فهرست مطالب

پژوهش و توسعه جنگل - سال ششم شماره 3 (پاییز 1399)

مجله پژوهش و توسعه جنگل
سال ششم شماره 3 (پاییز 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/09/01
  • تعداد عناوین: 11
|
  • دنیا الغوثی، مجید لطفعلیان، مهران نصیری، محمد اسماعیل پور* صفحات 367-380

    برای تقویت و تثبیت لایه های خاک ریز باید از روش های تثبیت مناسب استفاده کرد. هدف این پژوهش ارزیابی اثر خاکستر مازاد مقطوعات در بهبود ویژگی های خاک است. برای این کار، 15 نمونه خاک از شیروانی خاک ریزی به صورت تصادفی انتخاب و با توجه به طرح اختلاط سه، شش، نه و 12 درصد وزنی با خاکستر مازاد مقطوعات ترکیب شد. برای بررسی اثر افزودن مواد تثبیت کننده بر خاک، آزمایش های حدود اتربرگ، نسبت باربری کالیفرنیا و رطوبت و هم چنین اسیدیته، هدایت الکتریکی، فسفر، نیتروژن، ماده آلی، کربن و بر روی نمونه های خاک تیمار شده و شاهد انجام شد. مقایسه کلی داده های تیمارها و شاهد برای صفات اندازه گیری شده با استفاده از آزمون آنالیز واریانس یک طرفه (ANOVA) انجام و میانگین تیمارها با استفاده از آزمون توکی در سطح احتمال پنج درصد مقایسه شدند. نتایج حاصل از آزمایش ها نشان دادکهافزودن خاکستر مازاد مقطوعات به خاک، حد خمیری و نسبت باربری کالیفرنیا را افزایش و حد روانی و شاخص خمیری را کاهش داده است. نتایج حاصل از آنالیز واریانس یک طرفه نشان داد اختلاف میانگین در مقدار رطوبت، اسیدیته و نیتروژن معنی دار نبود (05/0P>)، این در حالی است که هدایت الکتریکی، فسفر، پتاسیم، ماده آلی و کربن تفاوت های معنی داری را نشان دادند.

    کلیدواژگان: تثبیت خاک، حدود اتربرگ، ظرفیت باربری
  • محمود بیات*، مجید حسنی، سحر حیدری مستعلی صفحات 381-394

    در این تحقیق که در جنگل های رامسر در استان مازندران انجام شد رویش جنگل به کمک شبکه عصبی مصنوعی برآورد و با رویش واقعی جنگل که به طور مستقیم و از اندازه گیری در 20 قطعه نمونه ثابت یک هکتاری که در سال های 1381 و 1391 از آماربرداری صد در صد محاسبه شده بود، مقایسه شد. رویش حجمی سالانه راش به ترتیب 52/4 و 35/4 سیلو در هکتار برای رویش به طریق مستقیم و رویش برآوردی به روش شبکه عصبی مصنوعی بود. سپس تحلیل رگرسیون، به روش گام به گام انجام و بهترین مدل ها گزینش شد. پس از انتخاب بهترین مدل، بررسی تحلیل حساسیت ورودی ها انجام شد. نتایج نشان داد شبکه عصبی با دقت مناسبی می تواند رویش و مقدار برش سالیانه را برآورد کند. مقدار R2، RMSE و MAE به ترتیب 75/0، 17 و 60/13 در شبکه پرسپترون چندلایه نشان داد که شبکه عصبی MLP بیشترین دقت در برآورد را دارد. در تحلیل رگرسیون خطی چندگانه هم ضرایب تشخیص به ترتیب 610/0 و 679/0 و خطای RMS مقادیر 5/1 و 42/1 برای مدل اول و دوم به دست آمد. نتایج مربوط به تحلیل حساسیت ورودی ها نشان داد که عوامل حجم، جهت، قطر برابرسینه و ارتفاع درخت بیشترین تاثیر را در مدل سازی تعیین رویش دارند. مقایسه مدل ها نشان داد استفاده از شبکه عصبی می تواند مقدار رویش را با دقت مناسبی پیش بینی کند.

