فهرست مطالب

مسائل اجتماعی ایران - سال یازدهم شماره 1 (پیاپی 28، بهار و تابستان 1399)

نشریه مسائل اجتماعی ایران
سال یازدهم شماره 1 (پیاپی 28، بهار و تابستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/11/11
  • تعداد عناوین: 14
|
  • پریسا بخشی، امیر اکبری قمصری*، نوین تولایی صفحات 7-34

    روابط همسایگی ازجمله روابط اجتماعی محسوب می شود که فرصت کنش های متقابل بین افراد در شهرهای بزرگ را فراهم می کند. به نظر می رسد در شرایط کنونی این روابط کمرنگ و به نوعی دچار نقصان شده است. در این تحقیق، ابتدا روابط همسایگی و نحوه سنجش آن مشخص شده و سپس فرض پایین بودن روابط همسایگی سنجیده شده است. سپس با استفاده از دیدگاه ها و نظریات موجود عواملی که موجب نقصان این روابط شده اند، مورد بررسی قرار گرفته اند. در بخش نظری، سه دیدگاه جبرگرایان، ترکیب گرایان و خرده فرهنگی درباره عوامل موثر بر روابط همسایگی مطرح شده است. در ادامه ارتباط روابط همسایگی با دو مولفه سرمایه اجتماعی، شامل اعتماد اجتماعی و مشارکت اجتماعی و نیز ارتباط روابط همسایگی براساس وجود و استفاده از فضاهای عمومی بررسی شد. تحقیق میدانی در 9 محله منتخب از سه منطقه بالا، متوسط و پایین تهران به روش پیمایش و با تکمیل 270 پرسش نامه صورت گرفته است. یافته ها نشان داد که زنان به طور معنی داری نسبت به مردان، و متاهلان نسبت به مجردان، روابط همسایگی قوی تری داشتند. همچنین متغیرهای سن، مدت سکونت در منزل، نوع مالکیت شخصی یا سازمانی، میزان رضایت از همسایه، مشارکت اجتماعی، اعتماد بین شخصی، باورها درمورد همسایه ها، تعلق مکانی و استفاده از فضا های عمومی بر روابط همسایگی تاثیر مثبت دارند. درمقابل، متغیرهای شاغل بودن، عضویت در گروه های ثانویه، تراکم جمعیت و میزان واحدهای همسایگی، جابه جایی محل سکونت، عقلانی شدن و تقسیم کار پیچیده دارای رابطه منفی با روابط همسایگی هستند. درنتیجه، با شناخت میزان تاثیر این عوامل می توان راه را برای ممانعت از کاهش روابط رودرروی مردم محلات که در شبکه اجتماعی مجاور خارج از محیط خانه قرار می گیرند گشود، و روابط همسایگی را به دارایی اجتماعی محلات تبدیل کرد. مشارکت اجتماعی به عنوان فرایند سازمان یافته ای که افراد جامعه به صورت آگاهانه و جمعی با درنظرداشتن اهداف معین در آن شرکت کرده و به سهیم شدن در منابع قدرت منجر می شود، بیش از همه عوامل در دوام روابط همسایگی موثر است.

    کلیدواژگان: روابط همسایگی، نظریه جبرگرایی، نظریه ترکیب گرایی، نظریه خرده فرهنگی و فضای عمومی
  • فریبرز بیات، سید محمدصادق مهدوی*، باقر ساروخانی صفحات 35-61

    اخلاق به عنوان مجموعه قواعد مشترکی که کنش ها و رفتار را در جهت خیر اجتماعی، منظم و پیش بینی پذیر می کند، یکی از بنیان های اساسی نظم اجتماعی است. اکنون این نظم اخلاقی در جوامع مختلف با تهدید مواجه شده است. جامعه شناسان از چنین وضعیتی به عنوان بحران اخلاقی و آنومی نام می برند. این مقاله به بررسی بحران اخلاقی و عوامل اجتماعی موثر بر آن در پرتو نظریه آنومی می پردازد. جمعیت تحقیق، شهروندان تهرانی 18 سال به بالا در سال 1396 هستند. نمونه ای 400نفری از این جمعیت به روش خوشه ای چند مرحله ای انتخاب شده است. روش پژوهش پیمایش بوده و برای جمع آوری داده ها از پرسش نامه و داده های ثانویه استفاده شده است. یافته ها نشان داد بیش از 93درصد پاسخ گویان وضعیت اخلاقی جامعه را بحرانی ارزیابی کرده اند. یافته های تبیینی نشان می دهد چهار متغیر احساس نابرابری، ضعف کنترل های اجتماعی، احساس نارضایتی و فردگرایی خودخواهانه، بیشترین تاثیر را در تلقی بحرانی از وضعیت اخلاقی جامعه دارند و 70درصد تغییرات آن را توضیح می دهند. بحران اخلاقی در جامعه ما بنا بر یافته های این پژوهش به تشدید عوامل بیگانه ساز و تضعیف عوامل یگانه ساز اجتماعی بر می گردد. اما، به زعم این پژوهش، این وضعیت بحرانی غیرقابل حل و تعدیل نیست. با تلاش در جهت بازاندیشی ارزش ها و سنن فرهنگی و اخلاقی، تقویت عوامل یگانه ساز و تضعیف و تخفیف نیروهای بیگانه ساز، نظم اخلاقی بر جامعه حکم فرما خواهد شد. بدون چنین تلاش ها و تغییراتی، جامعه به ناگزیر دورانی از آشفتگی اخلاقی را تجربه خواهد کرد.

