فهرست مطالب

فصلنامه تحقیقات جغرافیایی
سال سی و پنجم شماره 4 (پیاپی 138، پاییز 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/10/23
  • تعداد عناوین: 9
|
  • علیرضا فلاحی، آتوسا حسنی* صفحات 293-306
    اهداف

    رخداد بلایای طبیعی به ویژه زلزله در محیط های شهری، اثرات مخربی را به همراه دارد و انسان ها نیز به طور فزاینده ای از آثار زیان بار این بلایا رنج می برند. از این رو شناخت و برنامه ریزی مناسب پیش از رخداد سانحه، می تواند از آثار مخرب این وقایع، تلفات جانی و خسارات مالی برجای مانده از آنها را بکاهد. این پژوهش با هدف شناسایی آسیب پذیری بافت کالبدی شهر جدید هشتگرد در برابر زلزله احتمالی انجام شد.

    روش شناسی:

     پژوهش حاضر از نوع کاربردی و توصیفی- تحلیلی است. نخست با به کارگیری نظر خبرگان از طریق طیف لیکرت، 8 شاخص دسترسی به فضای سبز، تراکم ساختمانی، تراکم جمعیتی، کاربری اراضی، فاصله از گسل، فاصله از مراکز امدادی، دسترسی به معابر و شریان ها و عرض معابر انتخاب شدند و در پایان از طریق تحلیل محتوای کمی و وزن دهی به هر یک از شاخص ها با روش AHP در نرم افزار Expert Choice و بررسی آسیب پذیری شهر جدید هشتگرد نسبت به تک تک شاخص ها با نرم افزار GIS، پهنه بحرانی شهر آشکار شد.

     یافته ها:

     تنها نزدیک به 18% مساحت شهر که فازهای 1، 2، 3 و بخشی از فاز 4 را شامل می شود، در وضعیت بحرانی قرار داشت. 91/54% مساحت آن آسیب پذیری کم و بسیار کم و 73/26% آسیب پذیری متوسط داشتند.

     نتیجه گیری: 

    با افزایش تراکم فضاهای سبز شهر و توزیع مناسب آنها، مهار تراکم جمعیتی و ساختمانی در راستای محور ورودی و پخشایش ترازمند آنها در شهر، افزایش شمار مراکز امدادی، رعایت حریم گسل ها به ویژه در فازهای 2، 4 و 5 و واگذارکردن این نقاط به فضاهای سبز شهری، برنامه ریزی مناسب برای کاربری زمین های بایر و عدم هم جواری کاربری های ناسازگار می توان از میزان آسیب پذیری شهر جدید هشتگرد کاست.

    کلیدواژگان: زلزله، آسیب پذیری شهری، هشتگرد جدید، کالبد شهر
  • داود فاضل ترشیزی، زهرا ناجی عظیمی*، مصطفی کاظمی صفحات 307-316
    اهداف

    بهبود دسترسی فضایی در خدمات عمومی یکی از وظایف تاثیرگذار مدیریت شهری برای توسعه استانداردهای زندگی شهری است که زمینه تسهیل و بهره مندی عادلانه دریافت خدمات برای شهروندان را فراهم می نماید. هدف تحقیق حاضر، کاربرد مکان یابی پویای مراکز ارایه خدمات عمومی در برنامه ریزی های بلندمدت مدیریت شهری بود.

    روش شناسی:

     در این مطالعه کاربردی از نوع توصیفی، ابتدا با مرور پیشینه و نظرات خبرگان شرایط مورد مطالعه از نظر متغیرهای تصمیم، پارامترها، تابع هدف و محدودیت ها تعریف شد. سپس داده های مساله با استفاده از پایگاه های اطلاعاتی و نظرات کارشناسان جمع آوری و نهایتا مدل سازی ریاضی مکان یابی پویا به منظور حداکثرسازی مطلوبیت انتخاب دفاتر پیشخوان ثبت احوال در کلانشهر مشهد انجام شد و مدل با بهره گیری از حل کننده CPLEX با الگوریتم شاخه و برش حل شد.

    یافته ها:

     ضمن شناسایی شاخص های مطلوبیت نقاط کاندید، مکان استقرار دفاتر در مناطق شهری، زمان بازگشایی و بسته شدن و همچنین دوره زمانی مربوطه مشخص شد. زمان بندی فعالیت و جانمایی دفاتر با پوشش 80% جمعیت و توزیع مناسب جغرافیایی با 39 دفتر انجام و مقدار بهینه تابع هدف از نظر شاخص های مدنظر ذی نفعان فراهم و مطلوبیت حداکثری حاصل شد.

