فهرست مطالب

پژوهش های جغرافیایی برنامه ریزی شهری - سال هشتم شماره 3 (پاییز 1399)

فصلنامه پژوهش های جغرافیایی برنامه ریزی شهری
سال هشتم شماره 3 (پاییز 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/07/01
  • تعداد عناوین: 10
|
  • مهدی سعیدی، مصطفی بهزادفر*، رضا خیرالدین صفحات 469-488
    تنوع ویژگی های محیطی و فردی زمینه های متفاوتی را برای بعد ادراکی مکان فراهم می کند. ماهیت چندبعدی کیفیت های بنیادی محیطی به گونه ای است که روابط متقابل میان آن ها را در ارتباط با مطلوبیت نمایانگر ادراکی مکان، پیچیده نشان می دهد. ویژگی های بعد ادراکی مکان به عنوان برآیند کمیت ها و کیفیت های گوناگون محیطی تاکنون در مطالعات مختلف به صورت یکپارچه و در ارتباط با کیفیت های بنیادی دیگر بررسی نشده و روابط علت و معلولی پیچیده کیفیت ها در ارتباط با نمایانگر ادراکی مکان مشخص نشده است؛ از این رو سوال پژوهش حاضر این است که نمایانگر ادراکی مکان عمومی تا چه میزان به کمک کیفیت های دیگر تبیین می شود و چگونه می توان هنجارهای آن را ارتقا بخشید. روش پژوهش حاضر بنیادی است و رویکرد روش شناسی آن بر مبنای روش آمیخته (کمی-کیفی) است. جمع آوری داده ها به کمک مصاحبه با متخصصان صورت گرفته و تحلیل داده ها با کاربست نرم افزار Smart-PLS انجام شده است. نتایج به دست آمده نشان می دهد درصد فراوانی (3/94 درصد) از نمایانگر ادراکی مکان عمومی، به کمک کیفیت های فضایی، ریخت شناسی، کارکردی و اجتماعی قابل تبیین و برآورد است. فضا و ریخت افزون بر اثرگذاری مستقیم، به صورت غیرمستقیم و با اثرگذاری بر کیفیت های دیگر بر شرایط نمایانگر ادراکی مکان عمومی نیز تاثیر می گذارند. این دو مقوله با ضریب تا ثیر مستقیم 401/0، 311/0 و اثرگذاری غیرمستقیم 184/0، 612/0 جزء عوامل مهم موثر در این زمینه هستند؛ از این رو می توان گفت، در فرایند مکان سازی باید از سویی اولویت های برنامه ریزی و طراحی ابعاد مختلف مکان، با میزان اثرگذاری آن ها هماهنگ باشد و از سوی دیگر به برهم کنش و روابط غیرمستقیم میان آن ها به منظور افزایش مطلوبیت هنجارهای ادراکی مکان توجه شود.
    کلیدواژگان: کیفیت های بنیادی، محیط های شهری، مکان، ادراک
  • اسماعیل علی اکبری*، سید مهدی موسی کاظمی، مهناز کشاورز، مجید جلالوندی صفحات 489-510

    این مقاله پروژه ها و پردازه های محرک توسعه در محله های منطقه 12 تهران را بازشناسی کرده است. روش پژوهش توصیفی- تحلیلی و جامعه آماری آن 50 نفر خبرگان علمی و اجرایی است که تمام جامعه به عنوان حجم نمونه انتخاب شده است. داده ها به روش اسنادی تهیه شده و با استفاده از روش های سوات، ضرایب رگرسیون و تحلیل واریانس پردازش شده است. یافته ها نشان می دهد محله ها عموما دارای کمبود خدماتی و مسایل کالبدی، اقتصادی و زیست محیطی هستند. نتایج تحلیل سوات نیز حاکی از افزایش میانگین نقاط ضعف و کمبود فرصت هاست. اولویت نخست اقدامات زمینه ساز برای ایجاد انگیزه سرمایه گذاری و مشارکت توسعه دهنده هاست (جریان سازی) که احیای بناهای مخروبه، بدنه سازی بافت، مناسب سازی معابر و ایجاد فضای سبز از پروژه های شاخص آن به شمار می رود. توانمندسازی جامعه محلی (نهادسازی) دیگر محرک اولویت دار توسعه است که باید به کمک پروژه های اشتغال زا، کارآفرین و بازآفرین اقتصادی انجام شود. در چارچوب محرک های توسعه، باید فرایند بازیافت زمین، توسعه مجدد و تغییر کاربری را برای تامین فضاهای فعالیتی و هم زمان توزیع موزون خدمات و فرصت ها به کار گرفت؛ از این رو محله های ارگ، بازار و پامنار، کوثر، قیام، امام زاده یحیی و تختی در اولویت این اقدام قرار دارند.

