فهرست مطالب

مجله دانشکده علوم پزشکی نیشابور
پیاپی 29 (زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/11/05
  • تعداد عناوین: 12
|
  • جلال احسانی، محمد محسن زاده*، مرتضی خمیری، عظیم قاسم نژاد، صدیقه ابراهیمی صفحات 1-21

     پری بیوتیک ها، مواد غیر قابل هضم در قسمت های فوقانی دستگاه گوارش هستند که به علت تحریک رشد و فعالیت دسته ای از باکتری های مفید موجود در کولون (پروبیوتیک ها) تاثیر مثبتی در بهبود سلامت میزبان دارند. فروکتوالیگوساکاریدهای با زنجیره ی کوتاه مانند فیبر β- گلوکان، نشاسته ی مقاوم، پکتین، اینولین و بسیاری از کربوهیدرات های غیرقابل هضم مثال هایی از ترکیبات پری بیوتیک می باشند. اینولین یک پلیمر زیستی ذخیره ای متشکل از مولکولهای D- فروکتوز با پیوندهای (1    2) β بوده که در انتها واجد یک مولکول D- گلوکز با پیوند (2     1) α می باشد. پیکربندی اینولین و آرایش مونومرهای فروکتوز باعث می شود اینولین در دستگاه گوارش انسان غیر قابل هضم باشد و سطوح قند خون افزایش پیدا نکند. اینولین اثرات سودمندی بر ترکیب فلور روده، جذب مواد معدنی، ترکیب چربی خون و جلوگیری از سرطان روده ی بزرگ دارد. اینولین رشد میکروارگانیزم های مفید سلامت بخش را تحریک و در مقابل، باکتری های انتروپاتوژنیک را مهار می کند. میکروارگانیزم های مفید، اینولین را تخمیر کرده و ترکیبات اسیدی مانند اسیدهای چرب کوتاه زنجیر با قابلیت کاهش pH در روده ی بزرگ و مهار پاتوژن ها را تولید می کنند. مقدار اینولین در گیاهان مختلف از 1% در موز تا بیشتر از 15% در ریشه ی کاسنی متغیراست. اینولین نوع فروکتان به طور عمده در انواع گیاهان دو لپه ای متعلق به تیره ی آستراسه شامل کاسنی، سیب زمینی ترشی، کنگرفرنگی، قاصدک و گل کوکب یافت می شود. مطالعه حاضر به معرفی متداول ترین ترکیبات پری بیوتیک سلامت بخش و به طور ویژه اینولین می پردازد.

    کلیدواژگان: الیگوساکاریدها، اینولین، پری بیوتیک ها، فیبرها، غذاهای فراسودمند، کنگرفرنگی
  • زهرا استیری*، الهام مهدوی، محمدرضا شهابی کاسب صفحات 22-34
    مقدمه

    هدف از پژوهش حاضر، ارزیابی اثر تمرین تصویرسازی حرکتی پس از جلسه تمرین بر تحکیم حافظه حرکتی سالمندان بود.

    مواد و روش ها

    جامعه آماری پژوهش، سالمندان زن و مرد سالم ساکن در آسایشگاه های شهر مشهد بودند که 22  نفر از افراد واجد شرایط به صورت تصادفی در 2 گروه تصویرسازی حرکتی و کنترل (11 نفر هر گروه) قرار گرفتند. مداخلات درگروه آزمون شامل مراحل اکتساب، بازیابی پس از 24 ساعت و یک هفته بود. تکلیف حافظه حرکتی شامل اجرای یک توالی انگشتی بود که پس از آن تمرین مکمل تصویرسازی حرکتی برای گروه تجربی و مطالعه کتاب به مدت 15 دقیقه برای گروه کنترل اجرا شد. در توصیف آماری داده ها از شاخص های میاتگین و انحراف استاندارد و در تجزیه و تحلیل داده ها از تحلیل واریانس با اندازه های تکراری (تعیین اثر بخشی تمرینات تصویرسازی حرکتی) و نیز از آزمون تعقیبی بونفرونی جهت مشخص شدن تفاوت معنی دار در مراحل مختلف استفاده شد و جهت مقایسه دو گروه از آزمون تحلیل کوواریانس استفاده گردید.

    یافته ها

    نتایج تحقیق حاضر نشان داد که در مرحله یادداری 2، بین دو گروه تصویرسازی حرکتی و کنترل تفاوت معنی دار آماری با برتری گروه تصویرسازی وجود دارد (F=9/87 و P=0/005).

    نتیجه گیری

    نتایج پژوهش حاضر نشان داد که استفاده از تمرین تصویرسازی حرکتی موجب بهبود معنادار در مراحل مختلف شد؛ همچنین، تمرین مکمل تصویرسازی حرکتی در تحکیم و بهبود حافظه حرکتی سالمندان پس از یک هفته موثر است.

    کلیدواژگان: تحکیم حافظه، تکلیف حافظه حرکتی، تمرین ذهنی، خواب، یادگیری توالی حرکتی
  • علیرضا موسوی*، جمال الدین الوانی صفحات 35-44
    مقدمه

    سلامت روانشناختی به مفهوم تامین و ارتقا سلامت روانی فردی و اجتماعی، پیشگیری از ابتلا و درمان مناسب بیماری های روانی و توانبخشی بیماران روانی است. هدف این پژوهش بررسی رابطه بین ابعاد سلامت روانشناختی پرستاران با تاب آوری بیماران بخش های جراحی است.

    مواد و روش ها

    این پژوهش به روش توصیفی-همبستگی با ماهیت کاربردی در سال 1398 انجام شد. جامعه آماری شامل بیماران بخش های جراحی بیمارستان نمازی شیراز بود که با استفاده از فرمول کوکران عداد 115 نفر از بیماران به عنوان نمونه انتخاب شدند. روش نمونه گیری به صورت تصادفی ساده بود و فرم رضایت آگاهانه شرکت در تحقیق نیز از نمونه نیز اخذ گردید. ابزارهای اندازه گیری شامل پرسشنامه استاندارد فلاح (1398) برای سنجش سلامت روانشناختی و پرسشنامه استاندارد کونور و دیویدسون (2003) برای سنجش تاب آوری می باشد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از شبکه های عصبی مصنوعی و آزمون اسپیرمن استفاده گردید. همچنین آنالیزهای آماری با استفاده از نرم افزار spss نسخه 22  انجام شد.

