فهرست مطالب

آموزه های حقوق کیفری - پیاپی 19 (بهار و تابستان 1399)

نشریه آموزه های حقوق کیفری
پیاپی 19 (بهار و تابستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/06/01
  • تعداد عناوین: 12
|
  • محمود اسپانلو، ایرج گلدوزیان، کیومرث کلانتری* صفحات 3-34

    اثبات همه ی اجزای رکن مادی تجاوز جنسی، مستلزم ارایه ی ادله ی اثبات می باشد، بنابراین در این پژوهش، چالش های موجود در شیوه ی ساماندهی ادله ی اثبات، با استفاده از تجربه های قضایی، مورد بررسی قرار گرفت. بررسی ها نشان می دهد دو دلیل شهادت شهود و اقرار، از دلایل ناکارآمد در اثبات دعوی تجاوز جنسی به شمار می روند؛ زیرا قیود فراوانی بر این دو دلیل، از سوی قانونگذار مقرر شده که بر توان اثباتی آن ها تاثیر گذاشته است. لذا این پژوهش، وضعیت اقرارهای ناقص و انکار شده و اقرار نزد سایر کنشگران غیرقاضی محکمه و پیچیدگی های حاکم بر شهادت شهود از جمله مشاهده ای بودن شهادت و امکان عدول از شهادت در دعوی تجاوز جنسی مورد بررسی قرار گرفته است، اما علم قاضی به لحاظ گستردگی قراین علم آور، از مهمترین دلایل به شمار می رود که مصادیقی از این قراین با استفاده از تجربه های قضایی استخراج شده است هرچند بررسی رویه ی قضایی نشان می دهد که شبهه بر تمام ارکان مادی جرم تجاوز جنسی، سایه افکنده و یکی از دلایل عمده ی نقض رای در دیوان عالی کشور است که به لحاظ گستردگی استناد به شبهه، حقوق بزه دیدگان به شدت در معرض تهدید قرار گرفته است.

    کلیدواژگان: تجاوز جنسی، علم قاضی، اقرار، شهادت، شبهه، بزه دیده
  • لیلا پورنجفی قوشچی، حسین فخر*، بابک پورقهرمانی صفحات 35-68

    پالایش فضای مجازی درحمایت ازبرخی حقوق وآزادیهای بشری،بامداخلاتی برای حق آزادی بیان واطلاعات و نیز برخی جنبه های حریم خصوصی همراه است و عدم رعایت اصول و ضوابطی در اعمال آن،حتی ممکن است به نقض این حقوق منجرشود.با تامل دراسنادمنطقه ای وبین المللی،می توان ضوابطی برای اعمال پالایش باهدف دستیابی به الگویی منطبق باموازین حقوق بشر،استخراج نمودکه کاربست آن،می تواند بین محدودیتهای ناشی ازپالایش از یک سو وحقوق بنیادین دریک جامعه مردم سالار از سوی دیگر،تعادل برقرار نماید.این مقاله با شیوه تحلیلی-توصیفی به این نتیجه می رسدرعایت اصول چهارگانه ملهم از اسنادحقوق بشری دراعمال پالایش،شامل اصل قانونی بودن،اصل هدف مشروع،اصل ضرورت واصل تناسب،ضمن افزایش کارآمدی پالایش وکاهش زمینه توسل به اقدامات ضدپالایش توسط کاربران،می تواند از مداخلات بی رویه و غیرضروری دولتها بر حقوق وآزادی های اساسی شهروندان جلوگیری نماید. واژگان کلیدی: پالایش، ضرورت، تناسب، هدف مشروع، حقوق بنیادین.

    کلیدواژگان: پالایش فضای مجازی، آزادی بیان و اطلاعات، حریم خصوصی، ضرورت، تناسب، هدف مشروع
  • شهرداد دارابی* صفحات 69-98

    سیاست جنایی ترکیبی جنبشی ضد تمرکز است که با تاکید بر پویایی و تکثر پاسخ های اتخاذی از جانب هیات اجتماع در برابر بزهکاری،واضعان سیاست جنایی را در پهنه ی بزه انگاری، پاسخ گذاری و فرایند دادرسی به بدیل های تلفیقی رهنمون می سازد.براین ابتنا اگرچه پارادایم آزادی، برابری و قدرت تعیین کننده ی مدل غالب سیاست جنایی دولت ها قلمداد می شوند؛ مع الوصف قابلیت انفکاک یا همسانی مدل سیاست جنایی ترکیبی در تکثر بزه انگاری، اعم از جرم انگاری و تخلف انگاری از یک سو و تنوع پاسخ گذاری و آیین دادرسی از سوی دیگر مدل سازی نوین را در عرصه ی سیاست جنایی مطرح می نماید.براین اساس،کاربست کنش های فرهنگی، اجتماعی یا وضعی و پاسخ های مدنی،اداری - انضباطی و کیفری در قبال جرایم زیست محیطی می تواند حداکثر کارآمدی و بهره وری را در بر داشته باشد.تجمیع مطلوب متغیرها و نوسانات پیش بینی شده در سیاست جنایی ترکیبی ایران در برابر بزهکاری زیست محیطی مبین گذار از پاسخ های کیفری صرف و استحاله ی این مهم در هماهنگ سازی راهبردهای توان افزا یا توان گیر پیشگیرانه و توسعه ی شبکه ی اداری - انتظامی و جامعه ی مدنی متناظر با جرایم معنونه است.

