فهرست مطالب

فصلنامه پژوهش های مدیریت در ایران
سال بیست و چهارم شماره 4 (پیاپی 110، زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/10/24
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مهدی گیلی، لطف الله فروزنده دهکردی*، میرزا حسن حسینی، محمد محمودی میمند صفحات 1-17

    هدف از این مقاله، توسعه و تکوین مدل برندسازی شرکتی اخلاق محور در صنعت شیرینی و شکلات در کشور ایران و پیش بینی و تشریح سازه برندسازی شرکتی اخلاق محور در یک مطالعه اکتشافی می باشد. در  این پژوهش پس از شناسایی سازه های اخلاقی برندسازی شرکتی در یک مطالعه کیفی از طریق مصاحبه با 14 نفر از خبرگان و تجزیه تحلیل داده های حاصل از مصاحبه با روش تجزیه تحلیل تم، در یک مطالعه کمی و با جمع آوری اطلاعات از طریق پرسشنامه از 202 نفر از بازاریابان صنعت شیرینی شکلات از مدلسازی معادلات ساختاری کمترین مربعات جزیی برای تخمین و برآورد روابط در مدل برندسازی شرکتی اخلاق محور استفاده شده است. همچنین برای اندازه گیری سازه درونزای برندسازی شرکتی از ارزش ویژه برند کارکنان محور به عنوان متغیر اندازه گیری استفاده گردیده است. استخراج مدل ساختاری برندسازی شرکتی با 4 سازه پیش بینی کننده برندسازی شرکتی شامل فلسفه اخلاقی شرکتی، ارتباطات اخلاقی شرکتی، فرهنگ اخلاقی شرکتی و تصویر اخلاقی شرکتی و استخراج مدل اندازه گیری برندسازی شرکتی با 14 متغیر استخراج شده جهت اندازه گیری سازه ها در مدل ساختاری از نتایج این تحقیق می باشد.

    کلیدواژگان: اخلاق محور، برندسازی شرکتی، مدلسازی معادلات ساختاری کمترین مربعات جزئی
  • رضا شاکرین، عباس طلوعی اشلقی*، رضا رادفر صفحات 19-47

    مشتریان مهم ترین منابع شرکت های خدماتی محسوب می شوند و بنابراین تردیدی نیست که شرط دستیابی به سودآوری شرکت های بیمه، در گرو تجزیه وتحلیل مسایل مربوط به رضایت مشتریان و افزایش میزان بهره وری خدمت دهندگان است. یکی از مهم ترین عواملی که شرکت های بیمه در ارتباط با رضایت مشتریان در زمینه ارایه خدمات بیمه ای با آن مواجه هستند، کاهش مدت زمان فرایند صدور بیمه نامه به مشتریان می باشد. این موضوع به ندرت مورد توجه شرکت های بیمه قرار گرفته است، از این رو در این پژوهش سعی شده است با استفاده از شبیه سازی از سیستم موجود و مشاهده نتایج مدل شبیه سازی شده، راه حلی ارایه گردد تا مدت زمان فرایند صدور بیمه نامه بهبود یابد.پس از تدوین مدل در محیط نرم افزاری، نتایج حاصل از اجرای مدل شبیه سازی پیشامد گسسته تحلیل شد و جهت اعتبارسنجی مدل، مورد آزمون قرار گرفت و پس از آن که مدل شبیه سازی شده معتبر تشخیص داده شد، نسبت به تدوین سناریوهای بهبود سیستم اقدام شد. نتایج نشان داد، با تغییر در هریک از پارامترهای تعداد کاربران مشغول به صدور بیمه نامه، زمان مراجعه مشتریان به پزشک متخصص و مدت زمان جواب دهی آزمایش های تخصصی و زمان مراجعه نماینده بیمه به واحد صدور بیمه نامه، مدت زمان انجام فرایند صدور بیمه نامه کاهش یافته و در نهایت منجر به بهبود فرایند خدمت دهی و افزایش میزان بهره وری خواهد شد که حکایت از اثربخش بودن تکنیک شبیه سازی پیشامد گسسته و گسترش روش های مطالعه عملیاتی در حوزه خدمات دارد.

