فهرست مطالب

مجله تحقیق در علوم دندانپزشکی
سال هفدهم شماره 4 (پیاپی 66، زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/10/29
  • تعداد عناوین: 9
|
  • سودابه باقری مقدم، فاطمه میرزایی* صفحات 277-278

    در دسامبر 2019، تعداد زیادی از موارد پنومونی اتیولوژی نامشخص در ووهان چین گزارش شد. در نمونه هایی که با سواب از ناحیه گلو گرفته شد، ویروس جدیدی مشاهده شد که who آن را کووید-19 نامید. با توجه به تعداد اندک مطالعات، تصمیم گرفتیم به بررسی نقش حفره دهان در این بیماری بپردازیم.

    کلیدواژگان: کووید-19، دهان، دندانپزشکی
  • هادی تابش*، سعید غلامی چاه شاهی، مریم رضایی، بهزاد هوشمند صفحات 279-286
    سابقه و هدف

    با توجه به ساختار کامپوزیتی استخوان طبیعی فک، از دو زیست ماده ی  ژلاتین و بتا تری کلسیم فسفات (b-TCP) در مهندسی بافت استخوان به کرات استفاده شده است. باوجود ویژگی های مطلوب داربست های ساخته شده بدلیل خواص مکانیکی ضعیف و تخریب پذیری بالا کاربرد آن ها محدود شده است. هدف این پژوهش بررسی تاثیر حضور زیست ماده کلینوپتیلولیت با ویژگی های منحصربه فردی چون خواص مکانیکی قابل توجه، نرخ پایین تخریب پذیری و ویژگی های زیست سازگاری بسیار مطلوب در داربست های ژلاتین و b-TCP است.

    مواد و روش ها

    ساخت داربست متخلخل به صورت نمونه ای با درصد وزنی 50 ژلاتین، 25 b-TCP و 25 کلینوپتیلولیت با روش خشکایش انجمادی انجام گرفت. از آنالیز SEM  و نرم افزار image j  جهت بررسی مورفولوژی سطح داربست و یافتن فراوانی تخلخل داربست ها استفاده شد. در پایان کار آنالیز استحکام فشاری داربست ها نیز ارزیابی شد.

    یافته ها

    در داربست های clinoptilolite/b-TCP/Gelatin اندازه حفراتی با میانگین اندازه 250 نانومتر ثبت شده  است، که بهترین سایز برای رگ زایی است. علاوه بر ژلاتین، کلینوپتیلولیت نیز بر تخلخل اثر مثبت داشته است. با انجام آنالیز استحکام فشاری، مدول یانگ نیز  پس از افزودن کلینوپتیلولیت از 100 به 166 مگاپاسکال افزایش داشته، که کلینوپتیلولیت موثرترین عامل در تغییر این مدول است.

    نتیجه گیری

    با درنظر گرفتن نتایج می توان این گونه استنتاج کرد که کلینوپتیلولیت علاوه بر بهبود و ارتقای خواص مکانیکی داربست های کامپوزیتی تاثیر قابل توجهی بر روی افزایش سایز و فراوانی تخلخل داربست های مهندسی بافت استخوان فک داشته است. طبق خصوصیات بدست آمده می توان گفت که نمونه ی معرفی شده متناسب با خصوصیات داربست خارج سلولی  (ECM) بافت استخوان فک می باشد و انتخاب مناسبی در مهندسی بافت این نوع استخوان خواهد بود.

    کلیدواژگان: کلینوپتیلولیت، داربست کامپوزیتی، استحکام فشاری، تخلخل
  • لیدا سمیع، زینب بیات، دارا دستان، محمدیوسف علیخانی، جلال پورالعجل، اسرا عباسی، فاطمه احمدی متمایل* صفحات 287-295
    سابقه وهدف

    کاندیدا آلبیکانس جز فلور نرمال و از پاتوژن های حفره ی  دهان است .درمان های مختلفی از جمله داروی نیستاتین برای درمان عفونت کاندیدا وجود دارد . با توجه به پتانسیل بالایی که عصاره های گیاهی از جمله چای سبز در زمینه ی  فعالیت ضد میکروبی نشان داده اند این مطالعه جهت بررسی تاثیر عصاره چای سبز بر گونه کاندیدا البیکانس طراحی شد.

