فهرست مطالب

رسانه - سال سی و یکم شماره 3 (پیاپی 120، پاییز 1399)

فصلنامه رسانه
سال سی و یکم شماره 3 (پیاپی 120، پاییز 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/10/24
  • تعداد عناوین: 7
|
  • الهه سعیدی*، نسیم مجیدی، علی اکبر فرهنگی صفحات 5-26
    تفاده روزافزون از شبکه‏ اجتماعی اینستاگرام و تاثیر آن بر ارتباط ها و تعامل ها، فرصت‏های جدیدی را در استفاده از این شبکه، جهت برندسازی شخصی ایجاد کرده؛ به طوری که می‏تواند ابزاری برای تعامل و رشد کسب و کار شود. بنابراین کارآفرینان از طریق اینستاگرام، به راحتی و با استفاده از راهبردهای برندسازی، می‏توانند با کاربران ارتباط برقرار کرده و به معرفی خود و سودآوری بپردازند. از این رو، اینستاگرام با توجه به کم هزینه بودن و دسترسی آسان به مخاطبان و بازارهای هدف، ابزار بسیار مناسبی برای کارآفرینان خواهد بود و ارایه راهبردهای برندسازی شخصی، با استفاده از این ابزار، می‏تواند در بهبود و توسعه کسب و کار کارآفرینان بسیار موثر باشد. لذا پژوهشگر با هدف تبیین راهبردهای برندسازی شخصی کارآفرینان در شبکه اجتماعی اینستاگرام، در پی آن است تا با بهره‏گیری از روش تحلیل محتوای کیفی راهبردهای برندسازی شخصی، کارآفرینان را در شبکه اجتماعی اینستاگرام شناسایی کند. در این پژوهش با نمونه‏گیری هدفمند و گلوله برفی (SnowballSampling)، 20 نفر از کارآفرینان و خبرگان برندسازی انتخاب شدند. به منظور افزایش اعتبار داده‏ها، انتخاب مشارکت‏کنندگان با حداکثر تنوع انجام شد. مشارکت‏کنندگان، کارآفرینان صاحب اطلاع در گروه‏های مختلف شغلی و متخصصان برندسازی شخصی بودند. ابزار گردآوری داده‏ها پرسشنامه و مصاحبه‏های عمیق نیمه‏ساختار یافته و نرم افزار اطلس تی آی (AtlasTI) بود. مصاحبه‏ها تا رسیدن به اشباع نظری ادامه یافت. طبق خروجی حاصل از تحلیل داده‏ها از طریق کدگذاری باز، 15 مقوله و 4 بعد بازاریابی، هویت‏سازی، رقابت و مهارت‏های ارتباطی به عنوان راهبردهای برندسازی شخصی کارآفرینان در اینستاگرام شناسایی شدند.
    کلیدواژگان: اینستاگرام، برندسازی شخصی، راهبردها، شبکه اجتماعی، کارآفرین
  • فایق حسینی*، علیرضا دهقان صفحات 27-54
    سلبریتی ها به مثابه محصول رسانه ها، نقشی تاثیرگذار در جوامع و فرهنگ رسانه ای شده امروز ایفا می کنند. از سوی دیگر، به مدد افزایش نفوذ رسانه های جدید در میان مخاطبان، سلبریتی ها به ابزارهای ارتباطی بی واسطه و همه جا حاضری دست یافته اند که با ترویج هرچه بیشتر فرهنگ شهرگی می توانند بر نگرش کاربران و نحوه مواجهه آنها با موضوع های مختلف زندگی روزمره تاثیر بگذارند. این پژوهش، به دنبال پاسخ به این سوال ها است که شهروندان شهر تهران، تا چه میزان در کنش ها و نگرش های روزمره خود از فرهنگ شهرگی تاثیر می پذیرند؟ دلایل جذابیت سلبریتی ها و علت گرایش شهروندان به اخبار آنها چیست؟ روش نیل به پاسخ سوال ها پیمایش و ابزار آن پرسشنامه بود که از میان جامعه آماری 4 میلیون خانواری ساکن در مناطق 22گانه تهران، پس از نمونه گیری تصادفی، در میان 382 نفر توزیع شد. یافته ها نشان داد که نزدیک به 80درصد از پاسخگویان، اخبار سلبریتی ها را پیگیری می کنند. همچنین بر اساس یافته ها هرچه تحصیلات، سن و طبقه اجتماعی پاسخگویان بیشتر باشد، میزان گرایش آنها به اخبار سلبریتی نیز بیشتر است. از میان 12تیپ سلبریتی، به ترتیب سلبریتی های حوزه سینما و تلویزیون، موسیقی و ورزش بیشترین محبوبیت را میان پاسخگویان داشتند و کمترین محبوبیت نیز مربوط به سلبریتی های سیاسی است. دلایل جذابیت سلبریتی ها برای پاسخگویان، ذیل پنج مقوله جذابیت و پوشش ظاهری، سبک زندگی مدرن، شیوه تفکر، مسئولیت پذیری اجتماعی و قابل اعتماد بودن به عنوان رهبران فکری جامعه قابل تبیین است.
    کلیدواژگان: سلبریتی، شهرگی، فرهنگ شهرگی، خرده سلبریتی، رسانه های جدید، شبکه های اجتماعی
  • آسیه اسدپور*، علیرضا مرادی صفحات 55-81

