فهرست مطالب

نشریه مدیریت اطلاعات سلامت
سال هفدهم شماره 5 (پیاپی 75، آذر و دی 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/11/08
  • تعداد عناوین: 8
|
  • محمدحسین رونقی صفحات 203-208
    مقدمه

    زنجیره بلوک به عنوان دفتر کل تغییرناپذیر و توزیع شده، شفافیت می‌دهد و حریم شخصی کاربر را ایجاد می‌کند. با توجه به قابلیت‌های زنجیره بلوک، پیاده‌سازی هر یک از کاربردهای این فن‌آوری، نیازمند برنامه‌ریزی و مدیریت هزینه است. بنابراین، پژوهش حاضر با هدف شناسایی و رتبه‌بندی کاربردهای فن‌آوری زنجیره بلوک در بخش سلامت صورت گرفت.

    روش بررسی

    این مطالعه از نوع توصیفی بود و در زمستان سال 1398 انجام شد. در فاز اول، کاربردهای زنجیره بلوک در حوزه سلامت بر اساس روش تحلیل محتوا با استفاده از منابع کتابخانه‌ای شناسایی گردید. در مرحله بعد، بر اساس نظر خبرگان تحقیق که شامل 17 نفر بودند، کاربردهای فن‌آوری با استفاده از روش SWARA (Stepwise Weight Assessment Ratio Analysis) فازی اولویت‌بندی شد.

    یافته‌ها:

     پرونده سلامت الکترونیکی (43/0)، قراردادهای هوشمند (21/0)، بستر اینترنت اشیا (15/0)، امنیت اطلاعات و حریم خصوصی (08/0)، مدیریت اداری (06/0) و رای‌گیری الکترونیکی (04/0) بیشترین اهمیت را در بین کاربردهای فن‌آوری زنجیره بلوک در حوزه سلامت داشتند.

    نتیجه‌گیری

    فن‌آوری زنجیره بلوک کاربردهای مهمی در حوزه سلامت مانند پرونده‌های سلامت الکترونیکی و قراردادهای هوشمند دارد. بنابراین، سیاست‌گذاران سیستم سلامت باید زیرساخت‌هایی را برای استقرار زنجیره بلوک بین سازمان‌‌های پزشکی و بهداشتی فراهم کنند. نتایج پژوهش حاضر به انجام مطالعات در حوزه زنجیره بلوک کمک می‌کند و ادبیات مربوط به کاربرد زنجیره بلوک در حوزه سلامت را غنی می‌نماید.

    کلیدواژگان: پرونده های سلامت الکترونیک، قراردادها، اینترنت اشیا
  • رضا دهنویه، حسین صابری، سمیه نوری حکمت، فرشید برخورداری*، سعید نوروزی، محمد مرادی صفحات 209-215
    مقدمه

     وقوع خطای بالینی از طرف کادر درمانی می‌تواند ایمنی بیماران را به خطر اندازد. در این ‌بین، پرستاران هم به‌ عنوان یکی از عوامل اصلی بروز و پیدایش خطاها و هم به‌ عنوان مانع در مقابل خطاها نقش مهمی دارند و گاهی با موانعی برای گزارش‌دهی خطا مواجه هستند. پژوهش حاضر با هدف شناسایی این موانع و ارایه راهکارهای اصلاحی انجام شد.

    روش بررسی

     این مطالعه از نوع کمی- کیفی بود که در دو مرحله انجام گردید. در مرحله اول، پرسش‌نامه محقق ساخته توسط 214 نفر از پرستاران شاغل در بیمارستان‌های آموزشی شهر کرمان تکمیل شد. در مرحله دوم، جهت ارایه راهکار مناسبی به منظور افزایش گزارش‌دهی توسط 23 نفر از متخصصان، از روش بحث گروهی متمرکز استفاده گردید و سپس داده‌ها به روش تحلیل چهارچوبی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته‌ها: 

