فهرست مطالب

نشریه توسعه سازمانی پلیس
سال شانزدهم شماره 3 (پیاپی 70، پاییز 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/09/19
  • تعداد عناوین: 6
|
  • رسول صریحی، حمیده عباسی * صفحات 11-37

    امروزه یکی از دغدغه های اصلی مدیریت دولتی در حوزه عملی و نظری پاسخگویی عمومی است. اگر حکومت‎های دموکراسی در عمل نتوانند در قبال اقداماتشان به مردم پاسخگو باشند، در آن صورت دموکراسی تنها در حد حرف و شعار باقی خواهد ماند لذا با توجه به اهمیت پاسخگویی عمومی، پژوهش حاضر به تحلیل، شناخت و رتبه بندی ابعاد پاسخگویی عمومی در سازمان‎های دولتی می‎پردازد. این تحقیق از نظر روش تحقیق ترکیبی است که با استفاده از رویکرد کیفی - کمی - کمی انجام شده است که در فاز اول از روش کیفی تحلیل محتوا و در فاز دوم از روش کمی دلفی و روش پیماییشی استفاده شده است. بر اساس نظر خبرگان، 6 عامل پاسخگویی قانونی، مالی، سیاسی، اخلاقی، دموکراتیک و عملکرد به عنوان عوامل ارتقاء پاسخگویی عمومی در سازمان‎های دولتی شناسایی شدند. براساس رتبه بندی بیشترین رتبه را پاسخگویی قانونی (55/4) وکمترین رتبه را پاسخگویی عملکرد (45/3) کسب نموده‎اند. با بهره‎گیری از نتایج حاصله از این تحقیق، ضمن کاهش تنش‎ها و موفقیت در تحقق اثربخش اهداف، سازمان ها در مسیر پاسخگو بودن عمومی یاری خواهند شد.

    کلیدواژگان: پاسخگویی عملکردی، پاسخگویی اخالقی، پاسخگویی سیاسی، پاسخگویی عمومی، پاسخگویی قانونی
  • سید مهدی احمدی بالادهی*، علی دستور صفحات 39-55

    هدف از این مطالعه بررسی اثر ساختار سازمانی بر سکوت سازمانی است. پژوهش حاضر از نظر هدف کاربردی و از نظر روش پژوهش توصیفی، همبستگی محسوب می گردد. به منظور گردآوری داده ها از ابزار پرسشنامه استاندارد ساختار سازمانی رابینز (1360) و پرسشنامه استاندارد سکوت سازمانی وکولا و بوراداس (1384) استفاده شده است. جامعه آماری این پژوهش، شامل کلیه کارکنان ستاد فرماندهی انتظامی استان هرمزگان بوده که نمونه آماری براساس فرمول کوکران؛ 195 نفر می باشد. به منظور تحلیل استنباطی داده های حاصله از ابزارهای اندازه گیری از نرم افزارspss و ضریب همبستگی اسپیرمن و رگرسیون و آزمون فریدمن استفاده شده است. نتایج آزمون نشان می دهد که بین ساختار سازمانی و مولفه های آن رابطه معناداری با سکوت سازمانی دارد. همچنین براساس آزمون فریدمن، پیچیدگی با ضریب 24/2 در اولویت اول قرار دارد، در نتیجه بیش ترین اثر را بر سکوت سازمانی دارد و در ادامه رسمیت با ضریب 93/1 در اولویت دوم وتمرکزبا ضریب 92/1 در رتبه سوم و پایانی قرار دارد در نتیجه کم ترین اثر را بر سکوت سازمانی در ناجا دارد.

    کلیدواژگان: ساختار سازمانی، سکوت سازمانی، نیروی انسانی، هرمزگان
  • زهرا رجائی*، محمد مهدی ناصرآبادی، حمیده هادی نیا، زهرا مهمی صفحات 57-80

