فهرست مطالب

مطالعات راهبردی بسیج - پیاپی 86 (بهار 1399)

نشریه مطالعات راهبردی بسیج
پیاپی 86 (بهار 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/10/30
  • تعداد عناوین: 6
|
  • علی خانی*، حمیدرضا محمدی صفحات 5-38

    هدف اصلی: یکی از مکاتب اثرگذار در عصر حاضر مکتب حضرت امام خمینی (ره) است. افراد فراوانی تحت تاثیر این مکتب حرکات خود را انجام داده اند و برخی از آن ها به علت گستردگی و نفوذ حرکت خود دارای مکتبی ذیل مکتب حضرت امام ره هستند که از جمله این افراد شهید حاج قاسم سلیمانی است که مقام معظم رهبری تاکید دارند که ایشان را تحت عنوان یک فرد ندیده و به عنوان یک مکتب ببینیم. این تحقیق، مولفه‎های مکتب شهید سلیمانی در نگاه رهبر معظم انقلاب اسلامی را مورد بررسی و تحلیل قرار داده است. روش پژوهش: پژوهش حاضر با استفاده از روش تحلیل مضمون، بیانات مقام معظم رهبری در رابطه با مکتب شهید سلیمانی را مورد مطالعه قرار داده است. یافته ها: در مجموع تعداد 164 مضمون اصلی از بیانات معظم له استخراج شده است که ذیل 6 مضمون سازمان دهنده جای گرفته اند. این 6 مضمون عبارتند از: ویژگی های شهید، اقدامات شهید، برکات این شهادت عظیم، وظیفه مردم، ایام الله و نهاد انسانی نیروی قدس. در نهایت این 6 مضمون سازمان دهنده ذیل مضمون فراگیر مکتب حاج قاسم سلیمانی جای گرفتند. شبکه مضمامین حاصله، مولفه های مکتب شهید سلیمانی در نگاه رهبر معظم انقلاب اسلامی را نشان می‎دهد.

    کلیدواژگان: مقام معظم رهبری، مکتب شهید سلیمانی، نیروی قدس، مردم، شهادت، محور مقاومت، تحلیل مضمون
  • مجتبی جعفرزاده*، سیامک طهماسبی، حسین قلی پور صفحات 39-80

    سوال اصلی(یا هدف اصلی):سوال اساسی پژوهش حاضر این است که دانشگاه اسلامی چه کارکردهایی دارد و میزان اهمیت و عملکرد هریک از این کارکردها برای تحقق دانشگاه اسلامی با محوریت دانشگاه اسلامی امام صادق (ع) به چه صورت است. روش پژوهش:از اینرو کارکردهای دانشگاه اسلامی با تحلیل مضمون منابع مختلف از قبیل بیانات و پیام های امام خمینی (ره)، مقام معظم رهبری، سند دانشگاه اسلامی، اسناد بالادستی دانشگاه امام صادق(ع) شناسایی شده و پس از آن با استفاده از تکنیک تحلیل اهمیت-عملکرد، به ارزیابی مولفه های استخراج شده پرداخته شد. یافته ها: بدین وسیله با شناسایی 161 عبارت در مورد کارکردهای دانشگاه اسلامی از منابع ذکرشده، 18 مضمون سازماندهنده در چهار مضمون فراگیر شناسایی و استخراج شدند که این 18 مضمون در نهایت به وسیله 23 نفر از خبرگان حوزه دانشگاه اسلامی در دانشگاه امام صادق(ع) با رویکرد اهمیت-عملکرد مورد ارزیابی قرار گرفتند تا میزان تطابق دانشگاه امام صادق(ع) با کارکردهای شناسایی شده دانشگاه اسلامی مشخص شود. در نهایت مولفه های مورد ارزیابی ذیل 4 راهبرد کلی دسته بندی شدند که این راهبردها عبارت بودند از لزوم توجه حیاتی، تداوم وضعیت عالی موجود، دارای اولویت پایین و ناحیه قابل کاهش که مدیران دانشگاه های اسلامی بخصوص دانشگاه امام صادق(ع) باید اقدامات خود را متناسب با هر یک از راهبردهای بیان شده جهت دهی کرده تا بتوانند بهترین عملکرد دانشگاه اسلامی را به منصه ظهور بگذارند.

