فهرست مطالب

مجله ارگونومی
سال هشتم شماره 3 (پاییز 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/11/08
  • تعداد عناوین: 8
|
  • عباسعلی جعفری ندوشن*، گلناز باقری، فاطمه سادات موسوی ندوشن صفحات 1-12
    زمینه و هدف

    اعضای هییت علمی دانشگاه نقش اساسی در آموزش و کیفیت آن ایفا می کنند. بااین حال، شرایط کاری آن ها به گونه ای است که با اختلالات جدی اسکلتی عضلانی مواجه هستند. شیوع ویروس کووید-19 و تعطیلی دانشگاه ها و آموزش مجازی شرایط کاری اعضای هییت علمی را سخت تر از قبل کرده است. هدف این تحقیق بررسی تاثیر این ویروس روی شیوع اختلالات اسکلتی عضلانی اعضای هییت علمی دانشگاه یزد و استخراج متغیرهای تاثیرگذار بر این اختلالات بود.

    روش کار: 

    این تحقیق توصیفی پیمایشی در سال 1399 روی 220 نفر از اعضای هییت علمی دانشگاه یزد انجام شد. این افراد به روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند. داده ها با استفاده از پرسشنامه استاندارد نوردیک در دو مرحله قبل و بعد از شیوع ویروس جمع آوری و در نرم افزار SPSS نسخه 25 با آزمون های مقایسه زوجی و t مستقل و آنالیز واریانس تجزیه و تحلیل شد.

    یافته ها: 

    اختلالات اسکلتی عضلانی بعد از شیوع ویروس در اکثر اندام ها افزایش معناداری را تجربه کرد؛ به طوری که درصد فراوانی در گردن برای سه پردیس دانشگاه از 36 و 40 و 31درصد به 55 و 52 و 44درصد افزایش یافت. ناگفته نماند بین جنسیت و سابقه کار و روش تدریس با شیوع اختلالات رابطه معناداری وجود داشت و بیشترین اختلال نیز در کمر و گردن و زانو بود.

    نتیجه گیری

    درصد کمی از اعضای هییت علمی فعالیت های ورزشی و نرمش های روزانه را انجام می دادند که می توان با برنامه ریزی روی این فعالیت ها، اختلالات را کاهش داد. همچنین، دانشگاه می تواند با تقسیم بندی آموزش مجازی در طول روز و هفته از تمرکز آموزش در زمانی خاص جلوگیری کند و باعث کاهش این اختلالات شود.

    کلیدواژگان: اختلالات اسکلتی عضلانی، ویروس کووید-19، اعضای هیئت علمی دانشگاه، پرسشنامه نوردیک
  • حسین صمدی میارکلائی*، حمزه صمدی میارکلائی صفحات 13-21
    زمینه و هدف

    امروزه سازمان های بخش بهداشت و درمان به عنوان یکی از رکن های بسیار مهم در بحث سلامت جامعه شناخته می شوند. از طرفی توسعه روانی منابع انسانی ماهر، دانش محور، شایسته، پرانگیزه و توانمند به عنوان مهم ترین مزیت رقابتی این سازمان ها محسوب می گردد. باتوجه به اهمیت موضوع منابع انسانی، پژوهش حاضر درصدد بررسی ادراک روان شناختی کارکنان از عدالت سازمانی و اثرات آن بر گشت زنی اینترنتی در شبکه بهداشت و درمان شهرستان بابلسر است.

    روش کار

    مطالعه حاضر از نظر هدف کاربردی و از لحاظ روش، پژوهشی تحلیلی و همبستگی است. باتوجه شیوه نمونه گیری تصادفی ساده و بر اساس فرمول نمونه گیری کوکران، تعداد 165 از کارکنان شبکه بهداشت و درمان شهرستان بابلسر در سال 1397 مورد مطالعه قرار گرفتند. برای جمع آوری اطلاعات از دو پرسشنامه استاندارد عدالت سازمانی و گشت زنی اینترنتی استفاده شد. هم چنین در تجزیه وتحلیل داده ها از همبستگی پیرسون و مدل معادلات ساختاری با کمک نرم افزارهای SPSS و LISREL انجام شد.

