فهرست مطالب

پژوهشنامه جغرافیای انتظامی
پیاپی 30 (تابستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/06/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • سعید امان پور، نگار رحیم پور* صفحات 1-34

    نزاع جمعی یکی از شاخص های مهم وجود خشونت در جامعه تلقی می شود که بین افراد به وقوع می پیوندد و از آن دسته جرایم اجتماعی است که نظم حاکم بر جامعه را مختل می کند و همواره مواجهه با آن مورد توجه متولیان نظم و امنیت اجتماعی بوده است. اهواز، از جمله شهرهایی است که با این بحران مواجه است. بدین منظور هدف اصلی پژوهش حاضر، تحلیل فضایی بزهکاری های شهری با تاکید بر جرایم نزاع دسته جمعی در شهر اهواز بوده است. روش این پژوهش، ترکیبی از روش های توصیفی-تحلیلی است که با استفاده از آزمون های آماری و تحلیل های گرافیکی در محیط «جی آی اس»[1] به تحلیل فضایی جرایم نزاع جمعی پرداخته و جامعه آماری آن، مجموع جرایم نزاع جمعی شهر اهواز در سال (1394) است که از مرکز آمار زندان سپیدار شهر اهواز گردآوری شده است. نتایج پژوهش نشان داد، چهار کانون اصلی جرایم نزاع جمعی در بافت مرکزی شهر وجود داشته که این کانون ها بر کانون های تراکم جمعیت در شهر اهواز منطبق بوده اند. از نظر تحصیلی، بالاترین نرخ جرایم درگیری جمعی در بین مجرمین با سطح تحصیلات راهنمایی و کمترین آن در سطح فوق لیسانس بوده است. توزیع جغرافیایی جرایم نزاع از مرکز شهر با جهت جنوب غربی-شمال شرقی به محدوده وسیعی از شهر گسترش و بیشترین تمرکز جرایم در پهنه مرکزی توزیع یافته است؛ به طوری که با فاصله از مرکز شهر از فشردگی موقعیت مکانی جرم کاسته شده و در برخی از پهنه های حاشیه شهر، کمیتی از جرم ثبت نشده است. در نهایت محله های شلنگ آباد، حصیرآباد و کمپلو به عنوان محدوده های آسیب پذیر از نظر نرخ بالای جرایم نزاع جمعی شناسایی شدند.

    کلیدواژگان: بزهکاری شهری، نزاع دسته جمعی، کلانشهر اهواز، سیستم اطلاعات جغرافیایی
  • هادی عاقلی مقدم*، حسین محمدی، محسن کلانتری صفحات 35-62
    در مقایسه با بسیاری از کشورها، میانگین نرخ تلفات و مجروحین ناشی از تصادفات در ایران بسیار نگران کننده است. میزان خسارت های ناشی از تصادفات ترافیکی، بالغ بر میلیاردها ریال می شود. میزان تصادفات و تلفات ناشی از آن در جاده های کشور به صورت یکسان نیست و با توجه به شرایط جغرافیایی، هندسه راه، تعداد تردد و عوامل دیگر متفاوت است. جاده هایی در کشور وجود دارد که به علت تردد بسیار بالای ناشی از عوامل گوناگون، دارای میزان تصادفات بالایی هستند. به طور مشخص یکی از این جاده ها، مسیر شاهرود به سبزوار است که به علت قرارگیری دو شهر میانه اندام در مقصد و مبدا آن، قرارگیری تعداد زیاد روستاها در فاصله این دو شهر و همچنین نقش این جاده به عنوان متصل کننده کلان شهر تهران به مشهد، از میزان تردد بسیار بالایی برخوردار می باشد. هدف این پژوهش تحلیل فضایی مقاطع حادثه خیز مسیر شاهرود به سبزوار (تا روستای کاهک) است. پژوهش موردنظر از نوع کاربردی است که در آن ترکیبی از روش های توصیفی-تحلیلی استفاده شده است. نتایج آن در بازه زمانی (1390-1394) نشان داده که میزان تصادفات طی این سال ها در این محور کاهش داشته و بیشترین میزان تصادفات مربوط به سال (1391) بوده است. طبق نتایج به دست آمده و تحلیل های آمار فضایی، موقعیت های نزدیک به نقاط شهری و روستایی دارای بیشترین تراکم تصادفات می باشند. همچنین مرکز ثقل تصادفات در (17) کیلومتری شهر میامی به سمت کاهک، منطبق بر یک پیچ خطرناک است که با تغییر ارتفاع نیز همراه می باشد. از نتایج پژوهش چنین برمی آید که موقعیت تصادفات محور شاهرود-کاهک به صورت خوشه ای بوده و پراکنده نیست؛ همچنین موقعیت تصادفات دارای نظم خاصی است و از موقعیت محور تبعیت می کند.
    کلیدواژگان: تصادفات جاده ای، مقاطع حادثه خیز، تحلیل فضایی، سیستم اطلاعات جغرافیایی، مرکز تروما
  • محمدعلی خلیجی* صفحات 63-84
    زمینه و هدف