    پژوهش حاضر، با هدف بررسی نقش سواد رسانه ای در اعتماد سیاسی مردم شهر شاهین شهر انجام شد. این تحقیق از حیث هدف و ماهیت، " کاربردی توصیفی" با روش پیمایشی، در قالب یک تحقیق مقطعی در " نیمه نخست سال 1399"  انجام شد. نمونه آماری این تحقیق، 373 نفر از مردم ساکن در شهر شاهین شهر بودند که بر اساس " نمونه گیری خوشه ای چند مرحله ای" بر مبنای " الگوی جغرافیای شهری"  انتخاب شدند. داده های این تحقیق، با ابزار پرسشنامه محقق ساخته جمع آوری و جهت احتساب پایایی پرسشنامه از ضریب آلفای کرونباخ و برای سنجش اعتبار آن، علاوه بر اعتبار محتوا، از روش تحلیل عاملی تاییدی نیز استفاده شد. ضریب آلفای کرونباخ پرسشنامه، برای سواد رسانه ای، برابر با 897/0، برای اعتماد سیاسی برابر با 869/0 و برای کل پرسشنامه برابر با 914/0 بود. تجزیه و تحلیل داده ها نیز با روش های آماری توصیفی و استنباطی انجام گرفت. آن دسته از متغیرها که به صورت اسمی بودند، با جدول های توزیع فراوانی تحلیل شدند و تجزیه و تحلیل آزمون فرضیه ها، با روش تحلیل عاملی تاییدی، در محیط نرم افزارهای Spssو Amos انجام گرفت. یافته های این تحقیق نشان داد، با اطمینان 95درصد، سواد رسانه ای و ابعاد آن نقش چشمگیری در اعتماد سیاسی دارد. " توانایی برقراری ارتباط، دسترسی و استفاده از رسانه ها"، " توانایی تفکر انتقادی نسبت به محتوای رسانه ها"، " توانایی درک محتوای پیام های رسانه ها" و " توانایی تحلیل و ارزیابی پیام های رسانه ها"، به ترتیب مهم ترین میزان تاثیرگذاری را در این رابطه معنادار دارند. در یک تحلیل نهایی، نتایج تایید کرد، اگر سواد رسانه ای تقویت شود، اعتماد سیاسی افزایش می یابد.

