فهرست مطالب

علوم باغبانی ایران - سال پنجاه و یکم شماره 3 (پاییز 1399)

مجله علوم باغبانی ایران
سال پنجاه و یکم شماره 3 (پاییز 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/09/01
  • تعداد عناوین: 20
|
  • ملیحه جمشیدیها، منصوره کشاورزی*، مسعود نادرپور، ناصر بوذری، علی شکیب صفحات 513-522
    محلب (Prunus mahaleb) از مهم ترین منابع تولید پایه بذری و کلونال و رایج ترین پایه بذری گیلاس و آلبالو در ایران است. هدف از این تحقیق دست یابی به پایه های انتخابی محلب NB5176، NBVP1و NBVP2 عاری از ویروس های بذرزاد آبله آلو (Plum pox virus, PPV)، کوتولگی آلو (Prune dwarf virus, PDV)، لکه حلقوی بافت مرده درختان هسته دار (Prunus necrotic ringspot virus, PNRSV) بود.  برای این منظور، ابتدا آلودگی درختان مادری توسط آزمون سرولوژیک الیزا (ELISA) بررسی شد. مریستم های انتهایی این ژنوتیپ ها درمحیط MS مستقر و شش هفته بعد به محیط های پرآوری MS (حاوی 5/0 میلی گرم بر لیتر BAP، 1/0 میلی گرم بر لیتر NAA و 3/0 میلی گرم بر لیتر پکتین) و DKW (حاوی 5/0 میلی گرم بر لیتر BAP)  و WPM (حاوی 3/0 میلی گرم بر لیتر پکتین) منتقل شدند. پس از مرحله تکثیر اولیه، گیاهچه ها درون شیشه گرمادرمانی شدند و سلامت گیاهان بازیابی شده از گرمادرمانی از سه ویروس فوق توسط RT-PCR بررسی و گیاهچه های سالم، تکثیر، ریشه دار و به گلدان منتقل شدند. بر اساس نتایج آزمون الیزا، برخی درختان مادری به ویروس های PDV و PNRSV آلوده بودند. بیشترین درصد استقرار مریستم 5/42% مربوط به ژنوتیپ NBVP1 بود. در مرحله پرآوری، هیچ ژنوتیپی در محیط های MSوWPM  رشد نیافت و تنها محیط DKW مناسب بود. از نظر ریشه زایی، محیط های DKWوQL تغییریافته حاوی 5/1 میلی گرم بر لیتر IBA مناسب بودند. ژنوتیپ NBVP1 در کلیه محیط های ریشه زایی بهتر از دو ژنوتیپ دیگر ریشه دار شد. 40-25 درصد از گیاهچه های درون شیشه ای به شرایط گرمادرمانی تحمل داشته و براساس نتایج RT-PCR، عاری ازPDV ، PNRSV، PPV بودند. نهال های گلدانی به دست آمده می توانند به باغ ایزوله منتقل شده و برای تولید بذر سالم محلب به کار روند.
    کلیدواژگان: آبله آلو، الیزا، پایه، تکثیر، ویروس لکه حلقوی بافت مرده هسته داران، ‏RT-PCR
  • الناز حاتمی*، علی اکبر شکوهیان، علیرضا قنبری، لطفعلی ناصری صفحات 523-536

    انتخاب منابع کودی مناسب، مشکلات ناشی از شوری را از گیاه دور می کند. بدین منظور، آزمایش فاکتوریل، در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی،در سه تکرار، در دانشگاه محقق اردبیلی، در سال های 96-1395، انجام شد.عامل اول اسیدهیومیک در چهار سطح (صفر، 5/2، 5 و7 کیلوگرم برهکتار)، عامل دوم کلریدسدیم در چهار سطح (صفر،60،120 و180 میلی مولار) و عامل سوم پایه های دوساله بادام بذری در دو سطح (GF677 و  (GN15بودند نتایج نشان داد با افزایش شوری، وزن خشک ریشه به ساقه، به ویژه در GF677، Na+ و Cl- و شاخص روزنه ای، به ویژه در GN15، افزایش و سطح ویژه برگ، K+ و N، پتانسیل آب برگ، هدایت روزنه ای، فتوسنتز و تعرق، به ویژه در GN15، کاهش پیداکردند. کربوهیدرات ، تا  120 میلی مولار، به ویژه در GF677، افزایش و سپس کاهش یافت. GF677، با افزایش اسیدهیومیک تا 5 کیلوگرم برهکتار، در شوری 180 میلی مولار، با بیشترین وزن خشک ریشه به ساقه و سطح ویژه برگ، کمترین Na+ و Cl- و بیشترین K+ و N برگ، دارای بیشترین پتانسیل آب برگ (9/1- مگاپاسکال) و کربوهیدارت (92/86 میلی گرم بر گرم وزن تر)، نسبت به دو پایه دیگر بود. بیشترین هدایت روزنه ای (53/0 میلی مول برمترمربع برثانیه) و فتوسنتز (73/18 میکرومول CO2 برمترمربع برثانیه) در پایه GF677، 5/2 کیلوگرم برهکتار اسیدهیومیک و شوری شاهد به دست آمد. با افزایش اسیدهیومیک، در این شرایط، شاخص روزنه ای، به ویژه در پایه GF677، کاهش یافت. لذا، GF677، متحمل ترین پایه به شوری و 5/2 و 5 کیلوگرم برهکتار اسیدهیومیک، مناسب ترین سطوح، بر پایه های بادام ارزیابی گردیدند.

    کلیدواژگان: اسید هیومیک، غلظت عناصر غذایی، کلرید سدیم، هدایت روزنه ای، ‏Prunus dulcis Mill.‎
  • فاطمه روزبهانی، صادق موسوی فرد*، عبدالحسین رضایی نژاد صفحات 537-549

    به منظور مطالعه بررسی تاثیر محلول‎پاشی پرولین بر برخی ویژگی‎های فیزیولوژیکی و بیوشیمیایی  گل حنا، آزمایشی به ‎صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با سه تکرار اجرا شد. عامل اول دو رقم گل حنا (Accent premium salmon و Tempo orange)، عامل دوم محلول پاشی پرولین (شاهد (صفر)، 5 و 10 میلی‎مولار به صورت هفتگی) وعامل سوم تنش شوری در چهار سطح (شاهد (صفر)، 20، 40 و 60 میلی‎مولار کلرید سدیم به صورت آبیاری سه روز یک بار (90 درصد ظرفیت زراعی)) بود. نتایج نشان داد افزایش تنش شوری موجب کاهش معنی دار وزن تر و خشک برگ، ساقه، ریشه و کل بوته، تعداد گل، قطر گل، زمان باز شدن گل، محتوای کلروفیل a، کلروفیل b، کلروفیل کل، کارتنویید و فعالیت آنزیم کاتالاز و از سوی دیگر باعث افزایش قابل توجهی در میزان محتوای پرولین درونی، فعالیت آنزیم های پراکسیداز و آسکوربات پراکسیداز در هر دو رقم گل حنا شد. در حالی که اعمال تیمار پرولین اثرات تنش را تعدیل کرد و هر دو غلظت پرولین موجب افزایش قابل توجهی در همه‏ی ویژگی های مورد مطالعه نسبت به شاهد شد. بیشترین فعالیت آنزیم کاتالاز و مقدار پرولین در رقم سالمون و بیشترین فعالیت آنزیم آسکوربات پراکسیداز در رقم تمپو مشاهده شد. به طور کلی نتایج حاصل از این مطالعه نشان داد تنش شوری در همه‏ی سطوح دارای اثرات منفی بر رشد و عملکرد در هر دو رقم گل حنا بود، در صورتی که کاربرد پرولین به ویژه در غلظت 10 میلی‏مولار باعث کاهش اثرات منفی تنش شوری و افزایش مقاومت گیاه به تنش شوری شد.