    هدف از این پژوهش، شناسایی فرهنگ موجود و مطلوب در کمیته امداد امام خمینی (ره) بر اساس مدل فرهنگ سازمانی یادگیرنده می باشد پژوهش حاضر از لحاظ هدف، از نوع کاربردی و از لحاظ روش مورد استفاده، از نوع توصیفی- پیمایشی است که از نرم افزار اس پی اس اس نسخه 23 و پی ال اس استفاده شده است در پژوهش جهت اندازه گیری فرهنگ سازمانی یادگیرنده و مولفه های آن توسط مدل نظری مارسیک و واتکینز (2003) که حاوی 54 گویه در مجموع با هفت بعد (از قبیل ایجاد فرصت ها یادگیری مداوم، ترویج فرهنگ گفتمان و گفتگو، تشویق همکاری و یادگیری، ایجاد سیستم برای به اشتراک گذاری یادگیری، توانمندی افراد در دیدگاه جمعی، پاسخگویی سازمان به چالشهای محیطی، ارایه رهبری استراتژیک برای یادگیری) بر اساس پرسشنامه ای استاندارد شده با طیف لیکرت (5 تایی) شامل 54 گویه اندازه گیری می شود.به منظور برآورد روایی و پایایی فرهنگ سازمانی یادگیرنده از تحلیل عاملی تاییدی استفاده گردید و اعتبار همگرایی و اعتبار افتراقی و پایایی ترکیبی پرسشنامه ها و گویه های فرهنگ سازمانی یادگیرنده تایید گردید. نتیجه تحقیق نشان داد وضعیت سازمان از لحاظ 7 مولفه فرهنگ سازمانی یادگیرنده و بر اساس قضیه حد مرکزی میانگین تفاوت معنی داری با عدد 3 (حد متوسط) ندارد و با توجه به مقایسه انجام شده و آماره t مشاهده شده در حد متوسط و بیشتر از آن قراردارد.

    کلیدواژگان: فرهنگ سازمانی یادگیرنده، کمیته امداد امام خمینی، مدل مارسیک و واتکینز
  • مهدی رحمانیان*، پرویز جباری، سعید دائمی جهرمی صفحات 81-103

    هدف این مطالعه تبیین رابطه بین نوآوری و چابکی سازمانی بر تحقق اهداف اقتصاد مقاومتی از دیدگاه مسیولین می باشد. تحقیق حاضر از نظر گردآوری داده ها، میزان نظارت و درجه کنترل متغیرها از نوع توصیفی- همبستگی می باشد که به روش پیمایشی انجام شده است. بر این اساس با توجه به ماهیت مطالعه، جامعه آماری تحقیق حاضر را، کلیه مسیولین (اعم از معاونین، مدیران و کارمندان) ادارات و سازمان های دولتی و غیردولتی شهرستان جهرم در استان فارس تشکیل می دهند (750 =N). برای تعیین حجم نمونه از جامعه آماری، از فرمول کوکران، استفاده شده و حجم نمونه 78 نفر برآورد گردید (74=n) لیکن به منظور افزایش دقت و جبران نقص های احتمالی در پاسخ دادن افراد نمونه به پرسشنامه ها، این تعداد به 78 نفر افزایش پیدا کرد. آزمون مقدماتی نیز برای به دست آوردن پایایی ابزار پژوهش انجام شد و ضرایب آلفای کرونباخ برای قسمت های مختلف پرسشنامه بین 74/0 تا 92/0 محاسبه شد که نشان می دهد، پرسشنامه از پایایی مناسبی برخوردار بوده است. . یافته های تحقیق حاکی از آن است که بین متغیرهای میزان تحصیلات، چابکی و نوآوری سازمانی با نگرش مسیولین نسبت به اهداف اقتصاد مقاومتی همبستگی مثبت و معنی داری وجود دارد؛ ولی بین بعد ذهنی پایگاه اجتماعی اقتصادی با نگرش مسیولین نسبت به اهداف اقتصاد مقاومتی همبستگی منفی و معنی داری وجود داشت. بر اساس نتایج تحلیل رگرسیون سه متغیر چابکی، نوآوری سازمانی و سطح تحصیلات در مجموع قادرند حدود 8/61 درصد تغییرات در متغیر وابسته نگرش نسبت به اهداف اقتصاد مقاومتی را تبیین نمایند.

    کلیدواژگان: اقتصاد مقاومتی، چابکی سازمانی، نوآوری، سازمان های مردم نهاد و دولتی، شهرستان جهرم
  • لیلا گودرزی * صفحات 103-121

