فهرست مطالب

مجله پژوهش های پنبه ایران
سال هشتم شماره 1 (پیاپی 15، بهار و تابستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/11/01
  • تعداد عناوین: 12
|
  • سمیه صادقی*، مجتبی مرادزاده اسکندری، فاطمه ازاددیسفانی، احمد درخشان صفحات 1-16

    قارچ Fusarium solani یکی از مهم ترین عوامل در مرگ گیاهچه پنبه به شمار می آید. یکی از روش های کنترل این بیماری ضدعفونی بذر پنبه با قارچ کش های شیمیایی و ترکیبات بیولوژیک است. هدف از این پژوهش امکان جایگزینی ترکیبات بیولوژیک subtilis Bacillus به جای سموم شیمیایی برای ضدعفونی بذر بود. ترکیبات بیولوژیک مورد بررسی شامل سوپرنیتروپلاس، بیوسوبتیل، کمپانیون بودند. در آزمایش زیست سنجی کشت متقابل مشخص گردید جدایه های subtilis B. استخراج شده از ترکیبات تجاری بیولوژیک بیوسوبتیل، کمپانیون و جدایه بومی B96 subtilis B. به ترتیب با میزان 67/46، 67/44 و 67/41 درصد موثرترین جدایه ها از نظر ممانعت -کنندگی از رشد قارچ F. solani بودند. ترشحات فرار جدایه بیوسوبتیل و سوپرنیتروپلاس، به ترتیب با میزان 77/12 و 19/10 درصد بیشترین تاثیر را در جلوگیری از رشد پرگنه قارچ داشتند. از میان چهار قارچ کش مورد بررسی، قارچ-کش کاربوکسین تیرام (ویتاواکس 75%) با درصد بازدارندگی (06/49) بیشترین و قارچ کش ایمازالیل (فونگافلور 5%) با درصد بازدارندگی (91/9) کمترین تاثیر را در جلوگیری از رشد میسیلیوم قارچ بیمارگر داشتند. در آزمایش های گلخانه بذور پنبه ورامین با ترکیبات تجاری بیولوژیک، سوسپانسیون جدایه بومی B96 و قارچ کش های مورد آزمایش با سه غلظت متفاوت ضدعفونی و در خاک مایه زنی شده با قارچ بیمارگر کشت شدند. نتایج نشان داد تیمار بذر همراه با ترکیب بیوسوبتیل، موثرترین ترکیب بیولوژیک از نظر کنترل بیماری مرگ گیاهچه بوده است و این ترکیب از نظر کنترل بیماری با قارچ کش کاربوکسین تیرام برابر بود. نتایج کلی حاکی از آن بود امکان جایگزینی سموم شیمیایی رایج با برخی ترکیبات بیولوژیک به صورت ضدعفونی بذر جهت کنترل بیماری مرگ گیاهچه وجود دارد.

    کلیدواژگان: بازدارندگی، مرگ گیاهچه، قارچ کش بیولوژیک
  • رمضان ساوری، محسن آزادبخت، شهرام نوروزیه*، علی متولی صفحات 17-34

    در این تحقیق برخی خواص مکانیکی بذر پنبه رقم لطیف تحت بارگذاری شبه استاتیک با استفاده از دستگاه اینسترون سنتام شامل نیروی شکست، انرژی شکست، کرنش و چغرمگی در سه جهت بارگذاری طول، عرض و ضخامت، سه سرعت بارگذاری 7 و 5، 3 میلی متر بر دقیقه و در دو حالت کرک دار و بدون کرک (کرک زدایی با اسید سولفوریک) برطبق آزمایش فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی در 9 تکرار مورد بررسی قرارگرفت. نتایج نشان داد که بیش ترین و کم ترین نیروی شکست در حالت بدون کرک در سرعت بارگذاری 3 و 7 میلی متر بر دقیقه به ترتیب به میزان 86/87 و 5/51 نیوتن می باشد. همچنین بیشینه و کمینه انرژی شکست در حالت کرک دار بترتیب در جهت بارگذاری طولی و ضخامت 76/58 و 16/29 میلی ژول است. بیش ترین انرژی شکست در حالت بدون کرک در سرعت بارگذاری 3 میلی متر بر دقیقه بمقدار60 میلی ژول و کم ترین آن در حالت کرک دار، در سرعت بارگذاری 7 میلی متر بر دقیقه به میزان 47/32 میلی ژول است. بیشینه و کمینه مقدار چغرمگی در در حالت بدون کرک در جهت بارگذاری عرضی (55/0 میلی ژول بر میلی متر مکعب) و در حالت کرک دار در بارگذاری در راستای ضخامت (24/0 میلی ژول بر میلی متر مکعب) مشاهده شد. بالاترین مقدار چغرمگی در حالت بدون کرک در سرعت بارگذاری 3 میلی متر بر دقیقه به مقدار 53/0 میلی ژول بر میلی متر مکعب و پایین ترین مقدار آن در حالت کرک دار 3/0 میلی ژول بر میلی متر مکعب مربوط به سرعت 7 میلی متر بر دقیقه بود. بیش ترین کرنش بذر پنبه در حالت کرک دار، در جهت بارگذاری عرضی، 227/0 و کم ترین کرنش در حالت بدون کرک و در جهت بارگذاری طولی 104/0 بدست آمد. همچنین بیشینه کرنش در سرعت بارگذاری 5 میلی متر بر دقیقه به مقدار 217/0 بود.

