فهرست مطالب

دستاوردهای روانشناختی - سال بیست و هفتم شماره 2 (پیاپی 24، پاییز و زمستان 1399)

مجله دستاورد های روانشناختی
سال بیست و هفتم شماره 2 (پیاپی 24، پاییز و زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/11/08
  • تعداد عناوین: 12
|
  • احمد زندوانیان، سمیه ذوالفقاری*، حمیده همتی، شهرام طالبی صفحات 1-24

    هدف پژوهش حاضر تدوین الگوی ساخت سریع دانش مشارکتی در مواجهه دانشجویان با موقعیت نامعین بر اساس نظریات اسکاردامالیا، برایتر و استال بود. چهل دانشجوی مهندسی مکانیک (در قالب هشت تیم پنج نفره) به صورت داوطلبانه در مسابقه غلبه بر زمان که توسط اساتید گروه مهندسی مکانیک دانشگاه یزد طراحی شده بود شرکت کردند. دانشجویان در روز مسابقه با مسئله جدیدی (ساخت قایق بادی برای حمل حداقل یک کیلو بار در کوتاهترین زمان و طی بیشترین مسافت) مواجه شدند. وسایل مشخص و زمان محدودی به صورت مساوی در اختیار همه تیم ها قرار گرفت تا فرآیند ساخت دانش مشارکتی سریع بررسی شود. پس از انجام مراحل ساخت در بازه زمانی5 ساعت و انجام داوری توسط استادان گروه مکانیک، سه گروه به عنوان موفق و پنج گروه دیگر به عنوان ناموفق نام گذاری شدند. روش پژوهش کیفی نظریه داده بنیاد بود. الگوی داده بنیاد بر اساس کدگذاری (باز، محوری و انتخابی) داده های حاصل از مصاحبه گروه های کانونی، مشاهده و منابع علمی تدوین شد. نتایج نشان داد که ساخت سریع دانش مشارکتی به عوامل: ارتباطات، سازماندهی تیم، بهره گیری از ابزار، برنامه ریزی و ایده پردازی، انگیزش کسب پیشرفت، کمال گرایی و مدیریت زمان بستگی دارد.

    کلیدواژگان: ساخت سریع دانش مشارکتی، موقعیت نوظهور، اجتماعات دانش ساز، دانشگاه یزد
  • سعید نجارپور استادی، بهمن اکبری*، جواد خلعتبری، جلیل باباپور صفحات 25-48

    پژوهش حاضر با هدف مقایسه اثربخشی آموزش فنون درمان مبتنی بر کیفیت زندگی و رفتار درمانی دیالکتیکی بر تحمل پریشانی دانشجویان دختر رشته روان شناسی مقطع کارشناسی دانشگاه آزاد اسلامی واحد تبریز که دارای اعتیاد به گوشی های هوشمند بودند، انجام شد. در این مطالعه نیمه آزمایشی، از بین دانشجویانی که نمره آنان در مقیاس اعتیاد به گوشی های هوشمند (SAS)، دو انحراف معیار بالاتر از میانگین و در مقیاس تحمل پریشانی (DTS)، یک انحراف معیار پایین تر از میانگین بود، 45 نفر به صورت هدفمند انتخاب شده و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و یک گروه کنترل جایگزین شدند. تعداد افراد هر سه گروه 15 نفر بود. آزمودنی های گروه اول و دوم به مدت 8 جلسه دو ساعتی تحت آموزش فنون درمان مبتنی بر کیفیت زندگی و رفتار درمانی دیالکتیکی قرار گرفتند اما گروه کنترل، هیچ گونه آموزشی دریافت نکرد. در آخرین جلسه، مجددا پرسشنامه ها در مورد هر سه گروه اجرا شد. پس از سه ماه از اجرای پس آزمون، مجددا پرسشنامه تحمل پریشانی در مورد تمام آزمودنی ها اجرا شد تا اثرات آموزش فنون، در طول زمان مشخص شود. نتایج تحلیل کوواریانس تک متغیره نشان داد که آموزش فنون رفتار درمانی دیالکتیکی در مقایسه با درمان مبتنی بر کیفیت زندگی، بر افزایش تحمل پریشانی موثر بوده است (05/0< P). همچنین نتایج تحلیل واریانس یک راهه نشان داد که اثربخشی آموزش فنون رفتار درمانی دیالکتیکی در پیگیری سه ماهه نیز حفظ شده است (01/0< P). پس با آموزش فنون رفتار درمانی دیالکتیکی می توان تحمل پریشانی را که احتمالا یکی از دلایل اعتیاد به گوشی های هوشمند است، بهبود بخشید.

    کلیدواژگان: درمان مبتنی بر کیفیت زندگی، رفتار درمانی دیالکتیکی، تحمل پریشانی، گوشی های هوشمند
  • اکرم خدایی، مسعود باقری*، فرشید خسروپور صفحات 49-68
    زمینه و هدف

    وجود مشکلات روانی از جمله ویژگیهای شخصیت مرزی می تواند بر رفتار ،شناخت ، ارتباط بین فردی و پیشرفت تحصیلی دانشجویان تاثیر منفی بگذارد. شناسایی و ارتباط عواملی همچون ذهن آگاهی،تمایز یافتگی خود و ناگویی خلقی با این ویژگیها مهم است.لذا این مطالعه به منظور بررسی رابطه بین ذهن آگاهی ، تمایز یافتگی خود با ویژگیهای شخصیت مرزی از طریق نقش واسطه ای ناگویی خلقی انجام شد.