    کلیدواژگان: پرسپترون چندلایه، تحلیل حساسیت، رگرسیون، رویش حجمی، مدل سازی
  • پریناز صالحی، عباس بانج شفیعی*، محسن برین، خالد خضری صفحات 395-410

    این پژوهش با هدف بررسی اثر آتش سوزی بر برخی از خصوصیات شیمیایی خاک در جنگل های شهرستان سردشت که در شهریورماه سال 96 دچار آتش سوزی شد، انتخاب شد. منطقه شاهد یا نسوخته با شرایط یکسان در مجاورت منطقه سوخته انتخاب شد. پس از بررسی شرایط جنگل در هر منطقه تعداد نه قطعه نمونه با مساحت 500 مترمربع و در مجموع 18 قطعه نمونه با استفاده از روش سیستماتیک تصادفی و ابعاد 100×100 متر پیاده شد. نمونه های خاک در مرکز هر قطعه نمونه و در عمق صفر تا 10 سانتی متر طی سه نوبت: 1- بلافاصله پس از آتش سوزی 2- سه ماه پس از آتش سوزی و 3- شش ماه پس از آتش سوزی برداشت شدند. عامل های N، Mg، Ca، Oc، P، K، Ec و pH اندا زه گیری شدند. نتایج نشان داد که عناصر خاک در منطقه سوخته به مقدار اندکی بیشتر از خاک نسوخته بود که این افزایش از نظر آماری معنی دار نشد. نتایج آنالیز اندازه های تکراری نشان داد که تاثیر زمان بر مقدار اسیدیته (pH)، کلسیم و منیزیم در منطقه سوخته و نسوخته از نظر آماری معنی دار است به طوری که بیشترین تغییر در زمان سه ماه پس از آتش سوزی مشاهده شد. درمجموع می توان گفت که شدت کم آتش سوزی سطحی اتفاق افتاده در منطقه، تاثیر زیادی بر خصوصیات شیمیایی خاک نداشت به طوری که پس از گذشت 6 ماه از آتش سوزی، مقدار بیشتر عناصر به سطوح قبل از آن برگشتند.

    کلیدواژگان: آتش سوزی جنگل، جنگل های بلوط، اندازه های تکراری، تاثیر زمان
  • عبدالله نادری، لقمان قهرمانی*، هدایت الله غضنفری، زاهد شاکری صفحات 411-427

    هدف این پژوهش، ارزیابی عملکرد بهره برداران محلی گلاجارها با استفاده از نمایه های زیست سنجی (ارتفاع کل، ارتفاع تاج، سطح تاج و نسبت ارتفاع تاج به ارتفاع کل) گونه وی ول (Quercus libani Oliv.) است. برای انجام این پژوهش، سه گلاجار با شرایط فیزیوگرافی تا حدودی مشابه و سن گلازنی یکسان (گذشت چهار سال از انجام آخرین گلازنی) انتخاب شد. در گلاجارهای انتخاب شده با انجام آماربرداری صد در صد، مشخصه قطر یقه برای تمام درختان (قطر یقه ≥ 5 سانتی متر) مورد اندازه گیری قرار گرفت. برای درختان وی ول، به عنوان یکی از گونه های اصلی در گلاجارهای بررسی شده، جدای از قطر، ارتفاع کل، ارتفاع تنه و دو قطر کوچک و بزرگ تاج در دو جهت عمود بر هم نیز اندازه گیری شد. نتایج، حاکی از وجود تفاوت معنی دار از نظر نمایه های زیست سنجی (ارتفاع کل، ارتفاع تاج، سطح تاج و نسبت ارتفاع تاج به ارتفاع کل) است که تایید کننده عملکرد متفاوت بهره برداران محلی در انجام گلازنی و امکان استفاده از نمایه‏های زیست‏سنجی برای ارزیابی عملکرد آن ها است.

    کلیدواژگان: جنگلدار محلی، گلازنی، مدیریت سنتی، نمایه های زیست سنجی
  • معصومه صادقی، هاشم حبشی*، امید اسماعیل زاده، جهانگیر محمدی، تکتم ساجدی صفحات 429-444

    این پژوهش با هدف بررسی تاثیر عوامل محیطی و توده بر تغییرات انواع فرم های هوموس در جنگل‏ مدیریت شده و دست‎نخورده شصت‎کلاته گرگان انجام شد. ابتدا نقشه‏های زمین‎شناسی، خاک، توپوگرافی و تیپ درختی روی‎هم‎گذاری شده و واحدهای همگن تعیین شدند. در هر واحد نقشه سه قطعه نمونه 20×20 متر انتخاب شد و پنج نیم رخ هوموس در هر قطعه نمونه حفر شد. انواع فرم‎ هوموس در سطوح اصلی و ثانویه با استفاده از طبقه بندی جدید اروپایی، شناسایی شدند. عوامل محیطی و خصوصیات توده در هر قطعه نمونه به‎عنوان عوامل موثر بر تغییرات فرم هوموس بررسی شدند. از آزمون کروسکال والیس و الگوریتم جنگل تصادفی بر اساس میانگین شاخص جینی برای تحلیل استفاده شد. سه فرم هوموس اصلی و یازده فرم ثانویه در منطقه شناسایی شد به طوری که هوموس اصلی مول با 49 درصد و هوموس ثانویه الیگومول با 26 درصد فراوان ترین فرم های هوموس بودند. اختلاف معنی‎داری بین انواع فرم هوموس اصلی (p<0.05) و ثانویه (p<0.001) بین جنگل‏ مدیریت شده و دست نخورده مشاهده شد. تاثیر اغلب متغیرهای محیطی و خصوصیات توده بر تغییرات فرم های هوموس معنی دار بود.

