فهرست مطالب

تاریخ فرهنگ و تمدن اسلامی - پیاپی 1-2 (بهار 1390)

فصلنامه تاریخ فرهنگ و تمدن اسلامی
پیاپی 1-2 (بهار 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/01/22
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مصطفی صادقی کاشانی* صفحات 7-58

    شناخت و تحقیق درباره زندگانی ایمه معصومین(ع)، متوقف بر شناخت منابع و آثاری است که به شرح حال و بیان تاریخ آن بزرگواران پرداخته اند. این منابع به دسته های مختلفی قابل تقسیم است و هر کدام ویژگی های خود را داراست. مقاله حاضر به بیان این دسته ها و خصوصیات هر یک پرداخته و کتاب هایی را که به طور خاص و یا به مناسبتی از تاریخ ایمه سخن گفته اند، معرفی می کند. این کتاب ها اعم از آثار شیعه و سنی و نیز اعم از منابع دست اول و مطالعات و تحقیقات جدید می باشد.

    کلیدواژگان: منابع کهن، ائمه اثناعشر، چهارده معصوم، کتاب شناسی
  • شعبان علی خان صنمی*، فاطمه خان صنمی صفحات 59-72

    عمر بن خطاب که در یک روز جمعه در جمع نمازگزاران سخن می گفت وقایعی از رخداد سقیفه به زبان آورد که از دیدگاه مورخان، با اهمیت ارزیابی شده است. عمر تنها شاهد باقی مانده از یاران سقیفه ای خود است که اکنون در حضور مردم و در اثنای خطبه نماز جمعه از آن روز واقعه گزارش می کند و پرده از حقایقی بر می دارد که سالیان دراز به گونه ای دیگر بازگو و تبلیغ می شده است.پژوهش پیش رو سعی کرده ضمن ترجمه و شرح این خطبه به درنگ و تامل در آن پرداخته و موارد ادعایی خطیب را با وقایع تاریخی مقایسه و بررسی نماید. محتوای خطبه عبارت است از اتهام زدن به انصار، شتابزده و عجولانه خواندن بیعت با ابوبکر، مخالفان بیعت، اعتراضات جدی، ترس از اختلاف و پراکندگی که موارد ایجابی در این خطابه است.

    کلیدواژگان: علی(ع)، عمر، سقیفه، انصار، مهاجر، خطبه عمر
  • تورج امیری* صفحات 73-100

    قرآن کریم که کتاب «مبین» و «تبیان کل شی» است، مکرر و به شیوه ای خاص به روایت تاریخ پیشینیان پرداخته و بر تاریخ نگاری مسلمین موثر بوده است. این کتاب آسمانی به روایت چرایی و چگونگی بعضی از وقایع پرداخته، رخ دادن شکست ها و پیروزی ها را بیان داشته و به مسایلی مثل تحریف، غلو و کتمان حقایق تاریخی اشاره دارد. تاریخ همواره مورد انتقاد، به ویژه از سوی خواص فیلسوفان تاریخ بوده است. اندیشمندان با طرح روش های پژوهش در تاریخ، به اندیشه و دیدگاه «تبیین» در مسایل تاریخی رسیدند و روش هایی برای تشخیص و فهم حقایق و واقعیات تاریخی ابداع نمودند. یکی از مهم ترین این روش ها، روش تفسیری است. تفسیر همواره لازمه آیات قرآن بوده و با آن قرین است. همچنین رویکرد قرآن کریم به تاریخ نیز رویکردی انتقادی است و سوالی که با آن مواجهیم، روش قرآنی «تبیین» در روایت تاریخ است. در این مقاله تلاش بر آن است که آموزه ها و اندیشه های قرآنی که حاکی از این موضوع است، به صورت موضوعی و تطبیقی بررسی شود و روش قرآن در تبیین مسایل تاریخی مشخص گردد.

    کلیدواژگان: فلسفه انتقادی تاریخ، علم تاریخ، تبیین، تفسیر
  • محمدعلی چلونگر، اصغر منتظرالقائم، بهاءالدین قهرمانی نژاد شایق* صفحات 101-120

    تاریخ نگاری مقتل، یکی از شعب مهم و اصلی مکتب کوفه است که به تبع شناخت مولفه های آن، از یک سو امکان راهیابی به اجزای این شیوه فراهم و از سوی دیگر، به بخشی از علل و عوامل نگارش مقتل پی می بریم. مولفه هایی چون داستان های ایام العرب، ادبیات رایج در مکتب ایران با مشابهت های آن با شیوه نگارش مکتب عراق با توسعه ترجمه آثار ایرانی به عربی و حضور پررنگ عنصر احساس و حماسه را می توان از موارد اصلی، و تاثیر شیوه اخباری گری در جزم به ظاهر برخی روایات مقتلی را می توان از مولفه های فرعی که تاثیر اندکی در این مقوله دارد به شمار آورد. مقاله حاضر درپی پاسخ به مسئله چگونگی این تاثیرات است.