    مواد و روش ها

    :  ابتدا عصاره ی  آبی -آلکلی چای سبز در غلظت های مختلف تهیه شد. برای تعیین حداقل غلظت مهاری (MIC) از روش Broth micro dilution استفاده شد. از محتویات چاهک های مختلف که حاوی غلظت های کمتر عصاره بوده و رشد کاندیدا در آن مشاهده نشد،10 میکرولیتر به محیط سابرو دکستروز آگار برده شده و کمترین غلطتی ازعصاره که رشدی کمتر از یک درصد را نشان داد، به عنوان حداقل غلظت کشندگی (MFC) در نظر گرفته شد. همچنین از غلظت های 50% و 100% عصاره ی  چای سبز دیسک هایی تهیه شد تا در محیط کشت اندازه هاله عدم رشد این محلول بررسی شود.  تجزیه و تحلیل های آماری با نرم افزار STATA ویرایش 14 انجام شد.

    یافته ها

      MICو MFC برای عصاره از غلظت 256 میلی گرم بر میلی لیتر شروع می شود. همچنین مشخص شد که هاله عدم رشد در هر دو غلظت 50 % و 100% برای عصاره چای سبز برابر صفر بود.

    نتیجه گیری: 

    به نظر می رسد، چای سبز در غلظتهای بسیار بالاتر از استفاده معمول خوراکی و همچنین بصورت دهانشویه و تنها در تماس مستقیم قابلیت ضد قارچی دارد.

    کلیدواژگان: کاندیدا آلبیکنس، چای سبز، نیستاتین
  • الناز مصلحی فرد* صفحات 296-304
    سابقه و هدف

    یکی از عوامل مهم در زیست سازگاری خاصیت مقاومت  به خوردگی آلیاژهای دندانی است. هدف این مطالعه، بررسی تغییر رفتار خوردگی آلیاژ کروم کبالت  پس از پسیو کردن شیمیایی بود.

    مواد و روش ها

     در این مطالعه تجربی بر اساس استاندارد ADA97 تعداد 20 نمونه از آلیاژ Flexicast  تهیه شد و تا رسیدن به سطح آینه ای صیقل کاری شد. به منظور پسیو کردن، نمونه ها به مدت 24 ساعت در محلول الکترولیتی سولفات سدیم در دمای اتاق غوطه ور شدند سری دوم نمونه ها رویین نشدند. نمونه های پسیو شده و پسیو نشده قبل از خوردگی، توسط میکروسکوپ الکترونی  روبشی FESEM و آنالیز طیف سنجی EDX بررسی شدند. تمام نمونه در محلول نمک طعام به مدت 4 هفته غوطه شدند و در فواصل یک هفته، سطح آنها بررسی شد. جهت بررسی نتایج با استفاده از نرم افزار spss17  از آزمون کروسکال والیس و من ویتنی استفاده شد.

    یافته ها

    نمونه های پسیو شده مقاومت به خوردگی بالاتری نسبت به پسیو  نشده دارا بوده  و در همه نمونه ها خوردگی از نوع حفره دار شدن  بود. آزمون کروسکال والیس اختلاف معنی داری در دو گروه نشان داد. آزمون من ویتنی مشخص کرد که یونهای کبالت ، کروم و اکسیژن اختلاف آماری معنی داری در دو گروه دارند. (0/05>P)

    نتیجه گیری

    میزان خوردگی و تشکیل حفرات با عملیات سطحی رویین کردن بطور چشم گیری کاهش یافت.

    کلیدواژگان: آلیاژ کبالت کروم، خوردگی، پسیو شدن شیمیایی
  • منصوره امامی ارجمند، مریم یگانه فر، مریم حوریزاد گنجکار، محمدجواد خرازی فرد، محدثه شعبانی* صفحات 305-311
    سابقه و هدف

    با توجه به کاربرد وسیع و استقبال جامعه از ترمیم های کامپوزیتی و نیز ارایه نانو کامپوزیت ها از یک سو واز سوی دیگر کاربرد رایج دهانشویه ها، نگرانی هایی از  جهت تغییرات ریزسختی کامپوزیتها و عوارض شناخته شده آنها به دنبال مصرف دهانشویه ها وجود دارد. لذا مطالعه حاضر به منظور مقایسه اثر دو دهانشویه حاوی الکل و فاقد الکل بر تغییر ریزسختی دو نوع رزین کامپوزیت انجام گرفت.