    یافته ها

    یافته های پژوهش نشان داد که بین عدالت سازمانی و گشت زنی اینترنتی رابطه منفی معنی داری وجود دارد(0/001< Pو 0/299- =r). هم چنین نتایج آزمون معادلات ساختاری نشان داد که متغیر عدالت سازمانی، 47 درصد از واریانس متغیرگشت زنی اینترنتی را تبیین می نماید.مقادیر شاخص های نکویی برازش مدل تحقیق هم حاکی برازش مطلوب مدل بودند (0/054=RMSEA، 0/98=NFI، 0/98=GFI و 1/44= χ2/df).

    نتیجه گیری

    براساس یافته های پژوهش می توان دریافت که گشت زنی اینترنتی به شدت از عدالت سازمانی و مولفه های آن متاثر و کارکنان نسبت به این موضوع در خود آسیب پذیرند. بنابراین به مدیران پیشنهاد می شود تا رویه های سازمانی و روش های برقراری عدالت را در سازمان توسعه دهند، تا درنهایت بتوانند از ظرفیت های منابع انسانی خود بهترین استفاده را داشته باشند.

    کلیدواژگان: عدالت سازمانی، گشت زنی اینترنتی، منابع انسانی، شبکه بهداشت و درمان
  • علیرضا عقیقی، مهدی رضایی طالع*، علی لاهوتیان، سعید شهابی نیا صفحات 22-35
    زمینه و هدف

    تحقیق حاضر، در پی تبیین اثر تغییر سازمانی بر سلامت روانی کارکنان با توجه به نقش تعدیل گر حمایت و کنترل شغلی می باشد.

    روش کار

    این پژوهش، توصیفی و از نوع همبستگی است. جامعه آماری تحقیق کارکنان بیمارستان فرشچیان (سینا) همدان به تعداد 200 نفر بوده که حجم نمونه بر اساس جدول مورگان تعداد 132 نفر با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی ساده تعیین شده است. برای سنجش متغیرها از پرسشنامه های استاندارد تغییر سازمانی، سلامت عمومی، حمایت شغلی و کنترل شغلی استفاده گردید. تجزیه وتحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS  نسخه 23 و Smart PLS نسخه 2 انجام گرفت.

    یافته ها

    یافته های پژوهش حاکی از آن است که 43 درصد از تغییرات سلامت روان کارکنان، توسط متغیر تغییر سازمانی تبیین می شود. تغییر سازمانی با در نظر گرفتن اثر تعدیل گر حمایت شغلی تاثیر مثبت بر سلامت روان کارکنان دارد. ضریب استانداردشده میان دو متغیر نشان می دهد که 24 درصد از تغییرات سلامت روان توسط تغییرسازمانی با در نظرگرفتن اثر تعدیل گر حمایت شغلی تبیین می شود. تغییرسازمانی با درنظر گرفتن اثر تعدیل گر کنترل شغلی نیز تاثیر مثبت بر سلامت روان کارکنان دارد. ضریب استانداردشده میان دو متغیرنیز نشان می دهد که 29 درصد از تغییرات سلامت روان توسط تغییرسازمانی با درنظر گرفتن اثر تعدیل گر کنترل شغلی تبیین می شود. بنابراین تغییرسازمانی تاثیر مثبتی بر سلامت روان کارکنان بیمارستان فرشچیان (سینا) همدان دارد.

    نتیجه گیری

     نتایج تحقیق بیانگر آن است که ایجاد تغییر سازمانی در بیمارستان فرشچیان همدان، با توجه به نقش حمایتی و کنترلی مدیران باعث بهبود سلامت روان کارکنان می گردد.