    در مرحله اول، ترس از پیگیری و مجازات کیفری به ‌عنوان مهم‌ترین مانع گزارش‌دهی شناسایی شد. در مرحله کیفی، سه محور اصلی «آموزشی، فرهنگی و سازمانی» و 15 محور فرعی «تغییر نگرش، انگیزه، فرهنگ شغلی، مذهب، باور مسوولان، سیستم پاداش مناسب، استفاده از نرم‌افزار، برنامه‌ریزی، حفظ حرمت، محیط، آموزش‌های عمومی و رسانه، بهره‌گیری از فضای مجازی، ارایه الگو، تبلیغات، مهارت‌های ارتباطی مسوولان» استخراج گردید.

    نتیجه‌گیری:

     با توجه به موانع و موضوعات مطرح‌ شده بر سر راه گزارش‌دهی خطاهای بالینی، به نظر می‌رسد بیمارستان‌ها به کمک راهکارهای فرهنگی، آموزشی و ساختاری ارایه ‌شده در تحقیق حاضر، توانایی برطرف نمودن موانع موجود بر سر راه گزارش‌دهی خطاهای بالینی را دارند. با انجام این کار و افزایش گزارش‌دهی خطا، بیمارستان‌ها می‌توانند کیفیت خدمات سلامتی را از طریق کاهش خطاهای افراد بالا ببرند.

    کلیدواژگان: گزارش ها، خطاهای بالینی، پرستاران
  • مرضیه عزیزی مبصر، رضا رضایتمند، فرزانه محمدی صفحات 216-220
    مقدمه

     امروزه برآورد کارایی مخارج سلامت و شناسایی عوامل مرتبط با آن به دلیل افزایش این مخارج در جهان، از اهمیت زیادی برخوردار است و مورد توجه سیاست‌گذاران بخش سلامت می‌باشد. پژوهش حاضر با هدف تعیین عوامل موثر بر کارایی مخارج سلامت دولت انجام شد.

    روش بررسی

     این مطالعه از نوع توصیفی- تحلیلی بود و با استفاده از داده‌های بانک جهانی طی سال‌های 1995 تا 2014 در کشورهای منتخب (شامل کشور ایران) انجام گردید. در مرحله اول، کشورهای منتخب بر حسب شاخص توسعه انسانی HDI (Human Development Index) به چهار گروه کشورهای با HDI خیلی بالا، بالا، متوسط و پایین تفکیک و پس‌ از آن نمرات کارایی کشورها با به ‌کارگیری روش تحلیل پوششی داده‌ها DEA (Data envelopment analysis) محاسبه گردید. در مرحله دوم، مدل پانل Tobit جهت شناسایی عوامل موثر بر کارایی مخارج سلامت دولت برآورد شد.

    یافته‌ها: 

    میانگین کارایی فنی برای کشورهای با HDI خیلی بالا، بالا، متوسط و پایین به ترتیب 63/0، 52/0، 28/0 و 48/0 به دست آمد. ارتباط مثبت و معنی‌داری بین پرداخت از جیب OOP (Out-of-Pocket) و کارایی مخارج سلامت دولت در کشورهای با HDI خیلی بالا، بالا و متوسط وجود داشت. سایر متغیرها در کشورهای با HDI خیلی بالا و بالا معنی‌دار نبود. ارتباط منفی و معنی‌داری بین متغیر تعداد تخت بیمارستانی و کارایی مخارج سلامت در کشورهای با HDI متوسط مشاهده گردید. در کشورهای با HDI پایین نیز هیچ ‌یک از متغیرها با کارایی مخارج سلامت دولت ارتباط نداشت.

