فهرست مطالب

مطالعات سبک شناختی قرآن کریم - پیاپی 5 (پاییز و زمستان 1398)

نشریه مطالعات سبک شناختی قرآن کریم
پیاپی 5 (پاییز و زمستان 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/11/01
  • تعداد عناوین: 14
|
  • کبری روشنفکر، زینب جرونده*، افشین جرونده صفحات 11-31
    از مهم ترین ویژگی های ادبیات قرآنی ساختار رواییو داستانی است، از جمله داستان های بلند قرآن کریم که درسوره های متعددی آمده، داستان حضرت ابراهیم است که دارای عمیق ترین معناهاو آموزه های اسلامیمی باشد وباتوجه به ساختار ویژه و طرح منسجم و پیوند محکمی که بین اجزای آن است ،می توان آن را یکی از منحصر به فرد ترین داستان های قرآن به شمار آورد که با اسلوبیخاص بیان شده است.در پژوهشحاضر با تکیه بر روش توصیفی- تحلیلی به بررسی نظام رواییداستان بت شکنی حضرت ابراهیمو به آتش افکندهشدنوی بر پایه ی الگوی روایی گریماس پرداخته ایم. یافته های این پژوهشحاکی از این است که الگوی کنشو زنجیره ها و گزاره های روایی گریماس با داستان مذکورمنطبق می باشند ،و موقعیتهای مختلف اینداستان از جمله دعوت آزر به پرستش خدای یگانه و دوری از بت پرستیتوسط حضرت ابراهیم، تهدید کردنو نقشه ی حضرت ابراهیم برای شکستن بت ها و محاکمه ی آن حضرت و به آتش افکنده شدن وی توسط نمرودیان با الگوی مذکور مطابقت دارند اما این بدین معنا نیست که ارزش قصص قرآنی را به سبب مطابقتشان با الگوی گریماس بدانیم بلکه هدف اثبات دیگر ابعاد ارزشمند قصص قرآنی است که با توصیف الگوی گریماسدر سطح و عمق داستان مذکور نشان داده شده است .
    کلیدواژگان: داستان، داستان بت شکنی و در آتش افکنده شدن حضرت ابراهیم، الگوی روایی گریماس
  • احمد جولائی*، احمد نوردریایی صفحات 32-43
    گرچه در این مقاله ظرفیتهای دراماتیک(dramatic) قرآن کریم را مورد بررسی قرار داده ایم.اما باورداشت و نگاه ما به قرآن نمایشی نیست. ولی از آنجا که قرآن به عنوان معجزه الهی پیامبر اسلام محمد مصطفی(ص) با محتوای بسیار غنی و ارزشمند برای هدایت و راهنمایی بشریت فرستاده شده و برای عبرت بخش اعظمی از این کتاب آسمانی روایت، سرگذشت پیشینیان و قصص انبیاء را شامل می شود. در این آیات شکل روایت به گونه ای است که عناصری همچون شخصیت، داستان، بن اندیشه، مکان یا رخدادگاه، گفتگو، عنصر زمان و... را در برمی گیرد که اتفاقا عناصر تشکیل دهنده درام هستند.درام نیز به عنوان یکی از پدیده های تفکر بشری وانسان ساز با اهداف آموزش، هدایت وعبرت آموزی انسان ارایه شده که نهایتا موجب تزکیه نفس (کاتارسیس Catharsis) مخاطب می گردد. نمایش یا درام برای باورپذیری از طریق عمل(اکتact) در پی عینیت بخشیدن به وقایع و حوادث قصه است که طی این فرآیند عمل دراماتیک اتفاق می افتد. یکی از قدیمی و معتبرترین نظریات مربوط به هنر درام، نظریه ارسطو(322-384ق.م) است که در کتاب فن شعر یا بوطیقا(Poetics) آمده است، در این مقاله سعی می شود نمونه هایی از سوره ها و آیات قرآن که قابلیت نمایشی دارند را بر مبنای نظریه محاکات ساختار اوج گاهی ارسطو مورد ارزیابی قرار دهیم.
    کلیدواژگان: قرآن، دراماتیک، سبک شناسی
  • محمدرضا حسینی نیا، فرزاد اسفندیاری، ثریا خیری* صفحات 44-55
    یکی از مهم ترین جنبه های اعجاز قرآن، سبک بیانی قرآن است که اخیرا بیش تر مورد توجه دانشمندان قرار گرفته است. سبک بیانی بیش تر به جنبه های لفظی و عبارات به کار رفته و ظرافت ها و نکته های بلاغی نظر دارد و این نکته ها و ظرافت ها در معنا و محتوا نقش اصلی را ایفا می کند.انتخاب کلمات و واژه های به کار رفته در جملات و عبارت های قرآنی کاملا حساب شده است. اسلوب و شیوه بیان قرآنی در عین حال که موجب جذب و کشش عرب گردید با هیچ یک از اسلوب و شیوه های متداول عرب شباهت و قرابتی ندارد قرآن سبکی نو و روشی تازه در بیان ارایه داشت که بی سابقه بود. بنابراین در پژوهش حاضر به صورت روشمند و علمی سبک بیانی آیات قرآن کریم مورد بحث و بررسی قرار داده شد و سپس به سبک بیان اولین مفسران قرآن یعنی سخنان و کلام گهربار معصومین (علیهم السلام) پرداخته شد و نهایتا وجوه اشتراک و افتراق سبک بیانی قرآن و کلام معصومین (علیهم السلام) مورد مداقه قرار گرفت.در پژوهش حاضر جهت گردآوری مطالب و داده ها و دستیابی به نتیجه از روش کتابخانه ای- توصیفی و نهایتا روش تحلیلی استفاده شده است.
