فهرست مطالب

فصلنامه پژوهش های مدیریت منابع سازمانی
سال دهم شماره 3 (پیاپی 39، پاییز 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/11/08
  • تعداد عناوین: 9
|
  • صفحه 0
  • عادل آذر، امیر خرمی* صفحات 1-23

    موفقیت و بقای سازمان ها وابسته به وجود کارکنان مناسب در زمان مناسب می باشد. برنامه ریزی جانشین پروری تلاشی نظام مند و هدف مند در یک سازمان برای حصول اطمینان از تداوم اثربخشی کارکنان در سمت های کلیدی، نگهداشت و توسعه سرمایه های فکری برای آینده و تشویق به پیشرفت فردی است. هدف این پژوهش شناسایی شاخص های موثر و طراحی مدل جانشین پروری مبتنی بر شاخص های بومی سازمانی سازمان های دانش محور می باشد. داده های حاصل از گرداوری اطلاعات از سازمان های زیرمجموعه یکی از وزارتخانه های کشور است. در این مطالعه از دو پرسش نامه در دو بعد وضعیت موجود و وضعیت مطلوب و با 39 سوال و پرسش نامه AHP برای وزن دهی به معیارها معنی داری قرارگرفت. داده های جمع آوری شده از طریق آزمون مقایسه زوجی وضعیت موجود و مطلوب برای اجرای موفقیت آمیز برنامه جانشین پروری مقایسه شد. درنهایت با آزمون رگرسیون مهم ترین شاخص که بیشترین اهمیت را در موفقیت جانشین پروری دارد، ارایه شد. روش پژوهش استفاده شده در این پژوهش از نوع توصیفی پیمایشی است. در بررسی مطالعات توصیفی از مطالعات کتابخانه ای و در بررسی مطالعات میدانی از ابزار مصاحبه و پرسش نامه استفاده شده است. در این پژوهش 11متغیر براساس با نظر خبرگان و با استفاده از روش فرایند تحلیل سلسله مراتبی (AHP) وزن دهی شدند. نتیجه حاصل از مقایسه زوجی معیارها نشان داده است که چهار شاخص تعیین الزام های کار و کارکنان موجود، استراتژی سازمان، شایستگی/ استقرار مدل شایستگی و استعداد و شناسایی افراد مستعد به ترتیب دارای بیشترین اهمیت در جانشین پروری در سازمان است.

    کلیدواژگان: جانشین پروری، شایستگی، مدیریت استعداد، استراتژی سازمان، مناصب کلیدی
  • فریده بهرامی*، جواد نوری، بهروز شاهمرادی، میثم شهبازی صفحات 25-46

    باوجود اهمیت متنوع سازی و توسعه صنعتی همگون یافتن روشی مناسب برای تعیین همگونی و ارتباط، یکی از اصلی ترین چالش ها در پیاده سازی این نوع استراتژی است. به همین دلیل انجام مطالعه های کاربردی با استفاده از روش های جدید تعیین همگونی برای حل مسایل واقعی دنیای سیاست گذاری و استراتژی ضروری به نظر می رسد. از همین رو هدف از انجام این پژوهش شناسایی محصولات همگون با تولیدات فعلی صنعت ساخت قطعات و تجهیزات کشور است. روش استفاده شده در این پژوهش رویکرد پیچیدگی اقتصادی است که با تکیه بر داده های صادرات 669 کد کالایی ذیل صنعت ساخت قطعات و تجهیزات در سال های 2002 تا 2017، به شناسایی فرصت های تولیدی همگون با قابلیت های در اختیار صنعت ساخت قطعات و تجهیزات ایران می پردازد. یافته های این پژوهش از وجود 28 فرصت تولیدی همگون با وضعیت فعلی صنعت ساخت قطعات و تجهیزات ایران خبر می دهد که حرکت به سمت آنها موجب متنوع تر و پیچیده تر شدن این صنعت شده است که در صورت تولید آنها می توان به انباشت قابلیت های فناورانه و کسب درامد صادراتی بیشتر دست پیدا کرد. براین اساس تولید برخی از انواع توربین، موتور، قطعه های وسایل نقلیه، تیوب، قطعه های ماشین آلات و لوکوموتیو بخش عمده ای از فرصت های تولیدی همگون با صنعت ساخت قطعه ها و تجهیزات ایران را تشکیل می دهند. یافته ها و روش استفاده شده در این مقاله می تواند به عنوان راهنمایی کارا به وسیله سیاست گذاران صنعتی و مدیران مورداستفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: متنوع سازی همگون، قابلیت همگون، پیچیدگی اقتصادی، فضای محصول، صنعت ساخت قطعات و تجهیزات
  • حامد دهقانان*، حسین رحمان سرشت، وحید خاشعی، محمد وکیلی صفحات 47-66

