فهرست مطالب

مجله پویش در آموزش علوم انسانی
پیاپی 21 (زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/11/07
  • تعداد عناوین: 9
|
  • افروز فرخی*، علیرضا طاطاری صفحات 1-14

    هدف اصلی پژوهش حاضر ارایه راهکارهایی برای شناخت بیشتر و عمیق تر درس کارورزی می باشد. در این مقاله سعی بر بیان اهمیت این درس در دانشگاه فرهنگیان شده است که دانشجو معلمان با گذراندن دوره های آن، مهارت های عملی فراوانی در زمینه معلمی، حضور و اداره کلاس پیدا می کنند. روش تحقیق به کار رفته در این مقاله؛ روش توصیفی تحلیلی می باشد که به تحلیل و توصیف داده های مورد بررسی در درس کارورزی تاکید دارد. برای جمع آوری اطلاعات مورد نیاز نیز از روش مطالعات کتابخانه ای و اسنادی استفاده شده است که در این روش به بررسی منابع چاپی و الکترونیکی در این حوزه مطالعاتی رجوع کرده ایم. نتایج این پژوهش نشان داده است که کارورزی درسی درکنار سایر دروس نیست و پلی بین نظر و عمل است که دانش و نظریه دانشگاهی را با کاربرد و مهارت در محیط کار تلفیق می کند و مهارت های حرفه ای دانشجو معلمان را تقویت می کند که موجب آماده سازی آنان برای ورود قوی تر به کلاس درس می شود. دانشجو معلمانی که دوره های کارورزی را گذرانده اند بهتر می توانند از توانایی های خود استفاده کنند و استعدادهای خود را شکوفا کنند.

    کلیدواژگان: کارورزی، دانشجو معلمان، مهارت، تربیت معلم، مدارس
  • صدیقه کاظمی*، سید علی کاظمی صفحات 15-28
    در زبان عربی علاوه بر واژه «اخلاق»، واژه «ادب» نیز در معنای اخلاق کاربرد دارد. این دو واژه پس از ظهور دین اسلام کاربرد فراوان یافتند. مقاله حاضر با استفاده از روش توصیفی- تحلیلی و با مطالعه اسناد و منابع و مقالات و نسخ مرتبط با موضوع به بررسی مفهوم لغوی و کاربردی اخلاق و ادب در فرهنگ اسلامی پرداخته و سپس بر اساس واکاوی این مفاهیم در فرهنگ اسلامی، به تبیین نسبت میان این دو مفهوم و تدقیق مفاهیم می پردازد.یافته ها نشان می دهد موضوع اخلاق، امر اخلاقی است اما موضوع ادب تمامی موضوعاتی است که درست و نادرست بر آنها صدق می کند. همچنین، اخلاق از نظر لغوی و پیشینه کاربرد آن، امری شخصی و ناظر بر رفتاری فردگرا است. اما ادب امری اجتماعی و ناظر بر رفتارهای جامعوی افراد بوده است. به عبارت دیگر خاستگاه ادب جامعه و خاستگاه اخلاق، سرشت و خلقیات ناشی از طبیعت انسان است و در مواردی که ادب مرتبط با اخلاق است، جنبه فضیلت گرایانه پیدا می کند و هدف آن به کار انداختن فاعلیت اخلاقی انسان و انجام درست ترین کار اخلاقی است.
    کلیدواژگان: اخلاق، ادب، تحلیل، فرهنگ اسلامی
  • ثریا رمضان زاده*، هادی مصلح صفحات 29-38