    کلیدواژگان: ارتباط جمعی، اعتماد، اعتماد سیاسی، رسانه، سواد رسانه ای
  • ناصر اسدی* صفحات 83-109

    مصرف زیاد رسانه های گوناگون، در عصر اطلاعات و ارتباطات، موضوعی است که برای نوجوانان و جوانان مخاطرات احتمالی فراوانی در پی دارد. از این رو، آنان نیازمند مداخله اولیا و مربیان خود هستند. مطالعه حاضر، یک پژوهش پیمایشی جهت مشخص کردن اقدام های کنترلی والدین، برای مراقبت از فرزندان در برابر رسانه ها و نیز معرفی مراجع ذی صلاح برای تقویت سواد رسانه ای فرزندان است. جامعه آماری این تحقیق، والدین دانش آموزان دبیرستان های  شهر تهران در سال تحصیلی 99-1398 بود؛ که از میان آنها، 327 نفر، به روش خوشه ای انتخاب شدند و مورد بررسی قرار گرفتند. اعتبار پرسشنامه، با آزمون آلفا و با رقم 82/0، روایی آن از طریق مراجعه به متخصصان و استادان دانشگاه، با روش صوری تایید شد. یافته ها نشان داد که والدین، بیشتر از شیوه های مداخله فعال یا سازنده، برای مراقبت از فرزندان خود در تعامل با رسانه ها استفاده می کنند؛ همچنین اغلب این روش را مناسب مداخله رسانه ای می دانند. میان ویژگی های جمعیت شناختی والدین و میزان موافقت آنان با استفاده فرزندان از رسانه های خبری، و نوع اقدام های مراقبتی، رابطه وجود داشت. همچنین میان منطقه آموزشی و اقدام های مراقبتی والدین رابطه وجود داشت.

    کلیدواژگان: مداخله رسانه ای والدین، دانش آموزان دبیرستان، سواد رسانه ای، رسانه های خبری، تهران
  • سورن مصطفائی* صفحات 111-129
    خسته نباشید1، فیلمی با مضامین مواجهه فرهنگ ها، حفظ زیست بوم، پاسداشت میراث فرهنگی، حافظه و خاطره است. این مقاله، با مروری بر دیگری در ادبیات فارسی و فیلم های سینمایی نشان داد که دیگری، چه در دوران پیشامدرن و چه در دوران مدرن، پدیده مهمی برای هنرمندان، نویسندگان، شاعران و به ویژه فیلمسازان بوده است. در مبانی نظری، دیگری در ادبیات علوم اجتماعی و تکوین دیگری در دوران مدرن مرور شد. یکی از مسایل اساسی که کمتر به آن توجه شده، تبدیل شدن شرق، به دیگری غرب و ممکن شدن استعمار است؛ چراکه استعمار تنها ابعاد نظامی و سیاسی نداشت و واجد وجوه فرهنگی و روانی عمیقی بود. همچنین دوران مدرن موجب شد احساسات، عواطف و طبیعت به حاشیه رانده شود. در این مقاله از روش تحلیل محتوای کیفی، نوع مضمونی، بهره گرفته شد. خسته نباشید روایتی از هم سرنوشتی برآمده از رنج، و احساساتی که درک می شوند؛ از خاطراتی فراموش شده، که به یاد آورده می شوند و از تمدنی در مجاورت کویر و در هماهنگی با آن است. انسان هایی که در ابتدا، قابلیت ستیز و نزاع با یکدیگر را دارند، اما زمانی که از داستان های مشترک برآمده از رنج همدیگر مطلع می شوند، به رغم نداشتن زبانی مشترک، شیوه همدلی را برمی گزینند. آن ها اگر در ابتدا به خاطر پول با یکدیگر همسفر شده بودند، سپس به خاطر دوستی و رفاقت و هم سرنوشتی و داستان های مشترک، برای به دست آوردن تجاربی جدید و بدون مقصدی مشخص، باهم، همراه می شوند، تا شاید رنگ آسمان جاهای دیگر را به چشم ببینند.
    کلیدواژگان: فیلم خسته نباشید، رابطه انسان با دیگری، رابطه انسان با طبیعت، دانش بومی، هم سرنوشتی
  • عارف جعفری چگنی*، علی دارابی، محمدرضا احمدی صفحات 131-151