    در بسیاری از کشورهای جهان اعتماد کارکنان بخش عمومی به سازمان ها رو به کاهش بوده و یکی از سازوکارهایی که باعث ارتقای اعتماد در این سازمان ها می شود، به کارگیری رهبری معنوی است. بنابراین محققین این تحقیق را با هدف بررسی رابطه رهبری معنوی واعتماد سازمانی انجام داده اند. جامعه آماری کارکنان ستاد فرماندهی نیروی انتظامی استان گلستان می باشد که با استفاده از فرمول کوکران و نمونه گیری تصادفی ساده 92 نفر به عنوان حجم نمونه انتخاب شدند. روش تحقیق بر مبنای هدف کاربری و بر اساس گرداوری داد ه ها توصیفی - همبستگی است. روش گردآوری داده ها کتابخانه ای و میدانی است به کمک پرسشنامه، داده ها جمع آوری گردید و روایی آن از طریق روایی صوری و پایایی آن با توجه به اینکه الفای کرونباخ آن بالا 7/ 0 بود تایید شد. نتایج تحلیل ها با استفاده از آزمون پیرسون بیانگر نشان داد که بین ابعاد رهبری معنوی و اعتماد عمودی سازمانی در نیروی انتظامی استان گلستان رابطه معناداری وجود دارد.

    کلیدواژگان: رهبری معنوی، اعتماد، اعتمادسازمانی
  • مهدی سرابی صفحات 123-143

    در این مطالعه تاثیر سبک رهبری سلامت- محور بر سلامتی ماموران پلیس بررسی شده است. در «سبک رهبری سلامت- محور»، رهبران توجه خاصی به جنبه های سلامت رفتاری، انگیزشی و روانشناختی دنباله روها دارند. در این مطالعه، تاثیر سبک رهبری سلامت-محور بر سلامت ذهنی و فیزیکی ماموران پلیس و همچنین تاثیر کار پلیسی بر سلامتی ماموران بعنوان متغیر میانجی بررسی می شوند. داده ها از تعداد 811 مامور پلیس در یکی از ادارات پلیس شهری بزرگ در کشور آلمان جمع-آوری شدند. نتایج حاکی از آن هستند که سبک رهبری سلامت-محور با فرسودگی شغلی، افسردگی، و مشکلات فیزیکی ماموران پلیس رابطه منفی و با سلامتی عمومی آنها رابطه مثبت دارد. رفتارهای افزایش سلامتی خود کارکنان نیز متغیر میانجی بود که سبک رهبری سلامت محور تاثیر غیرمستقیم بر آن داشت، بدین معنی که این سبک رهبری با ترویج رفتارهای خود مراقبتی دنباله روها در محل کار بر سلامتی آنها تاثیر می گذارد. نتایج بدست آمده بر اهمیت رهبران در سلامتی دنباله روها تاکید کرده و اطلاعات ارزشمندی را برای توسعه شیوه رهبری در محیط کار فراهم می آورد.

    کلیدواژگان: سبک رهبری، فرسودگی شغلی، نیروی انسانی، پلیس
|
  • rasool sarihi, hamideh abbasi* Pages 11-37

    One of the main concerns of public administration today is in the practical and theoretical field of public accountability. If democracies in practice cannot hold people accountable for their actions, then democracy will only remain as talk and slogans, so given the importance of public accountability, the present study analyzes, identifies, and ranks public accountability dimensions of public accountability in public agencies. This research is a Mixed method of qualitative and quantitative methods. In the first stage, a qualitative and content analysis method was used to collect information from written and electronic sources to collect and identify public accountability factors. Secondly, Delphi technique was used to determine the dimensions of public accountability. According to experts, six factors of legal, financial, political, moral, democratic and performance accountability were identified as promoting public accountability in public accountability in public agencies. Based on the ratings, the highest score was obtained for legal accountability (4.55) and the lowest score for performance accountability (3.45). Using the results of this study, it reduced stress and succeeded in achieving goals effectively. Organizations will be helpful in public accountability.

    Keywords: Public accountability, Legal accountability, Political accountability, Moral accountability, Functional accountability
  • Seyyed Mahdi Ahmadi Baladehi *, Ali Dastoor Pages 39-55

    The aim of this study was to investigate the effect of organizational structure on organizational silence. The present study is a correlation in terms of practical purpose and descriptive research method. The Robins Organizational Standard Structure Questionnaire (1360) and the Vocula and Boradas Organizational Silence Standard Questionnaire (1384) were used to collect data. The statistical population of this study included all employees of Hormozgan Province Disciplinary Command Headquarters, which is a statistical sample based on Cochran's formula; 195 people. In order to deductively analyze the data, measuring instruments such as SPSS software, spreiman correlation coefficient, regression and Friedman test were used. Test results show that there is a significant relationship between organizational structure and its components with organizational silence. Also, according to Friedman's test, complexity with a coefficient of 2.24 is in the first priority, therefore it has the greatest effect on organizational silence, and then recognition with a coefficient of 1.93 is in the second priority and concentration with a coefficient of 1.92 is in the third and final rank. As a result, it has the least effect on organizational silence in the NAJA

