فهرست مطالب

نشریه طلوع بهداشت
سال نوزدهم شماره 4 (پیاپی 82، مهر و آبان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/11/10
  • تعداد عناوین: 8
|
  • اعظم ترفیعی، محمدحسن احرامپوش، محمدحسن لطفی، علیرضا ادمیزاده، مهدیه نماینده، محمدتقی قانعیان* صفحات 1-13
    مقدمه

    حوادث ترافیکی، یک مشکل عمده ی حمل و نقل در ایران است، برای حل این مشکل به مطالعات پیشرفته بویژه بررسی تاثیرات عوامل خطر انسانی نیاز است. بنابراین مطالعه حاضر با هدف شناسایی و تشخیص ویژگی های انسانی مرتبط با وقوع حوادث ترافیکی منجر به جرح یا فوت در شهر یزد انجام شد.

    روش بررسی

    داده های مربوط به حوادث ترافیکی شهر یزد به صورت مقطعی (توصیفی- تحلیلی) و به روش نمونه گیری ساده مورد آنالیز قرار گرفت. این داده ها بر اساس فرم کام 114 و توسط کارشناسان راهنمایی و رانندگی با حضور در صحنه تصادف جمع آوری شده بود. پس از بررسی، داده ها وارد نرم افزار  SPSSنسخه 20 شده و با استفاده از آزمون های آمار توصیفی، کای دو و من ویتنی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    در مجموع 2082 نفر درگیر در حوادث ترافیکی، مورد بررسی قرار گرفت که سهم عابرین پیاده 8/8 درصد، سرنشینان وسایل نقلیه 4/15 درصد و رانندگان 8/75 درصد بوده است. میانگین و انحراف معیار سن افراد مجروح و متوفی ناشی از حوادث ترافیکی به ترتیب (89/13±08/35) و (12/17±37/45) سال بود. شایع ترین عوامل انسانی عجله و شتاب (8/96 درصد)، عدم رعایت حق تقدم(9/98 درصد)، گزارش شد. در مطالعه حاضر بین عوامل انسانی و حوادث ترافیکی منجر به فوت یا جرح رابطه آماری معنی داری دیده شد.04/0= p  .

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج به دست آمده ، می توان اظهار داشت که کنترل عوامل انسانی می تواند خطر فوت و جرح ناشی از حوادث را کاهش دهد و نیز مسیولین، سیاستگذاران و برنامه ریزان با تحلیل دقیق خطای انسانی در رخداد تصادفات رانندگی می توانند بر روی اثرگذارترین عامل برنامه ریزی کنند.

    کلیدواژگان: عوامل انسانی، سوانح ترافیکی، رانندگی، یزد
  • محمدحسن دشتی خویدکی*، جواد رمضانی، امیرعباس مینایی فر صفحات 14-25
    مقدمه

    استنشاق ذرات معلق در کارخانه های تولید سیمان از مهم ترین عوامل خطر بروز مشکلات ریوی و تنفسی برای افراد شاغل در این کارخانه ها می باشد. باتوجه به تاثیرات مثبت فعالیت بدنی بر سیستم تنفسی افراد، این مطالعه با هدف بررسی نقش فعالیت بدنی بر عملکرد  ریوی  در بین کارگران کارخانه سیمان انجام شد.

    روش بررسی

    این مطالعه مقطعی و از نوع  توصیفی- تحلیلی بود. تعداد 82 نفر از افراد شاغل در کارخانه سیمان که شرایط حضور در مطالعه را داشتند بر اساس روش نمونه گیری دردسترس و به صورت کاملا داوطلبانه در مطالعه انتخاب شدند. از این تعداد، براساس پرسشنامه بک تعداد 48 نفر در گروه غیرفعال و 34 نفر در گروه فعال قرار گرفتند. برای تعیین ظرفیت های ریوی کارگران، آزمون عملکرد ریوی از دستگاه اسپیرومتری استفاده شد..شاخص های عملکرد ریوی شامل ظرفیت حیاتی (VC) ظرفیت حیاتی اجباری (FVC)، حجم بازدمی اجباری در ثانیه اول (FEV1) نسبت FEV1 به FVC و جریان بازدمی اجباری 75-25 درصد(FEF 25-75%)بود.از آزمونT  مستقل برای مقایسه ی بین دو گروه و از نرم افزار 23SPSS  برای تجزیه و تحلیل استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج   نشان  داد،  شاخص های  VC،FEV1/FVC  و  FEF 25-75% درگروه فعال نسبت به گروه غیرفعال به طور معنی داری بیشتر است (000/0≥p) (01/0≥p) (03/0≥p) و شاخص هایFVC   و  FEV1 درگروه فعال در مقایسه با گروه غیر فعال  معنی دار نبود (18/0≥p) (14/0≥p).