    یافته ها

    میانگین نمرات ارزیابی بیماران از متغیر سازگاری هیجانی 71/ 4 از نمره 5 با انحراف معیار 03/1، هوش هیجانی 45/4 با انحراف معیار 11/1، سازگاری اجتماعی31/4 با انحراف معیار 10/1، عوامل محیطی 18/4 با انحراف معیار 15/1، ارتباطی-اجتماعی 07/4 با انحراف معیار 17/1 و تاب آوری 75/4 با انحراف معیار 02/1 محاسبه شد.

    نتیجه گیری

    بین ابعاد سلامت روانشناختی با تاب آوری رابطه مثبت و معناداری وجود دارد، بنابراین با  بهبود، تقویت و توسعه ابعاد سلامت روانشناختی پرستاران می توان میزان تاب آوری بیماران را در مقابله با درد افزایش داد.

    کلیدواژگان: سلامت روانشناختی، سازگاری هیجانی، هوش هیجانی، سازگاری اجتماعی، عوامل محیطی و ارتباطی-اجتماعی، تاب آوری
  • احمد جبرالدینی*، الهام رضایی، فائزه تقوی، فاطمه حیدری صفحات 45-54
    مقدمه

    ولوواژنیت کاندیدیایی (Vulvovaginal Candidiasis; VVC) عفونتی ناشی از مخمرهای جنس کاندیدا است که هر ساله میلیون ها زن به آن مبتلا می شوند. باتوجه به افزایش مقاومت دارویی، انتخاب داروی مناسب در کنترل و بهبود عفونت نقش بسزای دارد. لذا تحقیق حاضر با هدف مطالعه علایم بالینی و الگوی مقاومت دارویی گونه های کاندیدا جداسازی شده از ولوواژنیت کاندیدیایی در شهرستان گراش صورت گرفته است.

    مواد و روش ها

    این مطالعه مقطعی بر روی 268 نمونه واژن از مراجعه کنندگان به بیمارستان امیرالمومنین شهرستان گراش از مهرماه 1397 لغایت مهر 1398 صورت گرفت. نمونه ها پس از آزمایش مستقیم میکروسکوپی، بر روی محیط سابورو دکستروز آگار حاوی کلرامفنیکل (mg/L500) کشت داده شد. گونه های کاندیدا با استفاده از آزمون های فنوتیپی استاندارد و تست جذب قندها (API20C) تعیین هویت شدند. الگوی حساسیت دارویی به روش انتشار از دیسک (Kirby-Bauer) بررسی شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون آماری کای دو استفاده گردید.

    یافته ها

    از میان 268 نمونه واژن مورد مطالعه، نتیجه 79 نمونه (47/29 درصد) با آزمایش مستقیم میکروسکوپی و کشت، مثبت شد. 48 مورد کاندیدا آلبیکنس (75/60 درصد) و 31 مورد گونه های غیر آلبیکنس (39/24 درصد) شناسایی گردید. خارش (89/51 درصد) شایع ترین علامت بالینی نمونه های مورد بررسی بود. بیشترین و کمترین میزان مقاومت دارویی در گونه های کاندیدا به ترتیب نسبت به فلوکونازول (55/64 درصد) و آمفوتریسین B (32/6 درصد) مشاهده شد.

    نتیجه گیری

    ولوواژنیت ناشی از کاندیدا آلبیکنس در مقایسه با سایر گونه های کاندیدا فراوانی بیشتری دارد. جهت درمان اولیه ولوواژنیت کاندیدایی استفاده از داروی های آمفوتریسین B و کاسپوفانژین توصیه می شود.

    کلیدواژگان: ولوواژنیت کاندیدیایی، الگوی مقاومت دارویی، گونه های کاندیدا، گراش
  • نسرین سرتیپ نیا*، محمد نقی زاده، سید محمد مهدی حمدی، جواد آراسته صفحات 55-64
    مقدمه

    مقاومت میکروارگانیسم ها به آنتی بیوتیک ها در حال افزایش است و محققان به فکر جایگزین کردن عوامل ضدمیکروبی موثر و با عوارض جانبی کمتر می باشند. یکی از استراتژی ها، تمرکز بر فعالیت های فیتوشیمیایی با خاصیت ضدمیکروبی است. در حال حاضر محققان، گیاهان مختلفی را مورد بررسی قرار داده اند که می توانند منبع بالقوه ای برای عوامل مختلف ضدمیکروبی باشند. عصاره ی گونه های Scabiosa دارای خاصیت بالای آنتی اکسیدانی، فلاونوییدی و ترپنی می باشد.

    مواد و روش ها

    پس از جمع آوری گیاه و آماده سازی عصاره ی متانولی، ابتدا جهت شناسایی ترکیبات فیتوشیمیایی عصاره، آنالیز گاز کروماتوگرافی طیف نگار جرمی (GC/MS) صورت گرفت. سپس توسط روش میکروبراث دایلوشن، حداقل غلظت مهارکنندگیMIC)) و حداقل غلظت کشندگی (MBC) برای Escherichia coli، Staphylococcus aureus وCandida albicans محاسبه گردید.

    یافته ها

    آنالیز ترکیبات شیمیایی عصاره، 85 ترکیب را نشان داد که بیشترین آن مربوط به آلفا لینولنیک اسید، پالمتیک اسید، P-xylene و فیتول می باشد. همچنین مقدار MIC برای باکتری های S. aureus ، E. coliو C. albicans، به ترتیب برابر 5/2 ، 25 و mg/ml 50 تعیین گردید. مقدارMBC  نیز برای باکتری های S.aureus و E.coli برابر mg/ml 50 و برای قارچ C.albicans mg/ml 100 به دست آمد. کلیه تستها بصورت دوتایی گذاشته شدند.

    نتیجه گیری

    نتایج این تحقیق نشان داد که با توجه به اثرات ضد التهابی و ضد میکروبی این گیاه، استفاده از عصاره آن می تواند به عنوان جایگزینی با حداقل اثرات جانبی جهت درمان عفونت های رایج و بیماری های التهابی استفاده نمود.

