فهرست مطالب

پژوهش های بین رشته ای ادبی - پیاپی 4 (پاییز و زمستان 1399)

نشریه پژوهش های بین رشته ای ادبی
پیاپی 4 (پاییز و زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/10/01
  • تعداد عناوین: 13
|
  • محمد احمدی* صفحات 1-35
    فردوسی در کتاب سترگ خویش در مواضعی از افکار و اندیشه های خود پرده برداشته است. یکی از مهم ترین مواضعی که در آن مقام حکیم طوس از عقاید شخصی خود سخن گفته است، ابیاتی است که عموما پس از یک واقعه ناگوار یا مرگ یکی از شخصیت های شاهنامه ا آمده و در آن فردوسی در مذمت جهان و بی مهری روزگار داد سخن داده است. در این مواضع که در این پژوهش از آن با نام شکواییه ها یاد می شود، فردوسی بر اساس نظریه دراماتیستی برک برای برقراری ارتباط بر رکن صحنه تاکید دارد. تاکید بر صحنه در ارتباطات انسانی ناشی از نوعی جبرگرایی فلسفی است که عوامل محیطی را در ایجاد تغییر دخیل می داند و اختیار انسان را محدود می شمارد. از جمله عوامل پدید آمدن چنین جهان بینی ای در شکواییه های فردوسی و تکرار آن با بسامد بالا در شاهنامه، یکی تاثیر خود شاهنامه یعنی داستان زوال شکوه و عظمت هر دوره اساطیری، حماسی و تاریخی ایران و مرگ محتوم شاهان و پهلوانان ایرانی است و دیگر شرایط فرهنگی، سیاسی و اجتماعی دوره حیات شاعر است که جریان های مدنی متفاوتی از دل آن پدید آمده است . این همه زمینه مشترکی است که میان فردوسی و مخاطبان او وجود دارد و فردوسی با تاکید بر این زمینه مشترک اثر خود را پدید آورده است. پژوهش حاضر نشان می دهد که چه عواملی زمینه مشترک میان فردوسی و مخاطبان او را پدید آورده است و این زمینه مشترک در برقراری یک ارتباط موفق میان اثر فردوسی و مخاطبان آن که ایرانیان هستند چه تاثیری داشته است.
    کلیدواژگان: فردوسی، شاهنامه، نقد دراماتیستی، جهان بینی تراژیک، کنت برک
  • مراد اسماعیلی* صفحات 36-70
    این مقاله با مفروض داشتن ارتباط بین حوزه های متنوع اندیشه و هنر هر عصر، پژوهشی بینارشته ای در قلمرو ادبیات تطبیقی و بینارشته ای است که به مطالعه ی ارتباط بین شعر، نقاشی و معماری عصر صفوی می پردازد و با استفاده از نظریه ی ادبیات تطبیقی هنری رماک، و بررسی بینارشته ای شعر، نقاشی و معماری عصر صفوی در پی تبیین و تحلیل این موضوع است که چگونه مفهومی یکسان، به اشکال متفاوت در شعر، نقاشی و معماری این عصر نمود یافته است. بر اساس یافته های این پژوهش، لذت این جهانی و کسب لذت و سرخوشی، که از مولفه های اساسی زمینی شدن و روی گردانی از عوالم دیگر است، یکی از پیش فرض هایی است که اساس اندیشه و هنر این عصر را شکل می دهد. از این روی، شاعران، نقاشان و معماران عصر صفوی به اشکالی مختلف و متنوع، به جنبه ی لذت بخش بودن هنر خود توجه داشته اند و بر اساس آن به آفریدن و خلق آثار خود دست یازیده اند.
    کلیدواژگان: عصر صفوی، ادبیات تطبیقی، شعر، نقاشی، معماری
  • علی افضلی*، زینب حاجی علی اشرفی صفحات 71-97
    رمان عطر فرانسوی اثر امیر تاج السر، با روایت شخصیت اصلی داستان و پرداختن به دیگر شخصیت ها که در تعامل با شخصیت اصلی بیان می شود؛ سعی در نشان دادن اوضاع و احوال خفقان آور جامعه و مردم آن دارد. تاثیر اوضاع جامعه و ایجاد «خود ایده الی» و بررسی تیپ شخصیت ها در این رمان با بهره گیری از نظریه کارن هورنای، موضوع اصلی این پژوهش است. هورنای به عنوان یکی از مهم ترین نظریه پردازان عرصه ی شخصیت شناسی بر این عقیده است که ساخت منشی آدم بزرگسال از مجموع تجاربی که در مدت زندگی اجتماعی و فرهنگی او روی هم انباشته و متراکم گردیده اند، تشکیل یافته است و اگر فرد در رابطه با اجتماع، احساس امنیت خود را از دست دهد به اضطراب اساسی دچار می شود. مکانیسم دفاعی فرد در این حالت خارج از سه حالت، مهرطلبی، انزوا طلبی، برتری طلبی نخواهد بود. با بهره گیری از روش توصیفی - تحلیلی و در پاسخ به این پرسش که دلایل روان رنجوری شخصیت های اصلی و فرعی رمان عطر فرانسوی چیست و از چه عواملی تاثیر گرفته است، این پژوهش شخصیت های رمان و کشمکش های درونی و مکانیسم دفاعی ایشان در برابر اضطراب اساسی را توضیح می دهد. نتیجه ی پژوهش بیانگر آن است که همه ی شخصیت های رمان حداقل یکی از وجوه شخصیتی نظریه هورنای یعنی حرکت به سوی دیگران، حرکت علیه دیگران و حرکت به سمت دوری از دیگران را منعکس می کنند.