    کلیدواژگان: سبک بیان، بیان، قرآن، بلاغت
  • فاطمه سرپرست*، محمد کاظم رحیمی نژاد صفحات 56-74
    سبک شناسی در واقع شاخه ای از علم زبان شناسی است و تمرکز اصلی سبک شناس به کاربردهای زیبایی-شناختی متن است تا از این رهگذر به معنی و جان مایه کلام متکلم و جنبه های زیبایی متون دست یابد. از آنجا که یک متن دارای ویژگی مهمی به نام پیوستگی معنایی است و جملات و عبارات تشکیل دهنده متن باید دارای پیوستگی و ارتباط زیرین باهم باشند، این روابط در کاربرد واژگان به طور کامل منعکس می شود. پژوهش حاضر با روش توصیفی- تحلیلی و بر اساس معیارهای سبک شناسی سطح زبانی به بررسی زیبایی های ادبی سوره مرسلات پرداخته است. حاصل بررسی بدین صورت است که واژگان و آوای خلق شده به واسطه آنها، تکرار عبارات، صامت ها، مصوت ها و همچنین نوع حروفی که در این سوره بسامد و کاربست آنها خودنمایی می کند در تسهیل فهم معانی آیات و جلب توجه مخاطب و خواننده تاثیر به سزایی دارد و آهنگ حاصل از آنها در جان شنونده و مخاطب تاثیر گذار است
    کلیدواژگان: سطح آوایی، سطح دستوری، سطح واژگانی، سوره مرسلات، سبک شناسی
  • علی ضیغمی، مسعود سلمانی حقیقی* صفحات 75-88
    این مقاله به بررسی نظام عاطفی گفتمان در آیات انتخابی از جزء 30 قرآن کریم می پردازد. رویکرد گفتمان تولیدات زبانی را تابع فرآیندی می داند که عوامل نشانه- معنایی بسیاری در آن دخیل اند. انواع نظام های گفتمانی از دید گرمس عبارت انداز: نظام گفتمانی کنشی، تجویزی، القایی یا مجابی، عاطفی و تنشی و رخدادی. گفتمان ادبی، جریانی سیال است که تعامل دو گونه شناختی و عاطفی در آن سبب تولید معنا می شود که عدم قطعیت معنا و سیر تکاملی آن مدیون فرآیند تنشی گفتمان است. در این مقاله، به بررسی تولید و دریافت معنا در جزء 30 قرآن کریم با تکیه بر نظام عاطفی گفتمان میپردازیم بدین جهت رویکردهایی نظیر:(تاثیر افعال، تاثیر آهنگ و نمود در گفتمان، تاثیر جسم و- ادارکی یا جسمار، دور نماسازی و صحنه های عاطفی و کنش زایی و سکون)را در متن آیات انتخابی بررسی کرده ایم. این پژوهش به روش توصیفی- تحلیلی انجام گرفته است. تحلیل نظام عاطفی گفتمان آیات بیان گر این مطلب است که تمام عناصر سازنده گفتمان عاطفی دو مفهوم را تولید میکنند؛ الف : تعلیم برنامه دین و عبودیت ب: انتقال گفتمان هژمونیک حقانیت و احدیت خداوند.
    کلیدواژگان: نشانه معناشناسی، گفتمان، نظام عاطفی، قرآن کریم، گریماس
  • زهرا سلیمی*، سید محمد میرحسینی صفحات 89-110
    علوم ادبی از مهم ترین مباحث مرتبط با علم تفسیر است که آگاهی از آن بر هر مفسری لازم می آید، علم بلاغت یکی از انواع علوم ادبی است که از جایگاه ویژه ای در تبیین مفاهیم قرآنی برخوردار است اثبات بلاغت زیبایی قرآن کریم با مقایسه آرای دو مفسر مطرح اهل تسنن و تشیع یعنی آلوسی و علامه طباطبایی برای عمق بخشیدن به فهم کلام وحی الهی هدفی است که در این پژوهش می کوشیم با روش توصیفی- تحلیلی و از طریق بررسی و ذکر نمونه هایی از قرآن کریم بدان بپردازیم. لذا ، نمونه هایی را مبتنی بر نظر هر دو مفسر مورد بررسی قرار می دهیم برخی از دستاوردهای حاصل از پژوهش را اینگونه می توان بیان داشت: حجم وکمیت استفاده از علم بلاغت در دو تفسیر المیزان و روح المعانی یکسان نیست ومیزان بهره مندی از این علم در تفسیر روح المعانی بیش تر از المیزان است. با توجه به این مطلب که تفسیر المیزان، تفسیری فلسفی- اجتماعی است، نگاه مفسر به این علوم، نگاهی ابزاری برای بیان بهتر تعالیم الهی است در حالیکه در تفسیر روح المعانی از جایگاه ویژه و مستقلی برخوردار است .