    نتیجه‌گیری: 

    پرداخت از جیب در کشورهای با HDI خیلی بالا و بالا نقش بیشتری در کنترل هزینه‌های غیر ضروری دارد. این امر می‌تواند به بسته خدمتی که در آن کشورها موجود است نیز مربوط باشد؛ یعنی بسته خدمتی که در این کشورها تحت پوشش بیمه است و بیمار بابت آن هزینه‌ای پرداخت نمی‌کند، خدمات ضروری مورد نیاز بیمار را پوشش می‌دهد و خدماتی که در این بسته قرار ندارند و بیمار باید برای آن‌ها پول پرداخت کند، خدمات کمتر ضروری هستند.

    کلیدواژگان: کارایی، مخارج سلامت، شاخص توسعه انسانی
  • یاسمین برومندزاد، مهدیه زحمتکش سردوراهی*، محمد سیادتان، آرام آردیان صفحات 221-226
    مقدمه

     سلامتی بزرگ‌ترین سرمایه هر فرد به شمار می‌رود و انتخاب یک مقصد که قرار است سلامت فرد را بهبود بخشد، فرایندی مهم و نیازمند بررسی عوامل گوناگون می‌باشد. به همین منظور، هدف از انجام پژوهش حاضر، شناسایی و رتبه‌بندی عوامل مرتبط با توسعه گردشگری سلامت بود.

    روش‌ها: 

    در این مطالعه توصیفی- پیمایشی، 25 نفر از گردشگران سلامت که به استان یزد سفر کرده بودند، به صورت غیر تصادفی انتخاب شدند و مورد مصاحبه قرار گرفتند. داده‌ها و سناریوها با استفاده از تکنیک‌ نگاشت‌شناختی فازی، تحلیل و مدل تحقیق با استفاده از تحلیل شبکه‌های اجتماعی طراحی گردید.

    یافته‌ها: 

    عوامل متعددی در راستای توسعه گردشگری سلامت دخیل می‌باشند که از میان آن‌ها «منابع مالی، امنیت، سیستم بازاریابی و اطلاع‌رسانی» به ترتیب بیشترین اهمیت را داشتند؛ چرا که از مرکزیت بیشتری برخوردار بودند.

    نتیجه‌گیری: 

    با انجام استراتژی‌های افزایش کسب سهم بازار نسبت به رقبا، کاهش هزینه‌های درمان، تسهیل شرایط اخذ ویزای درمان در حداقل زمان ممکن، کاهش ایران‌هراسی و افزایش امنیت از طریق وسایل ارتباط جمعی، رسانه‌ها و بازاریابی، می‌توان موجب افزایش تعداد گردشگران شد.

    کلیدواژگان: گردشگری سلامت، نگاشت شناختی فازی، ایران
  • محمدرضا حاجی قاسمی*، مهدیه اژدری، اعظم هاشمی، علیرضا جناب زاده صفحات 227-233
    مقدمه

     درمان تومور Wilms به عنوان شایع‌ترین تومور بدخیم کلیه در سنین کودکی، بار اقتصادی بالایی بر جامعه تحمیل می‌کند. از این‌رو، هدف از انجام پژوهش حاضر، محاسبه بهای تمام‌ شده فرایند درمان تومور Wilms کودکان با استفاده از مدل بهایابی بر مبنای فعالیت زمان‌گرا TDABC (Time-Driven Activity-based Costing) بود.

    روش بررسی

     این مطالعه با روش توصیفی به پیاده‌سازی مدل TDABC در فرایند درمان تمامی 10 بیمار مبتلا به تومور Wilms بیمارستان شهید صدوقی در سال 1395 پرداخت. ابتدا فرایند درمان و فعالیت‌های پیرامون آن از طریق مصاحبه‌‌های نیمه‌ ساختار یافته شناسایی و سپس بهای تمام‌ شده فرایند درمان محاسبه گردید.

    یافته‌ها: 

    بهای تمام‌ شده فرایند درمان معادل 420512183 ریال بود که 4/50 درصد از این مقدار به حقوق و دستمزد پرسنل اختصاص یافت. هزینه هر دقیقه خدمت پزشک متخصص در بخش آنکولوژی به عنوان گران‌ترین رسته شغلی در فرایند، معادل 54401 ریال شناسایی گردید. همچنین، هزینه ظرفیت بدون استفاده هزینه‌های عمومی در فرایند درمان معادل 12714109 ریال تخمین زده شد.

