فهرست مطالب

مجله سبک شناسی نظم و نثر فارسی (بهار ادب)
پیاپی 57 (بهمن 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/11/27
  • تعداد عناوین: 13
|
  • زهرا زرعی، اسماعیل آذر *، رقیه صدرایی صفحات 1-20

    آثار نجم الدین رازی در میان مجموعه عظیم عرفان و تصوف از دو جنبه، زبانی و زیباییهای ادبی و هنری نثر فاخر عرفانی و از سوی دیگر پختگی و تکامل نثر عرفانی و ویژگیهای سبکی آن، جایگاه بی همتایی را رقم زده است. یکی از شاخصه های اساسی این آثار، واژگان و اصطلاحات کلیدی و محوری شکل دهنده به اندیشه و نظام فکری آن است.دراین پژوهش به این سوال پاسخ داده شده است که، ساختار نظام فکری نجم الدین رازی با محوریت کدام واژگان یا اصطلاحات معرفتی قابل معرفی است؟ نتایج بررسی سه اثر نجم الدین رازی (مرصادالعباد، مرموزات اسدی و منارات السایرین) نشان داد که؛ «معرفت الله»، «معرفت نبوی یا انسان کامل»، «مراتب وجود انسان» و «سیر و سلوک عرفانی» و شناخت نوع ارتباط آنها اصطلاحات کلیدی در معرفت شناسی آثار عرفانی است. نجم الدین رازی مجموعه ای منظم، منسجم و تکامل یافته را نسبت به سایر عرفای پیش از خود ارایه داده است.

    کلیدواژگان: معرفت الله معرفت نبوی، انسان کامل، مراتب وجود انسان، سیر وسلوک عرفانی
  • مونا سادات عقیلی، محمود طاووسی *، امیرحسین ماحوزی صفحات 21-50

    استعاره به عنوان یکی از مهمترین صوربیانی در بین همه ملتها، بخش مهمی از بررسیهای اهل ادب و زبانشناسان را به خود اختصاص داده است.محدوده شناخت و بررسی این صورت ادبی را در شکل کلاسیک آن باید در آراء قرآن شناسان و مفسران، متکلمین و شعر شناسان عرب و در شکل جدید و معاصر آن در نظریات زبانشناسان جستجو نمود.از سوی دیگر، استعاره پیوندی ناگسستنی با دیگر فنون بیانی و ادبی دارد، این فن بیانی ، از یکسو با تشبیه و از سوی دیگر با مجاز کنایه مرتبط است. اما ارتباط این صور خیال با دستور و نقشهای دستوری نکته مهم دیگری است که از سوی ارباب فن پنهان مانده است، تا کنون تنها خسرو فرشیدورد در جلد دوم کتاب درباره «ادبیات و نقد ادبی» خویش به نقشهای دستوری تشبیه و استعاره اشاره کرده اند.در این پژوهش سعی شده ضمن بررسی و نقد فقدان مباحث دستوری در استعاره ، ارتباط انواع استعاره با دستور و نقشهای دستوری مورد کنکاش و نقد و تحلیل قرار گیرد و نقشهای دستوری انواع استعاره در اشعار سیمین بهبهانی استخراج و تحلیل گردد

    کلیدواژگان: استعاره، سیمین بهبهانی، نقش دستوری، خسرو فرشیدورد
  • ثمر میری، مصطفی سالاری *، بهروز رومیانی صفحات 51-70

    بازتاب جامعه در آثار ادبی از مسایل اساسی است که هم در جامعه شناسی و هم در ادبیات مورد ارزیابی قرار میگیرد. با مطالعه ادبیات هر دوره میتوان از اوضاع فرهنگی، سیاسی و اجتماعی آن دوره آگاهی یافت. زیرا ادبیات هر عصر، رنگ جامعه خود را دارد. شهرنوش پارسی پور از نویسندگانی است که رویدادهای اجتماعی زمان خود را در آثارش منعکس نموده است. لذا رمانهای او را میتوان در قالب نقد جامعه شناسی بررسی کرد. این پژوهش به روش توصیفی تحلیلی، آثاری از جمله «طوبا و معنای شب» «سگ و زمستان بلند» «زنان بدون مردان» و «تجربه های آزاد» را با تکیه بر نهادهای مهم اجتماعی چون خانواده، فرهنگ، مذهب و سیاست مورد بررسی قرار داده است. نگارنده پس از بررسی به این نتیجه دست یافت که همه نهادهای موجود در جامعه واقعی، بویژه سیاست در آثار پارسی پور نقش تعیین کننده ای دارند. نویسنده با تصویر جامعه در آثار خود، از رنج بیشمار زنان پرده برمیدارد و تلاش آنها برای رهایی را با رفتارهای مثبت و منفی توصیف مینماید.