    کلیدواژگان: آنزیم های آنتی اکسیدان، تمپو، سالمون، کلرید سدیم‏
  • روح الله کریمی*، سعید زارعی صفحات 551-567
    در این پژوهش، اثر کاربرد برگی سولفات پتاسیم (صفر، 1500 و3000 میلی گرم در لیتر) در ترکیب با اسید جیبرلیک (صفر، 30، 60 و 90 میلی گرم در لیتر) بر عملکرد و اجزای آن و شاخص های کیفی و آنتی اکسیدانی میوه انگور رقم بیدانه سفید بررسی شد. پژوهش به صورت آزمایش فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در یک تاکستان واقع در شهرستان ملایر اجرا شد. تیمار محلول پاشی در سه مرحله شامل یک هفته قبل از گلدهی، دو و چهار هفته بعد از گلدهی اجرا شد. براساس نتایج بیشترین میزان مواد جامد محلول و محتوای آنتوسیانین، اسید آسکوربیک و ظرفیت آنتی اکسیدانی حبه ها مربوط تاک های تیمارشده با غلظت 3000 میلی گرم در لیتر سولفات پتاسیم در ترکیب با غلظت 30 میلی گرم در لیتر اسید جیبرلیک بود. بیشترین میزان فنول و فلاونویید کل حبه ها به ترتیب مربوط به تاک های تیمارشده با  غلظت 3000 میلی گرم سولفات پتاسیم در ترکیب 60 میلی گرم در لیتر و 90 میلی گرم در لیتر اسید جیبرلیک بود. همچنین بیشترین محتوای ساکاروز و گلوکز مربوط به میوه تاک های تیمارشده با سطح سوم سولفات پتاسیم در ترکیب با سطح دوم اسیدجیبرلیک بود. کاربرد برگی سولفات پتاسیم منجر به افزایش رسوراترول و وینیفرین در تاک های تیمارشده با اسیدجیبرلیک شد. همچنین بیشترین فعالیت آنزیم های کاتالاز، گایاکول پراکسیداز و آسکوربات پراکسیداز در تاک های تیمارشده با غلظت 90 میلی گرم در لیتر اسیدجیبرلیک در ترکیب با غلظت 3000 میلی گرم در لیتر سولفات پتاسیم مشاهده شد. در مجموع کاربرد برگی 3000 میلی گرم در لیتر سولفات پتاسیم به ویژه در ترکیب با سطوح متوسط اسیدجیبرلیک ضمن بهبود عملکرد و تجمع ماده خشک بیشتر منجر به افزایش قند و ظرفیت آنتی اکسیدانی حبه ها شد.
    کلیدواژگان: استیلبن ها، انگور، تغذیه، پتاسیم، جیبرلین، گلوکز‏
  • ملیحه مرشدلو، بهرام عابدی*، غلامحسین داوری نژاد صفحات 569-578

    با توجه به مصرف روز افزون خشکبار به عنوان میان وعده سالم غذایی، یافتن روشی برای حفظ خواص کیفی محصولات در حین فرآیند تولید آن بسیار مهم می باشد. آلو یکی از مهمترین خشکبار جهان می باشد که در ایران به صورت سنتی پوست گیری و خشک می گردد. آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با 4 تکرار انجام شد.عامل اول روش پوست گیری در نه سطح (محلول آب نمک (15، 11، 8 ساعت)، آب جوش (45، 30، 10 ثانیه) و بخارآب (90، 70، 60 ثانیه)) و عامل دوم نوع خشک کن در سه سطح (سنتی، کابینتی صنعتی و کابینتی غیر فعال خورشیدی) بود. نتایج نشان داد بیش ترین میزان pH (36/3) از تیمار پوست گیری با آبجوش 30 ثانیه و خشک کن کابینتی غیر فعال خورشیدی به دست آمد. کم ترین درصد قهوه ای شدن (07/36)  متعلق به پوست گیری با آب نمک به مدت 15 ساعت و خشک کن سنتی بود. بیش ترین ظرفیت آنتی اکسیدانی (93/63 درصد) مربوط به تیمار پوست گیری با آب نمک 15 ساعت و در هر سه روش خشک کردن به دست آمد. بیش ترین میزان ترکیبات فنولی (12/0 میلی گرم بر گرم وزن خشک) در تیمار پوست گیری با آب نمک 15ساعت و خشک کن کابینتی بود. بیش ترین آنتوسیانین کل (46/0 میلی گرم در 100 میلی لیتر عصاره) در روش پوست گیری با آبجوش 45 ثانیه بود. پوست گیری با آب نمک به مدت 15 ساعت و خشک کردن با خشک کن کابینتی صنعتی برای بهبود خصوصیات بیوشیمیایی آلوخشکبار قابل توصیه است.

    کلیدواژگان: آب نمک، آنتوسیانین کل، آنتی اکسیدانی، فنول
  • پرستو قربانی، سعید عشقی*، احمد ارشادی، اختر شکافنده، فاطمه رزاقی صفحات 579-588
    خشکی از مهمترین تنش های غیرزنده است که روی رشد و جنبه های فیزیولوژیکی انگور اثر می گذارد. در این پژوهش اثر سولفات منگنز بر صفات مورفو-فیزیولوژیک و فعالیت آنزیم سوپراکسیددیسموتاز دو رقم انگور تامسون سیدلس و رطبی تحت تنش کم آبی در شرایط درون شیشه ای ارزیابی شد. آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با 8 تکرار انجام شد. از محیط موراشیگ و اسکوگ (MS) با سه تیمار بدون منگنز (صفر میلی گرم در لیتر)، 9/16 میلی گرم در لیتر (غلظت استاندارد) و 8/33 میلی گرم در لیتر (دو برابر غلظت استاندارد) و تیمار تنش کم آبی در 4 سطح توسط مقادیر صقر، 3، 9 و 12 درصد وزنی به حجمی پلی اتیلن گلایکول 6000 برای هر دو رقم انگور استفاده شد. مریستم های نوک شاخه به عنوان ریز نمونه های گیاهی استفاده شدند. صقات رشدی شامل ارتفاع گیاه، وزن خشک ساقه، سطح و تعداد برگ و محتوای نسبی آب برگ تحت تاثیر تنش کم آبی کاهش یافت، اما تیمار سولفات منگنز باعث افزایش قابل توجهی در این صفات شد. بیشترین فعالیت آنزیم سوپراکسیددیسموتاز برگ در تیمار 8/33 میلی گرم در لیتر سولفات منگنز در سطح تنش 12 درصد پلی اتیلن گلایکول در رقم رطبی (Umin-1g-1FW 4/65) دیده شد. نتایج این پژوهش پیشنهاد می کند که سولفات منگنز می تواند موجب افزایش تحمل به تنش کم آبی در دو رقم انگور رطبی و تامسون سیدلس در شرایط درون شیشه ای شود.
    کلیدواژگان: ارتفاع گیاه، پلی اتیلن گلایکول، سوپراکسید دیسموتاز، مریستم
  • مینا محبی، مصباح بابالار*، محمدعلی عسگری سرچشمه، علیرضا طلایی صفحات 589-596

    قهوه ای شدن آنزیمی یکی از واکنش های مهم است که در میوه و سبزی های زیادی منجر به کاهش کیفیت پس از برداشت آنها می گردد. به منظور مطالعه نقش احتمالی برخی ترکیبات مهم در این ناهنجاری و نحوه ی تغییرات آن ها طی انبارمانی، آزمایشی در قالب طرح تصادفی در گروه علوم باغبانی، پردیس کشاورزی دانشگاه تهران روی میوه سیب رقم فوجی اجرا شد. در این تحقیق سرعت قهوه ای شدن بافت میوه، فعالیت آنزیم پلی فنول اکسیداز، ظرفیت آنتی اکسیدانی کل، محتوای فنول ها و میزان پراکسیده شدن لیپیدهای غشاء در طی 180 روز انبارمانی در 5 زمان مورد آزمایش قرار گرفت. بر اساس نتایج، ظرفیت آنتی اکسیدانی و فعالیت آنزیم پلی فنول اکسیداز در طی 90 روز انبارمانی تغییر معنی داری نداشتند، اما پس از 135 روز به طور معنی داری کاهش یافتند. در پایان 180 روز انبارمانی، کمترین فعالیت این آنزیم ثبت شد. محتوای فنول ها در طی انبارمانی تغییر محسوسی نشان نداد. مقدار پراکسیده شدن لیپیدها پس از 90 روز انبارمانی، افزایش معنی داری یافت. قهوه ای شدن بافت میوه با قدری کاهش در اواسط انبارمانی، در 135 روز افزایش معنی داری نشان داد و تا انتهای انبارمانی این مقدار را حفظ نمود. بنابرین می توان پیش بینی نمود که در رقم فوجی، محتوای فنول ها در قهوه ای شدن بافت میوه همانند فعالیت آنزیم پلی فنول اکسیداز اهمیت بالایی دارد و علاوه بر این، فاکتور پراکسیده شدن لیپیدها نیز در این فرایند حایز اهمیت می باشد.

    کلیدواژگان: آنتی اکسیدان ها، آنزیم پلی فنول اکسیداز، انبارمانی، سیب فوجی، غشای سلولی، قهوه ای شدن بافت
  • رحمان یوسفی*، محمود اثنی عشری صفحات 597-609

    در این پژوهش اثر غلظت های مختلف میکرو و نانوذرات دی اکسید سیلیسیم (20، 40، 60 و 80 میلی گرم در لیتر) و دو روش کاربرد محلول پاشی برگی و محلول دهی ریشه ای بر برخی ویژگی های رشدی و عملکردی توت فرنگی رقم کاماروزا بررسی شد. این پژوهش به صورت آزمایش فاکتوریل بر پایه طرح کاملا تصادفی با سه تکرار در دانشگاه بوعلی سینا همدان اجرا گردید. ویژگی های رشدی شامل تعداد برگ، سطح برگ، طول دمبرگ، قطر دمبرگ، ارتفاع گیاه، طول ریشه، وزن تر و خشک اندام هوایی، وزن تر و خشک ریشه، میزان سیلیسیم اندام هوایی و ویژگی های عملکردی شامل وزن تر میوه، حجم میوه، تعداد میوه و عملکرد اندازه گیری شدند. بیشترین تعداد برگ، سطح برگ، ارتفاع گیاه، طول ریشه، وزن تر و خشک اندام هوایی، وزن تر و خشک ریشه در تیمار محلول دهی ریشه ای 60 میلی گرم در لیتر نانوسیلیسیم به ترتیب با مقادیر 33/24 برگ، 09/210 سانتی مترمربع، 66/31 سانتی متر، 70/49 سانتی متر، 33/70 و 04/13 گرم، 22/39 و 43/4 گرم مشاهده شد که با تیمار شاهد تفاوت معنی دار داشتند. بیشترین میزان عملکرد (23/233 گرم میوه در بوته) در بین تمامی تیمارها، در تیمار محلول دهی ریشه ای 60 میلی گرم در لیتر نانوسیلیسیم مشاهده شد که با تمامی تیمارهای محلول پاشی میکروسیلیسم و شاهد (عدم کاربرد سیلیسیم) تفاوت معنی دار داشت.