    کلیدواژگان: توسعه مجدد، محرک توسعه، محله شهری، منطقه 12 تهران
  • سمیه محمودی، محمدرضا جلوخانی نیارکی*، میثم ارگانی صفحات 511-530

    امروزه نقش و اهمیت فضاهای سبز و پارک های شهری در محیط زیست و کیفیت زندگی شهروندان، بر کسی پوشیده نیست. پارک های شهری از امکانات مهم رفاهی هستند که شرایط مناسبی را برای گذران اوقات فراغت شهروندان فراهم می آورند و نقش مهمی را در حفظ سلامت روح و جسم آنان ایفا می کنند. با این حال، در بیشتر شهرهای بزرگ و کوچک، توزیع پارک ها در سطح شهر با عدالت فضایی همراه نبوده است و شهروندان در نواحی یا محله های مختلف، سطح دسترسی یکسانی به پارک ها ندارند. با توجه به تحقق آرمان های شهر عدالت محور و دستیابی به عدالت فضایی در توزیع خدمات عمومی در شهر، ضروری است دسترسی به پارک ها در مکان های مختلف ارزیابی و توجه بیشتری به مکان ها با سطوح دسترسی پایین شود. مطالعه کاربردی حاضر به ارزیابی میزان دسترسی به پارک های شهری، با استفاده از شاخص های مکانی و ابزارهای تحلیلی GIS پرداخته است. شاخص های مورد استفاده در این مطالعه عبارت بودند از: شاخص های پوشش، کمترین فاصله، فاصله میانگین، شاخص مجاورت، روش دومرحله ای حوزه تاثیر شناور و دومرحله ای حوزه تاثیر شناور وزن دار. نتایج حاکی از آن است که به طور میانگین سطح دسترسی بیش از 90 درصد بلوک های منطقه به پارک های کوچک و متوسط در منطقه مورد نظر زیر حد متوسط و تا حد بسیار زیادی مشابه یکدیگر است. همچنین سطح دسترسی به پارک های بزرگ در شرایط مطلوب تری بوده است؛ به نحوی که سطح دسترسی بیش از 40 درصد بلوک های منطقه به این پارک ها بیش ازحد متوسط است. اختلافات جزیی که در نتایج حاصل از روش های مختلف دیده می شود، به تفاوتی که در منطق آن ها وجود دارد، مرتبط است. همچنین در نتایج مربوط به سطح دسترسی به پارک های بزرگ اختلافاتی وجود دارد که محدودیت های روش های پوشش، دومرحله ای حوزه تاثیر شناور و دومرحله ای حوزه تاثیر شناور وزن دار (با ضریب تضعیف فاصله نامناسب) را به خوبی نشان می دهد.