    نتیجه گیری: 

    با توجه به کارکرد پایین مدل های ایستا و نیز تغییرات جمعیتی و تقاضا در حوزه مدیریت شهری از مدلی پویا برای رفع این مشکل استفاده شد تا ضمن ارایه تصویر دقیق تری از زمان ایجاد دفاتر در هر یک از مناطق، قابلیت انتخاب دفاتر با پایایی مناسب برای فعالیت فراهم شود و تخصیص مشتریان هر منطقه در هر دوره به بهترین نقطه مکانی از نظر تامین شاخص های ذی نفعان صورت پذیرد.

    کلیدواژگان: مکان یابی پویا، مدیریت شهری، خدمات عمومی، دفاتر پیشخوان
  • حمدالله سجاسی قیداری*، اسما بذری کشتان، الهام قندهاری صفحات 317-324
    اهداف

    صنعت گردشگری یکی از حساس ترین صنایع از نظر کیفیت خدمت به گردشگران است. لذا شناسایی سطح واقعی کیفیت خدمات دریافت شده از سوی گردشگران نخستین گام برای افزایش رضایت آنها خواهد بود. بر این اساس، هدف از این پژوهش تحلیل کیفیت خدمات گردشگری در نواحی روستایی طرقبه شهرستان بینالود از دیدگاه گردشگران بود.

    روش شناسی: 

    این پژوهش توصیفی- تحلیلی در سال 1398 در بین 263 نفر از گردشگران نواحی روستایی طرقبه شهرستان بینالود انجام شد. داده ها با بهره گیری از منابع کتابخانه ای و به صورت میدانی با استفاده از پرسش نامه سنجش کیفیت خدمات گردشگری جمع آوری شد و توسط آزمون آماری T تک نمونه ای، مدل های ویکور و آنتروپی و مدل سرکوال مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها:

     روستای جاغرق با میزان Q 034/0 به دلیل داشتن جاذبه های بیشتر و داشتن امکان رفاهی و خدماتی و زیرساخت های بهداشتی و پارک ماشین و غیره دارای بالاترین رتبه و روستای حصار با میزان Q 459.71 به دلیل نبود زیرساخت های ارتباطی و جاده ای و فاصله زیاد نسبت به کانون شهر دارای پایین ترین رتبه از لحاظ برخورداری از میزان کیفیت خدمات گردشگری در بین روستاهای منطقه مورد مطالعه بود. همچنین نتایج مدل سرکوال نشان داد که شکاف متوسطی بین ادراکات و انتظارات گردشگران به لحاظ کیفیت خدمات گردشگری روستایی وجود دارد.

    نتیجه گیری:

     روستاهای مقصد گردشگری از نظر فضایی دارای تفاوت در کیفیت خدمات هستند و همچنین به لحاظ شکاف کیفیت خدمات، بیشترین شکاف در ابعاد همدلی و پاسخگویی مشاهده می‎شود.

    کلیدواژگان: گردشگری روستایی، کیفیت خدمات، شکاف خدمات، مناطق روستایی، طرقبه
  • محمود اکبری* صفحات 325-332
    اهداف

    نابرابری دارای ابعاد مختلفی است و یکی از این ابعاد، نابرابری های مربوط به شاخص های بهداشت و درمان و به طور کلی سلامت است. نابرابری در دسترسی به شاخص های سلامت هم در کشورهای توسعه یافته و هم در کشورهای در حال توسعه وجود دارد. پژوهش حاضر با هدف تحلیل نابرابری های بهداشتی و درمانی در استان کهگیلویه و بویراحمد با استفاده از تکنیک ماباک انجام شد.

    روش شناسی: 

    در این پژوهش تحلیلی- مقایسه ای، داده های مورد نیاز پژوهش از طریق سالنامه های آماری و سرشماری های عمومی نفوس و مسکن استان کهگیلویه و بویراحمد جمع آوری شد و نابرابری های بهداشتی و درمانی بین شهرستان های هشت گانه استان کهگیلویه و بویراحمد در سال 1398 با استفاده از تکنیک ماباک مورد تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها:

     شهرستان بویراحمد با کسب امتیاز 0.773 در سطح برخوردار قرار داشت. شهرستان های کهگیلویه با کسب امتیاز 0.184 و گچساران با کسب امتیاز 0.133 در سطح تا حدودی برخوردار بودند. شهرستان دنا با کسب امتیاز 0.110- و شهرستان چرام با کسب امتیاز 0.144- در سطح محروم قرار داشتند، و شهرستان های بهمیی با کسب امتیاز 0.165-، باشت با کسب امتیاز 0.178- و لنده با کسب امتیاز 0.203- در سطح بسیار محروم قرار گرفتند.

