فهرست مطالب

علوم و فنون مرزی - پیاپی 34 (پاییز 1399)

نشریه علوم و فنون مرزی
پیاپی 34 (پاییز 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/11/05
  • تعداد عناوین: 7
|
  • صادق برزگر*، رضا یازرلو، محمدعلی الهی چورن صفحات 1-32

    گردشگری مرزی جزیی از صنعت گردشگری است که اگر به نحوی مناسب برنامه ریزی و مدیریت شود، می تواند خالق یا محرک یک فرایند توسعه یافته برای رسیدن به پایداری در این نواحی باشد. مقاله حاضر باهدف واکاوی میزان اثرگذاری توسعه گردشگری بر پایداری شهر نوشهر تدوین شده است. روش انجام پژوهش پیمایشی و از نوع توصیفی-تحلیلی بوده و جمع آوری اطلاعات به روش کتابخانه ای و میدانی صورت گرفته است. جامعه آماری شامل شهروندان شهر نوشهر بوده که حجم نمونه بر اساس فرمول کوکران تعداد 384 نفر مشخص گردید. پایایی پرسشنامه با روش آزمون آلفای کرونباخ برابر با 72/0 محاسبه شده است. نتایج تحقیق حاکی از آن است توسعه گردشگری نقش موثر و معناداری بر هریک از ابعاد پایداری شهر نوشهر داشته است. بر اساس نتایج به دست آمده توسعه گردشگری بیش ترین اثرگذاری را بر بعد پایداری اقتصادی و کمترین نقش را بر بعد پایداری محیطی داشته است

    کلیدواژگان: توسعه گردشگری، نواحی مرزی، پایداری، نوشهر
  • عدالت زیبنده کپته*، حورا سفرگر صفحات 33-74

    دریای خزر با توجه به موقعیت استراتژیکی خود از اهمیت ژیوپلیتیکی، اقتصادی و به ویژه نظامی برخوردار می باشد که با این ویژگی های برجسته، از زمان های قدیم تاکنون پیوسته موردتوجه شدید اقوام و دولت های هم جوار و غیر هم جوار بوده است. از سوی دیگر مرزهای شمالی این دریای استراتژیک با توجه به تهدیداتی که در سطوح فراملی و فرو ملی مواجه است، نشان از ضرورت استقرار سیستم های دفاعی متناسب در سواحل دریای خزر و آمادگی کامل نیروهای نظامی در این منطقه می دهد که دراین بین از تعداد زیاد مولفه هایی که می توان در استقرار این سیستم ها تاثیرگذار باشد به مولفه طبیعی اشاره کرد که با شناخت درست آن ها می توان به میزان زیاد در استقرار  سیستم های دریایی در مرزهای شمالی موفقیت داشت. پرسش اصلی پژوهش این است که آیا مولفه های طبیعی بر استقرار سیستم های دفاعی دریای خزر موثرند؟. پژوهش حاضر ازلحاظ هدف، کاربردی و از حیث روش، توصیفی - تحلیلی است. برای گردآوری داده ها و مستندات موردنیاز منابع کتابخانه ای، نقشه ها و سالنامه های آماری و همچنین استفاده از سیستم اطلاعات جغرافیایی (GIS) استفاده شده است. یافته های تحقیق حاکی از آن است که با توجه به فراوانی بالای شرایط و عوامل طبیعی در عملیات های نظامی و دفاعی،  این عوامل به خوبی می تواند در تعیین سیستم های دفاعی دریای خزر تاثیرگذار باشند و در مقابل عدم آگاهی از این شرایط می تواند روند استقرار سیستم های دفاعی را دچار چالش نماید که در این راستا باید توجه به استقرار و نگهداری تجهیزات و سامانه های دفاعی در دریای خزر و ساماندهی نیروهای نظامی متناسب با این عوامل را مدنظر داشت.