    کلیدواژگان: افق آلی، جنگل تصادفی، شاخص جینی، فرم هوموس
  • سیده سوما اعتماد*، سلیمان محمدی لیمایی، رسول یوسف پور صفحات 445-461

    هدف از این تحقیق تعیین سطح بهینه موجودی در جنگل های ایران است. در این بررسی، از مدل برنامه ریزی آرمانی برای محاسبه حجم بهینه گونه های مختلف با در نظر گرفتن مسایل اقتصادی، زیست محیطی و اجتماعی استفاده شد. در این روش چندین هدف در فرآیند تصمیم گیری برای رسیدن به حداکثر ارزش خالص فعلی، ترسیب کربن و اشتغال مدنظر قرار گرفت. از تحلیل رگرسیون برای تعیین مدل رویش جنگل استفاده شد. همچنین از معادلات آلومتریک برای تعیین مقدار ترسیب کربن استفاده شد. سپس میانگین قیمت مورد انتظار با استفاده از قیمت چوب و هزینه های بهره برداری برای تعیین ارزش خالص فعلی برآورد شد. برای وزن دهی اهداف و تعیین موجودی بهینه در جنگل، از روش تحلیل سلسله مراتبی فازی و نظر متخصصین با استفاده از پرسشنامه استفاده شد. بر اساس نتایج، حجم بهینه برای راش 2/256 مترمکعب در هکتار، ممرز 2/61 مترمکعب در هکتار، بلوط 8/38 مترمکعب در هکتار، توسکا 4/20 مترمکعب در هکتار و دیگر گونه ها 4/20 مترمکعب در هکتار به دست آمد. همچنین نتایج نشان داد که حجم بهینه کل 005/397 مترمکعب در هکتار محاسبه شد.

    کلیدواژگان: بهینه سازی، ترسیب کربن، جنگل های شفا رود، مدیریت چندمنظوره
  • فاطمه نوذری، علیرضا صالحی*، محسن آرمین، محسن فرزین صفحات 463-476

    پایش و بررسی تغییرات کاربری اراضی در عرصه های جنگلی، اطلاعات قابل قبولی را به منظور مدیریت کارآمد این منابع فراهم می کند. در این پژوهش به منظور ارزیابی تغییرات پوشش جنگلی قسمتی از بخش مرکزی شهرستان بویراحمد از تصاویر ماهواره ای لندست سال 1366 و 1392 استفاده شد. طبقه بندی تصاویر با الگوریتم حداکثر احتمال در چهار طبقه شامل کشاورزی، جنگل، مرتع و مسکونی یا دیگر کاربر ی ها انجام شد و به منظور پیش بینی تغییرات پوشش جنگلی برای سال 1418 از مدل Geomod استفاده شد. ضریب کاپا حاصل از طبقه بندی سال 1366 و 1392 به ترتیب برابر 89/0 و 88/0 به دست آمد. نتایج نشان داد در دوره زمانی 1392 -1366 حدود 6/8395 هکتار از مساحت جنگل ها کاسته شده است و در دوره 1418 -1392 نیز مساحت جنگل ها با کاهش 7/9938 هکتاری روبه رو خواهد شد. نتایج مدل سازی با رگرسیون لجستیک به ترتیب با Pseudo R2 و ضریب ROC، 24/0 و 73/0، نشان دهنده توانایی مناسب مدل در برآورد تغییرات جنگل در 26 سال گذشته است. نتایج مربوط به شبیه سازی نقشه پوشش زمین سال 1392 نشان داد که مدل Geomod توانایی و قابلیت بالایی در مدل سازی تغییرات پوشش زمین دارد که در این بررسی صحت و درستی نقشه های پوشش زمین حدود 90 درصد بوده است.

