فهرست مطالب

تحقیقات جنگل و صنوبر ایران - سال بیست و هشتم شماره 3 (پیاپی 81، پاییز 1399)

فصلنامه تحقیقات جنگل و صنوبر ایران
سال بیست و هشتم شماره 3 (پیاپی 81، پاییز 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/10/29
  • تعداد عناوین: 8
|
  • پژمان پرهیزکار*، مجید حسنی، حسین قربانی، اسدالله کریمی دوست، محمدکریم مقصودلو، محمدحسین صادق زاده حلاج، رضا باباتبار ملکشاه، رامین موسوی صفحات 217-230
    جنگل های هیرکانی، بوم سازگان های نادر و منحصربه فردی هستند که حفظ و پایداری آن ها ضروری است. روشنه ها به عنوان بخشی از یک فرایند کلی در ایجاد و تثبیت ساختار جنگل های هیرکانی و پویایی جامعه آن نقش دارند. این پژوهش به دنبال شناسایی اختلاف های احتمالی در مشخصه های روشنه ها بین دو راشستان بهره برداری شده و شاهد است. برای این منظور، قطعه های 114 (شاهد) و 115 (بهره برداری شده) از سری یک طرح لیوان- بنفش تپه در استان گلستان برای مقایسه برخی از مشخصه های روشنه (نسبت سطح روشنه ها به کل منطقه های مورد بررسی، توزیع فراوانی روشنه ها در طبقه های مختلف سطح، تعداد روشنه در هکتار و وضعیت درختان روشنه ساز) انتخاب شدند. در این قطعه ها، همه روشنه ها با سطح بیشتر از 100 متر مربع که درختان روشنه ساز و یا کنده درخت در آن ها موجود بود، شناسایی و ثبت شدند. نسبت سطح روشنه ها به سطح منطقه مورد بررسی در قطعه های شاهد و بهره برداری شده به ترتیب 7/10 و 3/6 درصد به دست آمد. متوسط تعداد روشنه ها از 4/1 روشنه در هکتار در قطعه بهره برداری شده تا 9/2 در قطعه شاهد متغیر بود. الگوی پراکنش روشنه ها تا فاصله های 30 (بهره برداری شده) و 40 (شاهد) متری، تصادفی و پس ازآن کپه ای بود. اختلاف های دو قطعه موردنظر از نظر مشخصه های بررسی شده در روشنه ها معنی دار نبودند که عدم تاثیر قابل توجه مدیریت بر آن ها را نشان می دهند. به رغم عدم معنی داری اختلاف های بین دو قطعه که ناشی از شدت برداشت کم در قطعه بهره برداری شده بود، تنوع زیستی جنگل های هیرکانی همواره باید مورد توجه باشد تا با مدیریت نادرست در معرض خطر قرار نگیرد. در غیر این صورت ممکن است اثرات جبران ناپذیری بر بوم سازگان قطعه های بهره برداری شده وارد شوند.
