فهرست مطالب

اقتصاد دفاع و توسعه پایدار - پیاپی 2 (زمستان 1395)

نشریه اقتصاد دفاع و توسعه پایدار
پیاپی 2 (زمستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/12/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مهدی حاج امینی نجف آبادی *، محسن مهرآرا صفحات 11-48

    مدیریت فشارهای تورمی که منشا خارجی دارند، یکی از ضرورت‏های سیاست گذاری امنیت اقتصادی در کشورهاست. در همین راستا، پژوهش حاضر یک الگوی خودبازگشت برداری جهانی (GVAR) برای دوره 2013-1988 برآورد می‏ کند که 34 کشور توسعه یافته و در حال توسعه را شامل می‏ شود. این کشورها در دوره مورد مطالعه بیش از 80 درصد تولید جهانی را در اختیار داشته و همچنین 80 درصد واردات ایران را تامین می‏کرده ‏اند. یافته ‏های پژوهش حاضر به این شرح است. 1) تکانه‏ های قیمت نفت به شکل معکوس و تکانه‏ های غذا به شکل مستقیم موجب افزایش تورم ایران می ‏شوند. 2) آسیب‏ پذیری تورمی ایران در مواجهه با تکانه‏ های نفت و غذا نسبت به سایر کشورها بسیار بیشتر است. این آسیب‏ پذیری در بلندمدت نیز بیشتر از کوتاه ‏مدت است. 3) یک هم‏ روندی افزایشی و هم‏ حرکتی میان قیمت نفت و غذا وجود دارد. به هر حال، تاثیر تکان های قیمت غذا در کوتاه‏ مدت و بلندمدت بزرگ تر از تاثیر تکانه‏های قیمت نفت است، به گونه ای که به ازای 10 درصد افزایش هم زمان این قیمت‏ ها، تورم ایران 1 تا 5/1 درصد افزایش می‏یابد.

    کلیدواژگان: تورم، تکانه قیمت، نفت، تکانه قیمت غذا، الگوی خودبازگشت برداری جهانی
  • سید شمس الدین حسینی*، حسین احمدی صفحات 49-90

    تعامل کشورهای در حال توسعه با قدرت های جدید سیاسی- اقتصادی می تواند در رشد و پیشرفت آنها اثرگذار باشد و در این میان، کشورهایی که سعی در تحقق پیشرفت دارند یا به هر دلیلی از راه یافتن و پیوستن به سازمان های سیاسی یا اقتصادی دنیا بازمانده اند، می کوشند تا با ملحق شدن به این سازمان ها، نیازهای خود را برآورده سازند. در جهان معاصر، حتی برای یک قدرت بزرگ جهانی، دنبال کردن سیاست خارجی موثر و تامین منافع سیاسی و اقتصادی خود بدون اتکا بر کشورهای دوست یا شرکای عادی، کار دشواری است. این امر برای قدرت های منطقه ای که یکی از آنها ج.ا.ایران است، به ویژه مبرم می باشد. با توجه به افزایش بی اعتمادی به آمریکا بعد از بد قولی های آنها در برجام، می توان چنین استدلال کرد که وارد شدن ج.ا.ایران در سازمان ها و تشکل های بین المللی مانند گروه بریکس، می تواند از تنش هایی که بیشتر به دلیل سیاست های جانبدارانه غرب به وجود آمده، خواهد کاست. تحقیق حاضر به بررسی پیامد های گسترش گروه بریکس برای امنیت اقتصادی ج.ا.ایران و کشف راهبرد مناسب تعامل ج.ا.ایران بر اساس آینده پیش روی گروه بریکس     می پردازد. با توجه به نتیجه تحقیق، وارد شدن ج.ا.ایران در این گروه قدرتمند می تواند در رشد و توسعه اقتصادی ج.ا.ایران اثرگذار باشد و منجر به سرمایه گذاری های بریکس در اقتصاد ج.ا.ایران، ایجاد بازارهایی برای صادرات و واردات ج.ا.ایران و هم پیمانان خوبی در مراودات بین المللی ج.ا.ایران شود.</em>

    کلیدواژگان: بریکس، ج.ا.ایران، امنیت اقتصادی، فرصتها و تهدیدها
  • سلمان افخمی راد *، فرهاد غفاری صفحات 89-110

