فهرست مطالب

فصلنامه حقوق پزشکی
پیاپی 55 (زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/11/04
  • تعداد عناوین: 15
|
  • محمود عباسی، محمدرضا فلاح*، میثم کلهرنیا گلکار صفحات 7-22

    پاندمی کرونا، به مثابه چالشی جهانی در حوزه بهداشتی، تبعات سیاسی، اقتصادی، حقوقی، اجتماعی و فرهنگی عدیده ای را در جوامع ملی و در سطح بین المللی موجب گردیده است. مهم ترین دغدغه ها در عرصه حقوقی، وضعیت حقوق بشر در سطح نظام بین المللی و حقوق شهروندی در قلمرو نظام های ملی است. این نگرانی ها عمدتا ناظر بر تحدید حق آگاهی و دسترسی به اطلاعات، دریافت ناکافی و ناعادلانه تجهیزات بهداشتی و درمانی و نقض سیستماتیک حق حیات و حق بر سلامت، تهدید امنیت اقتصادی، کرامت انسانی، آزادی و حریم شخصی شهروندان به واسطه فقدان مدیریت دولت ها یا نقصان زیرساخت ها و کاستی در واکنش به موقع نسبت به پاندمی و همچنین سوءاستفاده از اختیارات برخاسته از شرایط استثنایی می باشد. در این مقاله، با رویکرد آسیب شناسی، چالش های حقوق بشر و شهروندی در شرایط خاص شیوع کرونا مورد تحلیل قرار گرفت و تلاش شد رهیافت هایی در عرصه سیاست حقوقی ارایه گردد. بر این مبنا، مولفه های اقدام متناسب با شرایط ضروری، التزام به حاکمیت قانون، موقتی بودن راهکارها، رفع تبعیض و جلب مشارکت شهروندان در برنامه های ملی پیشگیری از کرونا، راهبردهایی جهت تقلیل و ارتفاع نگرانی ها پیرامون تضییع مصادیق حقوق بشر در فرایند مواجهه با بحران کرونا تلقی می شوند.

    کلیدواژگان: پاندمی کرونا، حقوق بشر، حقوق شهروندی، چالش ها، رهیافت ها
  • محمد شکری*، رامین عبیری صفحات 23-45

    یکی از فعالیت های مهم اجتماعی افراد جامعه عملیات مربوط به قراردادهایی است که منعقد و اجرا می نمایند. به موجب اصل آزادی قراردادی اشخاص در تشکیل آن با شرایط دلخواه آزادانه عمل می کنند. از موانع اجرای این اصل، نظم عمومی است. بیماری کووید 19 به عنوان یک بیماری با نرخ اپیدمی زیاد با اثرات احتمالی کشنده در حال حاضر در قرارداد به عنوان بخشی مهم از فعالیت های حقوقی است. اثر این بیماری در قراردادها اهمیت شایان توجه دارد. در این بین باید مبنای اثرگذاری روشن شود و آثار حقوقی بیماری متناسب قابل طرح با توجه به نوع قرارداد با این عارضه مشخص گردد. ابتلا یا ایجاد وضعیت مشکوک به این بیماری چنانچه حین یا پس از انعقاد قرارداد باشد، هر کدام با توجه به اصول حقوقی آثاری خاص بر قرارداد دارد و اعمال آن می تواند در راستای اقدامات پیشگیرانه نقشی مهم ایفا نماید. شیوع سریع و جهان شمول آن با لحاظ فقدان درمان قطعی و واکسن، باید از موانع قراردادی تلقی شود. آنجا که فرد مبتلا و مشکوک با دخالت فیزیکی در قرارداد (اعم از تشکیل یا اجرا) اقدامات پیشگیرانه از گسترش این بیماری احتمالا کشنده را نقض می نماید، بدون تردید مصداقی از برخورد با نظم عمومی جامعه صورت می گیرد. از این رو با تعیین ضمانت اجراهای مدنی متناسب با دوران شیوع این بیماری، آثار قراردادی در راستای اقدامات پیشگیرانه باشد، حسب مورد ضمانت اجرای بطلان، انفساخ و یا توقف موقت اجرای قراردادهای افراد مبتلا و محتمل و مشکوک با توجه به نوع قرارداد، راهکار حقوقی این تحقیق است. در این تحقیق با جمع آوری داده ها و اطلاعات ویروس شناسی و بهداشتی عامل کووید 19 با استفاده از منابع و سایت های مختلف معتبر و سایت سازمان بهداشت جهانی و تطبیق وضعیت آن با فاکتورهای حقوق قراردادها از جهت ایجاد و اجرا بررسی گردید و با تحلیل حقوقی آثار این بیماری و ضرورت اجتناب از اقدامات ضد پیشگیرانه راهکار حقوقی منطبق با نظام سلامت ارایه گردید.

    کلیدواژگان: قرارداد، کووید 19، بطلان، اقدامات پیشگیرانه، نظم عمومی، نظام سلامت
  • وحید بذار* صفحات 47-67

    «کووید 19» که برای نخستین بار در دسامبر 2019 در کشور چین مشاهده شد، در مدت زمان کوتاهی در کل جهان منتشر شد و جان بسیاری از مردم جهان را گرفت. علاوه بر ادعاهای مربوط به قصور چین در ایجاد این بیماری و کوتاهی در جلوگیری از شیوع آن، این ادعا به طور جدی مطرح است که دولت چین اطلاعات مربوط به این بیماری را با تاخیر و بعضا به صورت نادرست به سازمان جهانی سلامت گزارش کرده و در نتیجه، تعهدات بین المللی خود در اساسنامه سازمان و ضمایم آن و برخی اسناد حقوق بشری را نقض کرده است. با اجازه ای که در ماده 75 اساسنامه سازمان داده شده است، هر یک از دولت های عضو سازمان می توانند در دیوان بین المللی دادگستری به مسوولیت بین المللی دولت چین به واسطه نقض تعهدات مندرج در اساسنامه استناد کند. همچنین مطابقت رفتار دولت چین با حقوق بین الملل در مواجهه با «کووید 19» می تواند در قالب یک نظریه مشورتی از دیوان درخواست شود. علی رغم میزان الزام آوری پایین نظریه های مشورتی در مقایسه با آرای ترافعی، دیوان در ارایه نظریه مشورتی تابع محدودیت های صلاحیتی و محدود به بررسی نقض تعهدات بین المللی پذیرفته شده از سوی دولت چین نیست و می تواند با فراغ بال عدم مطابقت رفتار چین با تعهدات حقوقی را در عرصه های مختلف حقوق بین الملل احراز و اعلام کند.