    کلیدواژگان: بحران اخلاقی، فردگرایی، احساس نابرابری، احساس نارضایتی، کنترل های اجتماعی
  • فاطمه جواهری*، رضا صفری شالی، داود مهدوی کنده صفحات 63-87

    هدف اصلی متن حاضر تحلیل ویژگی جامعیت در سیاست گذاری سلامت کشور است. باتوجه به اینکه سیاست های سلامت با بخش عمده ای ازنیازهای اساسی همه اعضاء جامعه مرتبط می باشد، نارسایی در جامعیت برنامه های سلامت می تواند بر کیفیت زندگی مردم اثر کاهنده ای داشته باشد و به تدریج موجب بروز مشکلات اجتماعی شود. چارچوب نظری این پژوهش ملهم از نظریه رفاه اجتماعی و به ویژه دیدگاه تیتموس است. بخش سلامت قوانین پنج ساله اول تا ششم توسعه با اتکاء به روش تحلیل محتوای کمی و کیفی بررسی شده است. نتایج بدست آمده بیانگر آن است که طی برنامه های مختلف به تدریج بر میزان جامعیت سیاست های سلامت افزوده شده است به این معنا که هم مولفه های سلامت متنوع تر شده اند و هم دامنه شمول آن قشرها وگروه های متنوع تری را دربرگرفته است. این ویژگی دربرنامه چهارم توسعه به اوج خود رسیده است. باوجود این هنوزحد مطلوبی از جامعیت احراز نشده است. زیرا عناصرمندرج درهر قانون برنامه نوسان دارد و درمورد نقش دولت درتامین سلامت هم ابهام هایی وجود دارد. بطوری که با روی کارآمدن هر دولت و مسلط شدن گرایش سیاسی آن، برنامه های سلامت نیز دستخوش تغییرات شده است. بنابراین تداوم بی ثباتی و استمرار سیاست های ناهماهنگ سلامتی در هردولت، یک نوع سیاست گذاری کوتاه مدت بوجودآورده که امکان برنامه ریزی بلندمدت را برای پرداختن به امر سلامت تضعیف کرده است. بطوریکه هر قانون بصورت مقطعی و مبتنی بر نیاز و اقتضایات یک دوره خاص و در راستای سلیقه سیاست گذاران آن دوره تنظیم شده است.

    کلیدواژگان: سلامت، سیاست های سلامت، رفاه اجتماعی، سیاست گذاری جامع
  • حمدالله سجاسی قیداری*، حمید خیرآبادی، حمیده محمودی، محمد حجی پور صفحات 89-122

    حس مکانی عاملی است که موجب تبدیل یک فضا به مکانی با خصوصیات حسی و رفتاری ویژه برای افراد می گردد. در این ارتباط، حس تعلق مکان به معنای ادراک ذهنی مردم از محیط و احساسات کم و بیش آگاهانه آنها نسبت به مکان است؛ اما عوامل متعددی در کاهش حس تعلق مکانی تاثیرگذار است که یکی از آنها ناامنی های ناشی از وندالیسم (فعالیت های خرابکارانه) است. هدف این مطالعه بررسی رابطه بین وندالیسم روستایی برکاهش حس تعلق مکانی روستاییان در روستاهای حاشیه شهر بیرجند است. در این مطالعه برای بررسی مسئله از روش تحقیق توصیفی- تحلیلی بهره گرفته شده است. جامعه آماری تحقیق 13 روستای پیراشهری شهر بیرجند بوده اند. نمونه با توجه به فرمول کوکران و با خطای  0/07 درصد معادل 191 نفر تعیین گردید. نتایج نشان داد سه نوع وندالیسم روستایی پیراشهر بیرجند شامل هنجارشکنی فرهنگی، تخریب و سرقت و قانون گریزی بوده است. همچنین اصلی ترین عامل اثرگذار بر رخداد وندالیسم، ضعف اجرای قوانین بوده است. در مجموع می توان گفت محرومیت های سکونتگاه های پیراشهر بیرجند نسبت به مرکز (شهر) در کنار عامل تنوع قومی و فرهنگی منجر به "دلزدگی فضایی" جمعیت و گاهی تقابل با آن شده است. این امر، از یکسو حاکی از کیفیت پایین زندگی و آسایش ساکنان است و از سوی دیگر، توجه ویژه نظام برنامه ریزی برای گذار به سوی "مقبولیت فضا" نزد ساکنین را می طلبد.

    کلیدواژگان: حس تعلق مکانی، وندالیسم، امنیت، روستاهای پیراشهری، نواحی روستا
  • ایمانه سعیدی*، ثریا معمار، مسعود کیانپور صفحات 123-142