    مواد و روش ها

    دراین مطالعه همبستگی توصیفی 309 دانشجوی دانشگاه شهید باهنر کرمان (217 دختر و 92 پسر) از طریق روش نمونه گیری خوشه ای تصادفی انتخاب شدند و به پرسشنامه های پنج عاملی ذهن اگاهی بایر و همکاران، مقیاس تمایز یافتگی خود اسکورون و فریدلندر، مقیاس ناگویی خلقی تورنتو ، مقیاس شخصیت مرزی لیشنرلینگ پاسخ دادند. پس از جمع آوری داده-ها با استفاده از نرم افزارآماری و روش تحلیل مسیر مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.

    یافته ها

    تحلیل ها نشان دادند که ذهن آگاهی و تمایز یافتگی خود از طریق ناگویی خلقی بر تمامی زیر مقیاس های شخصیت مرزی اثر غیر مستقیم منفی دارند.

    نتیجه گیری

    نتایج نشان دادند که ذهن آگاهی و تمایز یافتگی خود به عنوان مهمترین عاملهای پیش بینی ویژگیهای شخصیت مرزی دانشجویان هستند. 

    کلیدواژگان: ذهن آگاهی، تمایز یافتگی، ویژگی شخصیت مرزی، ناگویی خلقی
  • پریسا ابوترابی کاشانی، فرح نادری*، سحر صفرزاده، فریبا حافظی، زهرا افتخار صفحات 69-88

    اختلال نارسایی توجه / بیش فعالی شایع ترین اختلال های رفتاری در دوران کودکی و نوجوانی است. کاستی های توجه نداشتن، بیش فعالی و تکانشگری می توانند به تحصیل و روابط اجتماعی اخلال ایجاد کنند. هدف این پژوهش، مقایسه تاثیر رفتار درمانی دیالکتیکی و تنظیم هیجانی بر تحمل پریشانی و اندیشه پردازی خودکشی در نوجوانان مبتلا به اختلال نارسایی توجه/بیش فعالی بود. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه دانش آموزان دختر مقطع متوسطه شهر تهران در سال تحصیلی 99-1398 بودند که با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند تعداد 45 نفر انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایشی و یک گروه کنترل قرار گرفتند.به منظور گردآوری اطلاعات از مقیاس های علایم کمبود توجه/ بیش فعالی کانرز، ارهاد و اسپارو (1999)؛ تحمل پریشانی سیمونز و گاهر (2005) و اندیشه پردازی خودکشی بک و استیر (1987) استفاده شد. روش پژوهش از نوع نیمه آزمایشی با پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری با گروه کنترل بود. گروه های آزمایش تحت رفتار درمانی دیالکتیکی (12جلسه 60 دقیقه ای) و تنظیم هیجانی (8جلسه 45 دقیقه ای) قرار گرفتند.داده ها با استفاده از تحلیل کوواریانس تحلیل شدند. نتایج نشان داد هر دو درمان رفتار درمانی دیالکتیکی و تنظیم هیجانی بر افزایش تحمل پریشانی و کاهش اندیشه پردازی خودکشی نوجوانان اثربخش بودند (0.01<p)؛ بین دو درمان در افزایش تحمل پریشانی تفاوتی وجود نداشت اما رفتار درمانی دیالکتیکی نسبت به تنظیم هیجانی، تاثیر بیشتری در بهبود اندیشه پردازی خودکشی در نوجوانان بود. بنا بر این استفاده از رفتار درمانی دیالکتیکی و آموزش تنظیم هیجانی موجب کاهش رفتارهای پرخطر در افراد مبتلا به اختلال نارسایی توجه / بیش فعالی می شود.

    کلیدواژگان: : اختلال نارسایی توجه، بیش فعالی، تحمل پریشانی، اندیشه پردازی خودکشی، رفتار درمانی دیالکتیکی، آموزش تنظیم هیجانی
  • محمد وطن خواه، موسی کافی*، عباس ابوالقاسمی، ایرج شاکری نیا صفحات 89-110