    کلیدواژگان: فرایند خدمت دهی، بیمه نامه عمر و تامین آتیه، شبیه سازی، پیشامد گسسته، سناریونویسی
  • فاطمه طاهری* صفحات 49-71

    محیط کار روانی اجتماعی به عنوان راهکاری در جهت مقابله با استرس و اختلالات روانی و چالشهای اجتماعی، یکی از مباحث نوین در حوزه مطالعات رشته مدیریت است. هدف این مقاله شناسایی ابعاد و مولفه های متغیر مذکور در سازمانهای دولتی منتخب است. روش پژوهش آمیخته است. جامعه ی آماری در مرحله اول خبرگان دانشگاهی و اجرایی و در مرحله دوم مدیران و کارشناسان دانشگاه علوم پزشکی استان قم و دو سازمان زیرمجموعه آن است. تعداد نمونه ی آماری در بخش کیفی با تکنیک دلفی 12 نفر و در بخش کمی از طریق جدول کرجسی و مورگان،144 نفر به دست آمد که به روش نمونه گیری تصادفی انتخاب شدند. روایی صوری و محتوایی پرسشنامه از طریق قضاوت خبرگان و پایایی آن از طریق محاسبه آلفای کرونباخ تایید شد. با انجام آزمون کندال و تحلیل عاملی از طریق دو نرم افزارSPSS  و LISREL، تعداد 20 مولفه در قالب 8 بعد محیط کار روانی اجتماعی استخراج و مورد آزمون قرار گرفت. این ابعاد بر حسب رتبه کسب کرده عبارتند از: رهبری، انتظارات نقش، تعهد نسبت به سازمان، تقاضاهای شغلی، کنترل درکار، فرهنگ و جو سازمانی، تعادل بین زندگی کاری و شخصی، تعاملات اجتماعی.

    کلیدواژگان: شغل، فرد، سازمان دولتی، استرس
  • علی اکبر ارغند، محمود البرزی*، علی رجب زاده قطری صفحات 73-96

    چکیدهتغییرات گسترده سیاسی ، اقتصادی و اجتماعی در دنیای امروزی منجر به از دست دادن موقعیت  کسب و کار در موسسات مالی و بانکها گردیده تا جایی که خطر ورشکستگی این سازمانها ، جامعه اقتصادی کشور را همانند دومینویی تهدید می نماید. این مقاله سعی دارد تا با استفاده از مدل سازی مانا به عنوان ابزاری قدرتمند جهت طراحی و عارضه یابی در سیستم بانکی، نقاط ضعف و قوت این سیستم را از نقطه نظر مانایی و ماندگاری شناسایی ومورد ارزیابی قرار دهد. مدل سازی مانا با الهام از علوم سایبرنتیک  و قانون تنوع اشبی در پی ارایه مدل سیستمی برای مقابله با پیچیدگی در سازمانها می باشد. در این مقاله محققان با استفاده از اقدام پژوهی سیستمی وبا استفاده از مدل سازی مانا به عنوان ابزاری جهت  عارضه یابی (و طراحی) در تلاش برای باز طراحی نقاط آسیب پذیر مبتنی بر مدل مانا در سیستم بانکی بوده اند.

    کلیدواژگان: سایبرنتیک سازمانی، مدل سیستم های مانا، تفکر سیستمی
  • عظیم زارعی*، داود فیض، غزاله طاهری صفحات 98-125