    نتیجه‌گیری: 

    بهای تمام‌ شده کارکنان، بخش زیادی از هزینه‌های درمان بیماران را تشکیل می‌دهد. بنابراین، به منظور افزایش بهره‌وری، ضرورت برنامه‌ریزی و مدیریت منابع انسانی بیش از پیش احساس می‌شود.

    کلیدواژگان: درمان، هزینه و تحلیل هزینه، تومور Wilms، مدل بهایابی بر مبنای فعالیت زمان گرا
  • حمیده بیگی صفحات 234-243
    مقدمه

    استان گیلان به دلیل مزیت‌های گردشگری مبتنی بر طبیعت خود، قابلیت احداث و توسعه اکولوژهای تندرستی را دارد. پژوهش حاضر با هدف شناسایی و معرفی مناسب‌ترین پهنه‌های این اقامتگاه‌ها در استان گیلان انجام شد.

    روش بررسی

    در این مطالعه توصیفی- تحلیلی، پرسش‌نامه مقایسات زوجی طراحی گردید و بر روی 15 نفر از متخصصان طبیعت‌گردی، صاحبان اقامتگاه‌های بوم‌گردی، تورگردان‌ها و راهنمایان طبیعت‌گردی و استادان گردشگری که با انتخاب هدفمند و در دسترس انتخاب شده بودند، اجرا شد. به منظور اولویت‌دهی به پهنه‌های مستعد، از مدل VIKOR استفاده گردید.

    یافته‌ها: 

    با بررسی شاخص‌های محیطی و بر مبنای روی‌هم‌گذاری نقشه‌های خروجی در محیط GIS (Geographic Information System)، 18 پهنه مستعد در استان گیلان شناسایی و با به کارگیری مدل VIKOR، پهنه‌های مورد نظر به منظور توسعه مطالعات و برنامه‌ریزی این مقاصد گردشگری اولویت‌بندی شد. پهنه شماره 9 که در محدوده جغرافیایی شهرستان رشت قرار دارد، با کمترین میزان فاصله نسبت به راه‌حل مطلوب (054/0)، در رتبه اول، پهنه شماره 6، در محدوده جغرافیایی شهرهای پره‌سر و رضوانشهر با امتیاز عددی 059/0 در رتبه دوم و پهنه شماره 11 در محدوده جغرافیایی شهرستان‌های سیاهکل و لاهیجان با امتیاز 064/0 در اولویت سوم برنامه‌ریزی و توسعه اکولوژهای تندرستی قرار داشت.

    نتیجه‌گیری: 

    بهره‌گیری و مد نظر قرار دادن پهنه‌های مستعد احداث و توسعه پایدار اکولوژهای تندرستی استان گیلان، منجر به تنوع‌بخشی به بازار گردشگری استان می‌گردد و می‌تواند مزیت رقابتی جدیدی را در بخش گردشگری ایجاد نماید.

    کلیدواژگان: گردشگری، اکوتوریسم، شفابخشی، اکولوژ، مدل VIKOR، ایران
  • خدیجه جوکار، مریم یقطین، هاجر ستوده*، مهدیه میرزابیگی صفحات 244-250
    مقدمه

    اعتبارسنجی مقالات دسترسی آزاد، همواره از جمله دغدغه‌های جامعه علمی بوده است. از آن‌جا که تحلیل استنادی کمی در ارزیابی مقالات علمی با چالش روبه‌رو است، تحلیل استنادی محتوامحور از جمله عقیده‌کاوی بافتار استناد، می‌تواند تصویر روشن‌تری از اعتبار آن‌ها ارایه دهد. هدف از انجام پژوهش حاضر، بررسی عقاید استنادگران درباره مقالات پزشکی دسترسی آزاد و مقایسه آن‌ها با مقالات دسترسی غیر آزاد مشابه بود.