    هدف این پژوهش، ارایه الگویی برای شایستگی های مشاوران راهبردی مدیریت و سازمان است. روش پژوهش، رویکرد ظاهر شونده گلیزر نظریه داده بنیاد است. خبرگان این پژوهش را 21 نفر از متخصصان حوزه مشاوره مدیریت تشکیل می دهند که با نمونه گیری هدفمند و به شیوه گلوله برفی انتخاب شده اند. از مصاحبه های نیمه ساختاریافته به منظور گردآوری داده ها و از نرم افزار مکس کیودا نسخه 10 و کدگذاری سه گانه برای تجزیه تحلیل یافته ها استفاده شد. نتایج نشان داد شایستگی های مشاور مدیریت شامل پنج دسته شایستگی ها است که به صورت یک هرم تقسیم بندی می شوند. جمع شدن این شایستگی ها در یک مشاور راهبردی شرط لازم برای موفقیت طرح مشاوره است. در پایین ترین سطح، شایستگی های شخصیتی قرار دارند؛ این شایستگی ها به نوعی برای موفقیت هر فردی موثر هستند، اما برای مشاور مدیریت یک ضرورت محسوب می شوند. در سطح دوم شایستگی های عمومی مدیریت و مشاوره قرار دارند که برای هر مدیر و مشاوری الزامی است. در بالاترین سطح هرم نیز دو دسته شایستگی های تخصصی مدیریت راهبردی و مشاوره مدیریت وجود دارد. شایستگی های مدیریت راهبردی برای همه کسانی که دست اندرکار تدوین، اجرا یا کنترل راهبردهای سازمان هستند، مشترک است و شایستگی های مشاوره مدیریت نیز بین همه کسانی که در سطح مدیریت ارشد سازمان به امر مشاوره اشتغال دارند، مستقل از اینکه زمینه مشاوره چه حوزه ای از مدیریت باشد، مشترک می باشد.

    کلیدواژگان: صنعت مشاوره مدیریت، مشاوره مدیریت، مشاوره مدیریت راهبردی، مدیریت راهبردی، نظریه داده بنیاد گلیزر
  • اردوان جلالی دوقزلو، محمد مهدی ذوالفقار زاده*، علی اصغر پورعزت، قاسم بهرامی کیا صفحات 67-86

    پژوهش حاضر با هدف ترسیم چشم انداز آینده مطلوب بلندمدت صنعت پالایش گاز ایران از منظر توسعه پایدار، اجرا شده است. رویکرد پژوهش ترکیبی (کیفی- کمی) بوده و استراتژی پژوهش تحلیل محتوای پنهان به مثابه یک راهبرد است. اطلاعات پژوهش حاضر از طریق ابزارهای پرسش نامه و مصاحبه نیمه ساختاریافته با 24 نفر از مدیران عالی و میانی صنعت پالایش گاز و خبرگان دانشگاهی در حوزه توسعه پایدار (که با روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند) گردآوری شد. پس از شناسایی جنبه ها و شاخص های کلیدی توسعه پایدار صنعت پالایش گاز ایران، معیارهای به دست آمده از این فرایند برای ترسیم چشم انداز مورداستفاده قرار گرفته و با تحلیل محتوای داده های به دست آمده از مصاحبه با مشارکت کنندگان، چشم انداز آینده مطلوب بلندمدت صنعت از منظر توسعه پایدار برای افق سال 1430 ترسیم شده است. در چشم انداز آینده مطلوب بلندمدت، صنعت پالایش گاز ایران ضمن تمرکز بر تولید گاز به عنوان هسته مرکزی کسب و کار، با گسترش صنایع پایین دستی، استحصال تمام مشتقات قابل استخراج از گاز، اقدام های مقابله ای و جبرانی در حوزه تغییرات اقلیمی، تقویت و شراکت با جوامع محلی، ایجاد بستر مناسبی برای شفافیت و انتشار اطلاعات به جامعه و با انجام اقدام های مناسب برای حفظ تعادل زیست محیطی و ایجاد ارزش پایدار برای جامعه از محل ثروت منابع طبیعی، در سطحی فراتر از تولید گاز فعالیت می کند.

