فهرست مطالب

مجله آموزش و سلامت جامعه
سال هفتم شماره 4 (پاییز 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/11/06
  • تعداد عناوین: 10
|
  • علی خانی جیحونی*، زهرا خیالی، منصور کشفی، فرزانه قلعه گلاب، پویان افضلی هرسینی صفحات 229-237
    اهداف

    سرطان معده شایع ترین علت مرگ در بین همه سرطان ها در ایران است. با توجه به نقش تغذیه مناسب در پیشگیری از سرطان معده، مطالعه حاضر با هدف تعیین تاثیر مداخله آموزشی بر اساس الگوی اعتقاد بهداشتی بر رفتارهای تغذیه ای مرتبط با سرطان معده در زنان شاغل شهرستان فسا (استان فارس) انجام شد.

    مواد و روش ها: 

    این مطالعه نیمه تجربی، روی 100 نفر از زنان شاغل تحت پوشش دو مرکز بهداشتی- درمانی شهر فسا که به صورت تصادفی به دو گروه آزمون و کنترل تقسیم شدند، انجام شد. ابزار گردآوری اطلاعات پرسش نامه محقق ساخته، مشتمل بر مشخصات دموگرافیک، آگاهی، سازه های الگوی اعتقاد بهداشتی و سنجش عملکرد بود که قبل مداخله آموزشی و 3 و 6 ماه بعد از مداخله آموزشی توسط افراد گروه آزمون و کنترل تکمیل شد. برنامه آموزشی طی 8 جلسه 50 تا 55 دقیقه ای در سالن مرکز بهداشت با شیوه بحث گروهی همراه با نمایش فیلم و تصاویر آموزشی برای گروه آزمون برگزار شد. پرسش نامه ها جمع آوری شد و توسط نرم افزار آماری 22 SPSS و با استفاده از آزمون های آماری کای اسکویر، آزمون های t مستقل و t زوجی و آنالیز واریانس تجزیه و تحلیل شد.

    یافته ها: 

    میانگین سنی افراد گروه آزمون 5.30±35.64 سال و در گروه کنترل 5.38±35.70 سال بود. نتایج نشان داد که قبل از مداخله آموزشی، اختلاف معنی داری بین گروه آزمون و کنترل از نظر میزان آگاهی، حساسیت درک شده، شدت درک شده، منافع درک شده، خودکارآمدی درک شده و عملکرد وجود نداشت (0.05>p). اما در 3 و 6 ماه پس از مداخله، گروه آزمون نسبت به گروه کنترل، افزایش معنی داری در خصوص هر کدام از موارد ذکرشده به جز موانع درک شده از خود نشان داد و در سازه موانع درک شده، گروه آزمون نسبت به گروه کنترل کاهش معنی دار داشته است (0.05<p).

    نتیجه گیری: 

    طراحی و اجرای مداخلات آموزشی مبتنی بر الگوی اعتقاد بهداشتی در زمینه پیشگیری از سرطان معده با محوریت رفتارهای تغذیه ای بر زنان شاغل اثربخش بود.

    کلیدواژگان: آموزش، سرطان معده، وضعیت تغذیه ای
  • فریبا میرحسینی، مریم نصیریان، فاطمه بستامی، فرشته زمانی علویجه* صفحات 239-246
    اهداف

    رضایت زناشویی، خودارزیابی افراد نسبت به روابط زناشویی و کیفیت ازدواج و عاملی موثر برای مقابله با فشارهای روانی و عملکرد مناسب در زندگی است. این مطالعه به منظور تعیین میزان رضایت زناشویی و عوامل مرتبط با آن در زنان و مردان متاهل ساکن شهرستان تفت انجام شد.

    ابزار و روش ها: 

    مطالعه مقطعی از نوع تحلیلی در سال 1398 روی 365 نفر از زنان و مردان متاهل انجام گرفت. در روستاها از روش نمونه گیری چندمرحله ای استفاده شد؛ به طوری که 12 مرکز روستایی جامع خدمات سلامت، به عنوان طبقات درنظر گرفته شد که هر یک دارای تعدادی خانه بهداشت به عنوان خوشه بودند و از هر طبقه به صورت تصادفی یک خانه بهداشت انتخاب شد. در هر خانه بهداشت، 14 نفر (7 نفر زن و 7 نفر مرد) از مراجعان به صورت تصادفی وارد مطالعه شدند. در شهر نیز از روش نمونه گیری طبقه ای استفاده شد؛ به این ترتیب که هر کدام از 3 مرکز شهری به عنوان طبقه درنظر گرفته شدند و سپس در هر مرکز 77 الی 78 نمونه از بین مراجعان به صورت تصادفی انتخاب شدند. داده ها با پرسش نامه های رضایت از زندگی زناشویی، حمایت اجتماعی و اعتیاد به اینترنت، گردآوری و نمرات حاصل در مقیاس 100-0 محاسبه شد و در نرم افزار SPSS 22 و محاسبه ضریب همبستگی پیرسون و مدل رگرسیون خطی به روش گام به گام تحلیل شد.