    خشونت در خانواده یا خشونت خانگی خشونتی است که در محیط خصوصی به وقوع می پیوندد و عموما در میان افرادی رخ می دهد که به سبب صمیمیت یا ارتباط خونی یا قانونی به یکدیگر پیوند خورده اند. اهداف این پژوهش دستیابی به معنای رفتار خشونت آمیز نزد زنان، نوع شناسی خشونت خانگی و تجارب زنان از اعمال خشونت خانگی است. این پژوهش با پارادایم تفسیرگرایی و با استفاده از روش پدیدارشناسی، سعی در شناسایی تجارب زیسته زنان شهر اصفهان از خشونت خانگی دارد. میدان تحقیق، بخش کاهش طلاق مرکز اورژانس اجتماعی شهر اصفهان است. با استفاده از نمونه گیری هدفمند، با 18 نفر از زنان خشونت دیده مصاحبه عمیق نیمه ساخت یافته انجام شد و با روش هفت مرحله ای کولایزی، تحلیل داده ها صورت گرفت. نتایج تحقیق علاوه بر ارایه نوع شناسی دقیق از خشونتی که زنان آن را تجربه کرده بودند نشان داد که هرکدام از زنان خشونت دیده، براساس نوع خشونتی که تجربه کرده اند، خشونت علیه زن را چگونه تعریف می کنند. زنان در بیان تجاربشان به دلایل خشونت همسر نیز اشاره کردند. در این خصوص به دخالت خانواده مرد، ویژگی های شخصیتی و اخلاقی مرد، نداشتن شناخت کافی از یکدیگر و اندیشه های مردسالاری اشاره می کنند. همچنین، زنانی که قدرت مقابله با همسر را در خود نمی بینند، به صورت منفعلانه به سازش و تحمل زندگی خشونت بار، پنهان کردن خشونت اعمال شده و درنهایت، دفاع از خود در هنگام کتک خوردن می پردازند. آن دسته از زنان که توانایی مقابله با خشونت همسر را دارند، به صورت فعالانه دست به اقداماتی چون اتخاذ تدابیر برای بهبود اوضاع، انجام ندادن خواسته های مرد، ناسزاگویی در مقابل خشونت کلامی شوهر و درنهایت، با نتیجه نگرفتن از اقدامات اشاره شده، به قهر و ترک منزل دست می زنند.

    کلیدواژگان: خشونت خانگی، تجربه زیسته، پیامدهای خشونت خانگی، استراتژی مواجهه با خشونت
  • محمدرضا طالبان* صفحات 143-176

    مقاله پژوهشی حاضر حول محور این پرسش اصلی سامان گرفت که دینداری فردی چه نقشی در پتانسیل اعتراض سیاسی دارد. ذخیره دانشی قدمای علوم اجتماعی در بسیاری از دیدگاه های جامعه شناختی دلالت بر این پاسخ داشت که چون دین نقشی توجیهی یا حمایتی از سنت های حاکم و نظم موجود را دارد، پس پتانسیل اعتراض سیاسی را کاهش می دهد. باوجود این، برخی دانش پژوهان علوم اجتماعی در سال های اخیر استدلال کرده اند که دین و دینداری می تواند از راه های مختلف و از طریق کانال های متنوعی بر بسیج سیاسی و رفتار اعتراضی تاثیر بگذارد. این کانال های مختلف، یا مکانیسم هایی که از طریق آن ها دین و دینداری می تواند بر رفتار اعتراضی تاثیر بگذارد، در مقاله حاضر تشریح گردیده و سپس، با تفکیک دینداری به دو بعد اصلی «اعتقادات دینی» و «مناسک مذهبی»، استدلال هایی نظری برای معقول سازی دو فرضیه متعارض ارایه شد. اول، اعتقادات دینی پتانسیل اعتراض سیاسی فرد را کاهش می دهد. دوم، مشارکت در مناسک مذهبی باعث افزایش پتانسیل اعتراض سیاسی می شود. درنهایت، فرضیات مزبور با داده های پیمایشی برآمده از نمونه 200نفری از افراد 18 سال به بالای ساکن در شهر تهران مقابله شد تا میزان برازش تجربی شان آشکار شود. نتایج تحقیق در مجموع دلالت بر رد تجربی فرضیات تحقیق داشته و نشان داد که پتانسیل اعتراض سیاسی پاسخ گویان نمونه تحقیق، مستقل از دینداری شان بوده است.

    کلیدواژگان: دینداری، اعتقادات دینی، مناسک مذهبی، رفتار اعتراضی، پتانسیل اعتراض سیاسی
  • مهناز علیزاده، یوسف اباذری*، فرح ترکمان، عبدالحسین کلانتری صفحات 177-201

    هدف از این مطالعه واکاوی برساخت ذهن معتاد و خانواده او متاثر از گفتمان های مسلط اعتیاد در دهه های پس از انقلاب 1357 است. به عبارتی، روند ساخته شدن ذهن تحت تاثیر  «حقیقت» اعتیاد در گفتمان های مسلط مدنظر است. چگونگی شکل گیری احساسات و اندیشه ها در عرصه اعتیاد از طریق مطالعه ساختار زبان و تحولات آن با عنایت به شرایط اقتصادی، فرهنگی و تاریخی مطمح نظر بوده است. در این مطالعه از روش میدانی با تکنیک مشاهده، مشاهده مشارکتی و مصاحبه های عمیق با رویکردی انتقادی و تفسیرگرایانه با معتادین و خانواده هایشان  بهره گرفته شده است.نتایج پژوهش حاضر نشان می دهد که معتادین  برساخته ای از تداوم گفتمان های مسلط در خانواده و کمپ ها هستند. بر اساس چهار قالب معرفتی مسلط بر شناخت اعتیاد و معتاد در ایران از سال 1357 تا به امروز (علی زاده، 1396) که شامل گفتمان انقلابی، گفتمان اجتماعی، گفتمان اقتصادی و گفتمان بازار شد، روند  برساخته شدن ذهن معتاد و خانواده تحت تاثیر «حقیقت» اعتیاد و ابژه سازی معتاد در این قالب های گفتمانی بر اساس تجربه زیسته آنان بازنمایی شد. قابل ذکر است که  در مواردی از  تجربه زیسته افراد مورد مطالعه، مکانیزم های قدرتی در این چهار گفتمان به صورت ترکیبی خودنمایی کردند. همچنین ذهن معتاد و خانواده او، متاثر از گفتمان  انجمن معتادین گمنام نیز شکل گرفته که این گفتمان از دو طریق، یکی معرفی «حقیقت» اعتیاد به مثابه ضعف معنویت و دیگری جلوه دادن اعتیاد به مثابه امری طبیعی و نه امری اجتماعی، در امتداد گفتمان های مسلط بر جامعه قرار گرفته و  از خانواده در مقابل معتاد حساسیت زدایی می نماید.