    نتیجه گیری

    نتایج این مطالعه بیانگر تاثیر مثبت فعالیت بدنی و ورزش بر شاخص های ریوی و عملکرد تنفسی افراد شاغل در کارخانه تولید سیمان بود. بنابراین موکدا توصیه می شود جهت جلوگیری از بروز مشکلات تنفسی و سلامتی ریوی ناشی از غلظت بالای گرد و غبار سیمان، این افراد به صورت منظم ساعاتی را برای انجام فعالیت های ورزشی در طول هفته اختصاص دهند.

    کلیدواژگان: کارگران، فعال، غیر فعال، اسپیرومتری، شاخص های ریوی
  • سید علیرضا افشانی، سید مستجاد حسینی* صفحات 26-36
    مقدمه

    توجه به سبک زندگی ایثارگران به علت مخاطرات خاص خود همیشه مورد توجه بوده است. این امر زمانی اهمیت می یابد که پی می بریم ایثارگران به عنوان قشری از جان گذشته در دفاع از این سرزمین دارای مشکلات بسیاری هستند که این مشکلات گاهی نشان از عدم رسیدگی مسیولان مربوطه درخدمات رسانی دارد و گاهی نیز به علت عدم شناخت از نوع و سبک زندگی آنها در زمینه های مختلف، نسبت به آنها کم توجهی صورت می گیرد. پژوهش حاضر با هدف سنجش و مقایسه وضعیت سبک زندگی خانواده ایثارگران با خانواده های غیرایثارگر در کل کشور انجام شد.

    روش بررسی

    تحقیق حاضر یک مطالعه مقطعی به شیوه پیمایشی است و جامعه آماری آن را خانواده های دو گروه ایثارگران و غیرایثارگران شهر تهران تشکیل می دهند. در مجموع 360 پرسشنامه تکمیل گردید. ابزار مورد استفاده در این مطالعه، پرسشنامه سبک زندگی (لعلی، عابدی و کجباف، 1391) و پرسشنامه «همه جنبه های سواد سلامت» (AAHLS, 2013)  بود. جهت تحلیل داده ها نیز از نرم افزار کامپیوتری SPSS نسخه 24 استفاده شده است.

    یافته ها:

     نتایج پژوهش نشان داد بین میانگین نمرات سبک زندگی در دو گروه ایثارگر و غیرایثارگر در شهر تهران تفاوت معنی داری وجود دارد. همچنین مقایسه میانگین نمرات سبک زندگی نیز بیانگر آن است که بین نمرات سبک زندگی مردان و زنان در گروه غیرایثارگر و میانگین نمرات سبک زندگی افراد مجرد و متاهل در دو گروه ایثارگر و غیرایثارگر تفاوت معنی داری وجود ندارد.

    نتیجه گیری:

     با توجه به نتایج به دست آمده بین سواد سلامت پاسخگویان ایثارگر و غیرایثارگر با سبک زندگی آن ها رابطه معنی داری وجود دارد، همچنین وضعیت تاهل به واسطه موقعیتی که برای ایثارگران و غیرایثارگران ایجاد می کند بر سبک زندگی هر دو گروه اثرگذار خواهد بود.