    کلیدواژگان: کارکردهای دانشگاه، دانشگاه اسلامی، دانشگاه امام صادق(ع)، رویکرد اهمیت-عملکرد، تحلیل مضمون
  • مرضیه افضلی*، علی انتظاری صفحات 81-112

    ممادری از مفاهیم اساسی در گفتمان فمنیستی است که نظریه پردازان فمینیست به آن توجه ویژه ای داشته اند. پس از رواج اندیشه های فمنیستی در ایران شهید مطهری به عنوان یک اندیشمند اجتماعی در مواجهه با نظریه هایی که اختصاص مادری به زنان را نفی می کرد به بیان وجوه مادری از منظر اسلام پرداخت. این مقاله با استفاده از روش تحلیل محتوای کیفی مادری را از منظر فمینیسم و استاد مطهری بررسی و مقایسه کرده است. شهید مطهری مادر را جامعه ساز تعریف می کند زیرا فعالیت مادر به صلاح یا فساد جامعه منتهی می شود. پیامد مادری برای زنان در سطح فردی هویت بخشی و در سطح اجتماعی منزلت بخشی به آنها است. از منظر شهید مطهری پیامدهای فردی و اجتماعی به همراه لذت درونی که مادر هنگام ایفای نقش مادری احساس می کند رضایت او از مادری را ایجاد می کند. برخلاف او نظریه پردازان فمینیست مادری را قربانی شدن برای نوع تعریف می کنند که در سطح فردی از خودبیگانگی و در سطح اجتماعی فرودستی زنان را به دنبال دارد و موجب نارضایتی آنها از قرار گرفتن در پایگاه مادری است.

    کلیدواژگان: مادری، تعریف مادری، آثار فردی مادری، آثار اجتماعی مادری
  • پرویز قربانی، جمشید عدالتیان شهریاری*، فریده حق شناس کاشانی صفحات 113-148
    زمینه و هدف

    کارآفرینی در سطح بین الملل پلی برای پیوند ملت ها برای ارزش آفرینی و بستری برای رشد و تعالی جامعه انسانی در راستای خدایی شدن می باشد. این پژوهش در زمینه مطالعات کارآفرینی در اقتصاد مقاومتی و با هدف شناسایی و اولویت بندی مولفه های دیپلماسی برای کارآفرینی در اقتصاد مقاومتی انجام شده است.

    روش شناسی

    این پژوهش کاربردی و از لحاظ روش، آمیخته است. در مرحله کیفی؛ ابزار جمع آوری داده ها مصاحبه کیفی و عمیق با خبرگان بود. جامعه آماری شامل خبرگان کارآفرینی و اقتصادمقاومتی با حجم نمونه 25 نفر با نمونه گیری به روش هدفمند قضاوتی تا رسیدن به نقطه اشباع نظری بود. تجزیه و تحلیل یافته ها به روش نظریه داده بنیاد با رویکرد کلاسیک(گلیزری) انجام شد. در مرحله کمی؛ ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه محقق ساخت یافته و نمونه آماری تحقیق 384 نفر از کارآفرینان و فعالان اقتصادی کشور بود. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از مدل-سازی معادلات ساختاری و نرم افزارهایSPSS و Smart PLS انجام شد.

    یافته ها

    نتایج پژوهش نشان داد دیپلماسی بر ظهور و عملکرد کارآفرینی در اقتصاد مقاومتی تاثیر دارد و شامل چهار مولفه به ترتیب اولویت: 1. دیپلماسی تحریم شکنی با شدت تاثیر 0/840، 2. دیپلماسی اقتصادی با شدت تاثیر 0/764، 3. دیپلماسی علم و فناوری با شدت تاثیر 0/760، 4. دیپلماسی فرهنگی با شدت تاثیر 0/744؛ می باشند.