    کلیدواژگان: تحلیل محتوا، توسعه پایدار، چشم انداز، صتعت پالایش گاز، طرح گزارش جهانی
  • حسن رنگریز، فرشید خمویی* صفحات 87-105

    پذیرش عناصر دموکراسی سازمانی موجب بهبود شایستگی های کارکنان شده و همچنین می تواند عامل ایجاد ارزش برای ذی نفعان سازمان شود. پژوهش حاضر در راستای اجرای دموکراسی در سازمان به دنبال شناسایی و اولویت بندی عناصر دموکراسی سازمانی در بخش عمومی می باشد. این پژوهش ازنظر هدف، کاربردی و بر مبنای ماهیت و روش در گروه پیمایشی است. در این پژوهش 9 عنصر دموکراسی سازمانی بر اساس ادبیات تحقیق شناسایی شدند. جامعه آماری این پژوهش 10 نفر از خبرگان دانشگاه خوارزمی بودند که به روش در دسترس انتخاب شدند و با استفاده از مقیاس پنج نقطه ای لیکرت نظرات آنها برای تعیین اهمیت این عناصر گردآوری شد. از این رو در آغاز به کمک دلفی فازی 8 عنصر دموکراسی سازمانی به عنوان مهم ترین عناصر مشخص شدند. در ادامه با استفاده از روش فرایند تحلیل شبکه ای عناصر دموکراسی سازمانی به لحاظ عملکرد رتبه بندی شدند که بر اساس آن تعهد و مشارکت، عدم تمرکز در تصمیم گیری و شفافیت به عنوان مهم ترین عناصر دموکراسی سازمانی شناخته شدند.

    کلیدواژگان: دموکراسی سازمانی، بخش عمومی، روش دلفی، فرایند تحلیل شبکه ای
  • بابک سهرابی*، ایمان ریسی وانانی، یاسمن حاجی قربانی صفحات 107-123

    راهکار های آینده نگر در سیاست گذاری های فروش یکی از مولفه های مهم و ضروری در برنامه ریزی های کوتاه مدت و میان مدت در هر کسب وکاری است. تدوین درست و دقیق سیاست های فروش می تواند در مدیریت جریان های نقدی و تخصیص منابع نقش موثری داشته باشد. امر مزبور حکایت از این دارد که باتوجه به اینکه در دنیای رقابتی امروز (که رضایت خاطر مشتریان و افزایش سهم بازار مهم تلقی می شود) براورد مسئله دررابطه با رفتار خرید مشتریان موضوع اصلی هر سازمانی است که با استفاده از ارایه راهکار در جهت تحلیل های پیشرفته آینده نگر در حوزه سیاست گذاری می توان این مسایل را بهبود بخشید. هدف این پژوهش ارایه الگوی برای خوشه بندی مشتریان و استخراج سبد محصولی هر خوشه است که با استفاده از این اطلاعات سیاست های فروش و پخش متناسب هر خوشه استخراج شده که درنهایت نتایج به دست آمده به وسیله خبرگان صنعت پخش تایید شده است. صرفنظر از مشتریان فعلی با ورود مشتریان جدید، با بهره گیری از الگوریتم دسته بندی خوشه ها، سیاست مناسب این دسته از مشتریان نیز پیش بینی می شود که قابل ارایه برای تقویت و وفاداری آنها خواهد بود.

    کلیدواژگان: سیاست گذاری فروش، خوشه بندی، سبد محصولی، صنعت پخش، داده کاوی
  • محمدنصیر عرب نصرت آبادی، احمدرضا قاسمی*، محمدباقر نوبخت، عادل آذر، محمد ندیری صفحات 125-146