    کلیدواژگان: قرآن کریم، بلاغت، روح المعانی، المیزان
  • ابراهیم فلاح*، میثم خلیلی صفحات 111-129
    در قرآن کریم قصه خلقت حضرت آدم (ع) در سوره های مختلفی از جمله سوره اعراف نقل شده است. روایت ها و قصص قرآنی از جمله قصه آدم (ع) بدون تخیل و مبالغه در خدمت اهداف تربیتی و هدایتی قرآن قرار گرفته اند. بر اساس این پژوهش که با روش توصیفی- تحلیلی و با هدف ساختارشناسی روایت حضرت آدم (ع) در رکوع دوم سوره اعراف(آیات 11 تا25) و بیانات امام رضا (ع) (مناظرات و احادیث تفسیری) نگارش یافته است، طرح و پیرنگ رکوع و بیانات رضوی (ع) در موضوع خلقت آدم (ع) مبتنی بر رابطه علت و معلول است و حوادث داستان در ارتباط تنگاتنگی با یکدیگر هستند. زاویه دید در رکوع اکثر موارد به صورت سوم شخص (دانای کل) و در آیه نخست به صورت متکلم مع الغیر است. زاویه دید در بیانات رضوی (ع) به صورت روایت گری است چرا که حضرت به عنوان فرد غایب از صحنه و راوی، داستان را تبیین می کنند. شخصیت های داستان که هر کدام ویژگی های خاصی دارند. طبق رکوع، کنش های داستان بر دو محور اصلی ابلیس و آدم (ع) رخ می دهد که هر دو از فرمان الهی سرپیچی می کنند. کنش های داستان در بیانات رضوی پرسش راوی (گره) و پاسخ های امام (حل گره) است. گفت و گوهایی میان اشخاص حاضر در داستان صورت گرفته که به داستان جلوه هنری خاصی می بخشد. صحنه پردازی در دو قالب زمان و مکان، به تصورات ذهنی خواننده جهت ملموس سازی داستان کمک می کند. هر یک از عناصر قصه، با هدف تربیتی خاصی، ایفای نقش می کنند که در نهایت هدف اصلی داستان یعنی بعد هدایتی را محقق می سازند.
    کلیدواژگان: ساختارشناسی، داستان حضرت آدم (ع)، رکوع دوم سوره اعراف، احادیث و مناظرات رضوی (ع)
  • اسداللهغلامعلی* صفحات 130-145
    پژوهش حاضر، قصص قرآنی را براساس الگو و اصول فیلمنامه نویسی کلاسیک مورد تحلیل قرار می دهد. قرآن کریم که کلام خداوند است و بر قلب پیامبراکرم(ص) نازل شده است، برای بیان مفاهیم معنوی، الهی و دینی از داستانگویی بهره گرفته است. هدف اصلی در قصص قرآنی، در وهله اول انتقال پیام الهی به بشریت است، اما از آنجا که درک چنین مفاهیمی نه تنها در اعصار گذشته بلکه برای انسان معاصر نیز، ثقیل می باشد، خداوند برای بیان هر مفهوم داستان و قصه ای را انتخاب کرده است تا آدمی بهتر بتواند خود و خدای خود را بشناسد. شیوه های مختلف داستانگویی در این قصص به کار رفته است، اما در این تحقیق تلاش شده است که داستان های قرآنی براساس عناصر و مولفه های فیلمنامه نویسی کلاسیک مورد تفحص قرار بگیرد. پژوهش حاضر به روش توصیفی تحلیلی صورت گرفته و گردآوری اطلاعات به روش کتابخانه ای بوده است. نتایج بدست آمده که نشان می دهد ساختار روایی کلاسیک در داستان یوسف وجود دارد، در پایان مقاله ارایه گردیده است.