    کلیدواژگان: قدرت، گفتمان قالب معرفتی، «حقیقت» اعتیاد، انجمن معتادین گمنام
  • امید قادرزاده*، ایوب کریمی صفحات 203-232

    با نظر به اهمیت نهادهای مدنی به عنوان اصلی ترین شاخص توسعه اجتماعی، پژوهش حاضر درصدد است با استفاده از رویکرد تفسیرگرایی اجتماعی به مطالعه   زمینه ها و دلایل رشد سازمان های مردم نهاد در شهر سنندج  و تجربه و درک فعالیت مدنی در نزد نمونه ای از شهروندان کرد سنندجی بپردازد. روش شناسی پژوهش، کیفی است و داده های کیفی در این مطالعه با استفاده از تکنیک مصاحبه عمیق گردآوری شدند. برای تجزیه و تحلیل یافته ها از روش نظریه زمینه ای استفاده شده است. بر اساس روش های نمونه گیری هدفمند و حداکثر تنوع و لحاظ معیار اشباع نظری 27 نفر از  شهروندان کرد سنندجی در این مطالعه شرکت کردند و درک و تفسیر آن ها نسبت به دلایل و زمینه های فعالیت در سازمان های مردم نهاد  مورد بررسی و تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج پژوهش بیانگر آن است که زمینه هایی چون ناکارآمدی دولت و نظام تدبیر در منطقه، و نابرابری اجتماعی (احساس تبعیض و عینی شدن فشار ساختاری) در حضور و مشارکت در سازمان های مردم نهاد  نقش دارند. در این میان، بهره مندی از مجاری سازمانی و رهایی از روزمرگی و معنابخشی به زندگی  به ‏مثابه زمینه تسهیل ‏گر و مسئولیت پذیری اجتماعی و کسب اعتبار اجتماعی به ‏منزله شرایط مداخله‏ گر عمل کرده ‏اند. بازسازی معنایی تجربه و درک فعالان مدنی، از حضور و مشارکت در سمن ها بر سمن ها به مثابه مجرایی برای مشارکت و همبستگی اجتماعی، تغییر فرهنگی و اجتماعی و پل ارتباطی ذی نفعان و دستگاه های اجرایی دلالت دارد. مقوله ی هسته نیز بر سازمان های مردم نهاد؛ برساخت شبکه ارتباطی جدید به مثابه جایگزین محدودیت های ساختاری» دلالت دارد.

    کلیدواژگان: سازمان های مردم نهاد، مسئولیت پذیری اجتماعی، همبستگی اجتماعی، نابرابری اجتماعی، ناکارآمدی نظام تصمیم سازی
  • مهدی گنجی، امیرمسعود امیرمظاهری*، مهدی لبیبی صفحات 233-256

    مقاله حاضر به مطالعه کشمکش های گفتمانی و خوانش های وارونه بدن در عرصه بدن و بازنمایی آن می پردازد. در این راستا، تلاش شده است با تاکید بر روش دیرینه شناسی فوکو (تحلیل مقاومت و تصادف و گفتمانی) درمورد مناسبات قدرت و دست کاری بدن، به فهم و الگوی خاصی از چگونگی رابطه بین قدرت و دال های موجود در متن اجتماعی و فرهنگی جامعه بر بدن زنان دست یابیم؛ چراکه بدن زنان همچون یک متن در نظر گرفته می شود. سوال اصلی که این مقاله سعی می کند به آن پاسخ دهد این است که چگونه نظام یا نظام های گفتمانی حاکم بر جامعه باعث بازنمایی، دست کاری و خوانش بدن می شوند. به عبارت دیگر، چرا بازنمایی و دست کاری بدن در دوره های مختلف، با خوانش های متفاوت در عرصه نمادها و معانی مواجه بوده است؟ استاندارد های زیبایی در هر گفتمان متاثر از چه نوع شرایط اجتماعی و فرهنگی بوده است؟ آیا می توان ردپای قدرت و گفتمان را در نحوه دست کاری بدن جست وجو کرد؟ یافته های این پژوهش نشان داد که بازنمایی و دست کاری بدن زنان، منعکس کننده روابط قدرت و گفتمان های مسلط در جامعه، در هر مقطع تاریخی است. درحقیقت، اعمال مدیریت و حکمرانی بدن زنان، کاملا با شرایط انتخابی شان منطبق نیست و برساخت های آن ها بر پایه ایدیولوژی ها و نوع گفتمان حاکم در برهه های خاص تاریخی قرار دارد و شاهد نوعی بی ثباتی و کشمکش معنا در عرصه بدن، متاثر از قدرت های سازنده متن در هر دوره ای از تاریخ هستیم و بدن در جریان «قدرت»، به صورت گفتمان از نو تولید و نهادینه می شود.

    کلیدواژگان: گفتمان، دست کاری بدن، ظاهرآرایی، قدرت، زنان
  • سوده مقصودی*، امید عزیززاده، مریم رضایی صفحات 257-280

    پژوهش حاضر، پدیده قاچاق موادمخدر را در جنوب استان کرمان از نظر افراد درگیر در آن بررسی می کند. روش شناسی پژوهش، کیفی و روش آن، نظریه زمینه ای بوده است. داده ها با استفاده از تکنیک های مشاهده مشارکتی و مصاحبه عمیق گردآوری شده اند. براساس روش نمونه گیری هدفمند، استراتژی نمونه گیری نظری و معیار اشباع نظری، با 14 نفر از افرادی که تجربه قاچاق داشتند مصاحبه عمیق صورت گرفت. یافته ها شامل هفت مقوله محوری به شرح زیر هستند: شبکه همیاران قاچاق، ضمانت های غیررسمی، دادرسی محلی و مبادله اقتصادی و اجتماعی، مخبرها، یاغی گری و قاچاق و پول شویی در لفاف کار آبرومندانه. یافته ها نشان داد که قاچاق موادمخدر دارای یک میدان است؛ به این معنا که بازسازی معنایی انجام شده از درک و تفسیر مردم منطقه از قاچاق مواد مخدر به گونه ای است که در این منطقه شرایط و موقعیت های اجتماعی و اقتصادی، به شکل گیری نظامی منجر شده است که  میدان قاچاق موادمخدر را تشکیل می دهد.