    کلیدواژگان: نقد روانشناختی ادبیات، نظریه شخصیت، کارن هورنای، امیر تاج السر، رمان عطر فرانسوی
  • شایان اکبری*، احمد فلاحی صفحات 98-129
    شاهنامه نه تنها یک اثر سترگ ادبی است، بلکه بخش بزرگی از فرهنگ و هویت ایرانیان به شمار می آید. تحلیل و تفسیر این اثر با رویکردهای میان رشته ای و با بهره گیری از دانش های گونه گون، خاصه علوم جنایی، می تواند منجر به نوزایی آن شود و شناختی دوچندان و ریشه ای را از زوایای مختلف برای خوانندگان ایجاد کند. هستی شناسی حقوقی جهان شاهنامه ما را با مفاهیم و نهادهای حقوقی و شبه حقوقی ایران قدیم آشنا می سازد و این آشنایی، در اصل خوانش و دریافتی از تاریخ حقوق ایران محسوب می شود. از این رو، با واکاوی داستان سیاوش در این جستار بر آن شده ایم که چگونگی انجام دادرسی کیفری را در شاهنامه بررسی کنیم و فرآیند رسیدگی به اتهام سیاوش را از دریچه ارکان دادرسی منصفانه وارسیم؛ تا میزان نزدیکی آن دادخواهی را با یک دادرسی دادگرانه بسنجیم و نیز، زوایای مختصری از شیوه رسیدگی کیفری در ایران قدیم را آشکار سازیم. بر این اساس، داستان را با تکیه بر بررسی «اصل برایت»، «یگانگی نهاد تعقیب و تحقیق» و «آزمون ور» سنجیده ایم و زوایای باریک بینانه ی آن ها را با چگونگی دادرسی سیاوش تطبیق داده و تفسیر کرده ایم.
    کلیدواژگان: شاهنامه، سیاوش، دادرسی کیفری، دادرسی دادگرانه، آزمون ور
  • هدا امینی، مهیار علوی مقدم*، محمود فیروزی مقدم صفحات 130-163
    تحلیل گفتمان انتقادی، رویکردی میان رشته ای در حوزه های زبان شناسی، نقدادبی و جامعه شناسی است که بر کارکرد اجتماعی زبان در جامعه و سیاست و نحوه بازتولید قدرت اجتماعی و سیاسی تاکید می کند. بر اساس نظریه نورمن فرکلاف ، برای کشف لایه های زیرین و تحلیل الگوی گفتمانی، باید سه سطح «توصیف»، «تفسیر» و«تبیین» را بررسی کرد. برای دست یافتن به الگوی گفتمانی درسطح «تبیین» که سطح اصلی و بنیادین در بررسی جامعه شناسی زبان است، باید سطح «توصیف» (شاخص های زبان شناختی، عناصر صوری زبان و دستور زبان متن) و سطح «تفسیر» (فرایندهای گفتمان، بافت موقعیتی متن و عوامل بینامتنی) مورد توجه قرار گیرد. در این مقاله که به روش تحلیلی- توصیفی به گردآوری اطلاعات به روش کتابخانه ای، روش تحلیل داده ها به روش کیفی وروش استدلال استقرایی(ازجز به کل) انجام شده می کوشیم برپایه نظریه گفتمانی نورمن فرکلاف، به بررسی رابطه دیالکتیک زبان و قدرت و زبان و گفتمان در رمان چراغ ها را من خاموش می کنم صرفا در دو سطح توصیف وتفسیر بپردازیم. دستاورد تحلیل گفتمانی این رمان این است که زویا پیرزاد با تسلط بر گونه های آوایی، واژگانی، ساختارجمله و انواع آن و شخصیت پردازی متن در این اثر، زیر ساختی مناسب برای ورود به سطوح دیگر تحلیل گفتمان انتقادی ایجادکرده است. کاربرد الگوی گفتمانی رمان چراغ ها را من خاموش می کنم، ازنظرفرکلاف، درسطح توصیف، یعنی توصیف عناصر زبان شناختی و ساخت های زبانی و در سطح تفسیر، یعنی تفسیر فرایند های گفتمان، گامی است در شناخت لایه های زیرین این رمان و شناخت ساختارها و کنش اجتماعی و جهان نگری انتقادی و جامعه شناختی.