    نتیجه گیری:

     از منظر برخورداری از خدمات بهداشتی و درمانی، شهرستان بویراحمد در بالاترین رتبه قرار دارد و شهرستان های بهمیی، باشت و لنده در سطح بسیار محروم و نیازمند توجه ویژه هستند.

    کلیدواژگان: نابرابری، تکنیک ماباک، بهداشت و درمان، استان کهگیلویه و بویراحمد
  • غزاله ربانی* صفحات 333-341
    اهداف

    درک اثر توسعه فیزیکی شهر بر ناپایداری هوای شهری، یک موضوع چالش برانگیز است. پژوهش حاضر با هدف تحلیل شاخص تغییرات محیطی پراکنده رویی شهری و ارتباط آن با شاخص شدت توفانی شدن هوا (SWEAT) در چهار منطقه شهری ایران و ترکیه در شرایط فعلی (2018) و احتمالات آینده (2030) انجام شد.

    روش شناسی: 

    در این پژوهش، داده های شاخص توفانی شدن هوا از داده های جو بالای ایستگاه های رادیوسوند تهران، مشهد، آنکارا و استانبول استخراج شد. همچنین داده های پراکنده رویی شهری از داده های شبکه جهانی سکونتگاه های انسانی فراهم شدند.

    یافته ها: 

    تحلیل پراکنده رویی شهری نشان داد که شهرهای آنکارا و استانبول به ترتیب بیشترین توسعه فیزیکی را به خود اختصاص داده اند. طبق یافته های مدل توسعه پراکنده شهری، شدیدترین نرخ توسعه پراکنده برای شهر تهران پیش بینی می شود. براساس محاسبه شاخص تغییرات محیطی ناشی از پراکنده رویی (ΔY) هم مشخص شد که در آینده مقادیر این شاخص برای چهار محدوده شهری مورد مطالعه بین 61/0 تا 98/1 خواهد بود که شدیدترین این تغییرات محیطی (98/1) برای شهر تهران قابل محاسبه است.

    نتیجه گیری: 

    محاسبه شاخص توفانی شدن هوا در سال 2018 نشان می دهد که توسعه و پراکنده رویی شهری و تغییرات محیطی ناشی از آن با نرخ همبستگی 913/0 اثر قابل توجهی در افزایش رخدادهای توفانی هوا در کل مناطق شهری داشته است. پیش بینی مقدار این شاخص برای سال 2030 نشان می دهد که متوسط شاخص توفانی شدن هوا در مناطق شهری مورد مطالعه بین 19% تا 118% افزایش خواهد داشت که بیشترین میزان برای شهر تهران قابل پیش بینی است.

    کلیدواژگان: پراکنده رویی شهری، تحلیل آماری، توسعه شهری، شاخص تغییرات محیطی، شاخص توفانی شدن هوا
  • حسین غضنفرپور*، محسن پورخسروانی، بهناز شیخ شریعتی کرمانی صفحات 343-354
    اهداف

    تغییرات اقلیمی یکی از ویژگی های دوره کواترنر به شمار می رود. لندفرم های سطح زمین در این دوره دستخوش تحولات فراوانی شده اند. هدف این پژوهش، بازسازی شرایط اقلیمی فاز اقل کواترنر حوضه رودخانه شهداد بود.

    روش شناسی: 

    برای دستیابی به دما و بارش گذشته، ابتدا به محاسبه خط مرز برف دایمی با استفاده از روش های رایت و پورتر اقدام شد. سپس بر مبنای نقشه های توپوگرافی 1:50000، مدل رقومی ارتفاعی 30متر، تعداد سیرک ها و پادگانه ها شناسایی شد.

    یافته ها: 

    در زمان حال حداکثر و حداقل دما و بارش به ترتیب، 25 و 5 درجه سانتی گراد و 210 و 60 میلی متر، و در زمان گذشته به ترتیب، 20 و 20- درجه سانتی گراد و 450 و 150 میلی متر بود. ارتفاع خط مرز برف دایمی در روش رایت با گذراندن خط 60% مکان سیرک های یخچالی حوضه رودخانه شهداد 2908متر، در روش ارتفاع کف سیرک 2849متر، در روش نسبت ارتفاع 3018متر، و نهایتا در روش نسبت انباشتگی-مساحت 2850متر بود که میانگین این چهار روش، ارتفاع 2906 بود. تعداد 104 سیرک شناسایی شد که بیشترین فراوانی سیرک ها در ارتفاع 2700 تا 2900متر بود. همچنین با بازسازی پادگانه های دریاچه ای و برقراری ارتباط بین پادگانه های هم ارتفاع، تعداد 5 پادگانه شناسایی شد که در ترازهای ارتفاعی 1000، 800، 550، 400 و 250متر قرار گرفته بودند.