    کلیدواژگان: سبک زندگی، ایثارگران، غیرایثارگران، سواد سلامت
  • احمد رضا متالهی، محمدرضا وفایی نسب، سجاد بهاری نیا، مهدی رعد آبادی، مسعود صفاری* صفحات 37-51
    مقدمه

    رضایتمندی بیمار از مراقبت های بهداشتی درمانی، نشان دهنده عملکرد سازمانی یک بیمارستان است. میزان رضایتمندی بیماران منعکس کننده قابلیت و توانایی کادر درمان، میزان رعایت حقوق بیمار و نیز کیفیت درمان است. هدف از مطالعه حاضر بررسی میزان رضایتمندی بیماران از ارایه خدمات بستری در بیمارستان ها و بخش های منتخب تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی یزد در سال 96 بود.

    روش بررسی

    مطالعه حاضر از نوع توصیفی، مقطعی بود. بیمارستان های شهید صدوقی، شهید رهنمون، افشار، ضیایی اردکان و فاطمه الزهرا مهریز به عنوان بیمارستان های منتخب انتخاب شدند. بیماران بستری به عنوان جامعه آماری لحاظ شدند. حجم نمونه کلی با خطای 5 درصد، 1056 نفر برآورد شد. به منظور جمع آوری داده ها از پرسشنامه محقق ساخته استفاده شد. این پرسشنامه دارای 47 سوال، 5 گویه و 3 سوال مرتبط با رضایت کلی بیماران بود. امتیازدهی سوالات بین 1 تا 5 بود. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS  نسخه 21 نجام شد و جهت توصیف داده ها از جداول توزیع فراوانی، میانگین، میانه و نما استفاده گردید.

    یافته ها

    تعداد جامعه اولیه 83531 نفر برآورد شد. به منظور پایین آوردن خطا حجم نمونه بالاتری (1527 نفر) در نظر گرفته شد. بالاترین تعداد بیماران شرکت کننده از بیمارستان افشار (6/24 درصد) بودند. میانگین رضایت بیماران از خدمات پزشک معالج 30/4، از خدمات پرستاری 23/4، از خدمات کمک پرستاری 25/4، از کارکنان خدمات 45/4 و از امکانات رفاهی 33/4 بود. میزان رضایتمندی بیماران از کادر خدماتی بیشتر از سایر ابعاد بود. در کل 2/95 درصد بیماران از خدمات ارایه شده رضایت داشتند.

    نتیجه گیری

    پیشنهاد می شود با برنامه ریزی و عملکرد صحیح، مداخلات لازم برای ارتقای کیفیت مراقبت توسط پرسنل ارایه دهنده خدمات درمانی  و رفع عوامل نارضایتی با کمک مسیولین بیمارستان ها صورت پذیرد و منشور حقوق بیمار سرلوحه ارایه خدمات قرار گیرد.

    کلیدواژگان: رضایتمندی، بیماران، خدمات بستری، بیمارستان
  • علی صفاری دربرزی*، هادی محمدی، پوریا مالکی نژاد، علی اژدری صفحات 52-64
    مقدمه

    در حال حاضر در عصر دانایی و دانش محوری، مدیریت دانش از اهمیت ویژه ای برخوردار شده است. پژوهش ها حاکی از تاثیر مدیریت دانش در به دست آوردن استراتژی پایدار و مزایای رقابتی است. هدف از پژوهش حاضر شناسایی و اولویت بندی عوامل موثر بر پیاده سازی نظام مدیریت دانش بیمارستان های آموزشی شهر یزد است. 

    روش بررسی

    به منظور انجام این پژوهش در ابتدا با استفاده از مطالعه پیشینه پژوهش اقدام به شناسایی عوامل موثر گردید. به منظور بررسی و مقایسه ابعاد نسبت به یکدیگر پرسشنامه ای به صورت مقایسه زوجی طراحی و  بین خبرگان و کارشناسان توزیع شد. به منظور بررسی ارتباط میان ابعاد از نظرات 20 نفر از خبرگان استفاده گردید. تمامی این افراد دارای سابقه کاری بالای 10 سال در این حوزه بوده اند. در ادامه به منظور بررسی و شناسایی شاخص ها به برای رتبه بندی عوامل از دو تکنیک AHP و دیماتل فازی استفاده شد.