    روش بررسی

    این مطالعه به روش تحلیل محتوای کمی با رویکرد تحلیل استنادی عقیده‌کاوانه انجام شد. اطلاعات مقالات از پایگاه‌های PubMed، بافتارهای استناد از پایگاه Colil و نمره‌ عقیده‌ای بافتارهای استناد از SentiWords استخراج گردید. پس از پردازش زبان طبیعی متن چکیده‌ها، عناوین و بافتارهای استناد، شباهت کسینوسی مقادیر TF-IDF (Term Frequency-Inverse Document Frequency) محاسبه و مقالات دسترسی آزاد و غیر آزاد مشابه زوج شدند. داده‌ها با استفاده از آزمون Friedman و همبستگی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. 

    یافته‌ها:

    اختلاف معنی‌داری در نمره میانگین عقیده مقالات دسترسی آزاد با مقالات دسترسی غیر آزاد مشابه وجود نداشت؛ اگرچه اختلاف استنادات آن‌ها معنی‌دار بود. همچنین، همبستگی معنی‌داری بین فاصله عقیده‌ای مقالات دسترسی آزاد و غیر آزاد با شباهت متنی و بافتار استناد آن‌ها مشاهده نشد.

    نتیجه‌گیری: 

    اگرچه مقالات دسترسی آزاد بیشتر از مقالات دسترسی غیر آزاد، استناد دریافت کرده‌اند، اما عقاید استنادگران درباره این دو گروه مقاله تفاوت معنی‌داری ندارد. همچنین، آثاری که به لحاظ موضوعی با هم شباهت دارند، لزوما وضعیت عقیده‌ای مشابهی را نشان نمی‌دهند. از این‌رو، لزوم تحلیل‌های محتوامحور برای تکمیل نتایج تحلیل استنادی کمی تایید می‌شود.

    کلیدواژگان: بافتار استناد، تحلیل استنادی، دسترسی آزاد به اطلاعات، عقیده کاوی
  • فاطمه مکی زاده*، اعظم روحانی، ابراهیم زال زاده، احمد کلاته ساداتی صفحات 251-257
    مقدمه

    با ترسیم گرافیکی یک حوزه علمی، راه برای شناسایی هرچه بهتر و دقیقتر آن شاخه از دانش بشری و تبدیل مفهوم انتزاعی آن به مفهومی عینیتر هموار میشود. پژوهش حاضر با هدف ترسیم نقشه موضوعی مقالات حوزه جامعه‌شناسی پزشکی صورت گرفت.

    روش بررسی

    این مطالعه از نوع توصیفی- تحلیلی بود که با رویکرد علم‌سنجی و استفاده از روش تحلیل هم‌رخدادی واژگان و تکنیک تحلیل شبکه انجام شد. بدین ترتیب، مقالات مرتبط با استفاده از عبارت «Sociology, medical» برگرفته از سرعنوان‌های موضوعی پزشکی MeSH (Medical Subject Headings) در پایگاه PubMed طی بازه زمانی سال‌های 1945 تا 2018 جستجو و استخراج گردید.

    یافته‌ها: 

    با توجه به شاخص‌های مرکزیت نزدیکی، رتبه و بینابینی، مفاهیمی همچون «رابطه پزشک و بیمار»، «نگرش به سلامت»، «فاکتورهای اجتماعی و اقتصادی» و «ارایه مراقبت‌های پزشکی» بیشترین ارزش را به دست آوردند.