    با توجه به دشواری در تنظیم هیجان و کارکردهای اجرایی نوجوانان چاق استفاده از مداخلات روان شناختی جهت تنظیم هیجان و بهبود کارکردهای اجرایی نوجوانان چاق از اهمیت بالایی برخوردار است. هدف این پژوهش اثربخشی آموزش خودتنظیمی بر کنترل وزن، کارکردهای اجرایی و تنظیم هیجان در نوجوانان چاق و دارای اضافه وزن بود. طرح پژوهش حاضر از نوع نیمه آزمایشی و با گروه گواه بود. جامعه آماری پژوهش شامل نوجوانان چاق و دارای اضافه وزن شهر اصفهان بود که در سال 1398 به مراکز بهداشت این شهرستان مراجعه نموده اند. روش نمونه گیری به صورت در دسترس از میان مراجعه کنندگان به مراکز سلامت شهر اصفهان انتخاب شدند. ابزارهای پژوهش شامل پرسشنامه دشواری تنظیم هیجان گراتز و رومر (2004)، آزمون ویسکانسین و استروپ جهت سنجش کارکردهای اجرایی بودند. داده ها با استفاده از تحلیل کوواریانس چندمتغیری تحلیل شدند. نتایج تحلیل های پژوهش نشان داد که آموزش خودتنظیمی بر سطح توده بدنی، تنظیم هیجان و کارکردهای اجرایی شرکت کنندگان موثر بود، با این حال سطح توده بدنی آزمودنی ها به عنوان متغیر مستقل دوم در نتایج پژوهش دخیل نبود. آموزش مبتنی بر تنظیم رفتار بر شاخص توده بدنی، تنظیم هیجان و کارکردهای اجرایی بدون توجه به سطح چاقی و اضافه وزن شرکت کنندگان موثر بود. با توجه به نتایج پژوهش می توان نتیجه گرفت آموزش خودتنظیمی می تواند از طریق بهبود کارکردهای اجرایی و تنظیم هیجان منجر به بهبود خودکنترلی و مدیریت خوردن در نوجوانان شده و در نتیجه موجب کاهش سطح توده بدنی آن ها می شود.

    کلیدواژگان: نوجوانان چاق، خودتنظیمی، کارکردهای اجرایی، تنظیم هیجان
  • مهرانا عسکری، مهناز مهرابی زاده هنرمند، زهرا دشت بزرگی*، پرویز عسگری، علیرضا حیدری صفحات 113-132

    هدف اولیه روان درمانگران زوج درمانی، تشخیص جنبه های متعدد تجارب زوجین در رابطه زناشویی برای درک اینکه چگونه درگیری ها ایجاد می شوند و چگونه بر اختلال روابط زوجین تاثیر می گذارند. هدف از این پژوهش، مقایسه اثر بخشی زوج درمانی مبتنی بر بخشودگی و تصویرسازی ارتباطی هندریکس بر الگوهای ارتباطی خانواده، رضایت جنسی، در زنان مراجعه کننده به مراکز مشاوره شهر اهواز بود. طرح پژوهش، نیمه آزمایشی از نوع پیش آزمون - پس آزمون با گروه کنترل است. حجم نمونه 75 زن بود که به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. از این تعداد 25 نفر به گروه آزمایشی زوج درمانی مبتنی بر بخشودگی و 25 نفر به گروه آزمایشی تصویرسازی ارتباطی هندریکس و 25 نفر به گروه کنترل به صورت واگذاری تصادفی تخصیص یافتند. ابزارهای پژوهشی مورد استفاده الگوهای ارتباطی خانواده کریستن و سالاوی، رضایت جنسی میستون و ترامپنل بود. گروه آزمایشی تصویرسازی ارتباطی هندریکس نه جلسه آموزش 90 دقیقه ای و همچنین گروه آزمایش آموزشی زوج درمانی مبتنی بر بخشودگی، نه جلسه 90 دقیقه ای دریافت کردند. برای تحلیل داده ها از تحلیل کواریانس چندمتغیره و تک متغیره استفاده شد. یافته ها نشان داد هر دو رویکرد درمانی در مرحله پس آزمون بر الگوهای ارتباطی خانواده تاثیر قابل توجه ای داشته و منجر به افزایش معنادار الگوهای ارتباطی خانواده شدند. براساس یافته ها می توان گفت هر یک از این رویکردها ازجمله مداخلات موثر و موفق در حیطه زوج درمانی هستند.

    کلیدواژگان: زوج درمانی مبتنی بر بخشودگی، تصویرسازی ارتباطی هندریکس، الگوهای ارتباطی خانواده، رضایت جنسی
  • سحر سوادکوهی، حمیدرضا عریضی*، کریم عسگری صفحات 133-154

    پژوهش حاضر با هدف تعیین اثر بخشی برنامه غنی سازی رابطه بر سطح انرژی رابطه ای کارکنان و جو اعتماد و احترام در شرکت گاز استان اصفهان انجام شده و از نوع نیمه تجربی با طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه گواه بوده است. نمونه مورد مطالعه، 30 نفر از کارکنان داوطلب برای شرکت در این برنامه آموزشی بودند که با روش تصادفی در دو گروه آزمایش و گواه گمارده شدند. ابزارهای پژوهش شامل پرسشنامه انرژی رابطه ای (اوونز، باکر، سامپتر و کامرون) و پرسشنامه جو اعتماد و احترام (اسپریتزر و پوراس) بوده است که در پیش آزمون و پس آزمون بر روی هر دو گروه اجرا شدند. برنامه غنی سازی رابطه در 8 جلسه 90 دقیقه ای برای گروه آزمایش اجرا گردید، در حالی که هیچ مداخله ای روی گروه گواه، انجام نشد. داده ها با روش تحلیل کوواریانس چند متغیره و با استفاده از نرم افزار 23SPSS- تجزیه و تحلیل شدند. نتایج نشان داد که پس از انجام مداخله، تفاوت معناداری بین دو گروه آزمایش و گواه به وجود آمده است. به عبارت دیگر اجرای برنامه غنی سازی رابطه، انرژی رابطه ای کارکنان را در پس آزمون افزایش داده و منج ر به ایجاد جو اعتماد و احترام در شرکت گاز شده است. به موجب نتایج بدست آمده پیشنهاد می شود که مدیران با برگزاری برنامه غنی سازی رابطه، ضمن افزایش انرژی رابطه ای افراد، جو اعتماد و احترام را در محیط کار ایجاد کرده و به این ترتیب سازمان و کارکنان را از نتایج آن بهره مند سازند.