    کلیدواژگان: مطالعات مطالعات میان رشته ای، الگوی گفتمانی، تحلیل گفتمان انتقادی، زویا پیرزاد، نورمن فرکلاف
  • حیدر خضری* صفحات 164-190
    بخش اول مقاله سعی بر آن دارد تا خوانش های جدیدی از داستان مجنون لیلی ارایه دهد. بخش دوم مقاله با رویکردی میان رشته ای و پسااستعماری به بررسی تاریخ سیر و تحول این داستان از ادبیات قرن هفتم هجری عربی تا اولین اقتباس اوپرایی آن در جهان اسلام (1908- در آذربایجان)، اولین اقتباس سینمایی آن به زبان مالایی (1933- در بنگلادش)، اولین پژوهش کاربردی در عرصه ی ادبیات تطبیقی (40/1398- در ایران)، وبالاخره جدیدترین اقتباس سینمایی آن (2011-در آمریکا) بپردازد. مهمترین دستاوردهای این سفر میان رشته ای و فراملی و فرهنگی بررسی و تحلیل شده اند. مقاله با پیشنهاد جایگزین کردن مدل خطی- عمودی- ثنایی رایج در مطالعات ادبیات تطبیقی جهان اسلام با مدل دایره ای- افقی- تعددی بینارشته ای و پسااستعماری به کار خود پایان می دهد.
    کلیدواژگان: لیلی و مجنون، ادبیات تطبیقی، ترجمه، مطالعات میان رشته ای، مطالعات پسااستعمار
  • محمدعلی رضایی، ساره زیرک*، امیراسماعیل آذر صفحات 191-220
    در این مقاله، دو شخصیت اصلی رمان سووشون (یوسف و زری) با نظریه عصبیت کارن هورنای تحلیل روانکاوانه شده اند. کارن هورنای شکل گیری سه تیپ شخصیتی نابهنجار برتری طلب، انزوا طلب و مهرطلب را متاثر از محیط نابهنجار دوران کودکی شخص و نوع واکنش او به نابهنجاری های محیط تربیت می داند. هورنای عامل اضطراب را اصلی ترین نشانه وجود تضاد عصبی در شخصیت فرد می داند. تحلیل روانکاوانه نشان داد شخصیت مرد (یوسف) همه گونه های تمایلات، احساسات و رفتارهای طبیعی را بدون اضطراب بازتاب می دهد و تضادهای رفتاری او از نوع تضاد طبیعی است که در انسان های معمولی مشاهده می شود، ولی شخصیت زن (زری)، به شدت تحت اضطراب و ترس شدید قرار دارد. تضاد اساسی در رفتار او، علایم شخصیت عصبی مهرطلب را بازتاب می دهد. اضطراب شدید در شخصیت زری، ساختار دفاعی شخصیت او را از هم فرو می پاشد و ترس از دیوانگی زری را به مداوا برمی انگیزاند و نهایتا با مرگ یوسف و معالجه دکتر عبدالله خان از راه ارجاع زری به خود واقعی اش، موجب می شود او بر فاصله میان خود تصوری و خود واقعی اش غلبه کند و شجاعت از دست رفته اش را بازیابد.
    کلیدواژگان: سووشون، روانکاوی، شخصیت، عصبیت، اضطراب
  • مریم زمانی(الله داد)*، طاهره گلستانی بخت صفحات 221-251
    اشتراکات بسیار خواب دیده یا رویا و متن ادبی از جمله پرهیز از مستقیم‎گویی، استفاده از تصویر‎، استعاره و نماد سبب می شود که روان شناسان و منتقدان ادبی راه های مشابهی برای کشف یک موضوع پیدا کنند. از طرفی مشهور است که رویا به داستان کوتاه شباهت دارد. اسماعیل فصیح در داستان‎هایش از ذکر رویا به شکل رویکرد اصلی استفاده نکرده، اما کاربرد پر تکرار و گاه استفاده از آن برای پیشبرد داستان در تاثیر گذاری آنها بی سبب نبوده است. هدف این پژوهش، تحلیل رویا در پنج داستان از داستانهای فصیح است که رویا بینی در آنها پر کاربرد است و پاسخ به سوالهای 1- رویاها چه تاثیری در پیشبرد روند داستان وی دارند؟ 2-رویاها در داستانهای فصیح از منظر کدام یک از دو نظریه پرداز قابل تفسیر هستند؟ 3- خوابها در این داستانها پیشگو و بشارت دهنده اند و یا تحت تاثیر وقایع گذشته؟ در این پژوهش از شیوه توصیفی تحلیلی استفاده شد و نتایج نشان داد بیشتر رویاها بر‎اساس موارد استرس‎زا و اضطرابی گذشته فرد شکل می‎گیرد و موجب تنش‎های روحی برای ‎خواب‎بیننده در لحظات بیداری می‎گردد و گاهی برای التیام و درمان دردهای روزمره، قسمت ناخودآگاه ذهن، به کمک خواب‎بیننده آمده و خاطراتی شیرین را تداعی می‎کند تا آرامش مورد نیاز حاصل گردد. از سوی دیگر، فصیح برای معرفی شخصیت‎های داستانی، هم از حیث دلیل حضور آنها در زندگی شخصیت اصلی و هم از لحاظ گذشته زندگی وی و نیز روابطی که در حالات بیداری برای خواننده پنهان است، از خوابها به خوبی استفاده کرده است.
