فهرست مطالب

نشریه توسعه سازمانی پلیس
سال شانزدهم شماره 4 (پیاپی 71، زمستان 1398)

  • تاریخ انتشار: 1399/11/11
  • تعداد عناوین: 6
|
  • منصور روضه ای*، محمدعلی صادقی کیا صفحات 11-30

    بخش عمده بودجه سالانه و منابع مالی کشورهای در حال توسعه برای ایجاد و اجرای پروژه های عمرانی مصرف می شود، که اجرای آنها آثار اقتصادی را بدنبال دارد. رشد یا عدم رشد شاخص های اقتصاد کلان، به اجرای به موقع یا طولانی شدن زمان بهره برداری از این پروژه های عمرانی ارتباط مستقیم دارد.این پژوهش از لحاظ هدف، کاربردی و در ردیف مطالعات توصیفی پیمایشی طبقه بندی می گردد از نظر نحوه جمع آوری داده ها کمی است. از نظر بعد زمانی نیز طرح این تحقیق پس رویدادی می باشد. چرا که داده های گردآوری شده در رابطه با رویدادهایی است که در گذشته رخ داده است. به منظور بررسی روایی متغیرهای چهارگانه مطرح شده در مدل تحقیق مذکور (میزان تبیین هر چهار متغیر توسط سوالات مرتبط مطرح شده در مدل تحقیق مذکور)، شیوه تحلیل عاملی تاییدی مرتبه دوم مورد استفاده قرار گرفته یافته های پژوهش حاضر نشان داد که عامل مدیریتی سیستم مالی، مدیریتی برنامه ریزی پروژه، مدیریتی سیستم کنترلی و عامل مدیریتی فنی و اجرایی بر طولانی شدن اجرای پروژه های عمرانی نیروی انتظامی موثر است.با توجه به مطالعات صورت گرفته و شناسایی عوامل مدیریتی تاثیرگذار، شامل متغیرهای مدیریت برنامه ریزی، سیستم مدیریت مالی، سیستم مدیریت کنترلی و سیستم مدیریت فنی و اجرایی بر اجرای طرح های عمرانی، لذا توصیه می شود اقدامات زیر برای رفع این مهم صورت پذیرد: ارتقاء بهره وری مدیریت منابع مالی در اجرای طرح های عمرانی؛ واگذاری برخی طرح های عمرانی به بخش غیردولتی؛ محدود نمودن تعریف طرح های جدید بر اساس توان مالی دولت؛ تامین به موقع و مناسب اعتبار مورد نیاز طرح های تعریف شونده.

    کلیدواژگان: پروژه های عمرانی، عوامل مدیریتی، مدیریت کنترلی، مدیریت فنی، مدیریت مالی
  • رضا ستوده* صفحات 31-52

    منابع انسانی، سرمایه اصلی هر سازمان و عامل دستیابی به اهداف سازمان می باشد. منابع انسانی موثر و مناسب، به دیوان محاسبات کشور در راستای ایفای وظایف صیانت و پاسداری از بیت المال، یاری خواهد رساند. به منظور ایفای مسئولیت پاسخ گویی عملیاتی، دیوان محاسبات کشور با توجه به تغییر مبنا از نقدی به تعهدی باید به یادگیری و رشد منابع انسانی خود توجه و آن را با تغییر بودجه ریزی عملیاتی همگام سازد. هدف از این پژوهش، ارزیابی توانایی پاسخ گویی عملیاتی دیوان محاسبات کشور با تاکید بر دیدگاه یادگیری و رشد می باشد. روش پژوهش: پژوهش حاضر از لحاظ هدف کاربردی و از حیث گردآوری داده ها توصیفی-پیمایشی است و جامعه آماری آن حسابرسان، مدیران، ذی حسابان و اعضای هیات علمی دانشگاه که در بخش دولتی فعالیت می نمایند، تشکیل می دهد. نمونه پژوهش براساس روش کوکران و با استفاده از جدول مورگان 350 نفر، و دوره زمانی پژوهش سال 1397 می باشد. در این پژوهش پرسش نامه پژوهشگر ساخته مورد استفاده قرار گرفته، که تایید روایی و پایایی آن با کسب نظر استادان و صاحب نظران مختلف تعیین شده است. برای آزمون فرضیه های پژوهش از تحلیل عاملی تاییدی و معادلات ساختاری استفاده شده است. نتایج پژوهش نشان می دهد که شاخص ها و مولفه های دیدگاه یادگیری و رشد جهت پاسخ گویی عملیاتی دیوان محاسبات کشور مطلوب ارزیابی نمی گردد.