    کلیدواژگان: بذر پنبه، کرک، رقم لطیف، خواص مکانیکی
  • ویدا ورهرامی*، سمیه شالباف صفحات 35-46

    کشور ایران یکی از پهناورترین کشورهای جهان می باشد که تنوع اقلیمی و آب و هوایی قابل ملاحظه ای دارد، از این روکشاورزی در ایران از رونق قابل توجهی برخوردار است. پنبه یکی از محصولات کشاورزی است که به عنوان نهاده در صنعت نساجی به کار رفته و از این منظر دارای اهمیت زیادی است. در این مطالعه،  اطلاعات مربوط به پنج استان خراسان رضوی، خراسان شمالی، خراسان جنوبی، فارس و گلستان که سطح زیر کشت و میزان تولید پنبه آنها قابل توجه بود برای سال های 1385 تا 1392 در نظر گرفته شد و با استفاده از روش داده های تابلویی اثر شوک های قیمت انرژی بر تولید پنبه بررسی گردید. برای محاسبه قیمت انرژی از "شاخص دیویژیا" استفاده شد که با روش مورک به اثر افزایشی و کاهشی قیمت انرژی تفکیک شد. یافته ها حاکی از این است که اثر افزایشی و کاهشی قیمت انرژی بر میزان تولید پنبه در استان های مورد بررسی نامتقارن می باشد. از طرفی اثر افزایشی قیمت انرژی بر میزان تولید پنبه بیشتر از اثر کاهشی قیمت انرژی بر آن است. طبق یافته های برآورد قیمت پنبه اثر مثبت بر میزان تولید پنبه در استان های منتخب دارد.

    کلیدواژگان: میزان تولید پنبه، شوک قیمت انرژی، اثر نامتقارن، سطح زیر کشت
  • محمود مالی*، ابراهیم زینلی، افشین سلطانی، قربان قربانی نصرآباد صفحات 47-65

    کاهش سهم تبخیر از سطح خاک به مدد کم خاک ورزی و حفظ بقایا و افزایش سهم تعرق گیاهی از مهمترین استراتژی های بهبود عملکرد گیاهان زراعی می باشد. به منظور مطالعه اثر خاک ورزی و مدیریت بقایای گندم بر صفات مورفولوژیک، عملکرد و کارایی مصرف آب پنبه، آزمایشی ه صورت استریپ پلات در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در چهار تکرار در ایستگاه تحقیقات پنبه هاشم آباد گرگان اجرا شد. خاک ورزی در چهار سطح بی خاک ورزی، خاک ورزی متداول، دیسک و کمبینات و مدیریت بقایای گندم در سه سطح حذف کامل بقایا، بقایای ایستاده و حفظ کامل بقایا بود. نتایج نشان داد میانگین عملکرد کل وش در دو سال آزمایش از 1183 کیلوگرم در هکتار در ترکیب تیماری آماده سازی زمین با دیسک و حذف کامل بقایا تا 2563 کیلوگرم در ترکیب تیماری آماده سازی زمین با کمبینات و حفظ کامل بقایا متغیر بود. در تمام نظام های خاک ورزی بیشترین عملکرد وش از دو تیمار حفظ کامل بقایا و حفظ کلش به دست آمد و حذف کامل بقایا سبب کاهش معنی دار عملکرد نسبت به دو تیمار مذکور شد. همچنین، تاثیر تیمارها برکارایی مصرف آب بسیار شبیه عملکرد کل وش بود. میانگین کارایی مصرف آب از 33/0 کیلوگرم وش بر متر مکعب آب در ترکیب تیماری حذف کامل بقایا به علاوه خاک ورزی متداول تا 77/0 کیلوگرم وش بر متر مکعب آب مصرفی در ترکیب تیماری حفظ کامل بقایا به علاوه کاشت با کمبینات متغیر بود. در تمام نظام های خاک ورزی کارایی مصرف آب در تیمار حذف بقایا به طور معنی داری از تیمارهای حفظ کامل بقایا و حفظ کلش کمتر بود.

    کلیدواژگان: بی خاک ورزی، تعداد غوزه در بوته، رقم گلستان، زودرسی
  • محسن سیلسپور* صفحات 67-83

    طی یک آزمایش مزرعه ای در مزرعه تحقیقاتی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان تهران در یک خاک آهکی با 42/0 میلی گرم در کیلوگرم بور قابل جذب و 53/0 میلی گرم در کیلوگرم روی قابل جذب، اثر کاربرد بور و روی بر خصوصیات کمی و کیفی پنبه رقم ورامین (Gossypium hirstitum var Varamin) با طرح آماری بلوک های کامل تصادفی در قالب فاکتوریل با 16 تیمار مورد ارزیابی قرار گرفت. تیمار بور شامل چهار سطح مصرف بور از منبع اسید بوریک (صفر، 5 و 10کیلوگرم در هکتار مصرف در خاک و یک تیمار برگ پاشی) و تیمار روی شامل چهار سطح مصرف روی از منبع سولفات روی (صفر، 30 و 60 کیلوگرم در هکتار مصرف در خاک و یک تیمار برگ پاشی) در نظر گرفته شدند. اثر بور، اثر روی و اثر متقابل بور و روی بر عملکرد وش، اجزای عملکرد و خصوصیات کیفی الیاف پنبه معنی دار بود. بیشترین عملکرد وش، تعداد غوزه در بوته، وزن تک غوزه، فاصله میان گره و ارتفاع بوته و طول الیاف از تیمار برگ پاشی توام بور و روی، هر کدام با غلظت پنج در هزار، حاصل شد. جهت حصول به حداکثر عملکرد وش و ارتقای خصوصیات کیفی الیاف، مصرف توام روی و بور به صورت برگ پاشی با غلظت پنج در هزار، دو بار در طول دوره رشد، توصیه می گردد.

