فهرست مطالب

حقوقی دادگستری - پیاپی 111 (پاییز 1399)

مجله حقوقی دادگستری
پیاپی 111 (پاییز 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/08/14
  • تعداد عناوین: 12
|
  • سید حسین آل طاها*، حسین آقایی جنت مکان، عارف بشیری صفحات 1-22

    بین فقها درباره ضمان یا عدم ضمان در برابر مرگ محکوم علیه و کیفر اضافی که در مرحله صدور یا اجرای حکم بر وی تحمیل شده، پرسش های اساسی و اختلاف های آشکاری مطرح شده است: مشهور فقها با استناد به قاعده «لا دیه لمن قتله الحد او القصاص» قایل به هدر بودن خون فرد شده اند؛ شماری نیز عدم ضمان را با استناد به برخی عمومات مقید به عدم تجاوز در مجازات دانسته و معدودی نظیر شیخ مفید قایل به تفکیک حقوق الله از حقوق الناس شده اند. این تشویش آرا بین علما به قانون مجازات اسلامی هم سرایت کرده است و تناقضاتی در برخی مواد قانونی دیده می شود که شایسته بررسی است. مطالعه حاضر با روش توصیفی تحلیلی به نقد و بررسی هر دیدگاه به همراه مستندات آن ها و تحلیل مواد قانونی می پردازد. نظر مختار نگارندگان بر ثبوت مطلق حکم ضمان درمقابل مجازات منجر به سلب حیات در جایی است که سرایت جراحت مستند به تفریط محکوم علیه نباشد. این مدعا مستند به حاکمیت ادله حرمت خون مسلم بر سایر ادله، عمومات باب قتل و نیز موافق با دیدگاه محقق خوانساری در یکی از احتمالات خود بوده و مطابق با نص صریح ماده 13 قانون مجازات اسلامی به همراه تبصره ماده 185 همان قانون است. بر اساس قانون، سلب حیات ناشی از مجازات، در صورتی که مسبوق به اعلام قاضی اجرای مجازات به دادگاه باشد، ضمان را از وی برمی دارد.

    کلیدواژگان: ضمان، قتل، کیفر اضافی، دیه، اجرای حکم
  • حسن بادینی*، بهنام شکوهی مشهدی صفحات 23-45

    قرارداد کار نقش مهمی در ایجاد رابطه کار و همچنین اثبات آن دارد. از طریق این قرارداد می توان رابطه مزبور را از سایر مفاهیم و نهادهای مشابه در قانون مدنی تمایز داد. نظر به وجود مقررات کنونی از جمله قانون کار، قانون رفع برخی موانع تولید و سرمایه گذاری صنعتی مصوب 1387 و قانون رفع موانع تولید رقابت پذیر و ارتقای نظام مالی کشور سال 1394 در خصوص نقش قرارداد مزبور، ضابطه شکلی و تشریفاتی بودن آن تردید شکل گرفته است. این نوشتار به بررسی دیدگاه های مربوط به این موضوع با روش توصیفی تحلیلی و با رویکرد تطبیقی پرداخته است. نتیجه این بود که تنظیم قرارداد کتبی، مانند حقوق فرانسه، تنها در مرحله اثبات موثر می باشد. رویه قضایی و عدم پیش بینی ضمانت اجرای موثر در این خصوص گزاره اخیر را تقویت می کند. ادله اثبات دعاوی روابط کار در آیین نامه آیین دادرسی کار مصوب 1391 پیش بینی گردیده و به گواهی گواهان و سوگند به عنوان دلیل در معنای خاص (برخلاف قوانین موضوعه) اشاره نشده است. در حقوق فرانسه، قانون کار راجع به ادله اثبات مقرره ای ندارد و بدین سان تمامی دلایل مطابق حقوق مدنی قابل پذیرش است؛ امری که پذیرش آن در حقوق ما با توجه به قوانین موضوعه و روح قانون کار در راستای حمایت از طبقه کارگر بعید نمی نماید.

    کلیدواژگان: ادله اثبات، قرارداد کار، شرایط ماهوی و شکلی، آیین نامه آیین دادرسی کار، حقوق فرانسه
  • حسن پوربافرانی*، اصغر احمدی، جواد پولادی صفحات 47-64

    با توجه به پذیرش مسئولیت کیفری اشخاص حقوقی و تعیین کیفرهایی برای این اشخاص در قانون مجازات اسلامی مصوب 1392، این پرسش مطرح می شود که آیا مقررات تعدد جرم در خصوص اشخاص حقوقی بزهکار هم سان با اشخاص حقیقی اعمال خواهند شد. پاسخ به این پرسش از یک سو آسان و از دیگر سو دشوار است. آسان است چون هم مسئولیت کیفری اشخاص حقوقی در قوانین کیفری ایران پذیرفته شده است و هم اشخاص حقیقی ویژگی بارزی ندارند که اعمال این قواعد را مختص به آن ها بدانیم. دشوار است زیرا با توجه به نوپا بودن پذیرش مسئولیت کیفری این اشخاص در حقوق کیفری ایران و گذار از نگاه انسان محورانه قوانین کیفری ایران به سوی اشخاص حقوقی، چالش های بسیاری را در راه اعمال قواعد تعدد جرم نسبت به این اشخاص پیش می کشد. از جمله مهم ترین این دشواری ها می توان به تجمیع و ماهیت متفاوت کیفرهای اشخاص حقوقی که در ماده 20 قانون مجازات اسلامی مصوب 1392 مقرر شده اند اشاره کرد که سد محکمی در راه اعمال مقررات تعدد اعتباری به وجود آورده است. علاوه بر آن، اعمال مقررات تعدد واقعی موضوع ماده 134 درخصوص اشخاص حقوقی با مسایلی چون عدم امکان تعیین اشد کیفر و سپس کیفر اشد و محدودیت اختیار دادگاه در تعیین دو کیفر برای شخص حقوقی روبه روست که سبب می شود نتوان مقررات تعدد واقعی را در مورد اشخاص حقوقی چون اشخاص حقیقی به کار بست.