    کلیدواژگان: کووید 19، حقوق بین الملل، کرونا، چین، دیوان بین المللی دادگستری
  • علی اکبر جعفری ندوشن*، حسن مختاری، آزاده تقی پور جاوی صفحات 69-87

    مرگ مغزی شامل از بین رفتن کامل و غیر قابل برگشت فعالیت های مغزی است که با کمای عمیق، آپنه و عدم وجود تمامی رفلکس های ساقه مغز مشخص می شود. مساله پیوند عضو علاوه بر این که یکی از مسایل قابل بررسی و تحلیل در عالم پزشکی است در عالم فقه و حقوق هم مساله ای بسیار مهم و درخور توجه است، خصوصا در فقه مساله با حساسیت زیادی مطرح گردیده است و از آنجا که این عمل به تمامیت جسمانی افراد مرتبط است و در احکام وظیفه شرع مقدس به انسان و تمامیت جسمانی او به عنوان اشرف مخلوقات و خلیفه الله اهمیت ویژه داده می شود. ریشه چالش های اخلاقی موجود در زمینه اهدای عضو در بیماران مرگ مغزی در این است که مذاهب و فرهنگ های مختلف نمی توانند به راحتی بپذیرند که فردی که دارای علایم حیاتی است، می تواند مرده باشد و قبول این موضوع به خصوص به وسیله نزدیکان فرد بسیار مشکل است. دودلی و ترس موجود، ناشی از شک در تشخیص دقیق زمان مرگ مغزی نیست، بلکه ناشی از تشخیص زودرس مرگ فرد و اهدای زود هنگام اعضای او می باشد. از آنجایی که پیوند اعضا دارای نقش حیاتی در نجات جان انسان ها دارد و شرع مقدس نیز حیات و سلامت آدمی را به عنوان اهم واجبات مورد عنایت خاص خود قرار داده است، می توان گفت با شناخت صحیح انسان، حدود و حریم پژوهش، آموزش و درمان انسان مشخص خواهد گردید و تامین سلامت جامعه و ادامه حیات طیبه انسانی در گرو این شناخت است. همچنین برای افزایش آگاهی و نگرش مثبت کادر پزشکی و اقشار جامعه، نسبت به اهدای عضو، توصیه می گردد برنامه های آموزشی لازم در این خصوص مورد توجه قرار گیرد. در این مقاله برآنیم، تا ضمن بیان استدلال موافقین و مخالفین پیوند اعضا از مردگان مغزی به بیان مبانی حقوقی پیوند اعضا بپردازیم.

    کلیدواژگان: آگاهی، اعتماد به پزشکان، اهدای عضو، پیوند اعضا، مرگ مغزی
  • حسن فکور، عباس شیخ الاسلامی*، محمود عباسی صفحات 89-110

    پیشرفت دانش پزشکی از یکسو و ضرورت های اجتماعی و نیازهای روحی از سوی دیگر، از جمله عواملی هستند که منجر به گرایش روزافزون افراد به جراحی های پلاستیک در جوامع مختلف گردیده است. ویژگی های خاص این نوع از عملیات پزشکی در حوزه جراحی های زیبایی و ترمیمی منجر به معضلات حقوقی، اجتماعی و آسیب های جسمی و روانی بسیاری شده است. کاهش حداکثری ضریب احتمال حدوث چنین وقایعی دغدغه اکثر سیاستگذاران حوزه قضایی و متولیان حوزه سلامت در دنیا می باشد، اما متاسفانه در کشور ما قانونگذار و یا متولیان امر مبادرت به اتخاذ سیاست تقنینی و یا اجرایی مناسبی در این حیطه ننموده اند. پژوهش حاضر درصدد است تا با بررسی علل شایع بروز آسیب های جراحی پلاستیک و ترمیمی به تبیین علل و عوامل مولد این قسم از جراحی پرداخته و به تبع آن راهکارهای پیشگیری از وقوع چنین صدماتی را مورد بررسی قرار دهد.در کشور انگلستان در این گستره در سال 2016 جهت برون رفت از چالش ها و مشکلات موجود، چارچوب های نظارتی تحت عنوان «استاندارد های حرفه ای برای جراحی زیبایی» تعیین و در این راستا به تبیین و تنسیق چگونگی انجام اعمال جراحی زیبایی پرداخته است که با بهره گیری از آن می توان، کمک شایانی به از هم گسیختگی و فقدان قوانین خاص و منسجم در کشور و رعایت ملاک ها و استاندارد های مرتبط با انجام اعمال جراحی پلاستیک و ترمیمی در راستای پیشگیری و کاهش ضریب احتمال بروز آسیب ها و صدمات در این زمینه نمود.

    کلیدواژگان: جراحی پلاستیک، آسیب، پیشگیری، استانداردهای حرفه ای
  • ابوالفضل علیشاهی قلعه جوقی*، صدیقه ریاحی راد صفحات 111-139
    زمینه و هدف

    واکنش کیفری نسبت به جرم متوقف و متاثر بر محرزشدن عناصری چند همچون عنصر قانونی، عنصر مادی و عنصر معنوی است. فقدان هر یک از این عناصر موجب مخدوش شدن اهلیت جزایی افراد می شود. بیماری ها و اختلالات روانی از جمله عواملی هستند که به دلیل تاثیر بر عنصر روانی جرم، موجب تغییر در مجازات می شوند. سندروم پیش از قاعدگی یا PMS حالتی است که به عنوان اختلال روانی شناخته شده و با وجود شیوع آن در کشور، اما در قوانین کشور اثری از آن یافت نمی شود، هرچند در مورد اختلالات روانی، وضع قانون صورت گرفته است، ولی همچنان قوانین موجود با کاستی هایی در مورد اختلالات کم تر دیده شده مانندPMS ، رو به روست.

    روش

    پژوهش حاضر با روش تحلیلی توصیفی، با بررسی واژه «اذی» در آیه 222 سوره بقره و سیر واکنش جسم و روان زنان در اثر سندروم پیش از قاعدگی، همچنین با تکیه بر ادله پزشکی و حقوقی به بررسی امکان سنجی تاثیر این سندروم بر فقدان عنصر معنوی جرم و قصد، در نتیجه از میان رفتن اهلیت جزایی فرد، می پردازد.

    یافته ها: 

    در پژوهش حاضر مشخص شد که سندروم پیش از قاعدگی، پتانسیل و قابلیت قرارگیری در زمره بیماری های روانی را دارا است. همچنین ارتباط موجود بین این نوع سندروم و رفتار شخص از نظر پزشکی ثابت شد که این تاثیر می تواند خود را در احکام صادره نشان دهد.

    ملاحظات اخلاقی:

     پژوهشگران این پژوهش، به دنبال شفاف سازی مساله ای مبهم هستند و در رسیدن به پاسخی مناسب سعی می کنند از طریق روش های منطقی مسیر خود را به سمت هدفشان طی کنند. در پژوهش حاضر با رعایت امانت از منابع مورد استفاده شده، سعی بر به کارگیری تمام ملاحظات اخلاقی مورد نیاز در یک پژوهش شده است.

    بحث و نتیجه گیری: 

    سندروم پیش از قاعدگی یا PMS از جمله بیماری های روانی است که می تواند بر حالات رفتاری فرد تاثیر بگذارد که نتیجه آن مختل شدن عناصر سازنده جرم است.

