فهرست مطالب

مددکاری اجتماعی - پیاپی 18 (زمستان 1397)

پژوهشنامه مددکاری اجتماعی
پیاپی 18 (زمستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1399/11/09
  • تعداد عناوین: 6
|
  • معصومه مایلی*، طلعت الله یاری، فرامرز سهرابی، محمدتقی کرمی صفحات 1-33

    پژوهش حاضر به بررسی اثربخشی مداخله طراحی شده (ترکیب زوج درمانی یکپارچه ن گر و روان درمانی مثبت نگر) بر بخشش و افزایش سازگاری زناشویی پرداخته است. طرح پژوهش از نوع نیمه آزمایشی با پیش آزمون، پس آزمون و با گروه کنترل می باشد. جامعه آماری از بین زوجین مراجعه کننده به کلینیک های مشاوره و مددکاری اجتماعی شهرستان اسلامشهر بودند و 30 زوج (30 نفر مرد و 30 نفر زن)، به صورت در دسترس انتخاب و سپس به طور تصادفی در دو گروه 15 زوجی (گروه آزمایش و گروه گواه) قرار گرفتند. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه سازگاری زناشویی اسپانیر و پرسشنامه بخشش ری استفاده شد. در اجرای مداخله درمانی، گروه آزمایش به مدت پانزده جلسه به شیوه فردی، مداخله طراحی شده را دریافت کردند، درحالی که گروه گواه هیچ گونه مداخله ای دریافت نکردند. داده ها با استفاده از تحلیل واریانس اندازه گیری مکرر در نرم افزار SPSS مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفت. نتایج حاکی از اثر بخشی رویکرد مداخلاتی بر افزایش سازگاری زناشوی و افزایش بخشش بین زوجین بود. مجذور اتا نشان داد 9/97 % واریانس متغیر بخشش و 3/93 % واریانس متغیر سازگاری توسط این رویکرد مداخله ، تبیین می شوند.

    کلیدواژگان: روابط فرازناشویی، مداخله مددکاری اجتماعی، زوج درمانی یکپارچه نگر، روان درمانی مثبت نگر
  • منصور فتحی، خدیجه فیضی پور*، علی اصغر درویشی فرد صفحات 35-84
    مطالعه حاضر با هدف فهم عمیق زمینه ها و پیامدهای خشونت جنسی در زنان بی خانمان انجام گرفته است. روش پژوهش حاضر کیفی و از نوع گراندد تیوری است و اطلاعات با استفاده از تکنیک مصاحبه عمیق نیمه ساختارمند گردآوری شد. تعداد مشارکت کنندگان 19 نفر است که با استفاده از روش نمونه گیری نظری و هدفمند و با معیار اشباع اطلاعات انتخاب گردیده است. بعد از تحلیل اطلاعات، یافته های تحقیق، در بعد سببی عواملی همچون، اعتیاد و رفتارهای اعتیادی، وابستگی اقتصادی، شیوه زندگی روزمره و حیطه های فضایی، در بعد زمینه ای، عواملی همچون، طرد اجتماعی، از هم گسیختگی روابط خانوادگی، محلات بی سازمان شهری و تشدید خطر قربانی شدن و در نهایت در بعد مداخله گر مفاهیم عدم امکان پیگیری قضایی و تداوم خشونت، فقدان حمایت ها و سیاست های اجتماعی استخراج گردید. مقوله یا پدیده محوری پژوهش، گریز ناپذیری خشونت جنسی در زنان بی خانمان است. استراتژی های زنان بی خانمان در برخورد با وضعیت و شرایط موجود به دو شکل، سازگارمدار و تغییر مدار است. همسو با نگرش مددکاری اجتماعی، هرگونه مداخله در وضعیت افراد بی خانمان، نیازمند نگاه جامع و سیستماتیک به ابعاد مختلف پیدایش مساله، نیازها و چالش های آن ها است.
    کلیدواژگان: خشونت جنسی، زنان بی خانمان، تجربه زیسته، گراندد تئوری
  • محسن نیازی، زهرا صادقی آرانی*، حدیث ابراهیمی، اعظم حیدری صفحات 85-132

    امروزه با توجه به آمار رو به افزایش معلولین بررسی مسایل مربوط به آنان مورد توجه جهانی قرار گرفته است، چرا که توانمندسازی و ارتقاء کیفیت زندگی معلولین می تواند عامل موثری نیز در بهبود شاخصه های رشد و توسعه جوامع باشد. در این میان برخی نیازهای معلولین نیازمند نگاه خاص و برنامه ریزی ویژه است که از آن جمله می توان ازدواج و تشکیل خانواده معلولین را نام برد.