    یافته ها:

     میانگین رضایت زناشویی مردان 13.62±64.19 و زنان 12.37± 65.37 به دست آمد و اختلاف معناداری نداشت (0.368=p). میانگین حمایت اجتماعی 11.44±64.56 و اعتیاد به اینترنت 12.90±29.35 بود. متغیرهای حمایت اجتماعی (0.001>p)، تحصیلات همسر (0.018=p) و درآمد (0.020=p) با اثر مثبت و اعتیاد به اینترنت (0.002=p)، شغل (0.002=p)، سن همسر (0.008=p) و سرنوشت ازدواج والدین (0.043=p) با اثر منفی، توان پیش بینی 0.235 تغییرات نمره رضایت زندگی زناشویی را داشتند.

    نتیجه گیری

    نتایج این مطالعه نشان داد که علاوه بر حمایت اجتماعی و اعتیاد به اینترنت، متغیرهای دموگرافیکی نیز مانند تحصیلات و سن همسر، درآمد، شغل فرد و سرنوشت ازدواج والدین بر کاهش و افزایش میزان رضایت زناشویی تاثیر دارند.

    کلیدواژگان: روابط زناشویی، رفتارهای اعتیاد آور، حمایت اجتماعی
  • سارا حیدری کیا، مرضیه عربان*، اکبر بابایی حیدرآبادی، محمود لطیفی صفحات 247-255
    اهداف

    ارتقای سلامت کودکان از مهم ترین شاخص های سطح سلامت یک جامعه بوده و پیشگیری از وقوع حادثه در کودکان، مستلزم رعایت نکات ایمنی است. مطالعه حاضر با هدف تعیین تاثیر آموزش مبتنی بر مدل اعتقاد بهداشتی بر انجام رفتار ایمن مادران در پیشگیری از آسیب های کودکان انجام شد.

    مواد و روش ها: 

    این مطالعه نیمه تجربی با مشارکت 220 مادر دارای کودک زیر 5 سال در شهر شوش در سال 1398 انجام شد. داده ها از طریق پرسش نامه آگاهی، سازه های مدل اعتقاد بهداشتی، رفتار و چک لیست ایمنی منزل قبل و بعد از مداخله آموزشی در گروه کنترل و مداخله به روش خودگزارش دهی جمع آوری شد. مداخله آموزشی مبتنی بر مدل اعتقاد بهداشتی طی 3 جلسه به روش های سخنرانی بازخوردی، بحث گروهی، نمایش کلیپ و تصاویر انجام شد. تجزیه و تحلیل داده ها با نرم افزار SPSS 22 و آزمون های من ویتنی، ویلکاکسون، t و کای اسکویر انجام شد.

    یافته ها: 

    میانگین و انحراف معیار سنی مادران 5.20±28.50 سال بود. بین میانگین نمره های آگاهی، رفتار، ایمنی منزل و سازه های مدل اعتقاد بهداشتی در گروه مداخله قبل و بعد از مداخله آموزشی اختلاف معنی دار مشاهده شد (0.001>p) و در گروه کنترل بین میانگین نمرات حساسیت درک شده، موانع درک شده، رفتار و ایمنی منزل افزایش معنی دار مشاهده شد. البته اختلاف معنی داری در تفاوت امتیاز هر یک از متغیرها قبل و بعد از مداخله بین دو گروه، وجود داشت.

    نتیجه گیری:

     برنامه آموزشی طراحی شده بر اساس مدل اعتقاد بهداشتی در بهبود باورها و افزایش رفتار ایمن در پیشگیری از حوادث کودکان موثر است.

    کلیدواژگان: مادران، کودک، آموزش، آسیب، پیشگیری
  • میمنت عابدینی بلترک*، محمد رضاپور صفحات 257-262
    اهداف

    نوجوانان با توانمندسازی رفتارهای خود در زمینه های مختلف بر چالش ها و مشکلات اجتماعی غلبه می کنند. بر این اساس، هدف از پژوهش حاضر، بررسی رابطه کمبودهای اجتماعی و مهارت فردی با توانمندسازی رفتاری در دانش آموزان دوره اول متوسطه بود.

    ابزار و روش ها: 

    روش پژوهش، توصیفی- تحلیلی و از نوع مقطعی است. جامعه آماری این پژوهش کلیه دانش آموزان دوره اول متوسطه شهر یزد در سال تحصیلی 98-1397 بودند و تعداد نمونه بر اساس جدول مورگان 372 نفر تعیین شد. روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای است و ابزار پژوهش شامل پرسش نامه های استاندارد خودتوانمندسازی اجتماعی، مهارت های فردی و کمبودهای اجتماعی بود. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از آزمون همبستگی پیرسون و رگرسیون چندگانه به کمک نرم افزار SPSS 20 انجام گرفت.

    یافته ها:

     بین کمبودهای اجتماعی با توانمندسازی رفتاری دانش آموزان ارتباط معکوس وجود دارد. این ارتباط با ابعاد مهارت شناختی، مهارت رفتاری و آمایه انگیزشی معنادار بود (0.05>p)، اما با بعد کفایت هیجانی رابطه معنی داری وجود ندارد (0.05<p). علاوه بر این، بین مهارت فردی با توانمندسازی رفتاری دانش آموزان ارتباط مثبت و معنادار وجود دارد که بین ابعاد آن (مهارت شناختی، مهارت رفتاری، کفایت هیجانی و آمایه انگیزشی) نیز به همین صورت بوده است (0.05>p). همچنین متغیرهای کمبودهای اجتماعی و مهارت فردی دانش آموزان می تواند تغییرات متغیر توانمندسازی رفتاری دانش آموزان را پیش بینی کند (0.175=R2).