    کلیدواژگان: مرزهای دریایی، سیستم های دفاعی، مولفه های طبیعی، دریای خزر
  • حمزه علی اشرفی، محمد نایب پور*، یونس عابدی صفحات 75-104

    امروزه یکی از دغدغه های اصلی حکومت ها، داشتن نیروی نظامی کارآمد است تا توان توسعه و بالندگی خود را افزایش دهند. در مباحث انتظامی و دفاعی، وجود مرزبانانی توانمند که بتوانند حافظ مرزهای کشور باشند یک امر بدیهی است. بنابراین نیاز هست که کارکنان هنگ مرزی مهران جهت انجام وظایف محوله و انجام ماموریت های مهم از آمادگی عملیاتی برخوردار باشند. هدف پژوهش شناسایی عوامل موثر بر آمادگی عملیاتی کارکنان هنگ مرزی مهران می باشد. این تحقیق ازنظر هدف کاربردی و ازنظر نوع پژوهش، کیفی با رویکرد اکتشافی می باشد. جامعه آماری این پژوهش شامل 15 نفر از خبرگان و متخصصین حوزه عملیات که از طریق مصاحبه عمیق به شناسایی عوامل موثر بر آمادگی عملیاتی کارکنان هنگ مرزی مهران پرداخته شده است. در این پژوهش از روش سرشماری استفاده شده است. جهت جمع آوری اطلاعات از مصاحبه عمیق، جهت اطمینان از روایی پژوهش، روش های بازبینی توسط همکاران و بررسی توسط اعضاء (مشارکت کنندگان) و برای تعیین پایایی از پایایی باز آزمون استفاده شده است. در این پژوهش از روش تحلیل تم گردیده است. یافته های پژوهش نشان داد که توانایی های مهارتی و فنی دارای بیشترین تاثیر و ویژگی های فردی دارای کمترین تاثیر در آمادگی عملیاتی کارکنان هنگ مرزی مهران می باشد. نتایج نشان می دهد که ویژگی های فردی، آموزشی، توانایی های مهارتی و فنی، مدیریتی و سازمانی، مالی، زیرساختی، اطلاعاتی و عملیاتی ازنظر پاسخ دهندگان ازجمله عوامل موثر بر آمادگی عملیاتی کارکنان هنگ مرزی مهران می باشند.

    کلیدواژگان: مرزبانی، توان های مهارتی، آمادگی عملیاتی، هنگ مرزی مهران
  • مهدی ذاکریان، سروش امیری، جواد کیانی* صفحات 105-138

    از موضوعات مهم در  حقوق بین الملل در دوران معاصر، مسئله مسئولیت بین المللی دولت ها در قبال تحولات صورت گرفته در مرزهای بین المللی است، تنش ها و تحرکات صورت گرفته از طرف گروه های حقیقی یا حقوقی در مرزهای بین المللی می تواند بسترساز  رویکردهای واگرایانه بین واحدهای سیاسی همجوار شود. مقاله حاضر با روش توصیفی-تحلیلی، ضمن بررسی مسئله مسئولیت بین المللی دولت ها، معاهدات و قراردادهای انتظامات مرزی بین ایران و پاکستان و مسئولیت این دو کشور در تامین امنیت مرزی‎های خود و  همچنین مسئولیت بین المللی دولت پاکستان در قبال گروهک های تروریستی واقع در مرزهای بین المللی جنوب شرق کشور را تبیین می نماید. یافته های به دست آمده نشان می دهد در صورت اثبات حمایت و یا اهمال در مبارزه و پیشگیری از برزو و ظهور گروهک های تروریستی در مرزهای بین المللی کشورها که باعث خسارات و بوجود آمدن ضرر و زیان به کشور همجوار شود. کشورهای زیان دیده می توانند برابر  قطعنامه ی شماره 687  شورای امنیت سازمان ملل متحد و همچنین برابر بندهای 2 الف و 2 ج ماده ی 8، اساسنامه ی دیوان کیفری بین المللی اقدامات لازم در خصوص مطالبه زیان و خسارت از کشور خوانده شود. نتایج به دست آمده حاکی از این است که فعالیت گروهک های تروریستی در مرزهای جنوب شرق ایران و ایجاد گروگاگیری  و درگیری با مرزبانان و به شهادت رساندن آنها که بعد از هر فعالیتی به خاک کشور پاکستان متواری می شوند و به دلیل  عدم پیگرد و تعقیب، عدم مجازات و عدم اخراج و استرداد اعضای گروهک های موجود از طرف کشور پاکستان، تخلفی بین المللی قلمداد کرد که موجب مسئولیت بین المللی این کشور در محاکم بین المللی در قبال جمهوری اسلامی ایران شود.

