فهرست مطالب

دانش پیشگیری و مدیریت بحران - سال دهم شماره 4 (پیاپی 38، زمستان 1399)

فصلنامه دانش پیشگیری و مدیریت بحران
سال دهم شماره 4 (پیاپی 38، زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/11/12
  • تعداد عناوین: 7
|
  • علی جوزی خمسلویی*، آمنه جوزی خمسلویی صفحات 309-324
    زمینه و هدف

    در دهه های اخیر، تحلیل آسیب پذیری در کاربری های شهری مانند بناهای تاریخی در راستای افزایش تاب آوری و مقاومت آنها در مقابله با انواع مخاطرات انسانی و طبیعی، بیش از پیش مورد توجه قرار گرفته است. کاربری های تاریخی خوانسار به دلیل شرایط ویژه جغرافیایی و توپوگرافی خاص منطقه در معرض انواع بحران ها و آسیب ها بوده و مطالعه جامع این مولفه های شهری در قالب طرح های مدیریت بحران اهمیت و ضرورت اساسی دارد. هدف از پژوهش حاضر، ارزیابی میزان آسیب پذیری کاربری های تاریخی در پهنه شهرستان خوانسار و اولویت بندی منطقه ای آنها در عملیات های امداد و نجات و مدیریت بحران است.

    روش

    داده های پژوهش  در قالب دو گروه شاخص بنیادین و مدیریتی با استفاده از 121 چک لیست  ابداعی پژوهشگران جمع  آوری شده و بعد از طبقه بندی در مدل سلسله مراتبی AHP تحلیل گردیده است. نقشه ها نیز در محیط GIS ترسیم شده اند.

    یافته ها

    یافته های تحقیق نشان می دهد که کاربری های تاریخی شهرستان خوانسار از لحاظ بنیادین و زیرساختی بسیار آسیب پذیر بوده و در بحران های احتمالی تاب آوری اندکی دارند. از سوی دیگر، ضعف در فرآیندهای مدیریت و برنامه ریزی بحران در این کاربری ها سبب گردیده تا عملیات امداد و نجات، تخلیه اضطراری و مقابله با بحران در این کاربری ها با چالش های جدی همراه باشد.

    نتیجه گیری

    کاربری های تاریخی واقع در بخش مرکزی منطقه مورد مطالعه یعنی شهر خوانسار با وزن نهایی 60/0 در هر دو شاخص بنیادین و مدیریتی در مدل AHP دارای بیشترین مقدار آسیب پذیری بوده و در اولویت اول عملیات های مقابله با بحران و امداد و نجات هستند. به طور کلی، کاربری های تاریخی شهرستان خوانسار با توجه به جمیع شاخص ها در مخاطرات احتمالی وضعیتی حاد، بحرانی و بسیار آسیب پذیر دارند. تدوین و اجرای طرح های جامع بحران، استحکام بخشی بناهای تاریخی، اجرای راهبردهای پدافند غیرعامل، مشارکت در فرآیند مدیریت بحران و بهره گیری از توان تمامی نهاد های اجرایی در شرایط حادثه از اهم راهبردهای پدافندی برای افزایش تاب آوری این کاربری ها در بحران ها و بلایای احتمالی است.

    کلیدواژگان: آسیب پذیری، کاربری تاریخی، شاخص بنیادین، شاخص مدیریتی، مدیریت بحران
  • محمد مهدی خبیری*، امید انصاری، زهره غفوری فرد صفحات 325-338
    پیش زمینه و هدف

    با توجه به اینکه مناطق کویری کشور ما تجربه سیل های مخرب در فصول پاییز و زمستان را دارد و ماشین آلات سنگین ناچارند برای امور امدادرسانی و بازسازی به مناطق سیل زده تردد نمایند، نیاز به جاد ه های مواصلاتی دارند. در این شرایط موضوع اثر بارگذاری ماشین آلات ساختمانی بر خرابی روسازی با لا یه های اشباع شده در اثر سیل مورد توجه قرار می گیرد.