    کلیدواژگان: تغییرات پوشش جنگل، سنجش ازدور، طبقه بندی، کاربری اراضی
  • احسان قنبری، امید فتحی زاده*، مسعود طبری کوچکسرایی صفحات 477-489

    این پژوهش با هدف بررسی فعالیت آنزیم های آنتی اکسیدان مانند کاتالاز، سوپراکسیددیسموتاز، آسکوربات و پراکسیداز در نهال استبرق (Calotropis procera Ait) تلقیح یافته با میکروارگانیسم های میکوریزی و ریزوباکتریایی تحت تاثیر تنش خشکی در یک شرایط گلخانه ای طی یک دوره شش ماهه انجام شد. آزمایش در سه سطح تلقیحی (شاهد یا عدم تلقیح، قارچ میکوریز ریزوفاگوس ایرگولاریس و ریزوباکتریایی سودوموناس پوتیدا) و با سه سطح تنش خشکی دوره ای (سه، شش و 12 روز آبیاری) در قالب طرح پایه کاملا تصادفی با سه تکرار انجام شد. نتایج نشان داد که تلقیح میکوریز و ریزوباکتریایی سودوموناس تحت شرایط خشکی به طور معنی داری فعالیت آنزیم های آنتی اکسیدان را افزایش داد. بیشترین فعالیت آنزیم کاتالاز (57/1 واحد آنزیمی بر میلی گرم وزن تر)، سوپراکسید دیسموتاز (43/17 واحد آنزیمی بر میلی گرم وزن تر) و آسکوربات پراکسیداز (56/4 واحد آنزیمی بر میلی گرم وزن تر) در نهال های میکوریزی تحت تنش خشکی 12 روز و همچنین بیشترین مقدار فعالیت آنزیم پراکسیداز در نهال میکوریزی (96/11 واحد آنزیمی بر میلی گرم وزن تر) و ریزوباکتریایی (9/12 واحد آنزیمی بر میلی گرم وزن تر) در شرایط خشکی 12 روز مشاهده شد.

    کلیدواژگان: تنش اکسیداتیو، سودوموناس، ریزوفاگوس ایرگولاریس، گونه های اکسیژن فعال
  • فرهاد خبازی، امید اسماعیل زاده* صفحات 491-503

    این پژوهش با هدف طبقه بندی جوامع گیاهی جنگل های شمشاد چشمه بلبل بندرگز گلستان انجام شد. برای این منظور داده های مربوط به پوشش گیاهی از سطح 97 رلوه به صورت سیستماتیک -انتخابی با ابعاد شبکه شناور 200 متری به مساحت 400 مترمربعی با استفاده از روش براون-بلانکه و با تاکید بر اصل توده معرف برداشت شد. در هر یک از رلوه ها فهرست همه گونه های گیاهی به همراه درصد تاج پوشش آن ها بر اساس مقیاس وان درمارل ثبت شدند. طبقه بندی جوامع گیاهی با استفاده از نتایج تلفیقی دو روش TWINSPAN اصلاح شده و روش سنتز جدولی براون-بلانکه انجام شد. تعیین گونه های تشخیصی نیز با استفاده از شاخص کیفی تعلقه فی تعدیل شده انجام شد. نتایج نشان داد در سطح منطقه تعداد 5 اجتماع گیاهی در قالب دو جامعه همیشک-شمشادستان (Danae racemocii- Buxetum hyrcanae) و انجیلی-شمشادستان (Parrotia persicae- Buxetum hyrcanae)، سه زیرجامعه بلندمازو (Parrotio - Buxetum quercoetosum castaneifoliae)، شیردار (Parrotio-Buxetum aceretosum cappodocicum) و آزاد (Dannae- Buxetum subasso Zelkovoetosum carpinifoliae) و دو واریانت ال (Cornus australis) و انجیر (Ficus carica) است. نتایج این پژوهش ضمن معرفی سین تاکسون های شمشاد در ناحیه شرقی هیرکانی، اجتماع پذیری بالای گونه شمشاد در تشکیل جوامع گیاهی متمایز با گونه های چوبی اشکوب بالا به دلیل عدم حضور گونه های علفی زیراشکوب را نیز دلالت می کند.

