فهرست مطالب

فصلنامه جغرافیا
پیاپی 66 (پاییز 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/11/04
  • تعداد عناوین: 10
|
  • زهرا حجازی زاده، محمدرضا پودینه، میثم طولابی نژاد صفحات 5-18

    افزایش جوی غلظت گاز های گلخانه ای می تواند فراوانی تغییرات بارش در مناطق مختلف جهان را افزایش دهد. بنابراین، شناسایی اثرات گرمایش جهانی بر بارش کشوری نظیر ایران که در منطقه ای خشک از کره ی زمین واقع شده است از اهمیت بسزایی در برنامه ریزی های مربوط به منابع آب برخوردار می باشد. با توجه به هدف تحقیق، روش تحلیل آماری مورد استفاده قرار گرفت. جهت تحلیل ها، داده های مجموع بارش 34 ایستگاه منتخب از سال 1984 تا 2012 از سازمان هواشناسی کشور اخذ گردید. همچنین آمار و اطلاعات گاز متان (بر حسب بیلیون در قسمت) به عنوان یکی از مهمترین عوامل گرمایش جهانی، از سایت سازمانNOAA دریافت شد. ابتدا ارتباط این عناصر با روش ضریب پیرسون مشخص شده و سپس میزان تغییرات بارش نسبت به بلند مدت مورد محاسبه قرار گرفت. نتایج حاصل از این پژوهش نشان داد که، بارش های بهاره در بخش های شمالی و شمال غربی کشور با رشدی 13 میلمتری؛ و بارش ایستگاه های نیمه جنوبی کشور با کاهش 46 درصدی نسبت به بلند مدت روبرو بوده اند. با توجه به افزایش مقدار گازهای گلخانه ای، نتایج تحلیل داده ها در فصل تابستان حاکی از کاهش 30 میلیمتری بارش ایستگاه های جنوبی ایران نسبت به بلند مدت می باشد؛ ولی بالعکس بارش در ایستگاه های غربی و شمالی، رشدی 14 میلیمتری داشته اند. همچنین نتایج نشان داد که، بارش پاییزه بیشترین ارتباط را با گرمایش جهانی داشته است؛ در این فصل، بارش ایستگاه های غربی حدود 24 میلیمتر نسبت به بلند مدت کاهش یافته است، اما ایستگاه های جنوب غربی و سپس جنوب شرقی رشدی 17 میلیمتری را تجربه کرده اند. در نهایت، نتایج حاصل از تحلیل بارش زمستانه ایران حکایت از کاهش 6/18 میلیمتری در ایستگاه های غرب و شمال غربی داشتند.

    کلیدواژگان: تغییر اقلیم، گاز گلخانه ای، گاز متان، آنومالی بارش، ایران
  • عباس سعیدی، بهرام فتحی* صفحات 19-34

    کارآفرینی روستایی می تواند به تعامل بیشتر بین مراکز روستایی و شهری و از طریق گسترش جریانهای روستایی- شهری (از جمله جریان افراد، کالا، سرمایه، اطلاعات و فناوری)، به روابط دوسویه و نهایتا، به پیوندهای روستایی- شهری منتهی گردد. این روند، در گذر زمان، به نوبه خود، به پویایی فضاهای روستایی و ایجاد فرصتهای بیشتر برای فعالیتهای کسب و کار و بهبود شرایط اجتماعی- اقتصادی سکونتگاه های روستایی می انجامد. مقاله حاضر با بررسی امکان گسترش کارآفرینی روستایی در روستاهای ناحیه دالاهو (استان کرمانشاه)، می کوشد نشان دهد، گسترش این فعالیتها و روابط مرتبط با آن می تواند نه تنها به گسترش تعامل بیشتر و پیوستگی روستاها با کانونهای شهری بیانجامد، بلکه زمینه رونق و توسعه سکونتگاه های روستایی را در هماهنگی با کانونهای شهری فراهم آورد. جامعه آماری این پژوهش 139 سکونتگاه روستایی پراکنده در سطح ناحیه است که به شیوه توصیفی- تحلیلی مورد بررسی قرار گرفته است. بدین منظور، برای گردآوری داده ها و اطلاعات لازم، از روش های کتابخانه ای و میدانی، با بهره گیری از شیوه های پرسشگری و مصاحبه استفاده شده است. شاخصهای مورد استفاده برای سنجش کارآفرینی روستایی و نقش آن در توسعه پایدار محلی، از جمله عبارت بوده اند از دامنه افزایش اشتغال، افزایش سطح درآمد، امکان دسترسی به خدمات، تلاش برای حفاظت از محیط. تحلیل داده های گردآوری شده با بهره گیری از روش های آمار توصیفی و استفاده از نرم افزارهای Spss و Excel و همچنین از آزمون T و آزمون همبستگی پیرسون به انجام رسیده است. نتایج این تحقیق نشان می دهد که ناحیه دالاهو، با وجود برخورداری از برخی توانهای محیطی و قابلیتهای اجتماعی- اقتصادی، به سبب پراکنش افراطی سکونتگاه های روستایی و فاصله زیاد آنها از مرکز ناحیه ای، همچنین عدم دسترسی آسان به بازارهای مبادله کالایی و سازوکارهای خاص حاکم بر این بازارها، فعالیت کارآفرینان روستایی نتوانسته آنچنان که باید و شاید، با رونق و گسترش همراه باشد و به درستی به پیوستگی روستایی- شهری و توسعه پایدار نسبی در سطح ناحیه بیانجامد.