    نتیجه‌گیری:

     استفاده از شاخص‌های تحلیل شبکه اجتماعی در تحلیل نقشه‌های علمی موثر است. ساختار موضوعی شکل گرفته و رابطه بین آن‌ها، ماهیت بین رشته‌ای حوزه جامعه‌شناسی پزشکی را نشان می‌دهد‌. برخی موضوعات مرتبط و مهم با جامعه‌شناسی پزشکی مانند پارامترهای اجتماعی موثر در درمان و توان‌بخشی، تحقیقات اپیدمی‌شناسی و رفتار سالم، کمتر مورد توجه قرار گرفته‌‌اند.

    کلیدواژگان: نقشه موضوعی، جامعه شناسی پزشکی، تحلیل هم واژگانی
|
  • MohammadHossein Ronagh Pages 203-208
    Introduction

    Blockchain can be defined as a distributed and immutable digital ledger that provides data transparency and user privacy. According to the applications of blockchain, the conducting each application needs planning and cost management. In so doing, this study endeavored to identify and rank applications of blockchain technology in healthcare.

    Methods

    This descriptive study was done in the winter semester of the academic year 2020. In the first phase, applications of blockchain in healthcare were recognized from library resources by qualitative content analysis and in the next phase, applications of technology were prioritized by a panel of experts with 17 members. Then, we used fuzzy SWARA method for ranking applications of blockchain in healthcare.

    Results

    The results revealed that electronic health records (0.43), smart contracts (0.21), internet of things infrastructure (0.15), information security and privacy (0.08), administrative management (0.06) and electronic voting (0.04) are the important applications of blockchain in healthcare.

    Conclusion

    Finding of this study showed blockchain technology has important applications in healthcare electronic health records and smart contracts. Therefore, health system policymakers should provide infrastructure for blockchain technology implementation between medical and health organizations. This study can contribute to the research in the blockchain and enrich the literature on the application of blockchain in healthcare

    Keywords: Electronic Health Records, Contracts, Internet of Things
  • Reza Dehnavieh, Hossein Saberi, Somayeh Nouri Hekmat, Farshid Barkhordari*, Saeed Norouzi, Mohammad Moradi Pages 209-215
    Introduction

    Occurrence of medical error by medical staff can endanger patients' safety. Meanwhile, nurses play a role both as one of the main factors in the occurrence of errors and as a barrier against errors, and sometimes face obstacles to reporting errors. In this regard, this study attempted to identify these barriers and provide corrective solutions.

    Methods

    This qualitative quantification study was conducted in two stages. In the first stage, a researcher-made questionnaire was completed by 214 nurses working in teaching hospitals in Kerman. In the second stage, to provide a suitable solution to increase reporting by 23 experts, the centralized group discussion method was used and then the data were analyzed through the framework analysis method.

    Results

    In the first stage, fear of prosecution and criminal punishment was identified as important obstacles to reporting. In the qualitative stage, three major axes of education, culture and organization and 15 sub-axes including: change of attitude, motivation, job culture, religion, belief of officials, appropriate reward system, use of software, planning, respect, environment, public education and media, use of cyberspace, model presentation, advertising, communication skills of officials were identified.

    Conclusion

    Because the barriers and issues raised in the reporting of clinical errors, it seems that hospitals with the help of cultural, educational, and structural solutions presented in this study, have the ability to remove barriers to report clinical errors. This way, by increasing error reporting hospitals can improve the quality of health services by reducing individuals' errors.

    Keywords: Reports, Medical Errors, Nurses
  • Marzieh Azizi Mobaser, Reza Rezayatmand, Farzaneh Mohammadi Pages 216-220
    Introduction

    Nowadays, estimating efficiency of health expenses and identifying its related factors has become important issue, and due to the increased expenses around the world, has received considerable attention by policymakers in health sector. This study endeavored to assess the factors affecting the efficiency of government health expenses.

    Methods

    This was a descriptive-analytical study using World Bank databases carried out in the distinguished countries (including Iran) during the years 1995 to 2014. In the first stage, according to the Human Development Index (HDI), the distinguished countries were divided into four groups of countries with very high, high, medium, and low HDI. Then, the Data Envelopment Analysis (DEA) approach was employed to estimate the efficiency scores of countries. In the second stage, the Tobit Panel Data model was estimated to identify the influencing factors on the efficiency of the government health expenditures.