    کلیدواژگان: سطح برگ، محلول پاشی برگی، محلول دهی ریشه ای، نانوذرات، وزن میوه‏
  • ندا سمیعی فراهانی، حمید عبداللهی*، سید علیرضا سلامی صفحات 611-620
    بیماری آتشک به عنوان مهم ترین بیماری درخت گلابی، از طریق تنش اکسیداتیو سبب بروز نکروز بافت های میزبان می شود. لذا شناخت رقم های متحمل و ساختارهای مقاومت به تنش اکسیداتیو بیماری، که عمدتا با کلروپلاست های میزبان مربوط است، در برنامه های گزینشی این درخت کاربرد دارد. به منظور مطالعه رفتار کلروپلاست ها در این اثر متقابل، تظاهر ژن کلروپلاستی psbA به عنوان ژن کلیدی و تاثیرپذیر از سطح اکسیداسیون-احیا سلولی در دو رقم گلابی حساس (ویلیامز) و متحمل (هاروسوییت) به بیماری، طی دوره 48 ساعته پس از حمله باکتری عامل بیماری، Erwinia amylovora در شرایط درون شیشه ای در شاخه چه های شاهد و آلوده شده با سویه Ea273 بررسی شد. علاوه بر این شرایط، تظاهر ژن فوق در شرایط استفاده از بازدارنده های زنجیره انتقال الکترون دو اندامک میتوکندری و کلروپلاست به ترتیب شامل روتنون و گلوتارآلدهید هر دو در غلظت یک میلی گرم بر لیتر مقایسه شد. نتایج بیانگر سرعت بیش تر پیشرفت نکروز در سرشاخه ها درون شیشه ای رقم حساس بود. همچنین تظاهر ژن psbA در شرایط تیمار با بازدارنده های گلوتارآلدهید و روتنون در هردو شرایط حضور و عدم حضور عامل بیماری، به طور قابل توجهی در رقم هاروسوییت افزایش تظاهر نسبی بیش تری در مقایسه با رقم بارتلت داشت. بر این اساس، تحمل بالاتر رقم هاروسوییت به بیماری می تواند از تحریک پذیری و واکنش سریع تر کلروپلاست های این رقم در مقایسه با رقم بارتلت منشا گیرد.
    کلیدواژگان: پروتئین ‏D1‎، تنش اکسیداتیو، زنجیره انتقال الکترون، ‏Erwinia amylovora
  • بیتا دیانتی، مسعود ارغوانی*، عزیزالله خیری، ستاره امانی فر صفحات 621-632

    Teucrium chamaedrys L. متعلق به تیره نعناع است و علاوه بر اینکه به عنوان یک گیاه پوششی زینتی در فضای سبز می تواند کاربرد داشته باشد، دارای خاصیت دارویی نیز می باشد. این پژوهش گلخانه ای به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی به منظور بررسی اثر قارچ مایکوریزا (عدم تلقیح، تلقیح با سویهFunneliformis mosseaeو تلقیح با سویه Rhizophagus intraradices بر ویژگی های مورفوفیزیولوژیکی T. chamaedrys L. در شرایط تنش شوری (صفر، 60 و 120 میلی مولار کلرید سدیم) با چهار تکرار اجرا شد. در شرایط تنش شوری، کاربرد قارچ مایکوریزا رشد ریشه، میزان کلروفیل، پرولین و میزان فسفر برگ ها را افزایش و میزان سدیم و نشت الکترولیت برگ ها را کاهش داد. بیشترین میزان وزن خشک ریشه (53/44 گرم) مربوط به شوری 60 میلی مولار با کاربرد قارچ F. mosseae بود. در تیمار 120 میلی مولار کلرید سدیم، کاربرد  F. mosseae وزن خشک برگ ها را 7/12 درصد نسبت به گیاهان تلقیح نشده افزایش داد. بیشترین میزان سدیم (97/11 mg/g) در تنش شوری 120میلی مولار بدون تلقیح قارچ مشاهده شد. گیاهانی که در شرایط بدون تنش با قارچ F. mosseae تلقیح شده بودند بیشترین میزان فسفر برگ (99/23 mg/g) را نشان دادند.در تمام سطوح شوری بین دو گونه ی F. mosseae و R. intraradices تفاوت معنی داری در صفات کلروفیل، پرولین و نشت الکترولیت مشاهده نشد. نتایج نشان داد استفاده از هر دو گونه قارچ F. mosseae و R. intraradices سبب بهبود تحمل به شوری T. chamaedrys می شود و این اثر با کاربردF. mosseaeتشدید می گردد.

    کلیدواژگان: کلرید سدیم، کود زیستی، گیاه پوششی‏
  • الهه فیاض، علیرضا عباسی*، محمدرضا نقوی صفحات 633-644

    ارزیابی روابط فیلوژنتیکی در 10 گونه مختلف از گیاه بومادران متعلق به نواحی جغرافیایی مختلف ایران با استفاده از یک آغازگر ITS4 و یک آغازگر MatK 390 انجام گرفت. دو آغازگر MatK 390 و ITS4 در تمامی 10 گونه تکثیر یافتند و بنابراین توالی یابی شدند. بر مبنای درخت فیلوژنتیکی حاصل از MatK 390 و ترسیم شده با روش حداکثر درست نمایی، تمامی 10 گونه جنس Achellia در یک گروه منوفایلتیک قرار گرفتند و دو گروه خارجی (Tanacetum vulgare و T. parthenium) نیز در یک کلاد جداگانه جای گرفتند. همچنین بر اساس درخت فیلوژنتیکی حاصل از نشانگر ITS 4، 9 گونه از تمامی 10 گونه مورد مطالعه گیاه بومادران در یک گروه مجزا قرار گرفتند، درحالی که گونه موسوم به A. alepica همراه با چهار گروه خارجی (یعنی، T. vulgare، T. millefolium، T. macrophyllum وCotula cinerea) در کلاستر مجزای دیگری قرار گرفتند. درنهایت، نتایج این تحقیق نشان داد که از هر دو سیستم نشانگری MatK 390 و ITS 4 می توان برای آنالیز فیلوژنتیکی و DNA بارکدینگ در گونه های مختلف بومادران بومی ایران استفاده نمود.

    کلیدواژگان: آنالیز فیلوژنتیک، نشانگر ‏DNA، ‏DNA‏ بارکدینگ‏
  • فاطمه امینی، نگار تن سازی، حسین رامشینی*، محمود لطفی، محسن ابراهیمی صفحات 645-655
    به منظور تعیین نحوه توارث و تخمین پارامترهای ژنتیکی در صفات مهم میوه طالبی و همچنین گزینش بهترین گیاهان، نسل های P1، P2، F1، F2، BC1 و BC2 حاصل از تلاقی دو والد گینسن× سمسوری تهیه و در شرایط مزرعه، در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار کشت شد. تجزیه میانگین نسل ها با استفاده از مدل شش پارامتری نشان داد که در وراثت صفات تعداد میوه در بوته، شاخص رنگ سبز گوشت، شاخص شفافیت گوشت، عرض میوه، وزن میوه، ضخامت گوشت و قطر حفره بذری کلیه اثرات افزایشی، غالبیت واپیستازی موثر بود. مقدار بیشتر جزء افزایشی (a) در صفت طول میوه نشان داد که روش های مبتنی بر گزینش برای اصلاح این صفات مناسب هستند. مقدار بیشتر جزء غالبیت (d) در صفات شاخص رنگ سبز گوشت، شاخص شفافیت گوشت، عرض میوه، شاخص شکل میوه، میزان قند، ضخامت گوشت و قطر حفره بذری نشان داد که روش های تولید هیبرید برای اصلاح این صفات مناسب هستند. بیشترین وراثت پذیری خصوصی (78/0) در صفت شاخص شکل میوه مشاهده شد. نتایج این تحقیق نشان داد می توان در جمعیت های در حال تفرق گیاهان مطلوب را انتخاب کرده و با خودگشنی، در نسل های آینده لاین های مناسب تولید کرد که صفات مطلوب دو والد را دارا باشند. در نسل های در حال تفرق بهترین گیاهان گزینش شد و به منظور ادامه برنامه اصلاحی بذر آن ها جمع آوری شد.
    کلیدواژگان: تفکیک متجاوز، سمسوری، گینسن ماکووآ
  • امیرعباس تقی زاده، رقیه امینیان دهکردی*، علی اصغر زینانلو صفحات 657-688