    کلیدواژگان: عملکرد وش، الیاف، برگ پاشی، بور، روی
  • ولی الله حسینی، محمد آرمین* صفحات 85-102
    تری فلورالین (ترفلان) اصلی ترین علف کش خاک مصرف برای کنترل علف های هرز پنبه است. استفاده از دزهای کاهش یافته علف کش ها در تلفیق با افزایش توان رقابتی گیاه، یکی از استراتژی های مهم در مدیریت پایدار علف های هرز است. به منظور بررسی امکان کاهش دز مصرفی علف کش تری فلورالین در پنبه در شرایط کشت رایج و فواصل ردیف خیلی کم آزمایشی به صورت فاکتوریل، در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در سال زراعی 95-1394 در شهرستان سبزوار انجام شد. فاکتورهای مورد بررسی عبارت بودند از: نظام کشت (رایج؛ فواصل ردیف 70 سانتی متر) و بسیار باریک؛ (فاصله ردیف 20 سانتی متر) و مقادیر علف کش در غلظت های (0، 25، 50، 75 و 100 درصد مقدار توصیه شده (1440 گرم ماده موثره در هکتار). نتایج نشان داد که وزن و تعداد غوزه در بوته در کشت با فواصل ردیف خیلی باریک در کلیه مقادیر علف کش مصرفی کمتر از کشت با فواصل رایج بود. کشت در فواصل ردیف خیلی باریک، حداکثر وزن خشک علف هرز (115 گرم در مترمربع) کمتری در مقایسه با کشت در فواصل ردیف رایج (140 گرم در مترمربع) داشت. عدم کاربرد علف کش در فواصل ردیف خیلی باریک 90/69 درصد و در کشت با فواصل رایج 81 درصد عملکرد وش را کاهش داد. در مجموع نتایج نشان داد بر اساس درصد کاهش قابل قبول 5 درصدی عملکرد وش در سیستم کشت با فواصل ردیف خیلی باریک تا 25 درصد می توان دز مصرفی علف کش را کاهش داد، در حالی که در سیستم کشت با فواصل ردیف رایج امکان کاهش دز مصرفی علف کش وجود ندارد.
    کلیدواژگان: پنبه، سیستم کاشت، مقادیر کاهش یافته علف کش، کاهش عملکرد
  • الهام مقیسه، الهام فغانی*، شادمان شکروی، مریم کلاهی صفحات 103-118
    شوری یکی از مهمترین عوامل غیرزیستی محدود کننده رشد و عملکرد گیاه است، همزیستی مایکوریزایی در تعدیل اثرات تنش شوری در گیاهان نقش بسزایی دارد. این پژوهش با هدف ارزیابی ارقام مختلف پنبه در غلظت های مختلف شوری و تعیین مناسب ترین رقم در همزیستی با مایکوریزا به‎واسطه تاثیر در سنتز کربوهیدرات ها و پارامترهای رشد گیاه انجام شد. این تحقیق به‎صورت فاکتوریل در قالب بلوک کامل تصادفی که سه سطح شوری خاک شامل شاهد (غیر شور)، کمتر از 4 دسی‎زیمنس بر متر (شوری متوسط)، 9-8 دسی‎زیمنس بر متر و 13-12 دسی‎زیمنس بر متر (شوری زیاد) به‎صورت فاکتور اصلی و سه رقم بذر پنبه کرک زدایی شده (گلستان،  Termez 14و برگ پهن قرمز) با دو سطح مایکوریزاRhizophagus intraradices  (عدم تلقیح با قارچ و تلقیح با قارچ) در فاکتور فرعی با سه تکرار در گلخانه کشت شدند. صفات تعداد برچه، تعداد بذر در برچه، وزن بذر، وزن الیاف، وزن کاسبرگ، طول بذر، قطر بذر، حجم ریشه، طول ساقه و طول ریشه، غلظت کربوهیدرات های پوسته و آندوسپرم بذر)گلوکز، گزیلوز، رامنوز و نشاسته(و درصد همزیستی قارچ مایکوریزا با ریشه گیاه مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد رقم برگ پهن قرمز، بیشترین غلظت مونوساکاریدی و پلی ساکاریدی پوسته و آندوسپرم بذر را در همزیستی با مایکوریزا و در شوری متوسط داشت و در همین شرایط دارای بیشترین مقدار وزن بذر و طول ریشه بود. افزایش غلظت کربوهیدرات به‎واسطه همزیستی با مایکوریزا نقش موثری در افزایش تحمل به تنش شوری در رقم برگ پهن قرمز نشان داد.
    کلیدواژگان: پارامترهای رشد، پنبه، شوری، کربوهیدرات، مایکوریزا
  • ابوطالب عزیزی، حمید مدنی*، موسی الرضا وفایی تبار، حسین حیدری شریف آباد، اسلام مجیدی هروان صفحات 119-135

    این پژوهش به منظور بررسی روند گلدهی و تولید غوزه در تراکم های مختلف کشت ارقام پنبه در سال 1396 در منطقه ورامین انجام شد. در این تحقیق پنج رقم پنبه شامل ورامین، شیرپان 603، کوکر 100، NO200 و SP731 در سه تراکم کاشت 5/5، 6/4 و 12/8 بوته در مترمربع با استفاده از آزمایش فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار مورد ارزیابی قرار گرفتند. تعداد گل و تاریخ گلدهی در ارقام مورد مطالعه به مدت 11 هفته (10 تیر تا 24 شهریور) شمارش شدند. نتایج تجزیه واریانس نشان داد اثر تراکم گیاهی روی تعداد گل، تعداد غوزه و وزن وش تولید شده در سطح 1% و وزن الیاف در سطح 5% معنی دار بود. همچنین با افزایش تعداد بوته در واحد سطح، تعداد گل، تعداد غوزه، وزن غوزه و وزن الیاف کاهش یافت. به طوری که با افزایش تراکم از 5/5 به 6/4 و 12/8 بوته در مترمربع، متوسط تعداد گل از 40/97 به 38/83 و 28/25 گل در بوته و متوسط تعداد غوزه از 18/64 به 17/16 و 11/94 غوزه در بوته کاهش نشان داد. در این بررسی درصد ابقاء غوزه تفاوت معنی داری در تراکم های مختلف گیاهی نداشت. یافته های این پژوهش نشان داد اوج گلدهی و تشکیل غوزه در هفته یازدهم پس از کاشت و دریافت حدود 1148 درجه روز رشد تجمعی رخ داد. نتایج نشان داد بیش از 91% غوزه ها از گل های ظاهر شده تا پایان هفته سیزدهم به وجود آمدند.