    کلیدواژگان: TWINSPAN اصلاح شده، سنتز جدولی براون-بلانکه، رسته بندی، گونه معرف
  • رضاحسین حیدری* صفحات 505-517

    روش نمونه برداری نقطه مشترک یکی از روش های نمونه برداری فاصله ای در آماربرداری جنگل است. برای برآورد تراکم درختان در این روش برآوردکننده هایی توسط باچلر و نیز انج من و همکاران ارایه شده است که نسبت به الگوی پراکنش درختان در حالت غیرتصادفی اریب هستند. هدف این بررسی معرفی برآورد کننده جدیدی برای برآورد تراکم درختان با روش نقطه مشترک است که نسبت به الگوی پراکنش درختان اریب نباشد و نسبت به دو برآوردکننده پیشین کارآیی بیشتری داشته باشد. به همین منظور تعداد 44 نمونه برای هریک از شش روش نمونه برداری: قطعه نمونه دایره ای (10 آری به عنوان مقدار واقعی)، نزدیک ترین فرد، نزدیک ترین همسایه، روش ترکیبی، دومین نزدیک ترین همسایه و روش نقطه مشترک در جنگل سرخه دیزه دالاهو کرمانشاه با استفاده از طرح نمونه برداری منظم تصادفی (در یک شبکه 100 متر در 100 متر) برداشت شد. بعد از آن تراکم درختان توده جنگلی با 10 برآوردکننده از روش های فوق و برآوردکننده جدید محاسبه شد و تراکم به دست آمده با رابطه جدید با برآوردکننده های باچلر و انج من و همکاران و برآوردکننده های سایر روش های فاصله ای در حالت های مختلف الگوی پراکنش درختان (یکنواخت، تصادفی و کپه ای) از نظر معیارهای صحت و دقت مقایسه شد. نتایج به دست آمده نشان داد که برآوردکننده جدید نه تنها بالاترین کارآیی را نسبت به برآوردکننده های باچلر و انج من و همکاران نشان داد بلکه از بقیه برآوردکننده های روش های دیگر مناسب تر بود. این برآورد کننده علاوه بر مزایای فوق در مقایسه با روش قطعه نمونه دایره ای شکل نیز نتایج مناسبی را نشان داد.

    کلیدواژگان: بلوط، تراکم، روش فاصله ای، زاگرس
  • خسرو ثاقب طالبی*، پژمان پرهیزکار، مجید حسنی، بیت الله امان زاده، ارسلان همتی، بابا خانجانی شیراز، محمد امینی، شیرزاد محمدنژاد کیاسری، سید زیداله میرگاظمی، اسدالله کریمیدوست، محمدکریم مقصودلو، محمد مرتضوی، بهرام دلفان اباذری، موسی کارنده صفحات 519-541

    استقرار نسل جوان در توده به ویژه روند زادآوری طبیعی توده های ناهمسال در دیدگاه جنگل شناسی نزدیک به طبیعت یکی از نکات مهم در حفظ پایداری جنگل است. این پژوهش در قطعات شاهد چهار منطقه از راشستان های هیرکانی انجام شد. 12 قطعه نمونه یک هکتاری در سه مرحله تحولی و سه اندازه مختلف روشنه، هرکدام با پنج قطعه نمونه چهار مترمربعی انتخاب و مشخصه های کمی و کیفی نهال ها و شدت نورنسبی (RLI) و شاخص سطح برگ (LAI) بررسی شد. نتایج نشان داد که توده ها در مراحل اولیه و بلوغ خالص و در مرحله تخریب آمیخته بودند. RLI در مرحله بلوغ و روشنه کوچک کمترین و در مرحله تخریب و روشنه بزرگ بیشترین مقدار را داشت ولی LAI در مرحله بلوغ و روشنه کوچک بیشتر بود. بیشترین متوسط رویش ارتفاعی کلیه نهال ها در مرحله اولیه و روشنه کوچک، بیشترین طول بالاترین میان گره و طول نوشاخه در مرحله بلوغ و روشنه بزرگ و بیشترین عرض تاج نهال در مرحله اولیه و روشنه کوچک دیده شد. سهم نهال های خوش فرم در مرحله تخریب و روشنه متوسط بیشتر و سهم نهال های دو و چند شاخه در روشنه بزرگ بیشتر بود. روشنه های متوسط محیط مناسب تری را برای نهال ها فراهم می کنند.

    کلیدواژگان: تجدید حیات، خصوصیات نهال، راش، روشنه، مرحله تحولی
|
  • Donya Alghosi, Majid Lotfalian, Mehran Nasiri, Mohammad Esmaeilpour * Pages 367-380

    In order to strengthen and stabilize the soil masses in the range of soil till optimum, it should be used appropriate stabilization methods. The purpose of this study was to evaluate the effect of excess ash as an additive to soil and improve soil properties. To do this, 15 soil samples from the forest road fill slope were randomly selected combined with 3, 6, 9 and 12 weight percent logging residual ash. In order to investigate the effect of addition of stabilizing agents on the chemical and mechanical parameters of soil in the studied area, the experiments Atterberg limits, California bearing ratio, moisture as well as acidity, electrical conductivity, phosphorus, nitrogen, organic matter and carbon were carried out on control and treated soil samples. Data were analyzed using one-way ANOVA and Tukey tests were used to compare the averages. The results of the experiment show that the addition of logging residual ash increased plastic limit and California bearing ratio and reduced liquid limit and plasticity index. Also, the results of one-way ANOVA showed that the mean difference in moisture, acidity and nitrogen were not significant (P>5%) while electrical conductivity, phosphorus, potassium, organic matter and carbon showed significant differences.