    کلیدواژگان: قاعدگی، سندروم پیش از قاعدگی، زیست شناسی جنایی، قصد مجرمانه، حقوق پزشکی
  • سید محسن آزیز، محمد خانی*، محمد اردمه صفحات 141-174

    درمان ناباروری مساله ای است که موجب بازشدن دریچه های جدیدی در علوم پزشکی و غیر پزشکی شده است. از آنجا که روش های مرسوم درمان ناباروری، مانند لقاح داخل رحمی، لقاح خارج رحمی، اهدای جنین، اهدای گامت و رحم جایگزین و... از دیدگاه فقها دارای برخی اشکالاتی است، به نظر می رسد باید برای ادامه کار درمان ناباروری، به راه کارهای دیگری اندیشید. سیر پیشرفت در حوزه علوم پزشکی و مسایل مبتلا به آن در حوزه فقه، چنان است که باید روش های جدید و ابداعات درمانی را مورد نقد و بررسی قرار داد تا بتوان راه کارهای علمی مبتنی بر رعایت اصول و قواعد فقهی برای آن پیدا کرد. از دیدگاه فقهی و حقوقی موضوع پیوند دستگاه های مولد تولید مثل با توجه به نقش آن در درمان ناباروری، درخور نگاه جدی است. این روش درمانی از نظر تجربی در مراکز پزشکی حتی در غرب، مراحل مقدماتی خود را در حال گذراندن است. اهمیت توجه به این موضوع، از آن رو است که حفظ نسل برای انسان های نابارور و نیز بهبود و سلامت زندگی آنان، دستاوردی است که پیوند بیضه و تخمدان می تواند برای این گونه افراد داشته باشد، زیرا ناباروری در موارد بسیاری سبب ایجاد صدمات شدید روحی و روانی برای زوجه، زوج یا هر دو می شود و چه بسا گاهی منجر به طلاق که خود یک آسیب بزرگ اجتماعی و مکروه ترین حلال شرع مقدس است می شود. ضرورت انجام پیوند بیضه و تخمدان، بررسی و تبیین مبانی فقهی و حقوقی جواز و عدم جواز و آثار و دستاورد این نوع پیوند برای زوجین، برخورداری از بیضه و تخمدان پیوندی به منزله عضو اصلی بدن، در نتیجه منجر می شود فرزند تولدیافته، فرزند مشروع محسوب شود و بر اساس آن، تمام حقوق و تکالیف شرعی و قانونی پدر و مادر نسبت به فرزند و فرزند نسبت به والدین، مانند نسب کودک، صحت وصیت برای این نوع حمل، مسوولیت والدین در برابر اعمال و رفتار ضمان آور فرزندان و برخورداری فرزندان از منافع، نفقه، نام خانوادگی، حق اقامتگاه، حق تابعیت و... رخ بنماید.

    کلیدواژگان: پیوند، بیضه، تخمدان، نسب، عرف، فراش، مرگ مغزی
  • مهناز بیات کمیتکی، کوثر انجلاس* صفحات 175-202

    بدن به مثابه نخستین زیستگاه انسان نقشی غیر قابل انکار در تکوین شخصیت وی و تعریف او از خود ایفا می کند. امروزه، با اتکا به تلاش های علمی صورت گرفته، می توان با طیف واره قلمدادکردن جنس و به تبع آن جنسیت، شاهد همراهی جنس و جنسیت بینابین با این تجربه تنانه بود؛ تجربه ای که دیر زمانی «اختلال» انگاشته می شد و تنها چند صباحی است که در پرتو تلاش های نوین پزشکی، روان پزشکی و علوم شناختی، صرفا تجربه ای «متفاوت» از دو کهن الگوی جنسی زنانه و مردانه قلمداد می شود. بدین ترتیب و هم راستا با تلاش های علمی صورت گرفته، فرآیند شناسایی حقوقی بیناجنسیتی ها به مثابه افرادی ذی شعور، کرامتمند و خودآیین آغاز گردیده است. شناسایی حقوقی کنشی است که طی زمان و متاثر از پویایی دو مفهوم «جنس» و «جنسیت»، یک سر خود را به فاعل شناسایی و سوی دیگر را به موضوع شناسایی حقوقی، یعنی بیناجنسیتی ها گره می زند. حاصل این کنش ارتباطی دو الگو از شناسایی حقوقی است که در سویه منفی، از رهگذار انحصار جنس و جنسیت در دوگانه زن مرد و تحمیل اعمال جراحی غیر ضروری بر فرد بیناجنسیت، وی را به یکی از این دوگانه ملحق می سازد، اما در شناسایی حقوقی مثبت، با معرفی عناصر مولفی چون حق بر تعیین سرنوشت، حق بر تمامیت جسمانی و حق بر داشتن آلت جنسی دست ناخورده، الگویی حق بنیاد از شناسایی حقوقی بیناجنسیتی ها برساخته می شود. این پژوهش با روش توصیفی تحلیلی و به مدد اتخاذ رویکردی تطبیقی در مطالعه آرا و رویه هایی که با استدلال به ارکان مولف شناسایی حقوقی نضج گرفته اند، بر مهم ترین وجه از شناسایی حقوقی مثبت که همانا «برابری» انسان بیناجنسیت با انسان زنانه و مردانه است، تاکید می کند.

    کلیدواژگان: شناسایی حقوقی، بیناجنسیتی، کرامت ذاتی، فاعلیت اخلاقی، حق بر تمامیت جسمانی، حق بر داشتن آلت جنسی دست ناخورده
  • زهرا نجفیان، محمود نجفیان* صفحات 203-227

    مرگ از روی ترحم (آتانازی) از مسایل بنیادی اخلاق زیستی است. معنای عمومی آن عبارت است از عمل یا روشی که موجب مرگی آسان و بدون درد می گردد، به عنوان راهی برای پایان دادن به درد و رنج بیماران در حال موتی است که از بیماری لاعلاج دردناکی، رنج می برند. پس از معرفی آتانازی، این تحقیق می کوشد تا این پدیده را از منظر ملل و ادیان مختلف بررسی نماید. به دلیل اهمیت موضوع و وجود مطالعات اندک در این زمینه، این مطالعه پی ریزی شده است. این مطالعه از نوع مطالعات مروری نظام مند روایتی است. برای جمع آوری اطلاعات درپایگاه های اطلاعاتی مثل Matscinet، ISI، Scopus، Google Scholar، Science Direct، Pubmed، Iranmedex، Medline، Magiran عمل جستجو انجام شد. در این جستجوها از واژگان کلیدی همچون آتانازی، اخلاق پزشکی، ملت ها، ادیان و مراقبت های تسکینی، استفاده شده است. جستجو بین سال های 2010 تا 2020 انجام شد که تعداد 72 مقاله به دست آمد. از این تعداد 46 مقاله که بیشترین ارتباط را با موضوع مورد نظر داشتند، انتخاب و مورد بررسی قرار گرفتند. ابتدا از نظر ملل و سه دین یکتاپرستی اسلام، مسیحیت، یهودیت، و سپس از منظر دیگر ادیان و مکاتب مثل هندوییسم، بودیسم، تایوییسم، کنفوسیوس و شینتو بررسی شد. بر اساس اصول اخلاقی بشری، حق مرگ را برای چنین بیمارانی قایل شده اند و حتی در برخی از کشورها، آن را به صورت قانونی درآورده اند. بررسی مقالات در ارتباط با موضع گیری ادیان مختلف دنیا در مورد این پدیده نشان می دهد که همه ادیان شرقی و غربی با آتانازی فعال مخالفند، اما آتانازی غیر فعال خودخواسته اگر مشروط به شرایط خاصی باشد، تقریبا در همه ادیان پذیرفته شده است.