    بررسی اثرات متقابل ژنوتیپ× محیط و تجمیع برآیند پارامترهای پایداری از مشکلات اساسی در تصمیم گیر های پژوهشگران اصلاح نباتات است. هدف این تحقیق، بررسی پایداری و ارایه راه کار برای ادغام پارامترهای پایداری با استفاده از روش های ناپارامتری می باشد. به این منظور صد ژنوتیپ و رقم زیتون گردآوری شده از سراسر ایران، در اقلیم طارم، در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در سال 1385 کاشته شده و طی شش سال باغی از سال 1391 تا 1396 مورد مطالعه قرار گرفتند. جهت مطالعه اثرات متقابل ژنوتیپ و محیط از چهار روش دی کرون/ واندرلان، بریدنکامپ، هیلدبراند و کوبینگر و برای تعیین سازگاری از روش های ناپارامتری نصار و هان و تنارازو استفاده گردید. تجمع برآیند اثر هر معیار پایداری و عملکرد با استفاده از روش "شاخص انتخاب ژنوتیپ ایده آل تعدیل یافته" (ASIIG)  و پلات منتج، انجام گرفت. بر این اساس رقم های کرونیکی و کنسروالیا رقم های مطلوب، برای معیارهای پایداری و عملکرد و ژنوتیپ های QG12، BN8  و BASH در رتبه آخر از نظر پایداری و عملکرد قرار گرفتند.

    کلیدواژگان: آماره نصار و هان، آماره تنارازو، اثر متقابل ژنوتیپ و محیط، ژنوتیپ ایدهآل، ژنوتیپ ضد ایده آل‏
  • سولماز معماری، علیرضا یاوری*، مهدی بیکدلو صفحات 669-677

    آویشن شیرازی با نام علمی  Zataria multiflora Boiss.متعلق به تیره نعناع Lamiaceae بوده و از نظر پراکنش جغرافیایی بومی کشورهای ایران، افغانستان و پاکستان می باشد. در این پژوهش، سرشاخه های گلدار شش رویشگاه طبیعی در استان هرمزگان شامل رودخانه، لاورشیخ، فاریاب، تنگ زاغ، بشاگرد و بندر خمیر جمع آوری گردید. پس از تایید صحت گونه، نمونه ها در سایه و دمای محیط خشک و استخراج اسانس به روش تقطیر با آب توسط دستگاه طرح کلونجر انجام شد. سنجش اجزای شیمیایی اسانس به روش های گاز کروماتوگرافی (GC) و گاز کروماتوگرافی متصل به طیف سنج جرمی ((GC/MS شناسایی گردید. نتایج نشان داد بیشترین و کمترین بازده اسانس به ترتیب مربوط به اکوتیپ رودخانه (5/6 درصد) و اکوتیپ بندر خمیر (9/3 درصد) بود. بر این اساس 23 ترکیب که نماینده 3/99- 5/93 درصد از کل ترکیبات بود، شناسایی گردید. از میان این ترکیبات، تیمول، لینالول، کارواکرول و پاراسیمن ترکیبات اصلی این اکوتیپ ها بودند. مونوترپن های اکسیژن دار (3/75-6/45 درصد) گروه اصلی سازنده ترکیبات در تمام نمونه ها، به جز فاریاب، را شامل می شد. تجزیه خوشه ای ترکیبات شیمیایی، رویشگاه های مورد مطالعه را در سه گروه قرار داد. گروه اول که توسط مقدار بالای کارواکرول مشخص شد شامل اکوتیپ های بندر خمیر و بشاگرد، گروه دوم که حاوی مقدار بالای تیمول بود، شامل سه اکوتیپ تنگ زاغ، فاریاب و رودخانه و اکوتیپ لاورشیخ که گروه سوم را تشکیل می داد توسط مقدار بالای لینالول مشخص شد. نتایج نشان داد جمعیت های آویشن شیرازی در رویشگاه های استان هرمزگان از درصد اسانس و تنوع فیتوشیمیایی بالایی برخوردار بوده و در برنامه های اصلاحی می تواند مورد استفاده قرار گیرند.

    کلیدواژگان: آویشن شیرازی، اسانس، تیمول، رویشگاه طبیعی، کارواکرول‏
  • محمدعلی عسگری سرچشمه*، مصباح بابالار، فرهاد پیرزاد، علی رضا طلایی، حسین لسانی صفحات 679-689

    در این پژوهش اثر غلظت های مختلف متیل جاسمونات به صورت ترکیب قبل و پس از برداشت بر میزان فعالیت آنتی اکسیدان های پوست و آریل میوه انار رقم ملس ساوه در طی شرایط انبارداری 5‏‏/0±4 درجه سانتی گراد و رطوبت نسبی 95-90 درصد به مدت 120 روز و در دو سال متوالی مورد ارزیابی قرار گرفت. تیمار 2/0 میلی مولار متیل جاسمونات از طریق افزایش فعالیت آنزیم های آنتی اکسیدان آسکوربات پراکسیداز (34 درصد)، کاتالاز (41 درصد) و سوپراکسید دیسموتاز (26 درصد) سبب کاهش در میزان هیدروژن پراکسید (36 درصد) قسمت آریل و پوست میوه های انار شد که در نهایت منجر به افزایش سیالیت غشای سیتوپلاسمی گردید. همچنین قسمت های آریل و پوست میوه های انار تیمار شده با متیل جاسمونات 2‏‏/0 میلی مولار به طور معنی داری میزان فعالیت آنزیم پلی فنل اکسیداز کمتری (47 درصد) نسبت به میوه های شاهد نشان دادند. به طورکلی کاربرد متیل جاسمونات را می توان به عنوان یک روش سودمند جهت حفظ کیفیت تغذیه ای میوه های انار از طریق افزایش میزان فعالیت سیستم آنتی اکسیدانی، تلقی کرد.

    کلیدواژگان: آسکوربات پروکسیداز، انار، انبارداری، سوپر اکسید دیسموتاز، کاتالاز‏
  • عبدالستار دارابی* صفحات 691-703
    به منظور مقایسه کمی و کیفی رقم های هیبرید و آزاد گرده افشان پیاز روزکوتاه در شرایط اقلیمی خوزستان این تحقیق به صورت طرح بلوک های کامل تصادفی شامل 15رقم (10 رقم هیبربد و پنج رقم آزاد گرده افشان) با چهار تکرار در ایستگاه تحقیقات کشاورزی بهبهانبه مدت دو سال زراعی (97-1395) اجرا شد. بذرها در اواسط مهر ماه در خزانه کشت و نشاها در اواسط آذرماه به زمین اصلی منتقل شدند. حداکثر عملکرد توسط رقم سیروس به دست آمد، ولی کاهش عملکرد رقم های هیبرید صبا و اس وی 4043 و رقم های آزاد گرده افشان تگزاس ارلی گرانو، تگزاس ارلی وایت و سپیدان نسبت به رقم سیروس معنی دار نبود. مقایسه گروهی صفات کمی و کیفی رقم های هیبرید و آزاد گرده افشان به روش تقسیم اثرات تیمار مشخص نمود، به استثنای درصد بولتینگ که در رقم های آزاد گرده افشان به طور معنی داری از رقم های هیبرید بیشتر بود، از نظر سایر صفات تفاوت معنی داری بین رقم های هیبرید و آزاد گرده افشان مشاهده نگردید. با عنایت به پایین تر بودن قیمت بذر رقم های آزاد گرده افشان، به خصوص با توجه به افزایش قیمت ارز در سال های اخیر و امکان تولید بذر رقم های آزاد گرده افشان توسط زارعین، برای تولید پیاز در استان خوزستان، کاشت رقم های آزاد گرده افشان تگزاس ارلی گرانو، تگز اس ارلی وایت و سپیدان توصیه می شود.
    کلیدواژگان: بولتینگ، تشکیل سوخ، تقسیم اثرات تیمار، عملکرد‏
  • علی حیدرزاده، سید علی محمد مدرس ثانوی*، علی مختصی بیدگلی صفحات 705-717

    به منظور ارزیابی تاثیر سطوح مختلف نیتروژن روی صفات کمی و کیفی گیاه دارویی زرین گیاه (Dracocephalum kotschyi Boiss)، آزمایشی در سال زراعی 1397-1396 در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه تربیت مدرس به مرحله اجرا در آمد. این آزمایش در قالب بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار انجام شد. تیمارهای مورد بررسی شامل سطوح کودی صفر، 50، 100، 150، 200، 250، 300 و 350 کیلوگرم نیتروژن در هکتار بود. از اوره به عنوان کود نیتروژن و از نشاء زرین گیاه اکوتیپ فریدونشهر برای کشت استفاده شد. نتایج نشان داد که بیش ترین ارتفاع (63/29 سانتی متر) از کاربرد 6/132 کیلوگرم نیتروژن در هکتار به دست آمد. بیش ترین وزن تر کل با 2966 کیلوگرم در هکتار با کاربرد 8/126 کیلوگرم نیتروژن در هکتار حاصل شد. بیش ترین وزن تر ساقه و برگ به ترتیب با کاربرد 69/112 و 69/162 کیلوگرم نیتروژن در هکتار مشاهده شد. کاربرد 69/112 کیلوگرم در هکتار نیتروژن بیش ترین فلاونویید کل (69/7 میکرومول بر گرم وزن تر برگ) را داشت و بیش ترین عملکرد اسانس از کاربرد 5/126 کیلوگرم نیتروژن در هکتار به دست آمد. به خاطر این که هدف از کشت گیاهان اسانس‏دار، تولید عملکرد اسانس بیش تری می باشد لذا مقدار نیتروژن توصیه شده برای زرین گیاه برای دستیابی به حداکثر عملکرد اسانس، 5/126 کیلوگرم در هکتار می باشد.