    کلیدواژگان: جامعه شنا سی ادبیات، خانواده، مذهب، فرهنگ، سیا ست، آثار دا ستانی، شهرنوش پارسی پور
  • سولماز رزاق زاده شبستری، رضا حیدری نوری *، ملک محمد فرخزاد صفحات 71-98

    غربت و غربت اندیشی، موضوعی است که از دیرباز مورد توجه محققان و دوستداران ادبیات عرفانی بوده است.از آنجا که روح از نظر عرفا پس از هبوط و فرو افتادن به تن آدمی همواره در قفس جسم، همچون غریبه‌ای جلوه کرده است و از طرفی مولوی در مثنوی به طور مفصل به‌این مقوله پرداخته است، بر آن شدیم که‌این موضوع را مورد بررسی قرار دهیم.در این پژوهش موضوع مورد بحث، غربت روح در کالبد آدمی، از نگاه مولوی است و در نهایت به‌این سوال پاسخ داده میشود که‌این غربت، از نظر مولوی، مبتنی بر چه اصولی است و مولوی چه واکنشی به‌این غربت نشان میدهد و سرانجام این غربت به کجا میانجامد. غربت اندیشی مولوی مبتنی بر چهار پیش فرض اساسی است؛ اینکه انسان متشکل از دو بخش روح و جسم است. اصل و بنیاد انسان روح است نه جسم. روح انسان، منشا الهی داردو انسان به دلیل تفاوت ذاتی که با سایر مخلوقات و موجودات دارد، دایم سرگردان و بیقرار است. از این رو‌میوان بر اساس بینش عرفانی، غربت روح راکه مولانا بیان میکند، در یک چرخه‌ از آفرینش روح تا بازگشت آن به : روح پیش از دنیا، هبوط، عروج و غم هجران و فراق تقسیم کرد.از آنجا که مولوی در سراسر مثنوی معنوی، میل ابدی به رهایی روح از تنگنای جسم دارد، جستجو در باره این چرخه ضروری مینماید.

    کلیدواژگان: مولانا، روح، جسم، غربت، رهایی
  • عباس سلطانپور، حمیدرضا فرضی *، علی دهقان صفحات 91-112

    تلاش پژوهش حاضر بر استخراج وجوه بینامتنی قرآنی در کتاب گرانسنگ مقامات حمیدی بوده است. موارد احصایی شامل هفت نوع رابطه بینامتنی مشتمل بر سه نوع واژگانی:«بینامتنیت واژگانی از نوع برآیند سازی»، «بینامتنیت واژگانی از نوع وامگیری»، «بینامتنیت واژگانی از نوع ترجمه»، و چهار نوع متنی: «بینامتنیت کامل متنی»، «بینامتنیت کامل متنی با اثرپذیری از اسلوب قرآن کریم در جمله بندی»، «بینامتنیت کامل تعدیلی» و «بینامتنیت کامل تعدیلی با اثرپذیری از اسلوب قرآن کریم در جمله بندی»بوده است. این روابط بینامتنی میزان تاثیرپذیری عبارات و جملات کتاب مذکور از مفاهیم و عبارات کتاب مقدس مسلمانان -که از دیرباز منبع الهامبخش ادبا و نویسندگان مسلمان بوده- را مشخص نموده است. مقامات حمیدی، اثر فاخر دوره های مصنوع و متکلف نویسی، حاوی موارد معتنابهی از عبارات عربی است که در خلال این عبارات، موارد متعددی از بهره گیری مستقیم و غیر مستقیم از مفاهیم و عبارات قرآنی به چشم میخورد. در این بررسی که به مدد تسلط سطحی نویسنده بر ظاهر قرآن کریم(حافظ قرآن) با تشخیص عبارات عربی غیر قرآنی و نیز عبارات مختلط عربی-قرآنی به صورت دقیق انجام شده است، با برشماری موارد بینامتنی قرآنی در شاخه های مزبور، میزان تاثیرپذیری مولف از قرآن کریم به تفکیک، مشخص شده و در نهایت با مقایسه فراوانی این بینامتنیتها، مشخص گردید که بینامتنیت واژگانی وامگیری بیشترین، و بینامتنیت کامل تعدیلی با اثرپذیری از اسلوب قرآن کریم در جمله بندی، کمترین بسامد را در اثر قاضی حمیدالدین به خود اختصاص داده است.