    مواد و روش ها

      تحقیق به روش تجربی- آزمایشگاهی  انجام گرفت..مجموعا32 عدد نمونه کامپوزیتی در ابعادی به قطرmm 3و ضخامت mm3 از کامپوزیت های نانو فیلد (M ESPE,USAZ350 3)و میکروهیبرید(M ESPE,USA Z250 3) تهیه شد. ریزسختی اولیه توسط دستگاه Matsuzawa, japan) Vickers hardness tester) اندازه گیری شدو پس از آن  نمونه ها به صورت تصادفی به دو زیرگروه تقسیم شدند (n=8)  . سپس داخل 20میلی لیتر از دهان شویه لیسترین حاوی الکل و فاقد الکل به مدت 24 ساعت قرار داده شدند،سپس نمونه ها را خارج نموده و ریزسختی ثانویه با دستگاه اندازه گیری شد. تغییرات ریزسختی در هر گروه با آزمون ANOVA و   Paired Ttestتحت قضاوت آماری قرار گرفت

    یافته ها

    بیشترین میزان تغییرات ریزسختی مربوط به کامپوزیت میکرو هیبرید  Z250  قرار گرفته در  دهانشویه لیسترین حاوی الکل به میزان  3/4±11/4 و کم ترین مربوط به کامپوزیت نانوفیلد  Z350 قرار گرفته در دهانشویه فاقد الکل لیسترین  زیرو به میزان    4/2±0/4 بود. دهانشویه حاوی الکل به صورت معناداری باعث کاهش ریزسختی در هر دو کامپوزیت شد.

    نتیجه گیری

     به نظر می رسد دهانشویه حاوی الکل به صورت معناداری باعث کاهش ریزسختی کامپوزیت ها می شود . از لحاظ تغییرات ریزسختی تفاوت معناداری بین کامپوزیت نانوفیلد Z350 در مقایسه با کامپوزیت میکرو هیبرید Z250 هنگام قرارگیری در دهانشویه ها وجود ندارد. اما کامپوزیت نانوفیلد  Z350 عملکرد بهتری را نشان می دهد.

    کلیدواژگان: دهان شویه، رزین کامپوزیت، ریزسختی
  • ماریه هنرمند*، رامین سراوانی، احمد عرب پور صفحات 312-317
    سابقه و هدف

    زبان جغرافیایی یک اختلال التهابی شایع زبان است که اتیولوژی آن ناشناخته است.  در این مطالعه سطح بزاقی اینترفرون گاما در افراد مبتلا به زبان جغرافیایی اندازه گیری شد.

    مواد  و روش ها

    در این مطالعه مورد شاهدی ، از بین مراجعه کنندگان به کلینیک دندانپزشکی زاهدان، تعداد 30 بیمار مبتلا به زبان جغرافیایی و 30 فرد سالم که شرایط ورود به مطالعه را داشتند مورد بررسی قرار گرفتند. گروه کنترل نیز از نظر سن و جنس با گروه مورد مشابه سازی شدند. بزاق غیرتحریکی هر دو گروه  در ساعت 9 تا 11 صبح به روش Spitting جمع آوری گردید. نمونه های جمع آوری شده ها با استفاده از کیت تشخیصی اینترفرون گاما (  HIFN) و دستگاه الایزا ریدر  مورد بررسی قرار گرفت.  با توجه به اینکه بر اساس آزمون کولموگروف اسمیرنوف توزیع داده ها نرمال بود(P=0.198)، داده ها با استفاده از نرم افزار spss22  و آزمون T مستقل تجزیه تحلیل شد.