    کلیدواژگان: آتانازی، اخلاق پزشکی، ملت ها، ادیان، مراقبت های تسکینی
  • حیدر آسیابی بخشکندی، علی یوسف زاده*، محمدرضا شادمانفر صفحات 229-253

    آسیب پذیری بالقوه اطفال و وابستگی آنان به بزرگسالان، اقتضا می کند تا همه جوامع، در راستای الزامات حق سلامت طفل، صرف نظر از موقعیت فرهنگی، اقتصادی و اجتماعی، خشونت و به طور خاص تنبیه جسمانی اطفال حتی برای تادیب را پایان داده و نه تنها مرتکبین را مجازات کنند، بلکه ذهنیت شهروندان، جوامع و شرایط اقتصادی اجتماعی موثر در ارتکاب یا توجیه آن را تغییر دهند. بنابراین تحت تاثیر مطالعات علمی مختلف، تعهدات بین المللی و همچنین ملاحظات حقوق بشری هیچ نوعی از خشونت و تادیب جسمانی نسبت به اطفال قابل توجیه نیست و در صورت ارتکاب، همه اشکال مختلف آن نسبت به این دسته قابل پیشگیری و مجازات است، با این وجود در برخی کشورها این اقدام یا مجاز شمرده می شود و یا سطح حساسیت به این نوع از خشونت جسمانی و نقض حق بر سلامت طفل وضعیت قابل قبولی ندارد و معمولا با اغماض مواجه می گردد. در مقاله حاضر این سوال اساسی مورد نظر است که با نظر به حق بر سلامت اطفال، حقوق کیفری کشورهای ایران و سوییس چه قوانین و سیاستی را برای مقابله و محدودسازی تادیب جسمانی این اشخاص تصویب و به رسمیت شناخته اند؟ این مساله با روش توصیفی تحلیلی و ابزار کتابخانه ای در حقوق این دو کشور بررسی شده است. در حقوق ایران کماکان معیار تادیب بودن را عاملی برای توجیه خشونت جسمانی قلمداد می شود، زیرا این اقدام از تعریف سوءرفتار مقرر در بند «ت» ماده 1 قانون حمایت از اطفال و نوجوانان مصوب 1399 استثنا شده است. این در حالی است در حقوق سوییس می توان با توجه به مولفه های حاکم بر حق بر سلامت، تادیب جسمانی به عنوان یک حق محدود از سوی والدین پیش بینی شده است و ضوابط یا ضمانت اجراهای تخطی از آن را پیش بینی شده است؛ سیاستی که در مقررات ایران مغفول مانده است. مضافا این که به رسمیت شناختن این تادیب به عنوان شکلی نوین از اقدام تامینی و تربیتی نسبت به اطفال و نوجوانان بزه کار نیازمند سازوکاری واضح و شفاف در مقررات کیفری است.

    کلیدواژگان: تادیب جسمانی، تنبیه جسمانی، شکنجه، طفل، حق بر سلامت
  • علی اکبر محمدزاده، محمدعلی حیدری*، احمدرضا توکلی صفحات 255-276

    محاربه و افساد فی الارض از جمله جرایم امنیتی است که در قانون مجازات اسلامی مصوب 1392 که از یکدیگر تفکیک شده و هر یک مصادیق مختص به خود را دارا می باشند، اما آنچه که در این بین مهم است، آن است که برخی از مرتکبین این جرایم از نظر روانی و پزشکی، توان تحمل کیفر را ندارند، لذا باید دید آیا با توجه به اهمیت و شدت این دو جرم، ناتوانی های روحی، روانی و پزشکی می تواند به عنوان عوامل مسقط کیفر مطرح گردند؟ این پرسش اساسی زمینه انجام پژوهش مستقل را فراهم می نماید. مشهور فقها برخی بیماری های روانی از جمله جنون را مسقط کیفر نمی دانند، لکن به نظر می رسد ادله مشهور در این زمینه ناکافی است و با برخی از ادله دیگر در تعارض می باشد. قانون مجازات اسلامی و آیین دادرسی کیفری نیز علی رغم نوآوری در عین حال دارای نارسایی های می باشد. بنابراین فرضیه پژوهش آن است که مشکلات روحی روانی، از جمله جنون که به تایید پزشکان متخصص برسد، می تواند عامل سقوط و یا تبدیل کیفر مرتکبین جرایم محاربه و افساد فی الارض قرار گیرد. روش پژوهش توصیفی تحلیلی با استفاده از منابع کتابخانه ای می باشد.

    کلیدواژگان: محاربه، افساد فی الارض، اختلالات روحی روانی، حجیت نظریات پزشکی، عدالت
  • زهرا کتابی، محمد جعفری هرندی* صفحات 277-304

    در مباحث مربوط به اصول عملیه و در حیطه ارتباط با احکام تکلیفی، مباحث بسیاری از سوی اصولیان مطرح گردیده، اما احکام وضعی و حقوقی کم‌تر مورد بحث واقع شده است. باید اشاره نمود که در جامعه فعلی به پاره‌ای از موارد برخورد می‌شود که چالش‌برانگیزند، مانند این‌که در موضوعی اصول عملیه جاری شده و به نحوی حکمی صادر گردیده که مرتبط با حقوق اشخاص می‌باشد. در واقع اجرای حکمی توسط مکلف، قانونگذار یا مشروعیت اجتماعی بر اساس اصول عملیه صورت گرفته و پس از صدور حکم، کشف می‌گردد که مقتضای اصل برخلاف واقع بوده است، لذا می‌باید دید که پاسخ این مساله چگونه است. این موضوع به انضمام مسوولیت پزشکان در وادی اصول عملیه و قلمرو حقوقی دال بر آن، به دلیل اهمیت ذاتی مستتر در قضیه اصول عملیه، در پژوهش کنونی به شیوه تحلیلی توصیفی مورد کنکاش عمیق قرار گرفته است. نتایج حاصل از پژوهش بیانگر آن است که طبابت از دیرباز به عنوان شغلی حیاتی قلمداد می‌شود و این پزشکان نیز به منزله افراد برخوردار از پایگاه اجتماعی، همواره مورد اعتماد عمومی بوده‌‌اند. همچنین اهمیت جایگاه و حیاتی‌بودن فعالیت پزشکان بر دامنه مسوولیت آن‌‌ها افزوده است. علم حقوق نیز بر اساس همین اهمیت، در مقام تنظیم رابطه پزشک و بیمار کوشیده تا فرآیند درمان به بهترین شکل صورت پذیرد، با این وصف که تعهدات و حقوق هر یک از طرفین رابطه را مشخص نموده تا از یکسو چتر حمایت، فعالیت‌‌های حیات بخش پزشکی را تحت شمول قرار داده و از سوی دیگر مانع هر نوع سوءاستفاده و یا تضییع حق احتمالی بیمار و پزشک گردد، لذا مادامی که علیه پزشک مستندات محکمه‌پسند ارایه‌نشده در ارتباط با ورود اضرار به بیمار، قانون، برایت را برای پزشک احصا نموده است تا مسوول جبران خسران نبوده، لذا رویه اصول عملیه نیز گویای همین موضوع است.