    نتیجه گیری

    دیپلماسی کارآفرینی اقتصاد مقاومتی تامین منافع ملی با استفاده از گستره ای از ابزارها و مولفه-های: تحریم شکنی، اقتصادی، علم و فناوری و فرهنگی است که می تواند بیشترین رشد و شکوفایی را برای کارآفرینی کشور به ارمغان آورد.

    کلیدواژگان: کارآفرینی، اقتصاد مقاومتی، کارآفرینی در اقتصاد مقاومتی، دیپلماسی
  • محمد گرجی *، سعیده براتی صفحات 149-184

    اصلی ترین هدف سازمان های دفاعی برای به کارگیری مدیریت دانش حفظ مزیت رقابتی و نگهداری آن در مراحل رشد و بلوغ در چرخه حیات سازمان می باشد و متناسب با پیشرفت دانش و فناوری نیاز به راه اندازی و همکاری با شرکت ها و مجموعه های دانش بنیان دارد که به دنبال آن نیازمند اجرا و پیاده سازی قاعده ها و الگوهایی جهت مدیریت دانش می باشد. دراین پژوهش با مطالعه ادبیات موضوع و تحقیقات پیشین، مجموعه جامعی از عوامل موثر استخراج، و پس از غربالگری توسط خبرگان در نهایت7 محور اصلی و 43 گویه موثر، مشخص، و روایی آنها با روش ترستون، پایایی پرسشنامه با ضریب آلفای کرونباخ تایید و نظر به انتخاب جامعه آماری در شرکت های دانش بنیان همکار با صنایع دفاعی ، 85 پرسشنامه مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. برای پیش پردازش داده ها از نرم افزار Excel و SPSS و جهت شناسایی عوامل، تایید و اعتبار سنجی مدل و رتبه بندی عوامل از روش معادلات ساختاری با نرم افزار Smart PLS انجام گردید.یافته های تحقیق نشان می دهد الگوی پیاده سازی نظام مدیریت دانش در شرکتهای دانش بنیان دفاعی شامل هفت عامل ساختار سازمانی، رهبری، فناوری، فرآیندها، کارکنان، راهبرد و پیامدها است که طبق رتبه بندی انجام شده، ساختار سازمانی بیشترین اهمیت و پیامدها کمترین اهمیت را دارد. پیشنهاد می شود در آینده محققان به آسیب شناسی عوامل محدود کننده و موانع استقرار نظام مدیریت دانش در شرکت های دانش بنیان دفاعی بپردازند.

    کلیدواژگان: دانش، مدیریت دانش، نظام مدیریت دانش، پیاده سازی مدیریت دانش، شرکت های دانش بنیان دفاعی
  • حسین قدیانی*، پیام حنفی زاده، وجه الله قربانی زاده صفحات 185-219

    میزان تولید دانش و نوآوری های علمی رابطه مستقیمی با توسعه یافتگی جوامع دارد. دانشگاه ها و مراکز تحقیقاتی که بتوانند محصولات دانشی و یافته های علمی خود را دریک فرآیند منطقی به ثروت تبدیل کنند و منابع مورد نیاز خود را تامین نمایند می توانند در رشد و توسعه جامعه سهم داشته باشند. این موضوع در سیاست های کلی اقتصاد مقاومتی به عنوان یک الگوی بومی توسعه، دارای جایگاه ویژه ای می باشد. از جمله شاخصه های اقتصاد مقاومتی تقویت تعامل بین پنج حلقه تحقیق، آموزش، ترویج، اجرا و بهره برداران و تقویت بنیان تولید علم و فناوری می باشد. سوال اصلی پژوهش این است که در راستای دستیابی به اهداف اقتصاد مقاومتی چگونه می توان دستاوردهای دانشگاهی را به ثروت تبدیل نمود؟ برای جمع آوری داده ها در پژوهش حاضر از مطالعات کتابخانه ای و تکنیک گروه توافق استفاده شده است. نمونه گیری به صورت غیراحتمالی هدفمند با تکنیک گلوله برفی انجام شده است. در راستای پاسخ به سوال اصلی پژوهش، پس از بررسی کارکردهای اصلی نهادهای میانجی در رابطه ی صنعت و دانشگاه، مشخص شد این کارکردها توسط سه نهاد میانجی یعنی پارک های علم و فناوری، مراکز رشد و کانون های هماهنگی دانش، صنعت و بازار به طور فراگیر و کامل انجام نمی شود. به طور مشخص کارکرد واسطه گری و تسهیل ارتباطات طرفین عرضه و تقاضا و همچنین تامین منابع مالی لازم در صنعت، تا حدودی دچار اختلال است. برای رفع این کاستی و اختلال پیشنهاد شده است، نقش بازار در تحلیل روابط صنعت و دانشگاه به عنوان یک نهاد میانجی مورد توجه قرار گیرد

