فهرست مطالب

فرهنگ یزد - سال یکم شماره 4 (زمستان 1398)

نشریه فرهنگ یزد
سال یکم شماره 4 (زمستان 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/12/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مصطفی سعادت* صفحات 9-25

    «نخل»، تابوت چوبین آذین‏ بندی شده‏ای است که در منطقه وسیعی از ایران، در برگزاری مراسم عزاداری امام حسین (ع) از آن استفاده می ‏شود. تاکنون به ارتباط بین این «تابوت‏واره» و «درخت خرما» پرداخته نشده است. هدف این مقاله روشن کردن این ارتباط است. آریایی‏ ها نخل را نمی‏ شناختند و نسبت به آن باوری نداشتند. پس از آشنایی با درخت خرما و پی‏بردن به ارزش والای آن، برایش تقدس قایل شدند. از شواهد باستان‏ شناسی چنین برمی‏ آید که در آشور و غرب آسیا «نخل‏گردانی» مرسوم بوده است. مرگ سیاوش برای ایرانیان بهانه‏ ای بوده تا هر ساله با برگزاری آیین سوگواری به تجلیل از وی بپردازند. در دیوارنگاره «پنجکنت» دیده می‏شود که جنازه سیاوش درون اتاقکی قرار گرفته است و اطراف آن را مردم سوگوار فرا گرفته‏ اند. پس از اینکه نخل برای ایرانیان، تقدس یافت، در ساخت تابوت‏واره‏ای که برای «سوگ سیاوش» و یا مراسم مشابه می ‏ساختند، از برگ درخت خرما در ساخت یا تزیین آن استفاده شد، این سازه جدید «نخل» نامیده شد. پس از مدتی، خواسته شد که سازه‏ هایی با ماندگاری زیاد درست کنند که در آن از برگ‏های نخل نیز استفاده شده باشد. چون این دو قابل جمع نبودند، وظیفه حضور نمادین «برگ‏ درخت خرما» در تابوت‏واره به هنرمندان محول شد.

    کلیدواژگان: درخت خرما، نمادین، تابوت‏واره، نخل
  • علی یزدانی راد* صفحات 27-53

    پرداختن به جغرافیای تاریخی و تاریخ یزد در روزگار پیش از اسلام تا ظهور کاکویان یزد در سال 446 هجری، کاری دشوار است؛ زیرا گزارش های تاریخی بسیار اندکی از یزد در این مقطع در منابع یافت می شود. این واقعیت در کنار کمبود پژوهش های باستان شناختی، سبب شده تا فهم روشنی از تاریخ یزد در این مقطع وجود نداشته باشد و محققان و یزدشناسان و باستان شناسان یا به تکرار همین گزارش های اندک بسنده نموده اند و یا مبتنی بر آن ها دیدگاه هایی را طرح نموده اند که در مواردی فاقد دقت لازم هستند. پژوهش حاضر که پژوهشی است توصیفی- تحلیلی و مبتنی بر روش کتابخانه ای، می کوشد تا با بازخوانی مجدد منابع، به نقد گزارش ها و دیدگاه های رایج درباره تاریخ یزد (و مشخصا نام و جایگاه اولیه شهر یزد و ارتباط آن با ایساتیس و کثه، بانی شهر یزد و ماجرای زندان اسکندر، و نحوه ورود اسلام به یزد و ماجرای شهدای فهرج) بپردازد. نتایج این پژوهش نشان می دهد که بعضی از دیدگاه هایی که درباره نام و جایگاه اولیه یزد مطرح شده، فاقد دقت بوده و برآمده از فهم نادرست از گزارش های تاریخی موجود هستند. ضمن اینکه بعضی از گزارش های موجود درباره یزد صرفا روایات عامیانه ای هستند که مکتوب شده اند و نه یک گزارش دقیق تاریخی.

