فهرست مطالب

پرستاری دیابت - سال هشتم شماره 4 (پاییز 1399)

فصلنامه پرستاری دیابت
سال هشتم شماره 4 (پاییز 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/11/06
  • تعداد عناوین: 7
|
  • عصمت حسن زاده قهدریجانی، فخری صبوحی*، مریم شیرازی صفحات 1200-1211
    مقدمه و هدف

    دیابت ابتلا به زخم پای دیابتی، بیمار را در معرض خطر قطع عضو قرار می دهد. یکی از درمانهای رایج برای جلوگیری از قطع اندام، استفاده از پانسمان یا روش های درمانی مناسب است. هدف این مطالعه مقایسه دو روش وکیوم تراپی و پانسمان نوین بر ترمیم زخم در افراد مبتلا به زخم پای دیابتی است.

    مواد و روش ها

    این پژوهش توصیفی مقایسه ای از نوع مقطعی روی 140 بیمار مبتلا به زخم پای دیابتی درجه 2 و 3 مراجعه کننده به بیمارستان های منتخب دانشگاه علوم پزشکی اصفهان در سال 1398 انجام شد. داده ها با استفاده از پرسشنامه دو بخشی مشخصات دموگرافیک و چک لیست بررسی زخم در ابتدای مطالعه و سپس تا 4 هفته(هفته ای یکبار) جمع آوری شد. برای سنجش درجه زخم از معیار وگنر استفاده شد. انواع پانسمان های نوین در مطالعه حاضر شامل فوم، هیدروکلویید، هیدروژل، آلژینات و هیدروفیلم است که بر اساس نیاز بیمار و شرایط زخم استفاده شد و منظور از وکیوم تراپی دستگاه وکیوم ساخت ایران می باشد. در پایان تغییرات عمق، ترشحات، شکل، اندازه و درجه زخم در دو گروه مقایسه شد. داده ها با نرم افزار SPSS نسخه ی22 و آمارهای توصیفی و استنباطی تحلیل شد.

    یافته ها

    تغییرات میانگین مساحت، ترشحات، عمق و درجه زخم در طول دوره درمان (4 هفته) در دو گروه نسبت به قبل معنا دار شد. (0/05>p). در مقایسه دو روش مشخص شد که روش وکیوم تراپی نسبت به پانسمان نوین کارآیی بهتری در بهبود و ترمیم زخم دارد.

    نتیجه گیری

    نتایج بیانگر این بود که دو روش وکیوم تراپی و پانسمان نوین در بهبود زخم پای دیابتی تاثیر دارد اما وکیوم تراپی در مقایسه با پانسمان نوین می تواند باعث بهبودی بهتر و سریع تر زخم پای دیابتی شود. پس با در نظر گرفتن این مسئله که افراد مبتلا به دیابت به عنوان قشر آسیب پذیر، نیاز به برنامه ریزی آموزشی و خدمات مشاوره ای، در زمینه درمان و بهبودی دارند، و با توجه به اینکه پرستاران اصلی ترین افراد جهت فراهم کردن خدمات مورد نیاز در زمینه ی برنامه ریزی و مراقبت از بیمار با زخم دیابتی تلقی می شوند، پرستار می تواند در شروع روند درمان نقش کلیدی در راهنمایی بیمار جهت انتخاب روش درمانی متناسب با نوع زخمش داشته باشد

    کلیدواژگان: دیابت، زخم پا، وکیوم تراپی، پانسمان نوین
  • حسین مروج، سارا عابدی، عبدالحسین قربانی، نگار یزدانی*، انیس امیرحکیمی، هما ایلخانی پور صفحات 1212-1222
    مقدمه و هدف

    از آنجاییکه دیابت نوع1 یک بیماری مزمن و بدون درمان قطعی است، یکی از اهداف مهم سیستم سلامت افزایش خودتوانمندی بیماران در کنترل قندخون و مدیریت بیماری می باشد. با توجه به انجام مطالعات محدود در این گروه سنی، مطالعه حاضر با هدف بررسی تاثیرآموزش خودمدیریتی تیمی بر کنترل قندخون کودکان و نوجوانان دیابتی نوع1 انجام شد.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه نیمه تجربی،32 بیمار مبتلا به دیابت نوع یک 18-6 سال وارد مطالعه شدند. در ابتدا HbA1c بیماران اندازه گیری و آموزش های خودمدیریتی توسط تیم درمان ارایه شد. از بیماران درخواست شد که علت افزایش یا کاهش قندخون و میزان قندخون را یادداشت نمایند. این برنامه به مدت 3 ماه و در 6 جلسه تداوم داشت. در نهایت سطح HbA1c، میزان نوسانات قندخون، دفعات افت قندخون و بستری بیمار و دوز انسولین روزانه قبل و بعد از مطالعه با یکدیگر مقایسه شد. داده ها توسط نرم افزار SPSS نسخه 18 آنالیز شدند.