    در دهه های اخیر با افزایش جمعیت و تغییر نسل ها و فرهنگ های مختلف در کلانشهرها و تغییر شیوه زندگی، امنیت به چالش بسیار مهم تبدیل شده است. امنیت با رضایت مندی، آسایش شهروندان و مطلوبیت زندگی در قالب توسعه پایدار انسانی و شاخصی برای کیفیت زندگی ارتباط پیدا می کند. بر این اساس پژوهش حاضر با هدف آسیب شناسی امنیت کلانشهرها با تاکید بر مدیریت حریم پایتخت صورت گرفته است.

    روش شناسی:

     این پژوهش از لحاظ هدف کاربردی و از لحاظ ماهیت توصیفی و پیمایشی و از نوع تحلیلی است. جامعه آماری 856565 نفر بوده که از این میان تعداد 383 نفر با استفاده از نمونه گیری تصادفی ساده و بر اساس فرمول کوکران برای نمونه آماری انتخاب شدند. پانل متخصصان، روایی صوری پرسش نامه را تایید کرده و از فرمول آلفای کرون باخ در نرم افزار SPSS 20 پایایی بخش های مختلف پرسش نامه محاسبه گردید.

    یافته ها:

     در عامل محتوایی نگرش یکپارچه در مدیریت امنیتی، نبود ایتلاف بین متخصصان حوزه های امنیتی، تعدد نگرش و دیدگاه های سیاسی دارای بیشترین تاثیر در آسیب پذیری حریم پایتخت می باشند. همچنین بین مولفه های تفرق قانونی و مدیریتی با نمره 0.786 بیشتری رابطه وجود دارد و کمترین رابطه مربوط به مولفه های قانونی و ساختاری است.

    نتایج

    ضعف ضوابط، طرح ها و برنامه های مصوب و کمبود بودجه و تجهیزات امنیتی از متغیرهای تاثیرگذار بر امنیت حریم پایتخت است و در این زمینه باید گفت آسیب پذیری مدیریتی، قانونی و ساختاری سبب ناامنی، قانون گریزی، اختلافات فرهنگی و عدم امنیت و ایمنی در قبال حریم کلانشهر تهران می گردد.

    کلیدواژگان: امنیت، آسیب شناسی، مدیریت، حریم پایتخت
  • ریحانه صالح آبادی*، ساجد بهرامی، الهام قبا سفیدی صفحات 85-118
    در هزاره سوم توجه به مقوله امنیت شهری در کلان شهرها از اهمیت بسزایی برخوردار شده است. شهر مشهد با توجه به دارابودن موقعیت مذهبی در کشور، دارای نقش و کارکردی ویژه می باشد. ازاین رو پژوهش حاضر با توجه به اهمیت و جایگاه امنیت در زندگی اجتماعی به عنوان مولفه ای اصلی و بنیادین به مطالعه ابعاد امنیتی در کلان شهر مشهد در دو بعد طبیعی و انسانی پرداخته است. روش پژوهش به صورت توصیفی-تحلیل و با بهره گیری از تکنینک دیمتل انجام شده است. یافته های آن نشان می دهد که امنیت در این کلان شهر در دو بعد طبیعی (فرونشست زمین، خشکسالی، زلزله، بحران آب) و انسانی (رابطه مرکز-پیرامون، نابرابری اجتماعی، کودکان کار، حاشیه نشینی، آلودگی صوتی، مرزی بودن و تنوع مذهبی) قابل بررسی است. دراین بین متغیرهایی مانند حاشیه نشینی (5٫9868)، نابرابری اجتماعی (4٫638)، رابطه مرکز-پیرامون (4٫6295) و خشکسالی (4٫5921) دارای تعامل بالا و ارتباط سیستمی قوی با سایر متغیرها هستند. متغیر مرکز-پیرامون، خشکسالی، زلزله، مرزی بودن و کاهش سطح آب زیرزمینی علت این مدل سیستمی محسوب می شوند؛ و عواملی مانند حاشیه نشینی، نابرابری اجتماعی، کودکان کار، تنوع مذهبی و فرونشست زمین به عنوان معلول نمایش داده شده است؛ بنابراین می توان بیان کرد که امنیت در این کلان شهر تحت تاثیر بعد طبیعی است و می تواند بعد انسانی را تحت تاثیر خود قرار دهد.
    کلیدواژگان: امنیت، کلانشهر، مشهد، دیمتل
  • علی اصغر خراسانی نژاد، معصومه حافظ رضا زاده*، مریم کریمیان بستانی صفحات 119-144