    کلیدواژگان: الگوی پراکنش مکانی، تک گزینی، خشک دار، درجه پوسیدگی، درختان روشنه ساز، مدیریت جنگل
  • مهدی کاکاوند، وحید اعتماد*، خسرو ثاقب طالبی، محمدرضا مروی مهاجر، کریستین آمر صفحات 231-243

    پژوهش پیش رو با هدف شناسایی پویایی ساختار توده های دست نخورده در جنگل های هیرکانی انجام شد. ابتدا، چهار رویشگاه در سه استان گیلان، مازندران و گلستان انتخاب شد و در هر رویشگاه سه قطعه نمونه یک هکتاری (درمجموع، 12 قطعه نمونه) در مراحل تحولی اولیه، بلوغ و تخریب درنظر گرفته شد. مرحله اول برداشت های ساختاری قطعه نمونه های فوق از اطلاعات سال 1387 استخراج شد و در سال 1397 داده های ساختاری در همان قطعه نمونه ها دوباره برداشت شدند، به طوری که قطر تمام پایه ها (قطر برابر سینه بیشتر از 5/7 سانتی متر) اندازه گیری شد. براساس نتایج، میانگین تعداد درختانی که به شکل طبیعی از توده حذف شده بودند، برای مراحل تحولی اولیه، بلوغ و تخریب به ترتیب 78، 48 و 31 اصله در هکتار (1/21، 16 و 6/12 درصد) به دست آمد. افزایش قطر متوسط توده نیز برای مراحل مذکور به ترتیب 2/3، 5/4 و 75/3 سانتی متر بود. در قطعه های مورد بررسی طی دوره 10ساله، بیشینه رویش در مرحله تحولی بلوغ با متوسط 101 متر مکعب در هکتار مشاهده شد. براساس نتایج به دست آمده از مثلث ساختار، تمام توده ها در قسمت قطور قرار داشتند. طی دوره 10ساله در تمام قطعه نمونه ها (به جز مرحله های تحولی اولیه)، توده ها از حالت ناهمسال نامنظم دور شده بودند و جابه جایی اندکی در مثلث ساختار داشتند. درمجموع، می توان گفت پایش های دوره ای و جمع آوری اطلاعات از قطعه نمونه های دایمی جزء اصول اولیه حفظ و اصلاح توده ها هستند. شناسایی تغییرات ساختار طی زمان به عنوان پویایی مراحل تحولی توده ها به شمار می آید و جنگل شناسی نزدیک به طبیعت را ممکن می سازد.

    کلیدواژگان: جنگل شناسی نزدیک به طبیعت، رویش، ساختار توده، مثلث ساختار
  • مریم یعقوب زاده، عبدالرسول سلمان ماهینی، مریم مصلحی*، افشین دانه کار، علیرضا میکائیلی تبریزی صفحات 244-256

    هدف از این پژوهش، بررسی نقش اسکله بر ویژگی های رویشی و زایشی درختان حرا (Avicennia marina (Forssk.) Vierh.) در دو منطقه خور آذینی و بندر خمیر بود. ابتدا دو ایستگاه هم جوار با اسکله و شاهد در هریک از دو منطقه مذکور درنظر گرفته شد. سپس، دو توده سه هکتاری در هریک از ایستگاه های هم جوار با اسکله و شاهد انتخاب شد. در هریک از آن‎ها، سه ترانسکت 300 متری به صورت تصادفی- منظم به فاصله های 50 متر از یکدیگر درنظر گرفته شد. در هریک از ترانسکت‎ها، سه قطعه نمونه با ابعاد 10×10 متر مربع پیاده شد و ویژگی های رویشی و زایشی درختان حرا با ارتفاع بیشتر از یک متر اندازه‎گیری شدند. این داده ها با استفاده از آزمون تی‎استیودنت مقایسه شدند. نتایج نشان داد که در منطقه خور آذینی، درجه شادابی درختان حرا و نیز تعداد نها ل ها و ریشه های هوایی در ایستگاه شاهد به طور معنی داری بیشتر از ایستگاه هم جوار با اسکله بود، اما از نظر ویژگی های رویشی دیگر شامل ارتفاع درخت، طول تاج و سطح تاج، اختلاف معنی داری بین دو ایستگاه مذکور مشاهده نشد. در بندر خمیر نیز درجه شادابی درختان حرا و سطح تاج در ایستگاه شاهد به طور معنی داری بیشتر از ایستگاه هم جوار با اسکله به دست آمد، اما از نظر ویژگی های رویشی دیگر، اختلاف معنی داری بین دو منطقه شاهد و هم جوار با اسکله مشاهده نشد. درمجموع، توده‎های شاهد با فاصله از اسکله، شرایط رویشی و شادابی بهتری داشتند، بنابراین توصیه می‎شود که برای کاهش اثرات منفی سازه‎های انسان ساخت بر جوامع جنگلی مانگرو، پژوهش های دیگری نیز انجام شود تا ‎با توجه به اطلاعات پایه‎ای، سازه‎ها با حساسیت بیشتری مکان‎یابی شوند.