    کلیدواژگان: کارآفرینی روستایی، تعامل روستایی-شهری، پیوستگی روستایی- شهری، جریانهای فضایی :ناحیه دالاهو (کرمانشاه)
  • سولماز سنائی، رحیم سرور*، بختیار عزت پناه صفحات 35-54

    شهر ظرفی متشکل از عناصر مختلفی است. از آنجا که عملیات شهری در بر گیرنده تعداد زیادی از عناصر مرتبط با یکدیگر در سطوح مختلف تصمیم گیری است، مدیریت یکپارچه شهری جهت ایجاد هماهنگی میان تلاش ها در سطوح مختلف یک ضرورت انکار ناپذیر است. هدف از این پژوهش ارزیابی مدیریت یکپارچه کلانشهر تهران با رویکرد آینده نگاری بوده است. برای این منظور جهت جمع آوری اطلاعات از شیوه اسنادی- کتابخانه ای استفاده شده است. در این تحقیق از 24 شاخص در 4 مولفه (دانش و اطلاعات، آموزش و پرورش، مشارکت مردم و شهروندان، مدیریت) بهره برده شده که جهت بررسی ارتباط بین این شاخصها از نرم افزار میک مک استفاده و پیشرانها استخراج شده اند. برای تحلیل پیشرانها و سناریو نویسی از نرم افزار سناریو ویزارد استفاده شده است. نتایج تحقیق نشان می دهد که وضعیت مدیریت یکپارچه در کلانشهر تهران در وضعیت مناسبی قرار نداشته است. سناریوهای استخراج شده در باب مدیریت یکپارچه شهری تهران شامل سناریوهای طلایی، بحرانی و بینابین بوده اند که بنابر نظر کارشناسان امکان تحقق سناریو بحرانی در آینده تهران یکی از بدیل های آینده محسوب می شود. این سناریو بدترین حالت سناریو بوده و برای جلوگیری از تحقق سناریو بحرانی و تقویت روندها گرایش این شهر به سمت بهبود مدیریت یکپارچه و تاحدی همسو شدن با سناریو طلایی پیشنهادهایی ارایه شده است.

    کلیدواژگان: مدیریت، مدیریت یکپارچه، آینده نگاری، تهران
  • یاشار ذکی، کرامت رنجبر دستنایی* صفحات 55-72

    با گسترش شهرها و شهرنشینی خصوصا در کلان‌شهرها، بسیاری از مناطق نظامی که در بیرون شهرها احداث‌شده بودند در مناطق مسکونی شهر قرارگرفته‌اند. این پژوهش به دنبال جواب این پرسش است که آیا وجود مناطق نظامی در شهر اصفهان تاثیری بر امنیت شهروندان می‌گذارد؟ و از طرفی با در نظر گرفتن بعد مسافت چه رابطه‌ای بین فاصله از مناطق نظامی در شهر و امنیت شهروندان وجود دارد؟ بر این اساس با استفاده از نرم‌افزار GIS و SPSS وپرسشنامه طیف لیکرت این موضوع بررسی‌شده است. نتایج پژوهش نشان می‌دهد زنان و دختران جوان و پسران نوجوان با کاهش فاصله نسبت به پادگان ‌44 و 55 اصفهان و مخصوصا در شب احساس امنیت آنان به‌شدت کاهش می‌یابد همچنین ساکنین منازل مسکونی در زمان جنگ با توجه به‌احتمال حمله هوایی به مناطق نظامی احساس امنیت آنان تا فاصله 1500 متر کاملا پایین است و با افزایش فاصله از پادگان احساس امنیت بالا می‌رود.