    کلیدواژگان: مسوولیت پزشکی، اصول عملیه، فقه و حقوق، برائت، خسران
  • سید محمد کیکاوسی*، محمد جعفری هرندی صفحات 305-335

    آنچه از بلوغ همواره به عنوان آغاز مسوولیت و محدودیت‌های انسان مکلف یاد می‌شود، رسیدن دختر و پسر به سن خاص است، اما صرف نظر از مبنای شرعی آن، بلوغ پدیده‌ای است طبیعی با فعلیت رسیدن استعداد جنسی و قوای تولید مثل. معیار و ضابطه‌ای که در آیه 6 سوره مبارکه نساء (بلغ انکاح) تسریح شده است، هرچند روایات و اخبار بساری متذکر نشانه‌های گوتاگون برای تفسر این مرحله از توانایی جنسی شده‌اند و سنین متععد را برای آن بیان نموده‌اند، با این حال، توجه به بلوغ از منظر توانایی و قدرت باروری، متاثر از عوامل بسیاری همچون اثلیم و ویژگی‌های آب و هوایی است. این مساله چندان در حوزره‌های فقهی و حقوقی مورد عنایت نبوده، اگرچه در مولفه‌های علوم طبیعی مورد استناد قرار می‌گیرد. با این اوصاف، از فقه پویا انتظار می‌رود با نگاهی نو به مبنا و مفهوم بلوغ، این پدیده را متناسب با شرایط و عوامل موثر بر آن بررسی کند و مورد ارزیابی قرار دهد.

    کلیدواژگان: بلوغ، بلوغ جنسی، اقلیم، تاثیر شرایط آب و هوا، فقه و حقوق
  • عسکر جلالیان* صفحات 337-362
    زمینه و هدف

     برخی از حوزه‌های موضوعی حقوق بشر، مانند حقوقی که به بیماران تعلق پیدا می‌کنند، اغلب در سراسر جهان با حساسیت بیشتری مورد توجه و پاسداشت قرار می‌گیرند، از جمله این حقوق، «حق بر حریم خصوصی بیمار» است که از دیرزمان از ناحیه اشخاص حرمت داشته و هر روز بر حساسیت‌های صیانت از آن افزوده می‌شود.

    روش

     در این مقاله با استفاده از تحقیق تحلیلی توصیفی تلاش شده به پرسش‌های پژوهش پاسخ داده شود؛ با عنایت به حقوق و جایگاه بیمار، ضرورت‌های حفظ و رعایت اصل «حق بر حریم خصوصی» کدامند؟ در اسناد مختلف حقوقی چه الزاماتی برای رعایت اصل «حق بر حریم خصوصی» دیده شده؟ این موضوع را در قوانین داخلی کشور و اسناد حقوق بشری حوزه بین‌الملل مورد کنکاش قرار داده‌ایم.

    یافته‌ها:

     بر اساس اسناد حقوق بشری بین‌الملل، نظام حقوق داخلی ایران و اصول و مبانی حق بر حریم خصوصی، رعایت «حق بر حریم خصوصی بیماران» در چارچوب اصلاح منشور حقوق بیمار قابل تحقق است.

    ملاحظات اخلاقی:

     در جمع‌آوری اطلاعات و تالیف مقاله، اخلاق حرفه‌ای از جمله اصل امانتداری در نقل مطالب، با دقت و وسواس تمام مراعات گردیده است.

    بحث و نتیجه‌گیری:

     «حق بر حریم خصوصی» از مهم‌ترین حقوقی است که ارتباط تنگاتنگی با کرامت انسانی دارد. سابقه کوتاه غرب در حمایت از این حق و پیشینه بلند حمایت اسلام از حریم خصوصی منجر به کنوانسیون‌ها و اسناد حقوقی بین‌المللی فراوانی شده که تلویحا یا تصریحا این حق را پیش‌بینی کرده‌اند. این اسناد به عنوان اسناد بالادستی منجر به ایجاد اسناد جزیی‌تر و دقیق‌تری به نام «منشور حقوق بیمار» شده‌اند که بسیار حایز اهمیت می‌باشند. نتیجه پژوهش نشان می‌دهد بازنگری در منشور حقوق بیمار با نگاه به اصل «حق بر حریم خصوصی» بسیار ضروری است.

    کلیدواژگان: حق بر حریم خصوصی، حقوق پزشکی، حقوق بشر، اسناد بین الملل، حقوق داخلی ایران، حقوق بیمار
  • حامد هوشیاران جلودار*، مهدی هداوند، اکبر عبداللهی اصل صفحات 363-395
    زمینه و هدف

     دولت‌های تنظیمی (مقرراتگذار) برای ایفای نقش خود در‌ تنظیم‌ مناسبات‌ اقتصادی و اجتماعی، بیش از هر چیز به ابزارهایی کارآمد و اثربخش نیاز دارند. دستورالعمل‌های غیر رسمی در زمره این ابزارهاست که سازمان غذا و داروی آمریکا (FDA) برای هدایتگری بازیگران فعال در این صنعت به عنوان روش اصلی سیاستگذاری در مقایسه با دیگر شیوه‌های رسمی به کار می‌گیرد. این روش‌ها می‌توانند در تبیین نظام تنظیمی سایر دولت‌ها به کار گرفته شود.

    روش

     این مقاله به روش توصیفی تحلیلی، به صورت کتابخانه‌ای و با ابزار فیش‌برداری کتب و مقالات نگارش یافته است.

    یافته‌ها:  

    در پی پیشرفت‌ها و اصلاحات صورت‌گرفته در نظام مقرراتگذاری FDA، این مقاله به چرایی و چگونگی به کارگیری این سازمان به دستورالعمل‌های غیر رسمی جهت اجرای وظایف قانونی خود در قرن گذشته پرداخته و شاخص‌های ارزشمند آن را به نظام تنظیمی کشورمان معرفی می‌نماید. بدون تردید با کمک‌گرفتن از تجربیات موفق دیگر کشورهای پیشرو در امر تنظیم‌گری، می‌توان امکان توفیق در این حوزه پیچیده را افزایش داد.

    ملاحظات اخلاقی :  

    در تمام مراحل نگارش پژوهش حاضر، ضمن رعایت اصالت متون، صداقت و امانتداری رعایت شده است.

    بحث و نتیجه‌گیری: 

     با عنایت به تحلیل‌های هنجاری ارایه‌شده به نظر می‌رسد توسعه دستورالعمل‌های غیر رسمی به سود ذی‌نفعان اصلی FDA (نهادهای تنظیم‌شونده، عموم مردم و خود سازمان) است و با توجه به بسترهای حقوقی موجود در نظام تنظیمی سازمان غذا و داروی ایران، این امر قابل بومی‌سازی هنجاری در نظام حقوقی کشورمان می‌باشد.