    کلیدواژگان: پژوهش های دانشگاهی، تولید علم، دانش و ثروت، نوآوری، خروجی های فناورانه، اقتصاد مقاومتی
|
  • Hamidreza mohammadi Pages 5-38
    The main goal

    One of the most influential schools in the present era is the school of Imam Khomeini. Many people have made their movements under the influence of this school, and some of them have the following school due to the breadth and influence of their movement. Let's not see it as a person and see it as a school. This study examines and analyzes the components of the school of Shahid Soleimani in the eyes of the Supreme Leader of the Islamic Revolution. Research

    Method

    The present study has used the method of content analysis to study the statements of the Supreme Leader regarding the school of Shahid Soleimani.

    Findings

    A total of 164 main themes have been extracted from His Holiness's statements, which are located below the 6 organizing themes. These 6 themes are: the characteristics of the martyr, the actions of the martyr, the blessings of this great martyrdom, the duty of the people, the days of God and the human institution of the Quds Force. Finally, these 6 organizational themes were included in the comprehensive theme of Haj Qasem Soleimani's school. The resulting network shows the components of the school of Shahid Soleimani in the eyes of the Supreme Leader of the Islamic Revolution.

    Keywords: Supreme Leader, Shahid Soleimani School, Quds Force, People, Martyrdom, Axis of Resistance, Theme Analysis
  • mojtaba jafarzadeh *, Siamak Tahmasebi, hossein gholipor Pages 39-80
    Main Question

    The main question of the present study is what functions does Islamic University have and what is the Importance and performance of each of these functions for the realization of Islamic University with the focus of Islamic University of Imam Sadiq.

    Methods

    Hence, the functions of Islamic University were identified by analyzing the content of various sources such as Imam Khomeini's remarks and messages, Supreme Leader's office, Islamic University document, Upstream Documents of Imam Sadegh University, and then using the technique The Important-Performance analysis was performed to evaluate the extracted components.

    Results

    By identifying 161 expressions about the functions of Islamic University from the mentioned sources, 18 organizing themes were identified and extracted in four general themes. The importance-performance approach was evaluated to determine the degree of conformity of Imam Sadegh University with the identified functions of Islamic University. Finally, the components evaluated were classified into the following four general strategies: the necessity of critical attention, persistence of the existing excellent, low priority, and mitigating area that Islamic university managers, especially Imam Sadegh university, should take their actions. It is tailor-made for each of the strategies outlined so that they can bring the best performance of Islamic University.

    Keywords: University Functions, Islamic University, Imam Sadegh University, Importance-Performance Approach, Content Analysis
  • marzieh afzali*, ali entezari Pages 81-112

    Mothering is one of the profound concept in feminist discourse that simon de Beauvoir pied attention to it. After expanding, feminist ideas in Iran, Motahari confronted this stream by explaining the characteristic of mothering and its status in Islam. This essay use qualitative content analysis to gain point of view of motahari to mothering. Mother from his point of view is founder of society because her action due to the development or regress of society. Result of mothering is identity and social status, these in addition to leisure cause women satisfaction. Unlike him; simon de Beauvoir mean mothering as the victim of human kind in individual dimension results alienation and in social dimension humble of women then causes dissatisfaction of women.

