فهرست مطالب

مطالعات سیاسی جهان اسلام - پیاپی 35 (پاییز 1399)

نشریه مطالعات سیاسی جهان اسلام
پیاپی 35 (پاییز 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/10/22
  • تعداد عناوین: 6
|
  • حجت داوند*، محمدحسین جمشیدی، محسن اسلامی صفحات 1-19
    هدف

    پس از آغاز روند گذار به دموکراسی از سال 2010 در منطقه غرب آسیا، طولی نکشید که موج دموکراسی خواهی به سوریه و بحرین نیز رسید. با از بین رفتن زمینه برقراری صلح و نقض گسترده حقوق بشر، انتظارات از شورای امنیت سازمان ملل در جهت برقراری صلح و امنیت، افزایش یافت. در چنین شرایطی ایالات متحده به عنوان یکی از تاثیرگذارترین اعضای دایم این شورا، در قبال تحولات سوریه و بحرین موضع گیری سوال برانگیزی داشته که بررسی آن دست مایه نگارش این مقاله شده است. بنابراین، هدف نگارش این مقاله پاسخ به این سوال بوده که چه ملاحظات و انگیزه ای موجب بروز چنین جهت گیری و رفتار متناقضی از سوی دولت امریکا شده است؟

    روش

    در جهت دستیابی به این هدف و ارایه پاسخ به پرسش مورد نظر از روش پژوهشی تحلیلی - مقایسه ای، با تکیه بر داده های اسنادی و کتابخانه ای بهره گرفته شده است.

     یافته ها

    یافته های پژوهش بیان گر آن است که با پیگیری و حمایت های ایالات متحده، تاکنون 21 قطعنامه توصیه ای در جهت کاهش خشونت ها در سوریه به تصویب شورای امنیت رسیده است. همچنین امریکا دیپلماسی فعالی را برای تصویب قطعنامه های الزام آور فصل هفتم منشور شامل تعیین ضرب الاجل، تحریم و فراهم آوردن زمینه دخالت نظامی را به کار گرفته و پیش نویس 8 قطعنامه را در این جهت آماده کرده، اما در خصوص بحرین حتی یک قطعنامه غیرالزام آور نیز در شورا پیشنهاد نداده است.

    نتیجه گیری

    درحالی که امریکا تلاش زیادی را در شورای امنیت برای فشار بر حکومت سوریه به کار گرفته، اما هیچ گونه سازوکاری برای محدود کردن آل خلیفه از طریق شورای امنیت در نظر نگرفته است؛ نتیجه این که اولویت منافع راهبردی امریکا نسبت به ملاحظات دموکراتیک و حقوق بشری  در قالب پیگیری راهبرد موازنه سازی در غرب آسیا، موجب این عملکرد متناقض در شورای امنیت شده است.

    کلیدواژگان: سوریه، بحرین، امریکا، دموکراسی، شورای امنیت، حقوق بشر
  • محمدحسین اسماعیلی سنگری* صفحات 21-43
    هدف

    شناخت زندگی سیاسی مرهون شناخت و تجزیه وتحلیل جریان های سیاسی- اجتماعی آن است. مقاله حاضر با هدف استفاده از مدل شکاف های دووجهی متقاطع سنت- مدرن درصدد است جریان های سیاسی اجتماعی اسلام معاصر را تقسیم بندی و قالب بندی کرده و چگونگی نقش آن ها را وارسی کند.

    روش

    روش پژوهش این مقاله تحلیلی- توصیفی بوده و با کاربست الگوی نظری شکاف سنت/ مدرن و با جمع آوری اطلاعات و داده ها به شکل کتابخانه ای و اسنادی تحریر شده است.

    یافته ها

    یافته ها نشان می دهند جریان های سیاسی اجتماعی متکثر و متعارض در جوامع مسلمان چگونه قابل دسته بندی بوده و چه نقشی دارند. و همچنین توضیح می دهند که جریان های جوامع اسلامی معاصر در سه دسته گرایش کلی قرار دارند و جریان های سیاسی اجتماعی آن ها برحسب شکاف سنت/ مدرن به چهار دسته اصلی تقسیم و از میان آن ها دوازده جریان سیاسی اجتماعی منشعب شده است.