    کلیدواژگان: قاچاق موادمخدر، شبکه همیاران قاچاق، دادرسی محلی، مبادله اقتصادی و اجتماعی
  • بیژن زارع*، اعظم نیازی کومله، کرم حبیب پور گتابی، ناصر کرمی صفحات 281-297

    اکثر مسایل زیست  محیطی در قرن بیست ویکم، پیامد کنش انسان است. درنتیجه، شناسایی عوامل موثر بر این رفتارها گامی اساسی در جهت کاهش پیامدهای آن است. این تحقیق، با کاربرد رویکرد فراتحلیل، بر شناسایی این عوامل اهتمام دارد. جامعه آماری تحقیق شامل 70 پایان نامه کارشناسی ارشد و دکتری و پژوهش های سازمانی مرتبط با رفتار زیست محیطی بود که 13 مورد با استفاده از روش نمونه گیری غیرتصادفی هدفمند، به عنوان نمونه وارد فرایند فراتحلیل شدند. یافته ها نشان داد از میان 39 اندازه اثر، سطح 4 اندازه اثر زیاد (بیشتر از 5/0)، 4 اندازه اثر متوسط (بین 3/0 تا 5/0) و 31 اندازه اثر پایین (بین 1/0 تا 3/0) است. همچنین، متغیرهای سن، تحصیلات، سرمایه اجتماعی و نیت زیست محیطی بیشترین اندازه اثر، و متغیرهای فردگرایی، جنسیت و سبک زندگی کمترین اندازه اثر را در رفتارهای زیست محیطی افراد دارند.

    کلیدواژگان: رفتار زیست محیطی، فراتحلیل، فردگرایی، سبک زندگی، سرمایه اجتماعی
  • محمدعلی قائم پور*، محمود شهابی صفحات 299-324

    ارتباط اجتماعی، برای انسان ، به عنوان موجودی اجتماعی، نوعی ضرورت حیاتی برای زیست اجتماعی در هر جامعه ای است. مداراکردن با دیگران یا پذیرش و طرد دیگران، ازجمله شکل های ارتباط اجتماعی افراد یک جامعه با یکدیگر هستند. ارتباط اجتماعی در جوامع گوناگون (روستا، شهرهای کوچک و بزرگ، کلان شهرها و سایر محیط های اجتماعی) از حیث شدت، سطح، ابعاد و چگونگی، متفاوت و متغیر است. در این مطالعه که به روش کمی (توصیفی-پیمایش) انجام شد، تلاش شد تا میزان مرزبندی و ترددهای فرهنگی موجود در روابط اجتماعی ساکنان شهر تهران بررسی شود. جامعه آماری، تمامی شهروندان 16 سال به بالای شهر تهران را شامل می شد. حجم نمونه شامل 625 نفر بود که به روش نمونه گیری خوشه ای چند مرحله ای انتخاب شدند. ابزار جمع آوری داده ها، پرسش نامه محقق ساخته بود. نتایج نشان داد که درکل، میزان مرزبندی در روابط اجتماعی در شهر تهران «شدید» و تردد فرهنگی «کم» است. طبقات اجتماعی بالا نسبت به طبقات اجتماعی پایین ، افراد با تحصیلات بالا نسبت به افراد با تحصیلات پایین تر، مردان نسبت به زنان، ساکنان محلات در خوشه بالاتر نسبت به خوشه های پایین تر، متولدین تهران نسبت به متولدین غیرتهران، جوان ترها نسبت به میانسال ها و مسن ترها، مطلقه ها و مجردها نسبت به متاهل ها و همسرفوت شدگان، بیشتر از مرزهای فرهنگی و اجتماعی عبور می کنند. یافته های پژوهش نشان داد که دین و سنت همچنان به عنوان دو عنصر هویتی مهم از مجموعه عناصر سه گانه هویتی (ایرانیت، اسلامیت و مدرنیت)، نقش مهمی در ایجاد، حفظ و تداوم مرزهای اجتماعی و فرهنگی در روابط اجتماعی افراد، به خصوص در حوزه عمومی دارند و برعکس، عنصر هویتی مدرن نقش مهمی در ترددهای فرهنگی و عبور از مرزبندی های فرهنگی در روابط اجتماعی میان شهروندان تهرانی ایفا می کند.

    کلیدواژگان: روابط اجتماعی، مرزهای فرهنگی، تردد فرهنگی، شهرگرایی
  • رامین مرادی* صفحات 325-332

    مقوله «شکاف اجتماعی» از مفاهیم مهم علوم اجتماعی است. این مفهوم که در آغاز برای تحلیل مکانیسم رای دادن شهروندان در دموکراسی های غربی به کار می رفت، به مرور کاربرد بیشتری یافت و به ابزار تحلیلی مهمی در تحلیل پدیده های اجتماعی بدل شد. شکاف اجتماعی، در سنت نظری اصلی آن، به معنای تاثیر تضادهای اجتماعی بر نحوه رای دادن شهروندان است. چون در لیبرال دمکراسی های غربی، نظام حزبی مبنای کنش سیاسی است، این سوال اهمیت زیادی دارد که چه عواملی بر گرایش حزبی و نحوه رای دادن شهروندان موثرند؟ مفهوم شکاف اجتماعی الگویی تحلیلی برای بررسی این عوامل است؛ مثلا جنسیت و نژاد و زبان، طبقه اجتماعی، تحصیلات و... چه تاثیری بر گرایش شهروندان به احزاب مختلف ایجاد می کنند. همان طور که در کتاب شکاف های اجتماعی در ایران ذکر شده است، سیمور مارتین لیپست و استین روکان در تثبیت این مفهوم به معنای اشاره شده نقش زیادی بر عهده داشتند.