    کلیدواژگان: پارک، دسترسی، عدالت مکانی، شاخص مکانی، منطقه 11 شهر تهران، GIS
  • انیس داوودی، اسماعیل آقائی زاده*، مریم جعفری مهرآبادی صفحات 531-555
    استفاده بیش از حد برنامه ریزان از فضاهای شهری تنها برای تامین نیازهایی مانند مسکن و نیازهای اولیه، شهرها را به فضایی سرد و بی روح تبدیل کرده است. فضای شهری در این مفهوم سرزندگی لازم را ندارد و ساکنان شهرها را به افرادی افسرده تبدیل کرده است؛ از این رو برنامه ریزان سعی کرده اند سرزندگی را حداقل در بخش هایی از شهر ایجاد کنند. در این مسیر افزون بر جنبه فضایی، به جنبه زمانی ایجاد فضاهای سرزنده شهری نیز نگاهی داشته اند که از جمله آن تاکید بر ایجاد و توسعه فضاهای سرزنده شبانه شهری است. شکل گیری فضاهایی این چنین در شهرها، جنبه ای فرایندی دارد. بخش هایی از شهرها نیز به دلایل گوناگونی در ساعات مختلف و حتی در شب از تکاپوی ویژه ای برخوردارند. شناسایی چنین فضاهایی می تواند در توسعه سرزندگی شبانه شهری اهمیت فراوانی داشته باشد. شهر رشت به عنوان بزرگ ترین شهر شمال کشور و شهری شناخته شده در سطح ملی به منزله قطب گردشگری، به همراه ویژگی های فرهنگی مردم می تواند جایگاه مناسبی در این مسیر داشته باشد. براین اساس، هدف این پژوهش شناسایی فضاهای سرزنده شبانه شهر رشت و مطالعه ویژگی های این فضاهاست. در پژوهش توصیفی-تحلیلی حاضر سطح تحلیل در مناطق پنج گانه این شهر بررسی شده است. روش جمع آوری اطلاعات اسنادی و میدانی بوده و برای تحلیل پژوهش از روش میانگین، آزمون ANOVA، تحلیل خوشه ای فضایی چندفاصله ای و بیضی انحراف معیار استفاده شده است. نتایج پژوهش نشان می دهد شهر رشت از نظر فضاهای سرزنده شبانه وضعیت نسبتا نامطلوبی دارد. همچنین از نظر شاخص های سرزندگی شبانه شهری، در بعد اجتماعی و اقتصادی تفاوت معناداری در مناطق پنج گانه این شهر دیده می شود. از سوی دیگر، فضاهای سرزنده شبانه در این شهر به توزیع خوشه ای نزدیک تر هستند.
    کلیدواژگان: سرزندگی شبانه، سرزندگی شهری، شهر رشت
  • عطا غفاری گیلانده*، هما واعظی، پروین دده زاده صفحات 557-575
    پارک ساحلی اردبیل به عنوان یکی از فضاهای عمومی شهر اردبیل قابلیت مناسبی برای ارزیابی هنر شهری دارد. هدف اصلی پژوهش توصیفی-تحلیلی حاضر، واکاوی کیفیت اثرگذاری مولفه های هنر شهری بر ارتقای مردم گرایی پارک ساحلی اردبیل است. برای تجزیه و تحلیل داده ها و اطلاعات از روش پیمایشی (پرسش نامه) و نرم افزارهای تحلیل آماری SPSS و LISREL استفاده شده است. نتایج به دست آمده از تحلیل داده ها و پرسش نامه های تکمیلی نشان می دهد، شاخص نورپردازی با بار عاملی 72/0 در سازه معیار عوامل کالبدی، شاخص المان های تعاملی با بار عاملی 72/0 در سازه معیار عوامل اجتماعی، شاخص آثار تاریخی با بار عاملی 54/0 در سازه معیار عوامل معنایی و شاخص های ایده های خلاقانه و مبلمان شهری با بار عاملی 66/0 در سازه معیار عوامل محیطی بیشترین تاثیر را بر ارتقای مردم گرایی پارک ساحلی اردبیل داشته اند. یافته های پژوهش نشان می دهد، میزان ضریب و شدت هم بستگی میان معیارهای عوامل کالبدی-عوامل اجتماعی با بار عاملی 98/0 بیشتر از سایر معیارها در پارک ساحلی اردبیل است. همچنین به منظور رتبه بندی متغیرهای پژوهش از آزمون فریدمن استفاده شد که نتایج آن نشان دهنده برابرنبودن رتبه میانگین مولفه های هنر شهری موثر بر میزان مردم گرایی محدوده مورد مطالعه است.
    کلیدواژگان: اردبیل، پارک ساحلی، مردم گرایی، مولفه های هنر شهری
  • محمد معتقد، حسن سجاد زاده* صفحات 577-596

    زمانی ادراک و خوانش فضاهای شهری می تواند ارتقا یابد که مسایل شهری براساس دیدگاه ها و مشارکت کاربران بنا گذاشته شود. از آنجا که دیدگاه های مختلفی برای ارتقای سیما و منظر پیاده راه های شهری وجود دارد، سنجش و ارزیابی کیفیت منظر این پیاده راه ها از دیدگاه کاربران اهمیت خاصی دارد. پیاده راه بوعلی شهر همدان، اولین تجربه پیاده راه سازی در این شهر است. شواهد نشان دهنده ارتباط خوب و رضایت مندی کاربران از روند پیاده سازی در این خیابان است. هدف این پژوهش، خوانش منظر خیابان بوعلی شهر همدان بعد از تبدیل آن به پیاده راه شهری از منظر شهروندان است. شاخص ها و معیارهای مورد سنجش در ارتباط با خوانش مکان شامل مولفه های فعالیتی-اجتماعی، زیبایی شناختی-ادراکی و هویتی-معنایی است. به کمک فرمول کوکران، 360 نمونه آماری با توجه به جامعه آماری درنظر گرفته شده است. برای بررسی سطح معناداری مولفه های سه گانه و معیارهای آن ها، از آزمون t و تحلیل عاملی و استفاده شده است. همچنین از آزمون های مقایسه ای و ضریب ماتریس های هم بستگی برای بررسی ارتباط میان اجزای متغیرها بهره گرفته شده است. نتایج پژوهش نشان دهنده رابطه مستقیم عوامل فعالیتی، اجتماعی و زیبایی شناختی با خوانش پیاده راه های شهری است. برگزاری مراسم های آیینی مختلف و حضورپذیری اقشار گوناگون، در حوزه مولفه فعالیتی-اجتماعی است. از سوی دیگر، تنوع فضایی عناصر محیطی و همچنین نقش بافت و نوع مصالح در حوزه مولفه زیبایی شناختی و عنصر و جداره های آشنا و باهویت و خاطره انگیزی رویدادها در فضا در مولفه هویت-معنایی بیشترین اولویت را از سایر معیارها در بازخوانی کیفیت منظر پیاده راه های شهری از دیدگاه شهروندان دارد.