    Keywords: Soil stabilization, Atterberg limits, bearing capacity
  • Mahmoud Bayat *, Majid Hassani, Sahar Heidari Pages 381-394

    In this research, which was done in Ramsar forests in Mazandaran province, the forest increment was estimated using artificial neural network and compared with the actual increment of the forest which was directly measured in 20 sample plots of 1 hectare in 2002 and 2012. The annual volume growth of beech was 4.52 and 4.35 m3 in hectare for direct inventory and estimation by artificial neural networks. Then regression analysis was performed to compare the results, stepwise, and the best models were selected. After selecting the best model for forecasting growth, the sensitivity analysis of inputs was investigated.The results showed that the neural network with relatively good accuracy can estimate the annual growth and cutting. The value of R2, RMSE and MAE were 0.75, 17 and 13.6 (for 20 sample plot of one hectare) respectively in the multi-layer perceptron network. Results also showed that the MLP neural network had the highest accuracy in predicting and estimation. In the analysis of multiple linear regression, the coefficients of detection were 0.610 and 0.679, respectively, and RMSE was 1.5 and 1.42, respectively, for the first and second models respectively. The volume at the beginning of the period and the diameter at breast height had the greatest impact on the amount of wood produced. Comparison of the models showed the use of neural network can predict the growth rate with proper accuracy.

    Keywords: Multi Layer Perceptron, Sensitive analysis, Regression, Volume increment, modeling
  • Parinaz Salehi, Abbas Banj Shafiei *, Mohsen Barin, Khaled Khezri Pages 395-410

    This study was conducted to investigate the effect of fire on some soil chemical properties in Northwestern oak forests of Iran. The study area was selected 30 km from Sardasht city in West Azerbaijan province which was burnt in September of 2017. The control or unburned area was selected with the same conditions adjacent to the burn area. After surveying forest conditions in each area, 9 plots, each with an area of 500 m2 and a total of 18 plots were sampled using systematic random method and 100 × 100 m grids. Soil samples were collected at the center of each plot at a depth of 0-10 cm at three times: 1 - immediately after the fire 2 - three months after the fire and 3 - six months after the fire. The pH, EC, K, P, OC, Mg, N factors were measured. The results showed that the soil elements in the burned area were slightly higher than the unburned soils but these increases were not statistically significant. The results of repeated measures analysis showed that the effect of time on the acidity (pH), calcium and magnesium in the burned and unburned area was statistically significant. The largest change in the value of the three above mentioned variables was observed three months after the fire. Overall, the low intensity of surface fire in the area did not have a significant effect on soil chemical properties, so that six months after the fire, most of the elements returned to their pre-existing levels.

    Keywords: Forest fire, Oak forests, Repeated measures, Time effect
  • Abdolla Naderi, Loghman Ghahramany *, Hedayet Ghazanfari, Zahed Shakeri Pages 411-427

    The aim of this study was to evaluate the performance of local users on pollarded oak stands. For this purpose, biometric indices (total height, trunk height, crown height, crown area and crown height to total height ratio) of Quercus libani Oliv. trees were used. Three pollarded stands with similar physiographic conditions and the same pollarded age (four years after pollarding) under the traditional management of three different local users were selected. In the selected pollarded stands, using 100% inventory, collar diameter for all trees (collar diameter ≥ 5 cm) were measured. For the Quercus libani trees, in addition to collar diameter, total height, trunk height and two small and large crown diameters in the two perpendicular directions were measured. The results indicate a significant difference in terms of biometric indices (i.e. total height, crown height, crown area and crown height to total height ratio), which confirms the different behavior of local foresters in performing pollarding and the possibility of using these biometric indices to evaluate the performance of local users.