    کلیدواژگان: Scabiosa olivieri، اثر ضدباکتریایی، اثر ضد قارچی، عصاره
  • مجید جمشیدیان مجاور، حمیدرضا فرزین*، محدثه امیری صفحات 65-72
    مقدمه

    بیوفیلم را می توان یک اجتماع باکتریایی نامید که اغلب بر روی سطوح زنده یا غیر زنده تشکیل می شوند و در محیط طبیعی، صنعتی و بیمارستان ها شایع می باشند. کلبسیلا پنومونیه به عنوان یک عامل پاتوژن، پتانسیل بالقوه ای در ایجاد بیوفیلم دارد. پی بردن تشکیل بیوفیلم در باکتری های تشکیل دهنده ی بیوفیلم دارای اهمیت می باشد. هدف از انجام این پژوهش بررسی تشکیل بیوفیلم در جدایه های کلبسیلا پنومونیه از موارد عفونت های ادراری بیمارستان ثامن الایمه بجنورد به دو روش فنوتیپی کنگورد آگار و کدورت لوله می باشد.

    مواد و روش ها

    در مطالعه ی حاضر 30 نمونه از کشت های مثبت دارای جدایه کلبسیلا از بیماران مبتلا به عفونت مجاری ادراری مراجعه کننده به بیمارستان ثامن الایمه شهرستان بجنورد مورد بررسی قرار گرفت. جهت تایید جدایه ها تست های بیوشیمیایی از قبیل رنگ آمیزی گرم، اوره، سیمون سیترات و  TSIانجام گرفت. جدایه ها جهت تشکیل بیوفیلم به روش کنگو رد آگار و کدورت لوله مورد بررسی قرار گرفتند.

    یافته ها

    در این پژوهش در بررسی تولید بیوفیلم به روش کنگوردآگار 50 درصد جدایه ها دارای بیوفیلم قوی و 66/16 درصد دارای بیوفیلم متوسط بودند. هم چنین در بررسی به روش کدورت لوله 33/33 درصد جدایه ها دارای بیوفیلم قوی و 40 درصد دارای بیوفیلم متوسط بودند.

    نتیجه گیری

    در دو روش مورد مطالعه جدایه های مورد مطالعه قادر به تولید بیوفیلم بودند. با توجه به تولید بیوفیلم در باکتری ها و اهمیت آن در بیماری زایی و ایجاد افزایش مقاومت باکتری در برابر آنتی بیوتیک های متداول بررسی تولید بیوفیلم بسیار مهم می باشد.

    کلیدواژگان: کلبسیلا پنومونیه، عفونت ادراری، تشکیل بیوفیلم، کنگوردآگار، کدورت لوله
  • زهرا مشیری، رحیم حداد، حسین هنری* صفحات 73-87
    مقدمه

    باکتری بورخولدریا سودومالیی، ویبریوکلرا و شیگلا دیسانتری عامل بیماری میلوییدوزیس، وبا و شیگلوز در انسان می باشند. پروتئین های BLF1 مربوط به B. pseudomallei، CTxB ویبریوکلرا و StxB شیگلا دیسانتری خاصیت آنتی ژنیک، ادجوانتی مخاطی، حاملی و ایمنی زایی دارند. هدف این مطالعه، ساخت کاست ژنی دربردارنده ی ژن های blf1، ctxB وstxB  و بیان پروتئین آن ها در E. coli می باشد.

    مواد و روش ها

    با استفاده از نرم افزار های بیوانفورماتیک Protparam و Modeller، حالت های مختلف پروتئین کایمریک ژن های مربوطه بررسی شد. ساختار دوم پروتئین و اپی توپ های خطی و ساختاری نیز تعیین گردید. ژن های blf1 و stxB از پلاسمید pET28a-BLF1-STxB، PCR و قطعه 850 جفت بازی BLF1-STxB با جایگاه های آنزیمی NotI وSalI  در وکتور بیانی pET28a-CTxB زیرهمسانه سازی و به باکتری E. coli سویه ی BL21(DE3) ترانسفورم شد. پس از توالی یابی، بهینه سازی بیان ژن سنتزی تحت القای IPTG (Isopropyl-β-D-thiogalactoside)  و درجه حرارت 25 درجه سانتیگراد انجام و بوسیله تکنیک SDS-PAGE مورد ارزیابی قرار گرفت.

    یافته ها

    شاخص ناپایداری پروتئین کایمر برابر با 06/40 و نیمه عمر آن در E. coli بیش از 10 ساعت به دست آمد. شاخص سازگاری کدون سازه ی کایمر به 9/0 و محتوای GC آن به 9/54 درصد افزایش یافت. بهترین ترتیب ممکن برای ساخت واکسن نوترکیب، ممزوج سه تایی CTxB-BLF1-STxB بدست آمد. بیان پروتئین نوترکیب از ژن سنتزی تحت القای IPTG، منجر به تولید پروتئینی با وزن مولکولی 48 کیلودالتون شد.

    نتیجه گیری

    با توجه به توانایی توقف پروتئین سازی BLF1، خاصیت حاملی STxB و خاصیت ادجوانتی CTxB، قرار دادن این سه ژن در یک کاست ژنی به بهترین حالت، می تواند به عنوان یک کاندید واکسن مناسب مورد توجه قرار گیرد.

    کلیدواژگان: بورخولدریاسدومالئی، سم بی ال اف 1، میلوئیدوزیس، وبا، شیگلوز
  • پروین آقابیگی امین، محمد عزیزی*، وریا طهماسبی، پرویز بشیری صفحات 88-100
    مقدمه

    ارتقا عملکرد جسمانی و تاخیر در خستگی با استفاده از مکمل های تغذیه ای همواره مورد توجه ورزشکاران بوده است. هدف این پژوهش، بررسی تاثیر مصرف 6 هفته آب هندوانه بر شاخص نیتریک اکساید خون و عملکرد ورزشی تکواندوکاران زن نخبه بود.