    کلیدواژگان: شکاف های اجتماعی در ایران، نقد کتاب
  • صباح الدین مفاخری* صفحات 333-338

    کتاب مسایل مخاطره آمیز، آشفتگی های اجتماعی به قلم تام ریتچی (موسس انجمن ریخت شناسی سوید) تالیف شده است. ریتچی از سال 1995 تاکنون بیش از 100 پروژه GMA را برای آژانس های دولتی سوید، سازمان های مردم نهاد ملی و بین المللی و شرکت های خصوصی مدیریت کرده است. این کتاب ضمن طرح مسایل مخاطره آمیز، به معنای مرحله آشفتگی های اجتماعی و نوعی واقعیت ساختارنیافته، به تحلیل ریخت شناسانه جامعی برای درک مسایل پیچیده و روابط متقابل مسایل مخاطره آمیز می پردازد. نویسنده به منظور نمایش چگونگی سنجش پیکربندی ها، یازده مطالعه موردی را با بهره گیری از روش یادشده مطرح کرده است.

    کلیدواژگان: نقد کتاب، مسائل مخاطره آمیز، آشفتگی های اجتماعی
|
  • Parisa Bakhshi, Amir Akbari Ghamsari*, Novin Tavallaei Pages 7-34

    Neighborhood relationships are regarded as declining social relations among citizens in metropolitan areas. In this research first the neighborhood relations were studied, then the hypothesis of weak relations of neighborhood residents were estimated in Tehran. The factors influenced the variables were investigated according to available theories and approaches. The study considered three viewpoints: Determinism theory, Compositional theory and Subculture theory. Neighborhood relations were explained regarding to two main components of social capital: social trust and social participation as well as the existence and use of public spaces. The data-gathering was conducted through 9 districts from down, center and up areas in Tehran by interviewing 270 respondents. The findings showed that the female and married respondents have a stronger tie to neighborhood relations than the male and married ones. Also, the variables of age, length of residency, type of housing ownership, level of neighbor satisfaction, social participation, interpersonal trust, beliefs on neighbors, place belonging and the use of public spaces have a positive effect on neighborhood relations. On the contrary, the variables of employment, membership in secondary groups, population density and size of neighborhood units, relocation, rationalization, and complex division of labor were in negative relations to neighborhood relationships. As a result, by recognizing the impact of these factors, the way can be paved to prevent the reduction of face-to-face relationships with the neighbors, who are in the adjacent social network outside their homes, and neighborhood relationships can be turned into a social asset. Social participation as a systematic process, in which the people involve consciously and collectively with considering certain objectives, and share the power resources, was found as the most effective factor on the continuity of neighborhood relationships.

    Keywords: Neighborhood relations, Determinism theory, Compositional theory, Subculture theory, Public Space
  • Sayed Mohammad Sadegh Mahdavi*, Bagher Sarookhani Pages 35-61

    Ethics from the point of view of sociology is one of the foundations of social order. But now such an order has been threatened in various societies. This situation is referred to as an "ethical crisis". From the perspective of this research, Iranian society is in such a critical situation. This issue has been examined based on the anomie theory. The population of the research is Tehran citizens aged 18 years and over in 2017. A sample of 400 people from this population is selected by multi-stage cluster sampling. The research method was survey and data was collected using questionnaires and secondary statistical data. The objective and statistical findings and the subjective judgments of the respondents indicate an ethical crisis. The variables of perceived inequality, dissatisfaction, perceived weakness in social controls and individualism together explain 70% of the changes in ethical crisis.

    Keywords: Ethical Crisis, Individualism, Perceived Inequality, Dissatisfaction, Social Controls
  • Fatemeh Javaheri*, Reza Safari Shali, Davood Mahdavi Kande Pages 63-87

    The main aim of the present research is to examine the health policy of the Iran. By studying resources and history of Iran one might come to this question: why there isnchr('39')t any comprehensive, systematic and process-oriented policy in the health. Considering that health policies cover a wide range of people, the consequence of the lack of comprehensiveness health policy is a widespread social problem. The theoretical framework is generally in the field of social welfare and particularly is in the framework of comprehensive health policy. With the rise of social welfare, social harm (destructive forms) is reduced and increases individual and social health. The research method is quantitative and qualitative content analysis. The statistical population of the study is the section of health of Five-Year Development Plan Acts. Information processing tools are text scanning and encoding. Quantitative findings are based on the description, analysis and evaluation of "health dimensions" and "government targeting in achieving health levels." The analysis of qualitative content in relation to the two themes of "fundamental principle comprehensive policy" and "health agenda" indicates: The lack of a framework for welfare ideology, the lack of systematic and cultural look, the existence of inconsistency in affirmation and targeting health within each law and the entire development law. Health programs have undergone major changes as each government has different political orientations. Therefore, the persistence of instability and the continuation of heterogeneous health policies in both countries is a short-term and temporary policy-making process. It eliminates the possibility of any long-term planning for health.