    کلیدواژگان: مناطق نظامی پادگان امنیت شهروند اصفهان
  • محمدعلی فیروزی*، مصطفی محمدی ده چشمه، فتح الله شمسایی زفرقندی، جعفر سعیدی صفحات 73-91

    شهرهای مرزی به علت موقعیت خاص و حاشیه‌ای در معرض انواع فشارها و شوک‌های موجود و آتی وابسته به چالش‌های اقتصادی، اجتماعی، زیست‌محیطی، امنیتی و سیاسی قرار دارند. یکی از راهبردهای مهم در سطح جهانی در پاسخ‌گویی به این چالش‌ها، راهبرد افزایش تاب‌آوری جوامع است. رویکرد تاب‌آوری با بهبود سطح سازگاری و در نتیجه کاهش سطح آسیب‌پذیری در شهرهای مرزی تهدیدات ناشی از مخاطرات طبیعی و بحران‌های انسانی را کاهش داده و مدیریت پایدار این نواحی را بهبود می‌بخشد. در این پژوهش پیشران‌های موثر بر تاب‌آوری شهر مرزی آبادان شناسایی و تحلیل شده است. برای شناسایی پیشران‌های تاثیرگذار در این پژوهش، در گام اول؛ بر اساس مطالعات موجود، مرور متون (کتب، مقالات، اسناد، طرح‌ها)، فهرستی از پیشران‌های موثر در تاب‌آوری شهری استخراج گردید. در گام دوم؛ به‌منظور درک نیروهای خارجی (پیشران‌های کلیدی) با استفاده از مصاحبه و پرسشنامه باز (تکنیک دلفی محقق‌ساخته) از خبرگان دانشگاهی و مدیران شهری خواسته شد تا «پیشران‌های کلیدی در تاب‌آوری شهرهای مرزی آبادان را در پنج بخش مطالعاتی شامل بخش‌های (اقتصادی، اجتماعی، زیست‌محیطی، نهادی – سازمانی و کالبدی-زیرساختی) معرفی نمایند. پس از احصاء پیشران‌های کلیدی تاب‌آوری، از روش تحلیل اثرات متقابل(ساختاری) و نرم‌افزار میک‌مک برای بررسی میزان، چگونگی تاثیرگذاری و شناسایی موثرترین پیشران‌ها در تاب‌آوری شهر آبادان استفاده گردید.

    کلیدواژگان: شهرهای مرزی، تاب آوری شهری، مخاطرات، تحلیل اثرات متقابل، شهر آبادان
  • صفیه بهمنی، بهمن صحنه*، علی اکبر نجفی کانی صفحات 98-99

    یکی از پیش نیازهای اساسی زیستن در جوامع روستایی، برخورداری از حداقل امکانات و خدمات رفاهی بوده لذا جهت دستیابی روستاییان به خدمات رفاهی و کالبدی، تعاونی دهیاری‌ها در سال 1387 شکل گرفت و باعث درآمدزایی، خودکفایی و کاهش هزینه‌های اجرایی و افزایش کیفیت فنی پروژه‌ها و به طورکلی مشارکت دهیاری‌ها در بخش‌های عمرانی و خدماتی گردید. این پژوهش به بررسی نقش تعاونی دهیاری‌ها در توسعه کالبدی فضایی مناطق روستایی بخش مرکزی شهرستان گرگان می‌پردازد. جامعه آماری این پژوهش روستاهای بخش مرکزی گرگان که دارای 3 دهستان بوده و از هر دهستان 3 روستا با 5402 خانوار انتخاب شده است. ابزار پژوهش، پرسشنامه محقق ساخته که روایی آن توسط اساتید و پایایی از طریق ضریب آلفای کرونباخ به مقدار 83/0 مورد تایید قرار گرفت. حجم نمونه با استفاده از فرمول کوکران 359 سرپرست خانوارهای روستایی عضو تعاونی دهیاری‌ها انتخاب گردید. تحلیل داده‌ها با استفاده از نرم افزار SPSS و با استفاده از آزمون‌های آماری (فریدمن، کای اسکویر تک نمونه‌ای و کروسکال والیس) انجام گرفت. نتایج نشان می‌دهد تعاونی دهیاری‌ها در متغیرهای کالبدی، زیرساختی و رفاهی توانسته‌اند به موفقیت‌هایی دست پیدا کنند اما در متغیرهای زیست محیطی از جمله فضای سبز و ارتقای چشم‌انداز روستایی موفقیت چندانی را بدست نیاورده‌اند. از سوی دیگر عدم احاطه شوراها و اعضای تعاونی دهیاری‌ها نسبت به وظایف خود از مهمترین مشکلات پیش رو، برای اینگونه از تعاونی‌ها می‌باشد.