    نتیجه گیری: 

    کمبودهای اجتماعی با توانمندسازی رفتاری دانش آموزان رابطه معکوس و مهارت فردی با توانمندسازی رفتاری دانش آموزان رابطه مثبت داشته و می تواند آن را پیش بینی کند.

    کلیدواژگان: کمبود، مهارت اجتماعی، توانمندسازی، دانش آموز، یزد
  • زهرا مرادی پورقوام، اکرم کریمی شاهنجرینی*، مجید براتی، امین دوستی ایرانی، شهلا نوری صفحات 263-273
    اهداف

    تکامل ابتدای کودکی به عنوان یکی از حیطه های اولویت دار تعیین کننده های اجتماعی سلامت است. دامنه وسیعی از متغیرها، تکامل کودک را تحت تاثیر قرار می دهند. هدف از این مطالعه، بررسی عوامل مرتبط با تاخیر تکامل در کودکان زیر 5 سال بود.

    ابزار و روش ها:

     مطالعه حاضر، یک مطالعه مورد- شاهدی بود که در فاصله فروردین تا مردادماه سال 1398 در شهرستان همدان انجام شد. در مجموع 462 کودک زیر 5 سال و مادرانشان شامل 231 کودک دارای تاخیر تکامل به عنوان گروه مورد و 231 کودک سالم به عنوان گروه شاهد وارد مطالعه شدند. عوامل خطر مورد بررسی شامل متغیرهای جمعیت شناختی و زمینه ای، آگاهی مادران درباره تکامل کودکان و مجموعه ای از رفتارهای مراقبتی بود. تحلیل های آماری با استفاده از نرم افزار Stata 11 و آنالیز رگرسیون لجستیک انجام شد و سطح معناداری 5% در نظر گرفته شد.

    یافته ها: 

    نتایج نشان داد که رابطه سن مادر (1.08-1.00 :CI95%، 1.04 =OR)، سابقه بستری کودک در بیمارستان (4.05-1.63 :CI95%، 2.57 =OR)، مصرف مواد دخانی توسط والدین (3.64-1.20 :CI95%، 2.90 =OR) و میزان آگاهی مادر (0.82-0.25- :CI95%،0.44 =OR) با تاخیر تکامل کودکان، رابطه معنادار داشت.

    نتیجه گیری:

     مادران دارای کودک زیر 5 سال، نیازمند دریافت آموزش در زمینه ابعاد مختلف تکامل و رفتارهای مراقبتی محافظت کننده کودکان در مقابل تاخیر تکامل هستند. شناسایی عوامل مرتبط با تاخیر تکامل کودکان کمتر از 5 سال، می تواند سیاست گذاران و برنامه ریزان را در طراحی اقدامات موثر به منظور کاهش تاخیر در تکامل و عوارض آن یاری کند.

    کلیدواژگان: تکامل کودک، عوامل خطر، آگاهی، مطالعه مورد- شاهدی
  • زهرا جغتائی، نوشین پیمان*، رضا نوری، حبیب الله اسماعیلی، مریم مرادی صفحات 275-283
    اهداف

    شپش سر یکی از شایع ترین معضلات بهداشتی در کودکان و به خصوص دختران است . پژوهش حاضر با هدف تعیین تاثیر آموزش مبتنی بر الگوی اعتقاد بهداشتی با استفاده از پیام رسان شبکه اجتماعی بر ارتقای رفتارهای پیشگیری کننده از ابتلا به پدیکلوزیس در دانش آموزان دختر انجام شد .

    مواد و روش ها:

     این مطالعه نیمه تجربی در سال 1397 در شهر بجنورد انجام شد . تعداد 145 دانش آموز به روش نمونه گیری خوشه ای از بین 12 مدرسه انتخاب و به صورت تصادفی به دو گروه مداخله و کنترل تقسیم شدند . برای گروه مداخله برنامه آموزشی به مدت 2 هفته و هر هفته 3 روز با بارگذاری فیلم ها و مطالب آموزشی در مورد پدیکلوزیس در پیام رسان شبکه اجتماعی اجرا شد .  ابزار جمع آوری اطلاعات شامل پرسش نامه مبتنی بر الگوی اعتقاد بهداشتی و پرسش نامه اطلاعات جمعیت شناختی بود که در قبل از مداخله و بلافاصله و 3 ماه بعد از آموزش از سوی دانش آموزان تکمیل شد . تحلیل اطلاعات با استفاده از آزمون های آماری دقیق فیشر، کای دو، من ویتنی و آنالیز واریانس در نرم افزار SPSS 20 انجام شد .

    یافته ها: 

    بر اساس نتایج مطالعه در میانگین نمرات آگاهی، حساسیت درک شده، منافع درک شده، موانع درک شده و خودکارآمدی در گروه مداخله، بلافاصله بعد از مداخله نسبت به قبل از مداخله تفاوت آماری معناداری وجود داشت (0.001>p). همچنین میانگین نمرات شدت درک شده، راهنما برای عمل و رفتار بلافاصله بعد از مداخله در گروه مداخله نسبت به گروه کنترل به طور معنی داری افزایش یافته بود (0.05>p).