    تحقیق حاضر به بررسی تاثیر حاکمیت شرکتی بر عملکرد شرکت های بورسی منتخب وابسته به بخش دفاع می پردازد. معیارهای حاکمیت شرکتی در این تحقیق شامل اندازه هییت مدیره، وضعیت اعضای هییت مدیره، سابقه و پیشینه مدیرعامل، انواع مالکیت و گزارش حسابرسی می باشد. در این تحقیق با استفاده از نمونه ای مشتمل بر 8 شرکت در دوره مالی 5 ساله برای سال های 1389-1393 و با کمک روش آماری تحلیلی پانل دیتا و استفاده از نرم افزار Stata فرضیه های تحقیق مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته و نتایج حاصل از این تجزیه و تحلیل حاکی از این است که: الگوی بهینه پذیرفته شده با استفاده از روش آثار تصادفی برآورد شده و چهار متغیر اندازه هییت مدیره، وضعیت اعضای هییت مدیره، سابقه و پیشینه مدیرعامل، انواع مالکیت دارای اثر مثبت و معنادار بر عملکرد شرکت های پذیرفته شده منتخب در بورس که وابسته به بخش دفاع هستند، می باشند. اما متغیری که مربوط به گزارش حسابرسی می باشد در هیچ یک از سطوح معناداری نمی باشد. بنابراین فرضیه مربوط به اثرگذاری مثبت و معنادار گزارش حسابرسی بر عملکرد شرکت های منتخب را نمی توان پذیرفت؛ الگوی به لحاظ آماری دارای قدرت توضیح دهندگی بالا می باشد و همچنین الگوی برآورد شده بهینه دارای هیچ یک از مشکلات مربوط به خط رگرسیون شامل خود همبستگی و واریانس ناهمسانی نمی باشد.

    کلیدواژگان: شرکت های بورسی، دفاع، حاکمیت، عملکرد شرکتی، هیئت مدیره، مالکیت و حسابرسی
  • فیروز توفیق*، شهاب متین صفحات 111-133

    ساختار اقتصادی ج.ا. ایران به شدت وابسته به نفت است؛ در نتیجه آسیب پذیری چنین اقتصادی نسبت به تغییرات تولید نفت بسیار بالاست. اتکای انکار ناپذیر بخش های مختلف اقتصادی برای تامین نیازهای وارداتی خود، به درآمدهای حاصل از فروش نفت و فرآورده های آن است. از این رو، کاهش تولید نفت و گاز، اقتصاد کشور را تحت تاثیر خود قرار می دهد و در نتیجه، رونق و یا رکود اقتصادی به میزان قابل توجهی تابع عملکرد این بخش است. در حال حاضر یکی از مسایل اصلی رویکرد سیاستگذاری در اقتصاد مقاومتی، به کارگیری نظریه های علم اقتصاد برای حل مسایل کشور در چارچوب اقتصاد مقاومتی است. در سال های اخیر کشورهای تحریم کننده از تشدید تحریم های نفتی به مثابه اهرم فشار علیه ج.ا. ایران استفاده کردند و این ساختار وابسته به نفت، آسیب پذیری اقتصاد ایران را افزایش داده است. به همین جهت، باید در سیاستگذاری و برنامه ریزی برای رشد فزاینده اقتصادی کشور، شیوه و میزان اثرگذاری این تحریم ها مورد توجه قرار گیرد. بنابراین در این مطالعه، با استفاده از جدول داده-ستانده سال 1390 مرکز پژوهش های مجلس شورای اسلامی، به بررسی میزان آسیب پذیری بخش های اقتصادی ناشی از تحریم های نفتی پرداخته می شود، زیرا شناسایی بخش های آسیب پذیر و اولویت بندی آنها به برنامه ریزی در زمینه به کارگیری سیاست های اقتصاد مقاومتی یاری می رساند. یافته های کلی نشان می دهند که در اثر تحریم خرید نفت از ایران، به ترتیب بخش های نفت، صنعت، خدمات، آب، برق و گاز، کشاورزی، حمل و نقل و ارتباطات، ساختمان و معدن بیشترین آسیب را از تحریم های نفتی متحمل گردیده اند.

    کلیدواژگان: تحریم نفتی، رشد اقتصادی، الروی داده ت ستانده، اقتصاد ج.ا.ایران
  • یاور دشتبانی *، امیرحسین محمدکریمی یزدی، سعید لاریجانی صفحات 135-156

    قاچاق کالا در ایران از حجم و گستره بالایی برخوردار است، به گونه ای که بسیاری از مناطق کشور را در برگرفته و آثار سویی بر تحقق اهداف اقتصاد مقاومتی دارد. در گسترش آن عوامل متعددی دخالت دارند که شناخت آنها می تواند در واپایش (کنترل) و جلوگیری از این پدیده موثر باشد. به منظور پاسخ به سوال اصلی تحقیق (عوامل موثر بر قاچاق کالا در ایران کدامند و چه تاثیری بر عدم تحقق اهداف اقتصاد مقاومتی دارد؟) از طریق بررسی مبانی نظری و مطالعات پیشین، 30 عامل اثرگذار بر پدیده قاچاق کالا که مانع از تحقق اهداف اقتصاد مقاومتی نیز می شوند، شناسایی شد و پس از تحلیل عاملی اکتشافی، 12 عامل اثرگذار شناسایی شده و در قالب سه دسته «اقتصادی»، «سیاسی - امنیتی» و «اجتماعی - فرهنگی» طبقه بندی شدند. سپس عوامل بالا از طریق روش تحلیل سلسله مراتبی با مقایسه زوجی رتبه بندی شدند. پنج عامل مهم که به ترتیب بالاترین رتبه ها را کسب کردند، عبارت است از : «تعرفه بالای گمرکی»، «بیکاری و توسعه نیافتگی مناطق مرزی»، «خطرپذیری پایین قاچاق»، «مناطق آزاد و بازارچه های مرزی» و «یارانه».