    کلیدواژگان: تغییر سازمانی، سلامت روان، حمایت شغلی، کنترل شغلی
  • صدیقه کریمی آورگانی، علی ملکی*، شاهین بشارتی، رضا ابراهیمی صفحات 36-47
    زمینه و هدف

    حمل سمپاش های پشتی بخشی اجتناب ناپذیر طی عملیات کشاورزی است که باعث افزایش خطر آسیب به همراه ایجاد تغییرات نامطلوب در مکانیک راه رفتن می شود. این مطالعه با هدف فرموله کردن تغییرات گشتاورهای ماهیچه ای مفاصل زانو، ران و مچ پا برای بدن اپراتور سمپاش پشتی انجام شده است.

    روش کار

    در مطالعه حاضر یک مدل هفت لینکی اپراتور سمپاش طراحی شده و تغییرات گشتاور در مفاصل ران، زانو و مچ پا مورد بررسی قرار گرفته است. داده ها با استفاده از نرم افزار (Plot-digitizer)، به دست آمده و جهت برازش منحنی درجه سه بر داده ها از نرم افزار (Excel) استفاده شده است.

    یافته ها

    در مفصل ران با تغییر زاویه از صفر تا °15، اندازه گشتاور کاهش می یابد. در انتهای شناوری و افزایش تا °30، گشتاور وارد شده به مفصل ران، زیاد می شود. برای مفصل زانو در بخش شروع شناوری، زانو از °55- شروع به باز شدن می نماید. با نزدیک شدن به بخش انتهای شناوری، زانو تا زاویه °5- باز گردیده و گشتاور وارده به مفصل زانو، به طور ملایم زیاد می شود. با تغییر زاویه مچ پا از °5/7- تا °5/7، مقدار گشتاور وارد شده به مفصل مچ پا افزایش می یابد. زاویه مفاصل نیز با گذشت زمان زیاد می شود.

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج این مطالعه، میزان تغییرات گشتاور مفاصل ران ، زانو و مچ پا نیروی وارد شده به بدن اپراتور سمپاش پشتی را تحت تاثیر قرار می دهد. با علم نسبت به تغییرات ممان مفاصل، راه حل های کاربردی برای کاهش میزان آسیب وارده به این مفاصل می تواند ارایه شود.

    کلیدواژگان: گشتاور ماهیچه ای، مدل بدن، مدل هفت لینکی. سمپاش پشتی موتوری
  • ندا مهدوی، جواد فردمال، ایمان دیانت، حسن ختن لو، رشید حیدری مقدم* صفحات 48-58
    زمینه و هدف

    خستگی مشکلی بسیار شایع در میان کارکنان است. خستگی عضلانینیز به عنوان یکی از پیامدهای خستگی عمومی ناشی از ریسک‎فاکتورهای متعددی است. این مطالعه با هدف توصیف خستگی عضلانی کارکنان دارای وظایف دستی مختلف و یافتن رابطه آن با ریسک‎فاکتورهای روانی-اجتماعی انجام شد.

    روش کار

    در این مطالعه برای تعیین میزان کاهش در نیروی چنگش (یا خستگی)، از دینامومتر هیدرولیک جامار استفاده شد.  نیروی چنگش دست راست و چپ 157 آزمودنی دارای معیارهای ورود، در سه سطح شغلی، طی یک شیفت کاری8 ساعته، سه بار ثبت شد. ریسک‎فاکتورهای روانی-اجتماعی نیز با استفاده از پرسشنامه روانی-اجتماعی کوپنهاگن ارزیابی و رابطه آن‎ها با نیروی چنگش و خستگی چنگش مورد بررسی قرار گرفت.

    یافته ‎ها: 

    به ترتیب 61%، 62% و 69% کارکنان مشاغل دارای وظایف سبک، متوسط و سنگین در فاز دوم مطالعه خستگی چنگش را تجربه کردند. به نظر می‎رسد با بیشتر شدن نیرو/سرعت موردنیاز و سخت‎تر شدن انجام وظایف، خستی چنگش بیشتری در دست راست شاهد خواهیم بود. روند کاهشی نیروی چنگش و افزایش خستگی چنگش، در مشاغل سنگین مشهودتر بود. هیچ‎گونه همبستگی متوسط یا قوی بین ریسک‎فاکتورهای روانی-اجتماعی با خستگی چنگش مشاهده نشد.