    کلیدواژگان: تعاونی دهیاری، توسعه کالبدی - فضایی، خدمات زیرساختی، نواحی روستایی، شهرستان گرگان
  • حسن خسروی، *حامد اسکندری دامنه، غلامرضا زهتابیان، حسین آذرنیوند، علی اکبر براتی صفحات 110-127

    در این پژوهش تغییرات متوسط دما و بارش ماهانه دو ایستگاه سینوپتیک بندرعباس و میناب در دو دوره زمانی (2015-2044 و 2074-2045) و بر اساس خروجی مدل گردش عمومی جو CanESM2 و سه سناریو RCP2.6، RCP4.5 و RCP8.5 مورد بررسی قرار گرفت. سپس با استفاده از آزمون من-کندال، روند این دو پارامتر ارزیابی شد. همچنین داده‌های شبیه‌سازی شده توسط این مدل‌ها با داده‌های مشاهداتی با استفاده از ضرایب (NS, R2 ,RMSE) مورد ارزیابی قرار گرفتند. بررسی‌ این ضرایب، نشان‌دهنده توانایی بالای مدل SDSM در مدل‌سازی پارامتر بارش و دما در هر دو ایستگاه می‌باشد. همچنین نتایج نشان داد که بارش سالانه در سناریو RCP2.6 ایستگاه سینوپتیک بندرعباس و در سناریو RCP4.5 و RCP8.5 ایستگاه میناب کاهش می‌یابد و بیشترین کاهش در مولفه بارش در ایستگاه سینوپتیک میناب اتفاق می‌افتد. مقادیر درجه حرارت متوسط در دوره آتی در سناریوی انتشار RCP8.5 بیشتر از سایر سناریوهای انتشار می‌باشد. به طور کلی، این نتایج نشان می‌دهد که مقادیر درجه حرارت در ابتدای قرن 21 در دشت میناب افزایش پیدا خواهد کرد، ولی مولفه بارندگی تنها در سناریو RCP2.6 افزایش می‌یابد. در حالی که در میانه قرن (2045-2074) در ایستگاه سینوپتیک میناب و بندرعباس تنها در سناریو RCP2.6، شاهد کاهش دما در مقیاس سالانه می‌باشیم. لذا با کاهش بارش و افزایش دما و نقش آن‌ها در افزایش میزان تبخیر و تعرق، پیشنهاد می‌گردد، برنامه‌ریزان به دنبال راهکار هایی برای مدیریت بهتر منابع آب و اصلاح روش‌های بهره‌برداری از آن به ‌ویژه در بخش کشاورزی، باشند و خود را با شرایط آینده تطبیق دهند.

    کلیدواژگان: تغییر اقلیم، گزارش پنجم، سناریو، مناطق خشک
  • علی شهدادی*، علی آذره صفحات 128-146

    روستاییان علی رغم نقش محوری در تولید غذا، امروزه به دلیل تغییرات اقلیمی، اقتصادی و اجتماعی به عنوان یکی از مهمترین گروه های در معرض تهدید از لحاظ امنیت غذایی می باشند. تغییر در الگوی غذایی به دلیل قدرت و دسترسی پایین روستاییان در تامین مایحتاج اولیه، سوء تغذیه و ناامنی شدید غذایی را در این سکونتگاه ها به ارمغان آورده است. این پژوهش در پی پاسخ به این سوال که الگوهای غذایی در بین خانوارهای روستایی شهرستان جیرفت چگونه است و چه عواملی بر آن تاثیر دارند، با روش پیمایش و ابزار پرسشنامه انجام شده است. مدل تیوریک پژوهش با رویکرد آمایش سرزمین سه دسته عوامل محیطی، اجتماعی و اقتصادی را به عنوان عوامل اصلی تبیین کننده الگوهای غذایی رایج در بین روستاییان ارایه کرده است. یافته های پژوهش نشان می دهد: خانوارهای روستایی از مجموع 14 وعده اصلی نهار و شام در هفته بیشتر؛ برنج(با میانگین 4.99 دفعه)، مواد قندی مصنوعی مانند قند، شکر و شیرینی(با میانگین 4.71 دفعه) و لبنیات(با میانگین 4.7 دفعه) و ماهی و میگو(با میانگین 1.61 دفعه) مصرف می کنند. مصرف برنج در بین روستاییان با مصرف سایر مواد غذایی از جمله شیر و فرآورده های آن، سبزی و میوه جات، حبوبات، موادقندی مرغ رابطه معنی داری داشته است(با پذیرش اثر مثبت تقارن زمان گردآوری داده ها با برداشت محصول بر میزان مصرف خانوارهای روستایی). دسترسی به آب موردنیاز برای تولید محصولات کشاورزی و دامی مهمترین عامل تبیین کننده چگونگی مصرف شیر و فرآورده های آن در بین خانوارهای روستایی دارد(R=0.47, F=5.628, Sig=0.028). در مجموع درآمد سالیانه در پیوند با قیمت فروش محصولات کشاورزی مهمترین عامل تبیین کننده چگونگی مصرف مواد غذایی به ویژه مصرف انواع گوشت، غذاهای رژیمی، کنسروها و... با (R=0.51, F=11.615, Sig=0.002) و چگونگی علاقه به مصرف موادغذایی با (R=0.52, F=7.44, Sig=0.013) و می باشند.