    کلیدواژگان: سیاست جنایی ترکیبی، بزهکاری زیست محیطی، پاسخ شناسی، سیاست گذاری، هماهنگ سازی
  • منصور رحمدل* صفحات 99-122
    در میان حقوق دفاعی متعدد متهم آخرین دفاع را، که در مرحله نهایی هر مرحله از دادرسی مبتنیا بر اصل برایت مورد توجه قرار گرفته، می توان تکمیل کننده فرایند دفاع تلقی کرد. بر همین اساس قانونگذار در مواد 262، 371 و 399 قانون آیین دادرسی کیفری سال 92 به این حق اشاره نموده است. مقاله حاضر با استفاده از روش تحلیلی در مقام پاسخ دهی به این سوالات است که آیا مقامات قضایی در هر شرایطی در پایان تحقیقات ملزم به اخذ آخرین دفاع هستند؟ آیا می توان در صورت احضار متهم برای اخذ آخرین دفاع و عدم حضور وی، درخواست حاضر کردن وی، و در صورت عدم حضور، وجه الکفاله و وجه التزام را اخذ یا وثیقه را ضبط نمود؟ یافته های تحقیق دلالت بر آن دارد که آخرین دفاع حق متهم و متضمن تکلیفی برای مقام قضایی است. در احضاریه باید به اخذ آخرین دفاع بدون قید نتیجه عدم حضور جلب است تصریح شود. مقام قضایی فقط در فرضی که نظر به بزهکاری متهم داشته باشد ملزم به اخذ آن است. عدم اخذ آن علاوه بر تخلف انتظامی، موجب بی اعتباری رای است. در صورت عدم حضور متهم نمی توان تامین ماخوذه را اخذ یا ضبط نمود.
    کلیدواژگان: آخرین دفاع، متهم، حق، تکلیف
  • فرهاد شاهیده، امیرحسن نیازپور* صفحات 123-160

    تروریسم یکی از مهم ترین چالش های عدالت کیفری در عرصه داخلی و بین المللی است. با افزایش جرایم تروریستی، برخی دولت ها در راستای حمایت از شهروندان و حفظ اقتدار حاکمیت ملی و تامین نظم و امنیت عمومی، اقدامات نوینی را اتخاذ نموده اند. از این رو، تحولات گسترده ای در نظام عدالت کیفری کشورهای مختلف شکل گرفته است. توجه به حالت خطرناک مرتکبان و پاسخ های سرکوب گر؛ جرم انگاری ها را به سمت امنیتی شدن پیش برده است. از آنجا که پیشگیری به معنای خاص آن و جرم انگاری های سنتی به تنهایی کارآمد نیستند، تکیه بر مفهوم خطر با منطق پیش دستانه، حاکی از پارادایم جدیدی در پیشگیری از بزهکاری تروریستی در قالب جرم انگاری های نوین است. جرم انگاری پیش دستانه بیشتر ناظر بر رفتارهای مرتبط با تروریسم است و خود مرتکب و یا دیگری را در آستانه ارتکاب جرم تروریستی متوقف می نماید. بدین سان، قانونگذاران با ایجاد حالت فعال و آماده باش در حقوق کیفری، یا قلمرو حقوق کیفری را عقب تر از شروع به جرم و یا تبانی می برند و یا با جرم انگاری جرایم مرتبط با جرم تروریستی یا اقدامات موقتی مداخله ای که برای «قبل از بروز تهدید» پیش بینی شده اند، حقوق کیفری را تا حد ممکن و با هدف پیش دستی در مبارزه با تروریسم گسترش می دهند.