    کلیدواژگان: قرآن کریم، سوره حضرت یوسف(ع)، روایت کلاسیک
  • سمیرا قربانخانی*، خدیجه احمدی بیغش صفحات 146-157

    معناشناسی الفاظ در قرآن کریم یکی از مهم ترین پایه های تفسیر آن می باشد؛ این ارتباط بر این مطلب تاکید دارد که تفسیر قرآن دارای قواعدی است که دلالت بر تبیین معنایی هر واژه از طریق جایگاه و نوع نقش آن با توجه به قراین دارد. اهمیت این بحث زمانی روشن می شود که به این نکته توجه داشته باشیم که هر لفظی محدود به معنای وضعی خود نمی شود بلکه در پی قراین موجود بر معنایی خارج از لفظ نیز ظهور می یابد. این تحقیق درصدد پاسخگویی به این مسئله است که تکرار معناشناسانه وصف "مبین" در سوره یس، از دیدگاه تفسیر "المیزان" چگونه مطرح شده است؟ بررسی تحلیلی- توصیفی این مسئله گویای آن است که، واژه "مبین" در سوره یس، افزون بر معنای اصلی مبین، یعنی قابل فهم و درک، و یا معانی و مقاصد روشن گوینده، در معنای فرعی "لوح محفوظ" نیز به کار رفته است. واژگان کلیدی: معناشناسی، مبین، سوره یس، المیزان

    کلیدواژگان: معناشناسی، مبین، سوره یس، المیزان
  • مجتبی محمدی مزرعه شاهی*، مهدیه السادات تهامی سربنانی صفحات 158-184
    قرآن کریم به عنوان یک متن مقدس وحیانی و بزرگترین معجزه ی الهی، از جنبه ی گوناگونی قابل تحلیل و بررسی است که می توان با به کارگیری دانش معناشناسی به بررسی ابعاد و جنبه های آن پرداخت. معناشناسی از روش های نوظهور در مطالعات قرآنی است که با مطالعه و بررسی علمی معنا، به استخراج معنای پنهان متن و اکتشاف لایه های معنایی واژه، می پردازد. یکی از راه هایی که امروزه جهت فهم معنای متون استفاده می شود، تکیه بر اصل روابط جانشینی و همنشینی است. پژوهش حاضر با استفاده از روش توصیفی- تحلیلی سعی بر این دارد که به منظور بهره گیری دقیق تر از فهم و ترجمه قرآن، معنای ساخت ها و کارکردهای مختلف شرب را در قرآن کریم مورد بحث و بررسی قرار دهد، و با روش معناشناسی ساختاری و بهره بردن از متون تفسیری و زبانی ساخت های مختلف نحوی و قرآنی واژه شرب را بشناسد و مفاهیم به دست آمده حاصل از هر یک از ساخت های شرب در قرآن کریم را براساس روابط همنشینی تحلیل و بررسی نماید. در این مقاله پس از واژه شناسی شرب، روابط همنشینی شرب با واژگانی همچون هیم، حمیم، طهور، هنیء و غیره مورد بررسی قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: قرآن، شرب، معناشناسی، روابط همنشینی
  • فرهاد محمدی نژاد، احمد محمدی نژاد پاشاکی، نجمه محیائی* صفحات 185-201
    قرآن کریم به جهت ویژگی های طبیعی خود، از جمله فصاحت و بلاغت بی مانند، سبک و اسلوب ویژه، دلنشینی معانی و مفاهیم و کاربرد دقیق کلمات در قالب های گوناگون جزء منسجم ترین و کامل ترین متن و کلام به شمار می آید که متشکل از واژگان بظاهر ساده و فصیح ولی دارای بار معنایی ژرف و اهداف نهفته و هدفمند است. هر یک از کلمات و آیات قرآن کریم بمنظور هدف خاصی درکنار یکدیگر قرار گرفته اند. مدح و ذم یکی از ساختار های پرکاربرد زبان عربی است. این پژوهش در نظر دارد با استفاده از روش توصیفی تحلیلی به بررسی انواع و ساختار مختلف (مدح و ذم) به صورت نحوی و بلاغی در آیات قرآن کریم ب پردازد. تلاش این پژوهش، آشکار سازی دقیق بسیاری از تعبیرات بلاغی در غالب نحوی است که، (مدح و ذم) با تمام کابرد هایش در آن به کار رفته است. و در آخر مستندات قرآنی خود را همراه با دلایل بلاغی هر یک از آن ها مشخص می کند. حاصل از این پژوهش نشان می دهد که (مدح وذم) با وجود قرار گرفتن در ساختارهای نحوی متفاوت و با وجود ترجمه های متفاوت از آن از نظر بلاغت و معنا تنها افاده تفخیم و بزرگنمایی می کند و بهتر است که در ترجمه این افعال از واژه هایی که نشان دهنده ی کثرت هستند استفاده کرد.
    کلیدواژگان: قرآن، مدح و ذم، ساختار نحوی، وجوه زیبایی شناسی
  • مهناز مهدی زاده* صفحات 202-218
    داستان برای همه ی انسان ها قابل درک و فهم است و اعجاز قرآن در این است که سرگذشت اقوام را با شیوا ترین الفاظ و بهترین نظم و ترتیب بیان نموده است. به همین جهت یکی از مهمترین اشارات قرآن در این رابطه به قوم سبا است که هم در سوره ی نمل و هم درسوره ی سبا ذکر این داستان آمده است. همچنین با توجه به ذکر این داستان قرآنی در متون تاریخی جنبه تاریخ نگارانه ی آن نیز مورد بررسی قرار گرفته است. این پژوهش بصورت تحلیلی-توصیفی انجام شده وسعی شده باتوجه به ذکر آیات قرآن و معانی آن تحلیل و عبرت هایی که می توان گرفت و تاثیرش در زندگی انسان ها به خصوص جوانان بپردازد که البته این پژوهش در نوع خودش جدید و بی بدیل است. . بنابراین هدف از مطالعه سرگذشت اقوام و مطالعه قصص قرآنی، تکرار نکردن اشتباهات گذشتگان، آگاهی از رسالتمان در جهان هستی و داشتن حیات طیبه و حرکت به سوی کمال می باشد. همچنین از کتب معتبر جهت بالا بردن ارزش مقاله استفاده شده است.