    کلیدواژگان: خور آذینی، سازه انسان ساخت، مانگرو، ویژگی های رویشی، ویژگی های زایشی
  • علی اصغر واحدی*، اسدالله متاجی، عزت الله خطیب نیا صفحات 257-268

    الگوی مکانی و پراکندگی روشنه های ایجادشده در جنگل های طبیعی، یکی از موارد مهمی هستند که می توانند در ارزیابی کیفیت آینده این بوم سازگان ها به کار برده شوند. در این راستا، پژوهش پیش رو در قطعه شاهد سری سه در گلندرود شهرستان نور با هدف معرفی الگوی مکانی روشنه های طبیعی در جنگل های آمیخته راش (Fagus orientalis Lipsky) انجام شد. برمبنای آماربرداری صددرصد، مرکز روشنه های موجود در منطقه مورد مطالعه با استفاده از دستگاه موقعیت یاب ثبت شد. همچنین، سطح هر روشنه با استفاده از روش شعاعی اندازه گیری شد. تحلیل های آماری با کاربرد فرم اصلاح شده تابع K رایپلی در قالب تابع L و نیز تابع تک متغیره همبستگی نشان دار انجام گرفت. از آزمون مونت کارلو به منظور بررسی معنی داری تفاوت الگوهای مشاهده شده نسبت به الگوی تصادفی به عنوان فرض صفر استفاده شد. نتایج نشان داد که روشنه های با مساحت های کوچک (کمتر از دو آر) و متوسط (دو تا پنج آر) به ترتیب 32 و 49 درصد از فراوانی روشنه ها را در منطقه مورد مطالعه به خود اختصاص دادند. پراکنش روشنه های کوچک فقط در شعاع 14 تا 20 متری از نوع کپه ای (تجمعی) بود. به غیراز این مورد، روشنه ها در همه طبقه های سطحی، پراکنش کاملا تصادفی داشتند. با احتساب تمام طبقه های سطحی، الگوی مکانی روشنه ها در جنگل مورد مطالعه به صورت کپه ای به دست آمد. نتایج تحلیل تابع همبستگی نشان دار و شاخصه همبستگی تراکم به ترتیب نشان دادند که استقرار و تعداد انواع طبقه های سطحی روشنه در هر کپه به صورت تصادفی و مستقل از یکدیگر هستند. با استناد به وضعیت و نحوه چیدمان روشنه ها در این پژوهش می توان به ازای شعاع 40 متر، موزاییک هایی را در جنگل مورد مطالعه تفکیک کرد که شامل یک یا چند توده با سنین مختلف و در مراحل مختلف تحولی باشند. از این موزاییک ها می توان به عنوان یکی از شاخصه های سطح مبنا برای اجرای روند بهینه مدیریتی استفاده کرد.

    کلیدواژگان: تغییر اقلیم، جنگل های حفاظتی، روشنه های طبیعی، موزاییک های جنگل
  • سمیه کرمی راد*، مجید لطفعلیان، عیسی شوش پاشا، حمید جلیلوند، فیلیپو گیادروسیچ صفحات 269-282
    مقدار چسبندگی ظاهری خاک در حضور ریشه از معیارهای مهم در مسلح سازی خاک است. در پژوهش پیش رو با استفاده از دو مدل WWM (Wu-Waldron Model) و FBM (Fiber Bundle Model) مقدار چسبندگی خاک بررسی شد. هفت درخت ممرز (Carpinus betulus L.) در هرکدام از سه رویشگاه مورد بررسی در سری یک جنگل سرچشمه چالوس انتخاب شدند. برای بررسی پراکنش ریشه ها از روش حفر پروفیل و برای اندازه گیری مقاومت کششی از دستگاه اینسترون استاندارد استفاده شد. براساس نتایج، نسبت سطح ریشه به سطح خاک (RAR) با افزایش عمق کاهش یافت. بیشینه شاخص RAR برای هر سه رویشگاه در 40 سانتی متری ابتدایی خاک مشاهده شد و بیشینه عمق ریشه دوانی نیز 60 سانتی متر بود. کمینه و بیشینه مقاومت کششی در رویشگاه اول 52/11 تا 42/323، رویشگاه دوم 89/6 تا 79/318 و رویشگاه سوم 91/ 6 تا 66/312 مگاپاسکال به ترتیب در دامنه قطر ریشه برای رویشگاه اول 5/0 تا 45/9، رویشگاه دوم 56/0 تا 21/9 و رویشگاه سوم 45/0 تا 32/9 میلی متر برآورد شدند. همچنین، متوسط چسبندگی ریشه در تمام عمق ها با استفاده از مدل WWM در رویشگاه اول 04/4 تا 37/61، در رویشگاه دوم 7/5 تا 18/53 و در رویشگاه سوم 6/4 تا 66/46 کیلوپاسکال و با استفاده از مدل FBM در رویشگاه اول 22/1 تا 48/27، در رویشگاه دوم 87/1 تا 22/24 و در رویشگاه سوم 85/1 تا 04/19 کیلوپاسکال به دست آمد. مقایسه دو مدل مذکور باعث افزایش شناخت از ویژگی های زیست فنی ممرز و تعیین دقیق تر مقدار مسلح سازی خاک شد. از این یافته ها می توان در آینده در مدیریت پدیده های طبیعی مانند زمین لغزش استفاده کرد.