    یافته ها:

     بر اساس یافته های پژوهش بیشترین وزن، مربوط به عامل ساختار سازمانی و کمترین وزن مربوط به عامل فناوری اطلاعات می باشد. شناسایی عامل ساختار در تکنیک دیماتل فازی به عنوان اثرگذارترین عامل در پژوهش با نتایج به دست آمده از AHP  فازی همسویی این نتیجه را در پژوهش نشان می دهد.

    نتیجه گیری:

     با توجه به قرارگیری عامل ساختار سازمانی در بالاترین اهمیت به نسبت سایر عوامل لزوم توجه بیشتر مدیران بیمارستانی به این بخش از ساختار مدیریت دانش را بیش از پیش نمایان می سازد.

    کلیدواژگان: مدیریت دانش، پیاده سازی سیستم مدیریت دانش، اولویت بندی، بیمارستان های آموزشی یزد
  • حسین صادقی تفتی، سارا رشیدیان، عباسعلی جعفری*، زینب ایوبی صفحات 65-75
    مقدمه

    درماتوفیتوزیس یکی از معضلات بهداشتی است که امکان سرایت بیماری از خاک، حیوان خانگی و دام و هم چنین از انسان مبتلا وجود دارد. هر چند فرم آلودگی سردر این  بیماری اغلب در مناطق محروم و روستاها فراوان تر است ولی ضایعات سایر نواحی بدن نیز هم در شهرها و هم در مناطق روستایی گزارش می شود. بررسی میزان شیوع این بیماری ها و عوامل درماتوفیتی مسبب بیماری، می تواند در کنترل و درمان آن مفید باشد. این مطالعه با هدف تعیین میزان شیوع و عوامل بیماریزای آن در مراجعین به آزمایشگاه قارچ شناسی آزمایشگاه مرکزی یزد از سال 1392تا 1397 انجام گردید.

    روش بررسی

    در این مطالعه توصیفی مقطعی، در طی سال های 1392-1397 ازکلیه بیماران مشکوک مراجعه کننده به بخش قارچ شناسی ازمایشگاه مرکزی یزد، پس از تکمیل پرسشنامه از محل ضایعه نمونه برداری انجام و با آزمایش مستقیم و کشت تعیین گونه شد.

    یافته ها

    از 900 بیمار مورد بررسی در112 مورد (5/12%) دارای آزمایش مستقیم و کشت مثبت بودند. بالاترین میزان آلودگی در گروه سنی  زیر 10 سال و شایع ترین فرم کلینیکی به ترتیب کچلی بدن، سر، کشاله ران، دست، پا و ناخن بود. شایع ترین عوامل جدا شده به ترتیب تریکوفیتون منتاگروفیتیس، میکروسپوروم کانیس،تریکوفیتون روبروم، تریکوفیتون وروکوزوم بودند که دارای میزبان های حیوانی و انسانی بودند.

    نتیجه گیری

    با توجه به عدم اطلاع از وضعیت موجوداین بیماری در یزد ، انجام مطالعات دوره ای بر روی این عفونت ها، منابع و عوامل اتیولوژیک به منظور کنترل و پیشگیری عفونت درماتوفیتی لازم به نظر می رسد.

    کلیدواژگان: شیوع، درماتوفیتوزیس، عوامل، انواع بالینی
  • حسین فلاح زاده ابرقوئی، نعیمه کیقبادی*، ناهید آزادی، مریم شاکری، راضیه علیزاده صفحات 76-89
    مقدمه

    چاقی شایع ترین بیماری تغذیه ای در میان کودکان و نوجوانان ایرانی است. آگاهی از عوامل  خطر قابل تغییر چاقی در دوران کودکی و نوجوانی و کنترل آن ها از جمله مهم ترین مسایل بهداشت عمومی می باشد. مطالعه حاضر به منظور تعیین رابطه چاقی با  فعالیت فیزیکی، عادات غذایی و  تماشای تلویزیون در دانش آموزان  شهریزد انجام شد.