    کلیدواژگان: پاسخ گویی عملیاتی، دیوان محاسبات، یادگیری و رشد
  • ایرج دوستی* صفحات 53-72
    شبکه های اجتماعی برخط و فضای مجازی به عنوان یکی از بسترهای زندگی اجتماعی و سازمانی قلمداد می شوند که بیشتر خدمات، عملیات و فعالیت ها از طریق این بستر انجام می شود. پلیس به عنوان سازمانی که هدف آن؛ استقرار نظم و امنیت وتامین آسایش فردی و عمومی در کشور است، برای دستیابی به اهداف و اولویت های سازمانی، ناگزیر است از فضای مجازی به صورت گسترده استفاده نماید. بنابراین پژوهش حاضر با هدف شناسایی تاثیر کارکردهای شبکه های اجتماعی مجازی بر توسعه سازمان پلیس انجام شده است. در این پژوهش، توسعه سازمان پلیس در ابعاد (خدمات انتظامی و عملیات انتظامی) و کارکردهای شبکه های اجتماعی مجازی در ابعاد؛ (مشارکتی، ارتباطی و اطلاعاتی) بررسی شده است. این پژوهش از لحاظ هدف کاربردی و از لحاظ مسیر، توصیفی از نوع پیمایش است. داده ها از طریق پرسشنامه محقق ساخته از جامعه آماری کارکنان ستاد ناجا با روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای به تعداد 310 نفر نمونه، جمع آوری شده است. از طریق آزمون رگرسیون ساده رابطه بین متغیر مستقل (کارکرد فضای مجازی) و متغیر وابسته (توسعه سازمانی پلیس) بررسی و میزان تاثیرپذیری متغیر وابسته از متغیر مستقل بدست آمده است. نتایج پژوهش نشان می دهد؛ کارکردهای شبکه های اجتماعی مجازی بر توسعه سازمان پلیس تاثیر دارد. کارکرد اطلاعاتی، کارکرد ارتباطی و کارکرد مشارکتی شبکه های اجتماعی مجازی بر توسعه عملیات انتظامی تاثیر دارند و بیشترین تاثیر را کارکرد مشارکتی بر توسعه عملیات انتظامی دارد. کارکرد ارتباطی و کارکرد مشارکتی بر توسعه خدمات انتظامی تاثیر دارند و کارکرد اطلاعاتی شبکه های اجتماعی مجازی بر توسعه خدمات انتظامی تاثیر ندارد.
    کلیدواژگان: شبکه های اجتماعی مجازی، کارکرد مشارکتی، کارکرد اطلاعاتی، کارکرد ارتباطی، خدمات انتظامی پلیس و عملیات انتظامی پلیس
  • محمود بیگلر، آزاده چترروز، شهریار ارسیلو، جواد رفیع*، سیده بهاره کاشیان صفحات 73-100
    عدالت، مفهوم وسیعی است و  کاربرد ویژه خود را در هر حوزه دارد. در زندگی بشر، از حیات فردی گرفته تا نهادهای بسیار پیچیده اجتماعی بویژه دولت و سیستم اداری آن مد نظر قرار می گیرد. عدالت سازمانی تاثیر زیادی بر عملکرد، رضایت و بهره وری کارکنان دارد به طوریکه رشد و توسعه آنان می تواند به موفقیت سازمانها منجر شود. در سیستم عدالت گرا، مدیران دستگاه های دولتی موظفند با افراد سازمان به نحوی رفتار کنند که عدالت و انصاف را در توزیع منابع و امکانات، رویه های سازمانی و اداری و مراودات خود، رعایت نمایند. ابلاغ بیانیه " گام دوم انقلاب" توسط رهبر حکیم ایران و تاکید بر توزیع عدالت محور و تعیین راهبرد عدالت و مبارزه با فساد، نقطه عطفی بر این مهم است. با توجه به شکل گیری مفاهیم توسعه دولت الکترونیک و استفاده از ابزارها و روش های نوین، شاهد سرعت و دقت روز افزون در سیستم های اداری مالی می باشیم. استقرار سیستم های نرم افزاری هزینه های عملیاتی را بشدت کاهش داده و ارایه خدمات مالی را بسیار سودآور نموده است. به طوریکه بهترین ابزارهای توزیع عادلانه منابع، استفاده بهینه از فناوری اطلاعات است . این پژوهش با هدف بررسی نقش فناوری اطلاعات در توزیع عادلانه تسهیلات مالی و رفاهی انجام شده است. پژوهش از نوع کاربردی و با روش اقدام پژوهی انجام شده است . بدین منظور دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی تهران با جامعه آماری بالغ بر نوزده هزار نفر پرسنل و دوهزار نفر اعضای هیات علمی ، به عنوان مورد مطالعه انتخاب و داده های مربوط به توزیع تسهیلات مالی در پنج سال قبل و بعد از استقرارسیستم از نظر چگونگی برخورداری پرسنل از تسهیلات و توزیع منابع مورد مقایسه و بررسی اماری قرار گرفتند و نتایج حاکی از تاثیر مستقیم و مثبت استفاده از فناوری اطلاعات در ایجاد عدالت توزیعی و نیز عدالت رویه ای در بین کارکنان سازمان است.
    کلیدواژگان: بیانیه گام دوم انقلاب، فناوری عدالت، عدالت سازمانی، عدالت رویه ای، عدالت توزیعی، تخصیص عادلانه تسهیلات مالی
  • مرتضی مرادی* صفحات 101-124
    افسران پلیس در ایجاد و حفظ آرامش جامعه نقش مهمی دارند که عوامل مختلفی بر عملکرد آنان اثرگذار است. از خودگذشتگی، کنترل خشم و تصمیم گیری صحیح و رویکرد مناسب آنها می تواند خیلی از مشکلات در این زمینه را حل کند. نوعی از تصمیم گیری صحیح، روش تصمیم گیری حکیمانه است که می تواند متاثر از خودشیفتگی و کنترل خشم باشد و منجر به قضاوت صحیح و پیامدهای مثبت شود. هدف تحقیق حاضر بررسی تاثیر خودشیفتگی و کنترل خشم بر تصمیم گیری حکیمانه و اثر آنها بر عملکرد کاری افسران پلیس است. جامعه آماری ستاد فرماندهی نیروی انتظامی یکی از شهرستانهای غرب کشور است که 120 افسر پلیس به عنوان نمونه آماری انتخاب شدند. برای جمع-آوری داده ها از پرسشنامه استفاده شد. روایی پرسشنامه از طریق نظر خبرگان و پایایی از طریق آلفای کرونباخ تایید شد. فرضیه ها با استفاده از نرم افزار لیزرل مورد تحلیل قرار گرفت. نتایج نشان داد خودشیفتگی بر کنترل خشم و تصمیم گیری حکیمانه افسران پلیس اثر منفی و معنادار دارد. کنترل خشم بر تصمیم گیری حکیمانه افسران پلیس اثر مثبت و معنادار دارد. کنترل خشم و تصمیم گیری حکیمانه بر عملکرد کاری افسران پلیس اثر مثبت و معنادار دارد. در کل نتایج حاکی از آن بود که افراد باید در مواجه با موقعیتهای کاری در وهله اول بتوانند خشم خود را کنترل کرده و همچنین با قضاوت صحیح، منطقی و اخلاق مداری ناشی از حکمت، تصمیم مناسبی را اتخاذ نمایند.
    کلیدواژگان: تصمیم گیری حکیمانه، خودشیفتگی، کنترل خشم، عملکرد کاری، افسران پلیس
  • مهدی سرابی* صفحات 125-141