    هدف

    با توجه به ضرورت ازدواج این قشر هدف از تحقیق پیش رو تعیین متغیرهای موثر و موانع ازدواج معلولین و دستیابی به مدل این عوامل در جهت برنامه ریزی و اقدام موثر در این حوزه است.

    روش

    برای دستیابی به این متغیرها از تحقیقات پیشین و مصاحبه از چهار گروه معلول، خانواده معلول، مسیولین مراکز و متخصصین استفاده شده است، روش مورد استفاده برای تحلیل روابط بین متغیرها، مدلسازی ساختاری تفسیری ISM است که میزان اثرگذاری و اثرپذیری متغیرها بر یکدیگر نیز با استفاده از تحلیل MICMAC در آن مشخص گردید.

    یافته ها

    یافته های حاصل از تحقیق نشان می دهد که عوامل نوع و شدت معلولیت تاثیرگذارترین متغیرهای مدل به دست آمده هستند که پس از آن نوع نگرش جامعه به معلولیت و فقدان سازوکارهای سازمانی و قانونی نیز عامل مهمی در رفع موانع ازدواج معلولین می باشد.

    نتیجه گیری

    بنابر نتایج ضروری است که چالش های حاصل از موانع ذکر شده با اولویت آموزش و پیشگیری و اصلاح نگرش و اقدام در حوزه سیاست گذاری های صحیح رفع گردد.

    کلیدواژگان: معلولیت، ازدواج معلولین، موانع ازدواج، مدلسازی ساختاری تفسیری
  • معصومه قاراخانی* صفحات 133-161

    این مقاله با رویکردی تحلیلی و با طرح این پرسش که هم گرایی مددکاری اجتماعی و سیاست اجتماعی چگونه ممکن می شود؟، به بررسی نقشی که مددکاری اجتماعی در توسعه سیاست اجتماعی دارد و نیز تاثیری که ایدیولوژی های رفاهی و در پی آن سیاست های اجتماعی بر مددکاری اجتماعی دارند، می پردازد. در این مقاله، زمینه های مورد توجه برای بیان این رابطه را در دو نقش محوری شناسایی و مفهوم پردازی کرده ام. 1) نقش حداقل گرا که در آن مددکار اجتماعی صرفا به عنوان مجری سیاست اجتماعی است. در این موقعیت، مددکار اجتماعی در نقش اجراکننده سیاست های اجتماعی در سازمان ها و مراکز ارایه دهنده خدمات اجتماعی ظاهر می شود و 2) نقش حداکثرگرا که مددکار اجتماعی به عنوان اصلاح گر سیاست اجتماعی عمل می کند. در این موقعیت، مددکار اجتماعی همزمان با اجرای سیاست های اجتماعی در جهت تعیین دستور کار برای اجرا یا ممانعت از اجرای یک سیاست، تحلیل مساله موجود، ارایه پیشنهاد پژوهش و حتی برای تصویب سیاست اقدام می کند. با این نقش، مددکار اجتماعی در تعاملی دوسویه با سیاست اجتماعی هم به توسعه مددکاری اجتماعی موثر کمک می کند و هم در پیوندی ارگانیک به پویایی و تحول سیاست اجتماعی زمینه مند یاری می رساند. برهم کنش هم افزایی که ضرورتی برای مددکاری اجتماعی روزآمد و سیاست اجتماعی علمی و کاربردی در زمینه ایران است.

    کلیدواژگان: سیاست اجتماعی، مددکاری اجتماعی، تحلیل سیاست، دولت رفاه، اقدام سیاستی
  • لیلا کوچکیان*، عبدالرضا ادهمی صفحات 163-199

    پژوهش حاضر با هدف بررسی رابطه فقر با روابط عاطفی در بین زوجین در منطقه 16 شهر تهران با روش کمی (پیمایش) انجام گرفت. با استفاده روش نمونه گیری خوشه ای تعداد 400 نفر بعنوان نمونه آماری انتخاب شدند. داده ها با استفاده از پرسش نامه محقق ساخته گردآوری و با استفاده از آمار توصیفی و تحلیلی در نرم افزار spss نسخه 20 تجزیه و تحلیل شدند. نتایج نشان داد بین فقر اقتصادی و روابط عاطفی در خانواده رابطه معکوس و معناداری وجود دارد (0.001=p)، یعنی با افزایش فقر اقتصادی روابط عاطفی بین زوجین کاهش مییابد. علاوه بر این بین فقر اقتصادی با رفتارهای منفی و خشونت در خانواده، اعتماد و رفتارهای حمایتی همبستگی و رابطه معنادار آماری وجود دارد(0.001=p). به طور کلی، فقر اقتصادی باعث افزایش خشونت می شود که خود این موضوع نیز به روابط عاطفی بین زوجین آسیب می رساند. بنابراین به نظر میرسد که اگر سیاستگذاری ها در راستای بهبود وضعیت اقتصادی و معیشتی افراد خانواده متمرکز گردد، میزان آسیبهای خانواده و اجتماع به صورت چشمگیری کاهش مییابد.