    یافته ها: 

    میانگین سنی در گروه مبتلا به زبان جغرافیایی6/2 ± 31/3سال بود و در گروه کنترل نیز میانگین سنی6/46 ±  30/96 سال بود. میانگین اینترفرون گاما بزاق در گروه افراد مبتلا  به زبان جغرافیایی 12/09±25/73pg/ml  و در گروه کنترل pg/ml 11/91±21/52بود. (0/18=P)

    نتیجه گیری:

     اینترفرون گاما بزاق در بیماران زبان جغرافیایی نسبت به افراد سالم بیشتر بود اما این اختلاف از نظر آماری معنی دار نبود.

    کلیدواژگان: زبان جغرافیایی، اینترفرون گاما، بزا
  • حمید تقی لو، فروغ احدزاده، محمدحسین اسدی، عاطفه یوسفی جوردهی* صفحات 318-326
    سابقه و هدف

    سلاتورسیکا جزو مهم ترین لندمارک های ارتودنتیک و یک نقطه کلیدی در آنالیز سفالومتری لترال بیماران نیازمند درمان ارتودنسی می باشد. هدف از مطالعه حاضر، بررسی ارتباط بین ابعاد سلا تورسیکا با الگوی عمودی اسکلتی صورت در تصاویر CBCT  در یک جمعیت ایرانی بود.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه توصیفی-تحلیلی، نمونه ها به صورت سر شماری از بین CBCT های موجود افراد مراجعه کننده به یک دانشکده دندانپزشکی تبریز انتخاب شدند. در CBCTهای انتخاب شده (در مقاطع ساژیتال) طول و ارتفاع سلاتورسیکا اندازه گرفته شد . با ارزیابی زاویه میان دو خط Go-Me و S-N و همینطور نسبت S-Go/N-Me، کوتاه، بلند و یا نرمال بودن اسکلت صورتی در بیماران بررسی شد. داده های به دست آمده از CBCT در نرم افزار مربوطه وارد شده ، تصاویر به دست آمده توسط دو متخصص رادیولوژی دهان و فک وصورت بررسی  و توافق بین نتایج دو مشاهده گر توسط ضریب توافقی کاپا اندازه گیری شد. داده های بدست آمده از مطالعه توسط آزمون Kruskal Wallis تحلیل و سطح معنی داری(05/0>P) در نظر گرفته شد.

    یافته ها

    طول و ارتفاع سلاتورسیکا در سه نوع رشد عمودی صورت(بلند ، نرمال و کوتاه) مشابه بود. در هریک از انواع رشد عمودی صورت، طول و ارتفاع سلاتورسیکا در زنان ومردان مشابه و ارتباط معنی داری با سن نداشت.

    نتیجه گیری

    بر اساس نتایج مطالعه حاضر به نظر میرسد طول و ارتفاع سلاتورسیکا  با نوع الگوی رشد عمودی صورت ارتباطی نداشته باشد.

    کلیدواژگان: زین ترکی، CBCT، الگوی اسکلتال، صورت
  • الهه ابراهیم زاده، سارا توسلی حجتی، سبا آقایی* صفحات 327-334
    سابقه و هدف

    هدف از این مطالعه مقایسه سه روش دستی ،روتاریMtwo و اندولیفت  بر میزان خروج اپیکالی دبری و زمان آماده سازی کانال ریشه های دندان های مولر شیری(Invitro) بود.

    مواد و روش ها

      در این مطالعه تجربی 60 ریشه دندان های مولر شیری به سه گروه20 تایی  تقسیم شدند . کانال ها توسط سه روش دستی ، روتاری Mtwo و هندپیس اندودنتیک آماده سازی شدند. دبری های خارج شده در لوله های Eppendorf که از قبل وزن شده بودند جمع آوری شدند سپس این لوله ها در انکوباتور با دمای 70 درجه سانتی گراد و به مدت 5 روز نگهداری شدند. با کم کردن وزن اصلی لوله های خالی Eppendorf از وزن ثانویه که حاوی دبری های خشک شده بود ، وزن خالص دبری خشک در هر لوله تعیین شد . همچنین مدت زمان آماده سازی کانالها با هر سه روش ثبت گردید. آنالیز آماری داده های مربوط به خروج دبری و مدت زمان آماده سازی کانال توسط آزمون های Kuruskal-Wallis و One way ANOVA انجام شد.