    کلیدواژگان: ایداری خاک، زیست مهندسی، مدل FBM، مدل WWM، مقاومت کششی ریشه
  • فرهاد اسدی*، سید احسان ساداتی صفحات 283-295
    پژوهش پیش رو با هدف تولید انبوه نهال های بذری صنوبر دلتوییدس (Populus deltoides Marsh.) و اورامریکن (P. euramericana (Dode)) و بررسی عملکرد رویشی نهال های تولیدشده انجام شد. در مرحله اول پژوهش، بذرهای جمع آوری شده از کلکسیون صنوبر ایستگاه تحقیقات جنگل و مرتع چمستان در دو تیمار خاک خالص مزرعه و خاک مخلوط با ماسه و سه تراکم بذر در سه تکرار کاشته شدند. سپس، تعداد، ابعاد و برخی ویژگی های ریخت شناسی نهال های تولیدشده بررسی شد. در مرحله دوم پژوهش، 12 ژنوتیپ از نتاج هریک از دو گونه موردنظر انتخاب شد. از آن ها، قلمه کافی تهیه شد و به همراه قلمه های درختان مادری در سه تکرار کاشته شدند. ویژگی های رویشی آن ها نیز آماربرداری و تجزیه وتحلیل شد. نتایج مرحله اول نشان داد که دامنه تغییرات ویژگی های قطر، ارتفاع، تعداد برگ، طول دم برگ، درصد زنده مانی و درصد نهال های بلندتر از یک متر در نهال های بذری p . euramericana 92/40 به طور معنی داری بیشتر از نهال های بذری P. deltoides 69/55 بود. از نظر قطر، ارتفاع و درصد نهال های بلندتر از یک متر، خاک خالص مزرعه به طور معنی داری بر خاک مخلوط برتری داشت. زنده مانی برای تراکم های 50، 100 و 200 بذر در متر مربع به ترتیب 8/32، 8/19 و 25/10 درصد به دست آمد. نتایج مرحله دوم نشان داد که ارتفاع و قطر پایه های مادری کمتر از نتاج بود. ژنوتیپ های منتخب این پژوهش شامل ژنوتیپ های 10، 12 و دو از نتاج p . deltoides 69/55 و ژنوتیپ سه از نتاج p . euramericana 92/40 هستند که می توانند برای آزمایش های کشت فاصله ای، بررسی مقاومت به تنش ها و توسعه زراعت چوب به بخش اجرا معرفی شوند.