    نتیجه‎ گیری: 

    کارکنان مشاغل دارای وظایف دستی سنگین به علت ماهیت شغل آن‎ها (نیاز به اعمال نیروی زیاد) نسبت به کارکنان سایر سطوح شغلی، خستگی چنگش بیشتری در دست راست خود تجربه نمودند. نمی‎توان نتیجه‎گیری قاطعی در مورد تاثیر ریسک‎فاکتورهای روانی-اجتماعی بر خستگی چنگش ارایه نمود. بررسی تاثیر بارهای شناختی شغل و ابعاد آنتروپومتری دست بر خستگی چنگش می‎تواند موضوعی جذاب برای مطالعات آینده باشد.

    کلیدواژگان: خستگی چنگش، قدرت چنگش، وظایف دستی، ریسک‎فاکتورهای روانی-اجتماعی، پرسشنامه کپنهاگن
  • نوری کعب عمیر*، آرزو پیرزاده صفحات 59-69
    زمینه و هدف

    یکی از چالش های مهم بخش بهداشت و سلامت، بالاخص در رابطه با پرستاران، شیفت های کاری است که می تواند پیامدهای منفی بسیاری برای این قشر داشته باشد. از این رو، هدف پژوهش حاضر مقایسه رضایت زناشویی، صمیمیت و عملکرد جنسی پرستاران زن متاهل شاغل در بیمارستان های دولتی شهرستان آبادان بود.

    روش کار

    روش پژوهش حاضر توصیفی از نوع طرح مقایسه ای است. جامعه آماری پژوهش شامل تمامی پرستاران زن متاهل بیمارستان های دولتی شهرستان آبادان بود که قریب به 400 نفر بودند. از این بین 140 نفر به روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند که 57 فرد دارای شیفت کاری ثابت و 83 نفر نیز دارای شیفت کاری متغیر بودند. ابزار پژوهش حاضر شامل پرسشنامه رضایت زناشویی هادسون، پرسشنامه صمیمیت واکر و تامپسون، و پرسشنامه عملکرد جنسی روزن و همکاران بود. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از تحلیل واریانس چندمتغیری (MANOVA) و با کمک نرم افزار SPSS ویراست 24 انجام گرفت.

    یافته ها

    نتایج تحلیل داده ها نشان داد که بین رضایت زناشویی (589/0p< ،29/0F=)، صمیمیت (724/0p< ،13/0F=) و عملکرد جنسی (795/0p< ،07/0F=) پرستاران زن شیف کاری ثابت و متغیر تفاوت معنی داری وجود ندارد.

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج پژوهش حاضر، به نظر می رسد سازوکارهایی وجود دارد که اثر شیفت کاری را بر پیامدهای مختلف تعدیل می کند. بنابراین، لازم است که شرایط را برای تقویت این سازوکارها فراهم آورد.

    کلیدواژگان: رضایت زناشویی، صمیمیت، عملکرد جنسی، شیفت کاری
  • حسین منوچهری، پیام مرادپور*، محمدامین موعودی، ابراهیم آقا رفیعی صفحات 70-84
    زمینه و هدف

    استفاده از میز و صندلی آموزشی با طراحی مناسب علاوه بر یادگیری مناسب، می تواند از تغییرات فرم بدن کاربر جلوگیری کند. لذا هدف از این مطالعه، تعیین مشخصه های آنتروپومتری دانشجویان پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران جهت طراحی میز و صندلی ارگونومی بود.

    روش کار

    در این پژوهش، 18 مشخصه آنتروپومتری شامل: ارتفاع رکبی، ارتفاع زانو نشسته، ارتفاع شانه نشسته، ارتفاع چشم نشسته، ارتفاع نشسته، ارتفاع تکیه گاه آرنج نشسته، ارتفاع آرنج نشسته، طول آرنج - مشت گره کرده، طول باسن - رکبی، طول باسن- زانو نشسته، ضخامت ران، عمق شکم، عمق سینه، پهنای باسن نشسته، پهنای شانه، پهنای عرضی آرنج ها، قد و همچنین وزن برای 260 نفر از دانشجویان (130 دختر و 130 پسر) با رده سنی 18 تا 35 سال موردبررسی قرار گرفتند. جهت جمع آوری داده ها، از استادیومتر و صندلی آنتروپومتری استفاده شد. درنهایت با توجه به ابعاد بدنی اندازه گیری شده از دانشجویان، ابعاد میز و صندلی ارگونومی  مطابق با استاندارد 9697-1 INSO محاسبه و طراحی گردید.