    کلیدواژگان: قرآن کریم، داستان های قرآنی، قوم سبا و تاریخ وعبرت ها
  • سید محمود نجاتی حسینی* صفحات 219-241
    پروبلماتیک مطالعات قرآنی سنتی و مدرن : برخی نکات انتقادی سید محمود نجاتی حسینی (خراسانی) [استادیار جامعه شناسی دانشگاه ازاد اسلامی / مدیر گروه دین انجمن انسان شناسی ایران] چکیده با وجود حجم معتنابهی از متون منقح در باره مطالعات قرآنی که ماحصل پژوهش اسلام پژوهان غربی و اسلامی است؛ اما به نظر می رسد هم چنان یک مساله معرفتی عقیدتی استراتژیکی در باره گشتالت مطالعات قرآنی موجود و در دسترس مورد تامل دقیق و شایسته موضوع قرار نگرفته است .این مساله به نظر ما چیزی جز "پروبلماتیک " [مجموعه منتظم : ایده ، مساله ، مفروض ، پرسش ،پاسخ ، روش ، تز ، سنتز] مندرج در" مطالعات قرآنی کلاسیک و مدرن" نیست . زین روی هدف و مضمون مقاله حاضر بازیابی این پروبلماتیک در متن مطالعات قرانی کلاسیک و مدرن است . ازین حیث مقاله با مبنا قرار دادن نمونه هایی معرف از متون مطالعات قرآنی مطرح شامل " مطالعات قرآنی کلاسیک و مدرن " و نیز " مطالعات قرآنی غربیان ومسلمانان " در پی "بازیابی هرمنوتیکی" مشخصات وماهیت پروبلماتیک موصوف در متن این مطالعات برگزیده است. همان گونه که ملاحظه می شود این بازیابی که به مدد روش - نظریه "هرمنوتیک دینی" انجام خواهد شد برخوردار ازمایه های هنجاری - راهبردی با تمرکز بردیدگاه انتقادی درباره " پروبلماتیک مطالعات قرآنی کلاسیک و مدرن غربیان ومسلمانان" است. کلید واژه مطالعات قرآنی سنتی و مدرن/ هرمنوتیک دینی / پروبلماتیک مطالعات قرآنی /
    کلیدواژگان: مطالعات قرآنی سنتی و مدرن، هرمنوتیک دینی، پروبلماتیک مطالعات قرآنی، بازیابی هرمنوتیکی
  • اکرم مرادخانی، علی رضا نظری* صفحات 242-258
    قرآن کریم در تاثیرگذاری بر مخاطبان خود از اصول فنی وهنری مختلفی از جمله داستان بهره جسته است. از عناصر مهم داستانی شخصیتها هستند؛ شخصیتها گاه دارای نقشی مثبت هستند که از آنان بعنوان قهرمان یاد می شود و گاه دارای بعدی منفی هستند که به ضد قهرمان شناخته می شود. کارکرد ضدقهرمانها در داستان گاه نقش محوری و گاه نقش مکمل دارند تا جنبه های مثبت شخصیت قهرمان بهتر ترسیم گردد. از جمله در داستانهای قرآنی داستان زندگی حضرت موسی است که در تصویری از تقابل جبهه خیر و شر در آن با شخصیت پردازی قهرمان و ضد قهرمان مواجهیم. در داستان حضرت موسی، ضدقهرمانان، اشخاصی همچون فرعون، قارون و ساحران و سامری هستند که در تعامل وتکامل هم و در قالب شخصیتهای متفاوت به شکل گیری جبهه شر کمک می کنند. کبر، قدرت طلبی، دنیاپرستی و جهل در قالب این شخصیتها نمود دارد. در این مقاله به روش توصیفی-تحلیلی به تحلیل شخصیت پردازی ضدقهرمانان در شیوه روایی قرآن کریم پرداخته شده و مشخص می گردد نقش ضدقهرمان بیشتر از منظر کنش گری و تقابل وی با عملکرد اصلاح گرایانه قهرمان ظهور می یابد و انواع ضدقهرمانهای اصلی، نامی و فرعی را در مسیر رسالت این پیامبر ایجاد می سازد که به نوبه خود جنبه ای از رسالت قهرمان را برجسته می نمایند
    کلیدواژگان: قرآن، داستان، حضرت موسی، شخصیت پردازی، ضد قهرمان
|
  • Kobra Roshanfekr, Zeinab Jerandeh *, Afshin Jerandeh Pages 11-31
    One of the mostimportant features of quran literature is a narrative and fiction structure, incloding the high stories of the  holy quran that came in several surahs , is the story of Hazrat Ibrahim , which has the deepest s Islamic meaning and teachings , according  to the special structure and coherent plan.And the strong bond between its components  can be considered one of the most unique stories of Quran that are expressd in a special way. In the present research , relying on a descriptive –analy tical method,we have investigated the narrative system of the story of Ibrahims idol-breaking and his being set on fire based on Grimas s narrative pattern . the findings of this research  indicate that grimass action patterns , chains and narratives are compatible with the story, and the different situation of this story, incloding the call of azar to worship the one god and avoid idolim by hazrat Ibrahim . Ibrahim (peace be upon him ),Abrahams plan and breking idols, the trial of Ibrahim in fire match the pattern but that doesn’t mean to know the value of Quranic stories because they match the Grimas pattern, but the goal is to  prove another valuable dimensions of Quran stories shown by describing the Grimas pattern in the level and depth of the story.
