فهرست مطالب

فصلنامه چشم انداز مدیریت بازرگانی
سال نوزدهم شماره 1 (بهار 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/11/05
  • تعداد عناوین: 7
|
  • آرمان دیلمی عضدی، سید حمید خداداد حسینی*، اسدالله کردنائیج، اصغر مشبکی اصفهانی صفحات 13-37

    در شرایط کسب وکار امروز، موفقیت هر سازمانی به سرعت واکنش آن به تغییرات محیط وابسته است و مدل های کسب وکار ایستا و بدون تغییر در محیط های رقابتی فعلی محکوم به شکست هستند. سازمان ها در این شرایط باید دایما مدل کسب وکار خود را مورد بازنگری قرارداده و در صورت نیاز آن را با شرایط جدید سازگار و منطبق کنند. در همین راستا هدف این پژوهش مفهوم پردازی سازگاری مدل کسب و کار و شناسایی پیشران های محیطی سازگاری مدل کسب وکار در صنعت فناوری اطلاعات و ارتباطات است. برای این منظور با استفاده از نظریه داده بنیاد چندگانه به تحلیل داده های حاصل از مرور نظام مند ادبیات (15 سال اخیر) و نیز مصاحبه با خبرگان صنعت فناوری اطلاعات و ارتباطات ایران (18 نفر)، که به صورت غیراحتمالی و هدفمند (گلوله برفی) انتخاب شده اند، پرداخته شده است. نهایتا مدلی توسعه یافته است که در آن مهمترین مولفه های سازگاری مدل کسب کار در سه گروه سازگاری در ارزش پیشنهادی، سازگاری در خلق ارزش و سازگاری در کسب ارزش مفهوم پردازی شده اند. همچنین پیشران های محیطی که در صنعت فناوری اطلاعات و ارتباطات، محرک سازگاری مدل کسب و کار هستند در شش گروه عوامل سیاسی و قانونی، عوامل اقتصادی، عوامل مرتبط با بازار، عوامل مرتبط با فناوری، عوامل اجتماعی و عوامل مرتبط با رقبا قرار گرفته اند.

    کلیدواژگان: سازگاری مدل کسب وکار، پیشران های محیطی، داده بنیاد چندگانه، صنعت فناوری اطلاعات و ارتباطات
  • جعفر عیوض پور*، حسین رضایی دولت آبادی، مجید محمدشفیعی صفحات 39-58

    از مهم ترین عواملی که به طور فزاینده ای افکار و رفتار خریداران را شکل می دهد، رعایت اخلاق و پایبندی به اصول اخلاقی در کسب وکارهای امروزی می باشد. باظهور اینترنت و گسترش تجارت الکترونیک مسایل اخلاقی در حیطه الکترونیک بیش ازپیش اهمیت یافته است. در این پژوهش باتوجه به افزایش گرایش مصرف کنندگان به خرید الکترونیکی و لزوم رعایت اخلاقیات توسط خرده فروشان  به توسعه اخلاقیات خرده فروشان الکترونیک و تاثیر آن بر تصویر خرده فروش و مزیت رقابتی می پردازد این پژوهش از نظر هدف در بخش کیفی از نوع بنیادی و در بخش کمی توسعه ای می باشد. روش مورد استفاده در بخش کیفی تحلیل تم و در بخش کمی، پرسشنامه است. جامعه آماری بخش کیفی را متخصصان حوزه بازاریابی اینترنتی و اخلاق کسب وکار و جامعه آماری بخش کمی این پژوهش را 342 نفر از مشتریانی که به صورت الکترونیک از وب سایت دیجی کالا خرید می کنند تشکیل می دهد. ابزار گردآوری داده های کمی پرسش نامه محقق ساخته بوده است. تحلیل داده ها به روش تحلیل عاملی تاییدی بااستفاده از نرم افزارهای اس پی اس اس و پی ال اس انجام شده است. مدل توسعه یافته اخلاقیات خرده فروشان الکترونیک به صورت کیفی شامل شش بعد می باشد: 1. حریم خصوصی، 2. امنیت، 3. قابل اعتماد/تعهد، 4. عدم فریب کاری، 5. خیرخواهی و 6. حرفه ای گرایی. براساس یافته های بخش کمی پژوهش، اخلاقیات خرده فروشان الکترونیک بر تصویر خرده فروش و مزیت رقابتی تاثیر مثبتی دارد.