    محیط کسب وکار به واسطه تاثیر چشم گیر بر عملکرد همه بنگاه های اقتصادی، بر توسعه و رفاه اقتصادی موثر است. به زعم اکثریت کارشناسان اقتصادی، فضای کسب وکار در ایران وضعیت مناسبی ندارد. بسیاری از اقدام هایی که برای بهبود آن انجام شده است، بدون در نظر گرفتن برهم کنش عوامل و اجزای تشکیل دهنده محیط، در مجموع موفق نبوده اند. بنابراین قبل از هر اقدامی لازم است پس از شناسایی اجزای تشکیل دهنده این محیط به استخراج و مطالعه روی برهم کنش و تعامل بین این اجزا پرداخت. هدف پژوهش حاضر شناسایی گستره وسیع عوامل تشکیل دهنده محیط کسب وکار و استخراج روابط بین این اجزا است تا با بررسی و تحلیل این اجزا، بستر حیات و رونق محیط کسب وکار استخراج و ارزیابی شود. این پژوهش، 481 مولفه محیط کسب وکار را شناسایی کرده و با بهره گیری از نتایج 1751 پژوهش معتبر جهانی و داخلی، روابط بین آنها را استخراج کرده است. رویکرد «مدل سازی ساختاری تفسیری» به عنوان یکی از ابزارهای پژوهش در عملیات نرم، افراد و گروه ها را قادر می سازد که روابط پیچیده بین تعداد زیادی از عناصر را در یک موقعیت پیچیده تصمیم گیری، ترسیم کنند. این پژوهش با استفاده از «مدل سازی ساختاری- تفسیری» شدت اثر پذیری و اثرگذاری، اثرهای مستقیم و غیرمستقیم، نفوذ و وابستگی این روابط را تحلیل کرده است. یافته های این پژوهش نشان می دهد، محیط قانونی اثرگذارترین بحث محیط کسب وکار ایران است. براین اساس، برای اصلاح و بهبود ریشه ای محیط قانونی و به تبع آن محیط کسب وکار ایران، آسیب شناسی و بررسی سیستم قانون گذاری و رویه های بهبود اثربخش آن، مهم ترین گزاره پیش روی سیاست گذاران است.

    کلیدواژگان: محیط کسب وکار، محیط نهادی، محیط قانونی، مدل ساختاری تفسیری
  • فاطمه مرادزاده، مصطفی هادوی نژاد* صفحات 147-173

    این پژوهش با هدف کشف ایستارهای موجود درباره نافرمانی مدنی در یک سازمان دولتی انجام شده است. راهبرد پژوهش، تحلیل گفتمان انتقادی و مشارکت کنندگان تعداد 20 نفر از کارکنان سازمان یادشده بودند که با روش های نمونه گیری بیشینه تنوع و نوعی انتخاب شدند. گردآوری داده ها با استفاده از ابزار مصاحبه نیمه ساختاریافته تا مرحله اشباع نظری ادامه پیدا کرد. برای تحلیل داده ها براساس رهیافت فرکلاف سه مرحله وصف، تفسیر و تبیین انجام شد. یافته ها به کشف سه گفتمان نافرمانی مدنی به مثابه رفتاری تابو، طبیعی و ضروری منجر شد. بر اساس گفتمان تابو نافرمانی مدنی، رفتاری غیررسمی و مخرب با پیامدهای کژکارکردی برای سازمان است، در نتیجه امری غیرمجاز تلقی می شود. در گفتمان طبیعی، نافرمانی مدنی یک سازوکار جبری نهفته در طبیعت سازمان است؛ به طوری که وقتی روال جاری سازمان قادر به پاسخگویی به مطالبات عدالت خواهانه اعضا نباشد، به طور طبیعی گروهی از آنها به نافرمانی مدنی مبادرت می ورزند. در گفتمان ضروری، نافرمانی مدنی پدیده ای اکتسابی از سوی آن دسته از اعضای سازمان محسوب می شود که در اثر بی عدالتی سازمانی به ناکامی و انسداد روان شناختی رسیده اند و آن را به عنوان آخرین راه چاره و داروی معالجه کننده بیماری بی عدالتی در سازمان می دانند.

    کلیدواژگان: نافرمانی، نافرمانی مدنی، مقاومت در برابر تغییر، اعتراض، تحلیل گفتمان انتقادی
|
  • Adel Azar, Amir Khorrami* Pages 1-23

    Survival and their success depends on the existence of appropriate staff at the appropriate time. Succession planning is a systematic and purposeful endeavor in an organization to ensure the continuity of staff effectiveness in key positions and maintain and develop intellectual capital for the future and encourage individual development. The purpose of this study is to identify effective indicators and design of succession - succession model based on indigenous knowledge of knowledge - based organizations. Data from the collection of information from the subsidiary organizations is one of the ministries. In this study, two questionnaires were used in two dimensions: current situation and desirable situation and AHP questionnaire to weigh the criteria. The collected data were compared by paired comparison test of current and desired situation for successful implementation of succession planning. Finally, by regression analysis, the index which has the highest importance in succession planning is presented. The research method used in this research is descriptive survey. In the survey of descriptive studies, library studies and library studies have used interview and questionnaire. In this study, two variables were weighted according to the opinions of experts and using analytic hierarchy process (AHP). the result of paired comparison of criteria has shown that four indexes of determining work requirements and existing staff, organization strategy, competency/ establishment of competency model and talent and identification of talented people have the highest importance in succession planning in organization.