    کلیدواژگان: جرم انگاری، امنیت، تروریسم، پیشا جرم
  • محسن شریفی صفحات 161-188

    شکل گیری موج های معتنابه بیماری کووید نوزده و فزونی مبتلایان و جان باختگان انسانی ناشی از آن، وضعیت بغرنحی را فراروی جامعه ی ایران هم چون بسیاری از کشورهای درگیر این پدیده قرار داده است. به رغم تکاپوی درخور ویروس شناسان و متخصصان حوزه ی سلامت در تدوین و ابلاغ پروتوکل های بهداشتی و نیز آموزش همگانی برای مدیریت این بحران زیستی، بسا اشخاصی، بی توجه به ضابطه ها و زنهارهای داده شده، در شکل های مختلف به انتقال یا انتشار این ویروس به افراد معین یا نامعینی اقدام، و متعرض تمامیت جسمانی شان شوند. در این صورت، بررسی تبعات قضیه و شناسایی مسوولیت کیفری آن ها موضوعیت می یابد. این نوشتار با رویکردی توصیفی-تحلیلی، به تبیین این مساله و بعد های جنایی آن پرداخته است. ماحصل کار نشان می دهد که هر آینه، انتساب گونه های جنایت های عمد، شبه عمد و خطای محض به عامل انسانی انتقال دهنده حسب موقعیت ذهنی و کیفیت رفتار وی ممکن، و مسوولیت تبعات آن متوجه اوست. این گفته، البته بدین معنی نیست که مداخله ی نهاد های حقوقی نمی تواند منتج به رخدادهای جنایی گردد. به عکس، در صورت احراز رابطه ی علیت بین رفتار این اشخاص و نتیجه های مورد اشاره و نیز اثبات عنصر تقصیر، راه برای تحمیل دیه و تعزیر بر آنان هموار است.

    کلیدواژگان: ویروس کرونا، مسوولیت کیفری، جنایت عمدی، جنایت شبه عمدی، جنایت خطئی
  • جواد صالحی* صفحات 189-208

    قطعنامه شورای امنیت در وضعیت سودان شامل مولفه های پنهان است که شناسایی و اعتبارسنجی آنها مستلزم تفسیر قطعنامه شورای امنیت است. مطالعه تطبیقی این مولفه ها از زاویه مقررات اساسنامه در رویه قضایی از اهداف و موضوع این نوشتار است. روش مطالعه از نوع توصیفی تحلیلی و با اتکاء به رویه قضایی در وضعیت سودان و تیوری های مرتبط با مقررات اساسنامه است. سوال اصلی پژوهش این است که قطعنامه شورای امنیت در وضعیت سودان واجد چه کارکرد و دستاوردهایی در آیینه مقررات اساسنامه است؟ یافته های پژوهش نشان می دهد که قطعنامه شورای امنیت در وضعیت سودان شامل مولفه هایی از جمله؛ ایجاد صلاحیت دیوان کیفری بین المللی، انتفاء مصونیت بین المللی و لزوم همکاری دولت ها با دیوان کیفری بین المللی است. کارکرد این الزامات در نتیجه تفسیر مقررات اساسنامه باعث شده است تا دولت غیرعضو سودان به مثابه دولت عضو دیوان کیفری بین المللی تلقی شود. بنابراین رد ادعای عدم عضویت دولت سودان در دیوان کیفری بین المللی، انتفاء بایسته های حقوق بین الملل عرفی در ارتباط با مصونیت بین المللی و ممنوعیت خودداری دولت ها از همکاری با دیوان کیفری بین المللی از دستاوردهای حاصل از تفسیر قطعنامه شورای امنیت در پرتو مقررات اساسنامه و رویه قضایی دیوان کیفری بین المللی در وضعیت سودان است.

    کلیدواژگان: رویه قضایی، قطعنامه شورای امنیت، صلاحیت دیوان کیفری بین المللی، انتفاء مصونیت بین المللی، دولت غیرعضو دیوان بین المللی کیفری
  • سید مصطفی محقق داماد، سید محسن موسوی فر، کاظم خسروی* صفحات 209-228

    ثبوت قصاص در قتل عمدی مستلزم شرایطی است که یکی از این شرایط، برابری مرتکب و مجنی علیه در «دین» می باشد. این شرط از این جهت معرکه ی آرای فقهای اسلامی قرار گرفته است که سه طایفه ی از روایات در رابطه با آن وجود دارد. چنانچه فقهای شیعی با طرد روایات مبتنی بر قصاص قاتل مسلمان در قبال کافر ذمی(دسته ی اول)، قایل به عدم قصاص قاتل مسلمان به صورت مطلق(دسته ی دوم)،یا قصاص در صورت قتل اعتیادی مسلمان در برابر کافر ذمی (دسته ی سوم) شده اند. اینان با حمل روایات مثبت قصاص به مورد قتل اعتیادی، به اطلاقات برخی از آیات قرآن کریم همچون آیه ی نفی سبیل و هم چنین اجماع فقها استناد می ورزند. با این حال به نظر می رسد که دلایل آنان در عدم ثبوت قصاص قاتل مسلمان به صورت مطلق یا به صورت غیر اعتیادی، با اشکالات جدی مواجه می باشد. به طوری که با انصراف روایات مذکور به کافر حربی، نهایتا در مواجهه با قتل عمدی مسلمان در قبال کافر ذمی، چاره ای جزحکم به ثبوت قصاص نخواهد بود.