    کلیدواژگان: اخلاقیات خرده فروشان الکترونیک، تجارت الکترونیک، تصویر خرده فروش، مزیت رقابتی
  • مجتبی محمدی پور، عبدالله نعامی*، ناصر آزاد، عادل فاطمی صفحات 59-78

    با افزایش رقابت در فضای کسب و کار،حفظ مشتریان باارزش برای سازمان ها ،اهمیت بیشتری می یابد، از اینرو سازمان ها تلاش می کنند تا با ایجاد تغییر در شیوه های تعاملی، روابط بلند مدت و ارزشمند خود با مشتریان را حفظ نمایند. هدف این پژوهش طراحی مدل مدیریت ارتباط با مشتری با رویکرد کاهش ناهنجاری های پس از خرید می باشد. این پژوهش با استفاده ازروش کیفی نظریه داده بنیاد اجرا گردیده است و داده های آن نیز از طریق مصاحبه های عمیق با خبرگان حوزه مدیریت ارتباط با مشتری در صنعت خودروسازی جمع آوری شده است. تحلیل داده ها بر اساس مراحل داده بنیاد انجام گرفت، از مصاحبه با خبرگان، مفاهیم و کدهای مربوطه استخراج گردید و نهایتا مدلی برای تبیین عوامل اثرگذار مدیریت ارتباط با مشتری با رویکرد کاهش ناهنجاری پس از خرید ارایه شد. یافته های پژوهش نشان می دهد که مهارتهای ارتباطی کارکنان، تعهد، شفافیت سازمان و ارزش آفرینی برای مشتری، جزء علل کاهش ناهنجاری های پس از خرید مشتریان می باشند. همچنین بهبود ارتباط با مشتریان بعنوان  پیامد بکارگیری راهبرد مدیریت ارتباط با مشتری جامع با رویکرد کاهش ناهنجاری پس از خرید مشخص گردید.

    کلیدواژگان: مدیریت ارتباط با مشتری، ناهنجاری پس از خرید، ناهمسانی شناختی
  • حمیدرضا پورمیرزا، احمد روستا*، کامبیز حیدرزاده، محمدعلی عبدالوند صفحات 79-101

    پژوهش حاضر با هدف طراحی الگوی ارزیابی آمادگی صادرات برای شرکت های کوچک و متوسط ایران انجام شده است. به جهت عدم کفایت مدل های ارایه شده در ادبیات موجود برای تبیین مفهوم آمادگی صادرات، از روش پژوهش کیفی مبتنی بر رویکرد داده بنیاد از نوع نظامند استفاده شد. جامعه آماری این تحقیق را خبرگان، مدیران، مشاوران و صاحبنظران مرتبط با شرکت های کوچک و متوسط تشکیل می دهند که از بین آنها 25 نفر برای گردآوری اطلاعات از طریق مصاحبه عمیق نیمه ساختاریافته برگزیده شدند. تجزیه و تحلیل داده ها منجر به شناسایی مقوله های فرعی و محوری و همچنین روابط بین آنها در قالب مدل پارادایمی ارزیابی آمادگی صادرات شامل مقوله محوری (آمادگی صادرات- 5مقوله)، شرایط علی (2مقوله)، شرایط مداخله گر (6مقوله)، راهبردها (5مقوله)، عوامل زمینه ای (2مقوله) و پیامدها (5مقوله) گردید. از تحلیل یافته های این پژوهش اینگونه استنباط می شود که پیاده سازی و ارتقاء آمادگی صادرات شرکت های کوچک و متوسط مستلزم برنامه ریزی صحیح برای تمامی عوامل شناسایی شده پیرامون آن می باشد

    کلیدواژگان: صادرات، آمادگی صادرات، شرکتهای کوچک و متوسط، نظریه داده بنیاد
  • حسین خسروی انجدانی، حمیدرضا ایرانی*، غلامرضا جندقی صفحات 101-119