    کلیدواژگان: آنتوسیانین، در حال انقراض، زرین گیاه، عملکرد اسانس، فلاونوئید، نیتروژن‏
  • ناصر حیدری، مجتبی دلشاد*، مصباح بابالار، رضا صالحی صفحات 719-728
    علاوه بر فراهمی مواد غذایی در محیط ریشه، میزان مواد فتوسنتزی در دسترس ریشه به عنوان تامین کننده اسکلت کربنی و انرژی، نیز بر میزان جذب عناصر غذایی، رشد و عملکرد گیاهان تاثیرگذار می باشد. هر عاملی که سبب تغییر دسترسی به عناصر غذایی یا تغییر الگوی توزیع مواد فتوسنتزی گردد می تواند بر فرایند جذب و رشد نیز تاثیرگذار باشد. در این پژوهش اثر تعداد گل و غلظت محلول غذایی بر رشد و عملکرد خیار گلخانه ای در قالب آزمایش فاکتوریل بر پایه طرح بلوک های کامل تصادفی مورد بررسی قرارگرفت. تیمارها شامل سه سطح گل در گره (نگهداری یک، دو یا سه گل در هر گره) و 5 سطح هدایت الکتریکی محلول غذایی (ECهای 1/1، 5/1، 15/2، 78/2 و 32/3 دسی زیمنس بر متر) بودند. نتایج نشان داد که گیاهان تیمار شده با ECهای 15/2 علاوه بر رشد شاخساره از لحاظ میزان نیتروژن و فسفر برگی نیز مقادیر بیشتری داشتند و بیشترین عملکرد نیز در گیاهان تیمار شده با ECهای 5/1 و 15/2 دسی زیمنس بر متر مشاهده شد. با افزایش تعداد گل در گره عملکرد گیاهان در کوتاه مدت (80 روز بعد از انتقال نشا) افزایش نشان داد، اما با افزایش دوره پرورش (130 روز بعد از انتقال نشا) بین تیمار های مورد بررسی اختلاف معنی داری در عملکرد مشاهده نشد. افزایش تعداد گل در گره در کوتاه مدت، موجب تخصیص بیشتر مواد فتوسنتزی به میوه ها شد ولی احتمالا به علت پتانسیل کم منابع (sources) در دراز مدت، این اثر افزایش تعداد گل بر عملکرد به صورت فیزیولوژیکی مورد تعدیل قرار گرفت.
    کلیدواژگان: ریزش میوه، شاخص برداشت، منبع- مخزن، هدایت الکتریکی
  • محمدحسین عظیمی* صفحات 729-740

    گلایل، یکی از مهمترین گل های شاخه بریده و معروف به ملکه گل های پیازی است. این تحقیق با هدف تولید ژنوتیپ های برتر گلایول از طریق خودگرده افشانی رقم آمستردام در پژوهشکده گل و گیاهان زینتی در سال های 97-94 و در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی انجام گرفت. نتایج تجزیه واریانس نشان داد تفاوت ژنوتیپ ها در صفات مورد مطالعه (به استثناء وزن پداژک)، در سطح احتمال یک درصد معنی دار بودند. ژنوتیپ oprc46 در صفات عرض و طول گلچه، قطر غنچه برتر بود. ژنوتیپ oprc45 در صفات عمر گلدانی، وزن پداژه، عملکرد (پداژه و پداژک) برتر بود. بالاترین تعداد پداژک به میزان 64 عدد در ژنوتیپ oprc415 تولید شد. بالاترین میزان صفات تعداد گلچه، طول دمگل، قطر ساقه، طول سنبله و قطر پداژک در والد بدست آمد. بیشترین همبستگی مثبت و معنی دار (01/0≤P) مربوط به عملکرد (پداژه و پداژک) با وزن پداژه (98/0+=r) بود. نتایج نشان داد که رنگ گل ژنوتیپ ها متمایل به رنگ سفید می باشد. در اکثر ژنوتیپ ها و والد، آرایش گلچه روی سنبله به صورت تک ردیفه و شکل گلچه ستاره ای مشاهده شد.  نتایج گروه بندی نشان داد که ژنوتیپ ها در سه گروه طبقه بندی شدند و والد در گروه جداگانه ای نسبت به ژنوتیپ ها قرار گرفت. همچنین مشاهده شد که بخش زیادی از تنوع موجود در صفات ناشی از عوامل ژنتیکی بوده و تاثیر محیط بر این صفات کمتر بوده است.

    کلیدواژگان: تنوع، گرده افشانی، عملکرد (پداژه و پداژک)‏
  • لیلا سمیعی*، هما میرشاهی، محبوبه داوودی پهنه کلایی، علی تهرانی فر صفحات 741-751
    گیاه Lycium depressum درختچه ای خاردار متعلق به تیره سولاناسه و بومی ایران می باشد که قابلیت تحمل بالایی به خشکی و شوری دارد. در این مطالعه دست یابی به پروتکل بهینه ریزازدیادی گیاه لیسیوم برای اولین بار مورد ارزیابی قرار گرفت. در این تحقیق ابتدا تاثیر هورمون های بنزیل آمینو پورین (BAP) و تیدیازورون (TDZ) در ترکیب با نفتالین استیک اسید (NAA) در میزان پرآوری گیاه لیسیوم بررسی شد. سپس اثر ترکیبات آلی و معدنی مختلف شامل میواینوزیتول، کازیین هیدرولیزات، پرولین، آهن FeEDDHA و همچنین کلرید کلسیم بر بهبود پرآوری و کیفیت گیاهچه های لیسیوم مورد ارزیابی قرار گرفت. بر اساس نتایج این آزمایش، محیط کشت موراشیگ و اسکوگ (MS) به همراه 5/0 میلی گرم بر لیتر BAP به عنوان بهترین محیط کشت جهت پرآوری شاخساره شناخته شد. علاوه بر این، افزودن میواینوزیتول تا میزان 200 میلی گرم بر لیتر به محیط کشت، تولید شاخساره را در مرحله پرآوری بهبود بخشید و منجر به تولید شاخساره های با کیفیت بالاتر و برگ درشت تر گردید. در مرحله ریشه زایی نیز بیشترین تعداد و طول ریشه در تیمار 3/0 میلی گرم در لیتر IBA به دست آمد. نود و پنج درصد ازگیاهچه های ریشه دار شده به طور موفق در اتاقک رشد سازگار شدند. در مجموع نتایج این تحقیق منجر به دست یابی به روش بهینه ریزازدیادی درختچه بومی لیسیوم گردید. این دستاورد می تواند نقش بسیار مهمی در پیش برد انجام تحقیقات گسترده تر روی سایر جنبه های اهلی سازی این گیاه دارویی با ارزش و قابل استفاده در فضای سبز شهری داشته باشد.
    کلیدواژگان: پرآوری، ریزازدیادی، کازئین هیدرولیزات، میو اینوزیتول، ‏FeEDDHA
|
  • Maliheh Gamshidiha, Mansureh Keshavarzi *, Masoud Naderpour, Naser Bouzari, Ali Mohammad Shakib Pages 513-522
    Mahaleb (Prunus mahaleb) plant is one of the most important sources of cherry clonal and seed base rootstock production in Iran. Obtaining seed-borne viruse-free (Prune dwarf virus, Plum pox virus, Prunus necrotic ringspot virus) sources for selected mahaleb rootstocks (NB5176, NBVP1, NBVP2), For this purpose, the viral infection status of genotypes was initially studied in orchard using ELISA serological method. Then the meristem tips were cultured in vitro and 6 months later, transferred to MS medium containing 0.5mg/l BAP and 0.1 mg/l NAA, DKW contacting 0.5 mg/l BAP and WMP contacting 0.3 mg/l pectin. After the initial proliferation stage, the plantlets were heat-treated and then health status of the remained plantlets was studied using RT-PCR. Then the healthy plants were rooted and transferred to pots. Based on ELISA result, some genotypes were probably infected to PNRSV and PDV. The highest shoot tip establishment was recorded as 42.5% by NBPV1. No genotype was proliferated in MS and WPM, so only DKW was apropriate for proliferation. For plantlet rooting, 1/2DKW and modified QL containing 1.5 mg/l IBA were appropriate. NBVP2 was the best in all rooting media. Most of plantlets from three genotypes toleratedin-vitro thermotherapy condition and were free of PNRSV, PDV, PPV based on RT-PCR result. The healthy plants were transferred to pots and could be cultured in an isolated orchard to obtain healthy mahaleb seeds.
    Keywords: ELISA, PNRSV, PPV, proliferation, RT-PCR, Rootstock
  • Elnaz Hatami *, AliAkbar Shokouhian, Alireza Ghanbari, Lotfali Naseri Pages 523-536