    Results

    The average technical efficiencies observed for countries with very high, high, medium, and low HDI were 0.63, 0.52, 0.28, and 0.48, respectively. The out-of-pocket payment in countries with very high, high, and medium HDI had a positive and significant relationship with the efficiency of government health expenditures. Other variables in countries with very high and high HDI were not statistically significant. Hospital beds had a significant negative relationship with the efficiency of government health expenditures. In countries with low HDI, none of the variables had a relationship with the efficiency of government health expenditures.

    Conclusion

    Findings reveal that the out-of-pocket payment can play a significant role in controlling unnecessary expenditures in very high and high HDI countries. This can be related to the service packages provided in these countries as well. The findings indicate that a service package which is covered by insurance in these countries, and patient do not pay for that, covers essential services for patient, and those services that are not in this package and the patient have to pay for that, are less essential services.

    Keywords: Efficiency, Health Expenditures, Human Development Index
  • Yasamin Boroumandzad, Mahdieh Zahmatkesh Saredorahi*, Mohammad Siadatan, Aram Ardian Pages 221-226
    Introduction

    Health is the greatest asset of individuals and choosing a destination to improve individuals' health is an important process and requires consideration of various factors. Therefore, this study attempted to identify and rank the factors related to the development of health tourism.

    Methods

    To conduct this descriptive-survey study 25 health tourists who traveled to Yazd were randomly selected and interviewed. Data and scenarios were analyzed using fuzzy cognitive mapping technique and the research model was developed using social network analysis.

    Results

    To develop health tourism, there were several factors involved such as: the factors of financial resources, security, marketing system and information, respectively; as they were more central.

    Conclusion

    The results revealed that by implementing strategies to increase market share of competitors, reduce treatment costs, facilitate the conditions for obtaining a medical visa in the shortest possible time, it seems possible to reduce Iran phobia and increase security through mass media, media, and marketing can increase the number of tourits.

    Keywords: Health Tourism, Fuzzy Cognitive Mapping, Iran
  • Mohammadreza Hajighasemi*, Mahdieh Azhdari, Azam Hashemi, Alireza Jenabzade Pages 227-233
    Introduction

    Wilms’ tumor is the most prevalent malignant kidney tumor in childhood. Treatment of this tumor imposes a high economic burden on the individuals. This study endeavored to calculate the cost of the treatment process of pediatric Wilms’ tumor using a time-driven activity-based costing model (TDABC), to reduce the costs.

    Methods

    This descriptive study was implemented using a TDABC costing model on the costs of treatment process in 10 patients with Wilms’ tumor selected from Shahid Sadoughi hospital of in Yazd City, Iran, in the academic year of 2016. First, the treatment process and activities were identified through observations, and semi-structured interviews. Then, the cost was calculated for treatment process.

    Results

    The cost of treatment was 420.512.183 Iranian Rials (IRRs), 50.4 % of which was allocated to the staff salaries. The cost per minute of specialist physician services was 54.401 IRRs in oncology ward that it was identified the most expensive job category in treatment process. Besides, unused capacity cost of overhead was calculated in treatment process as 12.714.109 IRRs.

    Conclusion

    Findings revealed that the staff salaries involved great part of the charges. Therefore, it is necessary to manage the costs and human resources charges to be able to increase the productivity

    Keywords: Therapeutics, Costs, Cost Analysis, Wilms Tumor, Time-Driven Activity-based Costing
  • Hamideh Beigi Pages 234-243
    Introduction

    Guilan, owning the advantages of tourism based on its nature, has the potential to develop healthy ecologies. This study endeavored to identify and introduce the suitable areas of these resorts in Guilan.