    در این پژوهش، معیارهای حرفه ای تولید و پخش برنامه های گفت وگومحور صداوسیما، در زمینه های چگونگی بازنمایی پیام ها و تکنیک های به کار گرفته شده در یک گفت وگوی تلویزیونی، مورد توجه قرار گرفته است. برنامه " سختانه" به دلیل رویکرد گفت وگوهای سخت تلویزیونی، مورد توجه این پژوهش است. در این پژوهش، نه قسمت از  برنامه سختانه پس از مشاهده، به شیوه مقوله بندی در تحلیل محتوای کیفی، ارزیابی شده، همچنین داده های کیفی به دست آمده که حاصل مصاحبه با کارشناسان و فعالان رسانه ای در زمینه برنامه های تلویزیونی است، با استفاده از روش تحلیل مضمون داده های کیفی، تحلیل و واکاوی شده است. تمرکز بر مسایل چالش برانگیز حوزه فرهنگ در برنامه سختانه، نسبت به سایر موضوع ها، اولویت بیشتری دارد که در موارد بسیاری می توان آن را به حوزه های سیاسی نیز تسری داد؛ این پیوند موضوع ها و مباحث فرهنگی را با امر سیاسی در ایران به تصویر می کشد. در برنامه سختانه، که یک طرح گفت وگوی چالشی و سخت معرفی شده، رویکرد بی پرده و شفاف، بدیهی و لازم تلقی می شود. برای پیشبرد رویکرد شفافیت در برنامه های گفت وگومحور، صداوسیما در شرایط حضور رقبای جدی در خارج و داخل کشور، نیازمند بازنگری در خطوط قرمز نامشخص و غیرهمسان در تهیه و پخش برنامه های چالشی و سخت است. بازتاب مطلوب برنامه های گفت وگومحور و اقناع مخاطبان نخبگانی که به نوعی مرجع فکری برای سایر طبقات اجتماعی محسوب می شوند، می تواند حتی به صورت حداقلی، اقناع سایر مخاطبان عمومی را تسهیل کند.

    کلیدواژگان: معیارهای حرفه ای، برنامه گفت وگو محور، مصاحبه تلویزیونی، سختانه
  • سندوس محمدی نوسودی* صفحات 153-167

    در سال های اخیر، پتانسیل اینترنت و رسانه های اجتماعی، به عنوان عامل تغییر اجتماعی و تحول های سیاسی، به طور گسترده ای مورد بحث قرار گرفته است. دیدگاه های اولیه، نسبت به نقش اینترنت در فعالیت و جنبش های اجتماعی، خوش بینانه بودند، اما در تقابل با این دیدگاه های خوش بینانه، دیدگاه های بدبینانه هم شکل گرفته اند که فعالیت دیجیتال را نقد کرده اند. یکی از نقدهای اصلی به فعالیت دیجیتال تحت عنوان اسلکتیویسم مطرح می شود، که فعالیت های دیجیتال را به دلایلی نظیر کم کاری، کم هزینه بودن، عدم ارتباط با دنیای آفلاین، تعهد پایین، ارتباط اندک اعضا با یکدیگر، تاثیر کم و یا عدم تاثیر رد می کند. در عین حال، در تقابل با این نقدها یک سری تحقیق های تجربی شکل گرفته اند که از تاثیر فعالیت برخط بر دنیای آفلاین سخن گفته اند. با توجه به پیچیدگی این مسیله، نیاز است که تحقیقات آینده به جای موضع گرفتن در مقابل اسلکتیویسم، به طور جدی بر توسعه روش های نوآورانه و بین رشته ای برای ارزیابی آن در زندگی سیاسی معاصر متمرکز شوند.