    کلیدواژگان: تنظیم گری، سازمان غذا و دارو، دستورالعمل های غیر رسمی، تمکین قضایی، ابزارهای تنظیم گری
|
  • Mahmoud Abbasi, MohammadReza Fallah*, Meysam Golkar Pages 7-22

    Coronavirus pandemic as a global health challenge, has had many political, economic, legal, social and cultural consequences in the realm of national societies and internationally. The most important concerns in the legal field are the human rights situation in the international system and civil rights in the field of national systems. These concerns are mainly related to the restriction of the right to information and access to the information, inadequate and unfair receipt of health equipment and systematic violations of the right to life and health, threat to economic security, human dignity, freedom and privacy of citizens due to lack of government management or Infrastructure and lack of timely response to the corona pandemic  as well as abuse of authority arise from exceptional circumstances. In this study, with a pathological approach, human rights and citizenship challenges in the specific situation of the Corona pandemic were analyzed and, as far as possible, approaches in the field of legal policy were presented. Based on this, the components of action appropriate to the necessary conditions, obligation to the rule of law, temporary solutions, elimination of discrimination and citizen participation in national programs to prevent Coronavirus, are strategies to reduce and fix concerns about human rights abuses in the process of pandemic crisis.

    Keywords: Corona Pandemic, Human Rights, Citizenship Rights, Challenges, Solutions
  • Mohammad Shokri*, Ramin Abiri Pages 23-45

    One of the most important social activities of the members of the society is the operations related to the contracts that they conclude. Pursuant to the principle of contractual freedom, individuals are free to act in accordance with their wishes.  One of the obstacles to enforcing this principle is public order. COVID 19 disease as a disease with a high epidemic rate with potentially fatal effects is currently in the contract as an important part of legal activities. The effect of this disease on contracts is significant. In the meantime, the basis for effectiveness should be clarified and the legal effects of the disease can be determined according to the type of contract with this complication. It is specific to the contract and its application can play an important role in preventive measures. Its rapid and global spread, given the lack of definitive treatment and vaccines, should be considered a barrier to contracting. Since a person with a suspected physical involvement in the contract (whether forming or performing) a precautionary measure against the spread of the disease is likely to be fatal, there is no doubt that there is an example of dealing with public order; Collection of data and information on virology and health of the causative agent of COVID 19 using various sources and sites and the website of the World Health Organization and its compliance with the rights factors of contracts for review and implementation were reviewed and legal analysis of the effects of this disease and The need to avoid precautionary measures was presented in accordance with the legal system. Therefore, by determining the guarantee of civil performances in accordance with the prevalence of this disease, the contractual effects should be in line with preventive measures, depending on the guarantee of invalidation, termination or temporary suspension of contracts of infected and probable and suspicious people according to the type of contract. This research is legal.

    Keywords: Contract, COVID 19, Void, Preventive Actions, Public Order, Health System
  • Vahid Bazzar* Pages 47-67

    "COVID-19", which was first seen in China in December 2019, outbreak worldwide in a short time and took the lives of many people around the world. In addition to claims concerning Chinachr('39')s fault in creating the disease and failing to prevent its spread, it is seriously claimed that China has delayed and sometimes incorrectly reported information concerning disease to the World Health Organization, and as a result, It has breached its international obligations under the organizationchr('39')s Statute and its annexes, as well as some human rights instruments. Each of the member states of the organization may invoke to the international responsibility of China in the International Court of Justice for breach of the obligations set forth in the Statute by the permission set forth in Article 75 of the organizationchr('39')s Statute. The compliance of Chinachr('39')s conduct with international law in dealing with "COVID-19" can also is requested from the International Court of Justice in the form of an advisory opinion. Despite the low mandatory nature of advisory opinions compared to judgments, the Court is not subject to jurisdictional limitations in considering advisory opinion and is not limited to examining violations of international obligations accepted by the China and can freely declare Chinachr('39')s non-compliance with its legal obligations in various areas of international law.

    Keywords: COVID-19, International Law, Corona, China, International Court of Justice
  • Aliakbar Jafari Nadousha*, Hasan Mokhtari, Azadeh Taghipurjavi Pages 69-87

    Brain death involves the complete and irreversible destruction of brain activity characterized by profound coma, apnea and the absence of all brainstem reflexes. The issue of organ transplantation is a very important issue in the field of jurisprudence and law in addition to being one of the issues to be considered and analyzed in the medical world, especially in jurisprudence and the issue has been raised with great sensitivity and since this practice is entirely sensible. Individuals are physically related and in the fulfillment of the sacred duty of the human being and his/ her physical integrity as Ashraf the creatures and the caliphate is of particular importance. The ethical roots of organ donation in brain death patients are that different religions and cultures cannot easily accept that a person who has vital symptoms can be dead and accepted, especially by close relatives. Very difficult. The ambiguity and fears are not due to the precise diagnosis of the time of brain death, but to the early detection of death and early donation of organs. Since organ transplantation plays a vital role in saving human lives and the sacred law has made human life and health as its essential concern, it can be said that with proper understanding of human beings, the limits and scope of research, education and treatment. Human beings will be identified and the health of society and the survival of the human race will depend on this knowledge. It is also recommended to consider necessary educational programs in order to increase the knowledge and positive attitude of medical staff and community members towards organ donation. In this article, we will try to articulate the legal principles of organ transplantation while expressing the arguments of supporters and dissidents of the brain dead.

    Keywords: Awareness, Trust in Doctors, Organ Donation, Organ Transplantation, Brain Death
  • Hassan Fakour, Abbas Sheykholeslami*, Mahmoud Abbasi Pages 89-110

    The progress of medical knowledge on one hand and social necessities as well as spiritual needs on the other hand are among the elements affecting the increasing tendency to plastic surgery in different societies. Due to special properties of this type of medical operations in the area of aesthetic and reconstructive surgeries, there are social and legal issues together with numerous mental and physical damages. Reducing the possibility of occurring such events as much as possible is the concern of most judicial politicians and health custodians throughout the world. However, lawmakers and custodian in our country have not taken proper legislative or executive policies in this regard. The current research is to determine reasons and factors leading into medical negligence by studying common reasons of damages in plastic and reconstructive surgeries and accordingly study preventive solutions hindering such damages.To handle current difficulties and challenges, UK has determined surveillant frameworks in 2016 called “professional standards for reconstructive surgeries” and accordingly has determined and formulated how to perform reconstructive surgeries. Hereupon, benefitting from this framework can be a significant help to the disruption and lack of specific and well-organized rules within the country and to following the criteria and standard related to operating reconstructive and plastic surgeries such that prevention is made and the possibility of occurring harms and damages in this area is diminished.

    Keywords: Plastic Surgery, Damage, Prevention, Professional Standards
  • Abolfazl Alishahi Ghalehjoughi*, Sedighe Riyahi Rad Pages 111-139
    Background and aim

    The criminal response to the crime is stopped and affected by the emergence of several elements such as the legal element, the material element and the spiritual element. The lack of any of these elements impairs the criminal capacity of individuals. Mental illness and disorders are among the factors that change the punishment due to its effect on the psychological element of the crime. Premenstrual syndrome or PMS is a condition known as a mental disorder and despite the impact of this disorder on punishment in many countries, and despite the jurisprudential background and the impact of menstruation on the provision of certain substances in the relevant laws of Iran, but the impact This syndrome has not been taken into account in changing the punishment in the law.