    یافته ها

    میزان خروج اپیکالی دبری در روش دستی بیشتر از Mtwoروتاری و هندپیس اندودنتیک بود (0/0001=P)  در مقایسه مدت زمان آماده سازی کانال بین سه گروه ، هیچ تفاوت آماری معناداری مشاهده نشد. (0/05<P)

    نتیجه گیری

    به نظر می رسد هندپیس اندودنتیک و Mtwo روتاری میزان دبری کمتری را نسبت به روش دستی آماده سازی کانال دندان مولر شیری ایجاد می کند از تفاوت معنی داری در زمان آماده شدن کانال بین 3 روش وجود ندارد

    کلیدواژگان: دبری، پالپکتومی، دندان شیری، دستگاه روتاری، هندپیس اندودنتیک
  • بابک معتمد، آرزو علایی، میلاد صادقی، نیکا سلطانی*، صبا شریف زاده صفحات 335-345
    سابقه و هدف

     کروناویروس ها عموما در انسان و حیوانات باعث ایجاد عفونت تنفسی و گوارشی خفیف تا متوسط می شوند اما کروناویروس جدید یکی از بزرگترین مشکلات را برای سلامت انسان ها بر روی کره زمین به وجود آورده است. ویروس های خانواده ی کرونا تا قبل از دسامبر 2019  دو بار به صورت جدی جمعیت های انسانی را در قالب بیماری های مرس و سارس مورد تهاجم قرار داده است. هم اکنون کرونا ویروس با جهش جدید بسیار شدیدتر از گذشته باعث بیماری میلیون ها نفر شده است به طوری که بسیاری از رویکرد های مربوط به سلامتی تحت تاثیر این بیماری قرار گرفته اند. یکی از مهمترین این رویکرد ها  نیازهای بهداشتی سلامت دهان و  دندان و سلامت دندان پزشکان می باشد.

    مواد و روش ها

      جهت بررسی مقالات مرتبط جستجو در پایگاه های اطلاعاتی معتبر PubMed، Medline, Scopus, Nature ، و Google Scholar با کلید واژه های کرونا ویروس، دندان پزشکی، کوید19 ، پنومونی  ازسال 2020-2005  توسط محققان انجام شد و تعداد 61مقاله مورد نقد وبررسی و استخراج داده ها قرار گرفتند.بیشترین مقالات با توجه به گسترش جهانی ویروس کووید19 از ژانویه 2020 به بعد انتشار یافته بودند.

    یافته ها

     یکی از مهمترین یافته ها در مقالات جدید پرداختن به شناخت و راه های مقابله با ویروس و نکات بهداشتی مرتبط با حفظ سلامت دندانپزشکان می باشد. آشنایی بانحوه انتقال ویروس, شناسایی علایم بالینی مبتلایان و پیشگیری از  ایتلا مراجعین و ضدعفونی محیط دندانپزشکی و استفاده از مکملها جهت تقویت ایمنی افراد از مقالات فوق، استخراج وپروتکلهای پیشنهادی محققین دسته بندی شده است.

    نتیجه گیری

     در دراز مدت ، داروهای ضد ویروسی و واکسن های با طیف گسترده باید برای بیماری های عفونی در حال ظهور که در آینده توسط این گونه ویروس ها ایجاد می شوند آماده گردند. مهمتر از همه ، مقررات سختگیرانه تری برای ممانعت از عبور مرور شهروندان در مکانهای شلوغ باید اجرا شود.همچنین رعایت پروتکلهای بهداشتی جهت دندانپزشکان با دقت بیشتری صورت گیرد.

    کلیدواژگان: کرونا ویروس، دندان پزشکی، کووید19، پنومونی
|
  • Sudabe Baghery Moghadam, Fatemeh Mirzaei* Pages 277-278

    On December 2019, a large number of pneumonia cases with unknown etiology were reported in Wuhan, China. In specimens taken from the throat with a swab, a new virus was founded, which was called COVID-19 by WHO. Due to the small number of studies, we decided to investigate the role of the oral cavity in this disease.