    Keywords: : the story, the story of breaking idol, thorwn into the fire of hazrat Ibrahim, the model of Grimas
  • Ahmad Jolaei *, Ahmad Noordaryaee Pages 32-43
    Although in this article, dramatic capacities of Holy Qur'an has been investigated; But the author's perception and view of the Qur'an is not dramatic and purely something entertaining. Since The Qur'an has been sent as a divine miracle of the Prophet Muhammad with a very rich and valuable contents to guide humanity toward redemption; then a large part of it is consist of stories about other Prophets, ancient narratives and etc to educate people in path of salvation and the fabric of these tales have dramatic elements. Drama has also been presented as one of the phenomena of human's thought with purpose of helping human kind even more in path of redemption and salvation. A show  or drama, in order to be believable through action, seeks to objectify the events that take place during the course of the story and in this process, the dramatic elements manifest themselves. One of the oldest and most authoritative theories related to the art of drama is Aristotle's theory which is mentioned in Poetics book. This article tries to evaluate the examples of stories and narratives of the Qur'an that can be demonstrated based on Aristotle's theory of imitation of the orthodox structure. in this theory, the six components of drama art are as followed: View perspective, Character, Thematic legend, Speech, song and Thought.
    Keywords: Qur'an, story, Drama, Aristotle
  • Mohammad Reza Hosseini Nia, Farzad Esfandiari, Suraya Kheiri * Pages 44-55
    One of the most important aspects of the miracle of the Qur'an is the style of expression of the Qur'an, which has recently received more attention from scholars. The style of expression is more concerned with the verbal aspects and phrases used and the subtleties and rhetorical points, and these points and subtleties play a major role in the meaning and content. The choice of words and phrases used in the sentences and the Qur'anic phrases are fully calculated. The Qur'anic style and manner of expression, while attracting and absorbing the Arabs, is not similar to any of the common Arab styles and methods. The Qur'an presented a new style and a new way of expression that was unprecedented. Therefore, in the present study, the style of expression of the verses of the Holy Quran was discussed methodically and scientifically, and then the style of expression of the first commentators of the Qur'an, namely the words and sayings of the infallible (PBUH), and finally, the commonalities and differences of the style of expression and the words of the Infallibles (PBUH) were examined. In the present study, the library-descriptive method and finally the analytical method have been used to collect materials and data and achieve the result.
    Keywords: style of expression, Expression, Quran, hadiths, Rhetoric
  • Fatemeh Sarparast *, Mohammad Kazem Rahimi Nejad Pages 56-74
    in fact , the main focus is on aesthetic knowledge and its main focus is on the aesthetic applications of the text , in order to understand the speaker 's words and the beauty of the texts . since a text has an important feature called semantic cohesion , and the sentences and phrases of the text should have the same continuity and connection , these relations are fully reflected in the use of words . the present research is based on descriptive - analytical method and based on the criteria of linguistic levels , we have studied the literary works of the surah . the result of this study is that the words and voice of the people by them , repetition of phrases , phrases and phrases as well as the type of letters in this chapter has a significant impact on facilitating understanding the meanings of the verses and attracting the attention of the reader and the reader
    Keywords: Phonetic Level, grammatical level, Lexical Level, koranic sura, Typology
  • Ali Zeighami, Masoud Salmani Haghighi * Pages 75-88
    This article examines the emotional system of discourse in selected verses from volume 30 of the Holy Quran. The discourse approach considers language productions as a function of a process in which many semantic-semantic factors are involved. Types of discourse systems from Garms's point of view are: active, prescriptive, inductive or persuasive, emotional and tension and eventual discourse systems. Literary discourse is a fluid flow in which the interaction of two cognitive and emotional species causes the production of meaning that the uncertainty of meaning and its evolution is due to the stressful process of discourse. In this article, we examine the production and perception of meaning in part 30 of the Holy Quran, relying on the emotional system of discourse. Therefore, approaches such as: We have examined emotion, action, and stillness in the text of selected verses. This research has been done by descriptive-analytical method. The analysis of the emotional system of the verse discourse indicates that all the constituent elements of the emotional discourse produce two concepts; A: Teaching the program of religion and worship B: Transmitting the hegemonic discourse of God's legitimacy and oneness
    Keywords: Signs of semantics, Discourse, Emotional System, Holy Quran, Garms
  • Zahra Salimi *, Seyed Mohammad Mir Hosseini Pages 89-110
    literary science is one of the most important topics related to the knowledge of the Quran, the rhetoric of one of the kind of literary science which has a special place in explaining the teachings of the Quran by comparing the opinions of the two leaders of the Qur'an Sunnis and Shiites  Proving the rhetoric of the beauty of the Holy Quran by comparing the opinions of two prominent Sunni and Shiite commentators, namely Alusi and Allameh Tabatabai, to deepen the understanding of the divine revelation, we try to use descriptive-analytical method by analyzing and mentioning examples of the holy Quran. Therefore, we examine samples based on both the interpreter and some of the results of the research can be expressed in this way. The volume and quantity of using the science of rhetoric in the two interpretations of Al-Mizan and Ruh Al-Ma'ani is not the same,  and the advantage of this knowledge in interpreting the spirit of Ruh Al-Ma'ani is more than Al-Mizan. Considering that the Al-Mizan interpretation is a philosophical - philosophical interpretation. The interpreter's view of the sciences is a tool for better expression of the divine teachings, while in the interpretation of the spirit of Ruh Al-Ma'ani he has a special and independent position.