    با توسعه فناوری های مبتنی بر وب 0/2 و ابزارهای مفید رسانه های اجتماعی در سازمان ها، نحوه عملکرد سیستم های اطلاعاتی سازمان به جهت کسب هوشمندی رقابتی بهبود یافته است. یکی از بهترین منابع اطلاعاتی، محتوای تولیدشده کاربران در مورد شرکت، محصول و رقبا است که در رسانه های اجتماعی به اشتراک گذاشته می شود و شرکت ها می توانند با استفاده از تکنیک های تحلیلی در کلان داده ها از الگوی دانش پنهان در این اطلاعات بهره مند شوند. از این رو مهمترین اهداف این پژوهش، ارایه چارچوب هوشمندی بازار اجتماعی مبتنی بر وب 0/2 با استفاده از تکنیک متن کاوی در وب سایت های رسانه های اجتماعی و همچنین مقایسه وضعیت هوشمندی بازار 0/2 در بین دو برند امرسان و سامسونگ از طریق تحلیل رقابتی می باشد. روش این پژوهش از نوع کیفی و نحوه گردآوری داده ها، بهره گیری از مرور ادبیات، مصاحبه با خبرگان و همچنین استفاده از تکنیک متن کاوی در میان 3860 داده متنی مشتریان در رسانه های اجتماعی می باشد. با مرور ادبیات و مصاحبه با خبرگان، 4 بعد اصلی هوشمندی بازار اجتماعی 0/2 مشخص گردید. سپس از تکنیک خوشه بندی برای استخراج مهمترین شاخص ها و زیرشاخص های موثر در هر یک از ابعاد، استفاده گردید که همه آن ها به تایید خبرگان رسیدند. به منظور بررسی مقایسه ای وضعیت هوشمندی بازار اجتماعی 0/2 در بین برندها نیز از تحلیل احساسی کلمات استفاده شد که نتایج آن نشان می دهد، برند سامسونگ نسبت به امرسان در اکثر شاخص ها نظرات مثبت مشتریان را به خود جلب کرده است. درنهایت به دلیل وجود ارتباطات پنهان در شاخص های اصلی، از روش ساختاری- تفسیری برای تعیین روابط بین آن ها استفاده گردید.

    کلیدواژگان: تحلیل احساسی کلمات، رسانه های اجتماعی، متن کاوی، مدل سازی ساختاری- تفسیری، هوشمندی بازار اجتماعی مبتنی بر وب 0، 2، هوشمندی رقابتی
  • علی حاجی غلام سریزدی*، علی رجب زاده قطری، علینقی مشایخی، علیرضا حسن زاده صفحات 127-154

    رویکرد پویایی شناسی سیستم ها بر مشارکت افراد در مدل سازی و همچنین ارزیابی مدل و مدل سازی تاکید دارد. در سال های اخیر روش های مدل سازی مشارکتی چه بصورت فردی و چه گروهی و همچنین روش مدل سازی جمعی که مبتنی بر مشارکت انبوه مردم از طریق وب 2 و شبکه های اجتماعی است توسعه داده شده است. با این حال تاکنون مطالعه سیستماتیک زیادی برای ارزیابی اثربخشی و مقایسه این روش های مدل سازی صورت نگرفته است. از طرف دیگر در توسعه روش های مدل سازی بخصوص روش جدید مدل سازی جمعی، ویژگی ها و خصوصیات خاصی را برای هر یک برشمرده اند که نیاز است تا با بررسی دقیق آن ها مورد واکاوی قرار گیرد. لذا این مقاله بدنبال ارزیابی و مقایسه سیستماتیک روش مدل سازی  جمعی و گروهی است. برای این منظور از طریق پرسشنامه آنلاین به بررسی این دو روش مدل سازی پرداخته شده است. نتایج بیانگر این بود که مشارکت کنندگان به تاثیر مثبت جلسات مدل سازی گروهی و جمعی در تامین اهداف و همچنین اهمیت و مفید بودن این جلسات اذعان کردند. با این حال نتایج نشان داد مدل سازی جمعی در شناخت ابعاد مختلف تامین مالی جمعی با نگاهی واگرا، انتشار مباحث و فرهنگ سازی در جامعه مفیدتر است در حالی که مدل سازی گروهی در عمق بخشیدن شناخت افراد نسبت به ابعاد تامین مالی جمعی با نگاهی همگرا، افزایش تعهد (احساس مسئولیت) افراد نسبت به توسعه تامین مالی جمعی مفیدتر بوده است. همچنین نتایج نشان داد تنوع افراد و ساختار غیررسمی جلسات در موفقیت مدل سازی جمعی و گروهی تاثیر معنی داری دارد.