    در این مقاله که در آن به ارزیابی عملکرد سازمانی در کشور استرالیا پرداخته شده است، با نگاهی اجمالی، برخی از نکات ضعف و قوت ارزیابی عملکرد براساس شاخص های کمی در ایالت ها و قلمروهای استرالیا مورد بررسی قرار می گیرند. ابتدا، مزایا و محدودیت های ارزیابی عملکرد سازمان های پلیسی و سپس بطور خاص «جلسات بررسی پیامد عملکرد سازمانی » مورد بحث قرار گرفته است. در این مقاله، استدلال می شود که برای دستیابی به تصویری دقیق و معتبر از دست آوردهای سازمان های پلیسی، به دلیل پیچیدگی کار پلیس، بایستی فرایندها و نتایج در کنار هم ارزیابی شوند. همچنین، برخی از اقدامات اخیر برای ارزیابی برخی از جنبه های کمتر ملموس کار پلیس مورد تایید قرار می گیرند. در آخر، پیشنهاد می شود که اگرچه ارزیابی عملکرد سازمانی می تواند ابزاری با هدف بخصوص یادگیری برای سازمان های پلیسی قلمداد شود، ولی در عین حال نیز نوآوری را محدود ساخته و منجر به عکس العمل های ماشین وار و غیرخلاقانه می شود.در این مقاله که در آن به ارزیابی عملکرد سازمانی در کشور استرالیا پرداخته شده است، با نگاهی اجمالی، برخی از نکات ضعف و قوت ارزیابی عملکرد براساس شاخص های کمی در ایالت ها و قلمروهای استرالیا مورد بررسی قرار می گیرند. ابتدا، مزایا و محدودیت های ارزیابی عملکرد سازمان های پلیسی و سپس بطور خاص «جلسات بررسی پیامد عملکرد سازمانی » مورد بحث قرار گرفته است.