    کلیدواژگان: فصیح، داستان، رویا، نقد روانشناختی، فروید
  • صمد علی آقایی، وحید غلامی*، صادق محمدی بلبلان آباد، عادل دست گشاده صفحات 252-273
    در این جستار با تکیه بر مفهوم شناختی استعاره، نگارنده قصد دارد کلان استعاره عشق را در اشعار شیرکو بی کس، شاعر کرد معاصر بررسی کند. داده های پژوهش، اشعار موجود در کتاب مجموعه شعر اینک دختری سرزمین من است (2011) می باشد که در آن استعاره های کلان و مفهومی متعدد و مختلفی مشاهده می شود. اینکه عشق چگونه در اشعار بی کس نمود پیدا می کند و چگونه استعاره های مفهومی خرد موجود در روساخت این اشعار توسط استعاره کلان عشق انسجام یافته اند، سوالات اصلی پژوهش می باشند. پژوهش حاضر با تکیه بر نظریه استعاره های مفهومی لیکاف و جانسون (1980) و نظریات کووچش (2010)، و به روش استنباطی- تحلیلی صورت گرفته است و نگارش آن برپایه شیوه کتابخانه ای می باشد. یافته های پژوهش نشان می دهد که اولا عشق مفهومی بارز در اشعار بی کس می باشد و همچنین، استعاره های خرد به کار رفته در روساخت این آثار داری زیرساختی پایه ای به نام کلان استعاره عشق هستند که در سراسر متن موج می زند.
    کلیدواژگان: معنی شناسی شناختی، استعاره مفهومی، کلان استعاره، عشق، شیرکو بی کس
  • یوسف محمدنژاد عالی زمینی*، رمضان رضایی، پریناز علی اکبری صفحات 274-294
    ارتباط، فرایند ارسال و دریافت پیام است که گاه در قالب سخن و کلام شکل می گیرد و گاه در قالبی غیر از کلام، که به نظر میزان تاثیرگذاری این نوع ارتباط بر گیرنده بیش از ارتباط کلامی است. ارتباط غیرکلامی، حاصل به کارگیری اندام های مختلف بدن برای دریافت و ارسال پیام است. از بین انواع ارتباط غیرکلامی، و به عبارتی کاربرد زبان بدن در فرایند ارتباط، «زبان نگاه» یا ارتباط چشمی همواره اهمیت فوق العاده ای داشته است. به نظر می رسد که شاعران قدیم نیز به اهمیت این موضوع واقف بوده و از آن برای تقویت ارتباط خود با مخاطب به خوبی بهره برده اند. بر این اساس، در مقاله پیش رو کوشیدیم استفاده از ساختار ارتباط چشمی یا زبان نگاه را در شعر قدیم فارسی و عربی، با رویکرد تحلیلی مکتب امریکایی ادبیات تطبیقی تبیین نماییم. یافته های این پژوهش بیان کننده آن است که هر وقت نگاه بر تخت «سخن» نشسته است، پیام را حکیمانه رسانده ضمن آنکه در برگیرنده یک زبان رمزی و اشارتی نیز بوده است.
    کلیدواژگان: شعر فارسی، شعر عربی، ادبیات تطبیقی، ارتباط غیرکلامی، زبان نگاه
  • فرهاد محمدی* صفحات 295-321
    بازتاب دو واژه ی «شهر» و «روستا» در ادبیات کلاسیک فارسی نشان می دهد که از نظر کارکردی و ارزشی رابطه ی تقابلی بین آن ها وجود دارد. تصویرسازی های شاعران، رمزپردازی های عارفان و مفاهیمی که در متون ادبی گذشته با شهر و روستا بیان شده است، همگی بر نگاه ارزشگذارانه ی متفاوت نسبت به آن دو دلالت می کند. در این نگاه تقابلی، روستا در قطب منفی قرار گرفته که تمام صفات مربوط به این قطب، بدان نسبت داده شده است؛ در مقابل، شهر متعلق به قطب مثبت است که برای بیان مفاهیم و مضامین پسندیده به کار رفته است. در این نوشتار که موضوع آن ماهیت بین رشته ای دارد و به ادبیات و جامعه شناسی مربوط می شود، به روش تحلیلی توضیحی مفاهیم مربوط به دو واژه ی «شهر» و «روستا» در آثار ادبی واکاوی می شود تا مشخص گردد که شاعران و نویسندگان گذشته در رابطه با مساله ی نگاه متفاوت به شهر و روستا چه معیارها و ملاک هایی را در نظر داشته اند. دستاورد پژوهش بر این قضیه دلالت دارد که منشاء و علت اصلی نگاه متفاوت به شهر و روستا در ادبیات گذشته، توجه به تاثیر محیط بر ذهن انسان بوده که مولانا بیش از دیگران بدان پرداخته است. نقش و تاثیر عینی زمینه های فرهنگی و اجتماعی نیز در تصویرسازی ها و رمزپردازی هایی که با شهر و روستا صورت گرفته، به وضوح قابل مشاهده است.