    کلیدواژگان: ارزیابی سیستماتیک، رویکرد پویایی شناسی سیستم ها، مدل سازی گروهی، مدل سازی جمعی، وب 2
  • محمدشهاب شیبانی فر، عباسعلی رستگار*، سید مهدی الوانی، حسین دامغانیان، حسن دانایی فرد صفحات 156-175

    پرداختن به مدیریت و مدیریت منابع انسانی به صورت علمی در ایران عمری کمتر از یک قرن دارد. این تحقیق، سیر تطور «دانش مدیریت منابع انسانی» در ایران را به کمک استراتژی پژوهش کیفی نظریه داده بنیاد موردمطالعه قرار داده است. داده های تحقیق از مصاحبه هایی که با جمعی از اساتید پیشکسوت دانش مدیریت در ایران انجام شده است، به دست آمده که با داده های گردآوری شده از منابع مکتوب تکمیل شده اند. در گام بعدی با استفاده از کدگذاری باز، کدگذاری محوری و کدگذاری گزینشی داده های منابع شفاهی و مکتوب تحقیق تحلیل گردیده اند. درنهایت، نظریه ای مبتنی بر مدل سیستماتیک نظریه داده بنیاد اشتراوس و کوربین تطور دانش مدیریت منابع انسانی در ایران را در 4 دوره ی تاریخی «دوره تکوین»، «دوره شکوفایی»، «دوره فترت» و «دوره بازآفرینی» منابع انسانی دسته بندی کرده است.

    کلیدواژگان: تاریخ مدیریت، مدیریت منابع انسانی، مطالعات تاریخی، ایران
  • مهدی نظری، حسن مهرمنش*، جلال حقیقت منفرد صفحات 177-198

    هدف پژوهش حاضر ارایه الگوی تاب آوری تولید در ایران (مورد مطالعه گروه خودروسازی سایپا) می باشد. این تحقیق از نوع آمیخته اکتشافی بوده و در قسمت کیفی از نظریه رویشی مطابق با روش نظام مند اشتراوس و کوربین استفاده شد. مصاحبه های نیمه ساختاریافته با خبرگان تولید انجام و بر اساس تکنیک گلوله برفی تا حد اشباع نظری ادامه یافت. از 930 عبارت کلیدی حاصل از مصاحبه ها، 711 کد سطح اول، 137 کد سطح دوم، 68 مفهوم و 32 مقوله حاصل شد. ارزیابی کیفی مدل، طبق نظر اشتراوس وکوربین در تمام ابعاد انجام و تایید گردید. در ارزیابی کمی مدل، از مدلسازی معادلات ساختاری و نرم افزار Smart PLS استفاده گردید. تمام اعداد معنی داری، بزرگتر از 1.96 و ضرایب استاندارد بزرگتر از 0.4 حاصل شد و مدل مورد تایید قرار گرفت. با توجه به اینکه معیار برازش داده ها برابر 0.712 بدست آمد، برازش مدل نهایی تایید گردید. مهمترین یافته های تحقیق در حوزه راهبردهای کنش شامل عواملی همچون توسعه بینش اقتصاد مقاومتی در سطح استراتژیک، تولید متناسب با بوم آوری منطقه ای استانی، اجرای درونی سازی بجای برون سپاری و ایجاد مرکز تربیت مدیران جهادی در ایجاد تاب آوری حاصل شد.

    کلیدواژگان: تولید تاب آور، صنعت ایران، تحریم، نظریه داده بنیاد
|
  • MEHDI GILI, Lotfollah Forouzandeh Dehkordi*, Mirzahassan Hosseini, Mohammad Mahmoudi Maymand Pages 1-17

    The purpose of this article is to develop and genesis the ethical-oriented corporate branding model in the confectionary industry in Iran and to predict and innuendo the ethical-oriented corporate branding construct in an exploratory study. After identifying the corporate branding ethical constructs in a qualitative study in this research, by interviewing 14 connoisseurs and analyzing the data that acquired from the interviews using the theme analysis method, in a quantitative study and collecting information through a questionnaire of 202 confectionery and chocolate marketers, the partial least squares approach to structural equation modeling  has been used to estimate and calculate the relationships in the ethical-oriented corporate branding model. Also, employee based brand equity has been used as a variable of measurement for corporate branding of endogenous construct. Extracting the structural model of corporate branding by four corporate branding predictive constructs including Corporate Ethical Philosophy, Corporate Ethical Communication, Corporate Ethical Culture and Corporate Ethical Image and extracting the measurement model of corporate branding through 14 extracted variables to measure the constructs in a structural model are the results of this research.