    کلیدواژگان: ابقاء غوزه، پنبه، دما، گلدهی، وش
  • علی نادری عارفی* صفحات 137-153

    پژوهش حاضر با هدف بررسی پاسخ‏های فیزیولوژیک ژنوتیپ‏های مختلف پنبه به تنش خشکی در سال 94 در ایستگاه تحقیقات کشاورزی گرمسار اجرا شد. آزمایش به صورت اسپلیت پلات فاکتوریل در قالب طرح بلوک‏های کامل تصادفی در سه تکرار انجام شد. عامل اصلی ژنوتیپ‏های پنبه (G) شامل ترمز 14 (تتراپلویید، گونه G.barbedense)، بومی سرخه و گرمسار (دیپلویید، گونه G. herbaseum) و ورامین (تتراپلویید، گونه G. hirsutum) در چهار سطح و عامل‏ فرعی شامل تنش خشکی (S در دو سطح؛ عدم تنش یا حفظ رطوبت در حد ظرفیت زراعی و تنش متوسط یا آبیاری در خاک با رطوبت 40 درصد ظرفیت زراعی) و سه زمان نمونه‏برداری (D؛ 7، 14 و 21 روز پس از آخرین آبیاری) بود که به صورت فاکتوریل (S×D) مورد بررسی قرار گرفتند. تنش خشکی محتوای رنگیزه‏های فتوسنتزی شامل انواع کلروفیل و کاروتنوییدها را افزایش می‏دهد. همچنین با اعمال تنش میزان پرولین و قند محلول افزایش یافت. ارقام بومی دیپلویید گرمسار و سرخه از نظر این صفات نسبت به ارقام تتراپلویید ورامین و ترمز 14 برتری نشان دادند. با افزایش فاصله از آخرین آبیاری، میزان آنتی‏اکسیدان‏های غیرآنزیمی شامل پرولین و کاروتنوییدها بیشتر شد. تنش خشکی باعث پراکسیده شدن لیپیدهای غشایی و افزایش میزان مالون‏دی‏آلدیید گردید که در این زمینه نیز ارقام تتراپلویید و تجاری حساس‏تر از ارقام بومی بودند. نتایج نشان می‏دهد که رقم‏های بومی از پتانسیل‏های فیزیولوژیکی گوناگونی برای کاهش اثرات تنش برخوردارند که ترکیب این توانمندی با پتانسیل بالای عملکرد ارقام برتر تجاری می‏تواند به افزایش تولید پنبه در شرایط کم آبی کمک کند.

    کلیدواژگان: اسمولیت، پرولین، کاروتنوئید، مالون دی‏آلدئید
  • روح الله فائز*، محمد رضی نتاج صفحات 155-162

    کاشت پنبه در فاصله ردیف های کمتر از 40 سانتی متر، کشت بسیار باریک (Ultra-narrow row) یا اصطلاحا UNR گفته می شود. در این تحقیق اثر فاصله ردیف های کشت بسیار باریک و فاصله ردیف های متداول در ارقام مختلف بر تراکم جمعیت کرم قوزه مطالعه شد. ارقام مورد بررسی در این پژوهش شامل ساحل، سپید و گلستان به عنوان فاکتور اول و فاصله کاشت های 20×80 (فاصله کشت متداول) و 20×25 (فاصله کشت بسیار باریک) سانتی متر به عنوان فاکتور دوم در نظر گرفته شدند. طرح آزمایشی به صورت بلوک های کامل تصادفی با 3 تکرار در ایستگاه تحقیقات پنبه هاشم آباد، گرگان اجرا گردید. نتایج تجزیه واریانس داده هادر دوسال آزمایش نشان داد اثر ارقام بر فاصله ردیف های کشت به لحاظ صفت عملکرد و تراکم جمعیت کرم قوزه پنبه معنی دار است. بیشترین میانگین وش پنبه مربوط به رقم گلستان با فاصله کاشت رایج (80×20سانتی متر) به میزان 3855 کیلوگرم و کمترین عملکرد هم مربوط به رقم ساحل با فاصله ردیف کشت رایج و با میانگین محصول 1052 کیلوگرم در هکتار بود. بررسی نتایج مقایسه میانگین های صفت تراکم جمعیت کرم قوزه نشان داد تاثیر رقم بر فاصله ردیف های کشت معنی دار است و بیشترین تراکم جمعیت این آفت مربوط به رقم گلستان با فاصله ردیف های کشت رایج، با میانگین 65/0 عدد مراحل رشدی در هر بوته است. همچنین کمترین تراکم جمعیت آفت مربوط به رقم ساحل با فاصله کاشت های 80×20 و 25×20 سانتی متر، به ترتیب با میانگین های 25/0 و 23/0 عدد مراحل رشدی در هر بوته است.