    یافته ها

    میانگین سن شرکت کنندگان 5/0±59/12 سال بود. میانگین سطح HbA1c قبل از برنامه mg/dl 40/96±0/10 و بعد از آن mg/dl 35/85±0/9 بود که این اختلاف میانگین معنی دار بود (0/05>P). دوز انسولین کوتاه اثر در پایان طرح به طور معنی داری کاهش (0/05>P) و دوز انسولین طولانی اثر افزایش یافت (0/05>P). تعداد دفعات بستری و ایجاد هیپوگلیسمی تفاوت معنی داری را قبل و بعد از مطالعه نشان نداد (0/05<P).

    نتیجه گیری

    از آنجاییکه برنامه خودمدیریتی نقش موثری در کاهش HbA1c و دوز انسولین مصرفی دارد، اجرای آن در بیماران دیابت نوع1 با هدف کنترل بهتر قندخون و کاهش نیاز به مصرف انسولین پیشنهاد می گردد.

    کلیدواژگان: خودمدیریتی، دیابت نوع یک، تیم مراقبت سلامت، کودک، نوجوان
  • منیره داودی، بهناز دیندامال، حسین درگاهی، فرزاد فرجی خیاوی* صفحات 1223-1236
    مقدمه و هدف

     یکی از مشکلات رفتاری در بیماران دیابتی شهر اهواز سطح پایین مراجعه بیماران به واحدهای دیابت است. بنابراین این پژوهش با هدف شناسایی موانع و مشوق های مراجعه بیماران دیابتی نو‌ع2 به مراکز بهداشت از طریق مطالعه کیفی انجام شد.

    مواد و روش ها

     پژوهش کیفی حاضر با استفاده از روش تحلیل‌محتوا در سال 1396 در شهر اهواز انجام گرفت. جامعه پژوهش 69 بیمار دیابتی نوع‌2 تحت‌پوشش واحدهای دیابت مراکز بهداشت شهر اهواز بودند.‌جمع‌آوری اطلاعات با استفاده از مصاحبه نیمه‌ساختاریافته انجام شد و تا زمان اشباع داده‌ها ادامه یافت. تمام مصاحبه‌ها به‌صورت دقیق پیاده‌سازی شده و در‌نهایت توسط محققین مورد تحلیل‌محتوا قرار گرفت.

    یافته ها

     موانع و مشوق های مراجعه بیماران دیابتی نوع2 به واحدهای دیابت، هرکدام به 2دسته‌ی فردی و سیستمی تقسیم شدند. موانع فردی شامل ‌2طبقه موانع اقتصادی(3کد) و عوامل کاری و مشغله‌ای(‌1کد) و موانع سیستمی شامل 4 طبقه موانع اطلاع‌رسانی(2کد)، عدم‌وجود امکانات، تجهیزات و تخصص مورد نیاز بیماران(3کد)، محدودیت دسترسی(‌1کد) و صف انتظار طولانی(1کد) بودند. در بخش مشوق های فردی، 1طبقه آگاهی بیماران(1کد) و در بخش مشوق های سیستمی نیز 2 طبقه عوامل مالی(1کد) و آموزش و روابط عمومی خوب(2کد)  شناسایی شدند.

    نتیجه گیری

     بکارگیری آموزش از راه دور و الکترونیک می‌تواند تاحدود زیادی به برطرف ساختن موانع فردی و نیازهای بیماران کمک کند. همچنین در بخش موانع سیستمی، لازمه حل مشکلات مراجعه بیماران، همکاری ارگانهای مختلف با یکدیگر و افزایش هماهنگی بین‌بخشی می‌باشد.