    مواد و روش ها

    25 تکواندوکار زن نخبه با میانگین سنی (26/2±84/21 سال)، شاخص توده بدن (37/1±87/20 کیلوگرم بر مترمربع)، حداکثر اکسیژن مصرفی (97/1±86/38 میلی لیتر در دقیقه برکیلوگرم وزن بدن) و سابقه تمرینی بیشتر از 5 سال به صورت داوطلبانه و تصادفی یک سو کور در دو گروه مکمل آب هندوانه (15 نفر) و دارونما (10 نفر) قرار گرفتند. آزمودنی ها به مدت 6 هفته و سه روز در هفته مقدار 500 میلی لیتر نوشیدنی آب هندوانه یا دارونما را 45 دقیقه قبل از شروع تمرینات تکواندو مصرف کردند. نمونه های خونی در دو مرحله قبل و پس از 6 هفته مکمل یاری از ورید بازویی آنتی کوبیتال آزمودنی ها گرفته شد. داده ها با استفاده از آزمون تی مستقل و وابسته با سطح معناداری 05/0P≤ بررسی شدند.

    یافته ها

    نتایج حاصل از این پژوهش نشان داد سطوح نیتریک اکساید پلاسما (016/0=p) و حداکثر اکسیژن مصرفی (001/0=p) در گروه مکمل دهی آب هندوانه نسبت به دارونما افزایش معناداری داشت. از طرف دیگر درد عضلانی 24 و 48 ساعت پس از تمرینات تکواندو در پس آزمون گروه مکمل دهی آب هندوانه نسبت دارونما، کاهش معناداری داشت (05/0≤.p).

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج به دست آمده مصرف آب هندوانه منجر به ریکاوری سریع تر و کاهش درد عضلانی 24 و 48 ساعت پس از تمرینات تکواندو در تکواندوکاران زن نخبه شد.

    کلیدواژگان: نیتریک اکساید، آب هندوانه، درد عضلانی، تکواندوکاران نخبه
  • شهلا بیگدلی، الهام مراغی، منا شریفی فرد، الهام جهانی فرد*، احمدعلی حنفی بجد صفحات 101-111
    مقدمه

    فلبوتوموس پاپاتاسی، ناقل اصلی لیشمانیوز جلدی روستایی با عامل لیشمانیا ماژور در ایران می باشد که پراکندگی وسیعی در کشور دارد. هدف این مطالعه تعیین اثر فاکتورهای آب و هوایی بر احتمال وجود ناقل در برخی از شهرستان های استان خوزستان می باشد.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه مقطعی، طی دو فصل پشه خاکی ها از 5 شهرستان انتخابی جمع آوری شدند. اطلاعات هواشناسی مناطق تحت مطالعه از سازمان هواشناسی تهیه گردید. برای بررسی احتمال وجود ناقل اصلی با متغیرهای محیطی از ضریب همبستگی اسپیرمن و برای مقایسه این احتمال در مناطق نمونه گیری از آزمون کروسکال والیس استفاده شد. نقشه پراکندگی ناقل اصلی در نرم افزار ArcGIS 10.5 ترسیم گردید.

    یافته ها

    از884 عدد پشه خاکی صید شده، 506 عدد فلبوتوموس پاپاتاسی بودند، که به تعداد زیادی از اماکن داخلی صید شدند. بیشترین تعداد فلبوتوموس پاپاتاسی درشهرستان اهواز 151 (8/29%) و کمترین تعداد این گونه در شهرستان اندیمشک، 4 (79/0 %) مشاهده گردید. اختلاف معنی داری بین محل جغرافیایی و احتمال وجود ناقل اصلی لیشمانیوز جلدی روستایی بود (0001/0 ˂P). درجه حرارت در مناطق نمونه گیری اختلاف معنی داری داشت (024/0= P). با تاثیر فاکتور دما، بیشترین و کمترین احتمال وجود ناقل به ترتیب در دشت آزادگان (05/0 ± 71/0) و اندیمشک (03/0 ± 01/0) گزارش گردید.

    نتیجه گیری

    در مطالعه حاضر فلبوتوموس پاپاتاسی به عنوان گونه غالب صید گردید. با کنترل اثر مخدوش کنندگی فاکتور محیطی درجه حرارت، بین احتمال وجود این گونه در شهرستان اندیمشک با سایر شهرستان ها اختلاف معنی داری مشاهده شد.

    کلیدواژگان: فلبوتوموس پاپاتاسی، لیشمانیوز جلدی، فاکتورهای آب و هوایی، ایران
  • الهه یزدی، تینا دادگر*، حمیدرضا پردلی، فاطمه شاکری صفحات 112-123
    مقدمه

    با توجه به رشد مقاومت های آنتی بیوتیکی و بررسی راه های جدید در نانوبیوتکنولوژی، این مطالعه به بررسی اثر درمانی نانوذرات نقره روی باکتری E.coli برای کنترل و یافتن درمان جدید علیه جدایه های مولد ESBL اشرشیاکلی می پردازد.

    مواد و روش ها

    بر روی 100 نمونه اشرشیاکلی، مقاومت آنتی بیوتیکی با روش دیسک برای 3 آنتی بیوتیک سفالوسپورین نسل سوم و پس از آن برای جدایه های مقاوم تست تاییدی انجام شد. تاثیر نانوذره نقره روی ایزوله های ESBL با روش انتشار چاهک و در ادامه MIC و MBC نیز انجام شد. جهت آنالیز و بررسی نتایج، از نرم افزار spss16 و در تمامی موارد 05 /0 >p معنی دار در نظر گرفته شد.

    یافته ها

    میزان مقاومت به سفالوسپورین نسل سوم به ترتیب 45% ، 20% و 44% بود، تست تاییدی در حضور کلاونیک اسید نشان داد که 5/85 درصد نمونه ها ESBL می باشند و بیشترین اثر مهارکنندگی نانوذره نقره به روش انتشار چاهک در غلظت های ppm 4000، 2000، 1000 بود. بیشترین MIC به دست آمده متعلق به غلظت ppm 62/15 و کمترین ppm 8/7 بود. در تعیین MBC در ایزوله ها بیشترین و کمترین غلظت که اثر کشندگی داشت به ترتیب، ppm 5/62 و ppm 8/7 بود.