    کلیدواژگان: شهر، روستا، ادبیات کلاسیک فارسی، رابطه ی تقابلی، زمینه های اجتماعی
  • یحیی معروف، مریم جلالی نژاد* صفحات 322-345
    تصویر یکی از مبادی استعاره است. یکی از جدیدترین نظریات ارایه شده توسط معنا شناسان شناختی طرح واره های تصویری است. این نظریه نخستین بار توسط زبان شناس شناختی مارک جانسون (1987م) مطرح شد. طرح واره تصویری پیچیدگی مفاهیم ذهنی انسان به دلیل درک حجمی شده او از مفاهیم است، از این رو یکی از زیر ساخت های اساسی استعاره مفهومی به شمار می آید. عدنان الصایغ یکی از شاعران برجسته معاصر عراقی است که از کارکردهای زیباشناختی و نوآوری در اشعارش به بهترین وجه بهره برده است. طرح واره های تصویری ابزار معناشناختی بارزی برای فهم اشعار عدنان هستند. استفاده از طرح واره های تصویری، سبک استعاری و شاعری خاصی را برای عدنان الصایغ رقم زده است. او با بهره گیری هوشمندانه توام با ظرافت های ادبی از این سبک در مطریاتش به انتقال معانی و مفاهیم مورد نظرش به مخاطب می پردازد. در این نوشتار سعی بر آن شده است با روش توصیفی- تحلیلی ابتدا نگاهی به ادبیات نظری پژوهش داشته و در ادامه به بررسی و تحلیل طرح واره های تصویری در مطریات عدنان الصایغ پرداخته شود. مهم ترین یافته مقاله این است که طرح واره حرکتی از پربسامدترین نوع طرح واره های بکار رفته در قصاید عدنان به شمار می رود.
    کلیدواژگان: معنا شناسی شناختی، طرح واره، تصویری، مطریات، عدنان الصائغ
  • امیررضا وکیلی فرد*، زویا رضایی محلاتی، فاطمه جنتی راد صفحات 346-391
    یکی از مهمترین گام ها برای افزایش کیفیت منابع آموزش ادبیات، تدوین آن ها بر پایه ی دانش آموزشکاوی ادبیات است. هدف این پژوهش پرداختن به یکی از اصول تدوین محتوا، تعیین معیار سازماندهی محتوای آموزشی است. معیارها برای سازماندهی محتوای آموزش ادبیات می تواند انواع ادبی، سده های تاریخی، دوره های سبک شناسی یا... باشد. بررسی ‍ ها نشان می دهد که دانسته های علمی در مورد مناسب ترین معیار سازماندهی محتوای منابع آموزش ادبیات فارسی به غیرفارسی زبانان وجود ندارد. این پژوهش در پی آن است که به این پرسش پاسخ دهد که بهترین معیار سازماندهی محتوای آموزشی ادبیات منظوم و منثور برای غیرفارسی زبانان کدام است. در این راستا، به کمک یک پرسشنامه ی محقق ساخته، معیار مناسب سازماندهی محتوا در تدوین منابع آموزش زبان فارسی به غیرفارسی زبانان از دیدگاه مدرسان زبان و ابیات فارسی بررسی می شود. پس از اعتبارسنجی پرسشنامه، پرسشنامه به روش نمونه گیری تصادفی ساده در میان شرکت کنندگان این پژوهش توزیع گردید. 52 مدرس و دانش آموخته ی آموزش زبان فارسی به غیرفارسی زبانان شرکت کردند. نتایج حاصل از تحلیل داده ها نشان می دهد که از نظر مدرسان، معیار سازماندهی محتوای آموزشی برای ادبیات منظوم به صورت معناداری بر اساس سده های تاریخی بالاترین رتبه ی در میان الگو ها به خود اختصاص می دهد و انواع ادبی و دوره های سبک شناختی در رتبه ی دوم و سوم قرار دارند. در مورد ادبیات منثور، با آن که ترتیب میانگین معیارها همانند ادبیات منظوم است، اما بین سه معیار تفاوت معنا داری از نظر رتبه وجود ندارد. یافته های این پژوهش به تدوین کنندگان درسنامه های آموزش ادبیات کمک می کند که با رویکرد روشمند و علمی دست به نگارش منابع آموزش ادبیات برای غیرفارسی زبانان بزنند.