    کلیدواژگان: مولانا، روح، جسم، غربت، رهایی
  • سید مرتضی طاهری برزکی، عطا محمد رادمنش*، سید مهدی نوریان صفحات 113-129

    انیس الاطباء اثر ابوالخیر محمد تقی بن محمد فارسی، کتابی است در موضوع طب از قرن دهم هجری که مشتمل بر سه بخش شامل دو صحیفه و یک گفتار است. صحیفه اول در «علم نظری» شامل هفده قول، صحیفه دوم در «علم عملی» شامل سی و چهار باب و بخش سوم «گفتاری در قرابادین مفرده و مرکبه» است. مولف در این کتاب اسامی بعضی از اطباء را آورده و از ایشان نقل قول نموده است که از حیث شناسایی برخی پزشکان هم عصرش بسیار حایز اهمیت است. این کتاب از نظر پزشکی نیز یک دوره کامل طب بالینی بر اساس دانش پیشینیان و تجارب خود مولف را در اختیار پژوهشگران قرار میدهد. همچنین این کتاب مشتمل بر روش های درمانی و تجویز داروها و مجربات مولف است که میتواند در طب سنتی و پزشکی سودمند باشد. مطالب این نسخه از جهت علمی، میتواند کمک بسیار زیادی به طب سنتی بکند. معرفی این نسخه به شناخت بیشتر متون نثر علمی در دوره صفویه کمک میکند. مقاله حاضر علاوه بر پرداختن به زندگی و احوال ابوالخیر فارسی و شناخت انیس الاطباء مختصات زبانی و رسم الخط نسخه را معرفی میکند.

    کلیدواژگان: قرآن کریم، مقامات حمیدی _»بینامتنیت واژگانی«_»بینامتنیت کاملمتنی«و»بینامتنیت کامل تعدیلی«
  • فرزانه دستمرد، مسعود سپهوندی *، قاسم صحرایی صفحات 131-157

    یکی از ابعاد لاینفک ادبیات عرفانی بحث توصیف پیران وارسته و خلوت نشینی است که مردمان را به قطع تعلق و دلبستگی از عالم صورت و پیوستن به جهان معنا فرا میخوانند و در سایه دلسوزیهای بدون چشمداشت آنان، مس وجود سالکان نوسفر به طلای ناب مبدل میگردد. اگرچه در سیر تفکر عرفانی بر نقش پیران و مشایخ همواره تاکید شده است اما نظر عرفان نسبت به پیران و مشایخ الزاما یکسان نبوده و این مفهوم نیز چون سایر مفاهیم عرفانی مسیر تکاملی را طی نموده و روزبه روز به سوی پختگی و درک درستتر آن پیش رفته است؛ لذا شناخت و تبیین نگاه عارفان مختلف بویژه نگاه و اندیشه سنایی و عطار به عنوان سرایندگان برجسته ادبیات عرفانی نسبت به این موضوع اهمیت ویژه ای دارد. در آثار عرفانی سنایی و عطار، از جمله دیوان اشعارشان، سیمای درخشان پیران و مشایخی به عنوان راهنمایان طریقت جلوه گر است که همواره در تمامی مراحل سلوک به راهنمایی سالک میپردازند.یکی از ابعاد قابل بررسی در دیوان پیر غزنه و شیخ صاحبدل نیشابور که در لابلای پرده برداشتن از ویژگیهای ظاهری و معنوی پیران دلباخته عرصه وصال بدان اشاره شده، بحث تعابیر و مصادیقی است که دو سراینده در راستای معرفی پیران از آنها بهره برده اند. این دو، گاه از تعابیری نظیر شیخ، رند، ساقی، رهبر، مراد و مقتدا، صوفی، زاهد، شاه خرابات، تشنگان کمال، راسخان دین، صایمان نهار، قایمان لیل و... بهره میگیرند و گاه پیر فرزانه روحانی را به نام انبیا واولیای الهی نظیر پیامبر(ص)، خضر(ع)، عیسی و نوح(ع)، سلیمان و ابراهیم(ع) و حضرت علی(ع)گره میزنند که وجود معنویشان شفابخش بیماردلان و مایه اطمینان و آرامش سالکان عرصه وصال است. این پژوهش درصدد است تا به شیوه توصیفی-تحلیلی و از طریق واکاوی دقیق دیوان این دو، به بررسی مفهوم، مصادیق وکاکردهای پیر بپردازد.

    کلیدواژگان: سنایی، عطار، پیر، مصادیق و کارکردهای پیر، تشابه، تفاوت
  • فاطمه ملکی*، علیرضا صالحی *، فریده محسنی هنجنی صفحات 159-181