    روش

    در این پژوهش برای مدلسازی نرم افزارEverstress  به کارگرفته شده است و برای خاک بستر از ماسه ریز با سه درصد رطوبت متفاوت استفاده شده است، زیرا خاک شهرهای کویری، خاک ماسه است که در روان گرایی نسبت به رطوبت حساس تر از سایر خاک ها می باشند. همچنین در مدلسازی از 4 نوع لودر استفاده شد، زیرا در شرایط سیل این ماشین ها بیشترین کاربرد را دارند. برای بررسی این موضوع دو پارامتر ماکزیمم کرنش افقی زیر آسفالت و کرنش قایم روی خاک بستر در نظر گرفته شده است.

    یافته ها

    با افزایش درصد رطوبت خاک بستر و کاهش CBR، مقادیر کرنش قایم روی خاک بستر افزایش و کرنش افقی زیر لایه آسفالت کاهش می یابد. برای مثال، لودر  LT953 با افزایش رطوبت و کاهش CBR، از 50 به 25 مقدار، کرنش قایم 286 افزایش و کرنش افقی 9/20 کاهش یافته و با افزایش وزن لودر ها، کرنش قایم افزایش و کرنش افقی کاهش می یابد.

    نتیجه گیری

    استفاده از تجهیزات امدادرسانی متناسب با وضعیت زیرساخت موجود، بدین جهت توجیه می شود که از ماشین آلات با وزن چرخ و وزن کل کمتری در معابر، با زیرسازی ضعیف تر استفاده شود، زیرا طبق نتایج با افزایش رطوبت خاک بستر و روسازی ضعیف شده و قدرت تحمل بار آن کاهش می یابد و تردد ماشین آلات سنگین باعث تخریب روسازی می شود. استفاده از مصالح مناسب و تقویت بستر مسیر معابر شهری و دسترسی در هنگام ساخت برای کاهش اثر تخریب مخاطرات طبیعی نیز می تواند اقدام پیشگیرانه محسوب شود.

    کلیدواژگان: استحکام ساختاری، سیلاب، بستر ماسه ای، روسازی قابل انعطاف، مدیریت بحران
  • محمدرسول جلیلی، میثم داوودآبادی فراهانی* صفحات 339-350
    پیش زمینه و هدف

    زلزله یکی از مخرب ترین حوادث طبیعی است. وقوع زلزله در مناطق شهری باعث تخریب ساختمان ها و آسیب افراد ساکن در آن می شود. ساختمان های مراکز شهری از جمله عواملی هستند که در هنگام وقوع زلزله در معرض خطرات بسیاری قرار دارند. یکی از اولین اقدامات پس از وقوع زلزله، امدادرسانی است. تعیین موقعیت ساختمان های آسیب دیده می تواند سرعت را در امدادرسانی ارتقاء دهد. یکی از منابع اصلی در تهیه نقشه ی تخریب ساختمان ها، علم سنجش از دور است. تحقیقات بسیاری در بحث ارزیابی خسارت با استفاده از تصاویر سنجش از دور انجام شده است و هدف از انجام این تحقیق تعیین میزان تخریب ساختمان ها پس از وقوع زلزله، با استفاده از داده های پلایدیس و منطق فازی است.

    روش

    در این تحقیق از تصاویر ماهواره ای پلایدیس مربوط به قبل و بعد از زلزله، در بازه زمانی کمتر از یک هفته بعد از زلزله استفاده کردیم. در این تحقیق از ویژگی های بافتی آماری مرتبه اول و ویژگی های حاصل از ماتریس هم اتفاق استفاده گردید و در ادامه با استفاده از الگوریتم بهینه سازی ژنتیک، نسبت به انتخاب ویژگی های بافتی بهینه اقدام شد. همچنین با استفاده از الگوریتم خوشه بندی ایزودیتا و تلفیق اطلاعات طیفی و ویژگی های بافت بهینه، برای سقف ساختمان های استخراجی سه کلاس تعیین شد.

    یافته ها

    وضعیت ساختمان ها توسط یک سیستم استنتاج فازی با موتور استنتاج ممدانی و پایگاه قوانین فازی طراحی شده با بهره گیری از ساختمان های مرجع انجام پذیرفته و درمجموع 250 ساختمان وارد الگوریتم شده و در سه کلاس تخریب طبقه بندی شدند.

    نتیجه گیری

    خروجی اصلی این تحقیق، نقشه ی تخریبی شامل سه کلاس ساختمان های سالم تا تخریب کم، تخریب زیاد و ویران بود. استفاده از ساختمان های مرجع در برآورد دقت، روش پیشنهادی نشان دهنده ی دقت 74 درصدی و قابل قبول روش در تعیین وضعیت ساختمان ها، پس از وقوع زلزله بود.