    کلیدواژگان: آموزش ادبیات فارسی، سازماندهی محتوا، نوع ادبی، سده ی تاریخی، دوره ی سبک شناسی
|
  • Mohammad Ahmadi * Pages 1-35
    Ferdowsi in his masterpiece, Shahnameh has revealed his thoughts and beliefs in some segments of his work. One of the most important occasions where he has spoken his thoughts repeatedly for about 80 times throughout Shahnameh are the verses in which he composed after almost every tragic event or death of kings, heroes and, other characters. In those verses, Ferdowsi has expressed his hatred towards the world’s hypocrisy, ruthlessness and, disloyalty. In these segments-which in this paper has been referred to as Ferdowsi’s complaints- the poet according to Burke’s theory of dramatism emphasizes on the scene for communication. Emphasis on scene in communication according to Burke’s theory is associated with philosophical fatalism which is a doctrine that stresses the subjugation of all events or actions to destiny, and is commonly accompanied with the consequent attitude of resignation in the face of future events which are thought to be inevitable. Among factors that have contributed to the formation of this attitude in Ferdowsi’s complaints, one is Shahnameh itself which is the story of the deterioration of the Persian Empire and other is the social, economic and political instability of Iran after the Arab conquest until 10th century A.D. Shahnameh and the social, economic and political instability of Iran can be seen as the common grounds (substance) Ferdowsi and his audience shared in this period of history. This paper studies the factors that helped to generate the common grounds between Ferdowsi and his audience
    Keywords: Ferdowsi, Shahnameh, dramatistic criticism, tragic worldview, Kenneth Burke
  • Morad Esmaeeli * Pages 36-70
    Representation of Worldly Pleasure in the Poetry, Painting and Architecture Safavid Era Based on Henry Ramack Approach address the linkage among literature, painting & architecture in Safavid era. Embedded in Remack’s theory of Comparative Literature and Art, this study is to disclose how the same concept has been represented in different forms in poetry, architecture and painting in that era. Findings show that joy on earth or entertainment-related reading, one of the main components of secularism, seems to be one main presupposition which makes the building blocks of thought and art in the era. In fact, Safavid poets, painters and architects have specifically drawn their own attention to joy/entertainment related aspects. In fact, Safavid poets, painters and architects have specifically drawn their own attention to joy/entertainment related aspectsIndeed, they have created their own work in various forms referring to this component. Key words: Safavid Era, comparative literature, Henry Remack, poetry, painting, Architcture.
    Keywords: Safavid era, Comparative literature, poetry, Painting, Architecture
  • Ali Afzali *, Zeinab Haji Ali Ashrafi Pages 71-97
    A French perfume is novel by Amir Tajesser, a Sudanese novelist and physician. By narrating the main character of the story and dealing with other characters which is expressed in interaction with the main character he is trying to portray the oppressive conditions of society and its people. Karen Horney is a German psychologist and one of the most important theorists in the field of personality. According to Horney's theory, Experiences that have been accumulated and concentrated during the adult social and cultural life, ddetermines how a person behaves. She divides people into three types of sealer, supremacist and secularist. The main topic of this research is the Influence of Community Conditions and the Creation of "Ideal Self" and the Study of the Character Type. In this paper, using a descriptive analytical method based on Horney's theory, the characters of the French perfume novel are examined to explain the personal struggles of the characters and their defense mechanisms against main anxiety. The result of the study showed that all the characters in the novel at least show one of the personality aspects of Horney's theory: the moving towards others, moving against others, and moving away from others.
    Keywords: Psychological Criticism of Literature, Personality Theory, Karen Horney, Amir Tajesser, French Perfume
  • Shayan Akbari *, Ahmad Fallahi Pages 98-129
    The Shahnameh that wrote by Abolghasem Ferdowsi Tusi, an iranian poet, about one thousand years ago is not only a literary and simple book, but also an essential and fundemental part of Iranian culture and identity. Interpreting and analyzing this huge book by interdisciplinary approaches and using different knowledge; primarily, criminal science can lead to its revival providing the readers with profound insight. The legal ontology of the world of Shahnameh introduces the concepts and historical legal institutions of ancient Iran to us. The essay is mostly a review and understanding Iran's law history that lets us briefly review some aspects of criminal procedure in ancient Iran. In this regard, by interpreting of Siyavash's story, we have attempted to compare the principles of fair trial to Siyavash criminal process. We have studied the story by a narrow-minded approach based on interpreting the "Innocence principle", "unification of investigation procecution" and "Ordeal".