    Choosing suitable feed sources remove the problems of salinity from the plant. For this purpose, an experiment as factorial was conducted in a RCBD with three replications at the University of Mohaghegh Ardabili during 2015-16. The first factor was humic acid (HA) application at four levels: (0, 2.5, 5 and 7 kgha-1), the second factor was salinity at four levels: (0, 60, 120 and 180mM NaCl) and the third factor was two-years old almond rootstocks seedling at two levels (GF677 and GN15). Results showed that with increasing salinity, root/stem dry weight increased, especially in GF677, Na+ and Cl– and SI increased, especially in GN15 and SLA, K+ and N, leaf osmotic potential, gs, Pn and T were decreased, especially in GN15. Carbohydrates increased to 120mM NaCl, especially in GF677 and then decreased. GF677 with an increase in HA up to 5 kgha-1, in the salinity of 180mM NaCl, with the highest root/stem dry weight and SLA, the lowest Na+ and Cl-and the highest K+and N of leaf had the highest leaf osmotic potential (-1.9MPa) and carbohydrate (86.92 mg gFW-1) compared to other rootstocks. The highest gs (0.53 mmol m-2s-1) and Pn (18.73 μmolCO2 m-2s-1) were found in GF677, 2.5 kgha-1 HA and 0 mM NaCl. With increasing HA, in these conditions, the SI decreased, especially in GF677. Therefore, GF677 was evaluated as the most tolerant rootstock for salinity and 2.5 and 5 kgha-1HA was evaluated as the most appropriate levels for affecting almond rootstocks.

    Keywords: Element concentration, Humic Acid, NaCl, Prunus dulcis Mill, stomatal conductivity‎
  • Fatemeh Roozbahani, Sadegh Mousavi Fard *, Abdolhossein Rezaeinejad Pages 537-549

    The aim of this study was to investigate the effect of foliar application of proline on some physiological and biochemicalcharacteristics of two cultivars of impatiens under salinity stress. The experiment was a factorial based on a completely randomized design with three replications. The first factor was two cultivars of impatiens (Accent Premium Salmon and Tempo Orange), the second factor was foliar application of proline (0 as control, 5 and 10 mM were applied weekly) and the third factor was salinity stress at four levels (0 as control, 20. 40 and 60 mM sodium chloride were applied as irrigation (90% field capacity) every three day). The results showed that increasing salinity stress significantly reduced fresh and dry weight of leaf, stem, root and total plant, time of flower opening, flower diameter, number of flower, chlorophyll a, chlorophyll b, total chlorophyll, carotenoid content and catalase activity, and while significantly increased proline content, activity of peroxidase and ascorbate peroxidase enzymes in both cultivars of impatiens. Exogenous application of 5 and 10 mM proline have mitigated salinity stress effects and caused a significant increase in all of the studied characteristics. The highest activity of catalase and proline content was observed in Salmon cultivar, whereas the highest activity of ascorbate enzyme was observed in Tampo cultivar. In general, the results of this study indicated that all levels of salinity stress had negative effects on growth and yield of both impatiens cultivars, but proline application especially at a concentration of 10 mM reduced the effects of salinity stress and increased plant toleranceto stress.

    Keywords: Antioxidant Enzymes, Salmon, Sodium Chloride, tempo
  • Rouhollah Karimi *, Saeid Zareei Pages 551-567
    In this research, the effect of foliar application of potassium sulfate (0, 1500 and 3000 mg/l) and gibberellic acid (0, 30, 60 and 90 mg/l) on yield and its components and qualitative and antioxidant capacity of ‘Bidaneh Sefid’ grapevine were investigated. This study was conducted factorially based on randomized complete block design in a vineyard at Malayer town. Vines were sprayed during three stages including of a week before bloom, two and four weeks after bloom. Based on results, the content of berry TSS, anthocyanin, ascorbic acid and antioxidant capacity was found to be highest in K2SO4 at 3000 mg/L in combination with GA3 at 30 ppm treatment. Also, the highest berry total phenol and flavonoid content were related to 3000 mg/L K2SO4 treated- vines in combined to GA3 at 60 and 90 mg/l, respectively. Moreover, the highest berry sucrose and glucose content were related to those vines treated with 3th levels of K2SO4 and 2th levels of GA3 combination treatment. Foliar application of K2SO4 improved berry resveratrol and viniferin concentration in GA3-treated vines and berry stilbenes increased with increased K2SO4 doses. The highest activity of catalase, guaiacol peroxidase and ascorbate peroxidase antioxidant enzymes were observed in vines treated with K2SO4 at 3000 mg/l in combination with GA3 at 90 mg/l. Totally, foliar application of K2SO4 especially at 3000 mg/l in combination with moderate doses of GA3 improved the yield, accumulated dry matter, increased the sugar content and the antioxidant capacity of the grape berries.
    Keywords: Gibberellins, glucose, grape, Nutrition, potassium, stilbenes‎
  • Malihe Morshedloo, Bahram Abedi *, GholamHossein Davarynejad Pages 569-578

    Given the increasing consumption of nuts as a healthy snack, it is very important to find a way to maintain the qualitative properties of the products during the nourishing process. Plum is one of the most important dry matter in the world, which is traditionally peeled and dried in Iran. The experiment was done as a factorial based on completely randomized design with four replications. The first factor was the method of peeling in nine levels (immersion in brine (15, 11, 8 hours), boiling water (45, 30, 10 seconds) and steam (90, 70, 60 seconds)), and the second factor was the type of drying in three levels (traditional, industrial cabinets and solar inactive cabinets). The results showed that the maximum amount of pH (3.36) was obtained from 30 seconds boiling treatment and solar inactivated cabin dryer. The lowest browning rate (36.07%) belonged to peeling with brine for 15 hours and traditional drying. The highest antioxidant capacity (63.93%) was obtained from peeling with brine for 15 hours and industrial cabinets. The highest content of phenolic compounds (0.12 mg/g dry weight) was ontained in the treatment of peeling with brine for 15 hours and industrial cabinets. The highest total anthocyanin (0.46 mg/100 ml extraction) was ontained in boiling water for 45 seconds.Peeling with brine for 15 hours and industrial cabinets recommended to improve the biochemical properties of dried plums.

    Keywords: Anthocyanin, Antioxidant, Brine, phenol
  • Parastoo Ghorbani, Saied Eshghi *, Ahmad Ershadi, Akhtar Shekafandeh, Fatemeh Razaghi Pages 579-588
    Drought is one of the most important abiotic stresses that have effect on growth and physiological aspect of grape. In this research effect of manganese sulfate on the morpho-physiological traits and superoxide dismutase enzyme activity in Thompson seedless and Rotabi grape cultivars under invitro at drought stress was evaluated. The manganese sulfate treatment was carried out across three levels, including MS without manganese (0 mg/L), MS with a standard manganese concentration (16.9 mg/L) and MS with twice the standard manganese concentration (33.8 mg/L), and the drought stress treatment was performed across four levels using 0, 3, 9 and 12% (w/v) solutions of polyethylene glycol (PEG) 6000 in two grape cultivars, namely seedless Thompson and Rotabi. The meristems of shoottip were used as explants. All growth parameters, including plant height, stem dry weight, leaf area, leaf number and relative water content (RWC) were reduced under the impact of drought. However, manganese sulfate treatment caused a significant increase in all these parameters at all concentrations. The highest amounts of superoxide dismutase enzyme activity was observed in 33.8 mg/L MnSO4 under drought stress with 12% PEG in the Rotabi cultivar (65.4 Umin-1g-1FW). The results of this research suggest that manganese sulfate treatment under invitro condition can improve water stress tolerance in both grapevines seedless Thompson and Rotabi cultivars.
    Keywords: Meristems, polyethylene glycol, Plant height, SOD‎
  • Mina Mohebi, Mesbah Babalar *, MohammadAli Askari Sarcheshmeh, Alireza Talaee Pages 589-596

    Enzymatic browning is one of the most important reactions that occur in fruits and vegetables, and usually resulting in negative effects on postharvest quality. In order to study the role of some important compounds on apple fruit browning and their changes during the storage, a completely randomized experimental design was conducted in Horticulture Research Center of Tehran University, on Fuji apple trees. In this study, changes of fruit browning, polyphenol oxidase activity, total antioxidant capacity, total phenolic content and the degree of membrane lipid peroxidation during 180 days of storage in 5 time intervals were analyzed. According to the results, total antioxidant capacityand polyphenol oxidase activity did not have significant changes during the first 90 days of storage, but both decreased significantly after 135 days. At the end of 180 days of storage, the lowest enzyme activity was recorded. Total phenolic contents in throughout the storage showed no significant changes. Lipids peroxidation after 90 days of storage increased significantly. Fruit tissue browning in the mid-storage decreased, but after 135 days increased significantly. It can be stated that possibly in the Fuji apple browning, total phenolic content as the enzyme activity is important and in addition to these two factors, lipid peroxidation index is very important in this process too.