    کلیدواژگان: سیستم استنتاج فازی، خو شه بندی ایزدودیتا، ویژگی های بافتی، نقشه تخریب
  • فاطمه دهقان فاروجی، زهرا بهرامیان* صفحات 351-362
    زمینه و هدف

    گروه های جمعیتی، آسیب پذیری یکسانی در برابر بحران های طبیعی ندارند و زنان، کودکان و سالمندان از آسیب پذیری  بیشتری نسبت به سایر گروه های جمعیتی برخوردارند. عامل جنسیت می تواند آسیب پذیری ها را تحت تاثیر قرار دهد به طوری که تجربیات بحران های گذشته نشان داده است که زنان و دختران در برابر مردان و پسران از آسیب پذیری بیشتری برخوردارند. از طرف دیگر، زنان و دختران همچنین می توانند در صورت توانمندسازی، ظرفیت اجتماع را در مواجهه با بحران های طبیعی ارتقاء دهند. وضعیت تاهل افراد مانند مجرد، متاهل، بیوه و مطلقه بودن نیز در میزان آسیب پذیری افراد تاثیرگذار است. بنابراین، بررسی وضعیت گروه های جمعیتی آسیب پذیر به منظور برنامه ریزی مناسب جهت پیشگیری یا کاهش خطرپذیری بسیار حیاتی است و امروزه دیدگاه جنسیت یکی از شیوه های هوشمندانه در مدیریت و کاهش خطرپذیری محسوب می گردد. هدف از این پژوهش، پهنه بندی آسیب پذیری شهر در بحران های طبیعی از منظر گروه های جمعیتی است. برای این منظور اطلاعات تفکیک شده جنسیتی در گروه های جمعیتی آسیب پذیر شامل کودکان (به تفکیک دختران و پسران)، زنان و مردان (با توجه به وضعیت تاهل آنها)، و همچنین سالمندان (به تفکیک سالمندان زن و سالمندان مرد) در نظر گرفته می شود.

    روش

    در این پژوهش، با استفاده از فرآیند تحلیل سلسله مراتبی مناطق آسیب پذیر شهر تعیین و اولویت بندی بر این اساس صورت گرفت. روش پیشنهادی شامل ساخت یک ساختار سلسله  مراتبی از معیارها و زیرمعیارها، تهیه نقشه های آسیب پذیری براساس هر زیرمعیار، تولید ماتریس مقایسه ی دودویی، محاسبه  ضریب اهمیت معیارها و زیرمعیارها، محاسبه ی نرخ ناسازگاری و محاسبه ی میزان آسیب پذیری هر منطقه است. بدین ترتیب مناطق اولویت دار شهری  برای توانمندسازی و ظرفیت سازی شناسایی می شود.

    یافته ها

    شهر تهران از شهرهای آسیب پذیر در برابر بحران های طبیعی است و وضعیت گروه های جمعیتی سبب افزایش میزان آسیب پذیری آن شده است. در این پژوهش، با توجه به گروه های جمعیتی آسیب پذیر با تفکیک جنسیتی در مناطق 22 گانه ی شهر تهران، مناطق آسیب پذیر شهر تعیین شدند و اولویت بندی بر این اساس صورت گرفت.

    نتیجه گیری

    نتایج حاکی از این است که مناطق 4، 5، 15 و 20 از مناطق اولویت دار می باشند که لازم است ظرفیت سازی برای توانمندسازی گروه های آسیب پذیر جمعیتی آنها صورت گیرد.

    کلیدواژگان: آسیب پذیری، گروه های جمعیتی آسیب پذیر، جنسیت، فرآیند تحلیل سلسله مراتبی، شهر تهران
  • شهلا جمالی، حمید شاهبندر زاده*، احمد قربان پور صفحات 363-378
    زمینه و هدف

    زلزله یکی از مهم ترین مخاطرات طبیعی در شهر هاست که هر از چندگاه، در مقیاس های متفاوت اتفاق می افتد. یکی از اساسی ترین نیازها پس از وقوع زلزله، اسکان اضطراری جمعیت آسیب دیده می باشد. بدین منظور، هدف اصلی این پژوهش، مکان  گزینی مراکز اسکان اضطراری با استفاده از رویکردی تلفیقی در محیط فازی، جهت مدیریت بحران زلزله براساس شاخص های کارکردی انتخاب شده است. بدین منظور، با بررسی و مداقه مبانی نظری و مطالعه ی ادبیات موضوعی شاخص های کارکردی موثر در اسکان اضطراری جمعیت های آسیب دیده در بحران زلزله شناسایی گردیدند.