    کلیدواژگان: فقر اقتصادی، زوجین، روابط عاطفی، شهر تهران
  • رقیه نوروزی*، سید محمد سیدمیرزایی، مصطفی ازکیا صفحات 201-237

    پژوهش حاضر با توجه به رویکرد تفسیرگرایی اجتماعی، به بررسی عوامل معنا بخش در زندگی سالمندان می پردازد. در این پژوهش کوشش به عمل آمده از طریق روش کیفی و مصاحبه عمیق به یک نظریه زمینه ای دست یابیم. با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند و معیار اشباع نظری با 21 نفر از سالمندان 68 تا 81 ساله منطقه 21 (تهرانسر) تهران، مصاحبه صورت گرفت و اطلاعات بدست آمده از مصاحبه ها کدگذاری (باز و محوری) شده و مفاهیم و مقولات بدست آمده تجزیه و تحلیل شدند. یافته ها با استفاده از روش نظریه زمینه محور شامل 10 مقوله است. مقوله محوری این پژوهش همنوایی است که بطور کلی تمامی مقولات دیگر را تحت پوشش قرار می داد. بر اساس مقوله هسته ای دو مورد از یافته های تحقیق، همگرایی و ناهمگرایی می باشد که مهمترین دستاورد پژوهش نقش همگرایی (خانوادگی و اجتماعی) در معناداری زندگی و نیز نقش ناهمگرایی (خانوادگی و اجتماعی)، در بی معنایی زندگی می باشد. عواملی چون سلامتی یا بیماری، وضعیت اقتصادی و تقدیر گرایی سالمندان نیز، زمینه ساز به حساب می آیند که بیانگر رویکرد آنها به زندگی می باشد. در آخر نظریه بنیانی بدست آمده در قالب مدل پارادایمی انتخابی سازگاری زناشویی، ارایه گردید.

    کلیدواژگان: سالمند، همگرایی، معنای زندگی
|
  • Masoomeh Mayeli *, Talat Allahyari, Faramarz Sohrabi, MohammadTaghi Karami Pages 1-33

    The effectiveness of integrated couple therapy and positive psychotherapy on marital adjustment and forgiveness in couples Experiencing Infidelity Masoomeh Mayeli , Talat Allahyari , Faramarz sohrabi , Mohammad taghi Karami The present study examined the effectiveness of designed intervention (integrated couple therapy and positive psychotherapy) on forgiveness and increasing marital adjustment. The research design is semi-experimental with pre-test, post-test and control group. Among the couples referred to the counseling centers and social work clinics in Eslamshahr, couples (30 couples) were selected as available and then randomly divided into two groups of 15 couples (experimental group). And control group). Spinner's marital adjustment questionnaire and Ray et al.'s forgiveness questionnaire were used to collect data. In performing the therapeutic intervention, the experimental group was Attended at fifteen sessions (one session per week) individually, with a combined approach, while the control group did not receive any intervention. Data were analyzed using repeated measurement analysis in SPSS software. The results showed the effectiveness of the intervention approach on increasing marital adjustment and increasing forgiveness between couples. The Eta square indicates that %97.9 of the variance of the forgiveness variable and %93.3 of the variance of the adjustment variable is explained by the social work intervention approach.

    Keywords: extra marital affairs, Social work intervention. Integrated Couples Therapy, positive psychotherapy
  • Mansour Fathi, Khadije Feizy *, Aliasghar Darvishi Pages 35-84
    The purpose of this study was to deeply understand the Causes and consequences of sexual violence in homeless women. The method of the present study is qualitative and grounded theory and the data were collected using semi-structured deep interview technique. 19 participants were selected through theoretical and purposeful sampling and information saturation criteria. After analyzing the information, the research findings, on the causal dimension of factors such as addiction and addictive behaviors, economic dependency, daily life style and spatial domains, on the contextual dimension, such as, social exclusion, disruption of family relationships, urban disorganization neighborhoods and the escalating risk of being victimized, and finally, the interventionist dimension of the concepts of inability to pursue justice and the continuation of violence, lack of support and social policies, were extracted. The central theme or phenomenon of research is the inevitability of sexual violence in homeless women. The strategies of homeless women to deal with the current situation are adaptive and change-oriented. Along with the social work attitude, any intervention in the situation of the homeless requires a comprehensive and systematic look at the different dimensions of the problem, its needs and challenges.
    Keywords: Sexual Violence, Homeless Women, Living Experience, Grounded Theory
  • Mohsen Niazi, Zahra Sadeqiarani *, Hadis Ebrahimi, Azam Heidari Pages 85-132

     Nowadays, due to the increasing number of people with disabilities, the study of issues related to them has received worldwide attention, because empowering and promoting the quality of life of people with disabilities can be an effective factor in improving the growth and development indicators of societies. Some of the needs of people with disabilities, however, require special consideration and special planning, such as marriage and family formation.