    نتیجه گیری: 

    هرچند امروز حوضه رودخانه شهداد در منطقه خشک اقلیمی قرار گرفته است، اما شواهد حاکی از آن است این حوضه تعداد زیادی از شواهد یخچالی شامل پادگانه های یخچالی، سیرک ها و غیره را در خود جای داده است و در زمان گذشته دمای کمتر و بارش بیشتری داشته است؛ بنابراین استفاده از شواهد ژیومورفولوژیک یخچالی، روش مناسبی برای بازسازی محیط و آب و هوای دیرینه در طول آخرین دوره حداکثر گسترش یخچالی است.

    کلیدواژگان: تغییر اقلیم، حوضه رودخانه شهداد، رایت و پورتر، سیرک، کواترنر
  • پری ناز حسنی، سید مسلم سیدالحسینی*، هادی سروری، تکتم حنایی صفحات 355-366

    اهداف و زمینه ها:

     گردشگری مذهبی به عنوان یکی از پر رونق ترین انواع گردشگری مورد توجه بسیاری از برنامه ریزان و مدیران شهرهای مقدس واقع شده است. گردشگران از موثرترین گروه ها در برنامه ریزی شهرهای مقدس هستند و ضروری است که در برنامه ها و سیاست های برنامه ریزان شهری، رفتار گردشگران دیده شود، زیرا برنامه ریزی شهرهای مذهبی منطبق با رفتار گردشگران منجر به کسب رضایت مندی ایشان می شود. لذا هدف این پژوهش، شناسایی و اولویت بندی مولفه های رفتاری گردشگران شهر مشهد در جهت کسب رضایت مندی ایشان بود.

    روش شناسی: 

    این پژوهش توصیفی در تابستان 1398 در گردشگران شهر مشهد انجام شد. 384 نفر به صورت تصادفی ساده انتخاب شده و پرسش نامه محقق ساخته را پاسخ دادند. برای تجزیه وتحلیل داده ها از روش تحلیل عاملی تاییدی و برای اولویت بندی از آزمون فریدمن بهره گرفته شد.

    یافته ها: 

    مولفه وفاداری مربوط به بعد رضایت با میانگین 4.80، مولفه تصویر ذهنی مربوط به بعد نگرش با میانگین 4.35 و مولفه نیازها مربوط به بعد انگیزه با میانگین 4.18 بیشترین و مولفه های تعهد با میانگین 3.46 و مشارکت با میانگین 3.28 کمترین تاثیر را بر برنامه ریزی شهری داشتند.

    نتیجه گیری: 

    برای کسب رضایت مندی بیشتر گردشگران که نتایج آن می تواند به صورت مشارکت پذیری و تعهد و وفاداری به شهر مقصد نمود پیدا کند، شناسایی دقیق و جامع رفتار گردشگران در شهر مقصد باید مورد توجه مدیران و برنامه ریزان شهری واقع شود.

    کلیدواژگان: رفتار، رضایت مندی، گردشگران مذهبی، مشهد
  • بهزاد بهمنش*، سیروس شفقی، رضا مختاری ملک آبادی صفحات 367-375
    اهداف

    توسعه درون زای شهری، یکی از سیاست های سه گانه توسعه شهری است که در کنار دو سیاست توسعه شهری متصل یا پیوسته (ایجاد شهرک های متصل به شهر و در محدوده رسمی شهر) و سیاست توسعه شهری منفصل یا ناپیوسته (ایجاد شهرهای جدید با فاصله از شهر مادر) مطرح می شود. این رویکرد مزیت های نسبی متعددی نسبت به دو سیاست دیگر دارد. هدف پژوهش حاضر، سنجش و تحلیل مکانی پهنه های توسعه درون زا در منطقه 3 کلانشهر اصفهان بود.

    روش شناسی: 

    پژوهش حاضر از نظر هدف کاربردی- توسعه ای و به لحاظ روش توصیفی- تحلیلی است. به منظور تعیین پهنه های توسعه درونی از مدل ANP و برای تحلیل خوشه ای آن از شاخص نزدیک ترین همسایه و مدل Getis-Ord استفاده شد.

    یافته ها: 

    براساس محاسبات مدل ANP، پهنه های با اولویت بسیار بالا، بالا، کم و بسیار کم برای توسعه درون زا به ترتیب دارای 97/0، 91/0 و 430 هکتار بود؛ بنابراین حدود 188 هکتار از بافت منطقه 3 شهر اصفهان مستعد توسعه درونی است. براساس روش میانگین نزدیک ترین همسایه، الگوی پراکنش محدوده های دارای اولویت بسیار بالا و بالا با نمره z-scoer برابر 85/20- بود که نشان دهنده الگوی کاملا خوشه ای توزیع این اراضی است. براساس مدل Getis-Ord Gi، مناطق با اولویت مداخله در قسمت شمالی و مرکزی و خوشه های با اولویت کم در قسمت جنوبی منطقه بودند.