    هوش معنوی در بردارنده نوعی سازگاری و حل مساله است که بالاترین سطوح رشد را در حیطه های مختلف شناختی، اخلاقی شامل می شود و فرد را در جهت هماهنگی با پدیده های اطرافش یاری می نماید. هدف پژوهش حاضر بررسی رابطه ی هوش اخلاقی و هوش معنوی با تاب آوری روانشناختی در دانش آموزان بود. در این مطالعه 80 نفر از دانش آموزان دختر سال تحصیلی 1389 - 1399 شهرستان بهشهر با روش نمونه گیری خوشه ای تصادقی چند مرحله ای انتخاب شدند. شرکت کنندگان پرسشنامه هوش اخلاقی لنیک و کیل (2005)، پرسشنامه هوش معنوی شاه حسینی و معنوی پور (1389) و مقیاس تاب آوری کانر و دیویدسون (2003) را تکمیل کردند. برای تحلیل داده ها از آزمون های آماری همبستگی و رگرسیون استفاده شد. نتایج پژوهش نشان داد هوش معنوی و هوش اخلاقی می توانند 25 درصد از واریانس تاب آوری دانش آموزان را به طور معنی داری پیش بینی کنند (01/0>P). بر اساس نتایج پژوهش و نقش هوش معنوی و اخلاقی در افزایش تاب آوری، در برنامه های مبتنی بر افزایش تاب آوری لازم است به این عوامل توجه شود.