    امروزه با گسترش مقوله شهرنشینی در شهر سمنان، اتخاذ رویکردهای تحولی مبتنی بر جامعه محوری، استخدام فناوری های نوین، حفظ امنیت و همچنین رصد و پایش روند تغییرات محیطی و اجتماعی با نگاه علمی و مسئله محور به منظور هوشمندی پلیس ضروری به نظر می رسد، در این راستا هدف پژوهش حاضر تحلیل جایگاه امکانات و زیرساخت های پلیس هوشمند در ارتقاء امنیت شهری (موردمطالعه: شهر سمنان) می باشد. پژوهش حاضر ماهیتی کاربردی دارد. روش تحقیق کمی می باشد و داده های آن از طریق منابع کتابخانه ای شامل (فیش برداری، اینترنت) و میدانی (پرسش نامه، مصاحبه) فراهم شده است. کارکنان نیروی انتظامی سمنان، به عنوان جامعه آماری پژوهش حاضر انتخاب و حجم نمونه با استفاده از نمونه گیری هدفمند تعداد (30) نفر تعیین شد. به منظور سنجش و تجزیه وتحلیل از نرم افزار «اس پی اس اس»[1] استفاده شد. نتایج آزمون رگرسیون چندگانه به روش گام به گام نشان داد، متغیر مستقل (امکانات و زیرساخت های پلیس هوشمند) با متغیر وابسته (امنیت شهری) دارای رابطه معناداری در سطح (5/0)=P می باشد. همچنین نتایج آزمون کای اسکویر برای تعیین تاثیر و ارتباط بین امکانات و زیرساخت های پلیس هوشمند و امنیت شهر سمنان با مقدار کای اسکویر به دست آمده (000/0)، نشان از ارتباط معنادار و مثبت بین جایگاه امکانات و زیرساخت های پلیس هوشمند و ارتقاء امنیت شهر سمنان دارد. در نهایت بر اساس نتایج به دست آمده در هر دو آزمون، سامانه کنترل گشت های انتظامی (پلیس پیشگیری) با بیشترین میزان R، (943/0) و بیشترین میزان وی کرامرز (893/0)، بیشترین ارتباط معنادار بین این امکانات و ارتقاء امنیت شهر سمنان می باشد.

    کلیدواژگان: امنیت شهری، امکانات و زیرساخت، پلیس هوشمند، شهر سمنان
  • حیدر لطفی* صفحات 145-180