    کلیدواژگان: اشخاص حقوقی، مسئولیت کیفری، تشدید کیفر، تعدد جرم
  • احمد خسروی*، حامد نوروزی صفحات 65-87

    اصل حاکمیت قانون و به دنبال آن تعیین حق ها، آزادی ها و تکالیف مردم می طلبد تا، جهت آگاهی از این حق ها و تکالیف، قوانین از طریق انتشار در دسترس عموم قرار گیرد. اما صرف انتشار قانون مردم را از حق ها و تکالیف مقرر در قانون آگاه نخواهد کرد، بلکه لازم است تا محتوای قانون نیز برای مردم قابل فهم باشد. پژوهش حاضر حول محور این پرسش اصلی شکل گرفته است که به رغم آنکه زبان قانون باید تخصصی باشد قانون به چه نحوی باید تدوین یابد تا ضمن انتقال دقیق منظور قانون گذار، برای مردم نیز قابل فهم باشد. رویکرد پژوهش توصیفی و تحلیلی است و برای جمع آوری داده های تحقیق از روش کتابخانه ای استفاده شده است. پس از بررسی روشن شد که بر سر راه فهم قانون دو گونه عوامل ابهام زا (عوامل ابهام زای زبانی و غیرزبانی) وجود دارد. عوامل زبانی همان عوامل نگارشی هستند که در همه متون، به ویژه متون حقوقی، نیز لازم الرعایه می باشد؛ عوامل غیرزبانی نیز شامل مواردی مانند تعدد مراجع قانون گذاری، قانون گذاری پراکنده و... می شود. در نهایت باید گفت با توجه به فلسفه حقوق که همانا ایجاد حق و تکلیف برای افراد جامعه است می طلبد که قوانین به زبانی بیان شود که عموم جامعه قادر به فهم آن باشند؛ گرچه نباید استفاده از زبان معیار و ساده نویسی تا جایی پیش برود که دقت در بیان قوانین را تحت تاثیر قرار دهد و ابزار سوءاستفاده های قانونی را فراهم کند.

    کلیدواژگان: حق بر فهم قانون، عوامل ابهام زای قانون، علم حقوق، زبان حقوق
  • عیسی رجبی*، شهرزاد اونق صفحات 89-106

    به دلیل استعمال الفاظ «می توانند» و «می تواند» در بندهای الف و ج ماده 53 «شرایط عمومی پیمان»، با پیش بینی نهاد های شبه داوری و داوری در قالب شرط قرارداد، این ماده در معرض تفسیرهای مختلف تعیین مرجع صالح رسیدگی ابتدایی به اختلافات ناشی از قراردادهای پیمانکاری دولتی قرار گرفته است و موجب تشتت دیدگاه اندیشه های حقوقی و تفسیر متعارض در آراء محاکم دادگستری در مواجهه با این قبیل اختلافات، از حیث صلاحیت یا عدم صلاحیت ابتدایی دادگاه ها در مقابل شرط داوری، به تبع افاده «اختیار» یا «الزام» مراجعه طرفین پیمان به مراجع حل اختلاف غیرقضایی شده است، به طوری که عدم وجود رویه قضایی واحد در این خصوص سرگردانی و صرف هزینه های زمانی و مالی گزاف برای طرفین دعوا (کارفرما و پیمانکار) و محاکم دادگستری را دربرداشته است. ازاین رو، در نوشتار حاضر برآنیم با تکیه بر شیوه استدلال و نحوه به کارگیری مبانی و قواعد حقوقی حاکم بر موضوع در یکی از آراء قضایی صادره از محاکم عمومی بدوی به طور تمثیلی، ضمن بررسی ساختار و تحلیل ابعاد علمی اندیشه قضایی متبلور در رای، از جمله مفهوم و ماهیت حقوقی قرارداد پیمان و شیوه های حل اختلاف غیرقضایی و همچنین جایگاه مراجع حل اختلاف غیرقضایی در قراردادهای پیمانکاری دولتی، در قالب شرط قراردادی، به تبیین حدود اختیارات طرفین دعوا در انتخاب مرجع رسیدگی قضایی یا غیرقضایی پرداخته تا از این رهگذر در حد بضاعت رویکردی کارکردگرا و واحد در برخورد با این قبیل اختلافات ارایه شود.