    نتیجه گیری

    برای مطالعه کنش و نقش جریان های سیاسی- اجتماعی جوامع مسلمان اولا نوعی تنوع فکری و کثرت گرایی، ارزش گرایی و کارکرد در آن ها موجود است و ثانیا نگاه یکپارچه و مطلق در مورد ماهیت جریان های سیاسی- اجتماعی تلقی نادرست از این پدیده است، زیرا آن ها گفتمان های متفاوت دارند و به جای هم گرایی و هم افزایی معطوف به تلون و تکثر و رقابت شدید هستند. نتیجه گیری کلی پژوهش ارایه صورت بندی و قالب بندی جدید در بحث جریان شناسی سیاسی جوامع اسلامی معاصراست.

    کلیدواژگان: اسلام معاصر، جامعه شناسی سیاسی، جریان شناسی، سنت، مدرن
  • سید محمدحسین اکرمیان*، سید محمدعلی حسینی زاده صفحات 45-71
    هدف

    اندیشه های اسلامی در سطوح مذهبی، اجتماعی و سیاسی تحت تاثیر جریان های متفاوت و به اشکال گوناگون ترویج می شوند. یکی از جریان های اصلی اسلام گرا که به صورت پوشیده و گسترده فعالیت های دعوت خود را در سطح جهانی انجام و جمعیت های میلیون نفری را اجتماع بخشیده، جماعت تبلیغی نام دارد. شناخت سطوح متفاوت عملکردی و گفتمانی این جماعت بر حسب الگویی آکادمیک است .

    روش

    با استفاده از نظریه گفتمان انتقادیفرکلاف (2001) و با تحلیل منبع تبلیغی (کتاب تبلیغ آسان می شود) بوده است.

    یافته های پژوهش

    حاکی از آن است که ارزش های گرامری-متنی و گفتمانی این جماعت بر عملکرد آنان در حوزه اجتماعی و ایدیولوژیک تاثیر گذار بوده است.

    نتیجه گیری

    نیز نشان می دهد که ارزش های گرامری-متنی و گفتمانی جماعت تبلیغ، منجر به کناره گیری آنان از سیاست و میل گروه به دعوت، سفر و تبلیغ اصول عقیدتی از طریق شیوه های مردم گرایانه و غیررسمی بوده است. گردآوری داده های این نگاشته نیز بر مبنای مطالعات کتابخانه ای و بر مبنای روش توصیفی-تحلیلی صورت گرفته است.

    کلیدواژگان: نورمن فرکلاف، جماعت تبلیغ، دعوت، امر سیاسی، گفتمان، ایدئولوژی
  • عبدالرضا عالیشاهی*، حسین مسعودنیا، یونس فروزان صفحات 73-96
    هدف

    در این مقاله هدف نویسندگان ارایه پاسخی مستدل به این سوال است که عبدالفتاح السیسی رییس جمهور مصر چگونه ماهیت قدرت در این کشور را به سمت یک نظام اقتدارگرا سوق داده است و این مسئله چه پیامدهایی برای مصر به همراه خواهد داشت؟

    روش

    در این مقاله، روش مورد استفاده از نوع تحلیلی- توصیفی است.

    یافته ها

    کشور مصر پس از سقوط حکومت افسران جوان در کشاکش بیداری اسلامی هیچ گاه نتوانست به یک الگوی دولت مبتنی بر دموکراسی در جهان عرب دست یابد. گذشته از پراتوریانیسم حاکم بر نظام سیاسی از دوران ناصر تا سقوط زودهنگام دولت اخوانی محمد مرسی، کشور مصر در عرصه های سیاسی و اقتصادی نیز دستاوردهای قابل توجهی نداشته است.

    نتیجه گیری

    احیای سنت افسران در سرکوب اسلام گرایان به ویژه اخوان المسلمین، اصلاح قانون اساسی این کشور، برگزاری انتخابات مهندسی شده در راستای ابقا در قدرت، فساد مالی گسترده در دستگاه دولتی سیسی، افول چشمگیر اقتصاد مصر و کلان بدهی های این کشور، زوال جایگاه سیاسی مصر در جهان عرب و درنهایت نقض فاحش حقوق بشر مسایل کلانی هستند که دولت سیسی را به سمت و سوی شکل گیری در یک دولت استبدادی و به نوعی بازگشت به دوران حکومت مبارک و پیشامرسی سوق داده است.