    کلیدواژگان: تروریسم، پاکستان، مسئولیت بین المللی، مرزهای جنوب شرق، ایران
  • فریبرز احمدی دهکاء*، شهریار نصرتی صفحات 137-164

    یکی از ملزومات ورود کشورهای همسایه به جریان جهانی شدن و برقراری صلح پایدار منطقه ای و جهانی در قرن بیست ویک، همگرایی است. با توجه به برخی موانع موجود در رابطه با همگرایی ایران با کشورهای هم جوار، لزوم امکان سنجی و طراحی استراتژی های مناسب با تاکید بر تعاملات مرزی در خصوص ایجاد زمینه های همگرایی، با در نظر گرفتن واقعیات زمانی، ضروری به نظر می رسد. یکی از مهم ترین کشورهای هم جوار پیرامون ایران، کشور عراق است. ایران و عراق علی رغم داشتن بیشترین مرز مشترک و همچنین قرابت ها و اشتراکات گوناگون، حتی پس از سقوط رژیم بعث و قدرت گرفتن شیعیان هنوز از برخی موانع پیش رو جهت همگرایی پایدار و نظام مند رنج می برند که در صورت عدم رفع آن ها می توانند به واگرایی و چالش جدی در دهه های آینده منجر شوند. بنابراین، تحقیق حاضر، با روش ترکیبی (توصیفی-تحلیلی و پیمایشی) و روش حل مسایل از نوع تصمیم گیری چند معیاره در پی پاسخ به این سوال است که آیا نقش تعاملات مرزی با توجه به شرایط منطقه ای و بین المللی در قرن بیست ویک، مناسب ترین استراتژی ایران در ایجاد همگرایی با عراق است؟ در این راستا با بهره گیری از مطالعات کتابخانه ای و میدانی و استفاده از تکنیک SWOT، 4 نقطه قوت، 4 نقطه ضعف، 5 فرصت و 3 تهدید عمده در تعاملات مرزی تاثیرگذار در همگرایی ایران با عراق شناسایی و 8 استراتژی کاربردی تدوین گردیده و درنهایت، این استراتژی ها با استفاده از روش MCDM از طریق پرسشنامه و مصاحبه، اولویت بندی شدند. نتایج حاصله از پرسشنامه مقایسات زوجی نشان می دهد که استراتژی "ایجاد پیوندهای ژیواکونومیک در تعاملات مرزی" برای ایجاد زمینه های همگرایی ایران با عراق در رتبه اول و سایر استراتژی ها در رتبه های بعدی قرار گرفتند.

    کلیدواژگان: تعاملات مرزی، همگرایی، استراتژی، ایران، عراق
  • قربان حسینی*، رسول صادقی صفحات 165-199

    هدف این مقاله، مطالعه جریان‌های مهاجرتی از استان‌های مرزی کشور طی سه دهه اخیر است. روش تحقیق، تحلیل ثانویه داده‌های مهاجرتی برای 16 استان‌ مرزی کشور طی دوره‌ زمانی 95-1365 می‌باشد. نتایج مقاله نشان می‌دهد، تعداد مهاجران خارج شده در استان‌های مرزی در دوره 75-1365 سالانه حدود 150901 نفر که در دوره 85-1375 به حدود 241996 نفر افزایش، در دوره 90-1385 به174042 نفر کاهش و در دوره 95-1390 مجددا افزایش و به 186643 نفر رسیده است. شاخص نسبت مهاجران خارج شده به جمعیت نشان می‌دهد استان‌های اردبیل، ایلام، کردستان و کرمانشاه همواره از استان‌های بوده‌اند که طی سه دهه اخیر بیشترین جریان مهاجرفرستی را داشته‌اند. بیشترین تعداد مهاجران خارج شده طی سه دهه اخیر، به‌ترتیب مربوط به استان‌های خوزستان، خراسان‌رضوی، کرمانشاه و آذربایجان‌شرقی، و کمترین آن برای ایلام، بوشهر خراسان‌جنوبی و خراسان‌شمالی بوده است. تحلیل جریان‌های مهاجرتی از استان‌های مرزی نشان داد که مردان بیشتر از زنان و جوانان 29-15 ساله بیشتر از سایر گروه‌های سنی اقدام به مهاجرت کرده‌اند. مقصد اصلی مهاجران خارج شده از استان‌های مرزی کشور همواره، استان تهران و استان‌های همجوارشان بوده است. در دهه اخیر استان البرز بعد از استان تهران یکی از مقصدهای اصلی مهاجرین خارج شده از استان‌های مرزی غربی و شمالی کشور بوده است؛ در بین استان‌های نوار مرزی جنوبی و شرقی تنها از استان خوزستان مهاجرینی وارد استان البرز شده‌اند. اشتغال، تحصیل و انجام یا پایان خدمت وظیفه برای جوانان 15 تا 29 ساله، و برای میانسالان عامل اشتغال مهمترین بسترهای زمینه‌ساز مهاجرت از استان‌های مرزی بوده است.