    نتیجه گیری

    حداقل غلظتی از نانوذره نقره برای از بین بردن باکتری اشرشیاکلی ppm 8/7 است. بنابراین محلول کلوییدی نانو ذره نقره فعالیت ضد باکتریایی بسیار خوبی را در غلظت های پایین از خود نشان می دهد و به عنوان بیوسید مناسب پیشنهاد می شود.

    کلیدواژگان: اشرشیاکلی، نانوذره نقره، آنتی باکتریال، عفونت ادراری
  • پروین فرزانگی*، آزاده نصرت پور، رضا رضایی صفحات 124-135
    مقدمه

    هدف از انجام مطالعه حاضر، تعیین اثر هشت هفته تمرین هوازی و ازن درمانی بر بیان ژن Beclin-1، mTOR و AMPK بافت غضروف آسیب دیده در موش های صحرایی مبتلا به استیوآرتریت (OA) زانو بود.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه تجربی، 40 سر موش صحرایی نر ویستار 10±220 گرمی به طور تصادفی به پنج گروه سالم (CN)، استیوآرتریت (OA)، OA+ازن درمانی، OA+تمرین هوازی و OA+ازن درمانی+تمرین هوازی تقسیم شدند. استیوآرتریت به روش جراحی انجام شد. تمرین ورزشی شامل دویدن روی نوارگردان به مدت هشت هفته، پنج جلسه در هفته، هر جلسه 35-45 دقیقه و با سرعت 18 متر در دقیقه بود. موش های گروه ازن درمانی، ازن (O3) با غلظت 20 پیکوگرم بر لیتر، یک بار در هفته و در مدت سه هفته دریافت نمودند. 48 ساعت پس از آخرین جلسه تمرین و در وضعیت 12 ساعت ناشتایی نمونه های غضروف زانو جدا شد و سطوح mRNA  فاکتورهای Beclin-1، AMP و mTOR به روش RT- PCRاندازه گیری شد.

    یافته ها

    در بافت غضروفی، سطوح Beclin-1 در گروه OA کاهش، ولیکن  AMPKو mTOR افزایش یافت. ازن درمانی، تمرین هوازی و ترکیب ازن درمانی+تمرین هوازی موجب معکوس شدن روند تغییرات شد (0.009=P). اما بین این گروه ها تفاوت معناداری وجود نداشت (0.05≥P).

    نتیجه گیری

    بر اساس نتایج، ازن درمانی، تمرین ورزشی و ترکیبی سطوح mRNA فاکتورهای Beclin-1 غضروف مفصلی را افزایش می دهند. اما، تمرین ورزشی با شدت متوسط با تعدیل سطوح mTOR ممکن است نقش بیشتری در کنترل اتوفاژی کندروسیت غضروف مفصلی در موش های صحرایی مدل OA داشته باشد.

    کلیدواژگان: تمرین هوازی، ازن درمانی، استئوآرتریت، Beclin-1، AMPKو mTOR
  • امین درخشان فر، هادی توکلی*، جواد مویدی، علی پوست فروش فرد صفحات 136-147
    مقدمه

    عوارض جانبی داروها همواره به عنوان یکی از موارد بحث برانگیز در علوم پزشکی مطرح بوده است. تاکنون تحقیقات کافی درباره آثار جانبی و پاتولوژیک گیاه کلپوره به عنوان یک گیاه دارویی بر جنین صورت نگرفته است. لذا مطالعه ی پیش رو در نظر دارد اثرات پاتولوژیک عصاره هیدروالکلی گیاه کلپوره بر ترکیبات شیمیایی مایع کوریوآلانتوییک و پارامترهای وزن، رشد و بافت های خارجی و داخلی جنین را با استفاده از مدل جنینی ماکیان مورد بررسی قرار دهد.

    مواد و روش ها

    تعداد 48 تخم مرغ نطفه دار از نژاد راس 308 بطور تصادفی به 3 گروه مساوی تقسیم گردید. در گروه اول (کنترل) مقدار 5/0 سی سی فسفات بافر سالین و در گروه های دوم و سوم 5/0 سی سی عصاره هیدروالکلی کلپوره به ترتیب با دوزهای 25 و 50 میلی گرم/کیلوگرم وزن تخم مرغ به داخل زرده تخم مرغ ها تلقیح گردید. به جنین ها تا روز 18 اجازه رشد داده شد و سپس از نظر ضایعات ماکروسکوپی و میکروسکوپی مورد ارزیابی قرار گرفتند.

    یافته ها

    تزریق عصاره هیدروالکلی موجب ایجاد اختلال در وزن، رشد و فاکتورهای بیوشیمیایی مایع کوریوآلانتوییک در طول دوران رشد گردید و بیشترین آثار پاتولوژیک در بافت های پوششی، مغز، ریه، قلب، کبد و کلیه جنین های دریافت کننده عصاره کلپوره با دوز 50 میلی گرم/کیلوگرم مشاهده گردید.

    نتیجه گیری

    عصاره هیدروالکلی کلپوره می تواند آثار پاتولوژیک مختلفی در اندام های خارجی، داخلی و مایع کوریوآلانتوییک ایجاد نماید. با توجه به مصرف این گیاه در مناطق مختلف ایران، توصیه می شود استفاده از آن بخصوص در دوران بارداری با احتیاط صورت پذیرد.

    کلیدواژگان: هیستوپاتولوژی، گیاهان دارویی، کلپوره، جنین، ماکیان
|
  • Jalal Ehsani, Mohammad Mohsenzadeh*, Morteza Khomeiri, Azim Ghasemnezhad, Sedigheh Ebrahimi Pages 1-21

     Prebiotics are indigestible substances in the upper gastrointestinal tract that have a positive effect on the health host improvement due to the stimulation of growth and activity of a group of beneficial bacteria in the colon (probiotics). Short-chain fructooligosaccharides such as β-glucan fibre, resistant starch, pectin, inulin and many indigestible carbohydrates are examples of prebiotic compounds. Inulin is a storage biological polymer composed of D-fructose molecules with β (1  2) bonds, which at the end has a D-glucose molecule with α (2   1) bond. Inulin configuration and arrangement of fructose monomers causes inulin to be indigestible in the human gastrointestinal tract and Inulin doesnchr('39')t increase blood sugar levels. Also, inulin has beneficial effects on the composition of the intestinal flora, minerals absorption, the combination of blood lipids and the prevention of colon cancer. Inulin stimulates the growth of health beneficial microorganisms while inhibiting enteropathogenic bacteria. The beneficial microorganisms ferment inulin and produce acids including short-chain fatty acids that lower the pH in the colon and inhibit pathogens. The amount of inulin in different plants varies from 1% in bananas to more than 15% in chicory root. Fructan-type inulin is found mainly in a variety of dicotyledonous plants belonging to the genus Astrases, including chicory, Jerusalem artichoke, artichoke, dandelions and dahlia. The present study introduces the most common of salutary prebiotic combinations, especially inulin.