    از قاموس بیکران شعر و ادب فارسی، با تمامی تلاشهایی که محققان متعدد مبذول داشته اند، هنوز بسیاری از آثار مورد توجه قرار نگرفته است و برای پژوهشگران فرصت شناسایی و تامل در آثار زیادی پیش رو قرار دارد. یکی از شاعران زبردست دوره صفوی که متاسفانه آثارش از دیده محققان مغفول مانده است، میر والهی قمی است که با توجه به استعدادی که در عرصه های مختلف از خود نشان داده است، شایسته و بایسته است که آثارش مورد مداقه قرار گیرد. میر والهی قمی که در نیمه دوم قرن دهم و ربع اول قرن یازدهم هجری میزیست، از جمله شاعران، تصنیف سازان و موسیقی دانان توانمند دوره صفویه و از سادات قم بشمار میاید که باید آثارش را در قلمرو ادبی سبک هندی مورد تجزیه و تحلیل قرار داد. از جمله آثار وی دیوان اشعار است که قصاید، غزلیات، ترجیع و ترکیب بند، مثنوی، هجویات، رباعیات، قطعات و ماده تاریخ را در بر میگیرد و در مجموع شش هزار بیت دارد که بخش عمده ای از آن را قصاید و غزلیات تشکیل میدهد. در این مقال سعی بر آن است که پس از توصیف مختصری درباره دوره مربوطه، در وهله نخست به شخصیت میر والهی قمی و در گام دوم به واکاوی دیوان وی بر اساس نسخه های چهارگانه جدید پرداخته شود تا از این طریق جایگاه و مرتبه شعری این شاعر بزرگ دوره صفویه که تا به اکنون تحقیقات درخور توجهی درباره وی صورت نگرفته است، شناسانده شود.

    کلیدواژگان: دوره صفویه، سبک هندی، میر والهی قمی، دیوان
  • آزیتا قولی گله*، حسین خسروی، امیرحسین همتی صفحات 183-200

    سبک شناسی دربرگیرنده روشی مشخص در بررسی متون ادبی است. با تعمق در آثار برجسته ادبی، آنچه در بررسی سبک شناسی آنان بیشتر مورد توجه قرار میگیرد، ویژگیهای زبانی، بلاغی و فکری شاهکارهای ادبی است. در این مقاله که به روش کتابخانه ای نوشته شده است، مجموعه داستان« نیمدری» نوشته غلامرضا رضایی، از منظر سبک شناسی در سه سطح فکری، زبانی و ادبی، بررسی و تحلیل شده است. نتایج تحقیق نشان میدهد، اشاره به مراسم ازدواج و عزاداری، باورهای عمومی و وهمی و برخی گزاره های خرافی درباره جن و باورهای عامیانه از نکات واژه ساز و آشنایی زدا در سطح فکری و سود جستن از تشبیهات و کنایه های اقلیمی و ضرب المثلهای رایج در زبان شفاهی، به کارگیری ساختار محاوره در کلیت نثر و استفاده از واژه های محاوره ای و نامهای محلی، از دیگر خصوصیات نثر «نیمدری» در سطح ادبی و زبانی است.

    کلیدواژگان: غلامرضا رضایی، نیمدری، سبک شناسی، سطح زبانی، سطح فکری، سطح ادبی
  • فاطمه محسنی گردکوهی *، ویدا شیرکوند، آسیه گودرزی نژاد صفحات 201-223

    استعاره در دیدگاه کلاسیک، از زبان تفکیک پذیر بوده و آرایه ای برای پیرایه بندی کلام بوده است که به صورت از پیش اندیشیده به زبان وارد میشده، تا اینکه بر اساس نظریه استعاره مفهومی لیکاف و جانسون (1980) بیان شد که استعاره صرفا امری زبانی نیست و نظام مفهومی انسان، اساسا استعاری است و استعاره اغلب به طور ناخودآگاه برای مفهوم سازی بسیاری از مفاهیم انتزاعی حتی در زندگی روزمره بشر کاربرد دارد. مقاله پیش رو با هدف شناسایی انواع استعاره های مفهومی قدرت و خوشه های معنایی مرتبط با آن چون: جنگ، کین، ترس، خشم، داد و بیداد، تخت و تاج (نماد مفهوم انتزاعی سلطنت) و مرگ، در شاهنامه فردوسی به نگارش درآمد. مبنای نظری این مقاله نظریه لیکاف و جانسون درباره استعاره مفهومی بوده است. با بررسی توصیفی انواع استعاره های مفهومی و استخراج نگاشتهای مرتبط با آن این نتیجه به دست آمد که فردوسی برای مفهوم سازی قدرت و خوشه های مفهومی مرتبط با آن از حوزه های ملموس مفاهیم عینی همچون اشیاء، مظروفات و بندرت از خوراک، مکان و جانداران برای حوزه مبدا بهره برده است. تحلیل آماری استعاره های مفهومی نشان میدهد که استعاره های «هستی شناختی» با 67/79 درصد از نظر کاربرد در رتبه نخست و «استعاره های جهتی» با 07/17 درصد در رتبه بعدی قرار دارد و کمترین استفاده به «استعاره های ساختاری» با 25/3 درصد اختصاص دارد.