    کلیدواژگان: قصاص، قتل، کافر ذمی، مسلمان
  • حمید موذنی بیستگانی، محمدرضا کیخا* صفحات 229-248

    مطابق بند (ب) ماده 422 قانون مجازات اسلامی، "زنا با همسر پدر" موجب اعدام زانی است. این قانون، مستند به فتوای مشهور فقهای امامیه است . البته در بیانات فقهاء، گاهی فرع دوم به عنوان یکی از مصادیق فرع اول و گاهی به عنوان یکی از عوامل مستقل و مجزا بیان شده است در حالیکه اساسا به نظر می رسد تعیین مجازات اعدام برای چنین جرمی، قطعی نیست چرا که برخی دیگر از فقها در نظری متناقض، این عمل را مستوجب مجازات قتل نمی دانند. لذا باید دید دلیل فقها و قانون مجازات بر حد اعدام در این خصوص چیست؟ این پژوهش که به روش توصیفی تحلیلی انجام شده نشان می دهد که مبنای این دیدگاه وقانون روایت خاصی است که قابل خدشه می باشد چرا که علاوه بر اعراض فقها از بخشی از آن و نقدهای وارده برسند این روایت، بنای شریعت و قانون نیز براحتیاط تام در مورد دما می باشد. همچنین قاعده دری و اصل برایت و استصحاب نیزموید لزوم احتیاط در دما و نیز لزوم تحفظ بر نفوس محترم می باشد درنتیجه به نظر می رسد شایسته است بند (ب) ماده 224 حذف گردد.

    کلیدواژگان: بند(ب)ماده 224، زنا با محارم، همسر پدر، اعدام
  • سید درید موسوی مجاب، رسول احمدزاده*، سینا رستمی صفحات 249-272

    در نظام کیفری ایران، از همان ابتدا سیاست جنایی واحدی در قبال مبارزه با جرایم مواد مخدر اتخاذ نشده است، گاهی قانون گذار به شدت با این موضوع با وضع قوانین سخت گیرانه به مقابله پرداخته و در برخی زمان ها حتی اقدام به جرم زدایی از برخی جرایم سابق نموده است. قانون گذار در آخرین ماده الحاقی به قانون مبارزه با مواد مخدر، تلاش کرده تا گستره شمول کیفر اعدام نسبت به مرتکبان جرایم مواد مخدر را کاهش دهد، سیاستی که هم سو با فشارهای بین المللی و در تقابل با ایده شدت کیفر مدنظر قانون گذار قرار گرفته است تا در چارچوب آن به هدف عقلانی کردن نظام واکنش کیفری به مواد مخدر دست یابد. در این مقاله ضمن تحلیل مبانی این تغییر رویکرد، به بررسی ابعاد سیاست جنایی فعلی در مقابله با بزهکاری مواد مخدر پرداخته ایم که حاکی از آن است که اگرچه قانون گذار در پی تعدیل کیفری در برابر مرتکبان جرایم مواد مخدر بود است اما در عمل، تغییرات موجود منجر به افزایش سخت گیری و تشدید کیفری در قبال این دسته از مجرمان شده است. در واقع، برآورد این پژوهش حاکی از آن است که سیاست جنایی قانون گذار برخلاف پندار نخستین اگرچه تعدیل کننده به نظر می رسد، در عمل منجر به شدت عمل کیفری شده است.

    کلیدواژگان: سیاست جنایی، قانونگذاری، مواد مخدر، اعدام، سخت گیری کیفری
  • احمد نصراصفهانی، لیلا رئیسی*، علیرضا آرش پور صفحات 273-304

    همگام با توسعه حقوق بین الملل در دو حوزه کیفری و محیط زیست، مفهوم زیست بوم زدایی/ اکوساید/ ژیوساید، نیز توسط اندیشمندان ابداع و به‎کار گرفته شد. این مفهوم که به تخریب و آسیب رسانی گسترده، بلند مدت و شدید به محیط زیست توجه دارد، در چند دهه اخیر محور بحث ها و نظریه پردازی های گوناگون شده و در اساسنامه ICC به شکلی محدود به عنوان یکی از مصادیق جنایات جنگی مورد شناسایی قرار گرفته است. علاوه برآن اساسنامه دیوان این قابلیت را دارد تا برخی مصادیق زیست بوم زدایی را در قالب ابزار ارتکاب جنایت علیه بشریت یا نسل زدایی نیز مورد شناسایی قرار دهد. با این وجود به دلایلی از جمله ماهیت متفاوت جرایم زیست محیطی و عدم پوشش کامل مصادیق زیست بوم زدایی از سوی اساسنامه، ضرورت دارد تا این مفهوم به عنوان یک جرم مستقل مورد شناسایی و جرم انگاری بین المللی قرار گیرد. این پژوهش با به کارگیری روش توصیفی - تحلیلی به دنبال توجیه چرایی این جرم انگاری و بیان دلایل ضرورت آن و بررسی چالش های پیش روی آن است. امروز می توان ادعا کرد که مقابله با زیست بوم زدایی یکی از ارزش های بنیادین جهانی و یکی از تعهدات عام الشمول بین المللی است که جرم انگاری آن در سطح بین المللی امری ضروری و اجتناب ناپذیر شده است.