    کلیدواژگان: مطالعه کیفی، دیابت نوع 2، مرکز جامع سلامت
  • ناصر گودرزی*، سرور مشوق، سوزان امامی پور، مژگان سپاه منصور صفحات 1237-1249
    مقدمه و هدف

     کیفیت زندگی در بیماران مبتلا به دیابت اهمیت ویژه ای دارد. هدف پژوهش حاضر، بررسی مدل کیفیت زندگی در بیماران مبتلا به دیابت نوع 2 بر اساس باورهای سلامت و کارآمدی با میانجیگری رفتارهای خودمدیریتی می باشد.

    مواد و روش ها

     روش پژوهش همبستگی و برای تحلیل داده ها از  معادلات ساختاری استفاده شد. جامعه آماری این پژوهش شامل کلیه بیماران مبتلا به دیابت نوع دو مراجعه کننده به کلینیک های دیابت شهرستان آبادان در سال 1398 می باشد. برای انتخاب نمونه ، روش نمونه گیری هدفمند استفاده شد. 254 بیمار مبتلا به دیابت بر اساس معیارهای ورود و خروج انتخاب شدند. ابزارهای پژوهش پرسشنامه خودکارآمدی بیماران دیابتی، پرسشنامه باورهای سلامت ، پرسشنامه رفتارهای خودمدیریتی و پرسشنامه کیفیت زندگی در بیماران مبتلا به دیابت می باشد.

    یافته ها

     نتایج تحلیل مدل اندازه گیری نشان می دهد که ساختار عاملی مقیاس های پژوهش مورد تایید می باشد و نتایج آزمون مدل ساحتاری نشان می دهد که شاخص های برازش در وضعیت مطلوبی قرار دارد. باورهاس سلامت بر کیفیت زندگی بیماران مبتلا به دیابت نوع دو اثر مستقیم معنی داری دارد و خودکارآمدی بر کیفیت زندگی اثرات مستقیم و غیر مستقیمی (با میانجیگری رفتارهای خودمدیریتی)دارد.

    نتیجه گیری

     یافته ها حاکی از اهمیت نقش باورهای سلامت و خودکارآمدی در کیفیت زندگی بیماران مبتلا به دیابت نوع دو می باشد.

    کلیدواژگان: کیفیت زندگی، باورهای سلامت، خودکارآمدی، رفتارهای خودمدیریتی، دیابت نوع 2
  • آزاده حیدری، پروانه اصفهانی*، محمد سارانی، محمدرضا رضایی کهخا صفحات 1250-1259
    مقدمه و هدف

    بیماری دیابت یکی از شایع ترین، مزمن ترین و کشنده ترین بیماری های ناشی از اختلالات متابولیسم است. این بیماری می تواند بر سلامت عمومی و به عبارتی بر کیفیت زندگی بیماران تاثیرات منفی داشته باشد. بنابراین، این مطالعه با هدف تعیین تاثیر آموزش بر کیفیت زندگی بیماران دیابتی شهر زابل در سال 1396 انجام شد.

    مواد و روش ها

    این مطالعه نیمه تجربی طی دو مرحله قبل و بعد بر روی 144 نفر از بیماران مبتلا به دیابت نوع 2 (دو گروه 72 نفره) مراجعه کننده به مرکز دیابت و مراکز بهداشتی و درمانی شهر زابل انجام شد. شرکت کنندگان به دو گروه مداخله و شاهد تقسیم شدند. از روش نمونه گیری تصادفی ساده استفاده شد. ابزار جمع آوری داده ها پرسشنامه محقق ساخته بود. داده های پژوهش با استفاده از نرم افزار SPSS20 و با آزمون های آماری توصیفی و استنباطی مناسب تحلیل شدند.  

    یافته ها

    از بین متغیرهای دموگرافیک در گروه مداخله سن، جنس، تحصیلات، شغل و وضعیت تاهل ارتباط معنی داری با کیفیت زندگی داشت، در حالیکه در گروه شاهد چنین ارتباطاتی وجود نداشت. میانگین امتیاز کیفیت زندگی در قبل و بعد از آموزش در گروه مداخله نشان دهنده تاثیر آموزش بر کیفیت زندگی این بیماران بود(0/05˂P).

    نتیجه گیری

    نتایج مطالعه نشان دهنده اهمیت و نقش آموزش بهداشت در ارتقاء کیفیت زندگی بیماران دیابتی می باشد، بنابراین ضروری است تا آموزش به این بیماران گسترش بیشتری یابد.