    کلیدواژگان: اینترنت، فعالیت، خوش بینی دیجیتال، بدبینی دیجیتال، اسلکتیویسم
|
  • Elahe Saeedi *, Nassim Majidi, Aliakbar Farhangi Pages 5-26
    The increasing use of the Instagram social network and its impact on communication and interaction has created new opportunities in using this network for personal branding, so that it can be a tool for interaction and business growth. Therefore, entrepreneurs using branding strategies can easily communicate with users through Instagram and introduce themselves and make profit. Therefore, due to its low cost and easy access to the target audience and markets, Instagram will be a very suitable tool for entrepreneurs, and providing personal branding strategies. Using this tool, can be very effective in improving and developing the business of entrepreneurs.  Therefore, with the aim of explaining the personal branding strategies of entrepreneurs in the Instagram social network, the researcher seeks to identify entrepreneurs in Instagram by using the qualitative content analysis method of personal branding strategies. In this study, by purposeful sampling and snowball sampling, 20 entrepreneurs and branding experts were selected. In order to increase the validity of the data, participants were selected with maximum diversity. Participants were knowledgeable entrepreneurs in various occupational groups and personal branding professionals. Data collection tools were questionnaires and in-depth semi-structured interviews and Atlas TI software. The interviews continued until theoretical saturation was reached. According to the output of data analysis through open coding, 15 categories and 4 dimensions of marketing, identity, competition and communication skills were identified as personal branding strategies of entrepreneurs on Instagram
    Keywords: Instagram, Personal Branding, Strategies, social network, Entrepreneur
  • Faiegh Hosseini *, Alireza Dehghan Pages 27-54
    Celebrities, as a media product, play an influential role in today's societies and the media-based culture. On the other hand, by increasing the influence of new media among the audience, celebrities have achieved direct and omnipresent means of communication that can promote the culture of celebritism can influence various issues that they face in their everyday life. Influence their encounters with various issues of daily life. This study seeks to answer the questions that to what extent the citizens of Tehran are influenced by celebritisim culture in their daily actions and attitudes? What are the reasons for the attractiveness of celebrities and the reason for citizens' in showing interest to news about them? The method of answering these questions was survey and thew tool was a questionnaire that was distributed among 382 people among the statistical population of 4 million families living in 22 districts of Tehran, after random sampling. Findings of the survey showed that nearly 80% of respondents follow the news of celebrities. Also, according to the findings, the more educationed, aged and higher the social class of the respondents, the more they are inclined to celebrity news. Among the 12 types of celebrities, the celebrities in the fields of cinema and television, music and sports were the most popular among the respondents and the least popular were related to political celebrities. The reasons why celebrities are attractive to respondents can be explained under the five categories of attractiveness and appearance, modern lifestyle, way of thinking, social responsibility and trustworthiness as the intellectual leaders of society.
    Keywords: Celebrity, urban, Urban Culture, sub-celebrity, New media, Social Networks
  • Asieh Asadpoor *, Alireza Moradi Pages 55-81

    The aim of this study was to investigate the role of media literacy in the political trust of the people of Shahinshahr. The purpose of this "applied-descriptive" survey based on a cross-sectional method was conducted "first half of 2020. The statistical sample of this study was 373 people living in Shahinshahr who were selected based on "multi-stage cluster sampling" based on "urban geography model". Data were collected using a researcher-made questionnaire and Cronbach's alpha coefficient was used to calculate the reliability of the questionnaire. In addition to content validity, confirmatory factor analysis was used to assess its validity. The Cronbach's alpha coefficient of the questionnaire was 0.897 for media literacy, 0.869 for political trust and 0.914 for the whole questionnaire. Data analysis was performed by descriptive and inferential statistical methods. Those variables that were nominal were analyzed with frequency distribution tables and hypothesis test analysis was performed by confirmatory factor analysis in Spss and Amos software environments. The findings of this study showed that with 95% certainty, media literacy and its extent play a significant role in political trust. "Ability to communicate, access and use of media", "Ability to analyze critically the media content", "Ability to understand the content of media messages" and "Ability to analyze and evaluate media messages", respectively, have the most important impact in this meaningful correlation. In a final analysis, the results confirmed that political trust would increase if media literacy was strengthened

    Keywords: mass communication, Trust, political trust, Media, Media Literacy
  • Naser Asadi * Pages 83-109