    نتیجه گیری: 

    بخش های شمالی و مرکزی منطقه 3 از لحاظ شاخص های همجواری کاربری ها در وضعیت مناسبی قرار دارند. در مجموع بخش های مشخصی از منطقه 3 قابلیت توسعه درونی را دارند. بنابراین اجرای توسعه میان افزا موجب شکوفایی بافت فرسوده منطقه 3 و همچنین خارج شدن آن از انزوا می شود.

    کلیدواژگان: بافت فرسوده، توسعه شهری، پهنه های مستعد، توسعه درون زا، تحلیلگر مکانی، منطقه 3 کلانشهر اصفهان
  • غلامرضا ناظمی، راضیه رضازاده، عمیدالاسلام ثقه الاسلامی*، هادی سروری صفحات 377-386
    اهداف

    انتقادات فراوان و ماندگاری درازمدت و کمابیش بی تغییر الگوی طرح جامع کاربستی در سپهر برنامه ریزی ایران، وارون بر ناپایداری های گسترده پیش و پس از انقلاب اسلامی 1357 گزاره کلیدی "پیوند شیوه برنامه ریزی و محیط برنامه ریزی" که تاکنون از دید دور مانده است را نمایان می کند. هدف این پژوهش ارزیابی کاربست این الگو در محیط برنامه ریزی ایران بود.

    روش شناسی :

     در روند پژوهش، به کمک روش پژوهش اسنادی، گزاره های "سبک برنامه ریزی" و "دستگاه کاوش سبک برنامه ریزی" روشن شد و به کمک روش پژوهش تحلیلی- توصیفی و شیوه های استدلال قیاسی و استنتاجی، شناسه های دو گروه "محیط برنامه ریزی ایران" و "عامل های گزینش سبک برنامه ریزی سازگار با محیط برنامه ریزی ایران" که نماگرهای "دستگاه کاوش سبک برنامه ریزی" را روشن می کند، بررسی و ارزیابی شد.

    یافته ها: 

    "کلان تصویر" محیط برنامه ریزی ایران، دارای ویژگی هایی همچون ناپایداری نگاره؛ تاریک روشنی چشم انداز آینده؛ چیرگی سامانه سیاسی و ساختار حکومت بر محیط برنامه ریزی؛ ناپایداری جامعه با شکاف های اجتماعی، اقتصادی، فرهنگی و غیره و دارای سیمای اختصاصی ایرانی- اسلامی، است و عامل های نقش انداز در ارزیابی سبک برنامه ریزی نشان دهنده ناپایداری "نگاره"؛ کل گرایی "نگاره جامعه"؛ پهناوری "گستردگی دید نگاره"؛ اندک بودن "در مهارداشتن محیط برنامه ریزی از سوی نهاد برنامه ریز"؛ زیادبودن "ناوابستگی نهاد برنامه ریز" به برنامه ریزی؛ سیاسی بودن "نقش برنامه ریز" در فرایند برنامه ریزی و بلندبودن "زمان بری درونی" و "زمان بری برونی" کنش برنامه ریزی است.

    نتیجه گیری: 

    "سبک برنامه ریزی همکنش با محیط برنامه ریزی ایران"، در راستای "رویکرد برنامه ریزی" به "برنامه ریزی فرایندی (پویا) با چارچوب های زمان دار بازنگری"؛ در راستای "بررسی و ارزیابی" به "برنامه ریزی جامع خردمندانه" و در راستای "برنامه ریزی کردن" به "برنامه ریزی هنجاری" گرایش دارد و روی هم رفته، گرایش های یادشده نشانگر ناسازگاری "الگوی طرح جامع" کنونی با ویژگی های محیط برنامه ریزی ایران است و "برنامه ریزی جامع خردمندانه" می تواند سازگارترین سبک برنامه ریزی هم راستا با بایستگی های محیط برنامه ریزی ایران باشد.

    کلیدواژگان: محیط برنامه ریزی، برنامه ریزی شهری، طرح جامع، سبک برنامه ریزی، برنامه ریزی جامع خردمندانه
|
  • Alireza Fallahi, Atoosa Hassani* Pages 293-306
    Aims

    Occurrence of natural disasters, especially earthquakes, in urban environments has destructive effects and humans are also increasingly suffering from the harmful effects of these disasters. Therefore, proper recognizing and planning before the accident can reduce the devastating effects of these events, casualties and financial losses left by them. The aim of this study was to identify the vulnerability of the physical tissue of Hashtgerd new city against a probable earthquake.