    کلیدواژگان: مهاجرت، مهاجرت فرستی، توسعه، بیکاری، استان های مرزی
  • مهرانگیز رضایی *، علی اکبر محبی صفحات 201-229

    روستاهای مرزی با توجه به جایگاه مهم مرز در فرایند برنامه‌ریزی توسعه، امنیت و آمایش کشور اهمیت بسیار دارند، اما در دهه‌های اخیر تعداد زیادی از روستاها به دلیل نبود اشتغال، درآمدهای کافی و امکانات زیرساختی خالی از سکنه شده است. بنابراین پرداختن به مسئله اشتغال روستاهای مرزی به‌منظور حفظ جمعیت به دلایل آمایشی، امنیتی و پدافندی ضروری است. این پژوهش با به‌کارگیری رویکرد اکتشافی و کشف الگوهای فضایی به بررسی تغییرات فضایی-زمانی شاخص‌های اشتغال نقاط روستایی واقع در شهرستان مرزی راز و جرگلان در سال‌های 1385 و 1395 پرداخته است. به‌منظور بررسی تغییرات فضایی اشتغال در هر دو دوره زمانی، شاخص موران (خودهمبستگی فضایی) و شاخص عمومی G، برای شاخص اشتغال کل و به تفکیک جنسیت محاسبه و نقشه الگوی فضایی نقاط داغ ترسیم‌شده است. سپس درصد مقادیر تغییرات اشتغال در طی دو دوره نسبت به یکدیگر محاسبه و مشخص شد هریک از نقاط روستایی ازنظر اشتغال نسبت به دوره قبلی چه تغییراتی (کاهش، افزایش یا بدون تغییر) را داشته است. نتایج پژوهش نشان می‌دهد تغییرات مقادیر اشتغال، در 83 درصد از روستاها (برخی از روستاهای دهستان‌های جرگلان، باغلق و راز) روندی کاهشی و تنها در 17 درصد از روستاها روندی افزایشی را داشته است، که نواحی روستایی دهستان‌های حصارچه، باغلق و راز را در برمی‌گیرد. تغییرات کاهشی برای نرخ اشتغال مردان در 76 درصد (برخی از روستاهای دهستان‌های جرگلان و راز) و نرخ اشتغال زنان 78 درصد از روستاها (برخی از روستاهای دهستان‌های جرگلان، راز) رخ‌داده است. با بررسی الگوهای فضایی و تغییرات فضایی–زمانی اشتغال می‌توان گفت متاسفانه از این موقعیت مرزی در اشتغال روستایی و توسعه منطقه بهره‌ای گرفته نشده است.

    کلیدواژگان: اشتغال روستایی، نواحی مرزی، تغییرات فضائی-زمانی، راز و جرگلان
|
  • Sadig Barzegar *, Reza Yazerlou, Mohammad Ali Elahi Chorn Pages 1-32

    Cross-border tourism is a part of the tourism industry that, if properly planned and managed, can be the creator or driver of a developed process to achieve sustainability in these areas. The present article has been developed with the aim of investigating the impact of tourism development on the sustainability of Nowshahr city. The research method is survey and descriptive-analytical and the data were collected using library and field studies. The statistical population included the citizens of Nowshahr. The sample size was 384 based on the Cochran's formula. The reliability of the questionnaire was calculated using Cronbach's alpha test (0.72). The results indicate that the development of tourism has played an effective and significant role on each of the dimensions of sustainability in Nowshahr city. Based on the obtained results, tourism development has had the greatest impact on the dimension of economic sustainability and the least role on the dimension of environmental sustainability.