    کلیدواژگان: تکثیر جنسی، زراعت چوب، ویژگی های ریخت شناسی
  • زهرا آرمان، فرشته رحیمی، مهرداد نیکوی*، محمود حیدری، باریس مجنونیان صفحات 296-307
    قطع درختان در جنگل کاری های صنوبر ایران اغلب با استفاده از اره موتوری انجام می شود. در ارتباط با چنین کار پرتحرک با اجزا کاری تکراری ضروری است تا فشارهای احتمالی بر سیستم اسکلتی- عضلانی کارگران، وضعیت های کاری بدن آن ها و سطح خطر این شغل مورد توجه قرار گیرد. در پژوهش پیش رو، اختلالات اسکلتی- عضلانی نه کارگر قطع جنگل کاری های صنوبر در منطقه شاندرمن استان گیلان با استفاده از پرسش نامه نوردیک بررسی شد. وضعیت های بدن (پوسچر) کارگران طی چهار ساعت کاری فیلم برداری شد. 4320 عکس به دست آمده از 55 وضعیت کاری بدن با استفاده از روش تجزیه وتحلیل وضعیت کاری اواکو (Ovako Working Posture Analysing System: OWAS) ارزیابی شد. بر اساس نتایج، بیشترین ناراحتی گزارش شده بین کارگران مورد مطالعه مربوط به ناحیه کمر بود. شاخص خطر عملیات قطع، عدد به نسبت زیادی (251 = I) به دست آمد. ارزیابی وضعیت کاری بدن در هنگام اجرای بخش های مختلف قطع درخت نشان داد که بیشترین شاخص خطر به ترتیب متعلق به بن بری (313 = I)، بن زنی (303 = I)، سرشاخه زنی (295 = I) و تبدیل (281 = I) بودند. 41/56 درصد وضعیت های کاری بدن نیاز به رسیدگی فوری داشتند. کمر خمیده به جلو یا عقب، وضعیت ایستاده و هر دو زانو خمیده ، وضعیت هر دو دست پایین تر از حد شانه و وزن بار بین 20-10 کیلوگرم (کد 2142) شایع ترین مشکلات ارگونومیک در عملیات قطع درختان بودند. این یافته ها بیانگر لزوم ارایه راهکارهای آموزشی بین کارگران قطع هستند. در این راستا، آموزش فنون و روش های مناسب قطع درختان و ایمنی کار توصیه می شود.
    کلیدواژگان: ارگونومی، ایمنی، بهره برداری جنگل، تجزیه وتحلیل وضعیت کاری اواکو
  • شیما امجدی، لقمان قهرمانی*، هدایت غضنفری صفحات 308-321
    در پژوهش پیش رو، تغییرات کمی مشخصه های ارتفاع تاج و سطح تاج درختان وی ول (Quercus libani Oliv.) و مازودار (Q. infectoria Oliv.) بر اثر فرایند گلازنی در جنگل های آرمرده شهرستان بانه بررسی شد. در شهریور 1395، دو توده که سه سال از آخرین گلازنی در آن ها گذشته بود، طی دو نوبت (پیش و بلافاصله پس از انجام گلازنی) آماربرداری صد در صد شدند و برای همه درختان با قطر برابر سینه مساوی و بیشتر از پنج سانتی متر، مشخصه های قطر ، ارتفاع کل و ارتفاع و قطر تاج در دو جهت عمود بر هم اندازه گیری شد. نتایج نشان داد که به طور متوسط، ارتفاع تاج و سطح تاج درختان بلوط در فرایند گلازنی به ترتیب 73/15 و 06/30 درصد کم می شوند. در هر دو گونه بررسی شده، سطح تاج به طور معنی داری بیشتر از ارتفاع تاج کاهش یافت، اما تفاوت معنی داری بین مازودار و وی ول مشاهده نشد. بیشترین کاهش ارتفاع تاج (99/27 درصد) و سطح تاج (85/44 درصد) به ترتیب در طبقه های قطری 35 سانتی متر در مازودار و 55 سانتی متر در وی ول مشاهده شد. با توجه به کاهش بیشتر سطح تاج نسبت به ارتفاع تاج درختان بلوط در اثر گلازنی لازم است با روش هایی مانند خلف گیری (باقی گذاشتن یک و گاهی دو جست در هر شاخه از تاج در انتهای تنه) تاحدی کاهش سطح تاج جبران شود. ایجاد رویکرد مشارکتی در چهارچوب یک سیاست جنگل داری گذار به عنوان راهکاری مناسب برای حفظ جنگل های زاگرس پیشنهاد می شود.