    نتیجه گیری: 

    نتایج نشان داد که آموزش مبتنی بر الگوی اعتقاد بهداشتی با استفاده از پیام رسان شبکه اجتماعی در ارتقای رفتارهای پیشگیری کننده از ابتلا به پدیکلوزیس در دانش آموزان دختر موثر است .

    کلیدواژگان: آموزش، پدیکلوزیس، شبکه اجتماعی مجازی، دانش آموزان
  • لیلا زینی وند مقدم، محسن جلیلیان، امین میرزایی* صفحات 285-291
    اهداف

    دریافت کافی میوه و سبزیجات، اثرات مثبت زیادی بر بهبود وضعیت سلامت نوجوانان دارد. با این وجود، بسیاری از نوجوانان مقادیر توصیه شده میوه و سبزیجات را دریافت نمی کنند. مطالعه حاضر با هدف تعیین پیشگویی کننده های دریافت میوه و سبزیجات در دانش آموزان دختر دوره متوسطه اول با استفاده از تیوری شناخت اجتماعی انجام شد.

    ابزار و روش ها: 

    مطالعه به روش مقطعی و با مشارکت 332 دانش آموز دختر دوره متوسطه اول در شهر ایلام در سال 1397 انجام شد. نمونه گیری از 5 مدرسه دولتی و به روش تصادفی چندمرحله ای بود. داده ها با استفاده از پرسش نامه 42آیتمی محقق ساخته مبتنی بر تیوری شناخت اجتماعی گردآوری شد. روایی پرسش نامه به روش کیفی و پایایی آن با محاسبه آلفای کرونباخ تایید شد. داده ها با کمک آمار توصیفی، همبستگی پیرسون و رگرسیون خطی چندگانه در نرم افزار SPSS 19 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.

    یافته ها: 

    میانگین سنی دانش آموزان 0.97±13.72 سال با دامنه سنی 12 تا 16 سال بود. شغل 2/45% پدران کارمند و 78% مادران خانه دار بودند. تحصیلات 52.1% پدران دانشگاهی و 36.4% مادران تحصیلات دیپلم داشتند. سازه های تیوری شناخت اجتماعی روی هم رفته 20.9% از واریانس دریافت میوه و سبزیجات را پیشگویی کردند. با این حال، فقط سازه خودتنظیمی به طور معنی داری رفتار را پیشگویی کرد (0.001=p) و سایر سازه ها پیشگویی کننده معنی دار رفتار نبودند.

    نتیجه گیری:

     تیوری شناخت اجتماعی می تواند به عنوان یک چارچوب نظری مناسب برای پیشگویی رفتارهای نوجوانان در ارتباط با دریافت میوه و سبزیجات مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: میوه و سبزی، نوجوانان، دانش آموزان، تئوری شناخت اجتماعی
  • یحیی احمدی، مهدی عبدالکریمی، احمدرضا صیادی، محمد اسدپور* صفحات 293-302
    اهداف

    انجام رفتارهای سالم و داشتن یک سبک زندگی سالم در دانش آموزان، مهم است. این تحقیق با هدف تعیین تاثیر مداخله آموزشی مبتنی بر نظریه رفتار برنامه ریزی شده بر ارتقای رفتارهای سبک زندگی سالم در دانش آموزان پسر مقطع اول متوسطه انجام شد.

    مواد و روش ها: 

    این پژوهش یک کارآزمایی کنترل دار تصادفی است که روی 120 دانش آموز پسر متوسطه اول شهر رفسنجان انجام شد. اطلاعات در دو نوبت قبل و 3 ماه بعد از آموزش توسط پرسش نامه مبتنی بر نظریه رفتار برنامه ریزی شده جمع آوری شد. مداخله آموزشی طی 12 جلسه آموزشی برای گروه مداخله انجام گرفت. اطلاعات به دست آمده پس از جمع آوری، توسط نرم افزار SPSS 16 و با استفاده از آزمون های آماری t زوجی، t مستقل و کای اسکویر تحلیل شدند.

    یافته ها: 

    بعد از مداخله، میانگین نمره آگاهی، نگرش، هنجارهای ذهنی، کنترل رفتاری درک شده و قصد رفتاری در گروه مداخله نسبت به گروه شاهد بالاتر و اختلاف معنی دار بود (0.001>p). همچنین میزان پرداختن به رفتارهای سبک زندگی سالم در دانش آموزان گروه مداخله به طور معنی داری پس از انجام مداخله آموزشی افزایش یافت (0.001>p).

    نتیجه گیری:

     مداخله آموزشی بر اساس نظریه رفتار برنامه ریزی شده رفتارهای سبک زندگی سالم را در دانش آموزان گروه مداخله افزایش داد.

    کلیدواژگان: سبک زندگی، نظریه، دانش آموزان، مداخله آموزشی
  • مرضیه عابدی، محبوبه برهانی*، حسن رحیم زاده، علی مهری، زکیه سادات حسینی صفحات 303-310
    اهداف

    پرفشاری خون به عنوان یکی از شایع ترین مشکلات بهداشتی مزمن در سراسر جهان است و رفتارهای خودمراقبتی به عنوان بخش مهمی از مدیریت فشار خون در این بیماران محسوب می شود. بنابراین، مطالعه حاضر با هدف تعیین تاثیر مداخله آموزشی مبتنی بر مدل پرسید (PRECEDE) بر ارتقای رفتارهای خودمراقبتی بیماران مبتلا به پرفشاری خون انجام شد.