    کلیدواژگان: هوش اخلاقی، هوش معنوی، تاب آوری روانشناختی
  • صلاح الدین ابراهیمی*، سیامند قادری صفحات 39-52
    در پژوهش حاضر رابطه بین مولفه های خلاقیت با پیشرفت تحصیلی دانش آموزان دختر و پسر رشته های تحصیلی علوم انسانی، تجربی و ریاضی مقطع متوسطه شهرستان مهاباد بررسی شده است. تعداد 320 نفر (176 نفر دختر و 144 نفر پسر) به شیوه نمونه گیری خوشه ای انتخاب شدند. اطلاعات مربوط به متغیر های تحقیق از آزمون خلاقیت عابدی به دست آمد. همچنین جهت سنجش پیشرفت تحصیلی از میانگین نمراتی که دانش آموزان در پایان سال تحصیلی در همه دروس کسب می کنند استفاده شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آزمونهای آماری ضریب همبستگی پیرسون، رگرسیون گام به گام و تحلیل واریانس چند متغیره استفاده شد. نتایج نشان داد مولفه های سیالی، بسط و انعطاف پذیری به ترتیب بیشترین رابطه معنادار را با پیشرفت تحصیلی دارند. و مولفه ابتکار کمترین رابطه را با پیشرفت تحصیلی دارد و در سطح معنی داری کمتر از 05/0 معنادار است. نتایج رگرسیون نشان داد که به ترتیب مولفه های سیالی و بسط بیشترین سهم را در پیش بینی پیشرفت تحصیلی دارند. نتایج تحلیل واریانس چند متغیره نیز نشان داد که بین مولفه های خلاقیت بر حسب رشته های تحصیلی تفاوت وجود ندارد. همچنین نتایج تحلیل واریانس چند متغیره نشان داد که بین مولفه های خلاقیت در دو جنس دختر وپسر تفاوت وجود ندارد.
    کلیدواژگان: خلاقیت، پیشرفت تحصیلی، رشته تحصیلی
  • ابراهیم نعیمی، میلاد محبوب زاده، میلاد سعیدی* صفحات 53-60
    یکی از وظایف اساسی هر نظام آموزشی، تربیت شهروندانی موثر، آگاه و مسئولیت پذیر می باشد که در جهت اهداف و مقاصد جامعه ی خویش قدم برداشته و برای تعالی آن بکوشند. تمایزیافتگی یک ویژگی کم و بیش پایا و موثر در کیفیت زندگی است که خود دربرگیرنده گروهی از شناسه ها است. در ادبیات علمی، تعلق به مدرسه با عنوان های دیگری همچون تعهد به مدرسه، پیوند با مدرسه و دلبستگی به مدرسه توصیف شده است. مطالعه حاضر یک مطالعه کیفی و از نوع زمینه ای یا مبنایی است که به بررسی نقش تجارب زیسته تحصیلی والدین و تمایز یافتگی معلمان در حس تعلق به مدرسه فرزندان پرداخت. نمونه گیری به روش هدفمند بود. چنانچه از نتایج تحقیق مشخص شده است تجارب زیسته تحصیلی والدین اثر مستقیمی بر حس تعلق و کیفیت تحصیلی فرزندان دارد آنچنان که اگر این تجارب مثبت و همراه با موفقیت بوده موجب تعلقی با کیفیت بالا در فرزندان شده است. همچنین در معلمان نیز اگر معلمان در تمایزیافتگی چه در ساحت فردی و چه در ساحت بین فردی با مشکل مواجه بودند موجبات حس تعلق پایین را در فرزندان پدیدآورده است.
    کلیدواژگان: تجارب زیسته تحصیلی، تمایز یافتگی، حس تعلق به مدرسه
  • حسین حسن زاده ویائی*، سمیه نوایی صفحات 61-72
    پژوهش حاضر، با هدف بررسی اثربخشی قصه گویی بر رشد مهارت های اجتماعی دانش آموزان پسر دوره ابتدایی انجام شده است. این مطالعه از نوع شبه آزمایشی، همراه با پیش آزمون - پس آزمون با گروه کنترل است. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه دانش آموزان پسر دوره ابتدایی آموزشگاه گلستان می باشد. نمونه آماری این پژوهش، شامل کلیه دانش آموزان پسر دوره دوم ابتدایی آموزشگاه گلستان می باشد که 60 نفر از آنها، با استفاده از نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند و به صورت تصادفی ساده 30 نفر در گروه آزمایش و 30 نفر در گروه کنترل قرار گرفتند. گروه آزمایش به مدت یک ماه و نیم، طی 12 جلسه ی 30 دقیقه ای، تحت آموزش مهارت های اجتماعی با روش قصه گویی قرار گرفتند. داده ها پس از اتمام جلسات، بوسیله پرسشنامه محقق ساخته با مقیاس لیکرت، به صورت سه گزینه ای « هرگز، بعضی اوقات و اغلب اوقات» جمع آوری گردید و با استفاده از آزمون تحلیل کوواریانسی تجزیه و تحلیل شد. نتایج نشان داد که آموزش مهارت های اجتماعی از طریق قصه گویی باعث بهبود مهارت های اجتماعی، خودتنظیمی و ارتباط موثر در دانش آموزان می گردد.
    کلیدواژگان: مهارت های اجتماعی، قصه گویی، خودتنظیمی، دوره ابتدایی
  • علی شیروانی شیری*، فاطمه حیدری، سیده حانیه حسینی صفحات 73-90
    هدف از پژوهش حاضر تبیین محتوای تربیتی دعای کمیل بر اساس ساحت‏های شش‏گانه تربیت است. در این پژوهش دعای کمیل از ابعاد گوناگون تربیتی مورد بررسی قرار گرفت. روش پژوهش حاضر کیفی و به شیوه تحلیلی_توصیفی انجام گرفته است. پرسش‎هایی که در این پژوهش باید به آن‎ها پاسخ داده شود عبارتند از: 1. مولفه های هر یک از ساحت‏های شش‏ گانه‏ تربیت در سند تحول بنیادین آموزش ‏و پرورش جمهوری اسلامی ایران کدام‏ اند؟ 2. مصادیق مولفه های هر یک از ساحت‏های تربیتی در دعای کمیل کدامند؟. یافته های پژوهش حاکی از آن است که در دعای کمیل، از میان ساحت‏های شش‏گانه، مصادیق بیشتری از مولفه های ساحت اعتقادی، عبادی و اخلاقی دارد، هرچند که مصادیقی از مولفه های سایر ساحت‏های تربیتی نیز یافت شد. باتوجه به تحلیل‏ های صورت گرفته و نتایج پژوهش، می‏توان دعای کمیل را در کنار سایر منابع معتبر دینی، منبع تربیتی مناسبی به حساب آورد.
    کلیدواژگان: دعای کمیل، سند تحول بنیادین آموزش و پرورش، ساحت‏ های شش گانه تربیت
  • فرهاد بیانی* صفحات 91-112
    تفکر و اندیشیدن یا به تعبیری اندیشه ورزی، هر نوع فعالیت فکری و عقلی است که درصدد حل یک مسئله یا وضعیت چالش برانگیز باشد و یا بخواهد وضعیت موجود را به وضعیت روشن و مطلوبی برساند. اهمیت اندیشه ورزی اجتماعی در این واقعیت نهفته است که بدون اندیشه ورزی و معرفت اندیشی اجتماعی، امکان حل مسایل و چالش ها اجتماعی وجود ندارد و رسالت جامعه شناسی نیز به سرانجام نمی رسد. با استفاده از تحلیل عقلی و نظری و بر اساس مصادیق حاصل از مشاهدات و تجربیات نویسندگان، به بررسی موضوع پژوهش پرداخته شده است. تاکید اساسی مقاله بر این نکته است که شرط بنیادی اندیشه ورزی، عقلانیت خود بنیاد است که تحقق این عقلانیت نیازمند آزادی و رهایی از قیمومت و سلطه مواردی است که این عقلانیت خود بنیاد را در معرض تهدید قرار می دهد. این موارد تحکم آمیز بیش از آنکه کلان مقیاس باشند، خرد مقیاس اند و منبع این قیمومت و سلطه ای که عقلانیت خود بنیاد را تهدید می کند بیشتر جنبه ای درون ذهنی دارد و مربوط به الگوهای ارزشی و هنجاری است که در زندگی فردی و اجتماعی اصحاب جامعه شناسی وجود دارد و سایه ی تحکم خود را بر فضای اندیشه ی حوزه ی جامعه شناسی گسترانیده است. مصادیق این قیمومت و سلطه عبارتند از: «روزمرگی»، «نبود اندیشه ی مسئله محور»، «خودداری از تحلیل نظری»، «ضعف در زمینه ی نقد تولیدات جامعه شناختی» و « ارجاع به منابع به مثابه ی فضیلت».
    کلیدواژگان: اندیشه ورزی، روزمرگی، اندیشه ی مسئله محور، معرفت اجتماعی، نقد نظری
  • صادق کریمی مقدم* صفحات 113-130