    Keywords: Holy Quran, Rhetoric, roholmaani, Almizan
  • Ibrahim Fallah *, Meysam Khalili Pages 111-129
    In the Holy Quran, the stories of many prophets are told in the form of stories. Including the story of the creation of Prophet Adam (PBUH) which has been narrated in various surahs including Surah A'raf. Quranic narrations and stories, including the story of Adam (AS), have served the educational and guiding purposes of the Quran without imagination and exaggeration. Based on this research, which has been written with a descriptive-analytical method and with the aim of structuring the narration of Prophet Adam (AS) in the second rak'ah of Surah A'raf (thematic list including verses 11 to 25 of this Surah) and Imam Reza (AS) statements (debates and interpretive hadiths) Is, the plot of Razavi (AS) and statements on the subject of the creation of Adam (AS) is based on the relationship between cause and effect, and the events of the story are closely related to each other. The angle of view in bowing in most cases is in the third person (omniscient) and in the first verse as the speaker is different. The point of view in the statements of Razavi (AS) is narrative because Hazrat as a person absent from the scene and the narrator, explain the story. The characters in the story, each with their own characteristics, are Adam, Eve, the angels, and the devil. According to Ruku, the actions of the story take place on the two main axes of Iblis and Adam (AS), both of whom disobey the divine command. The actions of the story in Razavi's statements are the narrator's question (knot) and the Imam's answers (solving the knot). There are conversations between the characters in the story that give the story a special artistic effect. Staging in both time and space helps the reader's mental imagination to make the story tangible. Each of the elements of the story plays a role with a specific educational purpose, which ultimately achieves the main purpose of the story, namely the guiding dimension
    Keywords: Structural studies, The Story of Prophet Adam (AS), The Second Ruku of Surah A'raf, Hadiths, Razavi Debates (AS)
  • Asadollah Gholamali * Pages 130-145
    This study analyzes Quranic stories based on the pattern and principles of classic screenwriting. The Holy Qur'an, which is the word of God and was revealed to the heart of the Holy Prophet (PBUH), used storytelling to express spiritual, divine and religious concepts. The main purpose of Qur'anic stories in the first place is to convey the divine message to humanity, but since understanding such concepts are difficult not only the past but also for contemporary man, God has chosen a story to tell every meaning so that One can better understand his/her God. Different methods of storytelling have been used in these stories, but in this research, an attempt has been made to examine Quranic stories based on the elements and components of classic screenwriting.
    Keywords: Holy Qur'an, Yusuf (surah), Classic Narration
  • Pages 146-157

    The semantics of words in the Holy Qur'an is one of the most important foundations of its interpretation; This connection emphasizes that the interpretation of the Qur'an has rules that imply the semantic explanation of each word through its position and type of role with respect to the evidence. The importance of this argument becomes clear when we pay attention to the fact that each word is not limited to the meaning of its situation, but also appears in the context of the existing evidence on a meaning outside the word. This research seeks to answer the question of how the semantic repetition of the description of "Mobin" in Surah Yasin has been proposed from the point of view of the interpretation of "Al-Mizan"? Analytical-descriptive study of this issue shows that the word "Mubin" in Surah Yasin, in addition to the main meaning of the narrator, ie understandable, or the meanings and clear intentions of the speaker, is also used in the sub-meaning of   "protected tablet" Is.