    Keywords: organizational structure, Organizational Silence, manpower, Hormozgan
  • zahra mohemi *, mohammadmedi naserabadi, hamideh hadiniya, zahra mohemmi Pages 57-80

    The purpose of the study was to identify the quo and desirable culture in the Imam Khomeini Relief Committee. this study is applied and field-survey research. for data analyzing the SPSS23 and pls softwares is used. learning organizational culture and its components was measured based on a standardized questionnaire based on Marsick's and Watkins (2003) with Likert scale (5 options) with 54 items (creating continuous learning opportunities, promoting discourse culture and dialogue, encouraging collaboration and learning, creating a system for sharing learning, the individuals' ability in collective view, the organization's responses to environmental challenges, and the provision of strategic leadership for learning).Confirmatory factor analysis (CFA) was used to estimate the validity and reliability of the learning organizational culture that were confirmed Convergent Validity and Discriminant Validity also composite reliability of the organizational learning culture questionnairethe variables The results of analysis have shown that the status the mean of 7 components of learning organizational culture, According to Central Limit Theorem and the comparison of the average of each of components (with number 3) with regard the t statistic, is higher than the average (number 3).

    Keywords: learning organizational culture, Imam Khomeini Relief Committee, Marsick's Watkins model
  • mahdi rahmanian *, parviz jabbari, saeed daemi jahromi Pages 81-103

    The research method used was a descriptive – correlation and survey method. To determine the sample size, the Cochran formula was used and the sample size was (n = 74). However, in order to increase the accuracy and compensate for possible defects in responding to the questionnaires, the number was 78 People increased. Also, a pilot test was conducted to determine the reliability of the instrument and Alpha Cronbach’s coefficient were estimated between 0.74 and 0.92 for all parts of questionnaire which showed the reliability of the questionnaire is acceptableThe findings of the research indicate that there is a positive and significant correlation between the level of education, agility and organizational innovation with the attitudes of authorities towards the objectives of the resistance economy, but between the mental dimension of the socio-economic base and the attitudes of the authorities towards the goals of the resistance economy, correlation There was a negative and significant difference. The findings of the research indicate that there is a positive and significant correlation between the level of education, agility and organizational innovation with the attitudes of authorities towards the objectives of the resistance economy, but between the mental dimension of the socio-economic base and the attitudes of the authorities towards the goals of the resistance economy, correlation There was a negative and significant difference. organizational innovation, and education level can account for about 61.8 percent of the changes in the dependent variable of attitude toward the objectives of the resistance economy.

    Keywords: Economy Resistive, Organizational Agility, Innovation, NGO Local Government, Jahrom County
  • leila goodarzi* Pages 103-121

    In many countries of the world, public sector employees' trust in organizations is declining and one of the mechanisms that promotes trust in these organizations is the use of spiritual leadership. Therefore, researchers have conducted this study with the aim of investigating the relationship between spiritual leadership and organizational trust. The statistical population is the staff of the Golestan Police Headquarters. Using Cochran's formula and simple random sampling, 92 people were selected as the sample size. The research method is descriptive-correlation based on user purpose and based on data collection. The method of data collection is library and field. Data were collected using a questionnaire and its validity was confirmed through face validity and its reliability due to the fact that Cronbach's alpha was above 0.7. The results of the analysis using Pearson test showed that there is a significant relationship between the dimensions of spiritual leadership and vertical organizational trust in the police force of Golestan province.

    Keywords: Spiritual Leadership, Trust, Organizational Trust
  • Mehdi sarabi* Pages 123-143

     The present study examines the impact of health-oriented leadership (HoL) on health outcomes of police officers. HoL refers to leaders’ health-specific orientation toward followers and includes behavioural as well as mo- tivational and cognitive aspects. We tested whether HoL has a direct effect on police officers’ mental and physical health and whether this relationship is mediated by work-related health behaviours of the officers themselves. Data were collected at a large urban police department in Germany (n = 811). Results indicate that HoL is negatively related to levels of burnout, depression and physical complaints among police officers and is positively related to their state of well-being. The relationship between leadership and well-being was partially mediated by the officers’ own health- related behaviours, indicating that HoL also affects followers’ well-being by promoting health-related self-care at work. The results emphasize the importance of leadership for follower health and provide valuable information for leader- ship development in the context of police work.