    کلیدواژگان: استعارۀ مفهومی، استعارۀ هستی شناسی، استعارۀ جهتی، استعارۀ ساختاری، فردوسی، شاهنامه، قدرت
  • رقیه نورمحمدی، عبدالحسین فرزاد* صفحات 225-245

    منظومه عاشقانه « جمال و جلال» اثری ناشناخته از قرن هشتم و نهم هجری است که سراینده آن نیز بطور کامل شناخته شده نیست، تنها نام او «محمد» و زادگاهش «نزل‌آباد» بطور قطع مشخص است و به همین دلیل به «محمد نزل‌آبادی» مشهور شده است. این منظومه در بحر خفیف (فاعلاتن مفاعلن فاعلن) سروده شده‌است و نگارش آن در سال 808 هجری قمری به پایان رسیده است. در این مقاله که به روش کتابخانه‌ای نگاشته شده‌است، علاوه بر معرفی این منظومه و سراینده آن ،به بررسی سبک شناسی این منظومه پرداخته شده‌ است. نتایج تحقیق نشان میدهد که عشق و موضوعات مربوط به آن برجسته‌ ترین درونمایه این اثر است ولی درونمایه ‌های فلسفی، عرفانی و اخلاقی نیز در این منظومه دیده میشود. از نظر زبانی و ادبی، اثری ساده و روان است که تنها در ابیات آغازین بخشها و در موضوع توصیف طلوع و غروب آفتاب (که تقلیدی از نظامی است) اندکی به تکلف گرایش پیدا میکند.

    کلیدواژگان: سبک شناسی، جمال و جلال، محمد نزل آباد، منظومه عاشقانه
  • عباس هدایتی، رقیه رضایی *، رضا فرصتی جویباری صفحات 247-267

    لحن یکی از عناصر داستان و نوع بیان واژه ‎‎ها و جمله ‎‎هاست که به فضاسازی داستان کمک میکند و در ذهن مخاطب تاثیر گذاشته، حتی سبب شناخت و تعیین نوع ادبی یک اثر میشود. این عنصر داستانی با زبان اثر نیز در ارتباط است. همین امر نگارندگان این پژوهش را بر آن داشته تا به بررسی و تبیین لحن داستانهای غنایی شاهنامه بپردازند و به این پرسشها پاسخ دهند که انواع لحن داستانهای غنایی شاهنامه چیست و مهمترین عوامل زبانی موثر در تعیین لحن این داستانها کدامند؟ این جستار به شیوه توصیفی- تحلیلی و با استفاده از مطالعات کتابخانه ای انجام شده است و پس از بررسی و تحلیل عنصر لحن در داستان غنایی شاهنامه این نتایج بدست آمده است که لحن داستانهای غنایی شاهنامه حماسی-غنایی است و عناصر زبانی مانند فرایند های واجی، هجاها و تکیه‎ ها، واژگان و ترکیبات و صور خیال نیز بر لحن این داستانها تاثیر بسزایی دارد.

    کلیدواژگان: لحن، لحن حماسی- غنایی، عناصر زبانی، داستانهای غنایی، شاهنامه
  • محمدرضا کمالی بانیانی، نصرالله امامی*، محمدرضا صالحی مازندرانی، پروین گلی زاده صفحات 269-289

    تصاویر و بنمایه های تصویری شعر حافظ وجوه اشتراک فراوانی با اشعار سنایی دارد؛ این بنمایه ها افزون بر صورخیال، شامل ساختار تلفیقی و ترکیبی خوشه های تصویری شعر او نیز میشوند. هدف این مقاله بررسی تصاویر و بنمایه های تصویری در شعرحافظ و مقایسه آن با تصاویر شعری سنایی و روشن شدن میزان ابتکار و تقلید در دیوان حافظ و دلایل ماندگاری اشعار اوست. رهیافتی که خواننده را در تحلیل اینگونه اشعار یاری میرساند، بینامتنیت است. با مقایسه تصاویر شعری حافظ با سنایی و تحلیل اشعار آنها، نتایج زیر حاصل شد: نخستین تمایز شعر حافظ با سنایی،گزینش و انتخاب کلمه با قابلیت ابهام آفرینی است. نکته دیگر اینکه ذهن حافظ غالبا در ابداع صور خیال، ترکیب‎گراست. همچنین حافظ با تلفیق صناعات ادبی مختلف در یک تصویر، به تصاویر قدما ساختار و جان تازه ای داده است. خواجه با آوردن تصاویر و بنمایه های تصویری مترادف و هم معنی با سنایی و اعجاز در کیفیت تالیف آنها با دیگر کلمات و هماهنگی حروف، افزون بر زیبایی موسیقایی بیت، مضمون و ساختار بیت را بهتر ارایه کرده است؛ همچنین آنچه را از دیگران گرفته به زیباترین و شیواترین شکل بیان کرده است.