    یافته ها:

     ابعاد آنتروپومتری دانشجویان به صورت میانگین، حداقل، حداکثر، انحراف معیار، میانه و مقدار صدک های 5/2 تا 5/97 با نرم افزار SPSS نسخه 20 به دست آمد. نتایج نشان دادند سن کاربر بر روی سایزبندی میز و صندلی اثر معنی داری ندارد. همچنین نتایج حاصله نشان داد ارتفاع رکبی بین دختران و پسران دارای اختلاف معنی داری می باشد.

     نتیجه گیری:

     با در نظر گرفتن اختلاف ابعادی بین دانشجویان دختر و پسر مشخص شد که ارتفاع رکبی در صدک 5 برای پسران 4 سانتی متر بیشتر از دختران می باشد. لذا با استفاده از ابعاد آنتروپومتری اندازه گیری شده، ابعاد میز و صندلی ارگونومی در دو سایز طراحی شد.

    کلیدواژگان: آنتروپومتری، ارگونومی، صدک، میز و صندلی، دانشجویان
  • حسن صادقی نایینی، محمد ذوالفقاری* صفحات 85-93
    زمینه و هدف

    سالانه درصدی از سود حاصل از فروش تولید کنندگان کالا و خدمات، صرف هزینه های ناشی از اختلالات اسکلتی عضلانی به دلیل عدم رعایت شرایط ارگونومیک می شود. این هزینه ها برای سازمان ها و کارکنان مطلوب نبوده و در اکثر موارد، ریسک فاکتورهای ارگونومیک، کیفیت زندگی کارکنان را تحت تاثیر قرار می دهد.

    روش کار

    پژوهش میدانی حاضر به صورت سرشماری بر روی 193 نفر از کارگران دارای پرونده پزشکی در یکی از صنایع خودروسازی داخل کشور و در دی ماه سال 1397صورت گرفت. از این تعداد، بیشترین میزان شیوع اختلالات اسکلتی عضلانی به تعداد 16 نفر، متعلق به کارگران خطوط مونتاژ محصولات بوده که بمنظور آنالیز ایستگاه کاری مورد بررسی قرار گرفت. پرسشگری به کمک پرسشنامه نوردیک و از طریق مصاحبه با کارگران، از جمله روش های جمع آوری اطلاعات بوده است. به کمک روش OWAS و با استفاده از عکس و فیلم برداری از مشاغل، هر یک از ایستگاه های کاری منتخب که مغت مورد بوده اند، مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    نتایج نشان داده است که سه ایستگاه کاری از نظر سطح اقدام اصلاحی، در سطح سه، سه ایستگاه در سطح دو و یک ایستگاه در سطح یک قرار گرفت، سپس هزینه های ناشی از بروز و درمان عوارض و ایجاد شرایط ارگونومیک، محاسبه گردید.

    نتیجه گیری

    هزینه های آنالیز ایستگاه های کاری و انجام اقدامات پیشگیرانه در راستای کاهش عوارض اسکلتی عضلانی کارکنان که منجر به ایجاد شرایط ارگونومیک می گردد، در مقابل هزینه های ناشی از بروز و درمان عوارض اسکلتی عضلانی برای این صنعت خودروسازی با صرفه اقتصادی همراه می باشد.

    کلیدواژگان: ارگونومی، اختلالات اسکلتی عضلانی، OWAS، پرسشنامه نوردیک، هزینه
|
  • Abbasali Jafari Nodoushan*, Golnaz Bagheri, Fatemesadat Mosavi Nodoushan Pages 1-12
    Background and Objective

    Faculty Members of the university have a fundamental role in education and its quality. Working conditions of the faculty members have made them face severe musculoskeletal disorders. The spread of the COVID-19 virus, the closure of universities and the virtual education have made working conditions of the faculty members more difficult than before. This study was conducted to investigate the effect of the virus on the prevalence of musculoskeletal disorders of the faculty members of the university and the extraction of variables affecting the disorders.