    کلیدواژگان: ارزیابی عملکرد سازمانی، سازمان های پلیس
|
  • Mansour Rozei *, MohamadAli Sadegikia Pages 11-30

    Most of the annual budgets and financial resources of developing countries are used to create and implement development projects, the implementation of which has economic consequences. The growth or non-growth of macroeconomic indicators is directly related to the timely implementation or prolongation of the operation time of these development projects.This research is applied in terms of purpose and is classified as a descriptive-survey study. It is quantitative in terms of data collection. In terms of time, the design of this research is post-event. Because the data collected is related to events that have occurred in the past.examine the validity of the four variables proposed in the research model the second-order confirmatory factor analysis method was used. The findings of the present study showed that the managerial factor The financial system, project planning management, control system management and technical and executive management factor are effective in prolonging the implementation of law enforcement civil engineering projects.According to the studies and identification of effective management factors, including planning management variables, financial management system, control management system and technical and executive management system on the implementation of development projects, so the following measures are recommended to address this important issue. Accepts: Improving the productivity of financial resource management in the implementation of development projects; Assignment of some development projects to the non-governmental sector; Limiting the definition of new projects based on the government's financial capacity; Timely and appropriate provision of credit required for defined projects.

    Keywords: construction projects, Management factors, Control management, technical management, financial management
  • Reza sotudeh* Pages 31-52

    The significance of this study is that with respect to the duties of the Court of Accounts, does human resource management emphasize the learning and development processes performed by the Court of Auditors, the ability to safeguard bailiffs to carry out operational accountability to users? Or not. The purpose of this article is to show first whether the HRM is appropriate for the State Accounting Tribunal for safeguarding Jerusalem. The second purpose of this study is to provide guidance to the National Accounting Court and users on appropriate human resource management and operational accountability. It is expected that the results of the research will be of scientific achievement and value added as follows. First, the results of this study can expand the theoretical foundations of accountability and the strategic accounting system of the country. Second, the results of the study will show what the human resource management capability of safeguarding for operational accountability to users is. As a scientific achievement, this subject can provide useful information to the supreme leader, the public, the oversight bodies, the Islamic Consultative Assembly, the government, and the executive. Third, the results of the research may offer new ideas for new research into the strategic system of the court of accounting and regulatory apparatus