    Exesive use of various media in the information and communication age, is concernig issue that poses many potential risks for adolescents and young people. Hence, they need the intervention of their parents and educators. The present study is a survey to identify parental control measures to protect children from the media and to introduce competent authorities to enhance children's media literacy. The statistical population of this study was the parents of high school students in Tehran in the academic year 2009-2010. For this study, 327 people were selected by cluster sampling. The validity of the questionnaire was confirmed by alpha test and 0.82, its validity was confirmed by referring to specialists and university professors by a formal method. Findings showed that parents mostly use active or constructive intervention methods to take care of their children in interaction with the media and mostly consider this method as suitable for media intervention. There was a corelation between parents' demographic characteristics and their level of consent to their children's use of news media, and the type of caring measures. There was also a relationship between the educational area and parental care measures

    Keywords: : Parent Media Intervention, high school students, Media Literacy, News Media, Tehran
  • Soren Mostafaie * Pages 111-129
    “Don’t be tired” is a film with the themes of interactions among cultures, the ecosystem protection, preserving cultural heritage, memory and remembrance. This article, by reviewing “the other” in Persian literature and movies, showed that the other, both in the pre-modern and modern time, has been an important phenomenon for artists, writers, poets, and especially filmmakers. Theoretically speaking, the other was reviewed in the social science literature as well as its development in modern time. One of the main issues that has received less attention is the transformation of the East into the other West and the possibility of colonization; Because colonialism had not only military and political dimensions, but also had deep cultural and psychological aspects. The modern age has also pushed emotions, feelings and nature to the margins.  In this paper, qualitative content analysis and thematic type, has been carried out. Do not be tired, is a story of a co-destiny resulting from suffering, and the feelings that are understood, from the forgotten memories that are remembered and of a civilization in the vicinity of the desert and in harmony with it. Humans who at first have the ability to quarrel and fight with each other, but when they are informed of common stories arising from each other’s suffering, they choose the method of empathy, despite not having a common language. If they first traveled together for money, then because of friendship and companionship and co-destiny and shared stories, come together to gain new experiences without having a given experience, perhaps to see the color of the sky elsewhere.
    Keywords: Do not be tired movie, human relationship with the other, human relationship with nature, Indigenous knowledge, co-destiny
  • Aref Jafari Chegeni *, Ali Darabi, Mohamadreza Ahmadi Pages 131-151

    In this study, the professional criteria for the production and broadcasting of dialogue-based programs on how to represent the messages and techniques used in a TV talk show, has been reviewed. The Hard Talk program is the focus of this research because of its tough TV talk approach. In this research work, nine parts of the HardTalk program were evaluated in a categorical manner in qualitative content analysis, as well as qualitative data obtained from interviews with experts and media activists of television programs. Focusing on challenging cultural issues in a Hard Talk program takes precedence over other issues, which in many cases can be extended to political areas and this depicts the connection between cultural issues and politics in Iran. In the HardTalk program, which introduces a challenging and difficult topic for dialogue, an open and transparent approach is needed. In order to advance transparency, the approach in talk-based programs, while IRIB is faced with serious local and foreign competitors, needs to review and reconsider the vague and various and different red lines in the preparation and broadcast of challenging and problematic programs. The ideal reflection of dialogue-based programs and convincing elite audiences, which are a kind of intellectual reference for other social classes, can even to a minimal extent, facilitate persuasion of the general audience.

    Keywords: : Professional Criteria, Talk-based Program, TV Interview, HardTalk
  • SONDOUS MOHAMMADI NOSOUDI * Pages 153-167

    In recent years, the potential of the Internet and social media as a factor in social change and political change has been widely discussed, In recent years. Early views were optimistic about the role of the Internet in social activity and movements, but in contrast to these optimistic views, pessimistic views have also emerged that have criticized digital activity. One of the main criticisms of digital activity is called selectivism, which rejects digital activity for reasons such as inefficiency, low cost, lack of connection to the offline world, low commitment, little communication with members, little or no impact. At the same time, in contrast to these critiques, a series of empirical studies have emerged that have addressed the impact of online activity on the offline world. Given the complexity of this issue, future research needs to focus seriously on developing innovative methods and disciplinary evidence for its evaluation in contemporary political life, rather than taking a stand against selectivism

    Keywords: Internet, Activity, digital optimism, digital pessimism, selectivism