    کلیدواژگان: اکوساید، جرم انگاری بین المللی، جرم مستقل، حقوق بین المللی کیفری، آسیب زیست محیطی
  • اسماعیل هادی تبار*، عیسی ولی زاده صفحات 305-338

    صلاحیت دادگاه کیفری یک در ماده 302 قانون آیین دادرسی کیفری مصوب 1392 و ماده 9 قانون مبارزه با تامین مالی تروریسم مصوب 1394 احصاء شده است. اما این دادگاه علاوه بر صلاحیت اصلی، صلاحیت اضافی نیز دارد، ماده های 313 و 314 ق.آ.د.ک 1392مصادیق آن می باشند که به جرایم ارتکابی در صلاحیت دادگاه کیفری دو به جهت صلاحیت اضافی، در دادگاه کیفری یک رسیدگی می شوند. با توجه به صلاحیت اضافی دادگاه کیفری یک، در رویه قضایی در مراحل مختلف تحقیقات مقدماتی، رسیدگی و اعتراض با چالش هایی مواجه شده است. از یافته های تحقیق اینکه چنانچه وکیل تسخیری در رابطه با جرایم موجب مجازات مندرج در بندهای الف، ب، پ، ث ماده 302 ق.آ.د.ک تعیین گردد و در حین رسیدگی دادگاه بزه ارتکابی را خفیفتر تشخیص دهد وکیل مورد نظر کماکان حق دفاع در پرونده راجع به جرایم خفیفتر در این حالت را دارا می باشد. نوشتار حاضر به روش توصیفی - تحلیلی، با جمع آوری منابع کتابخانه-ای و بررسی آرای قضایی، به برجسته ساختن این چالش ها پرداخته و در نهایت راهکارهای عملی برای برون رفت از این چالش به متولیان سیاست گذاری جنایی پیشنهاد می دهد. از مهم ترین یافته های نوشتار حاضر عدم نیاز به تشریفات قانونی خاص در صلاحیت اضافی می باشد.

    کلیدواژگان: دادگاه کیفری یک، آیین دادرسی، صلاحیت نسبی، صلاحیت اضافی، رسیدگی مستقیم
|
  • Mohammad Espanlu, Iraj Goldoziyan, Kiumarth Kalantari * Pages 3-34

    P roof of all the actus reus (material elements) of rape requires the presentation of evidence, so in this study, the challenges in the way of organizing the evidence, using judicial experience, were examined. Studies show that two indications of witness testimony and confession are ineffective reasons in proving a rape case; because many restrictions on these two reasons have been imposed by the legislature, which has affected their probative power. Therefore, this study examines the status of incomplete and denied confessions and confessions of other non-judge actors of tribunal and the complexities  of witness testimony, including the observance of testimony and the possibility of deviating (withdrawal) from testimony in a rape case However, Personal knowledge of the judge, in terms of the extent of circumstantial evidence, is one of the most important indications that examples of this evidence have been extracted using judicial experience. However, a review of judicial procedure shows that suspicion casts a shadow over all the material elements (actus reus) of the crime of rape (sexual assault) and one of the main reasons for the breach of the verdict in the Supreme Court is that the rights of the victims have been severely threatened due to the widespread citation of suspicion.

    Keywords: Rape (Sexual assault), Personal knowledge of the judge, confession, testimony, suspicion, victim
  • Leala Pornajafi, Hossein Fakhr *, Babak Pourghahramani Pages 35-68

    Refinement of Cyberspace in the Light of Human Rights Documents * Leila Pournajafi Ghoushchi (PhD student in Criminal Law & Criminology) * Hossein Fakhr (Associate professor at University of Tabriz) * Babak Pourghahramani (Associate prof. at Islamic Azad Univ., Maragheh) T he refinement of cyberspace in support of some human rights and freedoms is accompanied by interference with the right to freedom of expression and information, as well as some aspects of privacy, and failure to comply with the principles and rules in its application may even lead to violations of these rights. By considering regional and international documents, it is possible to derive criteria for refining in order to achieve a model that complies with human rights standards which its function can be balanced between the  constraints of refinement on the one hand and fundamental rights in a democratic society on the other. This article concludes with an analytical-descriptive method that the observance of the four principles inspired by human rights documents in the practice (exercise, applying) of refining, including the principle of legality, the principle of legal purpose, the principle of necessity and the principle of proportionate, while increasing the efficiency of refinement and reducing the grounds for resorting to anti-refining measures by users can prevent unnecessary interference by governments in the fundamental rights and freedoms of citizens.