    Methodology

    The present research is applied and descriptive-analytical study. At first, eight indicators, such as, accessibility to open spaces, building density, population density, land use, closeness to fault zone, access to vital services, accessibility to street network and passagechr('39')s width were selected by using the opinion of experts and Likert scale, and finally the critical areas of the city were revealed through quantitative content analysis of indicators and weighting each of them by AHP method in Expert Choice software program, and analyzing the vulnerability of Hashtgerd new town in GIS software.

    Findings

    Only about 18% of the city, which includes phases 1, 2, 3, and part of phase 4, were in a crisis situation. 54.91% of its area had low and very low vulnerability and 26.73% had moderate vulnerability.

    Conclusion

    The vulnerability of the new city of Hashtgerd can be reduced by increasing the density of green spaces in the city and their proper distribution, controlling population and building density in the direction of the entrance axis and their balanced distribution in the city, increasing the number of vital centers, respecting the privacy of faults, especially in phases 2, 4 and 5 and assigning these points to spaces Urban greenery, proper planning for using the wastelands and the lack of proximity to incompatible uses.

    Keywords: Earthquake, Urban Vulnerability, Hashtgerd new town, Physical Fabric
  • Davood Fazel Torshizi, Zahra Naji Azimi*, Mostafa Kazemi Pages 307-316
    Aims

    Improving spatial access to public services is one of the effective tasks of urban management to develop urban living standards which provides justly facilitating and benefiting of received services for citizens. The aim of this study was to apply the dynamic locating of public services centers in long-term urban management planning.

    Methodology

    In this applied descriptive research, at first the studied conditions were defined in terms of decision variables, parameters, objective function and limitations by reviewing the research background and expertschr('39') opinions. Then the data were collected using databases and expert opinions and finally, mathematical modeling of dynamic locating was performed to maximize the desirability of selecting the counters offices of Civil Registration in Mashhad and the model was solved by the CPLEX solver with the branch and cut algorithm.

    Findings

    While identifying the indicators of desirability of candidate points, the location of offices in urban areas, the time of reopening and closing, and relevant time period were determined. Activity timing and locating offices, covering 80% of the population and suitable geographical distribution with 39 offices were performed, and optimal value of the objective function was achieved in terms of the indicators considered by the stakeholders and maximum desirability.

    Conclusion

    Due to the low performance of static models, demographic changes and demand in the field of urban management, a dynamic model was used to solve this problem to provide a more accurate picture of the time of office creation in each area, the ability to select offices with appropriate reliability for activity. And allocating the customers of every region per period to the best location in terms of providing stakeholder indicators.

    Keywords: Dynamic Locating, Urban Management, Public Services, Counter Offices
  • Hamdollah Sojasi Qeidari*, Asma Bazri Keshtan, Elham Gandhari Pages 317-324
    Aims

    The tourism industry is one of the most sensitive industries in terms of quality of service to the tourists. Therefore, identifying the real level of quality of received services by tourists will be the first step to increase their satisfaction. Accordingly, the purpose of this study was to analyze the quality of tourism services in rural areas of Torqabeh in Binaloud city from the perspective of tourists.

    Methodology

    This descriptive-analytical study was conducted among 263 tourists in rural areas of Torqabeh in Binaloud city in 2019. Data were collected using library resources and in the field using a questionnaire to assess the quality of tourism services and were analyzed by one-sample t-test, Vikor and entropy models and SERVQUAL model.

    Findings

    Jaghargh village with the Q-score of 0.034 had the highest rank due to the presence of more attractions, the availability of amenities and services, sanitary infrastructures, car park, and so on. Hesar village with the Q-score of 459.71 had the lowest rank among the villages of the study area due to the lack of communication and road infrastructures and the high distance to the center of the city. Also the results of SERVQUAL model showed that there is a moderate gap between the administration and expectations of tourists in terms of the quality of rural tourism services.

    Conclusion

    The tourist destination villages have a difference spatially in the service quality and also in terms of the service quality gap, the largest gap is observed in terms of the empathy and accountability dimensions.

    Keywords: Rural Tourism, Services Quality, Service Gap, Rural Areas, Torqabeh
  • Mahmood Akbari* Pages 325-332
    Aims

    Inequality has different dimensions and one of these dimensions is inequality related to the health indicators and health in general. Inequality in access to health indicators exists in both developed and developing countries. The aim of the present study was to analyze the health inequalities in Kohgiluyeh and Boyer-Ahmad province, using Mabak technique.