    کلیدواژگان: آموزش، کیفیت زندگی، بیمار، دیابت نوع 2
  • خاطره زمانی، گلبهار آخوند زاده*، حمید حجتی صفحات 1260-1269
    مقدمه و هدف

    نوجوانان اغلب با تغییرات قند خون ناشی از شرایط رشدی دست و پنجه نرم می کنند. بخش مهمی از مدیریت دیابت، بهبود خودکارآمدی و افزایش وابستگی به درمان است، با توجه به این که آموزش مبتنی بر رویکردهای نظریه محور به عنوان یکی از اساسی ترین شیوه های درمان و کنترل بیماری ها است و الگوی فرایند موازی توسعه یافته از الگوهای آموزش بهداشت بیماران می باشد ، این پژوهش بر آن است تا تاثیر الگوی توسعه یافته موازی بر خودکارآمدی نوجوانان دیابتی استان گلستان در سال 1398 را بررسی کند.

    مواد و روش ها

    این مطالعه مداخله ای کلاسیک با پیش آزمون و پس آزمون با دو گروه مداخله و کنترل بر روی 50 نوجوان دیابتی استان گلستان با روش نمونه گیری تصادفی ساده در سال1398 انجام گردید. در گروه آزمون براساس الگوی فرایند موازی توسعه یافته محتوی برنامه آموزشی در 5 جلسه 45 تا60 دقیقه به صورت گروهی در گروه های 5-6 نفره برای هفته ای دو بار ارایه شد ابزار تحقیق ،پرسشنامه مشخصات دموگرافیک و خودکارآمدی کودکان و نوجوانانبود. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS نسخه 23 و با کمک آمار توصیفی (جدول، میانگین، انحراف معیار) و آمار استنباطی (تی مستقل، تی زوج، آنوا)  انجام گردید.

    یافته ها

    آزمون آنکوا با حذف اثر پیش آزمون نشان داد آموزش الگوی فرایند موازی توسعه یافته بر خودکار آمدی نوجوانان دیابتی تاثیر دارد (0/01> P  و 0/063= Eta) که پیش بینی می شود 63 درصد تغییرات پس آزمون به دلیل مداخله می باشد.

    نتیجه گیری

    با توجه به یافته ها، آموزش بر اساس الگوی فرایند موازی توسعه یافته و پیگیری بعد از جلسات آموزشی می تواند موجب افزایش خود کارآمدی نوجوانان مبتلا به دیابت شود. لذا از یافته های این پژوهش میتوان جهت آموزش به بیماران دیابتی در کلینیک ها و مراکز درمانی استفاده کرد.

    کلیدواژگان: مدل فرایند موازی توسعه یافته، خودکارآمدی، دیابت
|
  • Esmat Hassanzadeh Ghahdarijani, Fakhri Sabohi*, Maryam Shirazi Pages 1200-1211
    Introduction

    Patients with diabetic foot ulcers are at the risk of limb amputation. One of the most common treatments to prevent limb amputation is the use of dressings or other appropriate treatments. This study was conducted to compare the effect of two methods of vacuum-assisted closure therapy and modern dressing on wound healing in patients with diabetic foot ulcers.

    Materials and Methods

    This descriptive cross-sectional study (n=140) was performed on patients with grade 2 and 3 diabetic foot ulcers referring to selected hospitals affiliated with the Isfahan University of Medical Sciences, Isfahan, Iran, in 2019. The necessary data were collected using a two-part questionnaire of demographic characteristics and wound condition checklist distributed at the baseline and once a week up to 4 weeks. The Wagner ulcer classification system was used to measure the degree of the wound. Different types of new dressings, including foam, hydrocolloid, hydrogel, alginate, and hydrofilm, were used in the present study depending on the patientchr('39')s needs and wound conditions. In this study, vacuum therapy is performed by a vacuum device made in Iran. Finally, the changes in depth, discharge, shape, size, and degree of the wound were compared in the two groups. The collected data were analyzed in SPSS software (version 22) using descriptive and inferential statistics.

    Results

    The results showed that the mean scores of changes in the area, discharge, depth, and degree of the wound were significant in the two groups after the intervention (P-value<0.05). It was also found that it was found that the vacuum-assisted closure therapy method was more effective in wound healing than the new dressing method.