    تبلیغات در نقطه خرید محرکی است که بر رفتار خرید مصرف کننده در داخل فر وشگاه تاثیرگذار است. نقطه خرید، فرصتی برای جذب مشتریان است و مناسب ترین مکان برای برقراری ارتباط با مصرف کنندگان است. از آنجا که در نقطه خرید (از دیدگاه مشتری)،  فقط یک کالا وجود ندارد و کالاهای رقبا هم حضور دارند، علاوه بر تبلیغات در نقطه خرید، ارزش ویژه برند بر قصد خرید مصرف کننده اهمیت بسزایی دارد. بنابراین محقق سعی نموده در این مطالعه، ضمن بررسی تاثیر گذاری تبلیغات در نقطه خرید بر قصد خرید مصرف کنندگان، نقش میانجی ارزش ویژه برند را مورد بررسی قرار دهد. جامعه آماری مورد نظر مشتریان فروشگاه افق کوروش در شهر اراک می باشد که 206 نفر از مشتریان از طریق نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. برای تحلیل داده های گردآوری شده نرم افزار SPSS19  و برای آزمون فرضیات از مدل سازی معادلات ساختاری با نرم افزار SmartPLS3.2  استفاده شده است. نتایج نشان می دهد که تبلیغات در نقطه خرید تاثیر مثبت و معناداری بر قصد خرید مصرف کنندگان داشته است و ارزش ویژه برند نیز به عنوان متغیر میانجی بر رابطه تبلیغات در نقطه خرید و قصد خرید تاثیر هم افزایی بر قصد خرید داشته است.

    کلیدواژگان: تبلیغات در نقطه خرید، قصد خرید، ارزش ویژه برند
  • محمد پیاهور، مهدی کریمی زند*، غلامرضا عسگری صفحات 119-136

    پژوهش حاضر با استفاده از روش کیفی گراندد تیوری و ابزار مصاحبه و گردآوری اسناد و متون، درصدد ارایه مدل آمیخته بازاریابی برای توسعه صنعت گردشگری ایران است. جامعه پژوهش، خبرگان حوزه بازاریابی گردشگری هستند. نمونه گیری بصورت نمونه گیری نظری و با چهارده نفر مصاحبه انجام شد. البته از نفر یازدهم اشباع نظری حاصل گردید ولی برای اطمینان بیشتر تا مصاحبه چهاردهم ادامه پیدا کرد. داده های حاصل از مصاحبه توسط پژوهشگر و نرم افزار ان ویو[1]، در سه مرحله کدگذاری باز، محوری و انتخابی، کدگذاری گردید. توسعه صنعت گردشگری ایران به عنوان مقوله محوری انتخاب و در نهایت مدل 12P+4S آمیخته بازاریابی صنعت گردشگری ایران ارایه شد، که توسعه صنعت گردشگری در گرو مدیریت صحیح این 16 عناصر آمیخته بازاریابی است. نتایج نشان داد که شرایط علی مدل شامل محصول، قیمت، مکان و ترفیع است. عوامل زمینه ایی شامل ویژگی ها و ذهنیت، شرایط مداخله گر شامل عناصر سیاست، امنیت ، شواهد فیزیکی، افراد می شود؛همچنین راهبردها نیز شامل عناصر برنامه ریزی، پایداری، فرایندها، مشارکت، پژوهش و بودجه شدند.

    کلیدواژگان: آمیخته بازاریابی، صنعت گردشگری، توسعه صنعت گردشگری، بازاریابی، گراندد تئوری
  • حامد آرامش، علی اصغر تباوار*، نورمحمد یعقوبی، عبدالناصر درخشان صفحات 137-155

    سفر و گردشگری با اهداف جهت استفاده از منابع درمانی همچون آب های معدنی، گذراندن دوران نقاهت، معالجه و نظایر ان گردشگری سلامت یا توریسم درمانی می نامند. بازاریابی سبز که خود یک استراتژی در بازار کنونی تلقی می شود با هدف انطباق با محیط زیست و سلامت جامعه، افراد و کسب و کار روند رو به رشدی را داشته است. هدف این پژوهش بررسی تاثیر بازاریابی سبز بر گردشگری سلامت در استان سیستان و بلوچستان می باشدکه در بازه زمانی مهر 97 تا اردیبهشت 98 انجام شده است. داده های مورد نیاز پژوهش حاضر با استفاده از روش های میدانی همچون مصاحبه و توزیع پرسشنامه جمع آوری و با استفاده روش های تحلیل توصیفی و تحلیل عاملی و T, P Value,  و... تجزیه و تحلیل شد. از 16 فرضیه مورد آزمون تعداد هشت فرضیه مورد پذیرش قرار گرفتند. طبق نتایج حاصله بازاریابی سبز بر گردشگری سلامت تاثیر معناداری دارد و رابطه متغیرهای فرصت و سطح درآمد، فرصت و محیط زیست، مسئولیت اجتماعی و امکانات فیزیکی، مسئولیت اجتماعی و دسترسی به اطلاعات، مسئولیت اجتماعی و سطح درآمد، مسئولیت اجتماعی و اثرات زیست محیطی و درنهایت امکانات فیزیکی و محیط زیست مورد پذیرش واقع شدند.