    Keywords: Succession, Competence, Talent Management, Organization Strategy, Key Positions
  • Farideh Bahrami*, Javad Noori, Behrooz Shahmorai, Meisam Shahbazi Pages 25-46

    Despite the importance of diversification and industrial development, finding a suitable way to determine homogeneity and relevance is one of the main challenges in implementing this type of strategy. For this reason, applied studies using new methods of determining homogeneity seems necessary for solving real problems in the world of policy and strategy. Therefore, the purpose of this research is to identify products that are homogenous with the current products of the countrychr('39')s parts and equipment manufacturing industry. The method used in this research is the economic complexity approach that identifies homogenous production opportunities with the current capabilities of the Iranian parts and equipment manufacturing industry, based on the export data of 669 commodity codes under the parts and equipment manufacturing industry between years 2002 to 2017. The findings of this study indicate the existence of 28 homogenous production opportunities with the current situation of Iranchr('39')s parts and equipment manufacturing industry, which moving towards them will make the industry more diverse and complex. By producing these products, technological capabilities can be accumulated, and more export earnings can be achieved. Accordingly, the production of some types of turbines, engines, vehicle parts, tubes, machine parts and locomotives constitute a significant part of production opportunities in line with the Iranian parts and equipment manufacturing industry. Findings and methods used in this article can be used as a practical guide by industry policymakers and managers.

    Keywords: Homogeneous diversification, Economic complexity, Product space, Parts, equipment manufacturing industry
  • Hamed Dehghanan*, Hosein Rahmanseresht, Vahid Khashei, Mohammad Vakili Pages 47-66

    The purpose of this research is developing a model for competencies of strategic management and organization consultants. The research method is qualitative and in accordance with the emerging Glaser approach of grounded theory. 21 strategy consultants participated in this research who have been selected through purposeful sampling and snowball approach. Semi-structured interviews were used for data collection and MAXQDA version 10 software and triple coding were used for data analysis. The results indicated that the competencies of strategy consultants, includes personality competencies, general management competencies, general consultancy competencies, and specialized competences of strategic management and management consulting. These competencies are necessary for consultants to be successful. At the lowest level are personality competencies. These are the competencies that are useful to success in any field of activity, but they are vital for strategy consultants. Managerial and consulting competencies are at the second level of the pyramid that are essential for any managers and consultants. At the highest level of the pyramid, there are two categories of strategic management and management consulting competencies. Strategic management competencies are common to all who are involved in formulating, implementing or controlling organizational strategies. Management consulting competencies are also common in all strategic management consultants who deal with top-level managers in an organization.

    Keywords: Management consulting industry, strategy consultants, competency model, Glaser approach, grounded theory
  • Ardavan Jalali Doghozlo, MohammadMahdi Zolfagharzadeh*, AliAsghar Pourezzat, Ghasem Bahrami Kia Pages 67-86

    The present study has done to formulate a desired long-term future vision for Iranchr('39')s gas refining industry from the perspective of sustainable development. The research approach is mixed (qualitative-qua ntitative) and the research strategy is affective content analysis as a research method. The data gathered through a questionnaire and semi-structured interviews with 24 senior and middle managers of the gas refining industry and academic experts in the field of sustainable development who had selected by purposeful sampling. After identifying key aspects of the sustainable development of Iranchr('39')s gas refining industry, the criteria derived from this process are used to formulate the vision and by analyzing the content of the data obtained from the interviews, the desired long-term future vision for Iranchr('39')s gas refining industry has been formulated from the perspective of sustainable development for the 1430. In the desired long-term future vision, the Iranian gas refining industry, while focusing on gas production as a core business, with expanding downstream industries, extracting all derivatives from gas, countervailing and compensatory measures in the area of climate change, strengthening and partnership with the Local communities, by providing an appropriate framework for transparency and reporting  the information to the community and taking appropriate measures to maintain environmental equilibrium, it works in a level beyond the production of gas by creating sustainable value for the community from the wealth of natural resources.