    Keywords: Oligosaccharides, Inulin, Prebiotics, Fibres, Functional foods, Artichoke
  • Zahra Estiri* Pages 22-34
    Introduction

    The purpose of the present study was to assess the effect of motor imagery training after exercise on motor memory consolidation in the elderly.

    Materials and Methods

    The statistical population of the study consisted of healthy men and women in Mashhad nursing homes 22 persons were randomly assigned to 2 groups: motor imagery and control (each group included 11 participants). Interventions in experimental groups include acquisition, retention after 24 hours, and retention after one week(retention 2). Motor memory task included performing a finger sequence, after which a complete simulation Supplement practice of motor imagery for the experimental group and a book study was performed for the control group for 15 minutes. Statistical analysis was an analysis of variance with repeated measures (to determine the effectiveness of motor imaging practice) as well as Bonferronichr('39')s post hoc test to identify significant improvement and covariance analysis test to compare two groups (motor imagery and control).

    Results

    The results of this study showed that there is a significant difference between the two groups in retention 2 (F = 87.9, P = 0.005), and motor imagery protracted further gains in performance rather than the control group.

    Conclusion

    The results showed that the use of motor imagery practice as supplemental practice made significant improvements in different stages. Also, the results showed that motor imagery training is effective in improving motor memory consolidation in the elderly after one week.

    Keywords: memory consolidation, motor memory task, mental practice, sleep, learning motor sequence
  • Alireza Mosavi*, Jamal E Din Alvani Pages 35-44
    Introduction

    Psychological health means providing and promoting individual and social mental health, prevention, and appropriate treatment of mental illness and rehabilitation of mental patients. The aim of this study was to investigate the relationship between the dimensions of nurseschr('39') psychological health and resilience of patients in surgical wards.

    Materials and methods

    This research has been done by a descriptive-correlation method with applied nature in 2020. The statistical population includes patients of surgical wards of Namazi Hospital in Shiraz. Using Cochranchr('39')s formula, 115 patients were selected as the sample. The sampling method is simple random and the informed consent form of participation in the research is also taken from the sample. The measurement tools in this study are Fallah standard questionnaire (2019 for measuring mental health and Connor and Davidsonchr('39')s (2003) standard questionnaire for measuring resilience. Cronbachchr('39')s alpha coefficient of reliability of the questionnaire was calculated to be 0.87 and its validity was obtained using the opinion of experts. Artificial neural networks and the Spearman test were used to analyze the data. Statistical analyzes were also performed using SPSS software number 22.

    Results

    The mean scores of patientschr('39') evaluation of the emotional adjustment variable were 4.71 out of 5 with a standard deviation of 1.03, emotional intelligence 4.45 with a standard deviation of 1.11, social adjustment 4.31 with a standard deviation of 1.10, environmental factors 4.18 with a standard deviation 1.15, communication-social 4.07 with a standard deviation of 1.17 and 4.75 with a standard deviation of 1.02 was calculated.

    Conclusion

    There is a positive and significant relationship between the dimensions of mental health and resilience, so by improving, strengthening, and developing the dimensions of mental health of nurses, the degree of resilience of patients against the wind can be increased.

    Keywords: Psychological health, emotional adjustment, emotional intelligence, social adjustment, environmental, communication factors - social resilience
  • Ahmad Jabrodini*, Elham Rezaee, Faezeh Taghavi, Fatemeh Heidari Pages 45-54
    Introduction

    Vulvovaginal candidiasis (VVC) is an infection caused by Candida species that affects millions of women every year. Due to increased drug resistance, selection of appropriate drugs has an effective role in controlling and improving the infection. The present study aimed to determine the frequency and drug susceptibility pattern in Candida species isolated from VVC in Gerash city.

    Materials and Methods

    This cross-sectional study was performed on vaginal samples of 268 patients referred to Amir-al-momenin Ali hospital in Gerash city, for six months from September 2018 to September 2019. All samples were examined direct microscopic and cultured on Sabouraud dextrose agar medium with chloramphenicol (50mg/L). Candida species were identified using standard phenotypic tests and sugar assimilation tests (API20C). The drug susceptibility pattern was investigated by the Kirby-Bauer method. The Chi-square test was used for data analysis.

    Results

    Out of 268 vaginal samples, 79 cases (29.47%) were positive for Candida species, among them 48 candida albicans strains (60.75%) and 31 Non-albicans candida species (24.39%) were isolated. Itching (51.89%) was the most common clinical symptom. The most and the least drug resistance in candida species was observed to Fluconazole (64.55%) and Amphotericin B (6.32%), respectively.

    Conclusion

    The VVC caused by Candida albicans is more common in comparison with Non-albicans candida species. For the initial treatment of Vulvovaginal candidiasis, the use of Amphotericin B and Caspofungin drugs is recommended.

    Keywords: Vulvovaginal candidiasis, drug resistant pattern, Candida species, Gerash
  • Nasrin Sartipnia*, Mohammad Naghizadeh, Seyed MohammadMahdi Hamdi, Javad Arasteh Pages 55-64
    Introduction

    The resistance of microorganisms to antibiotics is increasing, and researchers are considering replacing effective antimicrobial agents with fewer side effects. One strategy is to focus on phytochemical activities with antimicrobial properties.  Researchers have now studied a variety of plants that could be potential sources of antimicrobial agents. Scabiosa extract has high antioxidant, flavonoid, and terpene properties.