    Keywords: COVID-19, oral, dentistry
  • Hadi Tabesh*, Saeed Gholami Charshahi, Maryam Rezaie, Behzad Hooshmand Pages 279-286
    Background and aim

    Due to the composite structure of the jaw bone, gelatin and beta-calcium phosphate (b-TCP) biomaterials have been used repeatedly in bone tissue engineering. Despite the desirable properties of scaffolds made, their application has been limited due to their poor mechanical properties and high degradability. The aim of this study was to investigate the effect of clinoptilolite biomaterial with unique mechanical properties such as remarkable mechanical properties, low degradation rate and highly favorable biocompatibility properties in gelatin and b-TCP scaffolds.

    Material and Method

    Preparation of porous scaffold as a template was made leading to freeze drying method using weight percent of 50 for gelatin, 25 b-TCP and 25 Clinoptilolite. SEM analysis and image j software was used in order to evaluation of scaffold surface and finding of porosity frequency. Finally, compressive strength of scaffold was evaluated. 

    Results

    In clinoptilolite / b-TCP / Gelatin scaffolds, porosity up to 250 nanometers was recorded which was the best for angiogenesis. In addition to gelatin, clinoptilolite also had a positive effect on porosity. Using compressive strength analysis, increasing of Youngchr('39')s modulus was also observed from 100 to 166 mega Pascal by that Clinoptilolite is the most effective agent in modifying this modulus.

    Conclusion

    Considering the results, clinoptilolite that in addition to improving and enhancing the mechanical properties of composite scaffolds, had a significant effect on the increase in the size and porosity of jaw bone tissue engineering scaffolds. According to the obtained characteristics it can be said that the sample presented is in accordance with the properties of extracellular scaffold (ECM) of jaw bone tissue and would be a suitable choice in tissue engineering of this type of bone.

    Keywords: Clinoptilolite, Composite scaffold, Compressive strength, Porosity
  • Lida Samie, Zeynab Bayat, Dara Dastan, MohammadYusef Alikhani, Jalal Poorolajal, Asra Abbasi, Fatemeh Ahmadi Motamayel* Pages 287-295
    Background and aim

    Candida-albicans is a normal floor and one of the opportunistic pathogens in the oral cavity. There are various treatments for this infection, including nystatin. Considering the high potential of plant extracts, including green tea, in the field of antimicrobial activity, this study was designed to investigate the effect of green tea extract on Candida albicans species.

    Materials and Methods

    Initially, the aqueous-alcoholic extract of green tea at different concentrations was prepared. Broth micro dilution method was used to determine the MIC. From the contents of different wells containing less concentrations of green tea and no candidate growth was observed, 10 micro liter of dextrose agar substrate was removed and the lowest amount of green tea, which showed less growth was considered as minimum fungicidal concentration (MFC). Also, 50% and 100% green tea extracts of the discs were prepared to determine the size of the growth medium in the culture medium. Data analyzed using STATA software 14. 

    Results

    MIC and MFC for green tea extract start at a concentration of 256 mg / ml. It was also found that the inhibition zone was equal to zero in both concentrations of 50% and 100% for the green tea extract.

    Conclusion

    It seems, green tea has antifungal effect in very high concentration rather than oral usage and also, as mouthwash and just with direct contact.

    Keywords: Candia albicans, Green tea, Nystatin
  • Elnaz Moslehifard* Pages 296-304
    Background and Aim

    Biocompatibility in some respects depends on the corrosion behavior of dental alloys. The purpose of this study was to investigate the effect of surface passivation of a cobalt chromium alloy on corrosion behavior.

    Materials and methods

    In this experimental study, 20 samples of Flexicast dental alloy were prepared according to ADA97 standard and after casting, the samples were polished to the mirror surface. Electrolytic passivation was employed by immersion of one first series of samples in Na2SO4 solution for 24 hours at room temperature. The second series of specimens was not passivated. Surface morphology and chemical composition before and after passivation studied by scanning electron microscopy and energy-dispersive X-ray spectroscopy were used to investigate the corrosion behavior in saline solution. Corrosion test was conducted for 4 weeks and surface of specimens were monitored each week. The chemical composition results were analyzed by Kruskal-Wallis and Mann-Whitney tests using SPSS17 software.