    کلیدواژگان: اقتصاد مقاومتی، امنیت مرزها، تحلیل اکتشافی، قاچاق کالا
  • محمدصادق علیپور *، امیر اصلانی افراشته، حمید صافدل صفحات 157-194

    عضویت و عدم عضویت ایران در سازمان تجارت جهانی، یکی از چالش های پیش روی سیاستگذاری در امر تجارت خارجی است که موافقان و مخالفان، هر کدام دلایل و دیدگاه های مختلفی از پیامدهای عضویت کشور در این سازمان بیان می کنند. این تحقیق، ضمن شناخت دقیق ساختار و عملکرد سازمان تجارت جهانی، به بررسی آثاری پرداخته که سازمان تجارت جهانی می تواند بر امنیت اقتصادی ج.ا.ایران داشته باشد؛ همچنین به بررسی چالش های بالقوه پیش روی کشور در راستای پیوستن به این سازمان مبتنی بر نظرات خبرگان و متخصصان این حوزه پرداخته است. پژوهش حاضر از نظر هدف کاربردی و با توجه به شیوه گردآوری داده ها از نوع پژوهش های توصیفی - پیمایشی است که ابتدا با مطالعه پیشینه و ادبیات پژوهش، پرسشنامه ای ساختاریافته مبتنی بر طیف پنج گانه لیکرت تنظیم شده و سپس بین 94 نفر از متخصصان و خبرگان اجرایی و دانشگاهی باسابقه ای بیش از 10 سال در حوزه مربوط توزیع گردید که با الگوسازی معادلات ساختاری به کمک نرم افزار Smart PLS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت؛ همچنین به منظور مشخص نمودن چالش های پیش رو در مسیر عضویت به سازمان تجارت جهانی، مصاحبه ای شفاهی با 15 نفر از متخصصان این حوزه انجام گرفت که درنهایت با شیوه دلفی، مواردی که بیشتر متخصصان بر آن اجماع نظر داشتند، استخراج گردید. نتایج حاکی از آن است که عضویت در سازمان تجارت جهانی منجر به بهبود توسعه اقتصادی و درنهایت تقویت امنیت اقتصادی می شود.

    کلیدواژگان: امنیت اقتصادی، ج.ا. ایران، سازمان تجارت جهانی، توسعه
|
  • Mehdi Hajamini Najafabadi *, Mohsen Mehrara Pages 11-48

    The management of external shocks as a source of inflationary pressures is a prerequisite for economic security. In this regard, the present paper estimates a global vector autoregressive (GVAR) model for 34 developed and developing countries over the period 1988-2013. These countries consist more than 80 percent of world GDP, and also they provide 80 percent of Iran’s imports. The main results of this paper are as follows. 1) The global food price shocks have a positive effect on Iran’s inflation, while the effect of oil price changes is negative. 2) Iran’s inflationary vulnerability is higher than other countries, and also it increases in the long run. 3) There is a co-movement relationship between the oil price and the food price. However, the effect of food shocks is greater than the effect of oil shocks in both short run and long run; so that Iran’s inflation increases 1 to 1.5 percent with 10 percent simultaneous increase in the prices of oil and food.

    Keywords: Inflation, Oil price fluctuations, Food price fluctuations, Global recognitions pattern
  • Seyed Shamseddin Hosseini*, Hossein Ahmadi Pages 49-90

    Interaction of developing countries with new political-economic powers can affect their growth and development. In this regard, countries, which seek to achieve development or are deprived of joining the world' political or economic organizations for any reason, strive to meet their needs by joining these organizations. In the contemporary world, it is difficult even for a powerful global country to pursue effective foreign policy and ensure its own national political-economic interests without relying on friendly countries or ordinary partners. This is urgent for regional powers including Iran. Given the growing distrust in the United States after ending sanctions and breaking their promises in the Joint Comprehensive Plan of Action (JCPOA), we can argue that Iran's entry into international organizations such as the BRICS Group will reduce tension mainly due to the biased Western policies. This study investigates the consequences of BRICS group expansion for economic security of Iran and explores an appropriate strategy for interaction of Iran based on the future of the BRICS group. According to results of this research, Iran's entry into this powerful group can affect its economic growth and development, lead to investment of the BRICS in the economy of Iran, create markets for exports and imports of Iran, and create good allies in the international relations of Iran.