    کلیدواژگان: پیمانکاری دولتی، شرایط عمومی پیمان، شرط داوری، مراجع غیرقضایی، شورای عالی فنی
  • مهناز رشیدی* صفحات 107-127

    اقدام آمریکا در به شهادت رساندن مقامات عالی رتبه نظامی کشور ایران و عراق، از جمله سردار شهید سپهبد قاسم سلیمانی و ابومهدی المهندس، مصداق بارزی از عمل تروریستی دولتی بوده و ناقض قواعد بسیار مهم حقوق بین الملل از جمله حق حیات، منع توسل به زور نظامی، احترام به حاکمیت دولت ها و اصل عدم مداخله در امور داخلی دیگر کشورها می باشد. همچنین دولت ترامپ با اقدام به این عمل، بدون هماهنگی با مجلس سنا، قوانین داخلی کشور آمریکا را نقض کرده است. یکی از طرق انتقام سخت مورد تاکید رهبر معظم انقلاب اسلامی می تواند پیروزی در جنگ حقوقی و احقاق حق در محاکم قضایی باشد. لذا سوال اصلی این نوشتار آن است که پیگیری حقوقی این قضیه در چه مراجعی امکان پذیر است. برآمد مطالعه توصیفی تحلیلی در این نوشتار که با بررسی وقایع این پرونده و بهره گیری از منابع کتابخانه ای انجام شده آن است که موثرترین سازوکارهای حقوقی موجود طرح دعوا در دیوان بین المللی دادگستری به موجب «کنوانسیون راجع به جلوگیری و مجازات جرایم علیه اشخاص مورد حمایت بین المللی، از جمله مامورین سیاسی» مورخ 1973 و نیز پیگیری ایجاد یک دادگاه بین المللی مختلط، به ویژه از طریق انعقاد توافق نامه با مجمع عمومی سازمان ملل یا سازمان همکاری اسلامی، است. هر چند این موارد نیازمند بررسی تبعات سیاسی و حقوقی هر روش است و قبل از آن اراده سیاسی مقامات عراقی در همکاری با سازمان های بین المللی شرط اصلی هر گونه اقدام است.

    کلیدواژگان: ترور سردار سلیمانی، پیگیری حقوقی، محاکم بین المللی، محاکم داخلی
  • سجاد شهباز قهفرخی* صفحات 129-146

    بعد از پذیرش نظریه تقصیر نسبی و جایگزینی آن با قاعده «همه یا هیچ»، موضوع معیار و نحوه تعیین میزان تقصیر زیان دیده و خوانده دعوی در دعوی مسئولیت مدنی مبتنی بر تقصیر مطرح گردید. پرسش اصلی این است که آیا در شناسایی و تمیز میزان و نوع تقصیر بین تقصیر زیان دیده و تقصیر خوانده تفاوتی وجود دارد. اگر عمل واحدی از سوی هر دو طرف اتفاق افتاده باشد و سایر عناصر موثر یکسان باشند، صرف نظر از وصف زیان دیده یا خوانده دعوی بودن، آیا باید مسئولیت بین دو مرتکب به صورت مساوی تقسیم گردد؟ اصول اروپایی مسئولیت مدنی و تیوری غالب در حقوق کامن لا «دیدگاه تعامل متقارن با رفتار زیان دیده و خوانده در تعیین میزان تقصیر هریک» را پذیرفته و به صورت یکسان، معیار مراقبت معقول را در ارزیابی رفتار ایشان در نظر گرفته است. این دیدگاه در حقوق کامن لا به انحاء مختلف مورد تعدیل واقع شده و استثنایاتی بر آن وارد گردیده است. از منظر تحلیل اقتصادی و نقد اخلاقی نیز ایراداتی بر این نظریه وارد است. به نظر می رسد این دیدگاه، به رغم شهرت، انتقادات فراوانی را بی پاسخ گذارده است. در مسیر ترسیم تیوری مناسب جهت پاسخ گویی به این پرسش، تبیین و نقد نظریه رایج قدمی رو به جلو خواهد بود.

    کلیدواژگان: مسئولیت مدنی، تقصیر زیان دیده، تقصیر مشارکتی، نظریه تعامل متقارن
  • جواد صالحی* صفحات 147-172

    دولت ایالات متحده به زعم خویش با تصویب و اجرای قانون کلود، بعد از شکست در پرونده مایکروسافت پیش روی محاکم کیفری داخلی، درصدد عبور از این محدودیت ها بر اساس قانون داخلی است. این وضعیت تجربه ای است که دستاوردهای آن پیش روی سایر کشورها قرار گرفته است تا از ابعاد منفی آن احتراز شود. لذا بررسی ابعاد حقوقی قانون کلود، از کارکرد تا دستاوردها و نقایص آن در تحقیقات کیفری فراسرزمینی در ابررایانش شرکت های فناوری، موضوع و از اهداف این نوشتار است که با رویکرد توصیفی تحلیلی و انتقادی مدنظر قرار گرفته است. سوال اصلی پژوهش این است که کارکرد و دستاوردهای قانون کلود در نظام عدالت کیفری ایالات متحده و سایر دولت ها برای پیشبرد تحقیقات کیفری فراسرزمینی در ابررایانش و نقایص آن چیست. یافته های پژوهش نشان می دهد که قانون کلود به هر حال دولت ایالات متحده را به هدف اصلی وی برای دسترسی به دیتای ذخیره شده کاربر ابررایانش در حامل دیتای فراسرزمینی می رساند. اما دسترسی به دیتای کاربر ابررایانش در این شرایط هم متاثر از نادیده گرفتن محدودیت های ناشی از اصل حاکمیت درون سرزمینی و اصل ممنوعیت مداخله در امور دولت خارجی است که این بار در هییت قانون داخلی ایالات متحده توجیه شده است، ولی به دلیل نقض محدودیت های حریم خصوصی کاربران ابررایانش مجاز و مقبول نشده است.