    کلیدواژگان: تصاویر، بن مایه، بینامتنیت، حافظ، سنایی
|
  • Zahra Zarei, Esmaeil Azar *, Roghaye Sadraei Pages 1-20

    The teachings of Ahl al-Bayt, after Quran and prophet’s discourses, have provided the most influence on mystical texts. The deep contents of Ahl al-Bayt discourses as well as the rhetorical aspects were important factors, which were used by poets and writers. Using the mystical books that were originated in teachings of Ahl al-Bayt were completed in different intents with different methods. In this paper, it was aimed to study the reflective methods of Ahl al-Bayt in important mystical writings of Persian literatures until end of six-century using quotes – citation method. It is clear that unbreakable binding of the books with teachings of Ahl al-Bayt was the important point in this research, which were emphasized in this paper.

    Keywords: knowledge of God, prophetic knowledge, perfect man, levelsof human existence, mystical journey, behavior
  • Mona Sadat Aghili, Mahmoud Tavousi *, Amirhoseyn Mahozi Pages 21-50

    By publishing 12 collections of poems and also dispersed poems in publications Shafii Kadkani is known as a prominent and stylistic poet between his contemporary counterparts. One of his stylistic features which makes his poetry outstanding is his rich poetry`s cultural backing. In this paper sources of this cultural backing and the facts of the appearance of its elements are considered to both finding the role of cultural heritage in creating modern works of art and knowing the poet`s mental tendencies. For this purpose the cultural elements are identified, extracted, classified and analyzed in these groups: the Islamic culture, the culture of the ancient Iran, the Persian literature, the Sufi`s literary heritage, the Arabic literature and the culture of the WEST. The consequences of this research show that other than the elements of the Iranian culture the cultural elements of the other nations are also present in Shafii`s poetry; and there is a two-way relationship between this poetry and the cultural heritage. On the one hand the cultural heritage makes Shafii`s poetry wealthy in both meaning and language, on the other this heritage itself comes out from the dusts of the history, continues to be alive with a new face and relates to modern life and society.

    Keywords: metaphor, Simin Behbahani, grammatical role, KhosrowFarshidvard
  • Samar Miri, Mustafa Salari *, Behrouz Romanian Pages 51-70

    Prayer as a form of religious behavior is intended to seek contact with the existence of the eternal that the individual worshiper bounces him as his creator or spiritual being into consideration.Worshipping is performed in different ways in various religions. Since the old days the ways of praying and worshiping among people as one of the most important elements of religious teachings have been of great interest to researchers. Attar is a prominent Sufi poet and genius of the Persian language who takes advantage of prayer to express his moral and spiritual lessons. He offers many of his sublime lessons in these prayers and teaches his audience directly and indirectly and visualizes many humans’ inabilities and perplexities on Earth and praying God, in the light of hope. He speaks of life and spiritual life and death that can offer solutions for the problems of human or to conform him or offer him sympathy and help.In some cases, the prayers criticize most of the problems, disorders, and power relations of the society. This study investigates some of Attar’s prayers and their features in his couplet-poems

    Keywords: Sociology of Literature, Family, Religion, Culture, Politics, Fiction, Shahrnosh Parsipour
  • Solmaz Razzaghzadeh Shabestari, Reza Heydari Noori, Malak Mohammad Farokhzad Pages 71-98

    Homesickness and loneliness have been taken into account by many researchers and proponents of mysticism literature from a few past decades. Since the soul -after the fall into the body- has represented as a stranger in the cage of body and due to the fact that Rumi has addressed such issue in details in Mathnawi, the researchers of this study decided to study the same. In the present paper, the soul homesickness has been investigated from Rumi’s perspective. It has been attempted to find out the principles the homesickness is based upon in Rumi’s opinion, how Rumi reacted to such homesickness and what outcomes it would bring about in the end. Rumi’s homesick thinking is based upon 4 primary presuppositions: mankind consists of both soul and body, the basis of mankind is the soul not the body, the mankind soul has the divine origin, and the mankind is constantly astray and restless due to the innate difference he has comparing to other creatures. Considering the mysticism insight, we can divide the Rumi’s homesickness by means of a cycle starting from The Soul Genesis to its Return to the Soul before the World, The Fall (Descending), The Ascending, The Ascension, and The Grief of the Loneliness and Separation. Since the Rumi has shown an eternal enthusiasm to free the soul from the body restriction, searching/finding more about this cycle seems necessary.