    Objective

    Considering the necessity of marriage in this group, the aim of this study is to determine the effective variables and barriers of marriage for persons with disabilities and to obtain a model of these factors in order to plan and act effectively in this field.

    Method

    Previous research and interviews with four groups of disabilities, disabled families, center officials and specialists have been used to obtain these variables. The method used for analyzing the relationships between variables is ISM's interpretive structural modeling that measures the effectiveness and effectiveness of the variables on each other. It was also determined using MICMAC analysis.

    Results

    Findings show that the factors affecting the type and severity of disability are the most influential variables in the model. Then, the type of society's attitude towards disability and lack of organizational and legal mechanisms are also important factors in removing barriers to marriage.

    Conclusion

    According to the results, it is necessary to address the challenges of the mentioned barriers with priority of education, prevention and reform of attitude and action in the field of sound policies.

    Keywords: Disability, Disability Marriage, Barriers to Marriage, Interpretive Structural Modeling
  • Masomeh qarakhani* Pages 133-161

    Using an analytical approach and proposing the question: How is the convergence of social policy and social work possible? this study aims to investigate the role of social work in social policy development and the effect of welfare ideologies, and consequently social policies on social work. This paper identifies and conceptualizes the areas of interest to express this relationship in two axial roles: 1) the minimalist role in which the social worker is only the executor of social policy. In this situation, the social worker appears in the role of social policy executor in organizations and centers that provide social services, and 2) the extremist role in which the social worker acts as the social policy reformer. In this situation, the social worker embarks on a plan to analyze the existing problem, to present a research proposal, and even approve the policy at the same time with implementing the social policies to determine the agenda for implementing or preventing the implementation of a policy. In this role, the social worker both helps with developing the effective social work in a two-way interaction with social policy and help with the dynamicity and evolution of the social policy in an organic connection; the synergy interaction which is considered as a necessity for up-to-date social work and applied social policy in Iran.

    Keywords: social policy, Social Work, social policy analysis, Welfare state, policy action
  • Leila Kouchakian *, Abdolreza Adhami Pages 163-199

    Using a quantitative method of surveying, the present study aimed at investigating the relationship between poverty and emotional relationships among couples living in District 16 of Tehran, Iran. Applying cluster sampling, 400 individuals were selected as the statistical sample. The data were collected using a researcher-made questionnaire and were analyzed using descriptive and analytical statistics given by SPSS (Ver. 20). The results showed a significant negative relationship between economic poverty and emotional relationships between couples (p = 0.001), indicating that the more the economic poverty in the family, the less the emotional relationships among the members would be. In addition, a significant statistical correlation existed among economic poverty, negative behaviors, violence in the family, trust, and supportive behaviors (p = 0.001). In general, economic poverty increases violence, which by itself affects the emotional relationships between couples. Therefore, it appears that if adopted policies focus on improving the household economic status and income, the size of the family and community harms will decrease significantly.

    Keywords: Economic Poverty, couples, Emotional Relations, . Tehran
  • Roghayeh Norouzi *, Seyed Mohammad Seyed Mirzaei, Mustafa Azkia Pages 201-237

    As our recent society is turning to senility, this research tries to analyze meaningful factors on elders' lives according to social interpretation approach. In this research, it is tried to reach a background theory through qualitative method and deep interview. Using systematic sampling and theoretical saturation scale,21 people among 68 to 81-years-old elders in Tehran, district 21 (Tehransar) were interviewed and the information received coded(open and axial)and concepts and categories reached, were analysed. The data using background theory contains 10 categories. Categorizing in this research is family adaptability that generally covered all other categories. Based on nuclear category, two cases out of data, are convergence and disparity and the most important achievement of research is the effect of convergence (family and social) on life's meaningfulness and the effect of disparity on life's meaninglessness. Factors like health or sickness, financial situation and fidelity of elders are considered underlie that shows their approach to life. Finally, basic reached theory presented in the form of paradigm, selective, adaptive and marriage.

    Keywords: elder, Convergence, life's meaning