    پیروی از پیامبر اکرم (صلی الله علیه و آله وسلم) به عنوان اسوه و الگو برای همه مسلمانان فرضی است که از سوی قرآن کریم به آن اشاره شده است. از این رو سیره عملی ایشان که از آن به سنت تعبیر می گردد، می تواند در بسیاری از سبک زندگی فردی و کنش های اجتماعی مسلمانان راهگشا باشد. در این میان، سیره پیامبر گرامی اسلام (ص) در شهر مدینه و چگونگی تعامل ایشان با ناهمسویان دین اسلام همانند اهل کتاب (یهودیان و مسیحیان) می تواند به مثابه شیوه ای شایسته، سرلوحه منش اجتماعی، سیاسی و اخلاقی اسلامی قرار گیرد. در این مقاله ابتدا با بررسی منابع تاریخی به نوع سیره پیامبر (ص) در مواجهه با یهودیان و مسیحیان پرداخته شد، سپس با رویکردهای نوین پژوهشی به تطبیق آن نمونه ها با تکیه بر فرضیه گفتمان صلح و مدارا در سیره پیامبر اکرم (ص) در چگونگی شیوه تعامل ایشان با اهل کتاب پرداخته شد، و این نتیجه به دست آمد که گفتمان ایشان را می توان بر اساس مصالحه و مدارا در برخورد با اهل کتاب دانست.

    کلیدواژگان: پیامبر اکرم (صلی الله علیه و آله و سلم)، صلح، مدارا، گفتمان، اهل کتاب
|
  • Afrooz Farrokhi *, Alireza Tatari Pages 1-14

    The main purpose of this study is to provide solutions for more and deeper understanding of the internship course this article tries to express the importance of this course in Farhangian University that student teachers gain a lot of practical skills in the field of teacher, attendance and class management by passing those courses. The research method used in this article is descriptive-analytical which emphasizes the analysis and description of the data studied in the internship course. Library and documentary studies methods have been used to collect the required information that in this method, we have referred to printed and electronic sources in this field. The results of this study have shown that internship lesson is not alongside other lessons and the bridge between opinion and action which combines academic knowledge and theory with application and skills in the workplace and strengthens the professional skills of student teachers and prepares them for a stronger entry into the classroom. Student Teachers who have completed internships they can use their abilities better and blossom their own talents.