    Methods

    This descriptive-survey study was conducted in 2020 on 220 faculty members of Yazd University who were selected by the simple random sampling method. Data were collected using the standardized Nordic questionnaire in two stages before and after the spread of the virus and were analyzed in SPSS 25 by paired sample t-test, independent t-test, and analysis of variance.

    Results

    Musculoskeletal disorders after the spread of the virus in most organs have increased significantly, so that frequency percentage in the neck for the three campuses has increased from 36%, 40%, and 31% to 55%, 52%, and 44 %. There is a significant relationship between gender, work experience, and teaching method with the prevalence of disorders. Most disorders were in the back, neck, and knees.

    Conclusion

    A small percentage of faculty members perform sports activities and daily exercises that by planning on them can reduce the disorders. The university can also prevent the centralization of education at a specific time by dividing the virtual education during the day and week and reduce the disorders.

    Keywords: Musculoskeletal disorders, COVID-19 virus, Faculty members of university, Nordic questionnaire
  • Hossein Samadi Miarkolaei*, Hamzeh Samadi Miarkolaei Pages 13-21
    Background and Aim

    Nowadays, the healthcare and treatment sectorchr('39')s organizations are known as one of the most important pillars in the debate of public health. On the other, the psychological development of the experienced, knowledge-driven, competent, proactive and motivated, and empowered human resource taken into account as the most important competitive advantage for these organizations. Considering the importance of human resources, the present research tries to explore the employeeschr('39') psychological perception of organizational justice and its impacts on the cyber loafing in the Babolsar healthcare and treatment network.

    Methods

    Present research, in terms of purpose, is an applied study, and in terms of method, is an analytical-correlation study. Considering the simple random sampling method and on the basis of Cochranchr('39')s Formula, 165 employees of Babolsar healthcare and treatment network in 1397 [2018] are studied. For gathering data, two standard scales for cyber loafing and organizational justice are used. In data analysis also Pearsonchr('39')s correlation and Structural Equation Modeling has been done by SPSS and LISREL softwares.

    Results

    Research results showed that there is a negative and significant relation between organizational justice and cyber loafing (P<0/001, r = -0/299). The results of structural equation modeling also showed that organizational justice variable explains the 47 percent of variance for cyber loafing variable. The values of goodness of fit indices for research model are (χ2/df=1/44; GFI=0/98; NFI=0/98; RMSEA=0/054) that showed desirable fitness of model.

    Conclusion

    Considering results of this research, it could be understood that the cyber loafing is increasingly impressed by organizational justice and its components, and in this regard, the employees are more vulnerable. Therefore, it is suggested to the managers to develop the organizational procedures and the methods of justice establishment in organization, and eventually, to apply the capacities of their human resource in the best way possible.

    Keywords: Organizational Justice, Cyber loafing, Organizational Excellence, Healthcare, Treatment Network
  • Alireza Aghighi, Mahdi Rezaeetale*, Ali Lahotian, Saied Shahabinia Pages 22-35
    Background and Aim

    The present study seeks to explain the effect of organizational change on employeeschr('39') mental health with respect to the moderating role of job support and control.

    Method

    This method is descriptive and correlational. The statistical population of the study was the staff of Farshchian Sina Hospital in Hamadan, a total number of 200 people. Sample size was determined based on Morgan table to be 132 people which were randomly selected. Standard questionnaires of organizational change, general health, job support and job control were used to measure the variables. Data analysis was performed using SPSS software version 23 and smart SPLS version 2.