    کلیدواژگان: ارقام پنبه، فاصله کاشت، کشت بسیار باریک، کرم قوزه
  • حمید وکیل زاده انارکی*، حسین حیدری شریف آباد، محمدحسن شیرزادی، داود درویشی زیدآبادی صفحات 163-178
    به منظور ارزیابی اثر کشت گلدانی، تاریخ کاشت و زمان برداشت روی عملکرد پنبه ی رقم خرداد در اقلیم نیمه گرمسیری ارزوییه- کرمان آزمایشی طی سال های 1396 و 1397 انجام شد. آزمایش در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی و به صورت اسپلیت پلات در زمان در سه تکرار اجرا شد. تیمار ها عبارت بودند از: الف- انتقال گلدان در سه سطح: 1- اول خرداد (کاشت در گلدان اول اردیبهشت ماه)، 2- 20 خرداد (کاشت در گلدان 20 اردیبهشت ماه) و 3-10 تیر (کاشت در گلدان 10 خرداد) به عنوان کرت اصلی، ب- روش کشت در سه سطح: 1- گلدان تک بوته ای، 2- گلدان دو بوته ای و 3- کشت مستقیم بذر (به عنوان کرت فرعی یک) ج- برداشت در سه سطح: 1- چین اول (اول آبان ماه)، 2- چین دوم (15 آبان ماه) و3- چین سوم (30 آبان ماه) (کرت فرعی دو). نتایج نشان داد که کشت دو بوته ای در تاریخ کاشت اول خرداد در مقایسه با کشت مستقیم بذر در همین تاریخ، تعداد غوزه در بوته (4/49%) عملکرد وش (6/78%)، عملکرد پنبه دانه (72%)، عملکرد الیاف (107%)، ارتفاع بوته (3/35%) و کارایی مصرف آب را (89%) در چین 1 بهبود داد .کشت تک بوته ای در همین تاریخ کاشت در مقایسه با کشت مستقیم بذر در رتبه بعدی قرار گرفت. با انتقال گلدان از اول خرداد به 20 خرداد و 10 تیر این روند بهبود در کشت دو بوته ای و تک بوته ای نیز مشاهده شد که بیانگر کارایی بهتر کشت گلدانی نسبت به کشت مستقیم بذر در تاریخ کاشت تاخیری منطقه ارزوییه استان کرمان می باشد.
    کلیدواژگان: برداشت، پنبه، کاشت تاخیری، کاشت گلدانی
  • محمودرضا رمضانپور*، قربانعلی روشنی، ساره رجبی اگره صفحات 179-194

    با توجه به تاثیر نیتروژن و منیزیم در کاهش قرمزی رنگ برگ و عملکرد پنبه تحقیقی با طرح آماری بلوک های کامل تصادفی به صورت فاکتوریل در سه تکرار انجام شد. فاکتور اول شامل دو رقم پنبه (سای اکرا و بختگان) و فاکتور دوم شامل 10 سطح تیمار کودی شامل 1- فسفر و پتاسیم بر اساس آزمون خاک، 2- نیتروژن، فسفر و پتاسیم بر اساس آزمون خاک (شاهد)، 3- نیتروژن، فسفر و پتاسیم به همراه برگپاشی نیم درصد سولفات منیزیم، 4- نیتروژن، فسفر و پتاسیم به همراه برگپاشی یک درصد سولفات منیزیم، 5- نیتروژن، فسفر و پتاسیم به همراه برگپاشی یک درصد اوره، 6- نیتروژن، فسفر و پتاسیم به همراه برگپاشی دو درصد اوره، 7- نیتروژن، فسفر و پتاسیم به همراه برگپاشی نیم درصد سولفات منیزیم و یک درصد اوره، 8- نیتروژن، فسفر و پتاسیم به همراه برگپاشی نیم درصد سولفات منیزیم و دو درصد اوره، 9- نیتروژن، فسفر و پتاسیم به همراه برگپاشی یک درصد سولفات منیزیم و اوره، 10- نیتروژن، فسفر و پتاسیم به همراه برگپاشی یک درصد سولفات منیزیم و دو درصد اوره بود. بررسی آماری داده ها نشان داد اثر رقم بر وزن غوزه، تعداد شاخه زایشی، تعداد غوزه بارور و درجه قرمزی رنگ برگ معنی دار بود. همچنین اثر تیمارهای کودی بر عملکرد، وزن غوزه، تعداد غوزه نابارور و ارتفاع بوته پنبه در سطح یک درصد و قرمزی رنگ پنبه در سطح پنج درصد معنی دار شد. نتایج مقایسه میانگین داده ها نشان داد که بیشترین و کمترین عملکرد در هر دو رقم سای اکرا و بختگان به ترتیب در تیمار مصرف پایه کود نیتروژن به همراه برگپاشی نیم درصد سولفات منیزیم و یک درصد اوره و در تیمارهای شاهد مشاهده شد.

    کلیدواژگان: پنبه، قرمزی رنگ برگ، کود منیزیم، کود نیتروژنه، وش
|
  • S. Sadeghi *, M Eskandari, F Azad Disfani, A. Derakhshan Pages 1-16

    Fusarium solani is one of the most important agents to cause cotton seedling damping-off. The best method to control this disease is the seed coating with chemical fungicides and biological compounds. In this research, the purpose was to replace biological compounds containing Bacillus subtilis with chemical pesticides. Biological commercial products (Super nitro plus, Biosubtil, and Companion) were evaluated in this study. The results showed that the purified B. subtilis isolates from Biosubtil, Companion, and the native isolate B96 had the most inhibition percentage of F. solani growth by 46.67%, 44.67%, and 41.67%, respectively in dual-culture test. Also, the purified B. subtilis isolates from Biosubtil and Super nitro plus showed the highest inhibition percentage of F. solani growth in volatil compounds test by 12.77 and 10.19 %, respectively. Among the investigated fungicides, Carboxin Thiram with 49.06% had the highest and Imazalil (Fungaflor 5%) with 9.91% had the least effect on mycelium growth inhibition of F. solani. In the greenhouse studies, Varamin cottonseed was treated with three different concentrations of each biological compound, suspension isolates B96 and Carboxin Thiram (75%WP), Triadimenol (7.5%DS), Iprodione-Carbendazim (52.5%WP), Imazalil, and then they planted in the contaminated soil with the pathogen. Biosubtil was the most effective treatment for the control of seeding damping-off in cotton and this compound was equivalent to Carboxin Thiram for disease control. The results showed that the possibility of replacing common chemical pesticides with some biological compounds for cottonseeds treatment.