    روش بررسی

    در این مطالعه 334 دانش آموز 14-12 ساله با روش نمونه گیری خوشه ای مورد بررسی قرار گرفتند. BMI کمتر از صدک 5  برای سن و جنس به عنوان لاغر ، BMI   بین صدک 5 تا 9/84 به عنوان نرمال ،  BMI بین صدک 85 تا 9/94 به عنوان اضافه وزن و BMI مساوی و بالاتر از صدک 95 به عنوان چاق تعریف شدند.  از پرسشنامه محقق ساخته  برای سنجش عادات غذایی  و مدت زمان صرف شده برای تماشای  و  انجام بازی  کامپیوتری  و از پرسشنامه Fels Paq For Children  برای اندازه گیری فعالیت فیزیکی دانش آموزان استفاده شد. داده ها با استفاده از نرم افزار spss نسخه 11 و آزمون های  کای دو و رگرسیون لجستیک چندگانه تجزیه و تحلیل شد.

    یافته ها

    شیوع اضافه وزن و چاقی  به ترتیب 7/17% و 21% بود. شیوع چاقی در دانش آموزان پسر (006/0=p) و دانش آموزانی که مادرانشان تحصیلات بالاتری داشتند(02/0=p) به طور معناداری بیشتر بوده است.نتایج حاصل از مدل رگرسیون لجستیک نشان داد که مصرف یکبار و کمتر از یکبار میوه در هفته  به ترتیب شانس ابتلا به اضافه وزنی  و چاقی را 07/20 و 76/14 برابر افزایش می دهد. بین افزایش ساعات بازی کامپیوتری با چاقی رابطه معناداری مشاهده شد . بین مصرف فست فود ،نوشابه، کیک ، بیسکویت، چیپس ،پفک و تماشای تلویزیون  با چاقی و اضافه وزنی رابطه ای مشاهده نشد.

    نتیجه گیری

    مطالعه حاضر نشان داد درصد نسبتا بالایی از دانش آموزان به دلیل سبک زندگی بی تحرک و عادات غذایی نامناسب ، مبتلا به اضافه وزن و چاقی هستند. بنابراین تدارک آموزش های لازم در زمینه اصلاح رفتارهای بهداشتی و نیز طراحی مداخلات پیشگیری کننده در سنین کودکی و نوجوانی ضروری می باشد.

    کلیدواژگان: چاقی، فعالیت فیزیکی، رفتار تغذیه ای، تماشای تلویزیون، دانش آموزان
  • زهرا پورموحد*، بهزاد روزبه، مهدی روزبه صفحات 90-100
    مقدمه

    سلامت جامعه ی کارگری در کشوری که متکی به صنعت می باشد از اهمیت ویژه ای برخوردار است و حمایت اجتماعی نقش مهمی در وضعیت سلامت کارکنان ایفا می نمایند. در این راستا، این پژوهش با هدف تعیین ارتباط حمایت اجتماعی و سلامت عمومی در کارکنان یک کارخانه ی صنعت کاشی و سرامیک یزد در سال 96-1395 انجام گرفت .

    روش بررسی

    در این مطالعه ی مقطعی 224 نفر از کارکنان کارخانه مورد نظر از طریق نمونه گیری به روش سرشماری انتخاب شدند. جهت گردآوری اطلاعات از پرسشنامه مشخصات فردی و خانوادگی، پرسشنامه سلامت عمومی (GHQ)، پرسشنامه حمایت اجتماعی واکس و همکاران استفاده شد. یافته ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS  نسخه 21 و آزمون های من ویت نی، کروسکال والیس و همبستگی اسپیرمن مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    ارتباط حمایت اجتماعی با تمامی ابعاد سلامت عمومی معکوس بوده، یعنی با افزایش حمایت اجتماعی، کارکنان از سلامت عمومی مطلوب تر بهره مند بودند. این ارتباط در مورد ابعاد اختلال عملکرد اجتماعی و افسردگی(دو بعد از سلامت عمومی) معنی دار گردید (به ترتیب0001/0 p < و 028/0p=).

    نتیجه گیری

    کارکنان مورد مطالعه از حمایت اجتماعی نسبتا خوبی برخوردار بودند و سلامت عمومی آنها در حد مرزی قرار داشت. بطور کلی  می توان گفت هرچه حمایت اجتماعی از کارکنان بیشتر باشد آنان از سلامت عمومی بیش تری بهره مند می شوند. این ارتباط در مورد ابعاد کارکرد اجتماعی و افسردگی (دو بعد از سلامت عمومی) حایز اهمیت بیشتری می باشد.