    Keywords: Content Analysis, Sustainable Development, Vision, Gas Refining Industry, Global Reporting Initiative
  • Hassan Rangriz, Farshid Khamoie* Pages 87-105

    Adopting elements of organizational democracy improves employeeschr('39') working competencies and can create value for the stakeholders of the organization. This research is aimed at identifying and prioritizing the elements of organizational democracy in the public section in order to implement democracy in the organization. An applied research in its goal, this paper uses group survey methodology. 9 elements of organizational democracy were identified based on performing an extended review of literature. The statistical population of this study was 10 experts of Kharazmi University who were selected by available methods. Utilizing five -level Likert scale we gathered their opinions to determine the importance of these elements. Initially, the elements of organizational democracy were identified as the most important element using the Fuzzy Delphi. The elements of organizational democracy were prioritized according to ANP model. Commitment and Partnership, Decentralization in decision-making, and transparency were identified as the most important Elements of Organizational Democracy.

    Keywords: Organizational Democracy, public section, Delphi method, Network Analysis Process
  • Babak Sohrabi*, Iman Raeesi Vanani, Yasaman Hajighorbani Pages 107-123

    Prospective sales policies are one of the essential components of short- and medium-term planning in any business. The correct and accurate formulation of sales policies can play an effective role in managing cash flows and allocating resources. In general, the above statement indicates the fact that in todaychr('39')s competitive world, customer satisfaction and increased market share is vital, estimating the issues about customer buying behavior and decision making is the main theme of any organization that this can be improved by using advanced prospective analysis in the field of sales policy. The purpose of this study is to provide a model for customer clustering, extract the product portfolio of each cluster and allocate the appropriate sales policies for them. Finally, the results were confirmed by experts. Apart from current customers and with the entrance of new customers, using clustering algorithms, the appropriate policies for different categories of these customers are provided to improve their loyalties.

    Keywords: Sales policy Making, Clustering, Product portfolio, Distribution Industry, Predictive Analytics
  • MohammadNasir Arab Nosrat Abadi, Ahmadreza Ghasemi*, MohammadBagher Nobakht, Adel Azar, Mohammad Nadiri Pages 125-146

    Business environment has a significant impact on performance of all enterprises, and thus affects economic development. According to the view of the majority of economic experts, Iranchr('39')s business environment is not in a good condition. Most of actions for its improvement are implemented without considering their components interactions and hence no success is achieved.Therefore,before any action, it is crucial that the components of business environement should be identified.The aim of this research is vast analysis of business environment elements and their interaction, Hence the context and business environement improvement is obtained. This research has identified 481 components of the business environment by examining 1751 international and domestic researches. Interpetive- Structural Modeling as a tool of soft operation reseach (OR), makes people and groups map the complex relationships among many elements in a complex decision making situation. In this research, by using Interpretive Structural Modeling we analysed intensity of influence, effects, direct and indirect effects and their dependency. The results of the research show that, the most influential component of business environment is legal environment. Hence, for improvement of legal environment and consequently Iranchr('39')s business environement patology and procedures of law making are mostly important duty of policy makers.

    Keywords: Business Environment, Institution Environment, Legal Environment, Interpretive Structural Model
  • Fatemeh Moradzadeh, Mostafa Hadavinejad* Pages 147-173

    The purpose of this study was to explore the attitudes about the civil disobedience in a public organization. The research strategy was critical discourse analysis and the participants were 20 employees of the mentioned organization who were selected through maximal variation and typical sampling methods. Data collection fulfilled with the use of the semi-structured interview tool until the theoretical saturation. Data analysis was based on Fairclough three-stage method (description, interpretation and explanation). The findings led to the discovery of three discourses of civil disobedience as taboo, natural, and necessary behavior. According to the taboo discourse, civil disobedience is informal and destructive behavior with disfunctional consequences for the organization and is therefore considered unauthorized. In natural discourse, civil disobedience is an algebraic mechanism inherent in the nature of the organization, so that when the current routine of the organization is unable to meet the memberschr('39') demands for justice, a group of them will naturally engage in civil disobedience. In the essential discourse, civil disobedience is considered an acquired phenomenon by those members of the organization who have suffered psychological frustration and obstruction as a result of organizational injustice, and view it as the last resort and remedy for injustice in the organization.

    Keywords: Disobedience, Civil Disobedience, Resistance to Change, Voice, Critical Discourse Analysis