    Materials and Methods

    After collecting the plant and preparing the methanolic extract, first, in order to identify the phytochemical compounds of the extract, GC/MS analysis was performed. Then, the minimum inhibitory concentration (MIC) and the minimum bactericidal concentration (MBC) for Escherichia coli, Staphylococcus aureus, and Candida albicans were calculated by the microbroth dilution method.

    Results

    Chemical analysis of the extract revealed 85 compounds, most of which were alpha-linolenic acid, palmitic acid, P-xylene, and phytol. The MIC for S. aureus, E. coli, and C. Albicans was also calculated to be 12.5, 25, and 50 mg/ml, respectively. The MBC value was also determined as 50 mg/ml for S.aureus and E.coli and 100 mg/ml for C.albicans. All tests were performed as a duplicate.

    Conclusion

    The results of this study showed that due to the anti-inflammatory and antimicrobial effects of this plant, its extract could be used as a substitute with minimal side effects for the treatment of common infections and inflammatory diseases.

    Keywords: Scabiosa Olivieri, Antibacterial effect, Antifungal effect, Extract
  • Majid Jamshidian Mojaver, Hamidreza Farzin* Pages 65-72
    Introduction

    Biofilm can be called a bacterial community that often forms on living or non-living surfaces and is common in natural, industrial, and hospital environments. Klebsiella pneumoniae as a pathogen has the potential to produce biofilms. Understanding biofilm formation in biofilm-forming bacteria is important. The aim of this study was to investigate the biofilm formation in isolates of Klebsiella pneumoniae from urinary tract infections of Samen Al-Aeme Hospital in Bojnourd using two phenotypic

    methods

    Concord agar and tube turbidity.

    Materials and Methods

    The present study examined 30 samples of positive cultures with Klebsiella pneumoniae isolation from patients with urinary tract infections referred to Samen Al-Aeme Hospital in Bojnourd. Biochemical tests such as gram stain, urea, simon citrate, and TSI were performed to confirm the isolates. Isolations for biofilm formation were investigated by the Congo Red Agar method and tube testing.

    Results

    In this study, 50% of the isolates had strong biofilm and 16.66% had moderate biofilm. Also, in the turbidity method, 33.33% of the pipes had strong biofilm and 40% had medium biofilm.

    Conclusion

    In the two methods studied, the studied isolates were able to produce biofilm. Due to the production of biofilm in bacteria and its importance in pathogenesis and increasing bacterial resistance against common antibiotics, it is very important to study the production of biofilm.

    Keywords: Klebsiella pneumoniae, Urinary tract infection, Biofilm Formation, Congo Red Agar, tubular turbidity
  • Zahra Moshiri, Raheem Haddad, Hosein Honari* Pages 73-87
    Introduction

    bacteria species; Burkholderia pseudomallei, Vibrio cholera, and Shigella dysenteriae are the main pathogen causing  Melioidosis, Cholera, and Shigella in humans respectively. bacterial species have a protein that has antigenic prosperities along with being a mucus based adjuvant thus easing their delivery and immunogenicity. These proteins were BLF1(B. pseudomallei), CTxB (V. cholera), and StxB (S. dysenteriae). The goal of this study was a chimeric gene composed of Blf1, CTxB, and StxB and expression of these proteins from E.coli.

    Materials and Methods

    Using Bioinfoamtic tools such as Protparam and Modeller the different combinations of the chimeric protein were assessed. The blf1 and stxB genes were PCR amplified from pET28a-BFL1-StxB. The 850bp fragment encompassing BFL1-StxB was cloned using SalI and NotI in the pET28a-CTxB vector. The engineered plasmid was transformed in BL21(DE3). The ctxB-stxB-blf1 gene was expressed following induction with IPTG. This induction was then assessed using SDS-PAGE.

    Results

    Chimeric protein instability index gets 40.06 and the half-life of it in E. coli was over 10 hours. Codon Adaptive Index (CAI) rise to 0/9 and GC content increase to 54.9. The optimal vaccine combination for the chimeric protein was determined to be CTxB-BLF1-StxB. Expression of recombinant protein in E. coli led to the production of a chimeric protein with 48 kDa molecular weight.

    Conclusion

    The findings of the current study revealed that this antigen can be raised as a recombinant vaccine candidate which can be due to such factors as a property of the ability to stop protein synthesis in BLF1, CTxB adjuvant, and delivery of StxB protein.

    Keywords: Burkholderia pseudomallei, BLF1 toxin, Melioidosis
  • Parvin Aghabeigi Amin, Mohammad Azizi*, Worya Tahmasebi, Parviz Bashiri Pages 88-100
    Introduction

    Improving physical performance and delaying fatigue by using nutritional supplements always has been interesting in athletes. The aim of this study was to evaluate the effect of six weeks’ watermelon juice on nitric oxide and exercise performance in elite female taekwondo.

    Materials and Methods

    Twenty-five elite female taekwondo players (age 21.84±2.26 yrs; BMI 20.87±1.37 Kg/m2; VO2max 38.86±1.97 ml/min/kg) who had a training experience of more than five years were randomly and voluntary divided into two groups of watermelon juice supplement (n=15) and placebo (n=10). Subjects received 500 ml of watermelon juice or placebo 45 minutes before the taekwondo training sessions for six weeks. Blood samples were taken in the brachial vein in two steps; before and after 6 weeks of supplementation. Data were analyzed using dependent and independent t-test (p≤0.05).

    Results

    The results of this study showed levels of nitric oxide (P=0.016) and VO2max (P=0/001) significantly greater compared to the placebo group. Also, there was a significant decrease in muscle soreness 24 and 48 hours after exercise in the supplement group compared to the placebo group (p≤0.05).

    Conclusion

    According to the results, watermelon juice will help faster recovery and reduce muscle soreness after 24 and 48 hours follow exercise.

    Keywords: Nitric Oxide, Watermelon juice, Muscle Soreness, Female Taekwondo
  • Shahla Bigdeli, Elham Maraghi, Mona Sharififard, Elham Jahanifard*, AhmadAli Hanafi Bojd Pages 101-111
    Introduction

    Phlebotomus papatasi, the main vector of cutaneous leishmaniasis with the agent of Leishmania major is in Iran that is widely distributed in the country. The purpose of this study was to determine the effect of climatic factors on the presence probability of a vector in some counties of Khuzestan Province.