    کلیدواژگان: مقتل الحسین(ع)، تاریخ نگاری مقتل، مولفه های مقتل نگاری، مکتب کوفه، ایام العرب
  • فروغ پارسا* صفحات 121-144

    اسماعیل صفوی که به مقام مرشد کامل در طریقت صوفیانه صفوی نایل آمده بود، با تکیه بر مریدان قزلباش خود توانست پس از جنگ و نبردهای بسیار، سلطنت مقتدر و درازآهنگی را در سرزمین ایران پایه گذاری کند و رسمیت مذهب تشیع را در سراسر کشور اعلام نماید. قزلباشان یا همان نیروهای نظامی شاه اسماعیل اول که عمدتا خاستگاهی قبیله ای داشتند، به شدت به سازمان و تشکیلات صوفیانه پایبند بودند. این نیروها، تشیع غالیانه ای داشتند و به نظر می رسد شاه اسماعیل اول را به مثابه سایه خدا و فرزند پیامبر’ تقدیس می کردند. شاه طهماسب اول که بعکس پدرش اسماعیل شخصیتی صلح جو و شریعت محور داشت، در گذار به دوران استقرار و تثبیت شاهنشاهی صفویان، فقهای شیعی را مورد توجه و استفاده خود قرار داد. حمایت های مادی و معنوی شاه از فقها از سویی مشروعیت سلطنت طهماسب اول را فراهم کرد و از سوی دیگر موجبات بنیاد ساختار نوین نهاد دینی تشیع را آماده نمود. در این میان، محقق کرکی به مثابه فقیه پرنفوذی از جبل عامل گفتمان اقتدار فقهای شیعه را مطرح کرده، حکومت صفویان را که موجب گسترش تشیع بود، مورد تایید قرار داد.

    کلیدواژگان: تصوف، شیخ صفی الدین، شاه اسماعیل اول، قزلباش ها، شاه طهماسب اول، محقق کرکی
  • محمدجواد یاوری سرتختی*، مرتضی امامی صفحات 145-168

    در نظام فکری و اعتقادی شیعه، مسئله جانشینی امام علی(ع) به عنوان امام جامعه با هدف هدایت دینی و سیاسی مردم، امری الهی و وصایت پیامبر اکرم(ص) بر آن در روز غدیرخم امری قطعی و متواتر است. برخی مورخان در ثبت گزارش های جزیی واقعه غدیر اهتمام داشته و برخی دیگر آن را به صورت کلی نقل کرده اند. ازجمله امور جزیی این واقعه، جمعیت حاضر در روز غدیر و یا جمعیت همراه پیامبر در سفر از مدینه به مکه است که مورخان و محدثان در آن اختلاف نظر دارند. ازاین روی، منابع روایی و تاریخی فریقین درباره تعداد جمعیت حاضر در این رویداد مهم و تاریخی اقوال و روایات متفاوتی را نقل کرده اند. این اختلاف نظر قابل بررسی است تا روشن شود کدام گزارش صحیح به نظر می رسد. اهمیت این موضوع به علت تبیین دقیق تر جزییات مسیله، روشن شدن تواتر خبر و اعلان و ابلاغ آن است تا بعدها کسی منکر آن نشود. بنابراین در این نوشتار تلاش بر آن است تا با ملاحظه شواهد و قراین، با روش توصیفی و تحلیلی، جمعیت حاضر در غدیرخم از نگاه فریقین بررسی شود.

    کلیدواژگان: حجه الوداع، روایات، غدیرخم، امام علی(ع)، جمعیت، مدینه
  • محترم شکریان*، احترام شکریان صفحات 169-190

    از میان کسانی که دل در گرو هدایت الهی نهاده و تا سرحد بذل جان، در حفظ و بالندگی دین مقدس اسلام کوشیده اند، چهره درخشان حضرت ابوطالب(ع)، عموی فداکار پیامبر و پدر شایسته امیرالمومنین(ع)، تلالویی ویژه دارد؛ او از آغازین سال های عمر بابرکت نبی مکرم اسلام، سایه الطاف ویژه اش را بر آن پیامبر اعظم’ گسترانید و در مراحل مختلف زندگی یار و یاور وی بود. آیا می توان باور کرد این فداکاری ها برخاسته از حق جویی و توحیدمداری نباشد؟گروهی متعصب، چشم خویش را بر حقیقت بسته اند و گناه عظیم شرک را به مومن قریش نسبت می دهند. آنها بر این ادعای سست خویش، دلایلی سست تر ذکر می کنند. در این نوشتار با روش گردآوری و تحلیل، درصدد بازخوانی ایمان راسخ ابوطالب(ع) و نقد شبهات مذکور می باشیم و در همین راستا، به ذکر دلایل معتبری در اثبات ایمان مومن قریش می پردازیم.

    کلیدواژگان: ابوطالب، عموی پیامبر(ص)، ایمان، شرک
|
  • Mostafa Sadeqi Kashani* Pages 7-58

    Knowledge on pure Amams` biography is based upon the awareness of the sources in the field. The sources can be classified in different classes with their own properties. This paper has studied related classes of the field and introduced them with regard to their characters. The sources include the works by Shiites and Sunnis, original and secondary and new ones.