    کلیدواژگان: پیاده راه بوعلی همدان، پیاده راه های شهری، زیبایی شناختی، کیفیت منظر شهری، هویت
  • سید اسحاق جلالیان* صفحات 597-612

    امنیت یکی از نیازهای اساسی انسان است. در این میان، احساس امنیت در فضاهای عمومی سبب سرزندگی و پویایی فضا می شود و حضور فعال شهروندان را به دنبال دارد؛ بنابراین شناسایی شاخص ها و عوامل کلیدی فضاهای سبز شهری و تاثیر آن بر احساس امنیت شهروندان امری ضروری است؛ از این رو هدف پژوهش توصیفی-تحلیلی حاضر تاثیر ساختار کالبدی بوستان پلیس بر احساس امنیت اجتماعی در فضاهای سبز شهری شهر تهران است. جامعه آماری همه استفاده کنندگان از بوستان پلیس است. حجم نمونه نیز 200 نفر هستند در دوره زمانی بهار و تابستان 1398 از فضای این بوستان استفاده کرده اند. داده ها با استفاده از پرسشنامه محقق ساخته گردآوری شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها نیز از نرم افزار SPSS استفاده شد. نتایج این پژوهش نشان می دهد، شاخص های کالبدی در پارک پلیس نامطلوب و میزان احساس امنیت شهروندان کم است. همچنین میان ساختار کالبدی و احساس امنیت رابطه آماری معنادار و مستقیمی مشاهده می شود. متغیرهای فیزیکی (کالبدی)، متغیر فعالیت و شاخص کیفیت بصری، تاثیر مستقیمی بر احساس امنیت اجتماعی دارند. در این میان، متغیر کالبدی با ضریب 87/0 =B و کیفیت بصری با ضریب 215/0 =B، تاثیر مستقیم فزاینده ای دارند. متغیر فعالیت با ضریب 156/0 -=B نیز تاثیر مستقیم کاهنده ای دارد.

    کلیدواژگان: امنیت محیطی، بوستان پلیس، شهر تهران، فضاهای سبز شهری
  • وحید محمدنژاد آروق* صفحات 613-630
    استفاده از روش های مناسب و تصاویر ماهواره ای به روز در مطالعات مختلف، به ویژه مطالعات شهری می تواند در تولید نقشه های شهری تاثیر بسیاری داشته باشد. یکی از این داده های مهم، نقشه مربوط به حدود اراضی شهری است که با استفاده از روش های مختلف قابل استخراج است. هدف پژوهش حاضر استخراج اراضی شهری تعدادی از شهرهای ایران به کمک تصاویر ماهواره ای سنتینل 1 (SAR) و سنتینل 2 بر پایه سامانه گوگل ارث انجین (GEE) است؛ بدین منظور تصاویر راداری سنتینل 1 و اپتیکی سنتینل 2 به صورت سری زمانی از اول ژانویه 2017 تا اول ژانویه 2020 برای 20 شهر ایران انتخاب و وارد محیط گوگل ارث انجین شدند. سپس در محیط این سامانه، ابتدا میانگین و انحراف از معیار تصاویر سری زمانی راداری تهیه و با اعمال آستانه، اراضی بالقوه شهری استخراج شد. پوشش گیاهی حداکثر، پهنه های آبی و مناطق پرشیب و کوهستانی نیز به کمک تصاویر سنتینل 2 و مدل های رقومی ارتفاعی استخراج شدند. با اعمال آستانه نیز تصاویر ماسک ایجاد شدند. درنهایت با اعمال این تصاویر روی نقشه اراضی بالقوه شهری، نقشه اراضی هدف ایجاد و با اعمال فیلتر 3×3 برای حذف پیکسل های منفرد و اشتباه، نقشه نهایی اراضی شهری استخراج شد. به منظور بررسی صحت نقشه ها از ضریب کاپا، صحت کلی، صحت کاربر و صحت تولیدکننده استفاده شد. نتایج نشان می دهد، میانگین ضریب کاپا برای 20 شهر، 16/86 درصد است که بیشترین آن به شهر رشت و کمترین آن به کرمان مربوط است. همچنین شهرهای واقع در مناطق خشک و نیمه خشک، صحت کمتری دارند. همچنین مشخص شد سامانه GEE قادر است حجم زیادی از داده ها را در زمان بسیار اندک با دقت بالا پردازش کند.
    کلیدواژگان: ایران، تصاویر راداری (SAR)، سامانه گوگل ارث انجین، سنتینل 2، نقشه اراضی شهری
  • حجت الله رحیمی*، اکرم کریمخانی، انیسه حاتمی صفحات 631-650