    مواد و روش ها: 

    این کارآزمایی شاهددار تصادفی شده در سال 1397 در بین 102 نفر از بیماران مبتلا به پرفشاری خون که به روش نمونه گیری خوشه ای چندمرحله ای انتخاب شده بودند، انجام شد. ابزار گردآوری اطلاعات شامل اطلاعات دموگرافیک و پرسش نامه استاندارد مبتنی بر سازه های مدل پرسید بود که به صورت مصاحبه تکمیل شد. گروه آزمون در 4 جلسه آموزشی شرکت نمودند. پرسش نامه ها قبل و 3 ماه بعد از انجام مداخله آموزشی از شرکت کنندگان دو گروه آزمون و کنترل جمع آوری شد. داده ها در نرم افزار SPSS 19 و با استفاده از آزمون های آماری کای اسکویر، t مستقل، t زوجی و رگرسیون خطی تحلیل شدند.

    یافته ها: 

    نتایج نشان داد که آگاهی، نگرش و عوامل قادر کننده 20% از واریانس رفتارهای خودمراقبتی بیماران مبتلا به پرفشاری خون قبل از انجام مداخله آموزشی را پیشگویی می نمودند. پس از انجام مداخله آموزشی میانگین نمرات همه سازه های مدل پرسید به جز عوامل قادرکننده بین دو گروه آزمون و کنترل تفاوت آماری معناداری داشت (0.05<p). همچنین میانگین نمره رفتارهای خودمراقبتی 3 ماه بعد از مداخله آموزشی در گروه آزمون در مقایسه با گروه کنترل به طوری معناداری افزایش یافته بود (0.05>p).

    نتیجه گیری:

     افزایش میانگین رفتار خودمراقبتی در بیماران تحت مداخله آموزشی حاکی از نقش موثر آموزش در به کارگیری رفتارهای خودمراقبتی است. برنامه ریزی صحیح به منظور انجام مداخلات آموزشی بر اساس مدل پرسید و نیز فراهم نمودن ساختارهای لازم با هدف تسهیل تحقق رفتارهای خودمراقبتی در بیماران فشار خونی ضروری است.

    کلیدواژگان: مدل پرسید، فشارخون، خودمراقبتی، آموزش
  • مجید براتی، هانیه جورمند، سعید بشیریان، امین دوستی ایرانی*، فروزان رضاپور شاهکلایی صفحات 311-323
    اهداف

    با توجه به اینکه مصرف سیگار در نوجوانان روند نگران کننده دارد و از طرفی در این سن توجه به رسانه و آسیب پذیری نسبت به آن افزایش می یابد؛ لذا این مطالعه با هدف تعیین نقش رسانه ها بر قصد مصرف سیگار در نوجوانان انجام شد.

    اطلاعات و روش ها: 

    جستجوی الکترونیکی به شیوه نظام مند از پایگاه های اطلاعاتی معتبر بین المللی شامل Medline، Web of Science, Scopus و Science Direct تا فروردین 1398 صورت گرفت و مطالعات مشاهده ای که به بررسی ارتباط قرار گرفتن در معرض محتواهای رسانه ای و قصد مصرف سیگار در نوجوانان سنین 19-10 سال پرداخته بودند، انتخاب شدند. نتایج مطالعات مرتبط، با استفاده از راهنمای نیوکاسل و اوتاوا و JBI (The Joanna Briggs Institute) مورد ارزیابی قرار گرفتند و ناهمگنی مطالعات با استفاده از شاخص های I 2 و Chi 2 ارزیابی شد.

    یافته ها: 

    در این مطالعه 20 مقاله وارد شد که 13 مقاله وارد فراتحلیل شدند. نتایج نشان داد، قرار گرفتن در معرض رسانه ها با قصد مصرف سیگار در نوجوانان ارتباط دارد؛ به گونه ای که نسبت شانس رسانه های ترغیب کننده (1.64-0.98: 95% فاصله اطمینان): 1.27 و رسانه های با محتوای محافظت کننده (0.86-0.67: 95% فاصله اطمینان): 0.76 با قصد مصرف سیگار در نوجوانان ارتباط داشتند. همچنین فیلم های با محتوای سیگار به عنوان قوی ترین رسانه ترغیب کننده قصد مصرف سیگار (2.59-0.91: 95% فاصله اطمینان): 1.54 محسوب شدند.

    نتیجه گیری:

     مطالعه حاضر تصویری واضح از نقش رسانه ها و چگونگی تاثیر نوع محتوای رسانه ای بر قصد مصرف سیگار در نوجوانان را ارایه می دهد و بر لزوم کسب و ارتقای مهارت سواد رسانه ای برای پیشگیری از کاهش مصرف سیگار در آنان تاکید می کند.