    Keywords: Old sources, twelve Imams, fourteen pures, bibliography
  • Sha`Banali Khansanami*, Fatemeh Khansanami Pages 59-72

    Omar ibn Khattab, presenting his sermon in a Friday prayer, talked about the happenings of Saqifah; the speech has been taken as an important document in the views of historians. Omar, taken as the only remaining witness of his friends in the meeting of Saqifah, unveiled the truths on Saqifah in the Friday prayer for people; namely the truths having been reported and propagated untruly for many years. This paper has intended to study Omar`s sermon deeply with regard to historical events. The content of his sermon includes accusing Ansar, proclaiming the allegiance to Abubakr to be hastily, the opponents against allegiance, serious objections, fear of opposition and dissension.

    Keywords: Ali (a), omar, saqifah, ansar, mohajir, omar`s sermon
  • Tooraj Amiri* Pages 73-100

    The holy Quran as mobin, a profound scripture, and tibyanon likulli shiyin, explanations for everything, mentioning frequently the history of the people living in the past with a special method, has been affecting Muslim historiography. The holy book has explained the reason why and how of some events, failures and victories and refers to some cases of distortion, exaggeration and covering the truths. History has been always studied critically, particularly by philosophers. Those scholars in the field of history have established necessary methods for studying history and, in this way, attained the method of explanation in historical problems and discovered scientific methos for historical events and realities to be discovered the most important of which is the interpretative. Interpretation has always been an essential element of the Quranic verses. Again the Quranic approach on history is a critical way and the question at hand consists in the Quranic method for the explanation of historical narration. The paper has intended to study the Quranic method in the field.

    Keywords: Critical philosophy of history, history, explanation, interpretation
  • Mohammadali Chelonegar, Asghar Montazerolqaem, Bahaoddin Qahramaninejad Shayeq* Pages 101-120

    Historiography of martyrdom epic may be considered as one of the basic branches of Kufi school,  being aware of its elements, one can be led to its parts and to some causes for bibliography of the epic. Such elements as the stories of Ayyamularab, the days of A`rab, current literature in Iranian school, its resemblances to the method of Iraqi historiography or development of the translation of Iranian works to Arabic language and bold presence of affection and episode may be known as the basic elements; the effect of traditionalism, however, may be known as secondary. This paper has studied these elements.

    Keywords: Martyrdom epic of Husain, historiography of martyrdom epic, historiographic elements of martyrdom epic, kufi school, ayyamularab
  • Forooq Parsa* Pages 121-144

    Safavid Shah Ismāil, having attained the highest degree of leadership in Sufism, with the help of his followers and after long wars and struggles, established a long life and powerful government in Iran and proclaimed Shiism the official religion of Iran.  Shah Ismāil`s military forces or Qizilbashes, being mainly of tribal roots, were very faithful to Sufi`s system and beliefs. These forces were of overstatement to Shiism and considered Shah Ismāil I as the shadow of God and the son of the Prophet.  Shāh Tahmāsp I, however, was of a religious and peaceful character and paid special attention to fuqaha for strengthening Safavid kingdom. Shah`s material and spiritual supporting of fuqaha led to the legality of his kingdom on one hand and to the foundation of new system of Shiite religion on the other. Furthermore, Muhaqqiq Karaki, an outstsnding faqih from Jabal Amol proposed the problem of Shiite faqih`s discourse of authority and confirmed Safavid government as the one supporting Shiism.

    Keywords: Sufism, shāh Ismāil I, qizilbashes, shāh tahmāsp I, muhaqqiq karaki
  • Mohammadjavad Yavari Sartakhti*, Morteza Emami Pages 145-168

    In the view of Shiism, Imam Ali (a) is known to be the divinely chosen successor for the Prophet as established by the testament of the holy Prophet himself in Ghadir  Khom to guide people in religious and political fields. Some historians have recorded the happening of Ghadir Khom in detail while some other has recorded it briefly. One of the problems recorded differently is the number of the present population in Ghadir Khom or the population accompanying the Prophet from Medina to Mecca. Therefore, Sunni and Shiite sources have recorded differently. The difference should be studied for the matter to be made clear. It is necessary for the repeated state of the hadith of Ghadir Khom to be made clearly established in such a manner that one never can oppose it. For such a purpose, this paper, studying the documents of the event in an analytic-descriptive manner, has focused the views of the fariqein on the population.

    Keywords: Hajjatul wida, traditions, ghadir Khom, Imam ali, population
  • Mohtaram Shekarian*, Ehteram Shekarian Pages 169-190

    Among those deeply interested in human guidance and attempting in keeping Islam and for flourishing it, one can clearly refer to the revered Abutalib, the Prophet`s uncle and Imam Ali`s father. His special care and support of the Prophet during all his life should be considered of vital importance for Islam. May not such a devotion be considered as originating from Abutalib`s strong belief to God and truth? Some prejudiceds have charged him with the great sin of polytheism. This paper has studied the misleading claim of his opponents. In this way, some undeniable proofs have been presented for his hearty belie  in momotheism.

    Keywords: Abutalib, prophet`s uncle, faith, polytheism