    Methods

    In this descriptive-analytical study, a pairwise comparison questionnaire was developed and administered to 15 nature specialists, owners of ecotourism resorts, tour guides, and nature guides, as well as tourism professors who were selected through purposeful accessible sampling method. To prioritize susceptible areas, VIKOR model was employed.

    Results

    As a result of examining environmental indicators and based on the overlapping of output maps in GIS environment, 18 potential zones were identified in Guilan and using VIKOR model, prioritization of identified zones was done to develop studies and planning of these tourist destinations. Zone No. 9, which is located in the geographical area of Rasht with the least distance from the ideal solution (0.054) in the first place, Zone No. 6, in the geographical area of Parhosar and Rezvanshahr with a numerical score of 0.059 in second place and zone number 11 in the geographical area of Siahkal and Lahijan with a score of 0.064, were in the third priority of planning and development of health Ecologies.

    Conclusion

    Capitalizing on areas prone to construction and sustainable development of health ecologies in Guilan province has differentiated the province's tourism market and can foster a new competitive advantage in the tourism sector.

    Keywords: Tourism, Ecotourism, Healing, Ecolodge, VIKOR Model, Iran
  • Khadijeh Jokar, Maryam Yaghtin, Hajar Sotudeh*, Mahdieh Mirzabeigi Pages 244-250
    Introduction

    Scientific communities have always been concerned about validity of open-access articles. Given the challenges of quantitative citation analysis in evaluating scientific articles, content-based citation analysis, including opinion mining of citances, can bring about more transparent results about their validity. In view of this, the present study compared the opinions contained in citances about open-access and non-open-access articles.

    Methods

    We used a quantitative content analysis method with citation and opinion analysis approaches. The citances, bibliographic, and bibliometric data were extracted from Colil and PubMed databases. Opinion scores were assigned to the citances through SentiWords. After processing the titles, abstracts, and citances, Cosine similarity of Term Frequency-Inverse Document Frequency (TF-IDF) values were calculated. The open-access and non-open-access articles were then paired by their similarities in abstracts, titles, and citances. The data were analyzed using Friedman test and Spearman correlation.

    Results

    There was no significant difference between the open-access and non-open-access articles in terms of their opinion scores, despite a significant difference in citation advantages. The pairs’ citance and textual similarities had no significant correlation with their opinion distance.

    Conclusion

    Although the open-access studies had citation advantage over their similar non-open-access peers, they showed no significant opinion distance. Besides, similar texts did not necessarily follow the same opinion patterns. Consequently, to complete the results of quantitative citation analysis, the content-based citation analysis is emphasized

    Keywords: Citances, Citation Analysis, Open Access to Information, Opinion Mining
  • Fatemeh Makkizadeh *, Azam Rohani, Ebrahim Zalzadeh, Ahmad Kalate Sadat Pages 251-257
    Introduction

    With graphical mapping of an academic field, more accurate way to identify the branches of human knowledge and transform the concept of abstraction to concrete objectives. This study endeavored to map the related articles of medical sociology.

    Methods

    The descriptive-analytical study analyzed the content of the texts with a scientometrics approach. The sample is all international scientific articles in the field of medical sociology, indexed in PubMed database from 1945-2018. UCINET and NetDraw were used to analyze the data and draw the scientific map.

    Results

    The results showed that according to the indicators of centrality, the topic of "physician-patient relationship" was ranked first in all three types of centrality. According to the indicators of closeness and degree, the prominent value is given to the thematic categories of "health attitude" and "social and economic factors". Besides, the topic of "medical care delivery" had the most prominent value in terms of betweenness centrality.

    Conclusion

    The social network analysis indexes are effective in analyzing scientific maps. The formed thematic structure and the relationship between them showed the interdisciplinary nature of the field of medical sociology. Some important issues related to medical sociology, such as social parameters affecting treatment and rehabilitation, epidemiological research, and healthy behavior, have received less attention

    Keywords: Thematic Map, Medical Sociology, Co-word Analysis