    Keywords: Health, Health policy, Social welfare, Comprehensive policy making
  • Hamdollah Sojasi Qeidari*, Hamid Kheirabadi, Hamide Mahmoodi, Mohammad Hajipour Pages 89-122

    The sense of local belonging is a factor that alters a space into a place of special sensory and behavioral characteristics for individuals. The sense of belonging represents public perception of an environment and more or less conscious feelings about a place; however, there are several factors that weaken the sense of belonging, one of which is the insecurity resulted from vandalism. The purpose of this study is to investigate the relationship between rural vandalism and weakening the sense of belonging among the peripheral rural areas of Birjand County. In this study, descriptive-analytical research method was used to investigate the problem. The population of the study consisted of 13 suburban villages of Birjand County. The sample was composed of 191 people determined based on Cochran’s formula with an error rate of 0.07%. The results showed there are three types of rural vandalism in suburban villages of Birjand County, included: violating cultural norms, rubbery and demolition, and infraction. The main reason contributing to vandalism was the weak law enforcement. Overall, deprivation of settlements in suburban Birjand, compared to the central areas, along with ethnic and cultural diversity have led to "spatial boredom" of the population and occasionally their confrontation with it. This issue, on the one hand, reflects the low quality of life and poor welfare of the residents and, on the other hand, it calls for the special attention of the planning system to achieve "local acceptability" among the residents.

    Keywords: sense of spatial belonging, vandalism, security, suburban villages, rural areas
  • Imaneh Saeidi*, Soraya Memar, Masoud Kianpour Pages 123-142

    Violence in family or domestic violence is a kind of violence that takes place in a private environment and it generally happens among people who are linked together because of blood relation or legal relation. The objectives of this study are to achieve the meaning of violent behavior among women, the typology of domestic violence and womenchr('39')s experiences of domestic violence. The research tried to identify women’s lived experiences from domestic violence by phenomenological methodology. Research field includes divorce reduction unit of social emergency center in Esfahan city. Deep interviews were conducted by using purposive sampling by 18 women and data analysis were conducted by using a Colizzis seven-step method. In addition to providing the exact typology of the violence women have experienced, the results also show that how each of these women defines violence, according to the type of the violence that has been used against them. They also noted why their spouses used violence against them. In this regard, women refer to interferences of husband’s family, husband’s personal and moral characteristics, lack of sufficient knowledge about one another, and patriarchal thoughts and ideas. Also, those women who consider themselves too weak to fight back, passively compromise and tolerate the violent life, hide the violence, and finally defend themselves while being beaten. On the other hand, those women who have the power to fight back, actively pursue measures to recover the situation, disobey husband’s demands, revile against their husband’s verbal violence, and finally if the mentioned proceedings fail, they go into a sulk and leave their homes.

    Keywords: Domestic violence, Phenomenology, Lived experience, Consequence of domestic violence, Women's strategy against violence
  • Mohammad Reza Taleban* Pages 143-176

    The present paper focuses on the role of individual religiosity in the potential for political protest. The long-standing knowledge reserve of the social sciences in many sociological perspectives suggests that as far as religion plays a role in justifying or supporting existing traditions and order, it reduces the potential for political protest. However, some social scientists in recent years have argued that religion and religiosity can influence political mobilization and protest behavior in a variety of ways and through a variety of channels. These various channels or mechanisms through which religion and religiosity can influence protest behavior are described in the present article and then, by separating religiosity into  two main dimensions of "religious beliefs" and "religious rituals", theoretical arguments are provided for rationalizing the two opposing hypotheses. First, religious beliefs reduce the potential for political protest; And second, participation in religious rituals increases the potential for political protest. Finally, these assumptions were evaluated with data from survey studies in Tehran to reveal the their emperical fitness. Overall, the results of the research showed that the potential for political protest respondents was independent of their religiosity, and neither of the two dimensions of religious beliefs and religious rituals had any real connection with the potential of political protest.

    Keywords: Religiosity, Religious beliefs, Religious rituals, Protest behavior, Potential of political protest
  • Mahnaz Alizadeh, Yousef Abazari*, Farah Torkaman, Abdolhosein Kalantari Pages 177-201

    This study aims at the investigation of the construction of the addictchr('39')s mind and his/her family influenced by dominant discourses during the decades after the revolution of 1979. In other words, the process of constructing the mind is affected by "the enonce" of addiction in the dominant discourses. The process of shaping emotions and thoughts in the area of addiction has been consided via studying the structure of language and its developments regarding the economic, cultural, and historical situations. In this study, using Foucaultchr('39')s critical approach, field study with the   in-depth technique interviews with addicts and their families has been used.. The findings of this research based on the lived experiences of the addicts and their families indicate that the addicted people are constructs of the continuations of dominant discourses in the family and in the camps based on the four epistemic formats dominant over the addiction and the addicts in Iran since 1979 till now. It includes the revolutionary discourse, social discourse, economic discourse, and market discourse. The process of construction of the addictchr('39')s mind and his/her family under the influence of "the enonce" of addiction and objectizing the addicts in these discourse formats based on the experience of their lives is represented. It is remarkable to mention that in some cases of lived experiences of the subjects the power mechanisms of these four discourses reveal in the form of a compound (or a mixture) . Also, the mind of the addict and his/her family is affected by these speeches and discourses formed by the Association of Anonymous Addicts. This discourse affects in two ways .One way is introducing the "enonce" of addiction  as a weakness in spirituality and the other way is to represent addiction as a natural thing and not as a social phenomenon and  is placed in line with the dominant discourses in the society and  it desensitizes the family against the addict person .