    Keywords: BRICS, I.R. Iran, Economic Security, Opportunities, Threats
  • Salman Afkhami Rad *, Fahad Ghaffari Pages 89-110

    This research investigates the relationship between corporate governance and firm performance in listed companies belong to Iran's defense section. Corporate governance factors in this research includes board size, executive/non-executive directors, CEO tenure, ownership structure and auditing report. Sample of this research includes 8 companies for a period of 5 years between 1389-1393. This research will employ panel data models and Stata software in order to estimate and analyze the results. Outcomes of this research show that: Random effect model used to find the optimal accepted model. Board size, executive/non-executive directors, CEO tenure and ownership structure have meaningful and positive effect on firm performance. But auditing report is not meaningful. The model has high illustrative power and there is no effect of auto-correlation and heteroskedustesity.

    Keywords: Bourse Companies, defense Governance, Corporate Performance, Board of Directors, Ownership, Audit
  • Firouz Tofigh *, Shahab Matin Pages 111-133

    Considering that Iranian economic structure is heavily dependent on oil, its vulnerability to oil production changes is very high. The undeniable reliance of various economic sectors to meet their import needs is on the revenue of the oil sector. Hence, the decline in oil and gas production will affect the economy of the country, and as a result, the boom or recession is significantly subordinated to the performance of this sector. In the current circumstance, one of the main issues of policy-making approach in resilient economy is the application of economics' theories to solve problems in the context of resistance economy. In recent years, sanctioning countries have used the intensification of oil sanctions as a leverage against Iran, and this oil-dependent structure has increased the vulnerability of the Iranian economy. Therefore, the manner and magnitude of the impact of these sanctions should be considered in policy-making and planning for the increasing economic growth of the country. Thus, in this study, using the input-output table of 2011 published by the Islamic Consultative Assembly Research Center, we investigate the vulnerability of economic sectors caused by oil sanctions, because identifying vulnerable sectors and prioritizing them may help to plan for the use of resilient economy policies. The overall findings show that oil, industry, services, water, electricity and gas sectors, agriculture, transportation and communications, construction and mining sectors have suffered the most damage due to sanctions on oil purchases from Iran, respectively.

    Keywords: Oil boycott, Economic Growth, Output Data Model, I.R. Iran economy
  • Yavar Dashtbani *, Amir Hossein Mohammad Karimi Yazd, Saeed Larijani Pages 135-156

    The smuggling of goods in Iran has a high volume It covers many parts of the country and has Side effects are on the realization of the objectives of the resistance economy. There are several factors involved in expanding it that knowing them can be effective in controlling and preventing this phenomenon. The original question plan in this research is “What are the factors affecting smuggling in Iran and what impact does it have on the non-fulfillment of the objectives of the resistance economy?” In order to answer the research question through the review of theoretical foundations and previous studies, 30 factors affecting the smuggling phenomenon they also prevent the realization of the objectives of the resistance economy were identified. After Exploratory factor analysis twelve effective factors have been identified and classified into three categories: economic, political, security, and socio-cultural. Then the above factors were ranked by Analytical Hierarchy process and pair comparison. The five most important factors that rank high rankings are: High customs tariffs, unemployment and underdevelopment of border areas, low risk smuggling, free zones and border markets and subsidies.

    Keywords: Resistance Economics, Border Security, Exploration, Trafficking in Goods
  • Mohammad Sadegh Alipour*, Amir Aslani Afrashteh, Hamid Safdel Pages 157-194

    Membership or non-membership of the Islamic Republic of Iran has always been one of the key challenges for selection of policies in foreign trade’s segment which both, its supporters or opponents, has refers to various issues in regard to the impacts of country’s membership in this organization. The present study, along with detailed recognition of WTO’s performance and its trading structure, has considered the impacts of joining WTO on economic security of the Islamic Republic of Iran. Furthermore, this study examines the potentials of up-coming challenges that each country may face them upon joining to WTO, based on discussions of experts and specialists. Based on its purpose, this is a practical research; however, considering the method of collecting data, this is a descriptive – survey research. This study first begins with backgrounds and literature reviews. For this purpose structural questionnaires were provided according to five stages of Likert’s method, and then they distributed amongst 94 academic experts and executive nobles who had more than 10 years of working backgrounds that analyze by modeling structural equations using Smart PLS software. Moreover, intending to determine up-coming challenges in the process of membership, an interview was conducted with 15 experts of the field and then all agreed ideas were selected from their answers using Delphi technique. The acquired results have indicated that membership in WTO will lead to enhance economic development and would boost economic safety; in addition.

    Keywords: Economic Security, I.R. Iran, World Trade Organization, Development