    Keywords: Ethical-Oriented, Corporate Branding, Partial Least Squares Approach to Structural Equation Modeling (PLS-SEM)
  • Reza Shakerin, Abbas Toloie Eshlaghy*, Reza Radfar Pages 19-47

    Customers are the most important resources of service companies, and so there is no doubt that the condition for achieving profitability of insurance companies depends on analyzing issues related to customer satisfaction and increasing the productivity of the servants. One of the most important factors that insurance companies face with customer satisfaction in providing insurance services is reduce process time of the issuance of insurance policy to customers. This issue has rarely been considered by insurance companies, therefore, in this research, it has been tried to using simulation of the existing system and observing the results of the simulated model, a solution should be provided to improve the duration of the insurance issuance process.After compiling the model in the software environment, were analyzed the results of the implementation of the discrete-event simulation model and tested to validate the model, and after the simulated model was found to be valid, were developed scenarios for improvement system. The results showed that with the change in each parameter of the number of users issuing the insurance policy, the time of customer referral to the expert physician and the time of response of the specialized tests and the time of appointment of the insurance representative to the insurance policy issuing unit, the duration of the issuance of the insurance policy decreased, and eventually Will lead to improved service delivery and increased productivity, reflecting the effectiveness of the discrete-event simulation technique and the development of operational study methods in the service sector.

    Keywords: Service Process, Life, Securing the Future Insurance, Simulation, Discrete Event, Scenario Writing
  • Fatemeh Taheri* Pages 49-71

    The psychosocial work environment as a way to deal with stress and mental disorders and social challenges is one of the new topics in the field of management studies. The purpose of this paper is to identify the dimensions and components of this variable in selected government organizations. The research method is mixed. Statistical population in the first stage consists of both university and executive experts and in the second stage of managers and experts of the Qom province medical sciences and two subsidiaries. The statistical sample included 12 people in the qualitative section by Delphi technique and 144 in the quantitative section through Krejcie and Morgan table. The face and content validity of the questionnaire was confirmed by expert judgment and its reliability by Cronbachchr(chr('39')39chr('39'))s alpha calculation. Using Kendall test and factor analysis through SPSS and LISREL software, 20 components were extracted and tested in 8 dimensions of psychosocial work environment. Ranked by these dimensions are leadership, role expectations, commitment to the organization, job demands, job control, organizational culture and atmosphere, work-life balance, social interactions.

    Keywords: Job, person, public organization, stress
  • AliAkbar Arghand, Mahmood Alborzi*, Ali Rajabzadeh Ghatari Pages 73-96

    This paper attempts to use VSM as a design and diagnosing tools in the banking systems that are at the risk of losing their business because of dynamic changes in their business. Rapid changes in today complex environment cause organizations at the risk of bankruptcy. Systematic action research did at one of the major banks in Iran. According to VSM subsystems, the diagnostic results show some failure detected for adaptability in this bank. After diagnosing, the model of the viable banking system proposed

    Keywords: Organizational Cybernetics, viable Systems Model (VSM), System Thinking
  • Azim Zarei*, Davood Feiz, Ghazale Taheri Pages 98-125

    With the development of Web 2.0 technologies and social media tools in organizations, the way of the organizationchr(chr('39')39chr('39'))s information systems operation has improved to gain competitive intelligence. The best sources of information in organizations is user generated content about the company, product and competitors that are shared on social media and companies can take advantage of the hidden knowledge pattern in this information by using analytical technique in big data. To this end, important goals of this study are providing social market intelligence framework based on web 2.0 Using Text-Mining on Social Media and also comparing web 2.0 social market intelligence status between Emersun and Samsung brands through competitive analysis. The method of this study is qualitative and the way of data gathering is done through literature review, interview with experts and also using text mining among 3860 customer textual data. The findings of the literature review and interviews led to the presentation of 4 dimensions of the web 0.2 based social market intelligence framework. The clustering technique was used to extract the indicators and sub-indicatores in each of the dimensions, all of which were confirmed by the experts. In order to compare the web 2.0 based social market intelligence status of brands, Emotional analysis of words was used, and the results show that the Samsung brand has attracted positive reviews from customers in most of the indicators. Finally, due to the existence of hidden relationships in the main indicators, structural-interpretive method was used to determine the relationships between them.