    از دیرباز، عوامل جغرافیایی ابزار آفند و پدافند، عامل امنیت و بعضا ناامنی بوده اند. توجه به نقش این عوامل در قرن بیستم، به ویژه طی جنگ های جهانی اول و دوم، حاکی از اهمیت ویژه آن نزد برنامه ریزان و طراحان نظامی است؛ اما در اواخر قرن بیستم و شروع قرن بیست و یکم امنیت معنایی وسیع تر و فراتر از بعد نظامی پیدا کرده است. شهرستان گرمسار با توجه به اینکه از ابعاد مختلف اقتصادی، جغرافیایی و امنیتی برخورداراست، نیازمند مدلی برای توسعه پایدار از طریق پدافندغیرعامل می باشد؛ بنابراین پرسش اصلی پژوهش حاضر این است که بنیان های جغرافیایی چه نقشی در تقویت پدافندغیرعامل در شهرستان گرمسار ایفا می کنند؟ روش انجام این پژوهش با توجه به موضوع، اهداف و شیوه گردآوری اطلاعات به صورت توصیفی-تحلیلی می باشد و از طریق بررسی متون و نظریه های علمی در خصوص موضوع حاضر انجام شده است. بر این اساس جمع آوری اطلاعات به صورت کتابخانه ای، مراجعه به پایگاه های داده و جستجوی اینترنتی مقالات دارای درجه علمی معتبر و به روزرسانی شده، با استفاده از فیش برداری بوده و از روش کیفی و استدلالی برای تجزیه وتحلیل آن ها استفاده شده است. نتایج پژوهش نشان داد که شرایط آب وهوایی، مسایل زیست محیطی، وضعیت زمین شناسی و ژیوتکنیکی، شرایط لرزه خیزی، مسیرهای دسترسی، امکانات فنی و... از جمله عواملی است که در بررسی نقش بنیان های جغرافیایی در پدافندغیرعامل شهرستان گرمسار با درجه کمتر یا بیشتر نسبت به یکدیگر بایستی موردتوجه قرار گیرند.

    کلیدواژگان: گرمسار، سمنان، پدافند غیرعامل، امنیت، بنیان های جغرافیایی
|
  • Negar Rahimpour *, Saeed Aman Pour Pages 1-34

    For this purpose, the main purpose of this study was the spatial analysis of urban crimes with emphasis on the crimes of mass conflict in the city of Ahvaz. The research method is a combination of descriptive-analytical methods and using statistical tests and graphical analysis in GIS environment, the spatial analysis of mass conflict crimes was performed. The statistical population of the study is the total crimes of mass conflict in Ahvaz in 2015. The research results showed; there were four main centers of mass crime in the central part of the city, which corresponded to the centers of population density in the city of Ahvaz. From an educational point of view, the highest crime rate of collective conflict among criminals was with the level of secondary education and the lowest was at the master's level. Geographical distribution of conflict crimes from the city center in the southwest-northeast direction to a wide area of the city and the highest concentration of crimes distributed in the central area, so that, at a distance from the city center, the location of the crime scene has been reduced and in some suburbs, no amount of crime has been recorded. Finally, the neighborhoods of Shelangabad, Hasirabad and Kampolo were identified as vulnerable areas to high rates of mass conflict crimes.

    Keywords: urban crime, mass crime, Ahvaz metropolis, Geographical Information System
  • Hadi Aghelli Moghaddam *, Hossein Mohammadi, Mohsen Kalantari Pages 35-62
    There are the roads in the country that due to very high traffic caused by various factors have a high accident rate. Obviously, one of these roads is Shahroud – Sabzevar route that due to being the two middle- sized cities in destination and origin, existence of a lot of villages between these two cities, and also the role of this road as a connecting the great city of Tehran to mashhad has a high traffic, The purpose of this research is to analyze the spatial accident – prone areas on the road between Shahroud and Sabzevar (up to Kahak village in sabzevar). The research is an applied one in which a combination of methods, including descriptive, analytical methods have been used. The results of the research show that the accident rate has decreased during 1390 to 1394 and the most accidents happened in 1391. According to the results of the spatial statistical carried out on the position of the occurred accidents, the accident-prone areas have been determined
    Keywords: road accidents, accident -prone sections, Spatial Analysis, GIS, Troma center
  • Mohammadali Khaliji * Pages 63-84
    Background and Aim

    Security is related to the satisfaction, comfort of citizens and the desirability of life in the form of sustainable human development and an indicator of quality of life. Accordingly, the present study has been conducted with the aim of pathology of the security of metropolises with emphasis on greenbelt management of Tehran.

    Methodology

    This research is applied in terms of purpose and descriptive and survey in nature and is of analytical type. The statistical population was 856565 people, of which 383 people were selected for the statistical sample using simple random based on Cochran's formula. The panel of experts confirmed the face validity of the questionnaire and the reliability of different sections of the questionnaire was calculated from Cronbach's alpha formula in SPSS 20 software.

    Findings

    In terms of the content of an integrated approach to security management, the lack of coalitions between security experts, the multiplicity of attitudes and political views have the greatest impact on the vulnerability of the Tehran's greenbelt. Also, there is a relationship between the components of legal and managerial segregation with a score of 0.786, and the lowest relationship is related to the legal and structural components.