    کلیدواژگان: انرژی رابطه ای، جو اعتماد و احترام، برنامه غنی سازی رابطه
  • عبدالناصر جوان مجرد، علی اکبر شیخی فینی*، حسین زینلی پور، عباس ابوالقاسمی صفحات 155-170

    مطالعه حاضر با هدف بررسی رابطه بین کیفیت برنامه درسی و اشتیاق تحصیلی با نقش میانجی خودکارآمدی روانشناختی دانشجویان انجام شد. روش پژوهش، روش توصیفی از نوع همبستگی بود. برای اجرای پژوهش، تعداد 600 نفر از دانشجویان دانشگاه گیلان با روش نمونه گیری خوشه ای چند مرحله ای انتخاب شدند. سپس، آنها مقیاس های کیفیت برنامه درسی، اشتیاق تحصیلی و سرمایه روان شناختی (خودکارآمدی روانشناختی) را تکمیل کردند. داده های حاصله با استفاده از نرم افزار آماری Amos24 با رویکرد مدل مسیر و به کمک آزمون های آماری ضریب همبستگی پیرسون و مدل سازی معادلات ساختاری تجزیه و تحلیل شد. نتایج پژوهش نشان داد که بین کیفیت برنامه درسی و اشتیاق تحصیلی دانشجویان رابطه مثبت معناداری وجود دارد (r = 0.47, p < 0.01). هم چنین، خودکارآمدی روانشناختی دانشجویان در رابطه بین کیفیت برنامه درسی و اشتیاق تحصیلی دانشجویان نقش میانجیگری جزیی ایفا می کند (0.23). بنابراین، با بهبود کیفیت برنامه درسی رشته های تحصیلی و حس خودکارآمدی روانشناختی در دانشجویان می توان اشتیاق تحصیلی آنان را ارتقا داد.

    کلیدواژگان: کیفیت برنامه درسی، خودکارآمدی روانشناختی، اشتیاق تحصیلی
  • فاطمه شاهی*، زهره خسروی، پروین رحمتی نژاد، مجید یزدی صفحات 171-192

    آشفتگی هیجانی به عنوان یک ویژگی مرکزی آسیب شناسی در اختلال های گوناگون به ویژه اختلال وسواسی اجباری است. خشم یکی از این هیجان های اصلی است که کمتر مورد توجه قرار گرفته و همین یافته های اندک نیز تناقض های متعدد و آشفتگی زیادی دارند. بنابراین پژوهش حاضر با هدف ایجاد یک مدل یکپارچه برای تجربه خشم در این افراد صورت گرفت. این پژوهش کیفی و از نوع نظریه برخاسته از زمینه بود. شرکت کنندگان 29 نفر از افراد مبتلا به اختلال وسواسی اجباری بودند که به روش نمونه گیری هدفمند و گلوله برفی انتخاب شدند. جمع آوری اطلاعات از طریق مصاحبه نیمه ساختاریافته، مصاحبه روایتی و تصویرسازی ذهنی صورت گرفت. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها از طرح نظام مند اشتروس و کوربین (1990) استفاده شد. سپس مقوله ها در یک مدل پارادایمی برخاسته از زمینه سازمان دهی شد. نتایج حاصل از این پژوهش بیانگر شرایط علی، زمینه، شرایط میانجی، چگونگی تجربه خشم، راهبردهای مدیریت و پیامدهای آن در این افراد است. این یافته ها بر لزوم برنامه های پیشگیرانه با تکیه بر متغیرهای علی و طراحی برنامه های درمانی بر این اساس تاکید دارند.

    کلیدواژگان: نظریه زمینه ای، هیجان، خشم، اختلال وسواسی اجباری
  • عبدالوهاب سیمین*، عبدالزهرا نعامی، نسرین ارشدی، سید اسماعیل هاشمی صفحات 193-210

    پژوهش حاضر با هدف طراحی و آزمون الگویی از پیشایندها و پیامدهای راهبردهای مقابله ای تحول خواه انجام گرفت. روش پژوهش توصیفی از نوع همبستگی بود . جامعه آماری 350 نفر از کارکنان شرکت ملی حفاری ایران بودند که به صورت نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند. ابزار این پژوهش شامل پرسشنامه های راهبردهای مقابله ای تحول خواه، شخصیت پویا، جهت گیری هدف یادگیری، استرس شغلی، توانمندسازی روانشناختی، سازگاری شغلی، انگیزش شغلی، عملکرد شغلی، تعالی یابی شغلی، بهزیستی حرفه ای، تعهد سازمانی و خشنودی شغلی بود. داده ها از طریق الگویابی معادلات ساختاری (SEM) و تحلیل واسطه ای تحلیل شدند. تحلیل های الگویابی معادلات ساختاری برازندگی الگوی پیشنهادی را با داده ها مورد حمایت قرار دادند. نتایج حاکی از اثر مثبت شخصیت پویا و جهت گیری هدف یادگیری بر راهبردهای مقابله ای تحول خواه، اثر منفی راهبردهای مقابله ای تحول خواه بر استرس شغلی، اثر مثبت راهبردهای مقابله ای تحول خواه بر توانمندسازی روانشناختی، سازگاری شغلی، انگیزش شغلی، عملکرد شغلی، تعالی یابی شغلی، بهزیستی حرفه ای، تعهد سازمانی و خشنودی شغلی، اثر منفی استرس شغلی بر انگیزش شغلی، اثر مثبت توانمندسازی روانشناختی و سازگاری شغلی بر انگیزش شغلی، اثر مثبت انگیزش شغلی بر عملکرد شغلی، تعالی یابی شغلی، بهزیستی حرفه-ای، تعهد سازمانی و خشنودی شغلی و اثر غیرمستقیم راهبردهای مقابله ای تحول خواه بر عملکرد شغلی، تعالی یابی شغلی، بهزیستی حرفه ای، تعهد سازمانی و خشنودی شغلی از طریق انگیزش شغلی بود. برازش بهتر از طریق همبسته کردن خطاهای یک مسیر حاصل شد. 