    روش

    به منظور جمع آوری داده ها، از پرسشنامه ی محقق ساخته که روایی و پایایی آن تایید شد، استفاده گردید. جامعه ی  آماری این مطالعه، مدیران و متخصصان استان بوشهر و نیز، اعضای هیات علمی دانشگاه خلیج فارس که از دانش تجربی و تیوریک مناسب در زمینه مدیریت بحران با تاکید خاص زلزله برخوردار بودند، شامل می شوند که تعداد پانزده نفر از آنها با روش نمونه گیری گلوله برفی به عنوان اعضای نمونه انتخاب گردیدند. در این پژوهش تجزیه و تحلیل داده ها، با رویکرد کریتیک جهت اهمیت سنجی شاخص ها و نیز رویکرد تیوری مطلوبیت چند شاخصه، به منظور رتبه بندی مراکز اسکان اضطراری انجام گرفت.

    یافته ها

    مولفه  های«دوری از نواحی ناایمن» از میزان 0/18 ، «دسترسی به مراکز درمانی» از میزان 0/16 ، «دسترسی به ایستگاه آتش نشانی» از میزان 0/14، «فاصله با عوامل طبیعی خطرساز» از میزان 0/09 و «فاصله با کاربری های ناسازگار» از میزان 0/08 اهمیت نسبی برخوردار هستند. همچنین، گزینه های« فاز2 پارک امام علی» با مقدار مطلوبیت وزنی 0/92، «پایگاه هوایی و دریایی» با مقدار مطلوبیت وزنی0/91، «شهرک نیایش» با مقدار مطلوبیت وزنی 0/8و «نمایشگاه بین المللی» با مقدار مطلوبیت وزنی 0/55 به ترتیب از رتبه بالاتری برخوردار هستند.

    نتیجه گیری

    شاخص های دوری از نواحی ناایمن(مانند بافت های فرسوده)، دسترسی به مراکز درمانی و دسترسی به ایستگاه آتش نشانی به ترتیب از اهمیت بالاتری برخوردار هستند. بنابراین، بایسته است به منظور پاسخ گویی سریع و مناسب در پسابحران زلزله، تصمیم گیران تاکید و توجه بیشتر بر این شاخص ها داشته باشند. همچنین، نتایج مطلوب تر بودن مکان های «فاز دوم پارک امام علی»، «پایگاه هوایی و دریایی» و «شهرک نیایش» را به عنوان گزینه های جدی و مناسب جهت اسکان اضطراری افراد، در صورت رخدادن بحران زلزله در شهر بوشهر بیان می دارد.

    کلیدواژگان: مکان یابی، مدیریت بحران، زلزله، کریتیک، تئوری مطلوبیت چند شاخصه، بوشهر
  • علیرضا فلاحی، آتوسا حسنی* صفحات 379-394
    زمینه و هدف

    آمادگی قبل از رویارویی با زلزله از مهم ترین عوامل کاهش خسارات ناشی از آن است؛ تا شهر به هنگام وقوع زلزله کم ترین آسیب را متحمل شود. فضای باز و سبز شهری متناسب علاوه بر کمک به کیفیت زندگی روزمره، ظرفیت بازتوانی شهر را در محیط های مستعد زلزله بالا می برد. با توجه به بالا بودن احتمال وقوع زلزله در شهر جدید هشتگرد و عدم آمادگی شهر در برابر سوانح، طراحی فضای سبز و باز نیاز به رعایت ملاحظات خاصی دارد تا بعد از سوانح مکان امنی برای تخلیه باشد. از این رو، این پژوهش با هدف شناساندن نقش پر اهمیت فضاهای باز شهری در امداد و نجات و اسکان اضطراری بعد از زلزله، همچنین وضعیت آسیب پذیری این فضاها در شهر جدید هشتگرد و میزان پاسخگویی آن ها برای جمعیت شهر انجام گرفت.