    کلیدواژگان: امنیت غذایی، روستا، الگوی تغذیه، آمایش سرزمین&#172، شهرستان جیرفت
  • سید علی حسینی، سهراب امیریان* صفحات 147-167

    در تاریخ پرفرازونشیب ایران، حکومت و دولت، به‌عنوان مهم‌ترین عوامل سیاسی، پیوسته موثرترین نقش را در تحولات و دگرگونی ساخت‌وسازهای فضایی ازجمله شهرها داشته‌اند. این دگرگونی‌ها در نقش‌پذیری شهرها و ایفای نقش دولت زمینه‌ساز و موجب تقویت اقتصاد شهرها، توسعه و گسترش شهرها و شهرنشینی شد. هدف از این پژوهش بررسی و تحلیل مهم‌ترین اثرات تحولات تقسیمات سیاسی بر پراکنده رویی شهری در شهر قم با استفاده از مدل تحلیل ساختاری می‌باشد. روش تحقیق توصیفی – تحلیلی و روش جمع‌آوری اطلاعات کتابخانه‌ای و میدانی می‌باشد. ابزار گردآوری داده‌ها، پرسش‌نامه و خبره سنجی است. روایی پرسشنامه با استفاده از روایی ظاهری و نظرسنجی از خبرگان و کارشناسان تایید شد. برای تجزیه‌وتحلیل اطلاعات از مدل آینده‌پژوهی تحلیل ساختاری استفاده‌شده است. برای این منظور تعداد 29 عامل به‌عنوان عوامل اولیه بر اساس نظر کارشناسان و متخصصین شناسایی شدند. درنهایت از نرم‌افزار MIC MAC برای تجزیه‌وتحلیل و رتبه‌بندی شاخص‌های مورداستفاده در مدل تحلیل ساختاری و از نرم افزار GIS برای ترسیم نقشه‌ها و لایه‌های اطلاعاتی موردنظر استفاده‌شده است. نتایج نشان دادند که ارتقاء جایگاه یک شهر در سطوح تقسیمات کشوری به‌ویژه تبدیل شهر به مرکز استان، می‌تواند از طریق چهار عامل افزایش جمعیت و مهاجرت، افزایش قیمت زمین و بورس‌بازی آن، گسترده شدن ساختار دولت و لزوم تامین خدمات منطقه‌ای، پراکنده رویی شهری را افزایش می‌دهد. همچنین بر اساس نتایج سه عامل تمرکز شدید سرمایه‌ها در شهر، مستقر شدن نمایندگان سیاسی دولت و توسعه صنایع در شهر مرکز به‌عنوان مهم‌ترین و اثرگذارترین عوامل سیاسی موثر بر پراکنده رویی شهری در شهر قم انتخاب شدند.

    کلیدواژگان: تحولات تقسیمات سیاسیپراکنده رویی شهری مدل تحلیل ساختاری شهر قم
  • مریم ایلانلو صفحات 168-185

    اندازه گیری های کمی به ژیومورفولوژیست ها اجازه می دهد تا به طور واقعی و معقول لندفرم های مختلف را با یکدیگر مقایسه کرده و شاخص های مورفولوژیک را محاسبه کنند. این امر در تشخیص و توصیف خاص ناحیه ای به عنوان مثال میزان فعالیت تکتونیکی مفید می باشد. رودخانه ها و شبکه زهکشی از جمله مهم ترین عوارضی هستند که نسبت به تغییرات زمین ساختی بسیار حساس می باشند. هدف از این پژوهش بررسی تکتونیک فعال حوضه آبریز دالکی با استفاده از شاخص های ژیومورفیک می باشد. بدین منطور از شش شاخص نسبت شکل حوضه زهکشی Bs ، انتگرال هیپسومتری Hi ، تقارن توپوگرافی عرضی T ، فرازنماI ، شاخص تراکم زهکشی D وگرادیان طول رودخانه SL استفاده شده است. در مطالعه بررسی ارتباط بین تکتونیک و مورفومتری در حوضه مورد مطالعه داده های توپوگرافی، زمین شناسی، نقشه های توپوگرافی، زمین شناسی، هواشناسی، هیدرولوژی، تصاویر ماهواره ای از سازمان های متولی تهیه شده و پس از پردازش های لازم در راستای اهداف پژوهش مورد استفاده قرار گرفته است. نتایج تحقیق نشان می دهد که شکل حوضه نیمه کشیده و از نظر تقارن توپوگرافی، نیمه متقارن است، ولی بی نظمی های موجود در نیمرخ طولی رودخانه به دلیل واحدهای لیتولوژی مختلف و ساختارهای گسلی متعدد، زیاد است. با توجه به بررسی که برروی داده های بطور دقیق صورت گرفته، جابجای هایی که عامل آن گسل بوده تنها بر روی سازند گورپی قابل مشاهده است. به این ترتیب، مجموع داده ها و شواهد زمینی در حوضه آبریزدالکی نیمه فعال بودن آن را از نظر دینامیک نیروهای درونی زمین نشان می دهد.