    کلیدواژگان: راهبردهای مقابله ای تحول خواه، پیشایند، پیامد
  • زهره فیض آبادی، شاهرخ مکوند حسینی*، پرویز صباحی، پروین رفیعی نیا صفحات 211-232

    پژوهش حاضر با هدف مقایسه اثربخشی روان تحلیل گری هورنای و شناخت درمانی بر سبک های حل تعارض زنان روان رنجور شهر تهران انجام شد. روش پژوهش از نوع نیمه آزمایشی و با طرح کاربندی کنترل شده تصادفی با دو گروه آزمایش و یک گروه کنترل می باشد. جامعه آماری شامل زنان متاهلی است که در سال 1395 و 1396 به علت مشکلات ارتباطی با همسر به مراکز مشاوره شرق شهر تهران مراجعه کردند. نمونه پژوهش از نوع نمونه در دسترس و شامل 45 زن متاهل است که با توجه به نتایج پرسشنامه "سه وجهی هورنای-کولیج" توزیع شده قبل از مداخله، روان رنجور محسوب می شدند. گروه های آزمایشی پانزده جلسه مشاوره فردی با رویکرد شناخت درمانی یا روان تحلیل گری هورنای، دریافت کردند. پرسشنامه "سبک های حل تعارض رحیم" در سه مرحله قبل از مداخله، مرحله میانی و پایان مداخله در بین گروه های آزمایشی و به صورت همزمان برای گروه کنترل توزیع شد. داده ها با روش تحلیل واریانس اندازه گیری های مکرر مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد اثر زمان بر سبک های حل تعارض یکپارچه، اجتنابی، مسلط و ملزم شده معنادار بوده است. سبک حل تعارض یکپارچه، در هر دو گروه آزمایش افزایش معناداری یافت و برخلاف آن سبک حل تعارض اجتنابی کاهش معناداری یافت. دو گروه در مقایسه با یکدیگر تفاوت معناداری نداشتند. سبک حل تعارض مصالحه در گروه شناخت درمانی در مقایسه با گروه کنترل و گروه روان تحلیل گری هورنای، افزایش معناداری یافت در حالی که سبک حل تعارض ملزم شده در گروه روان تحلیل گری هورنای در مقایسه با گروه کنترل و شناخت درمانی، کاهش معناداری یافت.

    کلیدواژگان: روان تحلیل گری، کارن هورنای، شناخت درمانی، سبک های حل تعارض، زنان روان رنجور
  • مریم مشتاقی، محمدجواد اصغری ابراهیم آباد*، حمیدرضا آقامحمدیان شعرباف صفحات 233-256

    هدف پژوهش حاضر بررسی اثربخشی درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر سرمایه های روانشناختی و روان رنجورخویی مادران دارای فرزند سندرم داون بوده است. پژوهش حاضر به لحاظ روش نیمه آزمایشی بود که با طرح پیش آزمون، پس آزمون و گروه کنترل انجام شد. جامعه آماری این پژوهش شامل کلیه مادران دارای فرزند سندرم داون شهر مشهد بود که از بین آن ها، 30 نفر به صورت نمونه گیری در دسترس و هدفمند انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل گمارده شدند. گروه آزمایش درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد را به مدت 8 جلسه 90 دقیقه ای دریافت کردند. هر دو گروه قبل و بعد از مداخله پرسشنامه های اطلاعات جمعیت شناختی، مقیاس سرمایه روانشناختی لوتانز و پرسشنامه پنج عاملی شخصیت نیو (فرم کوتاه، خرده مقیاس روان رنجورخویی) را تکمیل نمودند. داده ها با استفاده از آزمون تحلیل کواریانس مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. نتایج تحلیل کوواریانس نشان داد که درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد منجر به بهبود سرمایه های روانشناختی خودکارامدی، امیدواری، تاب آوری، خوش بینی و روان رنجورخویی گروه آزمایش در مقایسه با گروه کنترل شده است (001/0 p <). براساس یافته های تحقیق، درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر سرمایه های روانشناختی و روان رنجورخویی مادران دارای فرزند سندرم داون اثرگذار است.

