آموزش نظری، آموزش عملی، نیروی پلیس
|
  • Zahra Zarei *, Hadi Pour Shafeie, Ali Asgari Pages 1-27

    The purpose of this study is to investigate the mediating role of innovative organizational climate in the relationship between knowledge leadership and job performance. This research is applied research in terms of purpose and descriptive correlation in terms of method. The statistical population includes all staff of Birjand University (340 people) that according to Morgan table, 200 people were considered as a sample and were selected using a simple random sampling method. Finally, the data obtained from 191 questionnaires were analyzed. ‌ The data collection tools in the present study are Vitala Knowledge Leadership Questionnaire (2004), Patterson Job Performance Questionnaire (1970) and Siegel and Carmer Innovative Organizational Atmosphere Questionnaire (1987). Data were analyzed using Pearson correlation coefficient, regression, path analysis, Sobel test and structural equation modeling using SPSS 25 and AMOS 24 software. The results show that there is a positive and significant relationship between learning orientation, supportive learning atmosphere and practice in the role of role model with employees' job performance, but supporting the learning process does not predict job performance. Knowledge leadership explains 35% of employees' job performance. Innovative organizational climate may also play a mediating role in knowledge leadership of job performance.

    Keywords: Knowledge leadership, Job Performance, Innovative organizational climate
  • Mostafa Keshavarzi, Rasoul Ranjbarian * Pages 28-56

    Establishing comprehensive quality management is essential for police stations and checkpoints and all law enforcement service centers. The aim of this study was to determine the effect of Iran Police quality management system on staff performance and client satisfaction in police stations of West Azerbaijan Province. This research is applied in terms of purpose and descriptive in terms of method. The statistical population includes all employees of police stations and checkpoints and all law enforcement service centers in West Azerbaijan province that were selected by stratified random sampling. 278 people were selected as a sample using the Cochran's formula. Data were collected using three standard questionnaires: "Police Quality Management", "Staff Performance" and "Customer Satisfaction". The validity of this study was confirmed by content and reliability with Cronbach's alpha for each of the questionnaires. Findings indicate that the place and its dimensions have a significant effect on employee performance and client satisfaction and all hypotheses were confirmed at a level of 99% error.

    Keywords: Quality Management, Staff Performance, Client Satisfaction
  • Leila Andervazh *, Ebrahim Albo Naieimi, Omid Zaman Pour, Iman Qasemi Hamedani Pages 57-83

    The present study investigates the effect of using forced distribution assessment method on human resource risks by considering the mediating role of talent architecture. This research is applied in terms of purpose, descriptive-survey in terms of data collection and is of quantitative research. The statistical population consisted of managers of companies active in the software industry in Tehran province, operating under the supervision of the Science and Technology Park of the University of Tehran. There were 39 companies, which due to the small number of the population, were provided to all the CEOs of the 39 mentioned companies through a total number of research questionnaires. To analyze the data obtained from the questionnaire, the tests of normality, correlation and structural equation modeling were used through SPSS and Smart PLS software. The results showed that the use of forced distribution ranking method has a positive effect on talent architecture and a negative effect on human resource risks. Talent architecture also had a negative impact on human resource risks. The mediating role of the talent architecture variable in the effect of using the forced distribution assessment method on human resource risks was also confirmed. Accordingly, the use of forced distribution assessment method can help retain and identify talented employees and thus reduce the risk of human resources.

    Keywords: Forced Distribution Assessment Method, Talent Architecture, Human resource risks, Software Companies
  • Hadi Teimouri *, Ali Nasr Esfahani, Sayed Mohammad Younesi Far Pages 84-110

    The present study seeks to develop a model of the education system with an agility approach. The type of research is developmental in terms of purpose and was conducted as a combination of qualitative and quantitative research. The statistical population in the qualitative stage were13 managers and deputies and heads of Bank Mellat in Yazd and 3 university professors. Morgan table was used to estimate the sample size and about 200 people were considered as a statistical sample (184 questionnaires were collected). Amoss22 software was used to analyze the data. The results showed that the 17 extracted indicators were of higher importance and were classified into competency, futurism and flexibility dimensions. The results obtained from the quantitatively obtained part showed that the flexibility component with the impact factor 0.785 has the greatest impact. Also, the components of foresight with a coefficient 0.742 and competence with a coefficient 0.738 have a significant and positive effect on the agile education system.