    Results

    Weakness of approved rules, plans and programs, and lack of budget and security equipment are among the variables affecting the security of the Tehran, and in this regard, it should be said that managerial, legal and structural vulnerabilities cause insecurity, lawlessness, cultural differences and insecurity. Security against the greenbelt of the Tehran metropolis.

    Keywords: Security, Pathology, management, Tehran Greenbelt
  • Reihaneh Salehabadi *, Sajed Bahrami, Elham Ghobasefidi Pages 85-118
    In the third millennium, attention to the issue of urban security in metropolitan areas has become very important. The city of Mashhad has a special role and function due to its special religious position in the country. Therefore, the present study, considering the importance and position of security in various aspects of social life as the main and fundamental components of human needs, has studied the security dimensions in the metropolis of Mashhad. The research method is descriptive-analytical and has been performed using Dimtel technique. Findings show that security in this metropolis in two natural dimensions (land subsidence, drought, earthquake, water crisis) and human (center-periphery relationship, social inequality, working children, marginalization, noise pollution, borderline And religious diversity can be examined. Variables such as marginalization (5.9868), social inequality (4.638), the relationship between the peripheral center (4.6295) and drought (4.5921) have high interaction and strong systemic relationship with other variables. Center variables - Drought, drought, earthquake, borderline and lower groundwater levels are the cause of this systemic model. Factors such as marginalization, social inequality, working children, working children, religious diversity, and land subsidence have been shown to be disabled. Therefore, it can be said that security in this metropolis is influenced by the natural dimension, which can affect the human dimension.
    Keywords: Security, Metropolis, Mashhad, Dimtel
  • AliAsghar Khorasani Nezhad, Masomeh Hafez Rezazadeh *, Maryam Karimian Bostani Pages 119-144

    Today, the police, by adopting transformational approaches based on community-based, Recruitment of new technologies, maintaining security as well as monitoring the process of environmental and social change with a scientific and problem-oriented approach to police intelligence has taken steps forward. In this regard, the aim of the present study is to analyze the Position of Smart Police Facilities and Infrastructure in Promoting Urban Security (Case Study: Semnan City).The present study is of a practical nature. The research method is quantitative, and its data are provided through library resources including (Taking notes, internet) and field (questionnaire, interview).The staff of Semnan Police Force was selected as the sample population of the present study and the sample size was determined using targeted sampling of 30 people. SPSS software was used to measure and analyze. The results of multiple regression tests showed that the independent variable (smart police facilities and infrastructure) has a significant relationship with the dependent variable (urban security) at the P=0.05 level.Also, the results of Kai-Squir test to determine the effect and relationship between smart police facilities and infrastructure of Semnan city with the value of Kai-Squir obtained 0.000,indicating a significant and positive relationship between the position of smart police facilities and infrastructure and improving security. It is the city of Semnan.Finally, based on the results of both tests, the Disciplinary Patrol Control System (Preventive Police) with the highest R (0.943),and the highest rate of V-Cromers (0.893), the most significant relationship between these facilities and improving the security of Semnan city.

    Keywords: Urban Security, Facilities, Infrastructure, Smart Police, Semnan city
  • Heidar Lotfi * Pages 145-180

    From a long time ago, geographic factors are a tool and defense vehicles and security factor and sometimes insecurity. Considering the role of these factors in the twentieth century, especially during the First and Second World Wars, indicates its special importance to planners and military planners. But in the late twentieth century and the beginning of the twenty-first century, security has become more meaningful and beyond the military dimension. Garmsar County, in view of the fact that different dimensions of economic, climatic, geographic and security require a model for sustainable development through non-operating defense. The main question of the present article is that What role do geographic foundations play in enhancing passive defense in Garmsar? We have come up with the hypothesis we are testing to investigate the issue. The condition for the success of security, economic and social policies and, in general, the sustainable development of the Garmsar County, is to organize the geopolitical foundations of the non-working defenses in the city. This method is qualitative will try to explain and analyze the subject using library resources and scientific and research articles. The results of the paper show that climate conditions, environmental issues, geological and geotechnical conditions, seismic conditions, access routes, technical facilities and ... One of the factors that should be considered in examining the role of geographic foundations in passive defense in Garmsar County with less or more degrees.

    Keywords: Garmsar, Semnan, passive defense, Security, Geographic Foundations