    Results

    The passivated specimens exhibited higher corrosion resistance while pitting corrosion was detected in all specimens. Kruskal-Wallis test showed a significant difference between the two groups of passivated and non-passivated samples. The Mann-Whitney test showed that the cobalt, chromium and oxygen ions were significantly different between the two groups (P <.0.05).

    Conclusion

    The rate of corrosion and formation of pits were significantly reduced by surface passivation.

    Keywords: cobalt-chrome alloy, corrosion, chemical passivation
  • Mansouri Arjomand, Maryam Yeganefar, Maryam Hourizad, MohammadJavad Kharazi Fard, Mohaddesh Shabani* Pages 305-311
    Background & Aim

    Considering the widespread use of composite restorations and the provision of nanocomposites on one side and the common use of mouthwashes, there are concerns about the microhardness of composites and their known complications following mouthwashes. So, the present study was aimed to compare the effect of two mouthwash with alcohol and without alcohol on microhardness changes of two types of composite resins.

    Material and methods

    Experimental design was performed. In total, 32 samples of composite specimens of 3 mm in diameter and 3 mm thick were prepared from nano composites Z350 (3M ESPE, USA) and Z250 (3M ESPE, USA). The primary hardness was measured by the Matsuzawa japan machine (Vickers hardness tester), and then the specimens were randomly divided into two subgroups. (n = 8) were then inserted into 20 ml of alcohol-free and non-alcoholic listerine mouthwash for 24 hours, then removed the specimens and the secondary microhardness was measured by the apparatus.  Microhardness changes in each group were performed by paired Ttest test.

    Results

    The highest microhardness changes in the Z250 micro-hybrid composite in the mouth of the listerin containing alcohol was 11.4 ± 3.4 and the lowest was related to the Z350 nano-fiber composite in the listerine-free zinc mucous membrane at 0.4 ± 4.2. Mouthwashes containing alcohol significantly reduced microhardness in both composites (P <0.001).

    Conclusions

    It seems that mouthwash containing alcohol significantly reduces the microhardness of composites. In terms of microstructure, there is no significant difference between the Z350 nanofill composite compared to the Z250 micro hybrid composite when it is placed in the mouthpieces but Z350 nanofill composite showed better functions.

    Keywords: Mouthwash, Composite Resin, Microhardness
  • Marieh Honarmand*, Ramin Saravani, Ahmad Arabpoor Pages 312-317
    Background and Aims

    Geographic tongue is a common inflammatory disorder of the tongue whose etiology is unknown. In this study, salivary levels of interferon-gamma were measured in persons with geographic tongue.

    Materials and Methods

    In this case-control study, 30 persons with geographic tongue and 30 healthy individuals who had the conditions to enter the study were evaluated among the patients referred to Zahedan Dental Clinic. The control group was matched for age and sex. In both groups, unstimulated saliva was collected by Spitting at 9 am to 11 am. Salivary interferon Gamma samples were measured using Interferon Gamma Diagnostic Kit (HIFN) and ELISA Reader. According to the Kolmogorov-Smirnov test, the data distribution was normal (P = 0.198), data analyzed by statistical software 22 SPSS and using t-test.

    Results

    The mean age in the group with geographic tongue was 31.3 ±6.2 years and in the control group the mean age was 30.96± 6.46 years. The mean saliva interferon gamma was not significantly different between the persons with geographic tongue (25.73±12.09 pg/ml) and the control (21.52±11.91 pg/ml) group (p=0.18).

    Conclusion

    Saliva interferon gamma was higher in geographic tongue persons than healthy controls, but this difference was not statistically significant.
    Key Words:

    Keywords: Geographic tongue, Interferon gamma, Saliva
  • Hamid Taghiloo, Foroogh Ahadzadeh, MohammadHosein Asadi, Atefeh Yousefi Jordehi* Pages 318-326
    Background and Aim

    Sella turcica is one of the most important orthodontic landmarks in a key point in lateral cephalometric analysis of the patients who need orthodontic treatment. The aim of this research was to investigate the relationship the dimensions of Sella Turcica with the vertical skeletal pattern of the face on cone beam computed tomography images in an Iranian population.