    کلیدواژگان: حکومت ناکارآمد، شبه دموکراسی، استبداد، ارتش، انقلاب، کودتا
  • کامران گشنیزجانی، علی محمد حاضری* صفحات 97-121
    هدف

    جنبش اسلام گرای اخوان المسلمین بعد از دهه ها فعالیت سیاسی و مدنی، موفق شده بود «وسیع ترین جنبش اسلامی قرن بیستم» را با چندصدهزار عضو در سراسر مصر ایجاد کند، بااین حال، و علی رغم موفقیت هایی چون پیروزی در انتخابات ریاست جمهوری 2012، در پایان برهه انقلابی 2013-2011 طی یک کودتا-انقلاب از چرخه قدرت سیاسی کنار گذاشته شد. در مقابل، جنبش اسلام گرای روحانیون مبارز توانستند بر جریان انقلاب 57-1356 در ایران مسلط شده و درنهایت قدرت سیاسی را در نظام سیاسی جدید به دست بگیرند. هدف این مقاله توضیح زمینه های تاریخی چنین فرجام های متمایزی برای جنبش های اسلام گرا در جریان انقلاب های ایران و مصر از یک نگاه ساختاری است.

    روش

    این مقاله در سنت مطالعات تطبیقی-تاریخی انقلاب ها قرار داشته و برای توضیح موفقیت و ناکامی جنبش های اسلام گرا در انقلاب، از مفهوم ساختارهای فرصت سیاسی بهره می گیرد.

    یافته ها

    تفاوت های اصلی در ساختار فرصت سیاسی برای جنبش های اسلام گرا در انقلاب های ایران و مصر از این قرار هستند: بالاتر بودن تقابل تاریخی بین روحانیون و کنشگران دینی-سیاسی غیرروحانی در مصر، امکان تجمیع منابع در یک جبهه واحد اسلامی را در مقایسه با ایران دشوارتر کرد؛ استقلال بیشتر نیروهای مسلح از شخص اول کشور در مصر، امکان حفظ آنها در برهه انقلاب به عنوان مانعی ساختاری در برابر موفقیت جنبش اسلام گرا را تقویت کرد؛ و درست برخلاف ایران، مصر در دهه های منتهی به انقلاب شاهد نوعی عقب نشینی از سکولاریسم دولتی بود که در کنار بهره مندی نهادهای دینی از بودجه های دولتی، منجر به تقویت رضایت و نفوذ اسلام محافظه کار شده و ازاین رو، امکان موفقیت جنبش اسلام گرا که بر پایه مبارزه سیاسی استوار بود را تضعیف کرد.

    نتیجه گیری

    گذشته از عوامل فرهنگی، شناختی و عاملیت بازیگران حاضر در صحنه انقلاب که در ادبیات تحقیقاتی موجود به آنها اشاره شده است، ساختار فرصت سیاسی برای موفقیت جنبش اسلام گرا در انقلاب ایران بسیار مساعدتر از انقلاب مصر بوده است.

    کلیدواژگان: جنبش اسلام گرا، انقلاب، ساختار فرصت سیاسی، روحانیون مبارز، اخوان المسلمین
  • داود منصوری*، مهدی خوش خطی، فرشید جعفری، حسن عیوض زاده صفحات 123-142
    هدف

    ایران با ساختار سیاسی و امنیتی متمرکز دارای شکل بندی های متنوعی از عوامل داخلی و خارجی است که سیاست گذاری امنیتی را سازمان دهی و به مرحله اجرا می رساند. محقق در این پژوهش درصدد پاسخ به این سوال است که «روابط روسیه و سوریه از سال 2011 تا 2018 چه تاثیری بر سیاست گذاری امنیتی جمهوری اسلامی ایران گذاشته است».

    روش

    در این پژوهش، از روش توصیفی-تحلیلی استفاده شده است.

    یافته ها

    یکی از عوامل خارجی مهم و تاثیرگذار بر سیاست گذاری امنیتی ایران بحران سوریه و نقش کشورها و گروه های مختلف نظیر کشور روسیه در این بحران است. روسیه یکی از قدرت های فرامنطقه ای است که در بحران سوریه به نفع دولت بشار اسد مداخله کرد. گسترش و حفظ روابط روسیه و سوریه موجب افزایش ثبات و کاهش هزینه های سیاست گذاری امنیتی جمهوری اسلامی ایران شده است.

    نتیجه گیری

    اولین پیامد مثبت بر منافع ملی ایران، حفظ نظام حاکم بر سوریه به عنوان متحد استراتژیک ایران بوده است. دوم اینکه، از نظر ایران، روسیه می تواند موازنه دهنده موضع ایران در مسایل بین المللی به ویژه در مقابل غرب و بازدارنده سایر قدرت های منطقه ای باشد و تلاش های آن ها را برای حذف نقش ایران در منطقه ناکام گذارد. مبارزه با تروریسم و افراط گرایی و غلبه نسبی بر آن از دیگر منافع رویکرد روسیه در سوریه برای ایران است.