    Method

    This descriptive-analytical study examined the word "torment" in verse 222 of Surah Al-Baqarah and the course of womenchr('39')s physical and mental reactions to premenstrual syndrome. Also relying on medical and legal evidence to examine the feasibility of the effect of this syndrome on the lack of the mens reaof crime and intent, as a result of the loss of a personchr('39')s criminal capacity.

    Results

    In the present study, it was found that premenstrual syndrome has the potential to be classified as a mental illness. Also, the relationship between this type of syndrome and a personchr('39')s behavior was medically proven that this effect can be reflected in the verdicts.

    Ethical Considerations:

     In his research, the researcher seeks to clarify ambiguous issues and in order to reach an appropriate answer; he tries to follow his path to his goal through logical methods. In the present study, by observing the trust of the sources used, an attempt has been made to apply all the ethical considerations required in a research.

    Conclusion

    Premenstrual syndrome or PMS is one of the mental illnesses that can affect a personchr('39')s behavioral states, which results in disruption of the constituent elements of the crime.

    Keywords: Menstruation, Premenstrual Syndrome, Criminal Biology, Intention to Commitn, Medical Law
  • Seyed Mohsen Aziz, Mohammad Khani*, Mohammad Ardameh Pages 141-174

    Infertility treatment is a problem that has opened new windows in the medical sciences and since the conventional methods of infertility treatment such as and Alternative and from the religious point of view, it seems to have some drawbacks, whichseems to have to be considered for the continuation of infertility treatmentwork. The progress of progress in the field of medicine and the problems with itin the field of jurisprudence is such that it has to review new methods andtherapeutic innovation in order to find scientific solutions based on theprinciples and principles of jurisprudence. From the legal and legal point ofview of the link of reproductive power plants as regards to its role in infertilitytreatment, it deserves a serious look. this method of experimental therapy inmedical centers, even in the west, is undergoing the importance of attention to this issue is that the preservation of thegeneration for the Homo sapiens, as well as the improvement and health oftheir lives, may cause severe psychological and psychological harm to thewife, couple or both and may sometimes lead to divorce - which is a majorsocial harm and is considered the most controversial of sacred theology. The need for testicular and ovarian transplantation, the examination and explanation of the legal and legal bases of the license and the lack of authorization and the effects and achievement of this type of coupling for couples, testicular and ovarian hyperstimulation as the main organ of the body, thus resulting in a born child, a legitimate child. According to which all the legal and legal rights and duties of the parent towards the child and the child towards the parents, such as the childchr('39')s origin, the veracity of the will for this type of carriage, the responsibility of the parents against the acts and behaviors of the children and the enjoyment of the children of the benefits Alimony, surname, right of residence, right to citizenship and... Make a difference.

    Keywords: Transplantation, Testicular, Ovary, Nasal, Common, Infant, Brain Death
  • Mahnaz Bayat Komitki, Kosar Enjelas* Pages 175-202

    Incontrovertibly each person’s body has an undeniable role in shaping personality and in self- definition of ego. Nowadays and based on scientific efforts, we know sex and accordingly, gender, as a spectrum in inter bodily experience. Over the long years intersex status was considered a "disorder", but recently and in the light of modern medical, psychiatric and cognitive science, "different" experience of the two feminine and masculine sexual templates replaced the prevailing perception of intersex status. Concurrently with these scientific efforts, the process of legal recognition of intersex persons as conscious, dignified and autonomous persons has started. Legal recognition as one of the widespread types of recognition, influenced by the dynamism of the two concepts of sex and gender, is an action that during the years, encapsulates the debate on the agent of recognition on the one hand and subject of legal recognition, intersex persons, on the other hand. Birth of positive and negative legal recognition is the result of this action and reaction. In negative legal recognition, only the two feminine and masculine sexual patterns are recognized and intersex persons have to undertake the burden of irreparable and dangerous surgical shaping to join one of the two, without informed consent and necessity of treatment. But in positive legal recognition, existence of component elements such as right to self-determination, right to bodily integrity and right to have infant genitalia, creates a right-based model of legal recognition of intersex persons. In fact, this research is a descriptive-analytical research with a comparative approach in study of the legal acknowledgement or enforcement mechanisms of judicial precedent that guarantee such rights. This also actualizes the fundamental idea of positive legal recognition, i.e. the equity between intersex and male or female humane.

    Keywords: Legal Recognition, Intersex Person, Human Dignity, Moral Agency
  • Zahra Najafian, Mahmoud Najafian* Pages 203-227

    Mercyful killing (euthanasia) is a basic issue in bioethics. It`s common sense is the act or method of causing death painlessly, so as to end suffering as a way to deal with persons dying of incurable, Painful disease. After defining euthanasia the present research tries to investigate this phenimenon in nations and religions viewpoint. Due to the subject being important and few studies available in this area, the current study has been designed, which is a systematic narrative review. Using keyword search in the databases like Matscinet, ISI, Scopus, Google Scholar, Science direct, Pubmed, Iranmedex, Medline, Magiran using the following key words, euthanasia, medical ethics, nations, religions and pallivative care search was done. After searching the available databases with the appropriate key words, between 2010 to 2020, 72 articles have been obtained. Out of these ones, 46 articles have been selected and analyzed as the most relevant to our desired objectives. At first, we study nations and three monotheistic religions, Islam, Christianity and Judaism then other religions such as Hinduism, Buddhism, Taoism, Confucianism and Shinto school will say about euthanasia. They have also allowed such patients the right to death according to human ethical principles and it has even been a legal practice in some countries. Reviewing the articles related to the positions of different religions in the world regarding this phenimenon show that, all Eastern and Western religions are against active euthanasia. But passive voluntary euthanasia is accepted by almost all religions if it is conditional on certain conditions.

    Keywords: Euthanasia, Medical Ethics, Nations, Religions, Pallivative Care
  • Heydar Asyabi Bakhshkandi, Ali Yousefzadeh*, MohammadReza Shadmanfar Pages 229-253

    Described The potential harm of children and their dependence on adults, the authority can end all societies, in line with the requirements of good health of the child, only in terms of cultural, economic and social status, violence and in particular corporal punishment of children even for discipline and not It not only allows perpetrators, but also changes the mentality of citizens, communities and socio-economic conditions in promoting or justifying it. Using various scientific studies, international obligations as well as human rights considerations, no kind of physical violence and discipline against children can be justified and if it is promoted, not all things are different from this category, it is predictable and permissible. However, in some countries this action is either allowed or sensitized to this type of physical violence and violation of the right to health if the situation is not acceptable and is done specifically with negligence. In your article, the main question that is currently being considered is what laws and policies have been adopted and recognized to counteract and restrict the physical establishment of these people, considering the right to childrenchr('39')s health, criminal law, the answer of Iran and Switzerland? This issue has been studied by descriptive-analytical method and library tools in the law of these two countries. In Iranian law, the criterion for emphasizing the existence of aspirations to justify physical violence is still considered to be that if it does so, it is available if the provisions of Article 1 of the Law on the Protection of Children and Adolescents adopted in 1399 are regulated. However, in Swiss law, according to the components of the right to health, physical approval as a right by the parents can be foreseen and it is weak or the guarantee of the performance of the violation of it has been foreseen; A policy that has been neglected in Iranian regulations. In addition, the recognition of this endorsement as a new form of security and educational practices for juvenile delinquents requires a clear and transparent construct in criminal law.