    کلیدواژگان: آرمرده، زاگرس شمالی، گلاجار، مازودار، نمایه زیست سنجی، وی ول
|
  • P. Parhizkar *, M. Hassani, H. Ghorbani, A. Karimidoust, M. Maghsudloo, M.H Sadeghzadeh Hallaj, R. Babatabar Malekshah, R. Mousavi Pages 217-230
    Hyrcanian forests are rare and unique ecosystems and their sustainability is essential. Gaps, as part of a general process, help to establish and stabilize the structure of the Hyrcanian forests and the dynamism of its society. This study seeks to identify possible differences in the gap characteristics in the two managed and intact compartments. For this purpose, compartments No. 114 (intact) and No. 115 (managed) from district one of Livan-Banafshtapeh forestry plan in Golestan province of Iran were selected to compare some gap characteristics (gap fraction, distribution of gap sizes, number of gaps per hectare and status of gapmaker trees). In these compartments, all gaps>100 m2 caused by mortality of at least one tree with remnants of the gapmaker or detectable tree stumps, were identified and recorded. The results showed that the gap fraction in the intact and managed compartments was 10.7% and 6.3%, respectively. The average number of gaps varied from 1.4 ha-1 in the managed to 2.9 ha-1 in the intact compartment. The spatial pattern of gaps was randomly spaced up to a distance of 30 (managed) and 40 (intact) meters and then reached the cluster pattern. The differences between the characteristics in the two compartments were not statistically significant and management did not have a significant effect on these variables. However, no significant differences between the two compartments were due to the low harvest intensity in the managed compartment. The biodiversity of Hyrcanian forests must always be taken into account so that it is not endangered by mismanagement; otherwise irreparable effects on the ecosystem of the managed compartment may occur.
    Keywords: dead wood, decay classes, Forest management, gapmaker trees, single-tree selection, Spatial pattern
  • M. Kakavand, V. Etemad *, Kh. Sagheb Talebi, M.R Marvie Mohadjer, C. Ammer Pages 231-243

    With the aim of identifying the dynamism of the Hyrcanian forests, four reserve compartments were selected in three provinces of Gilan, Mazandaran, and Golestan. In each reserve stand, three plots of one hectare (12 plots in total) were laid out in the initial, optimal, and decay development stages. The first inventory (structural study) was performed in 2008 and in the present study, data were collected again in 2018. All trees with a diameter at breast height larger than 7.5 cm were measured. Based on the results, the mean number of trees naturally removed in the initial, optimal, and decay stages were 78, 48, and 31 per ha (21.1, 16, and 12.6%), respectively. The increase in the average mean diameter of the stands in the initial, optimal, and decay stand was increased in the amount of 3.2, 4.5, and 3.75 cm, respectively. Also, the maximum volume increment within the period was calculated 101 m3ha-1 in the optimal stage. All of the studied stands were placed in the large sizetimber in the structured triangle. Which indicates that they are far from theirregular structure. Over the ten-yearperiod, all stands, except the initial stage in Haftkhal, showed a light displacement in the triangle structure. Accordingly, periodic monitoring and data collection of permanent plots are one of the basic principles of stand conservation and improvement. Recognizing changes in structure over time is the first step in understanding the dynamics of development stages in stands which facilitates close to nature forest management.

    Keywords: Close to nature forestry, increment, stand structure, structure triangle
  • M. Yaghoubzadeh, A. Salmanmahiny, M. Moslehi *, A. Danehkar, A.R Mikaeili Tabrizi Pages 244-256

    The aim of this study is to investigate the effects of the port on vegetative and reproductive characteristics of grey mangrove (Avicennia marina (Forssk.) Vierh.) in two regions of Khamir and Khor-e-Azini. For this purpose, two sites adjacent to the port and control were selected in each region. For the study, two three-hectare stands were selected adjacent to the port and control sites and three 300-meter transects, 50meter apart from each other were selected using a random- systematic sampling method in each stand. Further, three plots (10×10 m2) were selected along the transects and measured the vegetative and reproductive characteristics of A. marina. For trees higher than one meter and the datawere compared using T-test statistical analysis. Results showed that, in the control site in Khour-e-Azini port, the vitality of trees, the number of aerial roots and seedlings were significantly higher than those adjacent to the port but no significant differences were observed in other vegetative characteristics of grey mangrove including height, crown length and crown area in the two sites. Further, in the control site in Khamir port, the vitality of trees and crown area were significantly higher than those adjacent to the port but no significant differences were observed in other vegetative characteristics of grey mangrove at the two control and adjacent to the port sites. Generally, results showed that, with distance from the port, control stands have had better vegetative and vitality. Therefore, it is recommended in order to decrease the negative effects of human structures on mangrove forests, in addition to this research, other comprehensive researches should be done to specify the location of human structures more sensitive according to basic data.