    Conclusion

    The results indicated that both vacuum-assisted closure therapy and modern dressing methods were effective in healing diabetic foot ulcers. However, vacuum therapy-assisted closure therapy could accelerate and improve the healing process of diabetic foot ulcers, compared to the modern dressing method. Patients with diabetes, as a vulnerable group, need educational planning and counseling services regarding treatment and recovery. Since nurses are the main individuals who can provide the required services in the field of planning and caring for a patient with diabetes, they can play a key role in guiding the patient to choose the appropriate treatment for the type of wound at the onset of the treatment process.

    Keywords: Diabetes, Foot ulcer, Vacuum therapy, Modern dressing
  • Hossein Moravej, Sara Abedi, Abdolhossein Ghorbani, Negar Yazdani*, Anis Amirhakimi, Homa Ilkhanipoor Pages 1212-1222
    Introduction

    Since diabetic type1 is a chronic and without definitive treatment disease, one of the main goals of health system is increasing of patients’ self-empowerment to control blood sugar and manage the disease. According to doing rare study in this age group, this study aimed to investigate the effect of team self-management training on blood sugar control in children and adolescents with type1 diabetes.

    Materials and Methods

    In this quasi-experimental study, 32 patients with type1 diabetes aged 6-18 years old were included. Initially, HbA1c was measured and self-management education was delivered by treatment team. Patients were asked to record the cause of increasing and decreasing of blood sugar and its’ level. This program lasted for three months in six sessions. Finally, HbA1c level, fluctuations in blood sugar, frequency of hypoglycemia and hospitalization, and daily insulin dose were compared pre and post of the study. Data were analyzed by SPSS18.

    Results

    The mean age of participants was 12.59±0.5 years. Mean of HbA1c was 10.96±0.40 mg/dl and 9.85±0.35 mg/dl pre and post of the study, respectively that this mean difference was significant(P<0.05). After study, short-acting insulin dose had significantly decreased(P<0.05) and long-acting insulin dose had increased(P<0.05). The frequency of hospitalizations and hypoglycemia showed no significant difference between before and after the study (P>0.05).

    Conclusion

    Since self-management program had an effective role in decreasing of HbA1c and insulin dose, it is suggested to implement it in care programs of type1 diabetic patients in order to better control blood sugar and reduce insulin requirement.

    Keywords: Self-management, Type 1 Diabetes, Health Care Team, Child, Adolescent
  • Monire Davoodi, Behnaz Dindamal, Hosein Dargahi, Farzad Faraji Khiavi* Pages 1223-1236
    Introduction

    One of the behavioral problems among diabetic patients in Ahvaz is found to be their infrequent referral to diabetes units. Therefore, this qualitative research aimed to identify barriers and incentives for patients with type II diabetes referring to healthcare centers.

    Materials and Methods

    The present qualitative content analysis research was conducted in Ahvaz in 2017. The population of this study consisted of 69 patients with type II diabetes referring to diabetes units of healthcare centers in Ahvaz. The necessary data were collected through performing interviews until and was continued until data saturation was achieved. All interviews were transcribed verbatim and finally analyzed by the researchers.

    Results

    The barriers and incentives for type 2 diabetic patients to refer to diabetes units were each divided into two categories of ‌individual and systemic. Individual barriers included two categories of economic barriers (3 codes) and occupation factors ‌(1 ‌code), and systemic barriers consisted of four ‌categories, namely information barriers ‌(2 codes), lack of facilities, equipment, and expertise required by patients (3 ‌codes), access limitations ‌(1 code), and long waiting queues (1 code). Individual incentives included one category of patientschr('39') awareness ‌(1 code) and systematic incentives consisted of 2 categories, namely financial factors ‌(1 ‌code) and proper educational and public relations ‌(2 ‌codes).

    Conclusion

    It seems that the use of e-learning and distance learning can greatly contribute to remove individual barriers and satisfy the patientschr('39') needs. Moreover,‌ in the systemic barriers section, the patientschr('39') referral problems can be solved by the cooperation of different organs with each other and the increase of inter-departmental coordination.