    Keywords: Tourism development, border areas, Sustainability, Nowshahr
  • Edalat Zibandeh *, Houra Safargar Pages 33-74

    Due to its strategic position, the Caspian Sea has a geopolitical, economic and especially military importance, which with these outstanding features has been constantly considered by neighboring and non-neighboring nations and governments since ancient times. On the other hand, the northern borders of this strategic sea, considering the threats it faces at the transnational and sub-national levels, indicate the need to establish appropriate defense systems on the shores of the Caspian Sea and the full readiness of military forces in this region. To be effective in the deployment of these systems, we pointed to the natural component, which, with proper knowledge of them, can be very successful in deploying maritime systems on the northern borders. The main question of the research is whether natural components affect the establishment of defense systems in the Caspian Sea. In terms of its objectives the present study is of applied research type and in terms of methodology it is considered as a descriptive-analytical study. For collecting the required data and documents library resources, maps and statistical yearbooks as well as Geographic Information System (GIS) were employed. Findings indicate that due to the high frequency of conditions and natural factors in military and defense operations, these factors can be effective in determining the defense systems of the Caspian Sea; in contrast, the lack of awareness of these conditions can challenge the deployment of defense systems. In this regard, attention should be paid to the deployment and maintenance of defense equipment and systems in the Caspian Sea and the organization of military forces in accordance with these factors.

    Keywords: Maritime borders, Defense systems, Natural components, Caspian Sea
  • Hamzeh Ali Ashrafi, Mohammad Nayebpour *, Younes Abedi Pages 75-104
    Objective

    Nowadays, one of the main concerns of governments is having an efficiency military force and deserves to increase their development and development. In military, law enforcement and defense issues, it is obvious that there are capable border guards who can protect the country's borders and lead their subordinate units towards development or management in time and operational scenes. Therefore, it is necessary that the staff of Mehran Border Regiment be operationally prepared to perform the assigned tasks and carry out important missions. Therefore, in this study, we will try to identify the factors affecting the operational readiness of mehran border regiment personnel.

    Method

    In terms of applied purpose, this research is a field research in terms of data collection and in terms of research is a qualitative research with an exploratory approach that can be concluded by exploratory factor analysis. The statistical population of this study includes 90 commanders of all Han groups, checkpoints and border bases in Ilam province. In this study, sampling was not done and the census method was used. In this study, in-depth interviews were used to collect information and identify the factors affecting the operational readiness of the staff of the Mehran Border Regiment.

    Results

    The results show that personal characteristics, training, skills and technical abilities, managerial and organizational, financial, infrastructure, intelligence and operational from the respondents' point of view are among the factors affecting the operational readiness of Mehran Border Regiment staff.

    Keywords: operational readiness, Personal Characteristics, Training, skills, technical abilities, managerial
  • Mehdi Zakerian, Soroush Amiri, Javad Kiani * Pages 105-138

    International responsibility of states for changes in international borders is considered an important issue in international law. Tensions and movements by real or legal groups across international borders can pave the way for divergent approaches between neighboring political entities. The present study uses a descriptive-analytical method to examine the issue of international responsibility of governments, treaties and agreements on border regulation between Iran and Pakistan and the responsibility of these two countries in securing their borders and the international responsibility of the Pakistani government against terrorist groups located in the southeastern international border of the country. The findings show that if proven support or negligence in the fight and prevention of the emergence of terrorist groups on the international borders of countries that cause damage and hurt to the neighboring country, the injured countries may, in accordance with UN Security Council Resolution 687, as well as in accordance with paragraphs 2a and 2c of Article 8 of the Statute of the International Criminal Court, take the necessary measures to claim damages from the country. The results show that the activities of terrorist groups in the southeastern borders of Iran and the creation of hostages and clashes with border guards and the martyrdom of those who flee to Pakistan after any activity and due to lack of prosecution, impunity and lack of the expulsion and extradition of members of existing groups by Pakistan was considered an international violation that would give the country international responsibility in international courts to the Islamic Republic of Iran.