    کلیدواژگان: درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد، سرمایه های روانشناختی، روان رنجورخویی، مادران، سندرم داون
|
  • Ahmad Zandvanian, Somayeh Zolfaghari *, Hamideh Hemati, Shahram Talebi Pages 1-24

    The purpose of this study was to develop a rapid collaborative knowledge building model to encounter emerging situations according to Scardamalia, Bereiter, & Stahl perspectives. Forty mechanical engineering students voluntarily participated in a time overcoming race designed by Yazd university's mechanical engineering professors. Students encountered an emergent problem on the day of the competition (which involved building a boat to carry at least one kilogram in the shortest possible time, and over the course of the long haul). Specific equipment and limited time were provided equally to all teams to examine the process of rapid collaborative knowledge building. After the competition (5 hours) and the results were announced, the 3 groups were named as successful and the other groups were named as unsuccessful. The qualitative method of grounded theory was used. Quantitative data were collected by from focus group interviews (open, axial and selective coding), observations and scientific resources (scientific documents). Grounded theory was developed based on data triangulation. The results showed that rapid collaborative knowledge building is concerned on the factors: communication, team organization, use the tools, planning & idea storming, achievement motivation, positive perfectionism & time management.

    Keywords: Rapid Collaborative Knowledge Building, Knowledge Building Communities, Emerging Situation, Mechanical Engineering Students, Yazd University
  • Saeed Najarpour Ostadi, Bahman Akbari *, Javad Khalatbari, Jalil Babapour Pages 25-48

    The aim of this study was to compare the effectiveness of quality of life therapy training and dialectical behavioral therapy on enduring the anxiety of female undergraduate psychology students at the Islamic Azad University, Tabriz Branch, who were addicted to smartphones. In this semi-experimental study, among students whose scores on the Smartphone Addiction Scale (SAS) were two above the mean standard deviation and on the Distress Tolerance Scale (DTS), one was lower than the mean standard deviation, 45 Individuals were randomly selected and randomly assigned to two experimental groups and one control group.The number of people in all three groups was 15. The subjects of the first and second groups were trained for 8 two-hour sessions based on quality of life techniques and dialectical behavioral therapy, but the control group did not receive any training. At the last session, questionnaires were again administered for all three groups. Three months after the post-test, a stress tolerance questionnaire was administered to all subjects to determine the effects of time training techniques.The results of single-variable covariance analysis showed that the teaching of dialectical behavioral therapy techniques was effective in increasing anxiety tolerance compared to quality of life therapy (P <0.05). Also, the results of one-way analysis of variance showed that the effectiveness of dialectical behavior therapy training techniques in quarterly follow-up has been maintained (P <0.01). So by teaching dialectical behavior therapy techniques, you can improve the tolerance of distress, which is probably one of the reasons for addiction to smartphones.

    Keywords: quality of Life therapy, dialectical behavioral therapy, distress tolerance, smartphones
  • A Khodai, Masoud Bagheri *, F Kh Pages 49-68
    Background

    The aim of this study was to investigate the Relationship between mind fullness, Self-differentiation and Borderline personality traits with the mediation role of Alexithymia.

    Material & Methods

    In this descriptive-correlational study, 309 students (217 females and 92 males) were recruited from Shahid Bahonar university of Kerman through random clustered sampling method. The instruments used in this study were the Five- facet mindfulness questionnaire (FFMQ), Toronto alexithymia scale (TAS), Borderline Personality inventory (BPI) and Differentiation of Self Inventory (DSI). Data were analyzed through SPSS22 and Mplus5 software packages and using path analysis and mediation analysis.

    Findings

    Finding indicated that mind fullness and Self-differentiation had a significant indirect negative effect on subscales of borderline personality disorder through the mediating of alexithymia.

    Conclusion

    Results indicated that mind fullness and Self-differentiation were recognized as the most important variable predicting Borderline personality traits of students.

    Keywords: Mind fullness, Differentiation of self, Borderline personality trait, alexithymia
  • Parisa Abootorabi Kashani, Farah Naderi *, Sahar Safar Zadeh, Fariba Hafezi, Zahra Eftekharsaadi Pages 69-88

    Attention Deficit Hyperactivity Disorder is the most common behavioral disorder in childhood and adolescents. The deficit in attention, hyperactivity and impulsity could affect the edcations and social relations. The purpose of this study was to compare the effect of Dialectical Behavior Therapy and Emotion Regulation on distress tolerance and suicide ideation disorder in adolescents. The statistical population of this study included all Tehran city female high school students in academic year 2019-2020. 45 students were selected, using a purposive sampling method and randomly assigned to two experimental groups and one control group. To collect data Conner’s Adult ADHD Rating Scale (Conner’s, Erhardt & Sparrow (1999), Distress Tolerance Scale of Simmons & Gahr (2005) and Beck & Steer (1987) Suicide Ideation Scale were implemented. This quasi-experimental study was conducted with a pretest, posttest and follow-up design with control group. The experimental groups underwent Dialectical Behavior Therapy (12 sessions 60 minutes each) and Emotion Regulation training (8 sessions of 45 minutes), while the control group received no training. Data were analysed using covariance analysis. The results showed that Dialectical Behavior Therapy and Emotion Regulation training were significantly effective to increase distress tolerance and decrease Suicide Ideation in students (p < 0.01); There was no significant difference between the two treatments in increasing distress tolerance but Dialectical Behavior Therapy had a greater impact on improving adolescents suicide ideation than Emotion Regulation Training. It was concluded that the use of Dialectical Behavior Therapy and Emotion Regulation Training could reduce risky behaviors in individuals with ADHD.