    کلیدواژگان: قانون کلود ایالات متحده، دیتای کاربر ابررایانش، تحقیقات کیفری فراسرزمینی، محدودیت اصل حاکمیت درون سرزمینی، اصل ممنوعیت مداخله در امور دولت خارجی
  • همت الله نادی بابایی، حسین غلامی*، حسن حاجی تبار فیروزجائی، مهدی اسماعیلی صفحات 173-191

    یکی از مباحث مهم در رابطه با جرایم اطفال و نوجوانان اتخاذ نوع الگوی پاسخ دهی به آن است که به طور کلی می توان این الگوها را در قالب چهار نوع ترمیمی، کیفری، تخمینی و بازپروری مورد توجه قرار داد که در این نوشتار تلاش شده است تا با استفاده از روش میدانی به بررسی موضوع در قلمرو نظام حقوقی و قضایی ایران پرداخته شود. روش حاکم بر پژوهش حاضر کیفی و مبتنی بر روش داده بنیاد است. جامعه آماری را تعدادی از قضات دادگستری استان مازندران، مددکاران کانون اصلاح و تربیت و استادان آشنا به حقوق کودکان و نوجوانان تشکیل می دهند. نمونه ها به طور هدفمند انتخاب و در مرحله گردآوری داده ها از روش مصاحبه استفاده شد. داده ها در دو بخش توصیفی و استنباطی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. نتایج این تحقیق نشان داده است که در سیاست کیفری ایران در ارتباط با چگونگی برخورد با جرایم اطفال و نوجوانان سه نوع از الگوهای پاسخ دهی یعنی الگوهای کیفری، ترمیمی و بازپروری قابل استفاده است و الگوی تخمینی جایگاهی ندارد؛ اما چگونگی برخورد سامانه عدالت کیفری با جرایم اطفال و نوجوانان در استان مازندران گاه به شکل بیشینه و گاه به صورت کمینه است، به طوری که در سطح رویه قضایی دادگاه های اطفال و نوجوانان استان مازندران استفاده بیشتر از دو الگوی پاسخ دهی کیفری و بازپروری بر حسب سن افراد قابل شناسایی است و استفاده از الگوی ترمیمی کمتر در آرای قضایی مشاهده شده است.

    کلیدواژگان: الگوی پاسخ دهی، ترمیمی، بازپروری، کیفری، تخمینی، کودکان
  • محسن ایزانلو، فریبا فولادگر* صفحات 193-216

    حقوق ممتاز دریایی از جمله وثایق حکمی نسبت به اموال دریایی محسوب می شوند و تابع نظام خاص پرداخت و قواعد ویژه دادرسی هستند و از طریق ایجاد حق ممتاز و اجرای سریع آن موجب تشویق طلبکاران دریایی به کمک به کشتی برای تداوم سفر دریایی می گردند. در مقابل، دادرسی ورشکستگی نیز متضمن قواعد خاصی در رابطه با تصفیه یا بازسازی تجاری تاجر است که مشمول قواعد ملی کشورها مبنی بر توقف همه دادرسی های در جریان و اعمال مقررات خاص مربوط به رسیدگی جمعی به کلیه دیون در دادرسی واحد است که می تواند تعارضاتی را در مرحله اجرا با قواعد حقوق دریایی ایجاد کند. این تحقیق اشکال مختلف تعارض این دو رژیم حقوقی و نحوه حل آن را با استفاده از منابع کتابخانه ای و با روش توصیفی تحلیلی و به صورت تطبیقی در نظام حقوقی کشورهای ایران، انگلیس و فرانسه مورد بررسی قرار می دهد. نتایج پژوهش حکایت از آن دارد که، با توجه به خاص بودن هر یک از قوانین ورشکستگی و دریایی، تدوین قاعده ای برای حدومرزگذاری هریک از دو نظام فوق ضروری به نظر می رسد. در این راستا، پیشنهاد می شود که، با توجه به اقتضایات حقوق دریایی و مبانی ایجاد حق ممتاز، ضمن عدم اعمال قواعد ورشکستگی بر اجرای حقوق عینی نسبت به کشتی، کلیه حقوق تامینی بر اموال دریایی صرف نظر از زمان ایجاد آن (قبل یا بعد از شروع ورشکستگی مالک)، تحت رژیم خاص حقوق دریایی که به آن تعلق دارد مورد بررسی قرار گیرد.