    کلیدواژگان: بحران سوریه، سیاست گذاری امنیتی، محور مقاومت منطقه ای، روسیه
|
  • Hojjat Davand *, Mohamad Hosein Jamshidi, Mohsen Eslami Pages 1-19
    Objective

    After the transition to democracy began in 2010 in the West Asian region, it did not take long for the wave of democratization to reach Syria and Bahrain. Expectations from the UN Security Council for peace and security increased as the ground for peace was restored and human rights abuses were widespread. In such circumstances, the United States, as one of the most influential permanent members of the Council, has taken a questionable stance on the developments in Syria and Bahrain, which has been the subject of this article. Therefore, the purpose of this article is to answer the question, what considerations and motives have led to such a contradictory orientation and behavior by the US government?

    Method

    In order to achieve this goal and provide an answer to the question, analytical-comparative research method has been used, relying on documentary and library data.

     Results

    The findings of the study indicate that with the follow-up and support of the United States, so far 21 recommendations for the reduction of violence in Syria have been approved by the Security Council. The United States has also engaged in active diplomacy to pass binding resolutions on Chapter VII of the Charter, including a deadline, sanctions and military intervention, and has drafted eight resolutions, but in the case of Bahrain, it has even proposed a non-binding resolution in the Council. Has not given.

    Conclusion

    While the United States has made great efforts in the Security Council to put pressure on the Syrian government, it has not considered any mechanism to limit Al Khalifa through the Security Council; As a result, the priority of US strategic interests over democratic and human rights considerations in pursuing a balancing strategy in West Asia has led to this contradictory performance in the Security Council.

    Keywords: Syria, Bahrain, America, Democracy, Security Council, Human rights
  • Mohammad Hossein Esmaeili Sangari * Pages 21-43
    Objective

    Understanding a political life can be obtained from recognizing and analyzing its socio-political currents. The present article aims to use the model of traditional-modern cross-sectional gaps to divide and format the socio-political currents of contemporary Islam and to examine how they play a role.

    Method

    The research method of this article is analytical-descriptive and has been written by applying the theoretical model of tradition / modern gap and collecting information and data in the form of library and documentary research.   

    Results

    The findings show how pluralistic and conflicting socio-political currents in Muslim societies can be categorized and what their role is. They also explain that the currents of contemporary Islamic societies are in three general categories and their socio-political currents are divided into four main categories according to the tradition / modern gap and twelve socio-political currents are branched out from among them.               

    Conclusion

    To study the action and role of socio-political currents in Muslim societies, firstly, there is a kind of intellectual diversity and pluralism, value-orientation and function in them, and secondly, a unified and absolute view of the nature of socio-political currents would be a misunderstanding of this phenomenon. They include different discourses, and instead of convergence and amplification, they are focused on colorfulness, multiplicity and intense competition. The general conclusion of the research is to present a new formulation and formatting in the discussion of the political currents of contemporary Islamic societies.

    Keywords: Contemporary Islam, Political Sociology, Current Studies, Tradition, Modern
  • Seyed Mohamad Hosein Akramiyan *, Seyed Mohammad Ali Hosseinizadeh Pages 45-71
    Objective

    Islamic ideas are promoted at different religious, social and political levels under the influence of different currents. One of the main Islamist currents that has carried out its covert and widespread activities around the world and has gathered populations of millions is called the Tablighi Jamaat. Recognition of different levels of performance and discourse of the Tablighi Jamaat is based on an academic model.

    Method

    The study uses the theory of critical discourse by Fairclough (2001) and source analysis of Tablighi Jamaat as its methodology. The data collection of this article is based on library studies and descriptive-analytical method.

    Results

     It indicates that the grammatical-textual and discourse values of this group have influenced their performance in the social and ideological spheres.

    Conclusion

     It also shows that the grammatical-textual and discourse values of the Tablighi Jamaat have led to their withdrawal from politics and the group's desire to invite, travel and propagate ideological principles through populist and informal methods.