    کلیدواژگان: سواد، اختلالات مرتبط با سوء مصرف مواد اعتیادآور، فرهنگ رسانه ای، مرور نظام مند
|
  • Ali Khani Jeihooni*, Zahra Khiyali, Mansour Kashfi, Farzaneh Ghalegolab, Pooyan Afzali Harsini Pages 229-237
    Aims

    Gastric cancer is the most common cause of death among all cancers in Iran. Due to the role of proper nutrition to prevent gastric cancer the present study was aimed to determine the impact of educational intervention based on the Health Belief Model on nutritional behaviors associated with gastric cancer among female employees in Fasa, Fars, Iran.

    Materials & Methods

    This quasi-experimental study was performed on 100 working women covered by two health centers in Fasa who were randomly divided into experimental and control groups. The data collection tool was a researcher-made questionnaire, including demographic characteristics, knowledge, Health Belief Model constructs, and performance measurement that were completed before, 3, and 6 months after the educational intervention by the experimental and control groups. The training program was held in 8 sessions of 50 to 55 minutes in the hall of the health center with group discussion method along with showing videos and educational images for the experimental group. Questionnaires were collected and analyzed by SPSS 22 statistical software using Chi-square, independent t-test, paired t-test, and RMA NOVA (Repeated Measurement ANOVA).

    Findings

    The mean age of the subjects in the experimental group was 35.64±5.30 and in the control group was 35.70±5.38. Results showed that before the intervention, there was no significant difference between the experimental and control groups in terms of knowledge, perceived susceptibility, perceived severity, perceived benefits, perceived self-efficacy and performance (p>0.05). But in the 3 and 6 months after the intervention, the experimental group showed a significant increase in each of the above except the perceived barriers compared to the control group, and in the perceived barriers construct the test group significantly decreased compared to the control group (p<0.05).

    Conclusion

    Designing and implementing educational interventions based on the Health Belief Model was effective in preventing gastric cancer with a focus on nutritional behaviors in employed women.

    Keywords: Education, Gastric Cancer, Nutritional Status
  • Fariba Mirhosseini, Maryam Nasirian, Fatemeh Bastami, Fereshteh Zamani Alavijeh* Pages 239-246
    Aims

    Marital satisfaction is an individual self-assessment of marital relations and the quality of marriage in addition to being an effective factor in countering psychological pressure and guaranteeing good behavior in life. This study was determined by the level of marital satisfaction and related factors in married men and women living in Taft County.

    Instrument & Methods

    An analytical cross-sectional study was conducted on a group of 365 married men and women in 2019. The sampling method was multiple including stratified, cluster, and random sampling. That way multistage sampling was used for sampling in the village. At first, 12 comprehensive rural health service centers were considered as classes, each with some health houses as clusters. Therefore, a health home was randomly selected from each class in each health home, 14 People (7 women and 7 men) were randomly selected. The stratified sampling method was used for sampling in the city as each of the 3 urban centers was considered a floor, then in each center, 77 to 78 samples were selected randomly from the clients. The data was gathered through questionnaires about marital satisfaction, social support, and Internet addiction. Then the data were analyzed by applying the Pearson Correlation Coefficient and multiple linear regression by using SPSS 22.

    Findings

    The mean marital satisfaction score was 64.19±13.62 for men and 65.37±12.73 for women, which were not significantly different (p=0.368). The mean social support score was 64.56±11.44 and the mean internet addiction score was 29.35±12.90. The variables of social support (p<0.001), spouse’s education (p=0.018), income (p=0.020), internet addiction (p=0.002), the individual’s occupation (p=0.002), spouse’s age (p=0.008), and the fate of the parents’ marriage (p=0.043) were able to predict approximately 0.235 of the variations in marital satisfaction scores.

    Conclusion

    The results of the present study demonstrate that, in addition to social support and internet addiction, demographic variables, such as spouse’s education and age, income, the individual’s occupation, and the fate of parents’ marriage can affect marital satisfaction positively or negatively.

    Keywords: Marital Relationships, Addictive Behaviors, Social Support
  • Sara Heidarikia, Marzieh Araban*, Akbar Babaei Heydarabadi, Mahmood Latifi Pages 247-255
    Aims

    Improving childrenchr('39')s health is one of the most important indicators of a communitychr('39')s health and preventing injuries in children requires safety. Therefore, the present study aimed to investigate the effect of theory-based education (Health Belief Model) on motherschr('39') safety behavior in preventing injuries from pediatric accidents.

    Materials & Methods

    This semi-experimental study was conducted with 220 mothers with children under 5 years old. The data collection tool was a questionnaire based on knowledge, Health Belief Model constructs, behavior, and home safety checklist that was completed before and after educational intervention in both control and test groups by a Self-Report Method. The educational intervention based on the Health Belief Model was performed in 3 sessions using feedback speech, group discussion, clip display, and images. Data were analyzed by SPSS 22 statistical software and Mann-Whitney, Wilcoxon, t, and Chi-Square tests.

    Findings

    The mean age and standard deviation of mothers were 28.50±5.20 years. There was a significant difference between the mean score of awareness, behavior, home safety and structural beliefs of the health belief model in the intervention group before and after the educational intervention (p<0.001) and in the control group between the mean score of perceived sensitivity and perceived barriers, behavior, home safety increased significantly. There was a significant difference in the score difference each of the variables before and after the intervention between the two groups.

    Conclusion

    The educational program designed based on the Health Belief Model is effective in improving motherschr('39') beliefs and enhancing the safety behavior of mothers in preventing childrenchr('39')s accidents.