    نظریه و روش چیدمان فضا یکی از نظریه های مرتبط با رویکرد موضعی است که در فرایند توسعه رویکردهای رفتاری و موضعی به مسایل شهری، به منظور تحلیل مناسبات میان پیکربندی فضا و شیوه های ادراک این پیکربندی ها از سوی مردم ارایه شده است. برای این منظور نیز از شاخص های فضایی مانند اتصال، هم پیوندی، میانگین عمق و کنترل استفاده شده است. پژوهش حاضر با استفاده از این نظریه و همچنین روش های آماری، مانند رگرسیون جغرافیایی موزون و رگرسیون چندمتغیره، میزان اثرگذاری عناصر فضایی شهر را بر ادراک امنیت محیطی ساکنان بافت تاریخی شهر یزد ارزیابی و تبیین کرده است. نتایج پژوهش نشان می دهد ادراک امنیت محیطی مشاهده شده ساکنان بافت پایین تر از حد مدنظر است و این تفاوت به لحاظ آماری معنادار به شمار می آید. افزون بر این، نتایج نشان می دهد شاخص های چیدمان فضا می توانند براساس روش رگرسیون جغرافیایی موزون 36 درصد و براساس روش رگرسیون چندمتغیره معمولی 51 درصد واریانس تغییر در ادراک امنیت محیطی را تبیین کنند. مقدار B در معادله رگرسیون چندمتغیره نشان می دهد شاخص هم پیوندی کلی بیشترین تاثیر را بر امنیت روان شناختی ساکنان دارد؛ به بیان دیگر براساس نظریه چیدمان فضا، هرچه میزان پیوستگی یک خیابان در کل شبکه ارتباطی شهر افزایش یابد، امنیت روان شناختی بهتری از سوی ساکنان بافت تاریخی شهر یزد گزارش می شود.

    کلیدواژگان: امنیت محیطی، بافت تاریخی شهر یزد، پیکربندی فضایی، چیدمان فضا
  • صابر محمدپور*، سامان ابی زاده، فرنگیس علیزاده صفحات 651-669

    در سال های اخیر، تغییرات کاربری زمین در شهرهای مختلف ایران، موجب به وجودآمدن مشکلاتی مانند افزایش دمای سطح زمین، آلودگی محیط زیست، کاهش اراضی کشاورزی و غیره شده است. افزایش روزافزون جمعیت شهرنشین در شهر لاهیجان در چند دهه اخیر، موجب تغییرات کاربری زمین شده است؛ از این رو سنجش وضعیت این تغییرات در دهه های اخیر و پیش بینی تغییرات آتی ضرورت پژوهش حاضر است. با استفاده از فناوری سنجش ازدور می توان میزان تغییرات کاربری زمین را بررسی کرد. در این پژوهش تصاویر سنجش از راه دور، در سال های 1999، 2008 و 2018 تهیه شده است. به منظور طبقه بندی تصاویر سنجش از راه دور از روش خوشه بندی در نرم افزار GIS استفاده شد. سرانجام نیز پیش بینی تغییرات کاربری اراضی در سال 2028، با استفاده از مدل زنجیره مارکوف در نرم افزار TerrSet صورت گرفت. نتایج نشان می دهد مساحت پوشش گیاهی از سال 1999 تا سال 2008 به میزان 88/9 درصد و در بازه سال های 2008 تا 2018 به میزان 62/7 درصد کاهش یافته است. درمقابل محیط انسان ساخت در مقایسه با محیط طبیعی افزایش یافته است. نتایج مقایسه مساحت کاربری پوشش گیاهی و مناطق انسان ساخت در پیش بینی مارکوف برای سال 2028، نشان دهنده افزایش قابل توجه محیط انسان ساخت به محیط طبیعی با پوشش گیاهی است. پیش بینی صورت گرفته نیز نشان می دهد، مساحت محیط طبیعی در شهر لاهیجان در سال 2028، به میزان 31/35 درصد در مقایسه با سال 2018 کاهش خواهد یافت. در مقابل محیط انسان ساخت افزایش چشم گیری یافته است و 85/93 درصد از کل مساحت شهر لاهیجان را به خود اختصاص خواهد داد. برای کاهش این روند می توان سیاست های متفاوتی از قبیل نظارت بر ساخت وسازهای بی رویه و حمایت از مالکان دارای زمین های کشاورزی را درپیش گرفت.