    Methodology

    In this analytical-comparative study, the data required for the research were collected through statistical yearbooks and general population and housing censuses of Kohgiluyeh and Boyer-Ahmad Province and health inequalities among 8 cities of Kohgiluyeh and Boyer-Ahmad province in 2019 were analyzed using Mabak technique.

    Findings

    Boyer-Ahmad Township was at the desired level with a score of 0.773. The townships of Kohgiluyeh with a score of 0.184 and Gachsaran with a score of 0.133 were somewhat desired. Dena Township with a score of -0.110 and Choram Township with a score of -0.144 were at the deprived level. The townships of Bahmaei with a score of -0.165, Basht with a score of -0.178 and Lende with a score of -0.203 were located in the very deprived level.

    Conclusion

    In terms of access to health services, Boyer-Ahmad Township is in the highest rank and the townships of Bahmaei, Basht, and Lende are in the very deprived level and need special attention.

    Keywords: : Inequality, Mabak Techniques, Health Care, Kohgiluyeh, Boyer Ahmad Province
  • Ghazaleh Rabbani* Pages 333-341
    Aims

    Understanding the effect of urban physical development on urban air instability is a challenging issue. The aim of the present study was to analyze the environmental change index of urban sprawls and its relationship with the severe weather threat index (SWEAT) within four major cities of Iran and Turkey in the current situation (2018) and future probabilities (2030).

    Methodology

    In this study, severe weather storm index data were extracted from upper-air level data in the radiosonde stations of Tehran, Mashhad, Ankara, and Istanbul. Also, urban sprawl data were obtained from the global data of the extent of human settlements.

    Findings

    Analyzing the urban sprawl data revealed that the cities of Ankara and Istanbul have the highest physical development, respectively. According to the findings of the urban sprawl development model, the most severe rate of urban sprawl development is predicted for the city of Tehran. Based on the calculation of the environmental change index (ΔY) caused by sprawl dispersion, it was determined that the values ​​of this index will be estimated between 0.61 to 1.98 for the four urban case studies in the future, where the most severe index (1.98) can be calculated for Tehran.

    Conclusion

    Calculation of SWEAT in 2018 shows that the urban sprawl development and its resulting environmental changes had a significant effect on increasing occurrences of severe weather storms in the all urban areas with a correlation rate of 0.913. The forecast of this index also shows that the average severe weather storm index will increase between %19 to %118 by 2030 in the all urban areas, in which the most value is predictable for the city of Tehran.

    Keywords: Urban Sprawl, Statistical Analysis, Urban Development, Environmental Change Index, Severe Weather Threat Index
  • Hosain Ghazanfarpour*, Mohsen Pourkhosravani, Behnaz Sheykhshariati Kermani Pages 343-354

    Amis:

     Climate changes are the most dominant characters in quaternary period. The aim of this research was to reconstruct the least phase quaternary climate condition in Shahdad basin.

    Methodology

    At first the Wright and Porter method were used to access the last temperature and rainfall, and then the cirques and terraces were recognized based on the topography maps 1:50000 and digital elevation model of 30m.

    Findings

    The maximum and minimum of temperature and rainfall were 25°C and 5°C and 210 and 60 ml in the present time, as well as, 20°C and -20°C and 450 and 150 ml in the last time. The altitude of perpetual snow line was 2908 m in the Wright method by passing the line of 60% of the location of glacial circuses of Shahdad basin, 2849 m in the cirque-floor altitude method, 3018 m in the altitude ratio method, and finally 2850 m in the Accumulation-area ratio method. The average of these four methods was 2906 altitude. 104 circuses were identified, with the highest frequency of circuses at an altitude of 2700 to 2900 meters. Also, by reconstructing the lake terraces and establishing a connection between the co-altitude terraces, 5 terraces were identified, which were located at altitudes of 1000, 800, 550, 400, and 250 meters.

    Conclusion

    Although, today Shahdad basin has located in the dry climate area, but evidence has shown that this basin has glacial signs including glacial terraces, cirques and etc., and had lower temperature and more rainfall in the past. Therefore using the geomorphologic signs is a suitable method for reconstructing the old environment and climate during the last period of the maximum Expansion of glaciers

    Keywords: : Climate Change, Shahdad River Basin, Wright, Porter, Circus, Quaternarynary
  • Parinaz Hassani, Seyed Moslem Seyedolhosseini*, Hadi Sarvari, Toktam Hanaee Pages 355-366

    Amis:

     Religious tourism is considered one of the most prosperous tourism types by many planners and managers of holy cities. Tourists are one of the most influential groups in planning holy cities, and it is necessary to see touristschr('39') behavior in the plans and policies of urban planners because planning holy cities by the behavior of tourists lead to their satisfaction. Therefore, this study aimed to identify and prioritize touristschr('39') behavioral components in Mashhad to obtain their satisfaction.