    Results

    Findings indicate that 43% of employeeschr('39') mental health changes are explained by organizational change. Organizational change, considering the moderating effect of job support, has a positive effect on employeeschr('39') mental health. The standardized coefficient between the two variables shows that 24% of mental health changes are explained by organizational change, taking into account the adjustment effect of job support. Organizational change, considering the moderating effect of job control, also has a positive effect on the mental health of employees. The standardized coefficient between the two variables also shows that 29% of mental health changes are explained by organizational change by considering the moderating effect of job control. Therefore, organizational change has a positive effect on the mental health of Farshchian Hospital staff in Hamadan.

    Conclusion

    The results of the research indicate that making organizational changes in Farshchian Hospital in Hamadan, considering the supportive role and control of managers, improves the mental health of employees.

    Keywords: Organizational Change, Employee Mental Health, Job Support, Job Control
  • Sedigheh Karimi Avargani, Ali Maleki*, Shahin Besharati, Reza Ebrahimi Pages 36-47
    Background and Aim

    Carriage of backpack sprayers is an inevitable part of agricultural operations that increases the risk of injury along with undesirable changes in walking mechanics. The purpose of this study is to formulate the muscle moment changes in the hip, knee and ankle for the backpack sprayer operator body.

    Methods

    In this study, a seven-link sprayer operator model is designed and the moment changes in the hip, knee and ankle joints are evaluated. Data are obtained using Plot-digitizer software. Excel software is used to fit the third degree curve on the data.

    Results

    In the hip joint, the moment is reduced by changing the angle from zero to 15°. At the end of the swing phase, the moment applied to the hip joint increases with increasing the angle up to 30°. In the beginning of the swing phase, the knee joint starts to open at -55°. At the end of the swing phase, the knee joint releases up to -5 ° and the moment applied to the knee joint increases slowly. The moment applied to the ankle joint increases by changing the ankle angle from -7.5° to 7.5°.

    Conclusion

    According to the results of this study, amount of moment changes of hip, knee and ankle joint affect the force applied to the backpack sprayer operator body. With the knowledge of the moment changes of joints, practical solutions can be provided to reduce amount of damage to these joints.

    Keywords: Muscle moment, Body model. Seven-link model, Backpack sprayer
  • Neda Mahdavi, Javad Faradmal, Iman Dianat, Hassan Khotanlou, Rashid Haidari Moghadam* Pages 48-58
    Backgrond and Aim

     Fatigue is a common and highly prevalent problem among workers. Muscle fatigue is the result of general fatigue that is caused by different risk factors. This research was conducted to assess grip fatigue between workers with manual tasks and its relationship to psychosocial risk factors.

    Methods

     In this study, Jamar hydraulic dynamometer was used to investigate the decrease in the production of grip force or grip fatigue. The grip force of 157 subjects in three job levels that met inclusion criteria recorded, three times in an 8 hours shift. The psychosocial risk factors were also assessed using the Copenhagen psychosocial questionnaire and their relationship with grip force and grip fatigue was analyzed.

    Results

     sixty-one percent, 62%, and 69% of employees in light, medium, and heavy tasks, respectively, experienced grip fatigue in the second phase of the study. It seems that as the power/speed increased and the tasks became more difficult, employees experienced more grip fatigue in the right hand. The declining trend of grip force and the increase in grip fatigue was more evident in heavy task jobs. No moderate or strong correlation was observed between the psychosocial risk factors and grip fatigue.

    Conclusion

     Because the nature of worker tasks in heavy manual tasks required more force exertion, they experienced more grip fatigue in their right hand than other workers. It is not possible to draw definitive conclusions about the impact of psychosocial risk factors on grip fatigue. Investigating the impact of cognitive loads and anthropometric dimensions on grip fatigue can be an interesting topic for future studies.

    Keywords: Grip Fatigue, Grip Force, Manual tasks, Psychosocial Risk Factors, Copenhagen questionnaire​​​​​​​
  • Noori Kaabomeir*, Arezo Pirzadeh Pages 59-69
    Background and Aim

    One of the major challenges in the health sector, especially in relation to nurses, is shiftwork that can have many negative consequences for this group. Therefore, the purpose of this study was to comparison of marital satisfaction, intimacy and sexual function in female married nurses with fixed and changing shiftwork in Abadan city government hospitals.