    کلیدواژگان: گردشگری سلامت، بازاریابی سبز، گردشگری، بازاریابی گردشگری، تحلیل عاملی
|
  • Arman Deilami Azodi, Hamid Khodadad Hosseini *, Asadollah Kordnaeij, Asghar Moshabaki Pages 13-37
    Objective

      In today's business environment, the success of any organization depends on its rapid response to environmental change, and static business models are doomed to failure in the current competitive environment. Organizations in these situations should constantly revise their business model and adapt it to new requirements if needed. The purpose of this study is to identify and explain the business model adaptation and identify its environmental antecedent in ICT industry.

    Methodology

    for this purpose, the ICT industry has been studied and using Multi grounded theory, data analyzed from systematic literature review over the past 15 years, and interviews with 18 industry experts, which are improbably and purposefully, selected using the snowball method.

    Finding

    Finally, a model was developed in which environmental antecedent affecting business model adaptation into six groups of "political", "legal", "economic", "market", "technological", "social", and "competitor factors".

    Conclution:

     business model adaptation has been conceptualized into three groups: "value proposition adaptation", "value creation adaptation" and "value capture adaptation".

    Keywords: Business Model Adaptation, Enviromental antecedent, Multi grounded theory, ICT industry
  • Jafar Eyvazpour *, Hossein Rezaei Dolatabadi, Majid Mohammadshafiee Pages 39-58
    Objective

    It is the ethics and commitment to morals in today’s business that are of the most important factors that shape the buyer is thinking and manners on a growing basis. The present, due to the increasing tendency of consumers to buy electronically and the need to observe ethics by retailers, expand the ethics among e-retailers with its impact on retailer’s image .

    Methodology

    In the realm of qualitative research, this study is fundamental, and in terms of quantitative research, it is developmental. The research method in the qualitative study is thematic analysis and in the quantitative study is questionnaire. The statistical population in the qualitative research consists of internet (online) marketing and business ethics experts. In the quantitative part, the statistical population encompasses 342 customers that shop online from Digi Kala. The quantitative data were collected through a self-administered questionnaire.  

    Finding

    Data were also analyzed through confirmatory factor analysis by means of SPSS and PLS.The expanded qualitative model of e-retailers’ ethics consists of six dimensions: 1-Privacy 2-security 3-commitment/reliability 4-non-deception 5-benevolance 6-professionalism.

    Conclution: 

    According to the findings from the quantitative research, e-retailers’ ethics positively impact e-retailers’ image and competitive advantage

    Keywords: retailers’ ethics, electronic commerce, retailer’s image, Competitive Advantage
  • Mojtaba Mohammadipour, Abdullah Naami *, Naser Azad, Adel Fatemi Pages 59-78
    Objective

    As competitiveness in the business environment grows, retaining valuable customers becomes more important for organizations, so organizations strive to maintain long-term and valuable relationships with customers by making changes in interactive practices. The purpose of this study was to design a Customer Relationship Management Model with a post-purchase dissonance reduction approach.

    Metodology: 

    This research has been conducted using qualitative method of Grounded theory and its data have been collected through in-depth interviews with experts in the field of customer relationship management in the automotive industry. The data were analyzed based on the Grounded theory steps, extracted concepts and codes, and finally a model was introduced to explain the effective factors of customer relationship management with the post-purchase dissonance reduction approach.

    Finding

    Research findings show that staff communication skills, commitment, transparency of the organization and value creation for the customer are some of the causes of decreasing post-purchase customer dissonance.

    Conclution:

     Improving customer relationship was also identified as a consequence of applying a comprehensive customer relationship management strategy with with a post-purchase dissonance reduction approach.

    Keywords: Customer Relationship Management, Post-purchase dissonance, cognitive dissonance
  • Hamidreza Pourmirza, Ahmad Roosta *, Kambiz Heidarzadeh, Abdevali Abdolvand Pages 79-101
    Objective

    The aim of this study was to develop an export readiness assessment model for SMEs in Iran.