    Keywords: Rumi, Soul, Body, Homesickness, Freedom
  • Abbas Soltanpoor, Hamidreza Farzi *, Ali Dehghan Pages 91-112

    "Nesabossebyan" written by Abu Nasr Farahi is an educational poetic collection in lexis and literary science. It has been the focus of attention of the scientists and writers since its writing until the 14th century so that upon which too many commentaries were written. "Riyaz Alftyan" written by Ibne Hossam heravy whose author and the masterpiece itself have not been Introduced yet is one of its best commentaries and versions in the Teimurian period. The main issue in this paper is to introduce"Riyaz Alftyan,its investigation and innovation,stylistic and writing features,and introduction of its author.The findings of the present study obtained through a descriptive analysis procedure and on the basis of documentary method show that Nezamoddin Ibne Kamaloddin Ibne Jamoloddin Khafi Heravi known as Ibne Hesam Heravi is the philologist of the Teimurian age and his "Riyaz Alftyan" as an educational text is the oldest and most comprehensive commentaries of "Nesabossebyan " whose significan characteristics are miscellaneous writing, description,and documentary and testimonial extension of words. Morever,the masterpiece,is of high frequency in allusion, excerption, and reference to Koran verses and Tradition and refrence to the valid books of vocabulary. Ibne Hesam has greatly endeavoured in accurate registration of words inaddition to eloguence, tradition, and his masterpiece is the biggest treasury for introducing and interpreting "Moarrabat"(the Arabicized loaned words)

    Keywords: Rumi, Soul, Body, Homesickness, Freedom
  • Seyyed Morteza Taheribarzoki, Ata Mohammad Radmanesh*, Sayyed Mehdi Norian Pages 113-129

    Historical developments, outbreak of wars, migrations and man’s changing insight are all influential and indispensible factors of the literary developments within any society. Historical developments, changing beliefs and intellectual developments have given rise to and furthered children’s literature. Investigating and extracting children-specific literary passages, produced both before and after the Islamic period, can shed light on fundamental shifts in this kind of literature. Therefore, studying such developments can enable the experts to cope with the current and future needs of Iranian children and adolescents. This study has sought to examine and discuss the four major elements of religion and morality, justice and injustice, Islamic educational system and, dreams and metaphysics in different historical epochs of Iran so that the findings could be potentially used for planning the creation of literary products for Iranian children.

    Keywords: The Holy Quran, Maghamat e hamidi, Lexical intertextuality, Full textual intertextuality, Full modulus intertextuality
  • Farzaneh Dastmard, Masoud Sepahvandi *, Qasem Sahrai Pages 131-157

    Gothic is a style in story writing in which there is supra imagination, exciting factors, exaggerated events and ambiguous parts of human mind which are beyond human intellect and ration. This style was common during 18th and 19th centuries and now days are used by various novelists and story writers in various forms. This style was entered to novel writing in Iran and (blind owl) is the first novel which was written in this style. Some other Iranian novels which are affected by this style are including: Ehtijab prince, kingdom, gouge and guard. Distress and loneliness of characters, tingling, battle of characters with inner and outdoor worlds, monsters and ghosts, death, madness, imaginations, strange, stressful and irrational events, fear and so on are some characters of gothic. The man question is that what are most important gothic style factors in novels Ehtijab prince, gouge and guard?

    Keywords: Sanai, Attar, Pir, examples, functions of Pir, similarities, differences
  • Fatemeh Maleki, Alireza Salehi *, farideh Mohseni Hanjeni Pages 159-181

    In the infinite sense of Persian poetry and literature, despite all the efforts of numerous scholars, many works have not yet received much attention and the opportunity for scholars to identify and reflect on the many works ahead. One of the most prominent poets of the Safavid era who is unfortunately ignored by scholars is Mir Valeh Qomi, who, due to his talent in various fields, deserves his scrutiny. Mir Valeh Qom, who lived in the second half of the tenth century and the first quarter of the 11th century, is one of the poets, songwriters, and musicians of the Safavid era and one of the Sadat of Qom, whose works should be analyzed in the Indian literary realm. Contract analysis. Among his works are Divan Poems, which include quotations, sonnets, preferences and compositions, Masnavi, parodies, quatrains, fragments and material of history, and have a total of six thousand bits, most of which are quotations and sonnets. Forms. In this article, after briefly describing the period concerned, he first deals with the personality of Mir Valeh Qomi and, in the second step, examines his divan on the basis of new quadruplicate versions in order to establish the poet's position and order in this poem. Identify the great Safavid era, which has not received any significant research so far.

    Keywords: Safavid Period, Indian Style, Qum Miri Valle, Divan
  • Azita Gholigale, Hossein Khosravi, AmirHossein Hemati Pages 183-200

    Revival of poems and prose and analyzing them through different approaches is an effective step toward the further realization of the rich Persian culture and language. Zeinolabedin Abdi Beig Navidi Shirazi is one of the lesser known of prolific and skilled poets from the Safavid era whom while serving at the court of Shah Tahmaseb as a treasurer, should also be recognized for his writings in the style of Mathnawi similar to the works of Hakim Nezami Ganjavi. Abdi Beig (921-988 AH) started writing his poems during the first half of the 10th century, in the rise and popularity of the Hindi style and therefore the perfected characteristics of this style is not greatly present in his poems and his writings, due to following the works of such masters as Nezami and Amir Khosro Dehlavi, possess a style similar to both Iraqi and Hindi. His Haft Akhtar collection which is written similar to Haft Peykar of Nezami, while being influenced by and on a lower level compared to the masterpiece of Nezami, cannot be considered as pure imitation due to the poet’s efforts towards innovation and creating new images and concepts, new compositions and using short and fast anecdotes and narratives and still requires research and recognition by the literary community for having other characteristics such as dynamic and relative language correctness, pleasant descriptions, social critique and thoughtful tips. The present essay, while generally introducing Abdi Beig Shirazi and his Haft Akhtar work, tries to review its main stylistic components from the three aspects of linguistic, rhetorical and intellectual and tries to define the status of Abdi Beig in poetry.