    Methods

    The research method is a descriptive comparative design. The statistical population of the study consisted of all the female married nurses of Abadan city government hospitals, which was about 400 people. From this, 140 people were selected by simple random sampling method, of which 57 people had fixed shiftwork and 83 people had changing shiftwork. The instruments of the present study included Hudson’ Marital Satisfaction Questionnaire, Vaker and Thompson’ Intimacy Questionnaire, and Rosen et al’ Sexual Function Questionnaire. Data were analyzed using MANOVA analysis and SPSS software version 24.

    Results

    The results of data analysis showed that there is no significant difference in marital satisfaction (F=0.29, P=0.589), intimacy (F=0.13, P=0.724) and sexual function (F=0.07, P=0.795) between female married nurses with fixed and changing shiftwork.

    Conclusion

    According to the results of the present study, it seems that there are mechanisms that moderate the effect of shiftwork on different outcomes. Therefore, it is necessary to provide the conditions for strengthening these mechanisms.

    Keywords: Marital satisfaction, Intimacy, Sexual function, Shiftwork
  • Hossein Manouchehri, Payam Moradpour*, MohammadAmin Mououdi, Ebrahim Aga Rafiei Pages 70-84
    Background and Aim

    A well-designed desk and chair, in addition to proper learning, can prevent changes in the userchr('39')s physical form. Therefore, this study aimed to determine the anthropometric characteristics of students in the College of Agriculture and Natural Resources located at the University of Tehran to design an ergonomic table and chair.

    Methods

    In this research, 18 anthropometric characteristics including the popliteal height, knee height, shoulder height, eye height, sitting height, elbow support height, elbow height, knotted elbow length, hip-popliteal length, hip-knee length, thigh thickness, abdominal depth, chest depth, hip width, shoulder width, the transverse width of the elbows, height, and as well as weight for 260 students (130 girls and 130 boys) aged 18 to 35 years were investigated. To collect data, an anthropometric chamber and chair were used. Finally, according to the measured physical dimensions of the students, the Dimensions of ergonomic table and chair were calculated and designed according to the INSO 9697-1 standard.

    Results

    Anthropometric dimensions of students were obtained through mean, minimum, maximum, standard deviation, mean, and the percentile value of 2.5 to 97.5 using SPSS version 20 software. The results showed that the age of the user does not have a significant effect on the size of the table and the chair. Also, the results showed that there was a significant difference in popliteal height between girls and boys.

    Conclusions

    Considering the difference in dimensions between female and male students, it was found that the popliteal height in the percentile of 5 for boys is 4 cm more than girls. Therefore, using measured anthropometric characteristics, the dimensions of the chair and table ergonomics were designed in two sizes.

    Keywords: Anthropometric, Ergonomics, Percentile, Furniture, students
  • Hassan Sadeghi Naeini, Mohammad Zolfaghari* Pages 85-93
    Background and Aim

    Annually, a percentage of the profits from the sale of goods and services by producers are spent on costs of musculoskeletal disorders due to non-compliance with ergonomic conditions. These costs are not favorable for organizations and employees and in most cases, ergonomic risk factors affect the quality of life of employees.

    Methods

    The present field study was conducted as a census on 193 workers with medical records in one of the domestic automotive industries on December 2018. The highest prevalence of musculoskeletal disorders belonged to 16 workers, so their workstations were analyzed. Questionnaire with the help of Nordic questionnaire and through interviews with workers has been one of the methods of collecting data. Each of the selected workstations was analyzed with OWAS method after job photography and video recording.

    Results

    The results showed that three work stations from the viewpoint of Action Categories are at the level of three, three work stations at the level of two and one station at the level of one, and then the costs of incidence and treatment and related actions due to establishing ergonomic conditions were calculated.

    Conclusion

    Cost of workstations analysis, Preventive actions and also designing a process to reduce the musculoskeletal abnormalities of the staff, which results in ergonomic conditions, compared with the cost of incidence and treatment of musculoskeletal complications is cost-effective for this automotive industry.

    Keywords: Ergonomics, Musculoskeletal Disorders, OWAS, Nordic Questionnaire, Cost