    Keywords: Terrorism, Pakistan, International Responsibility, Southeast Borders, Iran
  • Fareborz Ahmadi *, Shahriar Nosrati Pages 137-164

    One of the prerequisites for the entry of neighboring countries into the process of globalization and the establishment of sustainable regional and global peace in the twenty-first century is convergence. Given some of the obstacles to Iran's convergence with neighboring countries, the need for feasibility studies and the design of appropriate strategies with emphasis on border interactions to create convergence, taking into account the realities of time, seems necessary. One of the most important neighboring countries around Iran is Iraq. Despite having the most common border, as well as various similarities, even after the fall of the Ba'athist regime and the rise of the Shiites, Iran and Iraq still suffer from some obstacles to sustainable and systematic convergence, which if not addressed can lead to divergence and serious challenges in the coming decades. Therefore, the present study, with a mixed method design (descriptive-analytical and survey) and multi-criteria decision-making problem-solving method seeks to answer the question of whether the role of border interactions with respect to regional and international conditions in the twenty-first century is the most appropriate strategy in Iran in creating convergence with Iraq? In this regard, by using library and field studies and using SWOT technique, 4 strengths, 4 weaknesses, 5 opportunities and 3 major threats in border interactions affecting Iran's convergence with Iraq were identified and 8 practical strategies were developed. Strategies were prioritized using the MCDM method through questionnaires and interviews. The results of the pairwise comparison questionnaire show that the strategy of "creating geo-economic links in border interactions" to create the grounds for Iran's convergence with Iraq were in the first place and other strategies were in the next ranks.

    Keywords: Cross-border interactions, Convergence, Strategy, Iran, Iraq
  • ghorban hosseini *, Rasoul Sadeghi Pages 165-199

    The aim of this article is to study the emigration flows from the Iran's border provinces over the last three decades. The research method is secondary analysis of migration data from census for 16 border provinces during the period of 1986-2016. The results showed that the yearly number of out-migrants during period 1986-96 was 150901, which increased to about 241996 in 1996-2006, then declined to 174042 during 2006-2011, and finally aging increased to 186643 during 2011-2016. Among border provinces, Ardebil, Ilam, Kurdistan and Kermanshah provinces have always been the most emigrant provinces in the last three decades. Analysis of emigration flows from border provinces showed that men were more likely to migrate than women and young people aged 15-29 years old than other age groups. The main destination for migrants has always been Tehran and their neighboring provinces. In recent decades, Alborz province after Tehran province has been one of the main destinations for migration from the western and northern border provinces of the country; among the southern and eastern border regions, only Khuzestan province has migrated to Alborz province. Employment, education, and military service especially for young people aged 15-29, have been the most important reasons for emigration from border provinces.

    Keywords: Migration, Emigration, Development, Unemployment, Border provinces
  • mehrangiz rezaee *, aliakbar mohebbee Pages 201-229

    Border villages are very important due to the important position of the border in the development planning process, security and planning of the country, but in recent decades a large number of villages have been depopulated due to lack of employment, sufficient income and infrastructure facilities. Therefore, it is necessary to address the issue of employment in border villages in order to protect the population for land use, security and defensive reasons. Using a heuristic approach and discovering spatial patterns, this study investigates the spatio-temporal changes in employment indicators of rural areas located in the border city of Raz and Jirgalan in 2006 and 2016. In order to study the spatial changes of employment in both time periods, Moran index (spatial autocorrelation) and general index G, have been calculated for the total employment index by gender and the spatial pattern of hot spots has been drawn. Then, the percentage of changes in employment during the two periods was compared to each other and it was determined what changes in each rural area in terms of employment compared to the previous period (decrease, increase or no change) have been occurred. The results show that changes in employment rates in 83% of villages (some villages of Jirgalan, Baghlagh and Raz rural areas) have a decreasing trend and only in 17% of villages have an increasing trend, which contain rural areas of Hesarcheh, Baghlagh and Raz. There have been decreasing changes in the employment rate of men in 76% (some villages of Jirgalan and Raz villages) and the employment rate of women in 78% of villages (some villages of Jirgalan, Raz villages). By examining the spatial patterns and spatio-temporal changes of employment, it can be said that, unfortunately, no achievement has been made in rural employment and regional development from this border position.

    Keywords: Rural employment, Border areas, Spatio-temporal changes, Raz - Jirgalan