    Methodology

    This descriptive study was conducted in the summer of 2019 in tourists in Mashhad. 384 people were randomly selected and answered the researcher-made questionnaire. Confirmatory factor analysis was used to analyze the data, and the Friedman test was used to prioritize.

    Findings

    The loyalty component related to the satisfaction dimension with an average of 4.80, the mental image component related to the attitude dimension with an average of 4.35 and the needs component related to the motivation dimension with an average of 4.18 had the most and the commitment components with an average of 3.46 and participation with an average of 3.28 had the least impact on urban planning.

    Conclusion

    To gain more satisfaction with tourists, the results of which can be reflected in participation, commitment, and loyalty to the destination city, accurate and comprehensive identification of tourist behavior in the destination city should be considered by managers and urban planners.

    Keywords: Behavior, Religious Tourists, Satisfaction, Mashhad
  • Behzad Behmanesh*, Siros Shafaghi, Reza Mokhtari Malakabady Pages 367-375
    Aims

    Endogenous urban development is one of the three policies of urban development, which is presented along with two policies of connected or continuous urban development (creating towns connected to the city and within the official city limits) and separate or intermittently urban development policy (creating new cities at a distance from the mother city). This approach has several comparative advantages over the other two policies. The purpose of this study was spatial assessment and analysis of endogenous development zones in region 3 of Isfahan metropolis.

    Methodology

    The present study is applied-developmental in terms of purpose and descriptive-analytical in terms of method. The ANP model was used to determine the areas of internal development, and the nearest neighbor index and the Getis-Ord model were used to analyze its clusters.

    Findings

    According to the calculations of ANP model, very high, high, low and very low priority areas for endogenous development had 0.97, 0.91, and 430 hectares, respectively. Therefore, about 188 hectares of the texture of region 3 of Isfahan is prone to internal development. According to the nearest neighbor mean method, the distribution pattern of very high and high priority areas had a z-scoer of -20.85, which indicates a completely cluster distribution pattern of these lands. According to the Getis-Ord Gi model, the priority areas were in the northern and central part and the low priority clusters were in the southern part of the region.

    Conclusion

    The northern and central parts of Zone 3 are in a good position in terms of land use proximity indicators. In general, certain parts of Region 3 have the potential for internal development. Therefore, the implementation of intermediate development will cause the worn-out tissue of Region 3 to flourish and also to get out of isolation.

    Keywords: Eroded Texture, Urban Development, Potential Zones, Endogenous Development, Spatial Analyst, Region 3 of Isfahan Metropolis
  • Gholamreza Nazemi, Razieh Rezazadeh, Amidoleslam Saghatoleslami*, Hadi Sarvari Pages 377-386
    Aims

    The frequency of criticisms about the “Master Plan Model” and its long-term and almost unchanging persistence, despite the extensive instabilities before and after the 1979 Islamic Revolution, indicate the need to examine the "relationship between the planning style and the planning environment" that has been forgotten. The purpose of this study was to evaluate the application of this model in the Iranian planning environment.

    Methodology

    In the research process, the ‘planning style’ and ‘Planning style identification device’ were clarified by the documentary research method. And, by the content analysis method and its relevant reasoning styles, the elements of two groups: “the planning environment of Iran” and “the determinants of, and constraints on, planning factors” that used to selecting the compatibility planning style, both of them elucidate the “Planning style identification device” indicators, were evaluated.

    Findings

    The characters of “the big image” of Iranchr('39')s planning environment was: an unstable figure; indeterminacy future visions; a planning environment which is under control of political system and government structures; an unsustainable community with several Cleavages in society and a Specific feature that named “Iranian-Islamic” society. And also shown that the effected factors in evaluating planning style is: “uncertain” on ‘image’; “holistic” in ‘community image’; “wide” for ‘Scope of image’; “incomplete” in ‘controlling the planning environment’; “small” in ‘Relative autonomy’; “political role” for ‘The planner role’ and with high “internal and external planning time”.

    Conclusion

    The suitable planning style for the Iranian planning environment: In the ‘planning approach’ tends to “process planning with a timing revision framework”; in the ‘Review & Evaluation’ tends to “Comprehensive Rational Planning” and in the ‘planning act’ tends to “normative planning”. Also it was illustrated the inconsistency of the Iranian planning environment with the current ‘Master Plan model’ and the “rational comprehensive planning” can be the suitable planning style.

    Keywords: Planning Environment, Urban Planning, Master Plan, Planning Style, Comprehensive Rational Planning