    Keywords: Mothers, Child, Education, Injury, Prevention
  • Meimanat Abedini Baltork*, Mohammad Rezapour Pages 257-262
    Aims

    Adolescents overcome social challenges and problems by empowering their behaviors in different contexts. The purpose of this study was to survey the relationship between social deficits and individual skills with behavioral empowerment in Yazd high school students.

    Instrument & Methods

    The research method is descriptive-analytical and cross-sectional. The statistical population of this study were all high school students of Yazd city in the years 2018 to 2019. The samples were determined 372 people according to Morganchr('39')s table. The method was cluster random sampling. Research tools included standard questionnaires of social self-empowerment, Individual skills, and social deficiencies. The data were analyzed using Pearson Correlation Test and Multiple Regression using SPSS 20 software.

    Findings

    There was an inverse relationship between social deficits and studentschr('39') behavioral empowerment. This relationship was significant with cognitive, behavioral and motivational aspects (p<0.05), but there was no significant relationship with emotional competence (p>0.05). In addition, there was a positive significant relationship between personal skill and behavioral empowerment of students, as well as its dimensions (cognitive skill, behavioral skill, emotional competence and motivational competence; p<0.05). Also, the variables of social deficits and studentschr('39') personal skills can predict the changes in studentschr('39') behavioral empowerment (R2=0.175).

    Conclusion

    The social deficits are positively correlated with studentschr('39') behavioral empowerment and individual skills can be predictive of studentschr('39') behavioral empowerment.

    Keywords: Deficiency, Social Skills, Empowerment, Student, Yazd
  • Zahra Moradi Pourghavam, Akram Karimi Shahanjarini*, Majid Barati, Amin Doosti Irani, Shala Nouri Pages 263-273
    Aims

    Early childhood development is one of the priority areas of social determinants of health. A wide range of factors influence a childchr('39')s development. This study aimed to investigate the factors associated with developmental delay in children under 5 years.

    Instrument & Methods

    This study was a case-control study that conducted from April to August 2019 in Hamadan city. 462 children under 5 years and their mothers participated (231 children that have a developmental delay in the case group and 231 healthy children in the control group). The risk factors assessed were demographic characteristics, mothers’ awareness, and childhood developmental care. The data analysis were performed using Logistic Regression by Stata11 software and a significant level of 5% was considered.

    Findings

    The results showed that there were statistically significant relation between the developmental delay with mothers’ age (OR=1.04, 95%CI:1.00-1.08), history of child hospitalization (OR=2.57, 95%CI:1.63-4.05), tobacco use by parents (OR=2.09, 95%CI:1.20-3.64), and mothers’ awareness (OR=0.44, 95%CI:-0.25-0.82).

    Conclusion

    Mothers with children under 5 years need to be educated on various aspects of development and caregiving behaviors that protect their children from developmental delays, and the Identify these factors can help planners to reduce developmental delays and their effects.

    Keywords: Child Development, Risk Factors, Awareness, Case-Control Study
  • Zahra Joghtaei, Noushin Peyman*, Reza Noori, Habibollah Esmaily, Maryam Moradi Pages 275-283
    Aims

    Pediculosis is one of the most common health problems in children and especially in girls.  This study aimed to investigate the effect of education based on the Health Belief Model using social network messenger on promoting pediculosis preventive behaviors among school girls.

    Materials & Methods

    This quasi-experimental study was conducted in Bojnourd in 2018. 145 students were selected through cluster sampling from 12 schools and randomly divided into the intervention and the control groups. For the intervention group, the training program was implemented for 2 weeks and 3 days each week by uploading videos and educational materials about pediculosis in social network messenger. Data collection tools included a questionnaire based on the Health Belief Model and a demographic questionnaire that were completed by the students before, immediately, and 3 months after the education. The data were analyzed by SPSS 20 and by using Chi-square, Exact Fisher, Mann-Whitney, and ANOVA tests.

    Findings

    Based on the results there was a statistically significant relation among the mean scores of awareness, perceived sensitivity, perceived benefits, perceived barriers and self-efficacy in the intervention group, immediately after the intervention compared to before the intervention (p<0.001). Also, mean score of the perceived severity cues to action and behavior increased significantly immediately after the intervention in the intervention group compared to the control group (p<0.05).

    Conclusion

    The results showed that education based on Health Belief Model using the social network messenger is effective in promoting preventive behaviors of pediculosis in girl students.

    Keywords: Education, Pediculosis, Virtual Social network, Students
  • Leila Zeinivanmoghadam, Mohsen Jalilian, Amin Mirzaei* Pages 285-291
    Aims

    Adequate intake of fruits and vegetables has many positive effects on adolescent health. However, many adolescences do not intake the recommended amounts of fruits and vegetables. This study aimed to determine the predictors of fruit and vegetable intake in first-grade high school female students in Ilam city using Social Cognitive Theory (SCT).

    Instrument & Methods

    The cross-sectional study was conducted with the participation of 332 high school female students in Ilam in 2018. The samples were selected from 5 public schools by multistage random sampling. Data were collected using a 42-item researcher-made questionnaire based on Social Cognitive Theory. The validity of the questionnaire was confirmed by the qualitative method and its reliability was calculated by Cronbachchr('39')s alpha. Data were analyzed using descriptive statistics, Pearson correlation, and multiple linear regression by SPSS 19 software.