    Keywords: Antioxidants, Cell membrane, Fuji apple, fresh tissue browning, Polyphenol oxidase activity, storage‎
  • Rahman Yousefi *, Mahmood Esna Ashari Pages 597-609

    In this research, the effect of different concentrations of micro- and nanoparticles of silicon dioxide (20, 40, 60 and 80 milligrams per liter) and two methods of foliar and root application on some growth and yield characteristics of strawberry (cv. Camarosa) were investigated. This research was carried out as a factorial experiment based on a completely randomized design with three replications at Bu-Ali Sina University in Hamedan. Growth characteristics including leaf number, leaf area, petiole length and diameter, plant height, root length, fresh and dry weight of aerial parts, fresh and dry weight of root, amount of silicon in aerial parts and yield components including fresh weight of fruit, fruit volume, fruit number and yield were measured. The highest number of leaves, leaf area, plant height, root length, fresh and dry weight of canopy, fresh and dry weight of root were observed in root application of 60 mg L-1 of nano-silicon with 24.33 leaf, 210.09 cm2, 31.66 cm, 49.70 cm, 70.33 and 13.04 g, 39.22 and 4.43 g amounts, respectively, which showed significant differences with control treatment. Among all treatments, the highest yield (233.23 g fruit per plant) was observed in root application treatment of 60 mg L-1 nano-silicon, which was significantly different with all the treatments of foliar application of micro-silicon and control (no application of silicon).

    Keywords: Foliar Application, fruit weight, Leaf area, nanoparticles, root application‎
  • Neda Samei Farhani, Hamid Abdollahi *, Seyed Alireza Salami Pages 611-620
    Fire blight, the most important disease of pear tree causes necrosis by an oxidative stress in tissues. Therefore, identification of resistant cultivars and mechanisms of resistance to the oxidative stress of disease, that are mainly related to the chloroplasts, are important in breeding programs of this tree.  In order to study the role of chloroplasts in this interaction, expression of chloroplastic gene psbA that are under control of oxidation/reduction (redox), was evaluated in susceptible (Williams) and resistant (Harrow Sweet) cultivars during 48 h post inoculation by Erwinia amylovora in in vitro condition. In addition, expression of this gene was studied at presence of glutaraldehyde and rotenone as the inhibitors of the electron transport chain of chloroplast and mitochondria, respectively. The results showed higher necrosis progress rate in the in vitroshootlets of susceptible cultivar. Expression of psbA gene at presence of inhibitors in both presence and absence of E. amylovora was higher in cultivars Harrow Sweet. According to the results, the higher resistance level of cultivars Harrow Sweet to the disease could be due to the higher rapid responses and reaction of the chloroplasts of this cultivar in comparison to the cultivar Williams.
    Keywords: D1 protein, Electron transport chain, Erwinia amylovora, oxidative stress
  • Bita Dianati, Masoud Arghavani *, Azizollah Kheiry, Setareh Amanifar Pages 621-632

    Teucrium chamaedrys L. belongs to Lamiaceae family and besides its usage as a ground cover plant in landscape, it has medicinal properties as well. This greenhouse study was carried out in a factorial experiment based on completely randomized design with four replications to evaluate the effects of mycorrhizal fungi (non-inoculated, inoculated with Funneliformis mosseae, inoculated with Rhizophagus intraradices) on morphophysiological responses of T. chamaedrys L. under salinity stress (0, 60 and 120 mM NaCl). Under salinity conditions, application of mycorrhizal fungi increased root growth, chlorophyll, proline and phosphorus content and reduced electrolyte leakage and sodium content. The highest dry weight of root (44.53 g) was observed in 60 mM salinity using F. mosseae. In 120 mM salinty treatment, applicatin of F. mosseae caused 12.7 percent increas inleaf dry weight compared to non-inoculated plants. The highest sodium content (11.97 mg /g) was detected in 120 mM salinity treatment without inoculation. Non-stressed plants that inoculated with F. mosseae showed the maximum amount of phosphorus (23.98 mg /g). There was no significant difference between F. mosseae and R. intraradices treatments in chlorophyll, proline and ion leakage in all salinity levels. The results clarify that application of both F. mosseae and R. intraradices were beneficial for T. chamaedrys tolerance to salinity stress and this effect was more pronounced with F. mosseae.

    Keywords: Biofertilizer, ground cover plant, sodium chloride‎
  • Elaheh Fayyaz, Alireza Abbasi *, MohammadReza Naghavi Pages 633-644

    Phylogenetic relationships were assessed in 10 different species of the Yarrow(Achillea spp.) originated from geographically different regions of Iran, using three different DNA markers namely ITS 4 and MatK 390. Both of them (MatK 390 and ITS 4) were amplified among all the 10 species, and the resultant amplicons were sequenced for further analyses. Phylogenetic tree of MatK 390 based on maximum likelihood could successfully place all the 10 species of the genus Achillea in a major cluster and outgroups (i.e., Tanacetum vulgare and T. parthenium) in the second major group. Taking phylogenetic tree of ITS 4 into account, all 9 out of 10 species of the genus Achillea were grouped into the first main cluster, while all four outgroups (i.e., T. vulgare, T. millefolium, T. macrophyllum, and Cotula cinerea) together with the one species of the genus Achillea (A. alepica) were placed in the second group. Altogether, the results of the current study demonstrated that both MatK 390 and ITS 4 are qualified enough to be utilized as a powerful DNA barcoding system and subsequently phylogenetics analysis in different species of the genus Achillea originated from geographically several regions of Iran.

    Keywords: DNA barcoding, DNA markers, Phylogenetic analysis
  • Fatemeh Amini, Negar Tansazi, Hossein Ramshini *, Mahmood Lotfi, Mohsen Ebrahimi Pages 645-655
    In order to determine the inheritance mode and estimation of genetic parameters of important traits associated with fruit in cantaloupe the generations of P1, P2, F1, F2, BC1 and BC2 obtained from the cross Ginsen Makuwa × Samsoori were evaluated in a randomized complete block design with three replications in a field experiment. Generation mean analysis showed that flesh green color index, flesh brightness index, fruit width, fruit weight, flesh thickness and seed cavity diameter are controlled by additive, dominance and epistasis effects. The higher additive affect (a) in fruit length and flesh crispy index implying that selection will be effective for improvement of these traits in early generations. Higher dominant effect (d) for mean fruit weight, flesh green color index, flesh brightness index, fruit width, fruit shape index, sugar content and seed cavity diameter showed that hybrid development is a suitable way for improving them. High narrow-sene heritability estimates (0.78) were found for fruit shape index. The results of this study showed that it is possible to select desirable plants from segregating populations and selfing them to produce suitable lines for future generations that have the desirable traits of both parents. The best plants were selected in the segrigating generations and their seeds were collected in order to continue the breeding program.
    Keywords: Ginsen Makuwa, Samsoori, trangressive segregation
  • AmirAbbas Taghizadeh, Roghayeh Aminian Dehkordi *, AliAsghar Zeinanloo Pages 657-688

    Investigation of the interactions of genotype× environment and integration of the effects of adaptation parameters are major problems in the decisions of plant breeding researchers. The aim of this study was to evaluate the adaptation and provide a strategy for the integration of sustainability parameters using non-parametric methods. For this purpose, one hundred genotypes and olive cultivars collected from all over Iran, in Tarom climate, were planted in the form of a randomized complete block design with three replications in 2006 and studied during six crop years from 2011 to 2016. To study the interaction effects of genotype and environment, four methods of De Kroon/Van der Laan, Bredenkamp, Hildebrand and Kubinger were used and to determine the compatibility, nonparametric methods of Nassar & Huhn and Thennarasu were used. The effects of stability and yield criteria were carried using the "adjusted of Selection Index of Ideal Genotype" (ASIIG) and the resulting plot. Accordingly, Koroneiki and Conservalia cultivars were the best cultivars for stability and yield index and QG12, BN8 and BASH genotypes were ranked last in terms of stability and yield.

    Keywords: Anti-ideal genotype, interaction of genotype, environment, ideal genotype, Nassar, Huhn statistics, ‎Thennarasu statistics
  • Soolmaz Meamari, Alireza Yavari *, Mahdi Bikdeloo Pages 669-677

    Zataria multiflora Boiss. belongs to Lamiaceae family, which grows wildly in Iran, Afghanistan and Pakistan. In the present study, the aerial parts of this plant were collected at full flowering stage from six habitats in Hormozgan province including Roudkhane, Lavar-shaikh, Faryab, Tang-e-Zagh, Bashagard and Bandar-e-Khamir. After confirmation of scientific names of the species, the plant materials were dried at shade and at room temperature and the essential oils were obtained by hydro-distillation. The essential oils were analyzed by GC and GC/MS techniques. Results showed that maximum and minimum essential oil contents (w/w%) obtained from Roudkhaneh (6.5%) and Bandar-e-khamir (3.9%) ecotypes, respectively. According to essential oil compound analysis, twenty-three components, representing 93.5 – 99.3% of the total components, were identified. Thymol, linalool, carvacrol and p-cymene were the major compounds in the studied ecotypes. Oxygenated monoterpens were the main group of constituents in all samples except Faryab (45.6-75.3%). Cluster analysis of chemical compounds divided the studied ecotypes into three groups. The first group, which was characterized by a high amount of carvacrol, included the ecotypes of Bandar-e-khamir and Bashagard; the second group, which contained a high amount of thymol, included three ecotypes of Tang-e-zagh, Faryab and Roudkhane, and the ecotype of Lavar-shaikh, which formed the third group, had the highest amount of linalool. The results showed that Z. multiflora ecotypes in the habitats of Hormozgan province have a high percentage of essential oil and phytochemical diversity and can be used in breeding programs.