    Methodology

    Due to the inadequacy of the models presented in the literature to explain the concept of export readiness, a qualitative research method based on a system-based data approach was used. The statistical population of this study consists of experts, managers, consultants and experts related to small and medium enterprises, of which 25 people were selected to collect information through in-depth semi-structured interviews.

    Finding

    Data analysis led to the identification of secondary and pivotal categories as well as the relationships between them in the form of a paradigmatic model of export readiness assessment including pivotal category (export readiness-5categories), causal conditions (2categories), intervening condition (6categories), strategies (5categories), background factors (2categories) and consequences (5categories).

    Conclution:

     From the analysis of the findings of study, it is inferred that the implementation and promotion of export readiness of small and medium enterprises requires proper planning for all identified factors around it.

    Keywords: Export, export readiness, SMEs, GT
  • Hossein Khosravi Anjadani, HamidReza Irani *, Gholamreza Jandaghi Pages 101-119
    Objective

    Point of Purchas advertising is an effective trigger on the buying consumer behavior in the store. Point of purchase (POP) is an opportunity for engaging customer and creating communication with them. From customer perspective, at the POP there are several products from different producers, therefor brand equity plus POP Ads can determine significant effect on intention of purchase. The aim of this study is to investigate the effect of point of purchase advertising on the consumer purchase intentions by moderating of brand equity.

    Metodology:

     The population is the customers of Ofogh Koorosh Chain store in Arak. The sampling method is convenience sampling and sample size is 206 customers. The research strategy is Survey and questionnaire was used to collect data.

    Finding

    To analyze data and test hypotheses SmartPLS3.2 and SPSS19 was used.

    Conclution: 

    The results show that POP Ads has a significant and positive effect on purchase intention and brand equity mediate the relationship between POP Ads and Purchase intention. It implies that the company with high brand equity use POP Ads to increase the purchase intention of customers.

    Keywords: point ofpurchase advertising, purchase intent, Brand Equity
  • Mohammad Payahour, Mahdi Karimi Zand *, Gholamreza Asgari Pages 119-136
    Objective

    The aim of this study is to present a mixed marketing model for development of the tourism industry in Iran

    Methodology

    with using the qualitative method of grounded theory and the tools of interviewing and collecting documents. The research population is experts in the field of tourism marketing.  Theoretical sampling method was chosen and 14 people were interviewed. However, from 11th person on, theoretical saturation was obtained, but the interview continued for more assurance. Researcher using Nvivo software, in three stages of open, axial and selective coding, coded the data from the interview.

    Finding

    The development of the tourism industry in Iran was chosen as a core category, and finally the model 12P+4S was presented for marketing mix of the tourism industry in Iran. The development of tourism industry can be accomplished due to the proper management of these 16 elements of marketing mix.

    Conclution: 

    The results showed that the causal conditions of the model included the product, price, place and  promotion the context conditions included specification and perception, intervening conditions included policy, security, physical evidence, and people. Furthermore, strategies included elements of planning, Sustainability, processes and. purse string.

    Keywords: marketing mix, tourism industry, tourism development, marketing, Grounded theory
  • Hamed Aramesh, AliAsghar Tabavar *, Noormohammad Yagubi, Abdolnaser Derakhshan Pages 137-155
    Objective

    Medical tourism is a topic that has received increasing attention in recent years as more and more people seek treatment in other regions and countries. Paying attention to medical tourism can boost the tourism industry, which is one of the most important industries influencing economic development. On the other hand, the disadvantages of traditional marketing in the medical industry led us to investigate the use of green marketing in this field and to present practical results. The purpose of this study was to evaluate the impact of green marketing on medical tourism by examining the moderating role of technology on this relationship.

    Methodology

    This study is based on field studies and questionnaire distribution among selected sample through snowball sampling among 117 medical tourism practitioners in Sistan and Baluchestan province.

    Finding

    This research has been done by using the partial least squares algorithm in structural equation modeling and to confirm the reliability of variables and questionnaires, P value and Cronbach's alpha coefficients have been used.

     Conclution:

    The results confirm all research variables as follows: Modulating effect of technology with coefficient of 0.27, social responsibility with coefficient of 0.30, environmental effects with coefficient of 0.26 and finally price improvement with coefficient of 0.24.

    Keywords: Medical Tourism, Green Marketing, Technology, Tourism, Medical Marketing