    Keywords: Cyberspace refinement, Freedom of expression, information, Privacy, Necessity
  • Shahrdad Darabi * Pages 69-98

    C ombined criminal policy is a decentralized movement that, by emphasizing the mobility and multiplicity of responses adopted by the community body against delinquency, guides criminal policy legislators in the areas of criminalization‎, respond making, and litigation process into integrated alternatives. Although, according to this, the paradigm of freedom, equality and power is considered as determined dominant model of criminal policy of governments. As far as it goes, the ability of separating or homogeneity of the combined criminal policy model in the multiplicity of criminalization, including criminality  and delinquency on the one hand and the variety of responses and procedure on the other hand, introduces a new modeling in the field of criminal policy. Accordingly, the function of cultural, social, or statutory actions and civil, administrative, disciplinary, and criminal responses to environmental crimes can maximize the challenge of achieving the minimum achievements in the fight against environmental crime and include the necessary productivity along with changing the scope of criminal policy. Studies showing (are explanatory for) the optimal integration of variables and fluctuations predicted in Iran’s combined criminal policy against environmental delinquency through mere criminal responses and the transformation of this important issue in the coordination of empowerment or preventive strategies and developing the administrative-disciplinary network and civil society is relevant to the crimes in question. This article examines the aspects and effects of a combined criminal policy regarding environmental delinquency and effective strategies in Iran.

    Keywords: Combined Criminal Policy, Environmental Delinquency, Respondology, Policy making
  • Mansour Rahmdel * Pages 99-122
    A mong the many defense rights of the accused, the last defense, which is considered in the final stage of each stage of the trial based on the presumption of innocence principle, can be considered as a complement to the defense process. Accordingly, the legislator has mentioned this right in Articles 262, 371 and 399 of the Criminal Procedure Code of 1392 (2014). The present article uses an analytical method to answer the questions of whether judicial authorities are required to make a final defense at all times at the end of a proceeding. If the accused is summoned to receive his last defense while he is not present, is it possible to request his presence while he is not present, to obtain the amount fixed in the courtship bon and the recognizance (penal sum) or to seize the bail? The findings of the researching indicate that the final defense is the right of the accused and includes a duty (obligation) for the judicial authority. The summons must specify the last defense without result, which is the absence of a summons. The judicial authority is obliged to obtain (get) it only if it is related to the accused. Failure to obtain it, in addition to disciplinary violations, invalidates the verdict. In the absence of the accused, existing security of the accused cannot be obtained or confiscated (abjudged).
    Keywords: Last defense, Accused, Right, Obligation (duty)
  • Farhad Shahideh, AmirHassan Niaz Poor * Pages 123-160

    Terrorism is one of the most important challenges of criminal justice in the domestic and international arena. With the increase in terrorist crimes, some governments have taken new measures to protect citizens and maintain the authority of national sovereignty and ensure public order and security. Hence, extensive changes have taken place in the criminal justice system of different countries. Paying attention to the dangerous state (dangerousness) of the perpetrators and repressive responses has led criminals to become more secure. Since prevention in its specific sense and traditional criminalizations (criminologies) are not effective lonely, relying on the concept of danger with preconceived (preemption, anticipation) notion implies a new paradigm in preventing terrorist delinquency in the form of new criminalizations. Premeditated (anticipated) criminality focuses on terrorism-related behaviors and stops the perpetrator himself or herself on the verge of committing a terrorist crime. Instead of waiting for those who seek to commit a terrorist crime to succeed, legislatures are expanding the scope of criminal law to bring the struggle to their knees. Thus, by creating an active and prepared state in criminal law, they either move the realm of criminal law beyond the attempt of a crime or collusion (conspiracy), or by criminalizing crimes related to a terrorist crime or temporary intervention measures, intended for “before the threat”, extend criminal law as far as possible with the aim of preemption (anticipation) in the fight against terrorism.