    کلیدواژگان: تغییرات کاربری زمین، رشد شهری، شهر لاهیجان، مدل زنجیره مارکوف
|
  • Mehdi Saidi, Mostafa Behzadfar *, Reza Kheyroddin Pages 469-488
    The diversity of environmental and individual properties provides different grounds for place perceptual feature conditions. As the result of various environmental qualities and quantities, place perceptual feature has not been investigated in different studies integrated and related to other fundamental qualities yet and the complicated causal relations among qualities of place perceptual feature have not been still specified. Due to this, the question of the current study is to what extent the public place perceptual feature is explained by other qualities and how its norms can be promoted. The methodology is fundamental in terms of goal and its approach is based on mixed method (quantitative-qualitative). To collect data, the method of interviewing specialists has been used and data analysis has been conducted using Smart-PLS software. The obtained results show that a noticeable percentage of public place perceptual feature (94.3%) can be explained and estimated by spatial, morphological, social and functional qualities. In addition to direct effectiveness, the space and morphology affect the conditions of public place perceptual feature indirectly through their effectiveness on other qualities. Having a direct impact factor of 0.401, 0.311 and indirect effectiveness of 0.184, 0.612, space, and morphology are of the effective important factors in this field. Therefore, in the process of making the place, the priority of planning and designing different dimensions of the place is necessary to be the rate of their effectiveness, and additionally their interaction and indirect relations shall be also noticed to increase the responsiveness of place perceptual qualities.
    Keywords: Fundamental Qualities, urban environments, place, perception
  • Esmaeil Aliakbari *, Seyed mehdi Mosakazemi, Mahnaz Keshavarz, Majid Jalalvandi Pages 489-510

    This article has identified development Catalyst projects and processes in the district 12 of Tehran neighborhoods. The research method was descriptive-analytical and the statistical population was 50 scientific and executive experts. The whole community has been selected as the sample volume. The data were prepared by documentary method and processed using SWOT methods, regression coefficients, and Analysis of Variance (ANOVA). The findings depicted that neighborhoods have generally been short of service and physical, economical, and environmental issues. The results of the SWOT analysis also indicate an increase in the average weakness and lack of opportunities. The first priority is to take steps to motivate investment and the participation of developers (mainstreaming), which reconstruction of dilapidated buildings, development of urban context, convenience of passages, and creation of green space are among its dominant projects. Empowering the local community (institutionalization) is another priority of development that must be achieved through employment-generating, entrepreneur, and economic reconstruction projects. Within the framework of development incentives, the process of land recycling, redevelopment, and user change should be applied to provide active spaces and at the same time harmonious distribution of services and opportunities. The neighborhoods of Arg, Bazaar and Pamenar, Kowsar, Qayam, Imamzadeh Yahya, and Takhti are among the priorities of this action.

    Keywords: Development Catalyst, Redevelopment, Urban Neighborhood, District 12 of Tehran
  • Somaye Mahmoudi, Mohammadreza Jelokhani *, Maysam Argani Pages 511-530

    The green spaces and urban parks play a critical role to improve the quality of life of citizens. Urban parks are important welfare facilities that provide good conditions for the leisure of citizens and play an important role in maintaining the physical and mental health. However, in most large and small cities, the distribution of parks in the city is accompanied by spatial disparity, and citizens in different districts do not have the same level of accessibility to parks. In order to meet the principles of the justice-based city and spatial justice in the distribution of public services, it is necessary to evaluate the accessibility to parks in different locations and pay more attention to the places with low accessibility levels. This study evaluates the accessibility to urban parks in the district 11 of Tehran using a set of spatial indices and GIS-based analytical tools. Indicators used in this study are Covering, Minimum distance, Average distance, Proximity, Two step floating catchment area and Gravity-based two step floating catchment area. The results of different methods indicate that the level of accessibility to small and medium parks in the study area are below the average level and similar to each other. The slight differences in the results are related to the differences in the assumptions and logics of methods. There were also differences on the level of accessibility to the large parks, which clearly revealed the limitations of Coverage, 2SFCA and GB2SFCA )with inappropriate distance decay coefficient( methods.