    روش

    پژوهش حاضر از نوع کاربردی و روش آن، توصیفی-تحلیلی است. در این روش اطلاعات از طریق بررسی اسناد، انجام مطالعات میدانی و مطالعه ی منابع تخصصی گردآوری شد، سپس با بکارگیری نظر خبرگان از طریق طیفی با درجه بندی بسیار کم، کم، متوسط، زیاد و بسیار زیاد، پنج شاخص فاصله از گسل، دسترسی به فضاهای سبز، تناسب با تراکم جمعیتی ، کاربری زمین و فاصله از مراکز امدادی انتخاب شدند و در پایان از طریق تحلیل محتوای کمی و وزن دهی به هر یک از شاخص ها با روش AHP در نرم افزار Expert Choice و بررسی وضعیت فضاهای سبز با توجه به تک تک شاخص ها در نرم افزار GIS، پهنه ی بحرانی آشکارشد

    یافته ها

    در پژوهش حاضر با بررسی آسیب پذیری فضاهای سبز شهری نسبت به شاخص های نزدیکی به گسل، نزدیکی به مراکز امدادی،  دسترسی به آن ها، سازگاری با کاربری های اطراف و تراکم جمعیتی، مشخص شد حدود 12% از مساحت فضاهای سبز، که فازهای یک، دو، سه و بخشی از فاز چهار را شامل می شود، در وضعیت بحرانی و درجه آسیب پذیری بالا قرار دارند. همچنین 23/69%  از مساحت آن آسیب پذیری کم و بسیار کم و 69/18 % آسیب پذیری متوسط دارند

    نتیجه گیری

    با توجه به اینکه 81/3 %  مساحت فضاهای سبز شهر وضعیت بحرانی دارند (که این بخش ها در فازهای 1، 2، 3 و 4 شهر قرار دارند) ،  به عنوان راه کار با ایجاد دسترسی های مناسب و توزیع متعادل فضاهای سبز در سرتاسر شهر، افزایش تعداد آن ها و جلوگیری از تبدیل باغ ها و فضاهای سبز شهر به زمین های مسکونی، خروج کاربری های خطرزا از محدوده ی شهر، افزایش مراکز امدادی و تحکیم خاک و تراس بندی فضاهای سبز موجود در شیب برای جلوگیری از لغزش پس از زلزله می توان از آسیب پذیری کاست و شرایط ایمن تری هنگام تخلیه و اسکان زلزله زدگان فراهم کرد

    کلیدواژگان: زلزله، آسیب پذیری شهری، هشتگرد جدید، فضای سبز
  • عزیزاله سلیمی طاری، فرزام بابایی سمیرمی*، محمدرضا تابش، رضا ارجمندی، امیرهوشنگ حیدری صفحات 395-407
    زمینه و هدف

    کلان شهر تهران توسط 110 گسل که 3 گسل آن بزرگ و فعال است، احاطه شده و یکی از مناطق مستعد زلزله خیز در کشور می باشد. لذا بررسی ابعاد تاب آوری آن در صورت بروز زلزله امری ضروری به نظر می رسد. در سال های اخیر، مطالعه درباره ی ضرورت و اهمیت به کارگیری اصول تاب آوری شهری و عوامل موثر بر آن در زمینه کاهش خطرات در شهرها، توجه بسیاری از صاحب نظران را به خود جلب کرده است. در این راستا هدف از این تحقیق، شناسایی و تعیین شاخص های مهم و تاثیرگذار بر تاب آوری شهر تهران برای مقابله با بحران زلزله احتمالی و تعیین مولفه های تاثیرگذار بر تاب آوری زیست محیطی است.

    روش

    این تحقیق به روش مطالعات اسنادی و پرسشنامه ای صورت گرفته است. تعداد 51 کارشناس و محقق در تعیین شاخص ها و زیرشاخص های مهم تاثیرگذار در مدیریت بحران زلزله شرکت داشته اند. از روش تحقیق همبستگی و تحلیل معادلات ساختاری برای بررسی اثرگذاری مولفه ها استفاده شده است.