    Keywords: Shahnameh, criminal procedure, story of Siyavash, fair trial, Ordeal
  • Hoda Amini, Mehyar Alavi Moghaddam *, Mahmoud Firouzimoghaddam Pages 130-163
    Critical discourse analysis is an interdisciplinary approach in the fields of linguistics, criticism, and sociology that emphasizes the social function of language in society and politics and how social and political powers are reproduced. Critical discourse analysis means the study of the sociology of language and the study of the linguistics of society; An approach that discusses language as a social action in relation to ideology, history, power, and society. According to Norman Fairclough's theory, in order to discover the underlying layers and analyze the discourse pattern, three levels of "description", "interpretation" and "explanation" must be considered. To achieve the discourse pattern at the level of "explanation", which is the main and fundamental level in the study of the sociology of language, one must have the level of "description" (linguistic features, formal elements of language and grammar of the text) and the level of "interpretation" (processes of discourse. The contextual context of the text and intertextual factors) should be considered. In this article, we try to examine the dialectical relationship between language and power and language and discourse in the novel I turn off the lights, Zoya Pirzad's work only on two levels of description and interpretation. In this novel, the author indirectly reflects the political, social and cultural concepts of society and reflects the common components of the discourse model. The application of the novel's discourse model I turn off the lights. Structures and social action and the author's critical worldview in the context of sociological components.
    Keywords: Interdisciplinary studies, discourse pattern, Critical Discourse Analysis, Zoya Pirzad, Norman fairclough
  • Haidar Khezri * Pages 164-190
    The love story of Majnun Layla, a legend that originated in the Middle East, has been translated and retold so often that it has become part of our global literary imagination. The story has been often received, compared, and studied in connection to Shakespeare’s Romeo and Juliet. This is despite the fact that there are fundamental differences between the two masterpieces, not to mention that the reception of Majnun Layla has exceeded literary reception, extending to other media. The first part of the article presents new social, political, religious, and literary interpretations of Majnun Layla. The second part of the article discusses the legend’s migration from seventh-century Arabic culture to its operatic adaption in Azerbaijan in 1908 (the first opera to be staged in an Islamic context), its first cinematic adaptation in Malay language in 1933 in Bangladesh, its first scholarly treatment in comparative literature in Iran in 1938-1940, and finally its most recent cinematic representation in the 2011 American movie Habibi. The article notes the most important achievements and elements that have been added to the story during the legend's cross-cultural and multidisciplinary journeys. The article concludes by proposing that the multiple-horizontal-circle model of comparative literature and post-colonial studies is more adequate for understanding texts like Majnun Layla than the conventional binary-vertical-linear model for research in Arabic and Middle Eastern comparative literature and world literature.
    Keywords: Majnun Layla, Comparative literature, Translation, Migration, Post-colonial Interdisciplinarity
  • Mohammad Ali Rezaei, Sara Zirak *, Amir Ismail Azar Pages 191-220
    In this article, the two main characters of Souvashun's novel (Yousef and Zari) are psychoanalyzed by Karen Horney's theory of neurosis. Karen Horneydescribes different types of neurotic behavior as a result of overusing coping strategies to deal with basic anxiety caused by interpersonal relationships. She identified three broad categories of three neurotic needs in her theory: needs for power, prestige and affection. Horney considers the presence of anxiety as the main sign of nervous conflict in personality. Psychoanalytic analysis showed that the male character of the novel (Joseph) reflects all kinds of natural desires, feelings, and behaviors without anxiety, and that his behavioral contradictions are the kind of natural contradictions seen in ordinary human beings. But the character of the female one (Zari) is very anxious. The fundamental contradiction in his behavior reflects the symptoms of a benevolent nervous personality. Severe anxiety in Zari's character breaks down his character's defense structure. Eventually the fear of madness comes. Here, the neurotic character prepares to heal and undergo treatment. In Souvashun's novel, Dr. Abdullah Khan, by referring Zarito her real self, helps her overcome the gap between her imaginary self and his real self and regain her lost courage.
    Keywords: Souvashun, psychoanalysis, character, neurosis, anxiety
  • Maryam Zamani(Allahdad) *, Tahereh Golestanibakht Pages 221-251
    Highly dreamy or dreamy associations and literary texts, including avoidance of direct speech, image, metaphor, and symbol, cause psychologists and literary critics to find similar ways of discovering a subject. On the other hand, it is well known that the dream resembles a short story. In his stories, Ismail Fasih did not use the dream as the main approach, but his repeated use and sometimes use of it to advance the story was not without effect. The purpose of this study is to analyze the dream in five stories of elaborate stories in which the dream is used and to answer questions 1. What effect do dreams have on the progress of his story? Which of the two theorists can be interpreted from the perspective of eloquent stories? Are dreams in these stories prophetic or evangelizing or influenced by past events?  The study used a descriptive-analytic method and the results showed that most dreams are based on stressful and anxious situations of the past and cause stress for the viewer to sleep in moments of awakening. The healing of everyday pain, the subconscious part of the mind, comes with the help of the viewer's sleep and evokes sweet memories to bring the needed relief. Fasih, on the other hand, has used dreams well to introduce the fictional characters, both for the reason they are present in the main character's life and in the past, as well as for the relationships that are hidden in awakening to the reader.