    کلیدواژگان: یزد، ایساتیس، کثه، زندان اسکندر، شهدای فهرج
  • اکبر رنجبر* صفحات 55-82
    گفتار حاضر کوششی است در راه شناخت گویش مردم شهرستان خاتم و بررسی ویژگی های صوتی و آوایی آن. نگارنده کوشیده است، ضمن جمع آوری و دسته بندی پاره ای از واژه ها، ابدال مصوت ها و صامت ها و آوانگاری واژه ها که یکی از عوامل عمده اختلافات صوتی و آوایی است، در این گویش، در مورد هر واژه، با ذکر شاهد مثال از اشعار جانشکراز شاعران معاصر و نوپرداز شهرستان تحولات آوایی و ساخت اشتقاقی مربوط به هر واژه را بررسی کند. مهمترین و برجسته ترین ویژگی های شعری او، مضمون یابی، نازک گویی و تصویرسازی است. ردپای زبان کوچه نیز در شعر او فراوان دیده می شود. موتیف های شعری مانند باغ، سیل، ابر، سبزه، باران، جنگل، بهار و... در شعر او به فراوانی یافت می شود که دستمایه تصویرها و مضمون های گوناگون قرار گرفته است. با توجه به علاقه شاعر به کشاورزی، تصویرسازی با اصطلاحات و مضامین مربوط به کشاورزی نیز در شعر او پربسامد است. مضامین رندانه، زیبا، نو و مضمون سازی با اصطلاحات ادبی از دیگر ویژگی های برجسته سبکی سروده های وی است. بررسی ریشه شناسی واژگان این گویش نشان می دهد که گویش های ایرانی دارای اشتراکات و شباهت های زیادی هستند که از زبان ایرانی باستان منشعب شده اند.
    کلیدواژگان: غلام عباس جانشکر، گویش مردم خاتم، مضمون سازی، موتیف، تصویرسازی
  • میثم صادقی تورانپشتی*، علی محمد میرجلیلی صفحات 83-102
    شیخ شهاب الدین توران پشتی یکی از عالمان کمتر شناخته شده ی قرن هفتم هجری و معاصر با سعدی است که در رشته های گوناگون علوم اسلامی به فارسی و عربی آثاری از او بر جای مانده است. زادگاه وی توران پشت، از جمله آبادی های کهن و معتبر یزد به شمار می رود. در میان آثار توران پشتی کتابی به نام «المعتمد فی المعتقد» وجود دارد که به نثر شیوای فارسی نوشته شده و از لحاظ ویژگی های ادبی و مسایل کلامی درخور توجه است. این مقاله که به شیوه توصیفی تحلیلی تدوین یافته، به اختصار به شرح حال توران پشتی می پردازد و در مورد انگیزه او از تالیف این کتاب و ساختار و محتوای آن توضیح می دهد. همچنین در این نوشتار به منظور نشان دادن سبک نگارش شیخ بخش هایی از المعتمد که نکته ی کلامی شایان توجهی در برداشته آورده شده و به شرح و تحلیل آن ها پرداخته ایم. «توقیفی پنداشتن اسماء الهی»، «تاویل را خلاف ظاهر دانستن» و «اعتقاد به قدیم بودن کلام خداوند» برخی از آراء کلامی تورانپشتی است و «صوفی مشرب بودن» او به وضوح از لابه لای آثارش برداشت می شود.
    کلیدواژگان: شهاب الدین توران پشتی، المعتمد فی المعتقد، اعتقادات و کلام، نثر قرن هفتم، تصوف
  • غلامرضا هاتفی مجومرد* صفحات 103-118
    مسجد ریگ مجومرد از نوع مساجد یک ایوانی که تاریخ ساخت آن سال 848 ه. ق. است و دارای صحن، ایوان، گنبدخانه و شبستان های جانبی است. در قسمت غربی مسجد، سنگ قبرهای وجود دارد که یکی از آن ها مربوط به بانی مسجد، حاجی کمال الدین و دیگری قبر فرزندش حاجی جمال الدین محمود بن حاجی کمال الدین عیسی بن جلال الدین محمود است. بر روی سنگ قبر حاجی کمال الدین، کاشی های مسدس و حاشیه آن با خط نسخ خوش، ابیاتی کتابت شده است و هم چنین سنگ قبر حاجی جمال الدین با کاشی معرق و به خط نسخ، اسامی مبارک دوازده امام در حاشیه سطوح آن آیت الکرسی و در وسط گل و بوته، جمله لا اله الا الله و محمد رسول الله کتابت شده. در بقعه ضلع جنوبی گنبد، قبرهایی وجود دارد که برخی دارای کاشی های الوان قدیمی است. این بنا متعلق به دوران تیموری، قرن نهم هجری قمری است و به شماره 2403 به ثبت رسیده است. در این پژوهش تلاش شده است تا به معرفی بنای مسجد تاریخی ریگ مجومرد، متعلق به دوران تیموری، قرن نهم هجری قمری پرداخته شود. این تحقیق به روش کیفی، از نوع تحلیلی- توصیفی، مبتنی بر مطالعه کتابخانه ای انجام گرفته و برای گردآوری اطلاعات بیشتر از نوع متن خوانی و فیش برداری استفاده شده است.
    کلیدواژگان: مسجد ریگ، شهر مجومرد، زیارتگاه یزد، اسفنجرد
  • صدیقه رمضانخانی* صفحات 119-139