    Keywords: damping-off, biological Fungicid, Inhibition
  • R. Savari, M. Azadbakht, Sh. Nowrouzieh *, A. Motevali Pages 17-34

    In this study, two modes of fuzzy and delinted cottonseed (Latif cultivar) were quasi-statically loaded in the length, width, and thickness orientations by Santam-STM5. Some mechanical properties were measured including seed rupture force, rupture energy, strain, and toughness, and a factorial test with a completely randomized design was used to study the effect of three levels of velocities of loading (3, 5, and 7 mm.min-1) on cottonseeds. Results showed that the maximum and minimum force to rupture in delinted cotton seed at loading speed 3 and 7 mm/min were 87.86 and 51.5 N respectively. Also, the highest and lowest energy required to rupture in fuzzy cotton seed at the longitudinal direction and thickness were 58.76 and 29.16 mJ respectively. The highest energy required to rupture in the delinted cotton seed in loading speed of 3 mm/min was 60 mJ and the lowest energy required to rupture in fuzzy cottonseed in the speed of 7 mm/min was 32.47 mJ. The maximum and minimum of toughness were obtained in the width direction in delinted cottonseed (0.55 MJ/mm3) and thickness direction in fuzzy cottonseed (0.24 mJ/mm3) respectively. The highest toughness in delinted cotton seed in loading speed of 3 mm/min was 0.53 mJ/mm3 and the lowest toughness in fuzzy cottonseed in loading speed of 7 mm/min was 0.3 mJ/mm3. The most cottonseed strain in fuzzy cottonseed in width direction was 0.227 and the lowest strain in the delinted cotton seed in the length direction was 0.104. Also, the highest strain in loading speed of 5 mm/min was 0.217.

    Keywords: Cotton seeds, linter, Latif cultivar, MECHANICAL PROPERTIES
  • V. Varahram *, S, Shalbaf Pages 35-46

    Iran is one of the wide countries which has different weather and agriculture sector is so important in Iran. Cotton is one of the agricultural productions which is used as input in the textile industry and is so important. In this paper, effective factors on Cotton production are estimated according to energy price shocks for five providences as Khorasan Razavi, Khorasan Jonoobi, Fars, and Golestan which has more Cotton production for the period of 2006 to 2013 and use from Panel Data to estimation. To estimate energy price, used from Divisia index and is composed of increased and decreased price with Mork method. Results reveal that increased and decreased effects of energy price have asymmetric effects on Cotton production. The effect of the increase in energy price is more than it's decreasing on Cotton production. Cotton price has a positive effect on Cotton production in our selective providences.

    Keywords: Cotton Production, Energy Price Shock, Asymmetric Effect, Acreage
  • M. Mali *, E. Zeinali, A. Soltani, G. Gorbani Nasrabad Pages 47-65

    Repeated tillage, in addition to the burning of post-harvest crop residues in recent decades, has caused various problems, including reduced soil fertility and increased soil water losses, resulting in reduced water use efficiency. To study the effects of type of tillage system and how to manage wheat residues on yield, and cotton water use efficiency, a field experiment was conducted in 2016 and 2017 in a randomized complete block design with four replications in Hashemabad cotton research station of Gorgan was executed. The tillage system consisted of four levels of tillage: no-tillage (NT), conventional tillage (CT), disk (DK), combinate (ComT), and crop residues management of wheat including three levels of complete removal of the remains (CRR), straw removal (SR), and preservation of residues (PR). According to the results, the average total yield in two years of the experiment was 1183 kg/ha in the land preparation with disk (DK) and complete removal of residues (CRR) up to 2563 kg/ha in the land preparation with combinates (ComT) and preservation of residues (PR) was variable. In all tillage systems, the highest yield is related to (PR) and (SR). (CRR) significantly reduced the yield compared with those treatments. Also, the effect of treatments on water use was very similar to their effect on total yield. The average water use efficiency of 0.33 kg / m 3 of water consumed in the treatment of CRR, in addition to conventional tillage (CT) up to 0.77 kg / m3 of water consumed in the treatment (PR) Also, planting with (ComT) was variable. In all soil tillage systems, water use efficiency in the removal of residues was significantly less than the (PR) and (SR). Besides, the results of this study clearly showed that: a) Regardless of the tillage systems, preservation of wheat residue in the soil after harvesting can significantly improve the yield and water use efficiency of cotton, and (b) among the tillage systems, in conventional tillage (CT) system, the lowest yield and water use efficiency are obtained.

    Keywords: No-Tillage, boll per plant, Golestan cultivar, earliness
  • M. Seilsepour * Pages 67-83

    An experiment was carried out in calcareous soil with 0.42 mg.kg-1 available boron (B) and 0.33 mg.kg-1 available zinc (Zn) in research farm of Tehran agricultural and natural resources research and education center to determine the effects of boron and zinc application on quantitative and qualitative characteristics of cotton during the two-years study with using a randomized complete block design with the factorial arrangement. Different levels of boron consumption from boric acid source (0, 5, 10 kg ha-1 application in soil and one as leaf spraying treatment) as boron factor and different levels of zinc consumption from zinc sulfate source (0, 30, 60 kg ha-1) application in soil and one as foliar application were considered as zinc factor. The main effects of boron, the main effects of zinc, and the interaction effects of boron and zinc were significant on yield, yield components, and qualitative properties of cotton fibers. The highest yield, number of bolls per plant, single boll weight, intermediate distance, and plant height and fiber length were obtained from the foliar application. To maximize the yield and improve the quality of the fibers, it is recommended to use zinc and boron foliar spray at a concentration of five per thousand twice during the growing period.