    Keywords: Power, epistemic format discourse, The truth of addiction, the Association of Anonymous Addicts
  • Omid Ghaderzadeh*, Ayoob Karimi Pages 203-232

    Given the importance of civic institutions as the main indicator of social development, the present study seeks to use the social interpretive approach to study the context and reasons for the growth of NGOs in Sanandaj and experience and understanding civic activity in a sample of Kurdish citizens of Sanandaj. The research methodology is qualitative and the qualitative data in this study were collected using in-depth interview technique. Grounded theory has been used to analyze the findings. Based on purposive sampling methods and maximum diversity and theoretical saturation criteria, 27 Kurdish citizens of Sanandaj participated in this study then their understanding and interpretation of the reasons and areas of activity in non-governmental organizations were examined and analyzed. The data collected in the form of 116 basic concepts, 9 major categories and finally one core category were coded and analyzed.  The results of the research indicate that the grounds such as inefficient administrative system and social inequality (feelings of discrimination and objectification of structural pressure) have a great role in their participation and activities in NGOs. In the meantime, the use of organizational channels and  liberating from dailiness and giving life meaning have been operated as facilitative grounds and social responsibility and  achieving social reputation has worked as interfering conditions. Meaningful reconstruction of experience and the understanding of civil activists through their attendance and participation in NGOs signify the fact that NGOs work as a path for social participation and solidarity and cultural and social change and a bridge for beneficiaries and administrative organizations. The core category is also related to non-governmental organizations; Constructing a new communication network as an alternative for structural constraints.

    Keywords: Non-Governmental Organizations, Social Responsibility, Social Solidarity, Social Inequality, Government Inefficiency
  • Mehdi Ganji, Amirmasoud Amirmazaheri*, Mehdi Labibi Pages 233-256

    The present article studies the discourse conflicts and inverted readings of the body in the field of the body and its representation. By focusing on Foucaultchr('39')s genealogical method (analyzing the resistance and discursive accidents) about power relations and body manipulation w come to perceive a specific model of the relationship between power and existing signifiers in social and cultural context of society over the body of women. Because the body of women is considered as a text. This study shows that the representation and manipulation of the body of women reflects the power relations and dominant discourses in society at any historical point. In fact, the main question that this article tries to answer is how the ruling system or systems of discourse in society cause the body to be represented, manipulated, and read. In other words, why has the representation and manipulation of the body been read differently in different periods in the field of symbols and meanings? What social and cultural conditions have aesthetic standards influenced in each discourse? Can traces of power and discourse be sought in how the body is manipulated? The findings of this study show that the management and governance of womenchr('39')s body is not fully consistent with their chosen conditions and their structures are based on ideologies and the type of discourse prevailing in certain historical periods in every period of history. In the process of "power", the body becomes a discourse of reproduction and institutionalization.

    Keywords: discourse, manipulating the body, Cosmetics, women, power
  • Sodeh Maghsodi*, Omid Azizzadeh, Maryam Rezaei Pages 257-280

    This study examines the drug trafficking in the south of Kerman province in terms of the people involved in it. Qualitative methodology of grounded theory was used in this study. Participatory observation technique and In-depth interview was used to collect data. Grounded theory was used to analyze data. Based on targeted sampling method and theoretical sampling and a measure of theoretical saturation that is specific to qualitative research, fourteen people who had experienced trafficking participated in indepth interviews. The findings include seven major categories: a network of trafficking collaborators, informal guarantees, local court and economic and social exchange, informants, brigandage and trafficking and money laundering in respectable work envelope. The core category is the "drug trafficking field" which includes other categories.

    Keywords: Trafficking, Qualitative Method, Kerman Province, Drug Trafficking Field
  • Pages 281-297

    Most environmental issues in the 21st century, result from human actions. So, identifying the factors influencing these behaviors is an essential step in reducing the consequences.This study based on the meta-analytic approach tries to identify these factors. The statistical population of the study included 70 Masterchr('39')s and doctoral dissertations and organizational researches related to environmental behavior, 13 of which were entered into the meta-analysis process using targeted non-random sampling. The findings showed that out of 39 effect sizes, 4 of effect sizes were large (greater than 0.5), 4 of effect sizes were medium (between 0.3 and 0.5), and 31 effect sizes were low (between 0.1 and 3). / 0). The results of the research indicate that the variables of age, education, social capital and ecological-environmental intent have the greatest effect, and the variables of individualism, gender, and lifestyle had the least effect on peoplechr('39')s environmental behaviors.

    Keywords: Environmental Behavior, Meta- analysis, Individualism, Lifestyle, Social Capital
  • Mohammad Ali Ghaempour*, Mahmood Shahabi Pages 299-324

    In this study, which was based on a quantitative (descriptive-survey) method, we have tried to examine the extent/ measures of the crossing cultural and boundaries in the social relationships of the residents of Tehran. The statistical population included all citizens of Tehran, who were 16 years old and up. The sample size included 625 who were selected by cluster multistage method. A questionnaire tool was used to collect data. The Cronbachchr('39')s alpha rate of the questionnaire exceeded from 93%. Findings of the research showed that, in general, the degree of boundaries in social relations in Tehran is "severe" and crossing cultural is "low". Also, the results showed that Affluent class and higher social base holders than those in the lower social classes, those with higher education than lower education, men than women, local residents in higher clusters than lower clusters, Tehran born are more open and freer than the non-Tehrani and immigrant-born, younger than middle-aged, divorced, and single-sex couples compared to married couples and the deceasedchr('39')s spouses break and cross the social and cultural boundaries. The significance level of all results was more than 99% and all hypotheses have been confirmed.

    Keywords: Social relationships, cultural boundaries, cultural crossing, Urbanism
  • Ramin Moradi* Pages 325-332