    Keywords: Khour-e-Azini, Mangrove, man-made structure, reproductive charactristics, vegetative characteristics
  • A.A. Vahedi *, A. Mataji, E. Khatibnia Pages 257-268

    One of the most prominent issues indicating the future quality and quantity of natural forest ecosystems is spatial pattern and distribution of disturbances consequences manifested as canopy gaps (CGs). The main purpose of this study was to illustrate the CGs distribution pattern in one of the Hyrcanian mixed-beech (Fagus orientalis Lipsky) forests, so-called preserved Glandroud forests. All CGs areas were measured based on full callipering on the basis of the radius method, and the coordinate of each CG was recorded in the forest. The univariate Ripley’s L-function, mark correlation function (MCF), and density function (DC) in turns were used for analyzing the spatial patterns, size correlation, and frequency of the CGs distribution at the observation scale. Furthermore, the statistical significance of all ordination analyses was tested by the Monte Carlo permutation method. The results showed that the frequency of small gaps (0-2 R), medium gaps (2-5 R), and in turns were almost 32%, 49% in the study forest. Only the small CGs distribution was clustered at a specified distance of 14–20 meters, though the other CGs size classes were completely randomly distributed in the forest. Integrating whole CGs size classes on the basis of Ripley’s L-function showed that the CGs spatial pattern in the studied forest was clustered at a distance of 40 m. According to the mark correlation function (MCF) and density correlation (DC) analyses, there in turns were found that the location and number of size classes in each aggregation were totally significantly independent and random based on the specific distance in the forest. Pertaining to these results, it is possible to introduce mosaics consisting of forest stands which may include specified tree stands with various tree species composition, different developmental stages, and structures in the forest. Therefore, each mosaic can be a base area for monitoring disturbances consequences and implementing optimum managements.

    Keywords: Climate change, forest mosaics, natural canopy gaps, preserved forests
  • S. Karamirad *, M. Lotfalian, E. Shooshpasha, Hamid Jalilvand, F. Giadrossich Pages 269-282
    The degree of soil cohesion investigation through the presence of roots is one of the important criteria in soil reinforcement studies. In this study, the investigation and comparison of the degree of soil cohesion have been carried out using two models of WWM and FBM. For this purpose, seven hornbeam (Carpinus betulus L.) trees were selected in each three sites of chalos sarcheshme forest, series one. Then profile trenching method was used to analyze and compare root distribution and standard instron device have been measured tensile strength, respectively. The root area ratio (RAR) has decreased with increasing depth, and the maximum value of RAR in the three sites is seen at about 40 cm from the beginning, and the maximum depth of rooting is 60 cm. The results confirmed that there was a power law relationship between root diameter and tensile strength. The minimum and maximum tensile strength was estimated at 11.52-323.42, 6.89-318.79 and 6.91-312.66 MPa, in diameter range of 0.5-9.45,0.56-9.21,0.45-9.32 in the first, second and third site, respectively. In all three sites, the amount of soil cohesion through the presence of roots using the WWM model was 4.04-61.37,5.7-53.18,4.6-46.66 kpa and in FBM model the root cohesion in all depth was 1.22-27.48,1.87-24.22,1.85-19.04 kpa in the first, second and third site, respectively. Comparison of these two models increases our knowledge of the biomechanical features of the hornbeam species and more accurately determines the amount of soil reinforcement to be used in the future in the management of natural phenomena such as landslides.