    Keywords: Criminalization (criminalizing), Security, Terrorism, Pre-crime (precrime)
  • Mohsen Sharifi Pages 161-188

    he emergence and formation of significant waves of Covid-19 disease and the increase in the number of patients (infected people) and human casualties caused by it, has put a complicated situation facing the Iranian society as in many countries involved in this phenomenon. Despite the efforts of virologists and health professionals in developing and communicating (notifying) health protocols as well as public education for the management of this biological crisis, many individuals, regardless of the rules and limitations, in different forms transmit or spread the virus to specific or unspecified individuals, and expose their physical integrity. In this case, investigating the consequences of the case and identifying their criminal responsibility becomes relevant. This article uses a descriptive-analytical approach to explain this issue and its criminal dimensions. The result of the work shows that at any moment, it is possible to attribute the types of intentional, quasi-intentional crimes and unintentional (accidental) crime to the transmitting human agent according to his mental position and the quality of his behavior, and he is responsible for the consequences. This does not mean, of course, that the intervention of legal institutions cannot end to criminal events. On the contrary, if there is a causal relationship between the behavior of these people and the mentioned results, as well as proving the element of guilt, the way is clear for imposing diya (blood money, financial compensation) and discretion punishment (ta'zir) on them.

    Keywords: Corona Virus, Transmission, Intentional crime, Quasi-intentional crime, Unintentional (accidental) crime
  • Javad Salehi * Pages 189-208

    T he resolution of the Security Council on the situation in Sudan contains hidden components, the identification and validation of which requires the interpretation of the Statute of the International Criminal Court. The purpose and subject of this article is to study the components of the Security Council resolution from the perspective of the provisions of the Statute in the judicial procedure. The study method of this research is descriptive-analytical and relies on judicial procedure in the situation in Sudan and theories related to the provisions of the Statute. The main question of the research is what function and achievements does the Security Council resolution have in the situation of Sudan in the mirror of the statute provisions? The research findings show that the Security Council resolution on the situation in Sudan includes components such as; the establishment of the jurisdiction of the International Criminal Court is the termination of international immunity and the necessity for governments to cooperate with the International Criminal Court. The function of these obligations as a result of the interpretation of the provisions of the Statute has led to the non-member government of Sudan being considered as a  member state of the International Criminal Court. Thus, the dismissal of the claim of non-membership of the Sudanese government in the International Criminal Court, the termination of the obligations of customary international law in relation to international immunity and the prohibition of governments refusing to cooperate with the International Criminal Court are achievements of interpreting the Security Council resolution in the light of the provisions of the Statute and the procedure of the International Criminal Court in the situation in Sudan.

    Keywords: Judicial procedure, Security Council resolution, Jurisdiction of the International Criminal Court, Termination of international immunity, Non-member government of the International Criminal Court
  • Seyyed Mostafa Mohaghegh Damad, Seyyed Mohsen Moosavifar, Kazem Khosravi * Pages 209-228

    P roof of retaliation (qi.sas) in premeditated murder requires conditions, one of which is the equivalence of the perpetrator and the victim in “religion”. This condition is due to the controversy of Islamic jurists that there are three sects of narrations in relation to it. Thus, the Shiite jurists, by rejecting the narrations based on the retaliation of the Muslim killer against the Dhimmi infidel (first category), have been believed in the non-retaliation of the Muslim killer  murder of a muslim murderer against the tributary (dhimmi) infidel (third category). These narrations by attributing narrations tending to corroborate retaliation in the case of habitual murder, they refer to the absoluteness of some verses of the Holy Quran, such as the verse of denying (no) domination (Allah will by no means give the unbelievers a way against the believers), as well as the consensus of the jurists. However, it seems that their reasons for not proving (ascertaining) the retaliation of a Muslim murderer, absolutely or non- habitually, face serious problems. So that by renouncing the mentioned narrations to the infidel deserving to be fought with, finally in the face of the intentional killing (deliberate killing) of a Muslim against a dhimmi infidel (Tributary infidel), there will be no choice but to prove (ascertain) retribution.

    Keywords: Retaliation, Murder, Tributary (dhimmi) infidel, Muslim
  • H. Moazzeni Bistagani, MuhammadReza Kaykha * Pages 229-248