    Keywords: Local forester, Pollarding, Traditional management, Biometric indices
  • Masoomeh Saeghi, Hashem Habashi *, Omid Esmailzadeh, Jahangir Mohamadi, Tojtam Sajedi Pages 429-444

    The aim of this study was to investigate the effect of environmental factors and stand properties on changes of humus forms in the managed and old growth forest of Gorgan. First we superimposed geological, soil, topography and tree type maps to producing homogeneous units. In each unit, three sample plots (20 × 20 meters) were selected and five humus profiles were described in each plot. Main and secondary humus forms were identified based on new European classification. Environmental factors and stand characteristics were investigated in each sample as factors influencing the changes in the humus form. Kruskal-Wallis test and random forest algorithm were used based on the Gini index for analysis. Three main humus forms and eleven secondary forms were identified in the research area, so that the main humus of the MULL (49%) and the secondary humus of the Oligomul (26%) were the most abundant humus forms. There was a significant difference between the main (p<0.01) and secondary (p<0.001) humus forms between the managed and old growth forest. The effect of most environmental variables and stand characteristics were significant on the changes of humus forms. The effective important variables in the main and secondary humus forms classification were thickness of H horizon, altitude from sea level, geographic direction and tree basal area.

    Keywords: Organic Horizon, Random Forest, Gini Index, Humus Form
  • Seyedeh Soma Etemad *, Solyman Limaei, Rasoul Yousefpour Pages 445-461

    The aim of this research is to determine the optimal stock level in Hyrcanian forest of Iran. In this study, a goal programming techniques was used in order to estimate the optimal stock level of different tree species considering economics, environmental and social issues. Multiple objectives in the process of decision making were considered to maximize the net present value, carbon sequestration and labor. Regression analysis was used to develop a forest growth model. In addition, an allometric function was used to determine the amount of carbon sequestration. Expected mean price is estimated using wood price and variable harvesting costs to determine the net present value of forest harvesting. The fuzzy analytic hierarchy process is applied to determine the weights of goals using questionnaires filled by experts in order to determine the optimal stock level. Results showed that the optimal volumes were 256.2 m3⋅ha-1, 61.2 m3⋅ha-1, 38.8 m3⋅ha-1, 20.4 m3⋅ha-1 for, and 20.4 m3⋅ha-1 for beech, hornbeam, oak, alder and the other species, respectively. Furthermore, the results indicated that the total optimal volume is 397.005 m3⋅ha-1.

    Keywords: Optimization, carbon sequestration, Shafaroud forests, multipurpose forest management
  • Fatemeh Nozari, Alireza Salehi *, Mohsen Armin, Mohsen Farzin Pages 463-476

    Monitoring of land use changes in forest areas provides acceptable information for better planning and management on forest resources. In this study, to assess the changes of the forest cover in the central part of Boyer-Ahmad County in Kohgiluyeh and Boyer-Ahmad Province in southwest of Iran, satellite imageries of two different Landsat time series including Landsat 5, TM satellite data (30.6.1987), and Landsat 8, OLI-TIRS data (23.7.2013) were used. Supervised classification was carried out by applying the Maximum Likelihood Algorithm and LMM model (Matrix Multiplication pictures). Moreover, Logistic regression and Geomod model were used to provide validation map and prediction of forest cover changes in 2039, respectively. Land cover maps achieved from the study area showed that there is a reduction of about 8395 hectares in the forest area during the past 26 years (1987-2013). Moreover, it is predicted that the forest area will decrease around 9938 hectares during the coming 26 years. The results showed that the kappa coefficient obtained from the supervised classification on the satellite imageries in 1987 and 2013 were 0.89 and 0.88, respectively. Moreover, the results of Logistic regression with pseudo R2 and ROC were 0.24 and 0.73, respectively, which indicate that the obtained model is relatively adapted to the real changes and there is an appropriate ability for the model to estimate the forest changes in the last 26 years. Results of simulation of the forest cover changes in 2013 reveal that the Geomod model is a good tool for forecasting the forest cover changes. The accuracy and precision of the obtained forest cover maps is about 90 percent.

    Keywords: Forest cover changes, Remote sensing, Classification, Land use
  • Ehsan Ghanbary, Omid Fathizadeh *, Masoud Tabari Pages 477-489

    This study aimed to investigate the antioxidant enzyme activities such as catalase, superoxide dismutase, ascorbate peroxidase in Calotrope seedlings (Calotropis procera Ait) inoculated with mycorrhizal and Rhizobacterial microorganisms affected by drought stress under greenhouse conditions during a six-month period. Experiment in three inoculation levels (non-inoculated or control, Rhizophagus irregularis mycorrhizal fungi and Pseudomonas putida Rhizobacterial) and with three levels of drought durations (3, 6, and 12 days irrigation) in a completely randomized design with three replications was conducted. Results revealed that inoculation of mycorrhiza and Pseudomonas Rhizobacterial under drought stress significantly increased the activity of antioxidant enzymes. Maximum activity of catalase (1.57 units of enzyme per mg of fresh weight), superoxide dismutase (17.43 units of enzyme per mg of fresh weight) and ascorbate peroxidase (4.56 units of enzyme per mg of fresh weight) in mycorrhizal seedlings under drought stress for 12 days and also highest amount of peroxidase activity in mycorrhizal (11.96 units of enzyme per mg of fresh weight) and Rhizobacterial (12.9 units of enzyme per mg of fresh weight) seedlings under drought conditions for 12 days were observed.