    Keywords: seed cotton, FIBER, Foliar application, Boron, Zinc
  • V. Hosseini, M. Armin * Pages 85-102
    Trifluralin (Terfelan) is the main pre-plant incorporated herbicide for weed control in cotton cultivation. The use of reduced doses of herbicides in combination with increasing plant competitiveness is one of the important strategies in sustainable weed management. To Investigating the possibility of reducing the dosage of Trifluralin in Cotton (Gossypium hirsutum L.) in conventional and ultra-narrow row spacing cultivation, a field experiment was carried out in a factorial based on randomized complete block design with three replications in Sabzevar in 2015-2016. Factors were cultivation system (conventional; (70 cm row spacing) and ultra-narrow row (20 cm row spacing) and Trifluralin dosage (0, 25, 50, 75 and 100% recommended dose (1440 g ai.ha-1). The results showed that the number of bolls per plant and the weight of boll per plant in ultra-narrow row conditions, in all herbicide doses, were less than conventional. Ultra-narrow row spacing had less maximum weed dry weight (115 g.m2) compared to conventional spacing (140 g.m2). The non-application of herbicide in ultra-narrow row spacing decreased seed cotton yield by 69.99% and in conventional spacing by 81%. Overall, in ultra-narrow row condition, based on 5 percent seed cotton yield losses, the dose of herbicide can be reduced to 25%, while there is no potential for reducing herbicide dosage in a conventional spacing system.
    Keywords: cotton, Cultivation system, Low herbicide dose, yield losses
  • E. Moghiseh, El. Faghani *, Sh. Shokravi, M. Kolahi Pages 103-118
    Salinity is the most important abiotic agents limiting plant growth and yield. Mycorrhizal symbiosis can play an important role in moderate the effects on salinity in plants. This study was conducted to evaluate different cotton cultivars in different salinity concentrations and determine the suitable genotype symbiosis with mycorrhiza by effects of carbohydrates synthesis and plant growth parameters. This research was arranged as factorial in a randomized complete block design with three replications at the greenhouse. Factors included three soil salinity levels as the main plot: control (Ec -1), moderate salinity (Ec -1) and severe salinity (Ec -1) and three cottonseed cultivars (Golestan; Termez 14 and Red leaf) with two levels of mycorrhiza (Rhizophagus intraradices) (with and without mycorrhiza). The number of carpels, number of seeds in the carpel, seed weight, fiber weight, sepal weight, seed length, root volume, stem and root length, carbohydrate content in coat and endosperm seed (glucose, xylose, rhamnose, and starch), and mycorrhiza symbiosis percentage traits were studied. Data were analyzed with SAS software. Results showed that red leaf had the most monosaccharide and polysaccharide content in coat and endosperm in moderate salinity with mycorrhiza. The most seed weight and root length were in moderate salinity with mycorrhiza. Golestan cultivar had the most symbiosis percent against non-salinity. The maximum carbohydrate concentration with mycorrhizal symbiosis, showed an efficient role in improving salinity stress-tolerant in red leaf cultivar.
    Keywords: Growth parameters, cotton, Salinity, Carbohydrate, mycorrhiza
  • Abotaleb Azizi, Hamid Madani *, Mosareza Vafaie-Tabar, Hosein Heydari Sharifabad, Eslam Majidi Haravan Pages 119-135

    This research was carried out to study the flowering process and production of boll in different cultivation densities of cotton cultivars in 2017 in Varamin, Iran. In this research, five cotton cultivars including Varamin, Shirpan603, Cocker100, NO200, and SP731 in three planting densities of 5.5, 6.4, and 12.8 plants per square meter was evaluated using a factorial experiment in the form of a randomized complete block design in three replications. The number of flowers of the cultivars was counted during the period time from 1 July to 15 September (11 weeks). The results of the analysis of variance showed that the effects of plant density on flower number, number of bolls, and cottonseed were significant at 1% level and on fiber weight at 5% level. Also, with an increasing number of plants per unit area, the number of flowers, the number of bolls, boll weight, and fiber weight decreased. So, with increasing density from 5.5 to 6.4 and 12.8 plants per square meter, the average number of flowers decreased from 40.97 to 38.83 and 28.25 flowers per plant, and the average number of bolls decreased from 18.64 to 17.16 and 11.94 boll/plant. In this study, the percentage of boll retention had no significant difference in plant densities. The findings of this study showed that the peak flowering stage and boll formation occurred 11 weeks after planting by receiving about 1148 GDD. Moreover, 91% of the bolls that were made from flowers had appeared until the end of the 13th week.