    Findings

    The mean age of the subjects was 13.72±0.97 years with a range of 12 to 16 years. Studentschr('39') fathers were often (45.2%) employees and their mothers were often (78%) housewives. Most fathers had a university degree (52.1%) and mothers had a diploma (36.4%). Overall, social cognitive structures predicted 20.9% of behavior variance. However, only self-regulation predicted behavior significantly (p=0.001), and other structures did not predict behavior significantly.

    Conclusion

    The Social Cognitive Theory can be used as a suitable theoretical framework for predicting adolescent behaviors associated with fruit and vegetable intake.

    Keywords: Fruit, Vegetable, Adolescents, Students, Social Cognitive Theory
  • Yahya Ahmadi, Mahdi Abdolkarimi, AhmadReza Sayadi, Mohamad Asadpour* Pages 293-302
    Aims

    Doing healthy behaviors and having a healthy lifestyle in students is important. This research was conducted to determine the effect of educational intervention based on the theory of planned behavior on the promotion of healthy lifestyle behaviors in first-grade high school students in Rafsanjan city.

    Materials & Methods

    The current study was a randomized control trial conducted on 120 first-grade high-school male students in Rafsanjan city. Data were collected before and 3 months after the intervention by a questionnaire based on the theory of planned behavior. the collected data was analyzed by SPSS 16 software and analyzed by paired t-test, independent t-test, and Chi-square test.

    Findings

    After the intervention, the mean score of knowledge, attitude, subjective norms, perceived behavioral control and behavioral intention in the intervention group were significantly higher than the control group and the difference was significant (p<0.001). Also, the rate of addressing healthy lifestyle activities among students in the intervention group significantly increased after the intervention (p<0.001).

    Conclusion

    Educational intervention based on planned behavior theory of healthy lifestyle behaviors increased in intervention students after educational interventions.

    Keywords: Lifestyle, Theory, Students, Educational Intervention
  • Marzeyeh Abedi, Mahboobe Borhani*, Hasan Rahimzadeh, Ali Mehri, Zakieh Sadat Hoseini Pages 303-310
    Aims

    Hypertension is one of the most common chronic health problems worldwide and self-care behaviors are an important part of managing blood pressure in these patients. Therefore, the present study was conducted to determine the effect of educational intervention based on the PRECEDE model on the promotion of self-care behaviors of patients with hypertension.

    Materials & Methods

    This randomized controlled trial was performed among 102 patients with hypertension who were selected by multi-stage cluster sampling in 2018. Data collection tools included demographic information and a standard questionnaire based on the PRECEDE model constructs which were completed by interview. The experimental group participated in 4 training sessions. Questionnaires were collected before and 3 months after the educational intervention from the participants of the experimental and control groups. Data were analyzed in SPSS 19 software using Chi-square, independent t-test, paired t-test, and linear regression.

    Findings

    The results showed that knowledge, attitude and enabling factors predicted 20% of the variance of self-care behaviors of patients with hypertension before the educational intervention. After the educational intervention, the mean scores of all structures of the PRECEDE model were statistically significant between the experimental and control groups (p<0.05), except for the enabling factors (p>0.05). Also, the mean score of self-care behaviors 3 months after the educational intervention in the experimental group was significantly increased compared to the control group (p<0.05).

    Conclusions

    Increasing the average of self-care behavior in patients undergoing educational intervention indicates the effective role of education in the use of self-care behaviors. Proper planning for educational interventions based on the PRECEDE model as well as providing the necessary structures is necessary to facilitate the realization of self-care behaviors in patients with hypertension.

    Keywords: PRECEDE-PROCEED model, Hypertension, Self Care, Education
  • Majid Barati, Hanieh Jormand, Saeed Bashirian, Amin Doosti Irani*, Forouzan Rezapur Shahkolai Pages 311-323
    Aims

    Smoking in adolescents show worrying trends, and at this age, media threats and media attention increases. Therefore, to determine the role of media in the intentions to smoke in adolescents, this study was conducted.

    Information & Methods

    The systematically electronic search from international databases including Medline, Web of Science, Scopus, and Science Direct until April 2019 was conducted, and observational studies addressing the associations between media exposure and smoking in adolescents aged 10 to 19 years were analyzed. The results of related studies were evaluated with the Newcastle and Ottawa Guidelines and the JBI (The Joanna Briggs Institute), and Chi2 and I2 statistics assessed between-studies heterogeneity.

    Findings

    In this study, 20 articles were entered, and 13 articles were included in the meta-analysis. The ORs (95% CI) exposure to the media contents associated with intentions to smoke in adolescents was as follows: in persuasive media OR=1.27 (95% CI 0.98, 1.64) and protective media OR=0.76 (95% CI 0.67, 0.86) with the intention of smoking in adolescents. Also, films with cigarette content were considered the strongest media were encouraging the intention to smoke OR=1.54 (95% CI 0.91, 2.59).

    Conclusion

    The present study provided a clear picture of mediachr('39')s role and how a medium platform influences the intention of smoking among adolescents and emphasizes the need to acquire and improve media literacy skills to prevent them.

    Keywords: Literacy, Substance Related Disorders, Culture Media, Systematic Review