    کلیدواژگان: حقوق ممتاز دریایی، ورشکستگی، دارایی دریایی، مقرره حدومرزگذاری
  • سید ابراهیم قدسی*، حسین فاضلی هریکندی صفحات 217-236

    با وجود اینکه در قانون مجازات اسلامی مصوب 1392 مسئولیت کیفری برای اشخاص حقوقی به نحو روشن پیش بینی شده است، اما از سوی قانون گذار در قانون آیین دادرسی کیفری 1392 صرفا نه ماده برای جریان رسیدگی به جرایم این اشخاص اختصاص داده شده است. با توجه به اینکه سال ها در کشور ما، جز در موارد معدود و اندک، مسئولیت کیفری برای اشخاص حقوقی به رسمیت شناخته نشده بود، لذا مسئله نحوه رسیدگی به جرایم این اشخاص نیز چالش بزرگی محسوب نمی شد. اما با تصریح شناسایی این مسئولیت برای اشخاص حقوقی، با توجه به انتزاعی بودن اشخاص حقوقی و همچنین رویکرد شخص حقیقی داشتن مقررات آیین دادرسی کیفری، چالش های زیادی از نقطه نظر شکلی در راه انجام تحقیقات مقدماتی درباره اتهامات انتسابی به این اشخاص ایجاد شد. چالش هایی مانند نحوه احضار و تبیین اتهام شخص حقوقی، انحلال ارادی شخص حقوقی در جریان تحقیقات مقدماتی، قرارهای تامین کیفری و استفاده یا عدم استفاده از برخی نهادهای ارفاقی مانند بایگانی کردن پرونده یا تعلیق تعقیب درباره اشخاص حقوقی از این جمله هستند. این پژوهش تلاش دارد با روش توصیفی و تحلیلی و از رهگذر مطالعه منابع مرتبط، ضمن طرح چالش ها، راه حل هایی نیز برای برطرف کردن آن ها مطرح کند. تعیین ضمانت اجرای مناسب در صورت عدم حضور نماینده شخص حقوقی و الزامی شدن قرارهای تامین کیفری در مورد اشخاص حقوقی و همچنین پیش بینی ضمانت اجرا در قبال نقض این قرارها از جمله پیشنهادات در جهت رفع چالش هاست.

    کلیدواژگان: شخص حقوقی، نماینده، تعقیب کیفری، تحقیقات مقدماتی، بازپرس
  • علی سیدین، مهدی کارچانی* صفحات 237-280

    علایم عام استحقاق حقوق انحصاری را ندارند، چون رقبا را به دلیل فقدان تمایزبخشی از واژه های ضروری برای معرفی کالا یا خدمت خود محروم کرده و به تبع آن مصرف کننده را گمراه می کنند. ممکن است علامت تجاری، پس از ایجاد، به دلایلی به واژه عام برای طبقه کالاها یا خدماتی که به آن تعلق دارد تبدیل شود. در این وضعیت زوال تمایزبخشی و مرگ علامت، موسوم به ژنریساید، رخ می دهد. خلا زبان به دلیل فقدان اسم عام کالا و تازگی علامت، مرگ به وسیله اختراع، سادگی و کوتاهی علامت نسبت به نام کالا و نیز سلطه بازاری و مشهورشدن در زمره فرایندهای زبان شناسی و اجتماعی برجسته در عام شدن علامت هستند. قانون گذاران جهت مقابله با انحصار بلاجهت علایم عام، خواه در زمان ثبت و خواه پس از آن، می توانند چند سازوکار پیش بینی کنند که مهم ترین آن ها عدم قابلیت ثبت، ابطال علامت در دادگاه، لغو یا حذف علامتی که به مرور زمان عام گردیده و محدودیت حقوق انحصاری است. با این حال، سه پرسش باقی می ماند که باید مورد به مورد در رسیدگی قضایی پاسخ داده شود: نخست، عام بودن علامت درخصوص کدام کالا یا خدمت با ویژگی خاص باید احراز شود؟ دوم، علامت تجاری از دید و ادراک کدام گروه (مصرف کننده نهایی، واسطه ها یا تولیدکنندگان) ژنریک شناخته می شود؟ سوم، ادراک جامعه هدف درخصوص معنای اصلی علامت با توجه به ادله اثباتی به ویژه نظرسنجی ها، ابزارهای زبانی، موتورهای جست وجوگر اینترنتی و شهادت اشخاص فعال در صنف مرتبط چیست؟ در مقاله حاضر، با روش توصیفی تحلیلی، فرایندهای عام شدن علامت و سازوکارهای مقابله حقوق علایم تجاری با علایم عام تبیین شده اند. پس از آن شیوه احراز ژنریک بودن یا ژنریک شدن علامت در رسیدگی قضایی در پرتو مطالعه و تحلیل آرای دادگاه ها در ایران، آمریکا و اتحادیه اروپا تشریح شده است. در کنار تحلیل پرونده «اکبرجوجه»، در بخش های مختلف مقاله سعی شده است تا در صورت لزوم جهت رفع خلاهای قانونی و به سامان کردن رسیدگی های مرتبط با علایم تجاری عام پیشنهاداتی ارایه گردد.