    Keywords: Boll Retention, cotton, Cottonseed, flowering, temperature
  • A. NADERI AREFI * Pages 137-153

    To evaluate physiological responses of cotton genotypes to drought stress, this study was carried out in the 2015 cropping season at Garmsar agricultural research station. The experimental design was carried out in a factorial based on RCBD with 3 replications. The main plots were four cotton genotypes (G) including termus 14 (G. barbedense, tetraploid), varamin (G. herbaseum, tetraploid), Sorkhe and Garmsar landraces (G. herbaseum, Diploid). Factorial subplots (S×D) assigned to drought stress levels (S1: control or irrigation at 85% Fc and S2: irrigation at 40% Fc) and three levels of sampling time (D: 7, 14, and 21 days after final irrigation). Drought stress leads to an increase in photosynthetic pigments including chlorophyll a, chlorophyll b, and carotenoids. Drought stress also caused to increase in proline and soluble sugar contents so that Garmsar and Sorkhe varieties were superior to tetraploid ones. proline and carotenoids increased with time from the last irrigation. Drought stress leads to membrane lipid peroxidation that is demonstrated by increased amounts of Malonedialdhyde. Tetraploid genotypes, Varamin and Termuz 14 were more sensitive to drought stress than diploid ones. results showed that Sorkhe and Garmsar landraces possess physiological potentials for mitigation of drought effects. Integration of this potential with higher yields of superior commercial varieties will increase yield at water limiting conditions.

    Keywords: carotenoid, Malonedialdhyde, Proline, osmolite
  • R. Faez *, M. Razinataj Pages 155-162

    Cotton Planting in rows of less than 40 cm is called ultra-narrow row (UNR). In this study, we compared the effect of narrow row spacing and prevalent row spacing on the bollworm pest population. The varieties studied in this study including Sahel, Sepid variety, and Golestan variety as the first factor and two methods of planting distance of 20×80 and 20×25 cm was considered as the second factor the experimental design was a randomized complete block design with 3 replications and was performed at Hashemabad Cotton Research Station, Gorgan. The results of the analysis of variance of data for two years of the experiment showed that the effect of varieties on crop row spacing was significantly different in terms of crop yield and population of cotton bollworm. The highest mean was obtained for Golestan variety with common cultivation distance (80×20 cm) at 3855 kg per hectare and the lowest average was obtained for Sahel variety with commonly cultivated row spacing with an average yield of 1052 kg per hectare was obtained. The results of the comparison of means on the effect of variety on cultivation distance on bollworm population density showed a significant effect on variety row spacing. The highest population density of this pest was related to Golestan variety with average cultivation distance, with average 0.65 is the number of growth stages per plant. Also, the lowest population density of this pest was related to Sahel variety with 20×80 and 20×25 cm varieties with mean of 0.25 and 0.23 growth stages per plant, respectively.

    Keywords: Cotton varieties, planting space, Ultra Narrow Row, Boll-worm
  • H. Vakilzadeh Anaraki *, H. Heidari Sharifabad, M. H Shirzadi, Davod Darvishi Zeidabadi Pages 163-178
    A field experiment was carried out to investigate the effects of transplanting and sowing date on the yield and some quantitative traits of cotton, Khordad cultivar, in Orzouieh- Kerman subtropical climate during 2017 and 2018. Experiments were conducted as the split-plot in time based on randomized complete block design with three replications. Treatments were included: A) Planting date in three levels:1- May 22, 2- June 10 and 3- July 1 as the main plot, B) Method of cultivation in three levels: 1- single transplant cultivation, 2- double transplant cultivation, and 3- seed cultivation as the subplot, C) harvest time in three levels: 1- first harvest (October 23) 2- second harvest (November 6) and 3- third harvest (November 21) as the sub-sub plot. Results showed that double transplant cultivation at the first planting date of May 21 compared to direct seed planting at this planting date improved quantitative traits including several bolls (49.4%), lint yield (78.6%), seed cotton yield (72%), fiber yield (107%), plant height (35.3%) and water use efficiency (89%) in the first harvest. The single transplant was the second rank. For the next two planting dates, the same results were observed. Results indicated that double transplant cultivation is better than direct seed cultivation at the late planting date in the Orzouieh zone.
    Keywords: cotton, delayed cultivation, Harvesting, Transplanting
  • M.R Ramezanpoure *, G. Al Roshani, S. Rajabi Agereh Pages 179-194

    Due to the effect of nitrogen and magnesium on leaf red color reduction and their effect on yield and quantitative characteristics of cotton, this study was conducted as factorial in randomized complete block design with three replications. The first factor consisted of two cotton cultivars (Sai, Bcra and Bakhtegan) and the second factor consisted of 10 levels of fertilizer treatment (1- phosphorus and potassium fertilizers based on soil test, 2- nitrogen, phosphorus and potassium fertilizers based soil test, 3- nitrogen, phosphorus and potassium fertilizers based on soil test with foliar application0.5% magnesium sulfate, 4- nitrogen, phosphorus and potassium fertilizers with foliar application 1% magnesium sulfate, 5- nitrogen, phosphorus and potassium fertilizers with foliar application with 1% urea fertilizer, 6- nitrogen, phosphorus and potassium fertilizers with foliar application 2% urea fertilizer, 7- nitrogen, phosphorus and potassium fertilizers with foliar application 0.5% magnesium sulfate and 1% urea, 8- nitrogen, phosphorus and potassium with foliar application 0.5% magnesium sulfate and 2% urea, 9- nitrogen, phosphorus and potassium fertilizer with foliar application 1% magnesium sulfate and urea, 10- nitrogen, phosphorus and potassium fertilizers with foliar application 1% magnesium sulfate and 2% urea. Statistical analysis of data showed that the effect of cultivar on boll weight, number of reproductive branches, number of fertile bolls, and red color of leaf was significant. The results also showed that the effect of fertilizer treatments on yield, boll weight, number of infertile bolls, and cotton plant height were significant at 1% level and leaf reddening was significant at 5% level. The results of the mean comparison showed that the highest yield was observed in nitrogen fertilizer treatment with 0.5% magnesium sulfate and 1% urea and the lowest yield in NP treatments in both Sai Acra and Bakhtegan cultivars.

    Keywords: cotton, Leaf Redness, Magnesium Fertilizer, Nitrogen fertilizer, oats