    کلیدواژگان: تکتونیک شاخص های ژئومورفیک حوضه آبریزدالکی
|
  • zahra hedjazizadeh Pages 5-18

    Increasing greenhouse gases could increase the frequency of changes in precipitation in different regions of the world. So, identify the effects of global warming on precipitation in a country like Iran which is located in the dry area of the earth is of great importance in planning related to water resources are. According to the study, statistical analysis method used. for analysis, total precipitation data of 34 stations from 1984 to 2012 was received from the National Weather Service. Also data of methane Gase (ppb) as one of the most important factors of global warming, the site of NOAA received. Outset this elements by method The Pearson correlation coefficient determined, afterwards long-term changes in precipitation than was calculated. The results of this study showed that, Bharhdr rainfall in the north and northwest parts of the country grew 13 mm; and Precipitation stations southern half of the country have faced long-term reduction of 46 percent. Due to the increasing amount of greenhouse gases, analysis of the data suggests a reduction of 30 mm of precipitation in summer than long-term stations in southern Iran, but in contrast rainfall in western and northern stations, an increasing of 14 mm. The results showed that the autumn precipitation is most relevant to global warming, in this season, about 24 mm of rainfall western stations to long-term decline, but the Southwest and Southeast stations surged 17 mm have experienced. Finally, the results of the Winters precipitation showed which, the West and Northwest stations were reduced 18/6 mm.

    Keywords: climate change, greenhouse gas, methane Gase, precipitation anomalies, Iran
  • abbas saidi, bahram fathi * Pages 19-34

    Rural entrepreneurship can lead to more interaction between rural and urban centers and through the expansion of rural-urban flows (including the flow of people, goods, capital, information and technology), to bilateral relations and, ultimately, to rural-urban linkages. This process, in turn, leads over time to the dynamism of rural areas and the creation of more opportunities for business activities as well as the improvement of the socio-economic conditions of rural settlements. This article examines the possibility of expanding rural entrepreneurship in the villages of Dalahoo district (Kermanshah province) and tries to show that expanding these activities and the relationships connected with them can not only lead to more interaction and connection of the villages with urban centers, but in harmony with urban centers, to the prosperity and development of rural settlements. The statistical population of the study consists of 139 rural settlements in the area, which were examined descriptively and analytically. To this end, library and field methods were used with surveying tools such as questionnaires and interviews to collect the necessary data and information. The indicators used to measure rural entrepreneurship and its effectiveness for sustainable local development included increases in employment and income levels, access to services and efforts to protect the environment. The data collected were analyzed using descriptive statistical methods and Spss and Excel software, as well as the t-test and the Pearson correlation test. The results of the study show that rural entrepreneurs in the rural Dalahu area, despite some of the area's natural potentials and socio-economic capabilities, have not been as successful and expanding as they should be, and apparently have not been able to properly bring about the rural-urban cohesion, to achieve relative sustainable development at the local level. It is mostly due to the unbalanced distribution of rural settlements and their critical distance from the regional centers, as well as lack of easy access to exchange Bazars, where improper mechanisms are overwhelming.

    Keywords: Rural Entrepreneurship, Rural-Urban Interaction, Rural-Urban Linkages, Spatial Flows, Dalahoo Area (Kermanshah
  • solmaz sanaei, Bakhtyar Ezatpanah Pages 35-54

    A city is a container composed of several elements. Since urban operations involve a large number of related elements at different decision levels, integrated urban management to coordinate efforts at different levels is an irrefutable necessity. The purpose of this research was to evaluate the integrated urban management of Tehran with a forward-looking approach. For this purpose, the documentary-library method has been used to collect information. In this research, 24 indicators have been used in 4 components (knowledge and information, education, citizen and citizen participation, management), which is used to check the association between these indicators using the MICCHA software and finally with this software. Proponents have been extracted. Wizard scenario software has been used for analyzing propagators and scenarios. The results of the research show that the integrated management situation in the city of Tehran has not been in a proper position. The extracted scenarios on Tehran's single urban management include golden scenarios, disasters and intersections, which, according to experts, are likely to materialize the catastrophe scenario in the future of Tehran. This scenario is the worst scenario. To overcome the disaster scenario and the city's tendency to improve the integrated management and to some extent align with the golden scenario of the proposals.