    کلیدواژگان: حمایت اجتماعی، سلامت عمومی، صنعت کاشی
|
  • Azam Tarfiei, MohammadHassan Ehrampoush, MohammadHassan Lotfi, Alireza Adamezade, Seyedeh Mahdeh Namayandeh, MohammadTaghi Gghaneian* Pages 1-13
    Introduction

    Traffic accidents are a major problem in the field of transportation in Iran. To address this problem, detailed studies are needed especially over the impact of human risk factors. Therefore, the present study was conducted with the aim of identifying and recognizing the human characteristics associated with the occurrence of traffic accidents resulting in injury or death in the city of Yazd.

    Methods

    In this cross-sectional (descriptive-analytical) study, Yazd traffic accident data were collected using simple sampling method. The data were collected on the basis of COM form 114 by traffic experts present at the accident scenes. After data collection, the data were entered into SPSS software version 20 and analyzed using descriptive statistics, Chi-square, and Mann-Whitney tests.

    Results

    A total of 2082 cases were studied in traffic accidents (pedestrians=8.8%, passengers=15.4%, and drivers=75.8%). The average age of injured and deceased persons in traffic accidents were 35.08±13.89 and 45.37±17.12 years, respectively. The most common human factors involved in traffic accidents were rush and acceleration (96.8%). Moreover, nonconformity of priority right was 98.9%. A statistically significant relationship was found between human factors and traffic accidents leading to death or injury (p-value=0.04).

    Conclusion

      According to the findings, controlling human risk factors can reduce the risk of death and injuries in traffic accidents. Officials, policymakers, and planners can also plan on the most influential factor by carefully analyzing human errors in the event of a traffic accident.

    Keywords: Human Factors, Traffic Accidents, Driving, Yazd
  • MohammadHassaan Dashty Khavidaki*, Javad Ramezani, AmirAbas Minaeifar Pages 14-25
    Introduction

    Inhalation of suspended particulates in cement plants is one of the most important risk factors for pulmonary and respiratory problems for workers of these factories. The purpose of this study was to investigate the role of physical activity on pulmonary function among cement factory workers.

    Methods

    This  cross-sectional descriptive-analytical study was conducted among 82 cement factory workers. They were selected based on the available sampling method and volunteers were included in the study. According to Beck questionnaire, 48 people were categorized in the inactive and 34 in the active groups. Pulmonary function indices included VC, FVC, FEV1, FEV1, to FVC ratio. Furthermore, the forced expiratory flow of 25-75% (FEF 25-75%) and Spirometry were used to determine the pulmonary capacity of workers. Independent T-test was applied for comparing the two groups and SPSS software ver. 23 was run for data analysis.

    Results

    The results showed that VC, FEV1 / FVC, and FEF 25–75% indices in the active group were significantly higher than the inactive group (p /0,000) (p≥0.01) (p≥0.03). ). Moreover,  FVC and FEV1 indices in the active group were not significantly different (p≥ 0.18) (p 14 0.14) from the inactive group.

    Conclusion

    Our investigations showed the positive effect of physical activity and exercise on the pulmonary parameters and respiratory function of the cement factory workers. Therefore, these people are recommended to exercise regularly during the week to prevent respiratory and health problems caused by high concentrations of cement dust.

    Keywords: Workers, Active, Inactive, Spirometry, Pulmonary indicators
  • Seyed alireza Afshani, Seyed mostajad Hosseini* Pages 26-36
    Introduction

    Lifestyle of a community members should be investigated, especially in the devotees and their families. The present research aimed at measuring and comparing the lifestyle status of veteran and non-veteran families in Iran.

    Methods

    In this cross-sectional study, the statistical population included the veteran and non-veteran families in Tehran City and the sample size included 360 people. The research instruments were Lali, Abedi, and Kajbaf’s Lifestyle Questionnaire (LSQ) (2012), and All Aspects of Health Literacy Scale (AAHLS, 2013). The data were analyzed by SPSS v.24. At the descriptive level, graphing was performed and at the inferential level, Pearson, t-test, Friedman, and analysis of variance tests were run.