    Materials and Methods

    In this cross-sectional study, sand flies were collected from 5 selected counties during two seasons. The climatic information of the study areas was obtained from the Meteorological Organization. Spearman correlation coefficient was used to investigate the presence probability of the main vector with environmental variables. The spatial distribution of the main vector was prepared in ArcGIS 10.5.

    Results

    Of the 884 collected sand flies, 506 of them were Ph. papatasi. The highest number of Ph. papatasi was observed in Ahvaz 151 (29.8%) and the lowest number was observed in Andimeshk 4 (0.79%). There was a significant difference between the geographical location and the probability of being the main vector of rural cutaneous leishmaniasis (P˂0.0001). The temperature was significantly different in the sampling areas (P= 0.024). With the influence of the temperature factor, the highest and lowest probability of vector was reported in Dasht-e-Azadegan (0.71 ± 0.05) and Andimeshk (0.01 ± 0.03), respectively.

    Conclusion

    In the present study, Ph. papatasi is a dominant species. By controlling the confounding effect of environmental factor, temperature, there was a significant difference between the presence probability of this species in Andimeshk county with other counties.

    Keywords: Phlebotomous papatasi, cutaneous leishmaniasis, climatic factors, Iran
  • Elahe Yazdi, Teena Dadgar*, Hamidreza Pordeli, Fatemeh Shakeri Pages 112-123
    Introduction

    Considering the growth of antibiotic resistance and the study of new ways in Nanobiotechnology, this study examines the therapeutic effect of silver nanoparticles on E.coli bacteria to control and find new treatments against ESBL isolates of Escherichia coli.

    Materials and Methods

    For 100 samples of Escherichia coli, antibiotic resistance was determined by disc method for 3rd generation cephalosporin antibiotics and then for DDT confirmatory isolates. The effect of silver nanoparticles on ESBL isolates by well diffusion method and further on MIC and MBC was also done. SPSS software was used to analyze and evaluate the results and in all cases p <0.05 was considered significant

    Results

    The rate of resistance to 3 antibiotics of the third generation cephalosporin in this study was 45%, 20%, and 44%, respectively. A confirmation test in the presence of Clavulanic acid showed that 85.5% of the samples were an ESBL and the most inhibitory effect of silver nanoparticles was obtained by diffusion method at concentrations of 4000 ppm, 2000, 1000. The highest MIC values belonged to the concentration of 15.62 ppm and the lowest MIC concentration was 7.8 ppm. In determining MBC in isolates, the highest and lowest concentrations with a fatal effect were 62.5 ppm and 7.8 ppm, respectively.

    Conclusion

    The minimum concentration of nanosilver is 7.8 ppm and MBC obtained to eliminate E.coli 7.8 ppm.  Therefore, the colloid silver nanoparticle solution exhibits an excellent antibacterial activity at low concentrations.

    Keywords: Escherichia coli, silver Nanoparticles, antibacterial, urinary tract infections, ESBL
  • Parvin Rezaee* Pages 124-135
    Introduction

    The aim of the research was to investigate the effect of 8 weeks’ exercise training and ozone therapy on articular cartilage tissue mRNA Beclin-1, AMPK, and mTOR gene expression in rat’s model of osteoarthritis (OA).

    Materials and Methods

    In this experimental study, 40 adult male rats 210±10 gr were randomly divided into 5 groups: 1) control (CN), 2) OA, 3) OA + ozone, 4) OA + exercise training and 5) OA + ozone + exercise training groups. The knee OA was induced by the surgical method in rats. The exercise training included running on a treadmill for 8 weeks, five times a week, and 35-45 minutes in an exercise session and with 18m per minute speed.
    Rats in the ozone group received ozone (O3) at a concentration of 20μg/ml, once weekly for 3 weeks. 48 hours after the programs and fasting, cartilage tissues were isolated, and articular cartilage tissue mRNA Beclin-1, AMPK, and mTOR gene expression were considered using Real-Time PCR (RT-PCR).

    Results

    In cartilage tissue, Beclin-1levels had a significant decrease in the OA group, but AMPK and mTOR levels increase. Ozone, exercise training, and ozone + exercise training Caused to reverse the process (P=0.009). But, there was no significant difference between these groups (P≥0.05).

    Conclusion

    According to the results of this study, ozone therapy and moderate-intensity exercise training Increase Beclin-1levels in the articular cartilage tissue. However, moderate-intensity exercise training with adjustable levels of mTOR may Play a greater role in the control of articular chondrocyte autophagy in rat’s model of OA.

    Keywords: Aerobic Exercise, Ozone Therapy, Osteoarthritis, Beclin-1, AMPK, mTOR
  • Amin Derakhshanfar, Hadi Tavakkoli*, Javad Moayedi, Ali Poostforoosh Fard Pages 136-147
    Introduction

    Side effects of drugs have always been controversial issues in medical science. To date, sufficient researches were not performed on the side and pathological effects of Teucrium polium as an herb in the fetus. Therefore, the present study aimed to investigate the pathological effects of Teucrium polium hydroalcoholic extract on chorioallantoic fluid composition, weight, growth, external and internal tissues of the fetus using a chick embryo model.

    Materials and Methods

    A total of 48 Ross 308 embryonated eggs were randomly divided into 3 equal groups. In the first group (control), 0.5 CC of phosphate buffer saline and the second and third groups, Teucrium polium hydroalcoholic extract with doses of 25 and 50 mg/kg egg-weight were inoculated into the eggs. Embryos were allowed to develop until day 18 and then examined for macroscopic and microscopic lesions.

    Results

    Injection of e hydroalcoholic extract caused a disturbance in the weight, growth, and biochemical factors of the chorioallantoic fluid during the growth period. The most pathological effects were observed in the brain, lung, heart, liver, and kidney of the embryos which received the Teucrium polium hydroalcoholic extract at a dose of 50 mg/kg.

    Conclusion

    Teucrium polium hydroalcoholic extract can produce various pathological effects in the external organ, internal organ, and the chorioallantoic fluid. Considering the consumption of this herb in different regions of Iran, it is recommended that its usage be taken with caution, especially during pregnancy.

    Keywords: Histopathology, Herbal, Teucrium polium, Fetus, Chick