    Keywords: semantics, Explanatory, Surah Yasin, Al-Mizan
  • Mojtaba Mohammadi Mazrae Shahi *, Mahdieh Sadat Tahami Sarbnani Pages 158-184
    The Holy Qur'an, as a sacred revelatory text and the greatest divine miracle, can be analyzed and studied from various aspects, which can be studied by applying the knowledge of semantics. Semantics is one of the emerging methods in Quranic studies that studies the scientific meaning of the text, extracts the hidden meaning of the text and explores the semantic layers of the word. One of the ways that is used today to understand the meanings of texts is to rely on the principle of syntagmatic and paradigmatic relations. Using descriptive-analytical method, the present study tries to discuss the meaning of different constructions and functions of the word ‘shorb’ (drink) in the Holy Quran in order to understand and translate it more accurately. It also tries to recognize the different syntactic and Qur'anic constructions of the word drink by the method of structural semantics and interpretive and linguistic texts, and to analyze and study the concepts derived from the constructions of drink in the Holy Qur'an based on paradigmatic relations. In this article, after the lexicology of the word ‘Shorb’ (drink), the paradigmatic relations of Shorb with words such as ‘Heim’, ‘Hamim’, ‘Tahoor’, ‘Haniyeh’, etc. have been studied.
    Keywords: Quran, Shorb, Semantic Analysis, Paradigmatic Relations
  • Farhad Mohammadinejad, Ahmad Mohammadinejad Pashaki, Najmeh Mahiae * Pages 185-201
    Due to its natural features such as unparalleled eloquence and rhetoric, special style and style, pleasing meanings and concepts, and accurate use of words in various formats, the Holy Quran is one of the most coherent and complete texts and words consisting of seemingly simple and eloquent words. It has a deep semantic load and hidden and purposeful goals. Each of the words and verses of the Holy Quran have been put together for a specific purpose. Praise is one of the most widely used structures in the Arabic language. This research intends to use a descriptive-analytical method to examine different types and structures (praise and condemnation) in a syntactic and rhetorical way in the verses of the Holy Quran. The aim of this research is to accurately reveal many rhetorical expressions in the form of praise and condemnation with all its uses. Finally, it identifies its Qur'anic documents along with the rhetorical reasons for each of them. The result of this research shows that praise only expands and magnifies the expressions despite being in different syntactic structures and despite different translations of it in terms of rhetoric and meaning and It is better to use words that indicate plurality in translating these verbs.
    Keywords: Quran, praise, condemnation, syntactic structure, Aesthetic Aspects
  • Mahnaz Mahdizade * Pages 202-218
    Stories are comprehensible by everyone, and the miraculous aspect of the Quran involves narrations of the history of different groups of people most eloquently and regularly. One of the most important mentions made by the Quran concerns the story of the people of Saba’, available in two chapters: Surah An-Naml and Surah Saba’. This analytical-descriptive research has sought to address the lessons that can be learned and their effects on human life, youth life in particular, by mentioning verses from the Quran and analyzing their meanings. As a Quranic story referred to in historical documents, its historiographical aspects have also been investigated, and this research can of course be regarded as novel and unique.
    Keywords: Noble Quran, Quranic Stories, People of Saba’, History, Lessons
  • Seyed Mahmoud Nejati Hosseini * Pages 219-241
    Despite the large volume of revised texts on Qur'anic studies that are the product of research by Western and Islamic scholars; But it still seems that a strategic ideological epistemological problem regarding the Gestalt of existing and available Quranic studies has not been carefully and properly considered. In our opinion, this problem is nothing but "problematic". , Questions, answers, methods, theses, synthesis] are not included in "Classical and Modern Quranic Studies". Saddle on the purpose and content of the present article is to retrieve this issue in the text of classical and modern Qur'anic studies. Following "hermeneutic retrieval", the characteristics and problematic nature of the above have been selected in the text of these studies. As can be seen, this retrieval, which will be carried out with the help of the method - the theory of "religious hermeneutics" has normative-strategic themes focusing on a critical point of view on "problematic classical and modern Qur'anic studies of Westerners and Muslims". And the purpose of   this   research is to use three conventional methods of research in social and cultural sciences - "Literature review", "Systematic review" and "Qualitative content analysis of the text".
    Keywords: Traditional, modern Quranic studies, Religious hermeneutics, Problematic Quranic studies, Hermeneutic retrieval, Philosophy of Quranic studies
  • Akram Moradkhani, Ali Reza Nazari * Pages 242-258
    The Holy Quran has utilized different technical and aesthetic principles in order to affect its audience. Characters are one of the most important fictional elements; sometimes characters have a positive role that are referred to as a hero and sometimes have negative dimensions that are known as antihero. In order to depict the hero’s positive aspects in a better way, sometimes antiheros are employed as an axial role and sometimes they have a supplemental role. Moses’s life story is one of the Quranic stories in which in a contrasting image of good and evil, we confront a hero- antihero characterization. In Moses’s story, antiheros, are people such as Pharaoh, Haman, Qaroun, Pharaoh’s court witches and Samaritan that in the form of different characters help in formation of evil frontage while interact and complement each other. Pride, secularity, domineering and ignorance are demonstrated in the form of these characters. In present article, antiheros’ characterization in Holy Quran’s narrative style has been analyzed through a descriptive- analytic method and it is determined that the antihero’s role is addressed from activism perspective and his/ her opposition to the hero’s reformist function and varieties of major, famous and supporting antiheros are created in this prophet’s mission path that in turn distinguishes an aspect of the hero’s mission.
    Keywords: Quran, story, Moses, Characterization, antihero