    Results

    A significant difference was observed between the mean scores of lifestyle in two groups of Veteran and Non-Veteran in Tehran. No significant difference was found between the lifestyle scores of men and women in the Non-Veteran group as well as between the mean scores of the single and married lifestyle in the Veteran and Non-Veteran group (P<0/05). However, a significant relationship was found between health literacy and lifestyle of the veteran and non-veteran participants (p<0/05).

    Conclusion

    The results showed that lifestyle should be considered as a set of observable behaviors and health literacy should be investigated as predicting variables in promoting lifestyle in the Veteran and Non-Veteran groups.

    Keywords: Lifestyle, Veteran, Non-Veteran, health literacy
  • Ahmadreza Motealehi, Mohamadreza Vafaeenasab, Sajad Baharinya, Mahdi Radabadi, Masood Saffari* Pages 37-51
    Introduction

    Patient satisfaction with health care indicates the organizational performance of a hospital. The level of patient satisfaction depends on factors such as ability of the physician, observance of the patientchr('39')s rights, and quality of treatment. The aim of this study was to investigate the level of patient satisfaction with the provision of inpatient services in selected wards of some hospitals affiliated to Yazd  Shahid Sadoughi University of Medical Sciences in 2016.

    Methods

    The present study was a descriptive cross-sectional research. Shahid Sadoughi, Shahid Rahnemoun, Afshar, Ziaei Ardakan, and Fatemeh Al-Zahra Mehriz hospitals were selected to conduct the study. Inpatients were included in the statistical population. The total sample size with an error of 5% was estimated at 1056 people. A researcher-made questionnaire was applied to collect the study  data. Data analysis was performed using SPSS software version 21 and frequency, mean, median, and exponential distribution tables were used to describe the findings.

    Results

    The initial population was estimated at 83531 people. In order to reduce the error, a higher sample size (1527 people) was considered. The highest number of patients was from Afshar Hospital (24.6%). The average level of patient satisfaction with the physician was 4.30, with the nursing services was 4.23, with the nursing assist services was 4.25, with the service staff was 4.45, and with the welfare facilities was 4.33. Patientschr('39') satisfaction with the service staff was higher than other dimensions. In total, 95.2% of patients were satisfied with the provided services.

    Conclusion

    The authorities are recommended to plan the necessary interventions in order to improve the quality of care provided by medical personnel and eliminate patients’ dissatisfaction with the help of hospital officials. To this end, the patient rights should be observed by all personnel.

    Keywords: Satisfaction, Patients, Inpatient services, Hospital
  • Ali Saffari Darberazi*, Hadi Mohammadi, Porya Maleky Nejad, Ali Ajdari Pages 52-64
    Introduction

    At present, in the age of knowledge and knowledge-based, knowledge management has become particularly important. Research shows the effect of knowledge management in achieving a sustainable strategy and competitive advantage. The purpose of this study is to identify and prioritize the factors affecting the implementation of knowledge management system in educational hospitals in Yazd.

    Methods

    In order to conduct this research, first, using effective research background, effective factors were identified. In order to evaluate and compare the factors in relation to each other, a questionnaire was designed as a pairwise comparison and distributed among experts. In order to investigate the relationship between dimensions, the opinions of 20 experts were used. All of these people have more than 10 years of experience in this field. Then, in order to evaluate and identify the indicators, two techniques of AHP and fuzzy dimatel were used to rank the factors.

    Results

    According to the research findings, the highest weight is related to the organizational structure factor and the lowest weight is related to the information technology factor. Identification of the structure factor in the fuzzy dimatel technique as the most effective factor in the study with the results obtained from the fuzzy AHP alignment shows this result in the research.

    Conclusion

    Due to the fact that the organizational structure factor is in the highest importance compared to other factors, the need for more attention of hospital managers to this part of the knowledge management structure shows more than before.