    Keywords: symptoms of attention deficit, hyperactivity disorder, distress tolerance, Suicide Ideation, Dialectical Behavior Therapy, emotion regulation
  • Mohammad Vatankhah, Seyed Musa Kafi *, Abbas Abolqasemi, Iraj Shakerinia Pages 89-110

    Due to the difficulty in emotion regulation and executive functions of obese adolescents, psychological interventions have a great importance. The aim of this study was to investigate the effectiveness of self-regulation training on weight control, executive functions and emotion regulation in overweight and obese adolescents. The research design was semi-experimental with control group. The statistical population of the study consisted of obese and overweight adolescents in Isfahan who referred to health centers in Isfahan in 1398. Samples were selected by convenience sampling from those referring to health centers in Isfahan. Research tools including Gratz and Romer (2004) emotion regulation difficulty questionnaire, Wisconsin and Stroop test were used to measure executive functions. Data were analyzed using multivariate analysis of covariance. The results of the analysis showed that self-regulation training was effective on participants' BMI, emotion regulation, and executive functions. However, BMI as the second independent variable was not effective in the results of the study. Behavioral regulation training is effective on body mass index, emotion regulation, and executive functions regardless of participants' level of obesity and overweight. According to the research results, it can be concluded that self-regulatory training can improve weight control, executive functions and emotion regulation of obese and overweight adolescents. These results can be explained as self-regulatory training has skills and exercises that it is closely related to eating behavior, emotion regulation, and executive functions.

    Keywords: obese adolescents, self regulation, executive functions, emotion regulation
  • Mehrana Askary, Mahnaz Mehrabizadh Honarmand, Zahra Dasht Bozorgi *, Parviz Askary, Alireza Heidarie Pages 113-132

    The couple includes stage of psychotherapy process, where the psychotherapist’s primary purpose is to diagnose the many aspects of the partners’ experience in the relationship, to understand how conflicts are triggered and how they affect the dysfunction of the relationship. The purpose of this study was to Comparison of the effectiveness of couple therapy based on forgivness and Hendrix's and illustrative communication on family communication patterns, sexual satisfaction, in women referring to counseling centers in Ahwaz. The research design is a quasi-experimental pre-test-posttest with control group. The sample size was 45 women who were selected using available sampling method from the mentioned population. 15 of them were assigned to the amputee-based paternity therapist and 15 were assigned to the Hendrix communication imaging group and15 to the control group as a random assignment. The research tools used were the Kristensen & Salavia Family Relationship Model, Sexual Satisfaction of Myston and Trampnell. The Hendrix communication simulation group received nine 90-minute training sessions, as well as a group of pseudo-therapeutic training group forgiveness, nine sessions of 90 minutes. To analyze the data, multivariate and univariate analysis of covariance was used. The findings showed that both therapeutic approaches in the post-test phase had a significant impact on family relationship patterns and resulted in a significant increase in family relationship patterns. Based on the findings, it can be said that each of these approaches is one of the most effective and successful interventions in the field of therapy.

    Keywords: forgiveness' Therapy, Hendrix Communications Therapy, Family Relationship Patterns, Sexual satisfaction
  • Sahar Savadkouhi, Hamid Reza Orayzi *, Karim Asgari Pages 133-154

    This study aimed to determine the effectiveness of relationship enhancement program on the relational energy of employees and climate of trust and respect in Isfahan Gas Company. The research was a quasi-experimental study with pretest, posttest and control group design. The sample consisted of 30 volunteer staff of Gas Company who were randomly assigned to experimental and control groups. Relational energy questionnaire (2016) and climate of trust and respect questionnaire (2013) were administered on both groups in the pre-test and post-test stages. Relationship enhancement program administered on the experimental group for eight sessions each one 90 minutes. The control group received no intervention. The data was analyzed through MANCOVA by SPSS- 23. The results suggested that there was a significant difference between experimental and control groups following the intervention. In the other words, the use of relationship enhancement program enhanced Relational Energy of Employees in the post-test and has helped the personnel to create an climate of trust and respect in the Gas company. Thus it is suggested that employers use this method to enhance relational energy, and provide an climate of trust and respect in the workplace.

    Keywords: relational energy, climate of trust, respect, Relationship Enhancement Program
  • Abdol Naser Javan Mojarrad, Ali Akbar Sheikhi Fini *, Hosein Zeinipour, Abbas Abolghasemi Pages 155-170
    Purpose of study

    the first aim of this study is to investigate the association between quality of curriculum and academic engagement. The second aim is to study the extent to which psychological self-efficacy can mediate this association.

    Method

    to study our hypotheses, samples of 600 undergraduate students of university of Guilan were recruited by simple random sampling technique. Participants were asked to complete scales on quality of curriculum, academic engagement and psychological self-efficacy.

    Results

    Pearson correlation analysis showed that there is a positive significant relationship between quality of curriculum and academic engagement. Moreover, path coefficients of structural equation modeling revealed that the direct effect of quality of curriculum on academic engagement is significant. Furthermore, it supported the mediating role of psychological self-efficacy in the association between quality of curriculum and academic engagement. Practical Implications: In case the quality of curriculum in the University of Guilan is enough good, psychological self-efficacy of students would be potentially good factor to further develop their academic engagement.