    Keywords: ManagementIntegrated, Management, Foresight, Tehran
  • yashar zaki, keramat Ranjbar Dastenaei * Pages 55-72

    With the expansion of cities and urbanization, especially in metropolises, many of the military areas built outside the city are located in residential areas of the city. This research seeks to answer the question of whether the existence of military areas in Isfahan affects the security of citizens? And on the other hand, considering the distance dimension, what is the relationship between the distance from the military areas in the city and the security of the citizens? Based on this, GIS and SPSS software and the Likert spectrum questionnaire have been investigated. The results of the research show that young women and young boys and young boys are severely reduced by reducing their distance from the 44th and 55th barracks of Isfahan, especially at night. Residents of residential houses during the war, given the possibility of air strikes in the military areas, feel their safety until The distance of 1500 meters is quite low and as the distance increases from the garrison, the sense of safety goes up.

    Keywords: Isfahan Citizen Security Garrison
  • Pages 73-91

    Border cities because of their specific location and margins they are exposed to all kinds of stress and current and future dependent shocks economic, social, environmental, security and political challenges. One of the most important strategies in the world to respond to these challenges is the strategy of increasing the resilience of societies. Resilience approach by improving the level of adaptation and thus reducing the level of vulnerability in border cities reduces threats from natural hazards and human crises and improving sustainable management of these areas. In this study, the Effective drivers on the resilience of Abadan border city have been identified and analyzed. To identify the effective drivers in this research, first review the existing studies based on the literature (Books, Articles, Documents, Plans) a list of effective drivers in urban resilience was extracted. In the second step, in order to understand the external forces (key drivers) using interviews and open questionnaires (Delphi technique) Academic experts and city managers were asked to introduce Key drivers of resilience in the border cities of Abadan In five studies including sections of (Economic, Social, Environmental, Institutional - Organizational and Physical - Infrastructure). After obtaining key resilience drivers, the Cross Impact Analysis (Structural) Method and Mic Mac software it was used to investigate the level and how effectiveness of drivers and Identification of Effective drivers on the Resilience of Abadan City.

    Keywords: Border Cities, Urban Resilience, Disasters, Cross Impact Analysis, Abadan City
  • Safieh Bahmani, Bahman Sahneh*, AliAkbar Najafi Kani Pages 98-99

    One of the basic prerequisites for living in rural communities is the availability of minimum facilities and welfare services. Various measures have been taken by related organizations in order to provide villagers with welfare and physical services. In order to establish a comprehensive correlation between rural development services and the creation of a support institution for rural managers, a co-opment of the diner with the aim of intellectual and financial support from the Dehairan was formed in 2009. The formation of cooperatives in rural areas can contribute to the comprehensive development of villages and accelerate them more rapidly. The formation phase of cooperatives, income generation, self-sufficiency, and lowering the cost of production and increasing the quality of the project and, in general, participation in the development and services sectors. The main objective of this research is to investigate the role of cooperatives in the development of spatial physical services in rural areas of central part of Gorgan city. This research was done in the field of field studies and applied in practice. The community of this research includes rural diners and rural influences. The main instrument of the research is self-made questionnaire by the researcher. The reliability and validity of the questionnaire were confirmed by experts and through the Cronbach alpha coefficient (alpha = 0.82). Correlation and meaningful correlations such as Friedman, Kruskal Wallis and Mann Whitney were used to assess the public satisfaction of the spatial physical services of the cooperative. The results of the findings showed that the cooperatives in the areas of infrastructure and welfare services have managed to achieve success, but in the areas of space and rural development, they have not achieved much success, on the other hand, the lack of the enumeration of councils and cooperative members of the dormitories It is for such cooperatives to be one of the most important problems in relation to their duties.

    Keywords: Cooperative, Dehayari, Physical Development, Infrastructure Services, Rural Identity
  • Hassan Khosravi *, Hamed Eskandari Damaneh, Hossein Azarnivand, Aliakbar Barati Pages 110-127

    هn this study, the temperature and precipitation monthly averages of two synoptic stations of Bandar-Abbas and Minab were investigated during two periods (2044-20-2015 and 2074-2074) based on the general atmospheric circulation model outputs (CanESM2) and three scenarios (RCP2.6, RCP4.5 and RCP8.5). Then, the trend of these two parameters was evaluated using Mann-Kendall (MK) test. Also, the simulated and observational data were evaluated using three coefficients including NS, R2, RMSE. The investigation of these coefficients showed high ability of SDSM model for modeling of precipitation and temperature parameters at both stations. According to the results, annual precipitation in RCP2.6 scenario of Bandar-Abbas synoptic station and RCP4.5 and RCP8.5 scenarios of Minab station will decrease and the most reduction of rainfall will be related to Minab synoptic station. The average amount of temperature for the future in RCP8.5 emission scenario is more than other emission scenarios. Generally, these results indicated that temperature values will increase at the beginning of the 21st century in the Minab Plain, and the rainfall will increase just in RCP2.6 scenarios. While in the middle of the 20th century (2074-2045) at Minab and Bandar-Abbas synoptic stations, the temperature reduction is observed only in the RCP2.6 scenarios on an annual scale. Therefore, considering the reduction of rainfall and increasing of temperature and also their role in evapotranspiration enhancement, planners and authorities are recommended to seek solutions for proper management of water resources and modification of utilization methods in these areas, especially in the agricultural section and also use solutions to adapt to the new weather conditions in these regions.