    Keywords: Competitive Intelligence, Emotional Analysis of Words, Social Market Intelligence 2.0, Social Media, Structural-Interpretive Modeling, Text-mining Technique
  • Ali Haji Gholam Saryazdi*, Ali Rajabzadeh Ghatari, Ali Naghi Mashayekhi, Alireza Hassanzadeh Pages 127-154

    The systems dynamics emphasize the participation of individuals in modeling as well as modeling evaluation. In recent years, participative model building methods have been developed, both individually and in groups, as well as crowd model building, which are based on the mass participation of people through the Web 2 and social networks. However, so far no systematic study has been done to evaluate the effectiveness and compare these modeling methods. On the other hand, in the development of modeling methods, especially crowd model building; special features and characteristics have been enumerated for each of them, which needs to be carefully examined by evaluating them. Therefore, this article seeks to systematically evaluate and compare the crowd and group model building. For this purpose, these two modeling methods have been studied through an online questionnaire. The results showed that the participants acknowledged the positive effect of crowd and group model building sessions in achieving the goals as well as the importance and usefulness of these sessions. However, the results showed that crowd model building is more useful in recognizing different dimensions of crowdfunding with a divergent view, dissemination of topics, and culture building in society, while group model building has been more useful in deepening peoplechr(chr('39')39chr('39'))s knowledge of the dimensions of crowdfunding with a convergent view, increasing the commitment of individuals. The results also showed that the diversity of individuals and the informal structure of the sessions have a significant effect on the success of crowd and group model building.

    Keywords: Systematic Evaluation, System Dynamics Approach, Group Model Building (GMB), Crowd Model Building (CMB), Web 2.0
  • MohammadShahab Sheybani Far, AbbasAli Rastegar*, Seyyed Mahdi Alvani, Hosein Damghanian, Hasan Danai Fard Danai Fard Pages 156-175

    Adopting a scientific approach to management and human resource management in Iran is less than a century old. This study has studied the evolution of "human resource management knowledge" in Iran using the qualitative research strategy of the Grounded Theory. The research data were obtained from interviews with a group of veteran professors of Iranian management knowledge, supplemented with data collected from written sources. The oral and written data of the research were then analyzed using open coding, central coding, and selective coding. The final theory based on the systematic model of the Strauss and Corbinchr(chr('39')39chr('39'))s Grounded theory categorizes the evolution of human resource management knowledge in Iran into four historical periods: "period of formation", "period of growth", "period of separation" and "period of re-creation" of human resources.

    Keywords: Management History, Human Resource Management, Historical Studies, Iran
  • Mehdi Nazari, Hasan Mehrmanesh*, Jalal Haghighat Monfared Pages 177-198

    The purpose of this study is to present the model of production resilience in Iran (case study Saipa Automotive Group). The approch of this study is a mix method. In the qualitative part, grounded theory was used according to the systematic method of Strauss and Corbin. Semi-structured interviews were conducted with production experts and continued until theoretical saturation based on the snowball technique. Out of 930 key phrases obtained from the interviews, 711 first level codes, 137 second level codes, 68 concepts and 32 categories were obtained. The qualitative evaluation of the model was performed and approved according to Strauss and Corbin in all dimensions. Structural equation modeling and Smart PLS software were used to quantify the model.All significant numbers greater than 1.96 and standard coefficients greater than 0.4 were obtained and the model was approved. Due to the fact that the GOF (Goodness of Fit) was 0.712, the fit of the final model was confirmed. The most important research findings in the field of action strategies included factors such as developing the vision of resistance economy at the strategic level, production commensurate with the localization of provincial regions, implementation of internalization instead of outsourcing and establishing a training center for jihadi managers in creating resilience.

    Keywords: Resilient production, Sanctions, Iranian industry, Grounded Theory