    Keywords: Bioengineering, FBM model, root tensile strength, Soil stability, WWM model
  • F. Asadi *, S.E. Sadati Pages 283-295
    The present study was conducted with the aim of mass production of seedlings of Populus deltoides Marsh. and P. euramericana (Dode) and to investigate the vegetative yield of the produced seedlings. In the first phase of the study, the collected seeds from the poplar collection of Chamestan Forest and Rangeland Research Station were sown in two treatments of pure field soil and soil mixed with sand, and three seed densities in three replications. Then, the number, dimensions and some morphological characteristics of the produced seedlings were investigated. In the second phase of the study, 12 genotypes were selected from the offspring of each of the two species. Sufficient cuttings were obtained from them and planted with cuttings of mother trees in three replications. Their vegetative characteristics were also recorded and analyzed. The results of the first stage showed that the range of changes in diameter, height, number of leaves, leaf length, survival percentage and percentage of seedlings longer than one meter in P. euramericana 92/40 seedlings was significantly higher than P. deltoides  69/55 seedlings. In terms of diameter, height and percentage of seedlings higher than one meter, the pure field soil was significantly superior to the mixed soil. Survival for densities of 50, 100 and 200 seeds per square meter was 32.8%, 19.8% and 10.25%, respectively. The results of the second stage showed that the height and diameter of the mother bases were less than the offspring. The selected genotypes of this study include genotypes 10, 12 and 2 from the offspring of P. deltoides 69/55 and genotype three from the offspring of P. euramericana 92/40 which can be introduced to the implementation section for spacing cultivation experiments, stress resistance study and development of wood cultivation.
    Keywords: Morphological characteristics, sexual reproduction, wood farming
  • Z. Arman, F. Rahimi, M. Nikooy *, M. Heidari, B. Majnounian Pages 296-307
    Felling operations in poplar plantations in Iran usually is performed with a chainsaw and by cutting workers. In connection with such dynamic work with repetitive work components, it is necessary to pay attention to the possible pressure on the musculoskeletal system of the workers, the evaluation of the work posture, and the calculation of risk index. To achieve the goals of the study, the Nordic questionnaire was used to study musculoskeletal problems in 9 felling workers in a poplar plantation in the Shanderman region of Guilan province. In the next stage images related to the evaluation of workers' postures during a 4-hour felling operation recorded by a video camera analyzed. The postural evaluation was performed by The Ovako Working Posture Analysing System (OWAS) method. In this study, 55 postures related to tree felling operations were obtained. The most discomfort of workers was related to the waist. The postural risk associated with felling operation was relatively high (I=251). Postural assessment of different felling work tasks indicated that the highest risk was incurred during back-cut (I=313), under-cut (I=303), delimbing (I=295), and bucking (I=281) respectively. 56.41 percent of categories need further assessment necessary soon and now. Back bent forward or backward, standing position and both knees bent, both hands below shoulder height and, force/load 10-20 kg (code:2142) were the most important ergonomic problem in logging operations. These findings indicate the need to provide training solutions among felling workers. In this regard, appropriate training techniques and methods of tree felling and work safety are recommended.
    Keywords: Ergonomic, logging, OWAS, Safety
  • Sh. Amjadi, L. Ghahramany *, H. Ghazanfari Pages 308-321
    The aim of this study is to investigate the quantitative changes in the biometric indices of Lebanon oak (Quercus libani Oliv.) and gall oak (Q. infectoria Oliv.) during pollarding process. In a part of the two pollarded strands in northern Zagros of Iran, in which three years had passed from its last pollarding, the name of woody species was recorded and diameter (dbh), total and crown heights, and two perpendicular crown diameters were measured before and after pollarding in a full callipering assessment of all trees (dbh ≥ 5 cm). The results showed that in the pollarding process, crown height and crown area of oak trees decreased on average 15.73 and 30.06%, respectively. In both studied species, the reduction of crown area is significantly more than the crown height. In terms of reduction in crown height and crown area, there was no significant difference between Q. infectoria and Q. libani trees. The most decrease in crown height (27.99%) and crown area (44.85%) indices on diameter classes are related to Q. infectoria trees belonging to the 35 cm diameter class and Q. libani trees belonging to the 55 cm diameter class, respectively. The results indicate a higher decrease in the crown area compares to the crown height of oak trees due to pollarding practice; therefore, it is necessary to partially compensate for this decrease in the crown area by leaving some branches during each pollarding operation, because preserving the canopy is very important for Zagros-forest ecosystems. The only way to conserve these resources is to create a participatory approach as part of the transitional forest policy.
    Keywords: Armardeh, Biometric index, northern Zagros, pollarded stand, Quercus infectoria, Q. libani