    یافته ها

    نتایج تحقیق نشان داده است، تعداد 7 مولفه ی اصلی و 39 زیرمولفه، نقش تعیین کننده ای در مدیریت بحران زلزله در شهر تهران دارند. مهم ترین مولفه اصلی، تاب آوری نهادی-مدیریتی با وزن 03/7 و با بار عاملی 93/0 تاثیر است و تاب آوری منابع زیست محیطی با بار عاملی 7/0 دارای وزن 6 در مدیریت بحران زلزله دارد.

    نتیجه گیری

    مهم ترین زیرمولفه ها شامل سرمایه اجتماعی، امنیت مالی و تاب آوری شریان های حیاتی به ترتیب با وزن اهمیت 18/8، 12/8 و 04/8 می باشند. همبستگی تاب آوری منابع زیست محیطی با تاب آوری نهادی-مدیریتی، منابع اجتماعی-فرهنگی و  منابع کالبدی-زیرساختی به ترتیب برابر 788/0، 72/0 و 738/0 بدست آمد که نشانگر ضریب همبستگی بالایی است. لذا تقویت ابعاد سرمایه اجتماعی و توجه به زیرساخت های کالبدی و ارتقاء بدنه  مدیریتی در مدیریت پیامدهای زیست محیطی بحران زلزله در شهر تهران پیشنهاد می شود.

    کلیدواژگان: زلزله، تاب آوری، محیط زیست، تحلیل ساختاری، تهران
|
  • Ali Jovzi Khameslouei*, Ameneh Jovzi Khameslouei Pages 309-324
    Background and Objective

    In recent decades, vulnerability assessment in urban land uses such as historic building in order to increase their resilience and resistance to various human and natural hazards has received more attention. Due to the special geographic condition and special topography of the region, Khansar historical land uses are exposed to all kind of disaster and damages and a comprehensive study of these urban components in the form of crisis management plans is of fundamental importance and necessity. The purpose of this study is to evaluate the vulnerability of historical land uses in Khansar region and their regional priority in rescue and disaster management operations.

    Method

    Research data were collected in the form of both groups of fundamental and managerial indicators using the innovative 121 checklists of researchers and after classification were analyzed in AHP hierarchical model. Maps are also draw in the GIS software environment.

    Finding

    Result show that historical land uses of Khansar region are very vulnerable in terms of fundamental and infrastructure and have little resilience in possible disasters. On the other hand, the weakness in disaster management and planning processes in these land uses has led to rescue operations, emergency evacuation and disaster management in these land uses with serious challenges.

    Conclusion

    Historical land uses located in the central part of the study area, i.e. the city of Khansar with a final weight of 0.60 in both fundamental and managerial indicators in the AHP model have the highest vulnerability and are the first of disaster response and rescue operations. In general, the Historical land uses of Khansar have an acute, critical and very vulnerable situation according to all indicators in probable hazards. Develop and implement comprehensive disaster plans, strengthen historical building, implement passive defense strategies, participate in the crisis management process and use the power of all executive agencies in the event of an accident are the most important defense strategies to increase the resilience of these uses in crises and disasters.

    Keywords: vulnerability, Historical Land Use, Fundamental Indicators, Managerial Indicators, Disaster Management
  • Mohammad Mehdi Khabiri*, Omid Ansari, Zohrah Ghaforifard Pages 325-338
    Background and objective

    Due to the fact that the desert areas of our country experience devastating floods in autumn and winter, and heavy machinery inevitably need transportation roads for relief and reconstruction in flooded areas. Pavement failure with saturated layers due to floods is considered.

    Method

    In this research, Everstress software has been used for modeling and fine sand with 3 different moisture has been used for the subgrade soil, because the soil of desert cities is sand soil, It is more sensitive to moisture than other soils. Also, 4 types of loaders were used in modeling because this machine is mostly used in flood conditions. To investigate this issue, two parameters of maximum horizontal strain under asphalt layer and vertical strain on subgrade soil are considered.

    Findings

    The results show that with increasing the percentage of sububgrade moisture and decreasing CBR, the values of vertical strain on the subgrade increase and the horizontal strain under the asphalt layer decrease. Found and with increasing weight loaders increase vertical strain and decrease horizontal strain.

    Conclusion

    The use of relief equipment appropriate to the existing infrastructure is justified in order to use machines with wheel weight and less total weight should be used in passages with weaker infrastructure, because according to the results, with increasing humidity, bed soil and pavement are weakened and its load-bearing capacity is reduced, and heavy machinery traffic destroys pavement. Use of appropriate materials and strengthen the subgrade of urban thoroughfares and access to time Construction can also be a preventative measure to reduce the destructive effects of natural hazards.