    Keywords: Internship, Student Teachers, Skill, Teacher training, Schools
  • Sedighe Kazemi *, Seyed Ali Kazemi Pages 15-28
    In Arabic, in addition to the term "morality", the word "adab" is also used in the sense of ethics. These two words became widespread after the advent of Islam. This paper has been done by descriptive-analytical method and reviewed the documents and references, articles and manuscripts related to the subject matter and the literal and applied concept of ethics and literacy in Islamic culture, and then, based on the analysis of these concepts in Islamic culture, explains the relation between these two concepts The findings show that the subject of ethics is ethical, but the subject of literacy is all that matters right and wrong to them. Also, ethics in terms of words and the background of its application is a personal matter and observes individualist behavior. But literature has been a social affair and has been the subject of community-based behaviors. In other words, the origin of society's literacy and the origin of morality, nature, and mood are due to human nature, and in cases where ethics related to morality, it finds a virtuous aspect and aims to engage in the moral act of human beings and to do the most correct It's ethical.
    Keywords: ethics, Literature, Analysis, Islamic Culture
  • Soraya Ramezanzadeh *, Hadi Moslehamirdehi Pages 29-38

    Spiritual intelligence involves a kind of adaptation and problem solving that involves the highest levels of growth in different cognitive and ethical domains and helps the individual to coordinate with the surrounding phenomena. The purpose of this study was to explain the relationship between moral intelligence and spiritual intelligence with psychological resilience in students: to investigate the mediating role of spiritual intelligence. In this study, 80 female students of the academic year 2010-2011 in Behshahr were selected by multi-stage random cluster sampling. Participants completed Lennick and Kiel (2005), Shah Hoseini and Mokhtarpour Poor's Spiritual Intelligence Questionnaire (2010) and Conner's Persistence Scale and Davidson (2003), Correlation and regression tests were used to analyze the data. The results showed that spiritual intelligence and moral intelligence can significantly predict 25% of the variance of students' resilience (P <0.01). Based on the research results and the role of spiritual and moral intelligence in increasing resilience, in programs based on increasing resilience, it is necessary to pay attention to these factors.