    Material and methods

    In this descriptive analytical research, the samples were evaluated in a total of all available CBCTs of the patients referred to Tabriz Dentistry Faculty. In selected CBCT (in sagittal sections), the length and height of Sella Turcica was measured. By evaluating the angle between the two lines Go-Me and S-N as the well as the S-Go/N-Me ratio, the short, long or normal facial skeleton was examined. The data obtained from CBCT were entered in the related software and the images were reviewed by two oral and maxillofacial radiologists and the agreement between two observer results was measured by Kappa coefficient. data were analyzed using Kruskal-Wallis statistical test and p<0.05 was considered.

    Results

    For three types of vertical face growth (normal, long and short) the length and height of Sella Turcica were similar. For all types of vertical facial growth, the height and length of Sella Turcica were similar in men and women and had no significant relationship with age.

    Conclusions

    Based on the results of current study, it seems there are no relationship between dimensions of Sella Turcica and vertical skeletal growth pattern.

    Keywords: Sella Turicical, CBCT, Skeletal Pattern, Face
  • Elaheh Ebrahimzadeh, Sara Tavasoli Hojjati, Saba Aghaee* Pages 327-334
    Background & Aim

    This study was aimed to compare the instrumentation time and the amount of debris extruded apically  during root canal preparation using hand files ,Mtwo rotary system and endodontic handpiece  in primary molar teeth.

    Method & Material : 

    In this experimental study, sixty roots of  primary molars of human teeth were assigned to three groups (for each group, n=20). The canals were then instrumented with the following instrument systems : Mtwo rotary , endolift and hand files. Debries during instrumentation was collected into pre-weighed Eppendorf tubes. The Eppendorf tubes were then stored in an incubator at 70°C for 5days. The weight of the dry extruded debris was established by pre-instrumentation and post instrumentation weight of the Eppendorf tubes for each group. Instrumentation time was also recorded. The data of debry extrusion and instrumentation time were respectively analyzed using one – way analysis of variance (ANOVA) and Kruskal-Wallis tests.

    Result

    Hand files were associated with more apically extruded debris than the Mtwo rotary and endodontic handpiece (P<0.05 ).Intergroup comparison of the instrumentation time didn’t show a statistically  difference  between the three groups (P>0.05)          

    Conclusions

    It seems, Mtwo rotary and endodontic hand piece, produced less debries v.s to hand instrumentation of primary molar canals. All instruments were associated with apical extrusion of debris and in terms of the instrumentation time, no method was faster than any other ones.
    .

    Keywords: debri, pulpectomy, primary teeth, Mtwo rotary, endodontic handpiece
  • Babak Motamed, Arezo Alaei, Milad Sedeghi, SABA SHARIFZADEH Pages 335-345
    Background and Aim

    Coronaviruses generally cause mild to moderate respiratory and gastrointestinal infections in humans and animals, but the new coronavirus has created one of the biggest problems for human health on Earth. Prior to December 2019, Corona virus viruses have seriously attacked human populations twice in the form of MERS and SARS diseases. Coronavirus has now caused millions of people to become infected with the new mutation, which is so much more severe than before that many health-related approaches have been affected. One of the most important approaches is the health needs of oral health and the health of dentists.

    Material and Methods

    In order to extract of data, the researcher overviewed issues from PubMed، Medline, Scopus, Nature and Google Scholar from 2005-2020.and 61 articles were chosen, the maximum were published in 2020 parallel with virus world contamination.

    Result

    One of the important findings in new article is know the manner of virus and hygienic protocols against virus contamination. The virus cross-contamination, screening the patients and disinfection in dental clinics and mineral supplement usage for increasing the immunity of persons and attention to health protocols are summarized and categorized from studies as well.

    Conclusion

    Studies have shown that new effective drugs and vaccines against new introduced viral diseases must be produced by scientist. More important, more rigid rules must be performed for traffic in crowded places. Dentists must pay more attention to personal and environmental health and hygienic protocols

    Keywords: : coronavirus, dentistry, COVID-19, pneumonia, protocol