    Keywords: .Operational Accountability, Court of Audit, Learning & Growth
  • Iraj Doosti * Pages 53-72
    Online social networks and cyberspace are considered as one of the social platforms through which most services, operations and activities are performed. The police, as an organization that aims to establish order and security and ensure individual and Community safety, in order to achieve organizational goals and priorities, is obliged to use cyberspace extensively. In this research, organizational development of the policing agencies was examined in two dimensions (namely law enforcement services and law enforcement operations); and the roles of virtual social networks were investigated in three dimensions (namely participatory, communication and information) have been investigated. This an applied and descriptive research type.Data were collected through a researcher-made questionnaire from the statistical population of Iran’s police staff using 310 cluster random sampling method. Through simple regression test, the relationship between the independent variable (cyberspace function) and the dependent variable (police organizational development) has been investigated and the degree of influence of the dependent variable on the independent variable has been obtained.The results show that the functions of virtual social networks affect the organizational development of policing agencies. The information, communication and participatory function of virtual social networks have an impact on the development of law enforcement operations, and the participatory function has the greatest impact on the development of law enforcement operations. Communication and participatory functions affect the development of law enforcement services and the information function of virtual social networks does not affect the development of law enforcement services
    Keywords: virtual social networks, Participatory Function, Intelligence Function, Communication Function, Police Disciplinary Services, Police Disciplinary Operations
  • Mahmood BIGLAR, Azadeh Chatrrooz, Shahryar Ersiloo, Javad Rafie *, Bahareh Kashian Pages 73-100
    Justice is a wide concept and has its own special function in each area. Justice is considered in human life including individual life to complicated social institutions, especially in government and its administrative system. Organizational justice has great impact on performance, satisfaction and productivity of employees so that it’s grow can contribute in organizational success. In the justice oriented system, managers of governmental organizations should behave in a just and fair manner in distributing resources and facilities, organizational and administrative procedures, and mutual communications. The announcement of the "Second Step of the Revolution" statement by the wise leader of Iran and the emphasis on justice-oriented distribution and determination of the strategy of justice and the fight against corruption, is a turning point in this important. According to the development of the concept of electronic-government and employing new techniques and tools, financial and administrative systems are to be more quick and precise increasingly. Implementing computer applications intensely reduce operational costs and makes financial services more profitable, so that the best tools of justly distributing resources are optimal use of information technology. This research aimed to examine the role of information technology in justly distributing of financial and welfare facilities. This is an applied research that is done by action research methodology. To do this, Tehran University of medical science is selected with a statistical population of nineteen thousand staff and two thousand faculty members as a case study. Data related to the distribution of financial facilities in the five years before and after the establishment in terms of how personnel have access to facilities and distribution resources were required. Results demonstrate that the use of information technology impact directly and positively on improving distributive justice and procedural justice about employees.
    Keywords: Statement of the second step of the Islamic Revolution of Iran, Information Technology, Organizational Justice, Procedural Justice, Distributive Justice, justly assignment of financial facilities
  • Morteza Moradi * Pages 101-124
    Police officers have an important role in tranquillity preservation of the society, and many factors affect an their performance. Self-denial, anger control, right decision and their right approach can solve many social problems. An appropriate decision is wise decision-making process that can be affected by narcissism and anger control and leads to judgment and positive outcomes. The aim of this study was to investigate the effect of narcissism and anger in wise decisions and ultimately their impact on work performance of police officers. Research method was descriptive and correlational. Statistical society was the population of all police officers in one of the cities in west of country, that 120 police officers were selected as sample. A questionnaire was used for gathering data. Validity of questionnaire by experts and reliability was confirmed by Cronbach's alpha. Check hypotheses using LISREL software were analyzed. The results of this study showed that narcissism has negative and significant effect on anger control and police officers wise decision. Anger control has a positive and significant effect on wise decision-making of police officers. Anger control and wise decisions has a positive and significant effect on work performance of police officers. Police officer need to in the face of work situations, in the first place to be able to control their anger and as well as with right and logical judgment and ethical caused by wisdom, take the appropriate decision.
    Keywords: Wise Decision-Making, Narcissism, anger control, Work Performance, police officer
  • Sarabi - * Pages 125-141

    Abstract This article looks at organizational performance measurement in Australia. It provides an overview of some of the strengths and weaknesses of numerical performance measurement in Australian states and territories. In discussing the benefits and limitations of performance measurement generally, the article looks specifically at Operational Performance Reviews. The article argues that the complexity of police work should be measured through a combination of product and process measurement in order to obtain a strong and accurate picture of an organization’s achievements. The article acknowledges some of the recent attempts to capture some of the less tangible aspects of police work. It is suggested that while performance measurement can be a purposeful learning tool for police organizations, it can also constrain innovation and lead to mechanistic responses.Abstract This article looks at organizational performance measurement in Australia. It provides an overview of some of the strengths and weaknesses of numerical performance measurement in Australian states and territories. In discussing the benefits and limitations of performance measurement generally, the article looks specifically at Operational Performance Reviews. The article argues that the complexity of police work should be measured through a combination of product and process measurement in order to obtain a strong and accurate picture of an organization’s achievements.

    Keywords: performance management, police organizationsKeyword: performance management, organizational performance measurement, Police organizations