    Keywords: Climate Change, Fifth Report, Scenario, Arid Regions
  • ali shahdadi* Pages 128-146

    Despite the central role of food production, villagers are now one of the most vulnerable groups in terms of food security due to climate, economic and social changes. Changes in food patterns have led to poor nutrition and severe food insecurity in these settlements due to the poor power and access of villagers to the supply of basic food. This research attempts to answer the question of how dietary patterns among rural households in Jiroft city are affected and what factors affect it. The survey was conducted using a survey method and a questionnaire. The theoretical model of research with the approach of land management has identified three types of environmental, social and economic factors as the main factors explaining the patterns of popular food among villagers. Findings of the research show that rural households had a total of 14 main lunches and dinners per week; rice (average 4.99 times); artificial sugars such as sugar, sugar and sweetmeats (average 4.71 times) and dairy products (average 4.7 Times) and fish and shrimp (average 1.61 times). The consumption of rice among the villagers was significantly correlated with consumption of other foods including milk and herbs, vegetables and fruits, legumes, and chicken grass (with the acceptance of the positive effect of the symmetry of the data collection time on harvesting the consumption of rural households ) Access to water needed for agricultural and livestock production is the most important factor explaining the use of milk and its products among rural households (R = 0.47, F = 5.628, Sig = 0.028). In sum, the annual income associated with the sale price of agricultural products is the most important factor explaining how the consumption of food, especially consumption of meat, dietary foods, canned foods, etc. with (R = 0.51, F = 11.615, Sig = 0.002) and how much interest They consume food with (R = 0.52, F = 7.44, Sig = 0.013).

    Keywords: food security, village, nutrition pattern, land use planning, Jiroft city
  • seyed ali hosseini Pages 147-167

    In the history of Iran's proliferation, the government, as the most important political agents, have consistently played the most effective role in the transformation of spatial structures, including cities. These changes in the role of cities and the role played by the government set the stage for strengthening the city's economy, the development and expansion of cities and urbanization. The purpose of this research is to investigate and analyze the most important effects of political divisions on urban Sprawl in Qom using structural analysis model. The research method is descriptive-analytical and the method of collecting library and field information. Data gathering tool is a questionnaire and a checklist. Validity of the questionnaire was confirmed using expert opinion. Structural analysis of futures research model is used to analyze the information. For this purpose, 29 factors were identified as the primary factors according to experts. Finally, the MIC MAC software was used to analyze and rank the indicators used in the structural analysis model and the GIS software to draw maps and layers of information. The results showed that improving the status of a city in the levels of country division, especially the transformation of the city into the provincial capital, can be achieved through four factors of population growth and migration, rising land prices and its stock exchange, the expansion of the state structure and the need for regional services, urban Sprawl overnight. Also based on the results of three factors, the concentration of capital in the city, the establishment of political representatives of the government and the development of industries in the city center were selected as the most important and effective political factors affecting the urban Sprawl in Qom.

    Keywords: Changes in political divisions urban Sprawlstructural analysis model city of Qom
  • Pages 168-185

    Quantitative measurements allow geomorphologists to compare genuinely and reasonably different landforms and compute morphological indices. This is useful in regionally identifying and describing, for example, tectonic activity. Rivers and drainage networks are one of the most important complications that are very sensitive to tectonic variations. The purpose of this study is to investigate the active tectonics of the Dalaki catchment area using geomorphic indices. In this baseline, six indicators of Bs drainage basin, Hyssometric integral Hi, T transverse T-axis symmetry, I-factor, D-drainage index, and SL-Lagardian length are used. In the study of the relationship between tectonics and morphometry in the studied basin, topographic, geological, topographic maps, geology, meteorology, hydrology, satellite imagery from trustees were prepared and after necessary processing for the research purposes Has been used. The results of the study show that the shape of the semi-arid and semi-symmetrical topographic symmetry is high, but the disturbances in the longitudinal profile of the river are high due to different lithology units and numerous fault structures. According to the survey on accurate data, the displacements that caused the fault are only visible on the Gurpi Formation. In this way, the aggregate data and ground evidence in the aquifer basin is semi-active in terms of the dynamics of the internal forces of the earth.

    Keywords: Tectonic Geomorphic Indices Basin Dalaki