    Keywords: Active oxygen species, Oxidative stress, Pseudomonas, Rhizophagus irregularis
  • Farhad Khabbazi, Omid Esmailzadeh * Pages 491-503

    This study was conducted with the aim of classifying the Box tree forests of the plant communities in Bandar Gaz Golestan. For this purpose, Vegetation releves, 97 numbers, were made at peak vegetation cover by systematic-selective method in 200 meter grid dimensions with an area of 400 square meters by using Braun-Blanquet and consideration indicator stands concept. In each releves, all vascular plant species were recorded, and their percentage cover was visually assessed using a modification of the ordinal van der Maarel cover-abundance scale. The classification of plant communities was done using the combined results of two modified TWINSPAN methods and a Braun-Blanquet table synthesis method. Determination of diagnostic types was also done using the qualitative index of correlation coefficient. The results showed that in the area of the region, there are five plant communities in the form of two communities: Danae racemocii Buxetum hyrcanae and Parrotia persicae-Buxetum hyrcany and five subspecies of Quercos castaneifolia, Acer cappadocicum, Cornus australis, Ficus carica and Zelkova carpinifolia. The results of this study, while introducing Box tree Syntaxons in the eastern part of Hyrcany, indicate the high sociality of the Box tree species in the formation of distinct herbaceous communities with high denominability of the forests due to the absence of herbaceous species in the foraminous.

    Keywords: Modified TWINSPAN, Braun-Blanquet table synthesis, Ordination, Diagnostig species
  • Reza Hossein Haidari * Pages 505-517

    Joint-point method is one of the distance sampling methods for forest inventory. For estimation of tree density with joint-point sampling method two estimator suggested by Batcheler and also Engeman et al. that biased in nonrandom spatial pattern. Aim of this study was presentation a new unbiased and most efficiency estimator for this method. Forty-four sample size for each of six sampling methods: Circle plot (10ar as true value), Nearest individual method, nearest neighbor method, Compound method, second nearest neighbor method and Joint-point method in forests of Sorkheh dizeh Dalahoo of Kermanshah province with systematic random design (100m*100m) carried out. After that trees density of forest stand calculated with 10 estimators of above methods and new estimator. Then calculated density with new estimator compared with Batcheler and Engeman et al. estimators and other estimators in different spatial patterns (regular, random and aggregate) by precision and accuracy criteria. The results showed that this new estimator was not only most efficient than Batcheler and Engeman et al. estimators but also was best than other estimators.

    Keywords: Oak, Density, Distance sampling, Zagros
  • Khosro Sagheb Talebi *, Pejman Parjizkar, Majid Hassani, Beitollah Amanzadeh, Arsalan Hemmati, Baba Khanjani Shiraz, Mohammad Amini, Shirzad Mohammadnezhad Kiasari, Seyed Zeidollah Mirkazemi, Asad Allah Karimidoost, Karim Maghsudloo, Mohammad Mortazavi, Bahram Delfan Abazari, Mousa Karandeh Pages 519-541

    Process of natural regeneration in uneven-aged stands is one of basic issues for sustainability in close to nature silviculture approach. The present research started form 2009 in four intact oriental beech stands of the Hyrcanian forests. Twelve, one ha sample plots have been established in three development stages containing five micro sample plots of 4 m2. Three gap sizes (small, medium and large) with five micro sample plots of 4 m2 have been selected within the development stages and characteristics of saplings have been studied. Relative light intensity (RLI) and leaf area index (LAI) have been studied as well. Results showed that the stands in the initial and optimal stages were pure, while decay stage was mixed. The least RLI was observed in the optimal stage and small sized gap while the highest amount of RLI was in the decay stage and large gap. The lowest amount of LAI was calculated in the optimal stage and small gap size. The maximum mean height increment was measured in the initial stage and small gap, maximum length of uppermost internode and annual shoot in optimal stage and large gap and the widest crown width was calculated in the initial stage and small gap. The proportion of saplings with favored quality was highest in the optimal stage and medium gap size while the highest proportion of twig and broom shaped saplings was observed in the large gaps. Overall, small and large gaps can negatively affect the saplings, whereas medium sized gap creates better condition for saplings.

    Keywords: Regeneration, Saplings characteristics, Oriental beech, Gap, Development stage