    Keywords: Corporal Punishment, Physical Punishment, Torture, Child, Right to Health
  • AliAkbar Mohammadzadeh, MohammadAli Heydari*, AhmadReza Tavakkoli Pages 255-276

    Warlord and corruption on earth are among the security crimes in the Islamic Penal Code adopted in 1392, which are separated from each other and each has its own instances. But what is important in the meantime is that some perpetrators of these crimes are not psychologically and medically able to bear the punishment, so it remains to be seen whether, given the importance and severity of these two crimes, mental, psychological and medical disabilities can to be considered as just agents of punishment? This fundamental question provides the basis for independent research. Well-known jurists do not consider Muscat as a punishment for some mental illnesses such as insanity. However, the well-known arguments in this regard seem to be insufficient and are in conflict with some other arguments. Despite the innovation, the Islamic Penal Code and the Code of Criminal Procedure also have shortcomings. Therefore, the research hypothesis is that psychological problems, including insanity, which are confirmed by specialized doctors, can be the cause of the fall or conversion of the perpetrators of warlords and corruption on earth. The research method is descriptive-analytical using library resources.

    Keywords: Warlord, Corruption on Earth, Mental Disorders, Authenticity of Medical Theories
  • Zahra Ketabi, Mohammad Jafari Harandi * Pages 277-304

    In the issues related to practical principles and in the field of communication with obligatory rulings, many issues have been raised by fundamentalists, but status and legal rulings have been less discussed. It should be noted that in the current society, some issues are encountered that are challenging.It is as if the principles of practice have been applied to a matter and a ruling has been issued in a way that is related to the rights of individuals. In fact, the execution of a sentence by the obligor, the legislator or social legitimacy is based on practical principles, and after issuing the sentence, it is discovered that the requirement of the principle was contrary to the fact, and therefore we must see what the answer is. This issue, in addition to the responsibility of physicians in the valley of practical principles and the legal realm that indicates it, due to the inherent importance hidden in the case of practical principles, has been deeply explored in the current research in an analytical-descriptive manner. The results of the study indicate that medicine has long been considered a vital profession and these physicians, as people with social status, have always been trusted by the public. Also, the importance of the position and vitality of physicianschr('39') activities has increased the scope of their responsibilities. Based on this importance, jurisprudence, in regulating the physician-patient relationship, has tried to make the treatment process the best it can be, although the obligations and rights of each party to the relationship have been determined in order to provide supportive, vital activities. Include medicine and on the other hand prevent any kind of abuse or abuse of the patient and doctorchr('39')s possible rights. Therefore, as long as no court documents are presented against the physician in connection with the infliction of damages on the patient, the law has counted the acquittal of the physician so that he is not responsible for compensating the losses, and therefore the procedure of practical principles speaks for itself.

    Keywords: Medical Responsibility, Practical Principles, Jurisprudence, Law, Innocence, Losses, More
  • Sayed Mohammad Kaikavousi *, Mohammad Jaafari Harrandi Pages 305-335

    What is always referred to Maturity as the beginning of the responsibilities and limitations of the obligated human being is the reaching of a girl and a boy at a certain age, but regardless of its religious basis, puberty is a natural phenomenon with the actualization of sexual talent and reproductive powers. The criterion and rule that is explained in verse 6 of Surah An-Nisachr('39'). However, many narrations and news have mentioned various signs to interpret this stage of sexual ability and have stated the ages for it. However, attention to maturity in terms of ability and fertility is affected by many factors such as climate and climatic characteristics. This issue has not been much considered in jurisprudential and legal fields, although it is cited in the components of natural sciences. With these descriptions, dynamic jurisprudence is expected to take a new look at the basis and concept of maturity, to study and evaluate this phenomenon.

    Keywords: Climate, Impact of Weather Conditions, Jurisprudence, Law, Puberty, Sexual Maturity
  • Askar Jalalian * Pages 337-362
    Background and aim

     Some subject areas of human rights, such as patientschr('39') rights, are often treated with greater sensitivity around the world. One of these rights is the "right to privacy of the patient", which has long been respected by individuals and the sensitivities of its protection are increasing every day.

    Method

     In this article, an attempt is made to answer the research questions using analytical-descriptive research; given the patientchr('39')s rights and status, what are the requirements for maintaining the principle of "right to privacy"? What are the requirements for observing the principle of "right to privacy" in various legal documents? We have explored this issue in domestic law and international human rights instruments.

    Results

     According to the international human rights documents, the Iranian domestic law system and the principles and foundations of the right to privacy, the observance of "patients chr('39')right to privacy" can be achieved within the framework of amending the Charter of Patientschr('39') Rights.
    Ethical Considerations: In collecting information and writing an article, professional ethics, including the principle of fidelity in quoting content, has been carefully and obsessively observed.

    Conclusion

     "Right to privacy" is one of the most important rights that is closely related to human dignity. The Westchr('39')s short history of upholding this right and the long history of Islamchr('39')s protection of privacy have led to numerous international conventions and legal instruments that have implicitly or explicitly provided for this right. These documents, as upstream documents, have led to the creation of more detailed and accurate documents called the "Patient Bill of Rights", which are very important. The results show that it is very necessary to review the Charter of Patientschr('39') Rights with a view to the principle of "right to privacy".

    Keywords: Right to Privacy, Medical Law, Human Rights, International Instruments, Iranian Domestic Law, Patient Rights
  • Hamed Hoshyaran Jolodar *, Mahdi Hadavand, Akbar Abdollahiasl Pages 363-395
    Background and aim

     Regulatory governments need, above all, efficient and effective tools to play their role in regulating economic and social relations. Informal guidelines are among the tools that the U.S.A Food and Drug Administration (FDA) uses to guide actors in this industry as its primary method of policymaking as opposed on more formalized procedures. These methods can be used to explain the regulatory system of other governments.

    Method

     This research is of theoretical type and the research method is descriptive-analytical and the method of data collection is library and has been done by referring to documents, books and articles.

    Results

     Following improvements to the FDA regulatory system, this article discusses how and why the FDAchr('39')s use of informal guidance to fulfill its statutory mandate has changed over the past century and introduces its valuable indicators to our countrychr('39')s regulatory system. Undoubtedly, with the help of the successful experiences of other leading countries in the field of regulation, the possibility of success in this complex field can be increased.

    Ethical Considerations:

     In order to organize this research, while observing the authenticity of the texts, honesty and fidelity have been observed.

    Conclusion

     Undertake a normative analysis of the FDAchr('39')s increasing reliance on informal guidance, this development has benefited the FDAchr('39')s major stakeholders: (regulated entities, the public and the administration itself) and Considering to the existing legal contexts in the regulatory system of the Food and Drug Administration of Iran, this can be a normative localization in the legal system of our country.

    Keywords: Regulatory, Food, Drug Administration, Informal Guidelines, Judicial Deference, Regulatory Tools