    Keywords: mothering, meaning of mothering, individual result of mothering, social result of mothering
  • Parviz Ghorbani, Jamshid Edalatian Shahriari *, Farideh Haghshenas Kashani Pages 113-148
    Background and Purpose

    This research has been conducted in the field of entrepreneurship studies in resistive economics with the aim of identifying and prioritizing the diplomacy components for entrepreneurship in resistive economics.

    Methodology

    it is practical and in terms of method, is mixed. In the qualitative stage; the data collection tool was a qualitative and profound interview with experts. The statistical population consisted of experts in entrepreneurship and resistance economics with a sample size of 25 people with a purposeful sampling method to reach the theoretical saturation point. The analysis of the findings was done by the methodology of the Grounded theory with the classical approach (glaser). In the quantitative stage, the data gathering tool was a researcher-made questionnaire. The sample was 384 entrepreneurs and economic activists of the country. Data analysis was performed using structural equation modeling and SPSS and Smart PLS software.

    Findings

    The results show that diplomacy has an impact on the emergence and performance of entrepreneurship in the resistive economy and includes four components in order of priority:1.Sanctions diplomacy with 0.840 impact intensity,2.Economic diplomacy with 0.764 impact intensity, 3.Science and technology diplomacy with 0.760 impact intensity, 4.Cultural diplomacy with 0.744 impact intensity.

    Conclusion

    entrepreneurial diplomacy is a Resistance economy that provides the national interest by using a range of tools and components: Breaking the sanctions, economic, scientific and technological, and cultural that can bring the most growth and prosperity to the country's entrepreneurship.

    Keywords: Entrepreneurship, Resistance Economics, Entrepreneurship in Resistance Economics, Diplomacy
  • mohammad gorji *, saeideh barati Pages 149-184

    The main goal of defense organizations is to use knowledge management to maintain competitive advantage and maintain it in the stages of growth and maturity in the organization's life cycle, and in accordance with the advancement of knowledge and technology, it is necessary to set up and collaborate with corporations and knowledge collections. Which requires the implementation and implementation of guidelines and models for knowledge management. In this research, by studying the subject literature and previous researches, a comprehensive collection of effective factors of extraction, and after screening by the experts, ultimately 7 main axes and 43 effective criteria, and their validity with Truston method, reliability of the questionnaire with Cronbach's alpha coefficient and approval 85 statistical questionnaires were used to select the statistical society in the knowledge societies with the defense industry. For pre-processing of data, Excel and SPSS software was used to identify the factors, confirmation and validation of the model and ranking of factors using Structural Equation Method with Smart PLS software. The results of the research show that KMS implementation model Knowledge-based defense companies include seven factors of organizational structure, leadership, technology, processes, personnel, strategy and outcomes. According to the rankings, organizational structure has the least importance and the most important implications. It is suggested that researchers in future investigate the pathogens of limiting factors and obstacles to deploying knowledge management systems in knowledge based companies.

    Keywords: knowledge, knowledge management, knowledge management system, implementation of knowledge management, Defensive knowledge based companies
  • houssin ghadyani *, paiam Hanafi Zadeh, Vajhollah Ghorbanizadeh Pages 185-219

    The university as a major center for the production of science and knowledge is a place for the accumulation of scientific findings and scientific innovations. The amount of knowledge production and scientific innovation is directly related to the development of societies. Universities and research centers that can transform their knowledge products and scientific findings into a rational process and provide the resources they need can contribute to the growth and development of society. In the present study, after examining the main functions of intermediary institutions in the relationship of industry and university, these functions were identified by three intermediary entities namely science and technology parks, growth centers, and centers of knowledge, industry and market co-ordination. Not complete. In particular, the functioning of the intermediation and facilitation of supply and demand side communications as well as the financing of industry are somewhat disrupted. To address this shortcoming, it has been suggested to consider the role of the market in analyzing industry-university relationships as a mediator. In this study, library studies and agreement group technique were used to collect data. Purposive sampling was performed with the snowball technique.

    Keywords: Industry-market-university relationship, knowledge sharing, knowledge management, social capital