    Keywords: Human Resource Management, Agile Education System, Competence, Foresight, Flexibility
  • Sahar Babaie, Hamid Rahimi * Pages 111-141

    Undoubtedly, the spread of organizational paranoid in organizations leads to the occurrence of adverse phenomena in the organization and society, and given the extent of this phenomenon and the need to manage and reduce its adverse consequences, the necessity and importance of studying this phenomenon in organizations is an issue. Accordingly, the aim of the present study is to investigate the antecedents and consequences of organizational paranoid at Kashan University. The type of research was descriptive-correlational and the statistical population included 377 staff members of Kashan University in 1398. Using Cochran's formula and stratified random sampling, 235 people were selected as the sample. Three questionnaires of organizational paranoid antecedents, organizational paranoid and organizational paranoid antecedents were used to collect data. The validity of all three questionnaires was confirmed in terms of content and structure. The reliability of the questionnaires was proved through Cronbach's alpha coefficient for prerequisites 0.87, organizational paranoid 0.84 and postseconds 0.86. Data analysis was performed at both descriptive and inferential levels using SPSS and Amos software. The results showed that the mean of all organizational paranoid antecedents, the mean of all dimensions of organizational paranoid except the cognitive paranoid component and the mean of all organizational paranoid consequences were lower than average. Also, organizational paranoid antecedents of 0.33 have a negative and significant effect on organizational paranoid and organizational paranoid has a positive and significant effect on organizational paranoid consequences of 0.64.

    Keywords: Organizational Paranoid, Organizational Justice, organizational support, Organizational indifference, Anti-Citizenship Behavior
  • Mahboube Soleimanpouromran *, Mansoureh Esfidani, Raheleh Alizadeh, Shima Mohammad Zadeh Pages 142-165
    The purpose of this study is to investigate the relationship between managers' decision-making methods with the quality of teamwork and participatory management of female employees of North Khorasan University of Medical Sciences, which is applied in terms of purpose and descriptive survey in terms of the type of research. The statistical population included all female employees of North Khorasan University of Medical Sciences in 2000 and the sample was selected according to Cochran's formula 322 people by simple random sampling. Data collection tools included three standard 41-item questionnaires of decision-making methods of pleasant managers (2006), 37-item questionnaire of quality of teamwork by Hoogel and Gmuinden (2001), 16-item Shepherd's Collaborative Management Questionnaire (2010), the reliability of which based on Cronbach's alpha were estimated as 0.87, 0.85 and 0.89 respectively, and the validity of the questionnaires was of a formal and content type that was approved by professors and experts. To analyze the findings in the descriptive statistics section, the frequency distribution table, graph, mean and standard deviation were used, and in the inferential statistics section to analyze the data and generalize the results, structural equations were used using SPSS and Lisrel statistical software. Findings showed that there is a significant relationship between decision-making methods of managers with the quality of teamwork and participatory management of women in North Khorasan University of Medical Sciences.
    Keywords: Managers' decision-making methods, quality of teamwork, participatory management, Women
  • Robab Mohammadi Nasab, Sirus Fakhimi Azar *, Mohammad Pasban, Nader Bohlouli Pages 166-182

    Attention to employees as the largest asset of the organization is a phenomenon that with the increasing growth of information and more complex jobs has increased the importance of staff training. The purpose of this study is to introduce a model of employee empowerment with training. The statistical population includes the staff of the specialized police headquarters of East Azerbaijan province and the sample size using Cochran's formula is 227 people by natural random method. The research method is descriptive-survey and applied in terms of purpose. The data collection tool is a questionnaire that has been approved by expert professors and its reliability has been calculated using Cronbach's alpha coefficient. Data analysis was performed using SPSS23 and Amos statistical software. Findings showed that theoretical training with a coefficient of 0.64 and practical training with a coefficient of 0.57 had an effect on employee empowerment; As a result, in order to achieve success and achieve the goals of human resource empowerment, the police force must plan short and long term on training in the dimensions of theoretical and practical training.

    Keywords: Empowerment, theoretical training, Practical Training, police force