    Keywords: spatial justice, Accessibility, GIS, Public park, Spatial indicator
  • Anis Davoodi, Esmaeil Aghaeizadeh *, Maryam Jafari Mehrabadi Pages 531-555
    Planners' extravagance in the use of the urban spaces, merely to meet the needs such as housing and the basic needs has sometimes transformed cities into lifeless spaces.The urban space in this sense does not have the necessary vitality and has made the city dwellers depressed, so the planners have tried to create the vitality and happiness at least in some parts of the cities. In addition to the spatial aspect, they have also considered the time aspect of the creation of the lively urban spaces including the emphasis on the creation and development of the urban lively night spaces.The city of Rasht as the largest city in the north of Iran, a nationally known city as a tourism hub, and also due to the cultural characteristics of the people, can have an appropriate position in this direction.Accordingly the purpose of this study was to identify the urban night lively spaces of Rasht and then studying their characteristics. It was a descriptive-analytical research and the level of analysis was the five districts of the city of Rasht. Documentation and field data collection method were used. To analyze the data, the mean ANOVA test, the multi-distance spatial cluster analysis and the standard deviational ellipse were used. The results show that the Rasht city has a relatively unfavorable condition in terms of lively nightlife, Also there is a significant difference in socio-economic dimension in 5 regions of Rasht. In addition, the lively nightlife in this city is closer to the cluster distribution.
    Keywords: Urban Vitality, Nightlife Vitality, The City of Rasht
  • Ata Ghafari Gilandeh *, Homa Vaezi, Parvin Dadazadeh Pages 557-575
    Ardabil Saheli Park can be evaluated and analyzed as components of urban art. This research seeks to answer two questions. The main purpose of the present study is to investigate the quality of the impact of urban art components on promoting the popularity of Ardabil Saheli Park. The results of data analysis and supplementary questionnaires by space users show that factor loadings index (0.72) in physical factor criterion construct, factor leading index (0.72) in factor structure benchmark, factor loadings (0.54) in semantic factor constructs, and creative ideas and factor loadings in urban furniture (0.66) in environmental factor criterion had the greatest impact on park attendance. The results also show that the coefficient and severity of correlation between physical and social factors with factor loadings (0.98) is higher than other criteria in Ardebil Saheli Park.Also, in order to rank the research variables, Friedman test was used, the results of which show the inequality of mean rank of the components of urban art in the study area.
    Keywords: Elements of Urban Art, populism, Saheli Park, Ardabil
  • Mohammad Motaghed, Hassan Sajjadzadeh * Pages 577-596

    it is important to evaluate and evaluate the quality of urban pavements from the perspective of users. The purpose of study is read the landscape of Bou Ali Street of Hamedan after turning it into a pedestrian street from the perspective of citizens. Indicators and criteria related to the degree of attachment to the place include: the activity-social component, the aesthetic component and the identity-semantic component. Through Cochran formula, 360 statistical samples are considered according to the statistical population. T-test, factor analysis and factor analysis were used to examine the significance level of the three components and their criteria. Comparative tests and correlation coefficients were also used to examine the relationship between components of the research variables. The research results show that urban pedestrian landscape reading priorities from the viewpoint of citizens on Bou Ali street after turning it into urban pedestrian, indicate a direct relationship between activity, social and aesthetic factors, and identity-semantic factors in low priorities. Terry is located. Organizing various religious ceremonies and ceremonies as well as the presence of different classes in the field of socio-economic component. On the one hand, the spatial diversity of environmental elements, as well as the role of texture and type of materials in the field of aesthetic component, as well as the familiar elements and walls of events in space in the identity-semantic component have the highest priority over other criteria in landscape quality reflection. The pedestrian road in the city of Hamedan is from the citizens' point of view.