    یکی ازمهم ترین دلایل غنای فرهنگی یزد را باید در حضور دیرپای زردشتیان با گویش خاصشان دانست. زبان یزدی به علت همزیستی طولانی مدت با زبان دری زردشتی، فهرست بلندی از واژگان، با بار معنایی، فرهنگی و ساخت آوایی متمایز دارد. گرچه در این میان باید گفت دلیل مهم دیگرآنکه اگربین گویش یزد و گویش زرتشتیان مشابهت هایی وجود دارد به علت هم خانواده بودن آنهاست تا تآثیرصرف گویش بهدینان. این مقاله بر مبنای شرایط و ضرورت های واژه سازی اثبات و تاکید می کند که تعدادی از واژگان اصیل با ریشه کهن در زبان یزدی قابلیت بازنگری و احیاء مجدد را دارند. با این وصف که تنها شهر یزد با تعدد محلات، حتی در بین زردشتیان، دارای تنوع زبانی بسیار است. یکی از ویژگی های این گویش رواج بسیاری از واژگانی است که با حفظ لفظ و معنا یا با پذیرش تغییراتی اندک، از زبان های کهن برجای مانده اند و از جهات گوناگون، بویژه زبانشناسی دارای اهمیتند. مواد خام این مقاله به شیوه کتابخانه ای و میدانی جمع آوری شده و به شیوه توصیفی، تحلیلی و تطبیقی به بررسی اطلاعات به دست آمده و داده ها و نیز مقایسه برخی از واژگان کهن زبان یزدی با زبان های باستانی می پردازد.

    کلیدواژگان: یزد، گویش، واژگان کهن، ریشه شناسی عامیانه
|
  • Mostafa Saadat * Pages 9-25

    In “Nakhl gardani” (palm-spinning) ceremony, which is performed in large parts of Iran, used an ornate wooden coffin called a palm tree. Connection between this coffin-like structure and the "palm tree" does not describe previously. The main purpose of the present study is to clarify this connection. The Aryans did not know the palm tree and did not believe in it. After they became acquainted with the palm tree and realized its high values, they praised it. Archaeological evidence suggests that “Nakhl gardani” was common in Assyria and West Asia. Siavash death has been an excuse for Iranians to mourn annually by holding mourning ceremonies. In the "Panjakent" mural, Siavash body is placed in a room and it is surrounded by mourners. After the palm tree became holy for Iranians, palm leaves were used to make or decorate the coffin-like, which they used to make "mourning Siavash" or similar ceremonies. The new structure was called "Nakhl" (palm tree). After a while, they decided to build structures having a long shelf life with palm leaves. Because these two cannot be combined, the artists were given the task of making the "palm tree leaf" at least symbolically use in the coffin-like structure.

    Keywords: Coffin-like, Nakhl, Palm tree, symbolic
  • Ali Yazdani Rad * Pages 27-53

    It is difficult to deal with the historical geography and history of Yazd from pre-Islamic times up to the rise of the Kakuyids in 446 AH; because very few historical reports of Yazd can be found in the sources at this time. This fact, along with the lack of archaeological data, has led to a lack of clear understanding of the history of Yazd at this time and scholars and Yazdologists and archaeologists have been content with repeating these few reports, or based on them have developed views that in some cases lack the necessary accuracy. This study that is a descriptive-analytical research based on the library method, tries to review the common ideas and views about the history of Yazd (such as the primary name and position of Yazd city and its connection with Isatis and Katha, the founder of Yazd city and the story of Alexander prison, and how Islam entered Yazd and the story of the martyrs of Fahraj) by re-reading the sources. The results of this study show that some of the views expressed about the name and initial position of Yazd, are inaccurate and come from a misunderstanding of existing historical reports. Moreover, some of the existing reports about Yazd are only written folk tales and not an accurate historical account.