    کلیدواژگان: ژنریساید، مرگ علامت تجاری، علامت ژنریک، ادراک مصرف کننده، طبقه معنایی، لغو علامت، علامت توصیفی
|
  • Sayyedhossein Aletaha *, Hosine Aghaei, Aref Bashiri Pages 1-22

    There are fundamental questions and obvious differences between the jurists regarding the guarantee or non-guarantee against the death of the convict and the additional punishment imposed on her during the issuance or execution of the sentence: Well-known jurists have considered the loss of one's blood to be based on the rule that "No Blood Money for the One Killed Due to Legal Punishment". Some jurists also citing some religious generalities, have believed to Lack of guarantees pent to Lack of extremes in Punishment and a few jurists, such as Sheikh Mufid, have distinguished between the rights of God and the rights of the people. This difference of opinion among scholars has also been transferred to the Islamic Penal Code, and there are contradictions in some legal articles that need to be examined. This article critiques each point of view in a descriptive-analytical way, along with their documentation and analysis of legal materials. The author's chosen opinion in substantiation of Guarantee for Punishment leading to the deprivation of life wherein permeate of wounds is not Arising from negligence. This claim is based on the priority of the evidence of the sanctity of the Muslim person's blood over other evidence, the generalities of the murder, and also agrees with the scholarly view of Khansari in one of her possibilities and It explicitly complies with Article 13 of the Islamic Penal Code and Note 185 of the Islamic Penal Code. According to the law, if deprive of life arising from Punishment is after warning of Judge enforcing the penalty, It removes the guarantee from him.

    Keywords: responsibility, Murder, extra punishment, blood money, enforcement
  • Hassan Badini *, Behnam Shekoohi Pages 23-45

    Labour contract has a crucial role in the formation of Labour relationship, and also prove it. This contract can differentiate the given tie form other concepts and similar institutions in the Civil Code. In relation to current regulations, including labour Code, Correcting law of impediment to manufacture and industrial investment approved in the 2008, and Correcting law of impediment to competitive manufacture and improvement in the financial system with regard to the role of above-mentioned contract in the 2015, procedural and formality of its standards are in doubt. This article has gone over the various standpoints which is related to this issue in a descriptive-analytic and comparative way. Given the outcome, we make out that the formulation of indenture has been just influential in the proof step. Judicial precedent and the lack of anticipation of related sanctions leads to reinforcement of the latter statement. However, the evidence, that proves the litigations of Labour relationship is anticipated in the By-law of Labour Procedure approved 2012, There is no references of testimony and oath as a reason of specific significance. In French Law, there is no conclusive evidence, therefore, according to Civil Law, all the evidence is acceptable; as regard the Case-Law and the protective nature of the Labour Code towards labourer, it is accepted in our Law.

    Keywords: Evidence, Labour Contract, Substantive, Procedural, By-law of Labour Procedure, The French Law
  • Hassan Poorbafrani *, Asghar Ahmadi, Javad Pouladi Pages 47-64

    Regarding to acceptance of criminal responsibility of legal Persons and punishment determination for these Persons in Islamic Penal Code (IPC) approved in 2013. This question arises how to execute plurality of crime rules towards guilty legal persons similar to real persons. Answering to this question, on hand is simple and on the other hand is difficult. It is simple since criminal responsibility of legal persons in Iranian Criminal Law has been accepted and also the real persons do not have distinctive character to allocate the concurrence rule for them. It is difficult since acceptance of criminal responsibility in Iranian Criminal Law is still young and transition from humanist look of Islamic Criminal Law to the persons, brings many challenges in the way of applying plurality of crime rules to the legal persons. On of the most important Challenges provided at article 20 of the criminal code is integration and extraneous nature of the legal persons punishment. These challenges put an stable obstacle in the way of execution of constructive plurality of crime rules. In addition to mentioned above, in accordance with article 134 of the criminal code related to the legal persons, execution of real plurality of crime rules has been met challenges such as not determination of aggravated punishment and then severity punishment and prosecutor’s authority in determination of tow punishment for legal persons. Above challenges would be made impossible execution of real plurality of crime rules on legal persons similar to real persons.

    Keywords: legal persons, Criminal Responsibility, Aggravated Punishment, concurrence of crime
  • Ahmad Khosravi *, Hamed Noruzi Pages 65-87

    following by the government of the “principle of the rule of law” and definition of the rights, freedoms and duties of the people, it requires that in order to be aware of these rights and duties, the laws should be made available to the public through publication. but the mere publication of the law is not enough to be aware of rights and duties. so it is also necessary that the content of the law must be understood by the people. The present study revolves around the central question of: Although the language of the law must be technical, how should it be formulated so that it can be understood by the people while accurately conveying the purpose of the legislature? The research approach is descriptive-analytical and library method was used to collect the research data. Upon examination, it became clear that the ambiguity factors in the law were divided into linguistic and non-linguistic ambiguity factors. Linguistic factors are the writing factors that are required in all texts, especially legal texts; non-linguistic factors include such as the multiplicity of legislative authorities, sporadic legislation, and so on. Finally, given the philosophy of law, which is the creation of rights and obligations for individuals in society, laws need to be expressed in a language that the general public can understand, although the use of standard language and simplification should not go so far as to Affect the accuracy of expression of laws and provide tools for legal abuses.