    Keywords: Critical Discourse, Tablighi Jamaat, Invitation, politics, Lexical Value, Discourse Value, Ideological Value
  • Abdolreza Alishahi *, Hossein Masoudnia, Younes Forouzan Pages 73-96
    Objective

    In this article, the authors aim to provide a reasoned answer to the question of how Egyptian President Abdel Fattah al-Sisi has shifted the nature of power in the country to an authoritarian system, and what will be the consequences for Egypt?

    Method

    In this paper, the method is analytical-descriptive.

    Results

    Egypt has never been able to achieve a model of a democratic government in the Arab world after the fall of the government of young officers in the conflict of the Islamic Awakening. Apart from the Praetorianism that ruled the political system from the time of Nasser to the early fall of the Brotherhood government of Mohamed Morsi, Egypt has not made significant achievements in the political and economic fields.

    Conclusion

    Reviving the tradition of officers in suppressing Islamists, especially the Muslim Brotherhood, amending the constitution, holding engineered elections to stay in power, widespread financial corruption in the Sisi government, significant decline in the Egyptian economy and large debts, deterioration of Egypt's political position in the Arab world, and ultimately gross human rights violation are major issues that have led the Sisi government to form an authoritarian government and, in a way, to return to the era of Mubarak and pre-Morsi rule.

    Keywords: Dysfunctional Government, Quasi-Democracy, Tyranny, Army, Revolution, Coup
  • Kamran Geshnizjani, Ali Mohammad Hazeri * Pages 97-121
    Objective

    After decades of social and political activities, the Islamist Muslim Brotherhood succeeded in establishing “the largest Islamic movement of the twentieth century” with hundreds of thousands members throughout Egypt. However, in despite of political achievements such as winning the 2012 Presidential Election, they lost political power by a coup-revolution at the end of the 2011-2013 revolutionary period. In contrast, the Islamist movement of the combatant clergies succeeded in achieving dominance in the Iranian 1977-79 Revolution and seizing power in the post-revolutionary political system. The objective of this article is to explain, from a structural perspective, the historical contexts which make such distinct situations possible for the Islamist movements in Iran and Egypt.

    Method

    This article is in the tradition of comparative-historical studies of revolutions and uses the concept of “political opportunity structures” to explain the success and failure of the Islamist movements in these revolutions.

    Results

    The main differences regarding the political opportunity structure for the Islamist movements in the Iranian and Egyptian revolutions are: more intense conflicts between the clergy and the non-clergy Islamic-political activists in Egypt made the accumulation of resources in a united Islamic front more difficult; more armed forces autonomy from the head of the state in Egypt strengthened the possibility of their surviving as a structural barrier against the success of the Islamists in revolution; and in a stark contrast to Iran, Egypt observed a retreat from state secularism in the decades leading up to the revolution, which, along with the benefits of the Islamic institutions from government budgets, increased the political influence and satisfaction of the conservative Islam, and, consequently, weakened the possibility of the combatant Islamists to gain dominance during the revolution.

    Conclusion

    Aside from the cultural, cognitive and agency factors mentioned in the existing literature, the structure of political opportunity was more favorable to the success of the Islamist movement in the Iranian revolution than in the Egyptian one.

    Keywords: Islamist Movement, Revolution, Political Opportunity Structure, Combatant Clergies, Muslim Brotherhood
  • Davood Mansoori *, Mehdi Khoshkhtti, Farshid Jafari, Hassn Eyvazzadeh Pages 123-142
    Objective

    With a centralized political and security structure, Iran has a variety of formations of internal and external factors that organize and implement security policy. The researcher seeks to answer the question "how has Russia-Syria relations from 2011 to 2018 affected the Islamic Republic of Iran's security policy".

    Method

    In this study, a descriptive-analytical method was used.

    Results

    One of the important external factors affecting Iran's security policy is the Syrian crisis and the role of various countries and groups such as Russia. Russia is one of the extra-regional powers that intervened in the Syrian crisis in favor of Bashar al-Assad's government. Expanding and maintaining Russian-Syrian relations has increased stability and reduced the cost of security policy for the Islamic Republic of Iran.

    Conclusion

    The first positive consequence of Iran's national interests has been the maintenance of Syria's ruling system as Iran's strategic ally. Second, in Iran's view, Russia can balance Iran's position on international issues, especially the West, and deter other regional powers and disrupt their efforts to eliminate Iran's role in the region. The fight against terrorism and extremism and its relative overcoming are other benefits of Russia's approach to Iran for Syria.

    Keywords: Syria crisis, Security Policy-Making, Axis of Regional Resistance, Russia