    Keywords: Ethical Intelligence, Spiritual Intelligence, Psychological Resilience
  • Salahedin Ebrahimi *, Syamand Ghaderi Pages 39-52
    This study aimed at studying the relations between creativity of male and female high school students majoring at Humanities, Mathematics or Science with their academic achievement. 320 students (176 male and 144 female) were selected through cluster sampling who responded to creativity questionnaire. Academic achievement was measured by students’ GPA. Data were analyzed through Pearson Correlation Coefficient, Stepwise regression Analysis and Analysis of Variance. Results revealed Fluidity and Expansion, as components of creativity, were respectively the most powerful predictors of academic achievement. Multivariate Analysis of Variance showed components of creativity were not different by students’ major of study. Additionally, results of Analysis of Variance indicated there were no gender differences in components of creativity. This research provides useful and effective evidence to principals, teachers, and educational planners that forces them to pay special attention to creating an environment based on mutual trust and respect in schools, and that they have an understanding of ability. Have different people and talents and pay attention to these individual differences in teaching, evaluation and academic guidance, and allow the student to express and develop his / her abilities. This personal and individual attention to and providing a relatively calm atmosphere enables students to discover themselves, which may lead to the concept of self-concept, and apart from this growth and flourishing, individual skills affect academic performance.
    Keywords: creativity, 'Academic Achievement, 'Major of study
  • Ebrahim Naeimi, Milad Mahboubzadeh, Milad Saeidi * Pages 53-60
    One of the basic duties of any educational system is to educate effective, informed, and responsible citizens who are pursuing the goals and objectives of their community and working to upgrade it. Differentiation is a more or less permanent and effective quality of life feature that includes a set of identifiers. In scholarly literature, belonging to a school is described by other titles such as commitment to school, school affiliation, and attachment to school. This study is a qualitative study based on the type or basis that examines the role of parents' educational life experiences and the differentiation of teachers in the sense of belonging to the children's school. Sampling was purposeful. As the results of our research also show, parents' educational experiences have a direct impact on the children's sense of belonging and educational quality, as if these positive and successful experiences have led to high quality children's affection. Also, in teachers, if teachers were faced with the problem of differentiating both individually and interpersonally, they created a sense of belonging to the offspring.
    Keywords: life-long learning experiences, differentiation, sense of belonging to the school
  • Hosein Hasanzadeh Vayaiee *, Somaieh Navaie Pages 61-72
    The purpose of this study was to investigate the effectiveness of storytelling on social skills development of primary school male students. This is a quasi-experimental study with pre-test and post-test with control group. The statistical population of this study included all male students of Golestan elementary school. The statistical sample of the study includes all male students of the second grade of Golestan School that Sixty of them were selected using purposive sampling And by simple random sampling, 30 of them were in the experimental group and the other 30 were in the control group. The experimental group received 12 and 30 sessions of social skills training with storytelling method for one and a half months. Data were collected at the end of the sessions by a Likert-scale researcher-made questionnaire with "never, often, sometimes" options. Data were analyzed using covariance analysis test. The results showed that social skills training through storytelling improves the development of social skills, self-regulation and effective communication with others in students
    Keywords: Social Skills, storytelling, self-regulation, elementary school
  • Ali Shiravani Shiri *, Fateme Heidari, Seid Hanie Hosseini Pages 73-90
    The purpose of this study is to explain the educational content of the Komeil prayer based on the six areas of education. In this study, the famous Komeil prayer from various educational aspects was examined. The method of the present research is qualitative and analytical-descriptive. The questions that need to be answered in this research are: 1. What are the components of each of the six areas of education in the document of fundamental change in islamic republic of iran education? 2. What are the examples of the components of each of the educational fields in Komeil prayer? The findings of the study indicate that in Komeil prayer, among the six areas, there are more examples of the components of the doctrinal, devotional and moral field, However, examples of components of other educational fields were also found. According to the analysis and research results, Komei prayer can be considered as a suitable educational source along with other authoritative religious sources .
    Keywords: Komeil prayer, the document of fundamental change in Islamic republic of Iran education, the six areas of education
  • Farhad Bayani * Pages 91-112
    Obstacles of Social Thinking among Iranian Sociologists Thinking is any intellectual activities to solve a problem, challenging situation or improve exist situation. The important of social thinking is without that there is no possibility of solving social challenges also sociology can’t access to its prophecy. The analysis of article is based on theoretical analysis, observations and experiences of author. Main emphasize in the article is that basic condition of thinking is self-founded rationality and essential precondition to access this, is release from any domination which is threatened that. These dominations are micro-scale rather than macro-scale and they are mental and related to values and normative patterns which are exist in life of Iranian sociologists. These dominations limited the possibility of social thinking among them. Examples of these dominations and limitations are routinizing, lack of problem-focused thinking, abstain of theoretical analysis, lack of production sociological review and refer to references as virtue.
    Keywords: thinking, Routinizing, Problem-focused thinking, Social Knowledge, Theoretical review
  • Sadegh Karimi Moghaddam * Pages 113-130

    Following the Holy Prophet (peace and blessings of Allaah be upon Him and His Household) as a model for Muslims is a presumption mentioned by the Holy Quran. Hence, his Sira, which is interpreted as Tradition, can be a guide in many individual and social actions of Muslims. In the meantime, the Prophets (pbuh) manners in the city of Medina and how he treated the dissidents of Islam, such as the People of the Book, can be considered as a proper method, the headline of Islamic political and moral character. In this article, first, by reviewing historical sources, the Prophet's behavior in the face of Jews and Christians was dealt with, then with new research approaches to apply those examples based on the hypothesis of peace and tolerance discourse in the Prophets Sira in His treatment with the People of the Book was discussed, and it was concluded that his discourse can be considered based on compromise and tolerance in dealing with the People of the Book.

    Keywords: The Holy Prophet (peace, blessings of Allaah be upon him, His Household), peace, tolerance, discourse, People of the Book