    Keywords: Qualitative study, Type II diabetes, Community health center
  • Nasser Goodarzi*, Sorour Moshavvegh, Sosan Emamipur, Mojgan Sepahmansour Pages 1237-1249
    Introduction

    Quality of life is of special importance in patients with diabetes. This study aimed to investigate the quality of life model in patients with type II diabetes based on health and efficiency beliefs mediated by self-management behaviors.

    Materials and Methods

    This study was conducted based on a correlational design. Moreover, the structural equations were used to analyze the data. The statistical population of this study includeی all patients with type II diabetes referred to diabetes clinics in Abadan in 2018. The samples were selected using a purposeful sampling method, and a total of 254 patients with diabetes were selected based on the inclusion and exclusion criteria. The data were then collected using the Diabetes Patients Self-Efficacy Questionnaire, Health Beliefs Questionnaire, Self-Management Behaviors Questionnaire, and Quality of Life Questionnaire in Diabetic Patients.

    Results

    The results of the analysis of the measurement confirmed the factor structure of the study scales. In addition, the test results of the structural model showed that the fit indices were in a good condition. Health beliefs also have a direct effect on the quality of life of patients with type II diabetes. Moreover, self-efficacy has direct and indirect effects on the quality of life (mediated by self-management behaviors).

    Conclusion

    The findings indicate the importance of the role of health beliefs and self-efficacy in the quality of life of patients with type II diabetes.

    Keywords: Health beliefs, Quality of life, Self-efficacy, Self-management behaviors, Type II diabetes
  • Azadeh Hedari, Parvaneh Isfahani*, Mohammad Sarani, Mohammadreza Rezaei-Kahkha Pages 1250-1259
    Introduction

    Diabetes is one of the most common, chronic, and deadly diseases caused by metabolic disorders. This disease can exert negative impacts on public health, well-being, and patientschr('39') quality of life. Therefore, the present study aimed to assess the effects of education on quality of life of diabetic patients in Zabol in 2018.

    Materials and Methods

    This quasi-experimental study was conducted on 144 patients with type II diabetes (two groups of 72) who were referred to the Diabetes Center and health centers in Zabol.  Participants were selected by simple random sampling method and assigned to two groups of case and control. The research instrument was a researcher-made questionnaire. Data were analyzed using SPSS software (version 20) using descriptive and inferential statistical tests.

    Results

    Among the demographic variables in the case group, age, gender, education level, job, and marital status were significantly correlated  with quality of life, while there was no such relationship in the control group. The mean score of quality of life in the case group before and after training pointed to the effect of education on quality of life in diabetic patients (P˂0.05).

    Conclusion

    The results of the current study were indicative of the importance and role of health education in improving the quality of life of diabetic patients; therefore, the education and training of these patients should be expanded.

    Keywords: Education, Quality of life, Patients, Type II diabetic
  • Khatereh Zamani, Golbahar Akhoundzadeh*, Hamid Hojjati Pages 1260-1269
    Introduction

    Adolescents often struggle with changes in blood sugar levels due to developing conditions. A major part of diabetes management is improving self-efficacy and increasing treatment-dependency. The education provided on theory-based approaches is considered one of the most basic methods of treatment and control of diseases. The extended parallel process model is also regarded as one of the healthcare training models. This study aimed to investigate the effect of the extended parallel process model on the self-efficacy of diabetic adolescents, Golestan Province, Iran, in 2019.

    Materials and Methods

    This classic interventional study with a pretest-posttest control group design was conducted on 50 diabetic adolescents in Golestan Province selected by simple random sampling method in 2019. The intervention group received an educational program based on the extended parallel process model in 5-6-people per group for 5 sessions of 45-60 min twice weekly. The required data were collected using a demographic form and the Self-Efficacy Questionnaire for Children. Data analysis was performed in SPSS software (version 23) using tables and mean scores for descriptive statistics and independent t-test, paired t-test, and ANOVA for inferential statistics.

    Results

    The results of the ANOVA test, by removing the effect of the pretest, showed that teaching the extended parallel process model was effective on the self-efficacy of diabetic adolescents (Eta=0.63, P<0.01) predicting that 63% of posttest changes were attributed to the implementation of the intervention.

    Conclusion

    According to the findings, education based on the extended parallel process model and follow-ups after training sessions could increase the self-efficacy of adolescents with diabetes. Therefore, the findings of this study can be used to educate diabetic patients in clinics and medical centers.

    Keywords: Extended parallel process model, Self-efficacy, Diabetes