    Keywords: understanding of laws, causes off ambiguity of laws, law science, language of law
  • Eisa Rajabi *, Shahrzad Ounegh Pages 89-106

    The document of "General Conditions of Contract" is one of the provisions that governs the governmental contracting contracts and cannot be infringed. Among the issues to be considered in this document are the provisions of Article 53, with the entitle of "Dispute Resolution".This article, because of the use of the words "can" and "can" in paragraphs (a) and (c), and with the prediction of quasi -arbitration and arbitration in the form of a contract term, and also as a consequence of the "Optional or compulsory will of the parties to lawsuit to the non-judicial authorities, has led to various interpretations of the designation of the competent authority to deal with disputes arising out of this kind of contracts. The absence of a uniform judicial procedure in these cases, has caused to wasting time and financial costs on litigants (employer and contractor) and the judiciary.Therefore, in the present article, we will try to rely on the method of reasoning and principles and legal rules governing the subject in one of the preliminary Court votes, while examining the structure and analysis of the scientific approach of the judge's thought, including the legal concept and nature of this kind of contracts and method of Non-Judicial Dispute Settlements, as well as the Status of Non-Judicial Dispute Resolution Authorities in the Contractual Condition, to determine the extent to which litigants have the possibility in choice of the jurisdictional or non-judicial proceeding, and as far as possible provide a functional and unified approach to deal with such disputes.Keywords: Governmental Contracting, General Conditions of Contract, Arbitration Condition, Non-Judicial Authorities, High Technical Council.

    Keywords: Governmental Contracting, General Conditions of Contract, Arbitration Condition, Non-Judicial Authorities, High Technical Council
  • Mahnaz Rashidi * Pages 107-127

    US action in assassination of senior Iranian and Iraqi military officials, including the martyred General Soleimani and Abu Mahdi al-Mohandes, is a clear example of State terrorism and violates the most important rules of international law, including the right to life, prohibition of use of the force, respect for sovereignty of the States and the principle of non-intervention in domestic affairs of other countries. The Trump administration has also violated US domestic law by failing to comply with the Senate. One of the harsh revenge measures emphasized by the Supreme Leader of the Islamic Revolution can be a victory in the legal war and litigation in the courts. So, the main question in this article is, what is the legal basis for pursuing this case? The result of the descriptive-analytical study of the authors, by using the case study and utilizing library resources, shows that the most effective legal mechanisms are litigation before international court of Justice (ICJ) under the convention on the prevention and punishment of crimes against internationally protected persons, including diplomatic agents (1973), as well as trying to establish a hybrid court, in particular by concluding an agreement with UN General Assembly or organization of Islamic Cooperation (OIC). However, these measures require consideration of political and legal consequences of each method and before that, the Iraqi authorities' political will to cooperate with international organizations is the main condition for any action.

    Keywords: Assassination of General Soleimani, Prosecution, International Courts, Internal Courts
  • Sajjad Shahbaz Ghahfarrokhi * Pages 129-146

    After adopting the theory of Contributory negligence and dismissing the All-or-No thing Rule, the issue of how to determine the extent of loss and Victim Fault was raised in fault-based civil liability. The key question is whether there is a difference between the defendant’s fault and the plaintiff’s. If the same act has been done by both sides and the other essential elements are the same, should the responsibility be equally shared by the two perpetrators, regardless of whether they are plaintiff or defendant? The European principles of civil responsibility and the prevailing theory of common law have adopted a "symmetrical approach to victim and defendant's behavior in determining each one's fault" and, equally, have considered the standard of reasonable care in evaluating their behavior. This view has been tempered in various ways and certain exceptions have been made to it in the Common law. Similarly, from the point of view of economic analysis and moral criticism there are some objections to this theory. This view, despite its popularity, seems to have left much criticism unanswered. In depicting an apt theory to address this issue, it will count a step forward to explain and criticize the mainstream theory.

    Keywords: Tort Law, Victim Fault, Contributory Negligence, Symmetry Approach
  • Javad Salehi * Pages 147-172

    Overseas criminal investigations in Cloud Computing and its data users face limitations stemming from the principle of territorial sovereignty and the principle of non-interference in foreign state affairs. But the United States is trying to pass these restrictions on domestic law by passing and enforcing CLOUD Act after failing in Microsoft case. This is an experience that its achievements are facing other countries in order to avoid its negative dimensions. So Investigating the legal aspects of CLOUD Act, from function to its achievements and defections in overseas criminal investigations into cloud of technology companies, is the subject and purpose of this paper, which has been dealt with in a descriptive analytical and critical approach. Main research question is, what is the function and achievements of CLOUD Act in the criminal justice system of the United States and other states in conducting overseas criminal investigations in Cloud Computing and its defections? Research findings indicate that the CLOUD Act nevertheless directs the United States to its primary goal of accessing the stored data of the Cloud user in data center overseas. But access to data of Cloud Computing user in these circumstances is also affected by the disregard of the restrictions arising from the principle of territorial sovereignty and the principle of non-interference in foreign state affairs, which this time was justified in the domestic law stature but not permitted and accepted due to a violation of Cloud Computing user privacy restrictions.