    Originality

    this study suggests quality of curriculum and psychological self-efficacy as two main variables contributing students to develop their academic engagement.

    Keywords: quality of curriculum, psychological self-efficacy, academic engagement
  • Fatemeh Shahisadrabadi *, Zohreh Khosravi, Parvin Rahmatinejad, Majid Yazdi Pages 171-192

    Emotional disturbance is a central attribute of pathology in various disorders, in particular obsessive-compulsive disorder. Anger is one of the main emotions that has been neglected and these few findings have many contradictions and a lot of turmoil. Therefore, the present study aimed to develop an integrated model for experiencing anger in these individuals. This research was qualitative research and was the kind of grounded theory. Participants were 29 individuals with obsessive-compulsive disorder who were selected by purposeful sampling and snowball sampling. Also Data collection was through semi-structured interviews, narrative interviews and imagery. In order to analyze the data, the systematic scheme of Strauss and Corbin was used based on three open, axial and selective coding steps. Then the categories were organized in a paradigmatic grounded model. The results of this research show the causal conditions, context, intervening conditions, how to experience anger, management strategies and its consequences in these individuals. These findings emphasize the need for preventive programs based on causative variables and the design of therapeutic programs based on these findings to improve the symptoms of the disorder. Further research is needed to revise and complete the identity of obsessive-compulsive disorder.

    Keywords: grounded theory, Emotion, Angry, obsessive-compulsive disorder
  • Abdolvahab Simin *, Abdolzahra Naami, Nasrin Arshadi, Seyed Esmail Hashemi Pages 193-210

    Results and Conclusion Data were analyzed using structural equation modeling (SEM) and mediation analysis. Structural equation modeling analyses indicated that the proposed model fit the data properly. The results also supported the positive effect of personality proactive and learning goal orientation on proactive coping, the negative effect of proactive coping on job stress, the positive effect of proactive coping on psychological empowerment, occupational adjustment, job motivation, job performance, job crafting, occupational well-being, organizational commitment & job satisfaction, the negative effect of job stress on job motivation, the positive effect of psychological empowerment and occupational adjustment on job motivation, the positive effect of job motivation on job performance, job crafting, occupational well-being, organizational commitment & job satisfaction, and indirect effect of proactive coping on job performance, job crafting, occupational well-being, organizational commitment & job satisfaction through job motivation. The better fitness were achieved by correlating the errors of the One paths.

    Keywords: proactive coping, precedents, outcomes
  • Zohreh Feizabadi, Shahrokh Makvand Hosseini *, Parviz Sabahi, Parvin Rafieinia Pages 211-232

    The purpose of this study was to compare the effectiveness of Karen Horney's psychoanalysis and cognitive therapy on conflict resolution styles of neurotic women in Tehran. The research method is quasi-experimental with randomized controlled design with two experimental and one control group. The statistical population includes married women who referred to counseling centers in East of Tehran in 2016 - 2017 due to problems with their spouse. The sample of the study was available sample and included 45 married women who were neuroticized according to the results of the " Horney-Coolidge Tridimensional Inventory" distributed before intervention. Experimental groups received 15 sessions of individual counseling with cognitive therapy and Horney's Psychoanalysis approach.Rahim Conflict Resolution Styles Inventory was distributed among the experimental groups in three stages baseline, mid stage and end of intervention and simultaneously for the control group. Data were analyzed using repeated measures analysis of variance. The results showed that the effect of time and time*groups on integrated, avoidant, dominant and obliging conflict resolution styles was significant. Comparing the efficacy of the two therapies showed that both experimental groups had a significant increase in integrated conflict resolution style and a significant decrease in avoidant conflict resolution style compared to the control group and were not significantly different from each other. Compromising conflict style increased significantly in cognitive therapy group compared to control group and Horney's Psychoanalysis group. Obliging conflict style was significantly reduced in Horney's Psychoanalysis group compared to control and cognitive therapy group.

    Keywords: Psychoanalysis, Karen Horney, Cognitive therapy, conflict resolution styles, neurotic women
  • Maryam Moshtaghi, Mohammad Javad Asghari Ebrahimabad *, Hamid Reza Aghamohamadian Sheirbaf Pages 233-256

    The aim of present study was to investigate the effectiveness of Acceptance and commitment Based therapy on psychological capitals and neuroticism among mothers of a child with Down Syndrome. The present research was a quasi-experimental conducted by pretest and posttest with control group design. The research population was all mothers with a child with Down Syndrome in Mashhad in 2017. The sample was 30 mothers selected by available and purposeful sampling methods and they were assigned into experimental and control groups by random assignment method. Experimental group received 8 weekly 90-minute sessions of Acceptance and commitment Based therapy. Both groups were completed Demographic Questionnaire, Psychological Capital Scale and NEO-FFI (Neuroticism dimension) before and after treatment. The data were analyzed through Covariance Analysis. The results indicated that Acceptance and commitment Based therapy improved psychological capitals and neuroticism in experimental group as compare with control group (p < 0/001). Based on the findings, Acceptance and commitment Based therapy increased psychological capitals and neuroticism among mothers with a Down Syndrome child.

    Keywords: Acceptance, commitment Based therapy, psychological capitals, Neuroticism, mothers, Down Syndrome