    Keywords: Gholamreza Rezaei, Nimdari, Stylistics, Linguistic Level, Intellectual Level, Literary Level
  • Fateme Mohseni Gerdkouhi *, Vida Shirkavand, Asieh Godarzinezhad Pages 201-223

    Translation of religious texts has special theoretical foundations due to the special features of these texts. They are divided into revelatory and non-revelatory categories, the sensitivity of each of which is different from the other during the translation. Nahj Al-Balaghah is one of the non-revelatory Islamic religious texts. Due to the value of this work among Iranians, over fifty Persian translations of Nahj Al-Balaghah have been made so far. However, the use of these translated texts is more in the field of meaning and concept, and the translator is usually unable to convey the linguistic, expressive and literary subtleties of the original text. The translation of Nahj Al-Balaghah, which is based on language abilities and its artistic functions, requires significant linguistic literacy, literary taste and artistic ability. This research has been done by descriptive-analytical method with the aim of examining the translation of Omid Majd"s poem from Nahj Al-Balaghah in terms of the usage of expressive techniques. The findings show that compared to the original text, the translator has used three methods of expressive techniques in translating poems: Alignment of expressive techniques with the original text, creativity in translating expressive techniques, and adding expressive techniques in the translation process.

    Keywords: conceptual metaphor, ontological metaphor, structuralmetaphor, orientational metaphor, Ferdowsi, Shahnameh, power
  • Roghayeh Noormohammadi, AbdulHossein Farzad* Pages 225-245

    The love poem "Jamal wa Jalal" is an unknown work from the eighth and ninth centuries AH, the author of which is not fully known. Has become famous. This poem has been written in the light sea (Fa'latan, Ma'a'lan Fa'lan) and its writing was completed in 808 AH. In this article, which is written in a library method, in addition to introducing this system and its poet, the stylistics of this system have been studied. The results of research show that love and related topics are the most prominent themes of this work, but philosophical, mystical and moral themes are also seen in this system. Linguistically and literaryly, it is a simple and fluent work that is only slightly inclined to the task in the opening verses of the sections and in describing the sunrise and sunset (which is an imitation of the Nezami ).

    Keywords: Stylistics, Jamal, Jalal, Mohammad Nazlabad, Romantic Poetry
  • Abas Hedayati, Roghayeh Rezaei *, Reza Forsati Joybari Pages 247-267

    The tone of one of the elements of the story and the type of expression of words and sentences that help to create the atmosphere of the story and affect the mind of the audience, even cause the recognition and determination of the literary type of a work. This story element is also related to the language of the work. The authors of this study have decided to study and explain the tone of lyrical stories of Shahnameh and answer these questions, what are the types of tone of lyrical stories of Shahnameh and what are the most important linguistic factors influencing the tone of these stories? This research has been done in a descriptive-analytical way and using library studies. After examining and analyzing the tone element in the lyrical story of Shahnameh, it has been concluded that the tone of lyrical stories of Shahnameh is epic-lyrical and linguistic elements such as phonological processes, syllables. And reliance, vocabulary, combinations, and imagery also have a big impact on the tone of these stories.

    Keywords: tone, epic-lyrical tone, Linguistic elements, lyricalstories, Shahnameh
  • MohammadReza Kamali Baniani, Nasrollah Emami*, MohammadReza Salehi Mazandarani, Parvin Golizadeh Pages 269-289

    Color is one the most influential tools of creating literary – artistic works. Although, in the history of Persian literature this element lacked today’s diversity, in the realm of poetry, it has always played a critical determining role in inducing concepts and visualization. Studying the extent and manner of using different colors, either in ancient or modern poetry, is a useful attempt to get into the world of emotion and thoughts of poets and to understand the level of their mastery of using literary forms and techniques. According to the significance of this matter, the purpose of this paper is to analyze the functional role of color in the form and content of Sanai’s lyrics; an initiator of several literary movement of Persian poetry. Reviewing his lyrics with regard to this perspective can help identifying another significant part of his thought and poetic features. Sanaei mostly used color in to express theme of love in his poems. The most frequent colors used in his poems are: black, red, white, yellow. Simile and metaphors are the most common rhetoric – imagery figures of speech that he used on this ground.

    Keywords: Images, theme, intertextuality, Hafez, Sanai