    A ccording to paragraph (b) of Article 422 of the Islamic Penal Code, “adultery (Zinā, unlawful sexual intercourse) with the spouse of the father” results in the execution of an adulterer (fornicator, the man guilty of adultery). This law is based on the  famous fatwa of the Imami jurists, who, after stating a sub-theme on the subject of “incest” -as one of the factors to prove the fixed punishment of (hadd) murder- introduced a second sub-theme on the subject of “adultery with a father’s wife” (Zinā, unlawful sexual intercourse with the spouse of the father) and it is also considered as another proof of the hadd (the fixed punishment) of murder. Of course, in the statements of the jurists, sometimes the secondary matter is stated as one of the examples of the first matter and sometimes as one of the independent and separate factors, while basically it seems that the determination of the death penalty for such a crime is not definite; Because some other jurists in a contradictory theory, do not consider this act to be punishable by death. Therefore, it is necessary to see what the reason of the jurists and the law on the death penalty in this regard is. This research, which has been done by descriptive-analytical method, shows that the basis of this view and law is a special narration that can be questioned; because in addition to the jurists denying from a part of it and criticisms of it, sharia and law are also based on absolute prudence about blood. The rule of warding off (Adriwuu alhudud bialshabahat, Ward off the fixed punishments on the strength of shubha as much as you can) and the presumption of innocence rule and principle of continuity also confirm the irrevocability for caution (prudence) in blood and also the irrevocability to protect the respected population. Therefore, it seems appropriate to remove paragraph (b) of Article 224.

    Keywords: Paragraph (b) of Article 224, Adultery with incest (Zinā, unlawful sexual intercourse), Father’s spouse, Execution
  • R.Rahmadzadeh* Pages 249-272

    From the very beginning, in the Iranian penal system, a single criminal policy has not been adopted in the field of anti-narcotics (Narcoterrorism, combating drug) crimes that at times, the legislature has dealt severely with this issue by enacting strict laws, and at times has even tried to decriminalize some former crimes. In the last article of the amendment to the Anti-Narcotics Law enacted on 1396/07/12 (2018/10/04), the legislator has tried to reduce the scope of the death penalty for perpetrators of drug crimes, a policy that is in line with international pressures and in contrast to the idea of severity of punishment in order to achieve the goal of rationalizing the criminal response system to drugs. In this article, while analyzing the principles of this change of approach, the dimensions of Iran’s legislative criminal policy against drug delinquency are examined. The fact is that although the legislature sought to reduce the punishment of perpetrators of drug crimes, changes in practice have led to an increase in the severity and intensification of the criminal approach to this group of criminals. In fact, the assessment of this study indicates that the criminal policy adopted by the legislator, contrary to the first notion of the single subject bill, although in some cases it seems reducing, in practice has sometimes led to strictness and severity of criminal action.

    Keywords: Criminal Policy, Legislation, Drugs, Execution, Criminal hardening
  • Ahmad Nasr Esfahani, Leila Raisi *, Alireza Arashpour Pages 273-304

    A long with the development of international law in both criminal and environmental fields, the concept of ecosystem/ ecocide/ geoside was also invented and used by thinkers. This concept, which focuses on widespread, long-term, and severe environmental damage, has been the subject of much debate and theorizing in recent decades and has been limitedly recognized in the ICC Articles of association as an example of war crimes. In addition, the Statute of the Court has the ability to identify some instances of ecosystem as tools for crimes against humanity or genocide. However, for reasons such as the different nature of environmental crimes and the lack of full coverage of ecosystem cases by the statute, it is necessary for this concept to be recognized as an independent crime and internationally criminalized. This research by using descriptive-analytical method seeks to justify the reason for this criminology and to state the reasons for its necessity and to examine the challenges facing it and to provide solutions in this field. Today, it can be argued that conflicting ecosystems is one of the fundamental global values and one of the universal international obligations, the criminalization of which has become necessary and inevitable at the international level.

    Keywords: Ecocide, International crime, Independent Crime, International Criminal Law, Environmental harm
  • Esmail Haditabar *, Issa Valizadeh Pages 305-338

    J urisdiction of Criminal Court One is enumerated (reckoning; computation) in Article 302 of the Code of Criminal Procedure enacted in 1392 and Article 9 of the Law on anti-terrorism financing enacted in 1394 (2016). However, in addition to the main jurisdiction, this court also has additional jurisdiction and articles 313 and 314 of the Criminal Procedure Code of 1392 (2014) are examples of crimes committed under the jurisdiction of the Criminal Court Two for additional jurisdiction in the Criminal Court One. Due to the additional jurisdiction of Criminal Court One, the judicial procedure has faced challenges in the various stages of the preliminary inquiries, trial (proceedings) and objection. One of the findings of the researching is that if the public defender (defender au officio service, court appointed advocate) in connection with the crimes causes the punishment mentioned in paragraphs A, B, C, D of Article 302 of the Code of Criminal Procedure and during the trial the court finds the crime milder (lenient), the lawyer in question has still the right to defend in the case even for less serious crimes in this case. The present article descriptively-analytically, by gathering library resources and reviewing judicial opinions, highlights these challenges and finally offers practical solutions to overcome this challenge to those in charge of criminal policy-making. One of the most important findings of the present article is the lack of need for special legal formalities (due process of law) in additional jurisdiction. f

    Keywords: Criminal Court One, Procedure, Relative Jurisdiction, Additional Jurisdiction, Direct Trial