    Keywords: Fasih, Story, dream, psychological criticism, Freud
  • Samad Aliaghayee, Vahid Gholami *, Sadegh Mohammadi Bolbolanabad, Adel Dastgoshadeh Pages 252-273
    This investigation aims to study cognitive megametaphor of "love" in the Now a Girl is my Homeland, a poetry book by Sherko Bekas, a Tucholsky awarded Kurdish poet. Cognitive megametaphors in which are needed to understand the literary words, talks about a conceptual discourse model which treats the undercurrent aspects of texts. According to cognitive approach and by using these data poems, megametaphor of "love" will be discussed. Analyzing data is based on theories about conceptual metaphors and megametaphors presented by Lakoff and Johnson (1980), and Kovecses (2010). The main questions of this study are: how megametaphor of "Love" is shown in Bekas poetry and also how micrometaphors in the undercurrent of the poems form megametaphor at the superstructure. The results of the study show that "Love" is the most common concept in these poems, and all micro conceptual metaphors in these poems appear in the realm of love megametaphor.
    Keywords: cognitive linguistics, Conceptual metaphors, megametaphors, Love, Sherko Bekas
  • Yousef Mohammad Nezhad Ali Zamini *, Ramezan Rezaei, Parinaz Ali Akbari Pages 274-294
    Communication is the process of knowingly or unconsciously, intentionally or unintentionally, through which feelings and opinions are expressed in the form of verbal or nonverbal messages. In nonverbal communication the element of speech is not involved in message transmission and in most cases the effect of nonverbal communication is higher than verbal. This type of relationship has different types that are sometimes played by different organs of the body. The use of body language, and especially the language of gaze, has always been important among humans. The importance of this in contemporary poetry is twofold. Has that been true in classical poetry? This article aims to explain the language of gaze in classical Persian and Arabic poetry based on the American school of comparative literature and using a descriptive-analytic method. The findings of this study indicate that whenever looking at a "talking" bed, the message is wisely conveyed while it contains a coded and sign language.
    Keywords: Persian poetry, Arabic poetry, Comparative literature, non-verbal communication, gaze language
  • Farhad Mohammadi * Pages 295-321
    The reflection of city and village in the Persian literature shows that the kind of viewing to these two words in the classic literature is different with the ones in the contemporary literature. The past Persian poets and writers look at the city and village in a way that is now common among the people. The images of poets, the symbols of mystics and the proverbs of people all show the different looks at the city and village. The village has the negative portrait that all indecent adjectives have been attributed to it. In contrast, the city has been regarded as a symbol of positive conceptions. But in the contemporary literature this subject is different.In this paper, our main approach is based on the study of city and village in the works of past literature. In addition to this, we will mention the portrait of city and village in the contemporary literature. The influence of cultural and social backgrounds on symbols made by city and village and the influence of environment on mind that Mowlavi has paid attention to it are result of this paper.
    Keywords: City, Village, Persian Classic literature, Contrastive relationship, Social backgrounds
  • Yahya Marouf, Maryam Jalali Nejad * Pages 322-345
    The image is one of the origins of metaphor. One of the most recent ideas provided by the semantics linguists is visual imagery. This theory was first introduced by Mark Johnson's linguistics (1987). Image schema is the complexity of human mental concepts because of its voluminous understanding of concepts, Hence, one of the basic infrastructures of conceptual metaphor. Adnan al-Saqaq is one of Iraq's most prominent contemporary poets who has taken the best of aesthetic and innovative work in his poems. Image schemas are a clear semantic tool for understanding Adnan's poems. The use of visual schemas has created a special metaphorical and poetic style for Adnan al-Sayegh. He uses the intelligent approach to translate his concepts and concepts into his audience. In this article, an attempt has been made to use a descriptive-analytical method to first look at theoretical literature of research in the following, we will analyze and analyze the visual schemas in the metadata of Adnan al-Saqaq. The most important finding of this article is that the motion schema is one of the most frequent types of schemas used in the Adnan affair.
    Keywords: cognitive semantics, image, schema, Martial, Adnan al-Saqaq
  • Amirreza Vakilifard *, Zoya Rezaei Mahallati, Fateme Janatirad Pages 346-391
    It seems that content sequencing upon empirical work is the most significant steps for upgrading the quality of educational resources in the literature teaching. This investigation focuses on content sequencing in Persian literary texts. The principles for content sequencing are literary genre, chronology, stylistic periods etc. It seems that there are not appropriate criteria for sequencing the content of materials for teaching Persian literature to non-Iranian language learners. This investigation attempts to answer this question “what is the most appropriate criterion for sequencing the content of resources in the teaching of Persian poetry and prose to to speakeres of other languages?” To this goal, a researcher-made questionnaire, after being piloted, was randomly distributed among 52 Persian language teachers teaching Persian to non-Iranian Persian language learners. The results showed that the participants significantly preferred the chronological content sequencing as the most appropriate criteria in teaching Persian prose literature; they considered the literary genre and stylistic periods as the second and third criteria in this regard. Unlike Persian poetry literature, the participants did not show statistically significant difference concerning the use of existing criteria, and they considered all criteria appropriate for content sequencing in teaching Persian prose.
    Keywords: “Teaching Persian literature”, “Content Organization”, “Literary genre”, “Chronology”, “Stylistic periods”