    Keywords: Urban Walkways, urban landscape quality, Aesthetic, Identity, Bu Ali Walkway in Hamedan
  • Eshagh Jalaliyan * Pages 597-612

    ecurity is one of the basic human needs. Meanwhile, the feeling of security in public spaces makes the space lively and dynamic and leads to the active presence of citizens. Therefore, it is necessary to identify the characteristics and factors of urban green space factors and its effect on citizens' sense of security. Therefore, the aim of this study was to investigate the effect of physical structure of police park on the feeling of social security in urban green spaces of Tehran. The research method is descriptive-analytical. The statistical population in the study is all users of the police park. The sample size of 200 people who used the space of this park in the spring and summer of 1398 was collected using a researcher-made questionnaire. SPSS software was used to analyze the data. The results of this study show that in the police park, the physical indicators in the police park are undesirable and the level of security of the citizens is low. There is also a significant statistical relationship between physical structure and sense of security. Physical (physical) variables, activity variables, and visual visual personality traits have a direct effect on the sense of social security. The activity variable with a factor of 0.156 - = B has a direct reduced effect. Environmental security, urban green spaces, police park, Tehran Environmental security, urban urban

    Keywords: environmental security, Urban green spaces, police park, Tehran
  • Vahid Mohammadnejad * Pages 613-630
    The use of appropriate methods and up-to-date satellite images in various studies, especially urban studies, can play a major role in the production of urban maps. One of these important data is the map of urban lands that can be extracted using various methods. The aim of this paper is to extract urban lands of a number of Iranian cities using Sentinel 1 SAR satellite images and Sentinel 2 based on Google Earth Engine GEE. For this purpose, Sentinel 1 SAR and Optical Sentinel 2 images were selected as time series from 2017.01.01 to 2020.01.01 for 20 cities in Iran. time series Images entered to the Google Earth engine environment, and then the mean and standard deviation of radar images were prepared and by applying the threshold, potential urban lands were extracted. NDVImax, NDWImean and slope and mountainous areas were also extracted using Sentinel 2 images and DEM, and mask images were created by applying thresholds. Finally, by applying these images to the map of potential urban lands, the target urban land map was created and by applying a 3 * 3 filter to remove individual and false pixels, the final map of urban lands was extracted. The results show that the average Kappa coefficient for 20 cities is 86.16%. Also, cities in arid and semi-arid regions are less accurate. The results of this study show that the GEE system is able to process large amounts of data in a very short time with high accuracy.
    Keywords: Urban land map, Sentinel 2, SAR image, Google Earth Engine, Iran
  • Hojatollah Rahimi *, Akram Karimkhani, Aniseh Hatami Pages 631-650

    The interest in the situational approach have increased in social sciences and urban planning since 1970s to explain people’s environmental safety perception and criminal behaviour. Space syntax theory as one of the main theories within the field of the situational approach is based on the assumption that high level of accessibility makes an urban space safer from crime. According to space syntax theory, strangers’ direct interface with inhabitants results in creating a safe neighbourhood. The present article aims to investigate the way in which spatial configuration of the historical area of Yazd city influences residents’ environmental safety perception living in the area to test the assumption of the theory of space syntax. To achieve its goal, the article has taken three main steps respectively as follow: First, residents’ safety perception was evaluated by closed questionnaire and statistical tests. In the next step, the spatial configuration of the area was analyzed by space syntax theory. Finally, the role of spatial configuration in the environmental safety perception was analyzed by geographically weighted regression and multivariate regression. According to geographically weighted regression, the spatial configuration of the historical area of Yazd city explains 36% of variance in environmental safety perception in the area. In addition, multivariate regression explains 51% variance of the dependent variable. Our findings confirm the assumption of the theory of space syntax according to which safe urban spaces are the production of accessibility, integration and publicization of space.

    Keywords: spatial configuration, environmental safety perception, space syntax, Historical area of Yazd city
  • Saber Mohammadpour *, Saman Abizade, Farangis Alizade Pages 651-669

    In recent years, land use changes in different cities of Iran have caused problems such as rising earth temperatures, environmental pollution, declining agricultural lands, and so on. The increasing population of urban dwellers in Lahijan in recent decades has caused land use changes, and assessment of these changes in recent decades and predicting future changes is a necessity of the present study. By using remote sensing technology, the extent of land use changes can be examined. In this study, satellite images of Lahijan city from USGS site by using Landsat 5-TM satellite in May 1999, 2008 and Landsat 8-OLI satellite in May 2018, at intervals of about 10 years, have been prepared. Classification of satellite images has been done by using clustering method in GIS software. Then, the raster images are converted to vector images to calculate the cluster’s area. Finally, the forecast for land use changes in 2028 was done using the Markov chain model in TerrSet software. The comparison of the area of land cover and built environment areas in Markov's forecast for 2028 shows a significant increase in built environment compared to natural environment with land cover. The forecast shows that the area of built environment in Lahijan in 2028 is 1329 hectares and the area of land cover is 87 hectares.

    Keywords: land use changes, Urban Growth, Markov Chain Model, Lahijan CITY