    Keywords: Yazd, Issatis, Katha, Alexander Prison, Fahraj Martyrs
  • Akbar Ranjbar * Pages 55-82
    The present speech is an attempt to recognize the dialect of the people of Khatam city and to study its audio and phonetic features. The author has tried to collect and categorize some of the words, the change of vowels and consonants and the transliteration of words, which is one of the main causes of phonetic differences in this dialect. The newcomer to the city examines the phonetic changes and derivative construction related to each word. The most important and prominent features of his poetry are thematics, subtlety and illustration. Traces of the language of the alley can also be seen in his poetry. Poetic motifs such as garden, flood, cloud, green, rain, forest, spring, etc. can be found in his poetry, which is the basis of various images and themes. Due to the poet's interest in agriculture, illustration with terms and themes related to agriculture is also frequent in his poetry. Randane, beautiful, new themes and thematic composition with literary terms are other prominent features of the style of his poems. An examination of the etymology of the vocabulary of this dialect shows that the Iranian dialects have many commonalities and similarities that are derived from the ancient Persian languag
    Keywords: Gholam Abbas Janshekar, Khatam People's Dialogue, themes, Motif, Imagination
  • Meysam Sadeghi Turanposhti *, Alimohammad Mirjalili Pages 83-102
    Sheikh Shihâb al-Din Turân -Poshti is one of the less well-known scholars of the seventh century and contemporary Saadi. he has been featured in various fields of Islamic sciences in Persian and Arabic. his hometown turanposht is one of the oldest and most well-known settlements in Yazd. among the works of Turân-Poshti there is a book called al-Mu'tamad fī'l-mu'taqad, written in Persian prose this book is worthy of attention in terms of literary features and verbal issues. this essay, written in an analytical descriptive form, briefly describes Turân -Poshti biography and explains about his motivation for writing this book and its structure and content. In this paper, in order to illustrate Sheikh writing style,We have quoted parts of al-Mutfamad that have received a verbal note.and we have described them.In general, the study of the works of the Sheikh shows that he has had a profound sense of belonging to Sufism, and this has also been influential in his theological views.
    Keywords: Sheikh Shihâb al-Din Turân -Poshti, al-Mu‘tamad fī’l-mu‘taqad, kalam, prose of the seventh century, Sufism
  • Golamreza Hatefimagomerd * Pages 103-118
    Rig Majomard Mosque is a type of one-porch mosques whose construction date is 848 AH. It has a courtyard, porch, dome and side naves. In the western part of the mosque, there are tombstones, one of which belongs to the founder of the mosque, Haji Kamal al-Din, and the other is the grave of his son Haji Jamal al-Din Mahmud ibn Haji Kamal al-Din Isa ibn Jalaluddin Mahmud. On the tombstone of Haji Kamal al-Din, the tiles of the mosque and its margins are inscribed with beautiful Naskh script, and also on the tombstone of Haji Jamal al-Din with mosaic tiles and in Naskh script, the blessed names of the twelve Imams on the margins of the surfaces of Ayatollah Al-Kursi and in the middle of the flower. The sentence La ilaha illa Allah and Muhammad, the Messenger of Allah, has been written. In the tomb on the south side of the dome, there are tombs, some of which have old colored tiles. This building belongs to the Timurid period, the ninth century AH and has been registered under number 2403. In this research, an attempt has been made to introduce the building of the historical mosque of Rig Majmourd, belonging to the Timurid period, ninth century AH.
    Keywords: Rig Mosque, Majomerd city, Yazd shrine, SpongeBob
  • Sadigheh Ramazankhani * Pages 119-139

    One of the most important reasons for the cultural richness of Yazd should be considered in the long presence of Zoroastrians with their special dialect. Yazdi language has a long list of words with a semantic, cultural and phonetic structure due to its long coexistence with the Zoroastrian Dari language. However, in the meantime, it should be said that another important reason is that if there are similarities between the Yazd dialect and the Zoroastrian dialect, it is because they are related to each other, rather than the effect of the Behdinan dialect alone. Based on the conditions and necessities of word formation, this article proves and emphasizes that a number of original words with ancient roots in the Yazdi language can be revised and revived. However, the city of Yazd alone has a lot of linguistic diversity with many neighborhoods, even among Zoroastrians. One of the features of this dialect is the prevalence of many words that have survived from the ancient languages ​​by preserving the word and meaning or by accepting small changes and are important in various aspects, especially linguistics. This feature in Central dialects; Yazdi language is more evident. The raw materials of this article are collected in a library and field method and in a descriptive, analytical and comparative way, the obtained information and data as well as some comparison of some ancient words of Yazdi language with ancient languages ​​are discussed

    Keywords: Yazd, dialect, ancient words, folk etymolog