    Keywords: United States CLOUD Act, Data of Cloud Computing User, Overseas Criminal Investigations, Restrictions on the Principle of Territorial Sovereignty, Principle of Prohibition of Intervention in Foreign State Affairs
  • Hemmatolah Nadi Babaei, Hossein Gholami *, Hassan Hajitabar, Mehdi Esmaeli Pages 173-191

    One of the important issues related to child and adolescent crime is the adoption of a response pattern that can generally be considered in the four types of restorative, criminal, estimated and rehabilitation. An attempt has been made to investigate the issue in the territory of the Iranian legal and judicial system using the field method. The methodology used in this study is qualitative and is based on the data base method. The statistical population is composed of a number of judges of justice in Mazandaran province, assistants of the Correctional Center and professors familiar with children's and adolescent rights. Samples were purposefully selected and interview was used in data collection. The data were analyzed in two parts: descriptive and inferential. The results of this study have shown that three types of response patterns namely criminal, restorative and rehabilitation patterns can be used in Iranian criminal policy regarding how juvenile and juvenile offenses are dealt with, but the estimated pattern is not relevant, but how the criminal justice system is treated. In juvenile and juvenile offenses in Mazandaran province it is sometimes maximized and sometimes minimized, so that at the level of judicial procedure of juvenile and juvenile courts in Mazandaran province more use of the two patterns of criminal response and rehabilitation according to the age of individuals can be made. Is identified and the use of the less restorative pattern observed in judicial verdicts has been.

    Keywords: Response Pattern, Restorative, rehabilitation, Penal, Estimated
  • Mohsen Izanloo, Fariba Fouladgar * Pages 193-216

    Maritime liens are real security against the maritime estate and subject of the special system of payment and particular procedural rules which encourage the maritime creditors to help the vessels for continuing the voyage by providing the maritime liens and enforcing them immediately. In the contrary, procedure of bankruptcy include specific rules in relation with liquidation and reorganization of bankrupt which are governed the stay of proceedings against the debtor and collective proceedings which could make some conflicts in enforcement of maritime liens. This paper deals with the variety kinds of these conflicts and provides the manners of solving them through the analytical and descriptive method and by using the library resources and the comparative study in legal system of Iran, England, and France. Finally, regarding being the special law of each systems of bankruptcy and maritime, it seems necessary to add a rule that is overriding in this matter. In this respect, it is proposed that security rights over the ships are addressed within the particular regime they belong to, regardless of the time of their creation (before or after the bankruptcy procedure over the shipowner commenced).

    Keywords: Maritime Liens, Bankruptcy, Continuing the Voyage, Maritime Estate, Ring-Fencing provision
  • Seyyed Ebrahim Ghodsi *, Hossein Fazeli Pages 217-236

    Although the Islamic Penal Code (enacted in 2013) has clearly recognized criminal liability for legal persons, only nine articles have been adopted in the Criminal Procedure Code (enacted in 2015) to investigate these crimes. Since, for many years, criminal responsibility for legal persons was not adopted in Iran’s Law (except for some few cases), it was not a big challenge to deal with these crimes. After recognition of criminal liability for legal persons in the Islamic Penal Code, many challenges will arise from a formal perspective in conducting preliminary investigations into the allegations against them; given that legal persons are abstract in meaning and considering the fact that provisions adopted in the Criminal Procedure Code are essentially natural person-oriented. Presumably, these Challenges may include how to summon and prosecute a legal person, voluntary annulment of a legal person during preliminary investigations, issuance of judicial orders, and using certain favorable institutions such as filing a lawsuit or suspension of prosecution. The present study tries to analyze challenges through analytic-descriptive method and introduce recommendations to deal with them. These recommendations may include: Specifying suitable legal sanctions when legal person’s representative ignores presence in court; making judicial orders compelling; and consideration of legal sanctions to prevent violation of these orders.

    Keywords: legal persons, Representative, Prosecution, Preliminary Investigation, The interrogator
  • Ali Seyedin, Mahdi Karchani * Pages 237-280

    Generic trademarks are not entitled to exclusive rights, since due to lack of distinctiveness they deprive competitors of necessary words required to introduce goods and services and eventually, they create confusion for consumers. For some reasons, trademark may become the generic name for the category of services and goods which it belongs; In this case, death of trademark which is called Genericide will occur. Semantic gap as a result of non-existence of product or class name along with novelty of trademark, death by patent, shorter length and simplicity compare to product name and also market dominance as well as fame are among the prominent linguistic and social processes of trademark genericization. In order to confront unjustified monopoly of generic trademarks, pre-registration and post-registration, legislators can provide couple mechanisms that the most important ones are: refusal ground for registration, invalidation trial, cancellation or removal of the registry and limitation of exclusive rights. However, three questions shall remain to be answered case by case in judicial proceedings: First, what is the genus of goods and services with respect to key aspect of product? Second, trademark from point of view and perception of which group (end users, intermediaries or manufacturers) shall be deemed generic? Third, considering the evidences particularly surveys, linguistic tools, search engines and testimony of members of trade in relevant sector, what is the perception of relevant public regarding primary significance of tradeamark? The goal of this article is reviewing genericization processes, conducting comparative study of anti-generic mechanisms of trademark law and elaborating procedure of determining genericness of trademark in judicial proceedings in light of US, EU and Iran courts judgments. Finally, as and when needed, providing suggestions to overcome legislation shortcomings and gaps as well as optimizing proceedings regarding generic trademark.

    Keywords: genericide, death of trademark, generic trademark, consumer perception, semantic class, cancellation, descriptive Trademark