    Keywords: Carvacrol essential oil, Natural habitat, Thymol, Zataria multiflora
  • MohammadAli Askari Sarcheshmeh *, Mesbah Babalar, Farhad Pirzad, Alireza Talaie, Hossein Lesani Pages 679-689

    In this study, the impacts of methyl jasmonate treatment applied by preharvest spray in combination with postharvest immersion on husk and aril antioxidant system of pomegranate fruit during storage at 4±0.5 °C and relative humidity of 90-95 percent, for 120 days during two years was investigated. Methyl jasmonate treatment at 0.2 mM displayed lower husk and aril H2O2 accumulation (36%) due to higher antioxidant enzymes ascorbate peroxidase (34%), catalase (41%) and superoxide dismutase activity (26%), that evetually caused to higher membrane integrity in pomegranate fruit husk. Also, pomegranate fruit treated with methyl jasmonate at 0.2 mM displayed significantly lower husk and aril polyphenol oxidase enzymes activity (47%) than control fruits. Overall, methyl jasmonate treatment can be used as promising technology for maintaining nutraceutical properties of pomegranate fruit partially by promoting antioxidant system activity.

    Keywords: Ascorbate peroxidase, Catalase, pomegranate, storage, superoxide dismutase
  • Abdulsattar Darabi * Pages 691-703
    This research was conducted to compare the qualitative and quantitative characteristics of open-pollinated and hybrid short day onion cultivars in Khuzestan climatic conditions. The experiment was done in randomized complete block deign including 15 cultivars (10 hybrid and 5 open-pollinated) with four replications at Behbahan Agriculture Research Station for two years (2016-18). Seeds were sown in nursery in early October and seedling transplanted in early November. Bulbs were harvested when 50-80% of foliage top had fallen and collapse. Siroos cultivar (hybrid) produced the highest yield. The decrease yield of Seba and SV 4043 (hybrid cultivars) as well as Texas Early White, Texas Early Grano, and Sapidan (open-pollinated cultivars) were not significant as compared with Siroos. Group comparison of the qualitative and quantitative characteristics in open-pollinated and hybrid cultivars was performed using partitioning of treatment effects. The bolted plants were significantly higher in open –pollinated than hybrid cultivars. But the differences of the other characteristic were not significant in open –pollinated and hybrid cultivars. The price of open –pollinated seed, especially due to increase price of foreign exchange in recent years, is much less than hybrid seed. In addition, seed of open pollinated cultivars could be produced by growers. Therefore, planting of open pollinated cultivars namely Texas Early White, Texas Early Grano, and Sapidan are recommended for onion production in Khuzestan province.
    Keywords: Bolted plant, Bulbing, partitioning of treatment effects, yield
  • Ali Heidarzadeh, Seyed Ali Mohammad Modarres-Sanavy *, Ali Mokhtassi Bidgoli Pages 705-717

    In order to investigate the effects of nitrogen fertilizer on quantitative and qualitative traits of Dracocephalum kotschyi Boiss, a field experiment was conducted in the Research Field of Tarbiat Modares University during 2018 growing season. The experiment was performed at three replications in a completely randomized blocks design. The experimental treatments included eight nitrogen fertilizer amounts (0, 50, 100, 150, 200, 250, 300 and 350 kg Nitrogen/ha). Urea as nitrogen fertilizer and the seedling of Fereydun Shahr as ecotype were used. The results showed that the maximum height (29.63 cm) was obtained from the application of 136.6 kg N ha-1. The highest total fresh weight was observed with 2966 kg ha-1 from the application of 126.8 kg N ha-1. The highest stems and leaves fresh weight was produced by using 112.69 and 162.69 kgNha-1, respectively. Application of 112.69 and 126.5 kg N ha-1 had the highest total flavonoid (7.69 μmol/g of fresh leaf weight) and essential oil yield respectively. Because the purpose of cultivating medicinal plants to produce essential oil yields, therefore, the recommended amount of nitrogen to achieve maximum essential oil yield for D. kotschyi is 126.5 kg ha-1.

    Keywords: Anthocyanin, Dracocephalum kotschyi Boiss, endangered, Essential oil yield, flavonoid, nitrogen
  • Naser Heydari, Mojtaba Delshad *, Mesbah Babalar, Reza Salehi Pages 719-728
    The nutrient uptake, growth and yield of plants depend on nutrients availability in rhizosphere and also on amount of assimilates available in root as carbon skeleton and energy source. Any factor affecting nutrients availability or assimilate partitioning pattern can also affect uptake phenomenon and growth. In this study, the effects of number of flowers per node and nutrient solution concentration on growth pattern and yield of greenhouse cucumber plants were studied using a factorial experiment based on complete randomized block design. Factors consisted of: three levels of number of flowers per node (keeping one, two or three flowers per node) and 5 levels of electrical conductivity of nutrient solution (EC of 1.1, 1.5, 2.15, 2.78 and 3.32 dS/m). Results showed in addition to shoot growth, plants treated with 2.15 EC had higher nitrogen and phosphorous content. The highest yield was observed in plants treated with EC of 1.5 and 2.15 dS/m. Increasing number of flowers per node resulted in increasing in fruit yield in short term (80 days after transplanting) but, no significant differences were observed among treatments when the experiment proceeded (130 day after transplanting). Increase in number of flowers per node led to more allocation of assimilates to fruits, but probably due to low potential of sources this effect of number of flowers on yield has been physiologically controlled.
    Keywords: Electrical conductivity, fruit abortion, harvest index, sink, source
  • MohammadHossein Azimi * Pages 729-740

    Gladiolus, is one of the most important cut flowers and known as the Queen of bulbous flower. The aim of this research was to produce superior genotypes through self- pollination of Gladiolus grandiflorus cv. Amsterdam, the experimental was randomized complete block design (RCBD). This research was conducted in Ornamental Plants Research Center in 2015 to 2018 (OPRC). Analysis of variance among genotypes showed that significant differences in all traits were conducted (except for cormlet weight). The oprc46 genotype was superior in the width and length of floret and diameter of bud. The oprc45 genotype was superior in terms of vase life, weight of corm, yield of corm and cormlet per plant. The highest number of cormlet (64n) was produced by oprc415 genotypes. The highest number of traits in parent was obtained for number of florets, length of peduncle, diameter of stem, length of spike and diameter of cormlet. Correlation coefficients show that the most positive and significant correlation between the yield of corm and cormlet per plant and weight of corm (r=+0.98). The results showed that the flower color in genotypes tendency to white. In most genotypes and parents, arrangement of flowers was one row and shape in front view was star-shaped. The results of grouping showed that classified into three groups and the parent group was separated another genotype. The results showed that major of the diversity in the traits was due to genetic factors and the effect of the environment on these traits was less.

    Keywords: Diversity, pollination, yield of corm, cormlet
  • Leila Samiei *, Homa Mirshahi, Mahboubeh Davoudi Pahnehkolayi, Ali Tehranifar Pages 741-751
    Lycium depressum, a prickly shrub from Solanaceae family, is a native species from Iran with high salinity and drought tolerance ability. In this study, the establishments of an efficient micropropagation method for L. desressum was investigated. In the first experiment, the effects of benzylaminoporin (BAP) and thiadiazuron (TDZ) in combination with naphthalene acetic acid (NAA) were investigated. In the second experiment, the effect of various organic and inorganic compounds including myo-inositol, casein hydrolysate, proline, FeEDDHA, as well as calcium chloride on the improvement of proliferation and quality of in vitro regenerated shoots were evaluated. According to the results of these experiments, BAP at low concentration (0.5 mg / L) was regarded as the best treatment for in vitro proliferation of L. depressum. Moreover, the maximum leaf number was achieved in this treatment. In addition, increasing the concentration of myo-inositol to 200 mg/l in MS medium, enhanced shoot proliferation, leaf size and quality of regenerated shoots. The highest root number and length was obtained on full strength MS medium supplemented with 0.3 mg/l IBA. Following rooting, the developed plantlets were hardened and established successfully in culture room with 95% survival rate. Overall, this experiment resulted in an efficient micropropagation protocol for L. depressum. The findings of this study can facilitate the path to more extensive research program on various aspects of domestication of this valuable medicinal and landscape species.
    Keywords: Casein hydrolysate, FeEDDHA, myo-inositol, proliferation