    Keywords: Knowledge Management, Knowledge Management Implementation, Yazd Educational Hospitals
  • Hossein Sadegh-Tafti, Sara Rashidyan, AbasAli Jafari*, Zeynab Ayubi Pages 65-75
    Introduction

    Dermatophytosis is one of the health problems that may spread from contaminated soil, pets, livestock, and infected humans. Although Tinea capitis is more prevalent in deprived areas, other forms of this disease were also reported in both urban and rural regions. In order to design appropriate strategies to control and treat diseases, the disease prevalence and its effective factors should be investigated.  The aim of this study was to determine the prevalence rate of dermatophytosis and its etiologic agents in patients who referred to the mycology laboratory of Yazd Central Laboratory during 2013-2018.

    Methods

    In this cross-sectional descriptive study, samples were collected from  suspected dermatophytic lesions of patients who referred to the mycology section of Yazd Central Medical Laboratory during 2013-2018. After completing the demographic information questionnaire, samples were collected from the lesions and examined by direct microscopic culture examination. Moreover, additional tests were performed to determine the genus and species of the etiologic agents.

    Results

    From 900 patients, 112 cases (12.5%) were positive regarding both direct smear and culture. The highest rate of infection was observed in the age group less than 10 years. The most common clinical forms were tinea corporis, capitis, cruris, manuum, pedis, and ungium, respectively. The most commonly isolated etiologic agents were Trichophyton mentagrophytes, Microsporum canis, Trichophyton rubrum, and Trichophyton verrucosum.

    Conclusion

    Due to the lack of information about the current status of this disease in Yazd, periodical studies are recommended on dermatophytosis, their sources, and etiologic agents in order to take effective measures to control and prevent the disease.

    Keywords: prevalence, dermatophytosis, etiology, clinical types
  • Hossein Fallahzadeh Abargouei, Naeimeh Keyghobadi*, Nahid Azadi, Maryam Shakeri, Raziyeh Alizadeh Pages 76-89
    Introduction

    Obesity is the most prevalent nutritional disease among children and adolescents in Iran. Awareness of obesity risk factors in childhood and adolescence and their control is one of the most important public health problems. This study was conducted to determine the relationship between obesity, physical activity, food habits and television viewing among students in Yazd .

    Methods

    In this study, 334 students who aged between 12 to14 years old were selected by cluster sampling. Considering age and gender,  underweight, normal weight, over weight and obesity were defined as BMI<5 th percentile ,5 <bmi.

    Results

    The prevalence of overweight and obesity was 17.7% and 21%, respectively. The prevalence of obesity was significantly higher in boys (p = 0.006) and students whose mothers had higher education (p = 0.02). The results of logistic regression model showed that consumption fruit once and less than one in week increased the risk of overweight and obesity by 20.07 and14.76 times, respectively.  A significant relationship was observed between increase hours of computer games and obesity. There was no relationship between consumption of fast food, soft drinks, cakes, biscuits, chips, puffs and watching TV with obesity and overweight.

    Keywords: obesity, physical activity, dietary behavior, television viewing
  • Zahra Pourmovahed*, Behzad Roozbeh, Mehdi Roozbeh Pages 90-100
    Introduction

    Workerschr('39') health is highly important since it affects a country’s industry. Social support plays an important role in employees’ health. The purpose of this study was to determine the relationship between social support and general health among employees of Yazd Ceram Tile Company in 2017.

    Methods

    In this cross-sectional study, 224 employees of Yazd Ceram Tile Company were selected using census sampling. Data collection instruments included demographic information questionnaire, Goldberg General Health Questionnaire (GHQ), and Social Support Appraisals (SS‐A) scale. Data were analyzed by SPSS 21 software using Mann-Whitney, Kruskal-Wallis, and Spearman correlation tests.

    Results

    Social support had an inverse relationship with all domains of general health. In other words, increased social support improved the employees’ general health.  Social support had a significant relationship with the two dimensions of social dysfunction and depression (p<0.0001 and p= 0.028, respectively).

    Conclusion

    The factory staffs were at a relatively good level of social support, but they were close to the cut-off point considering their general health level. In general, higher levels of social support can lead to higher levels of general health in employees. This relationship is more important in terms of social functioning and depression (two dimensions of general health).

    Keywords: Social Support, General Health, Tile Industry