    Keywords: Structural Strength, Flood Affected, Sandy Subgrade, Flexible Pavements, Crisis Management
  • Mohammad Rasool Jalili, Meysam Davoodabadi Farahani* Pages 339-350
    Background and objective

    Earthquake is one of the most destructive natural disasters. Earthquakes occur in urban areas, destroying buildings and injuring people living in them. Urban center buildings are among the features that are exposed to many hazards during an earthquake. One of the first measures taken after an earthquake is relief. Locating damaged buildings can speed up relief efforts. One of the main sources in preparing the demolition of buildings is the science of remote sensing. Many researches have been done in the field of damage assessment using remote sensing images and the purpose of this research is to determine the extent of building destruction after an earthquake using plaidis data and fuzzy logic.

    Method

    In this study, we used Plydez satellite images related to before and after the earthquake, in a period of less than one week after the earthquake. In this study, the first-order statistical tissue properties and the properties obtained from the matrix also were used. Then, using the genetic optimization algorithm, the optimal tissue properties were selected and using the isodita clustering and integration algorithm. Spectral information and optimal texture properties were determined for the roofs of the extracted buildings of three classes.

    Findings

    The condition of the buildings was done by a fuzzy inference system with Mamdani inference motor and fuzzy rules database designed using reference buildings and a total of 250 buildings were entered into the algorithm and classified into three classes of destruction.

    Conclusion

    The main output of this research was the demolition plan including three classes of healthy buildings to low degradation, high degradation and destruction. The use of reference buildings in estimating the accuracy of the proposed method showed an accuracy of 74% and acceptable method in determining the condition of buildings after the earthquake.

    Keywords: Fuzzy inference system, Izudita clustering, texture features, demolition map
  • Fatemeh Dehghan Farouji, Zahra Bahramian* Pages 351-362
    Background and Objective

    Population groups are not the same in terms of vulnerabilities in respect of natural hazards occurrence, and women, children and the elderly persons, are more vulnerable than other populations. Gender can also affect the vulnerabilities so that experiences from past disasters have shown that women and girls are more vulnerable to men and boys. On the other hand, women and girls, if they are empowered, can enhance community capacity in the face of natural disasters. The marital status of individuals such as single, married, widowed and divorced also affects the degree of vulnerability of individuals. Therefore, studying the status of vulnerable populations can be crucial in proper planning to prevent and reduce disaster risks and, today, the gender perspective is one of the smartest approaches to manage and reduce disaster risks. The objective of this paper is vulnerability zoning of Tehran in natural disasters with population groups perspective. It considers gender disaggregated data on vulnerable populations including children (girls and boys), women and men (considering their marital status), and elderly persons (elderly women and men).

    Method

    In this paper, Analytical Hierarchy Process was used to identify and prioritize the vulnerable areas of the city. The proposed method includes constructing a hierarchical structure of criteria and sub-criteria, preparing vulnerability maps based on each sub-criterion, generating a binary comparison matrix, calculating the significance coefficient of criteria and sub-criteria, calculating the consistency ratio and calculating each area vulnerability. Thus, priority urban areas are identified for empowerment and capacity building.

    Findings

    Tehran is a vulnerable city in respect of natural hazards occurrence, and the status of population groups have increased its vulnerability. In this paper, according to the gender disaggregated data on vulnerable population groups in the 22 districts of Tehran, vulnerable districts were identified and prioritized.

    Conclusion

    Based on the findings, districts 4, 5, 15, and 20 are priority areas that need to be empowered vulnerable populations.

    Keywords: Vulnerability Assessment, Vulnerable Population Groups, Gender Perspective, Analytical Hierarchy Process, Tehran City
  • Shahla Jamali, Hamid Shahbandarzadeh*, Ahmad Ghorbanpour Pages 363-378
    Background and objective

    Earthquakes are one of the most important disaster in cities and often occur on different scales. One of the most pressing needs after the earthquake is determain location for the temporary accommodation of the affected population. To this end, this study seeks is ranking initial response centers by use of mixed approach.

    Methodology

    First, the performance indicators identified by examining the theoretical findings. Then, the relative importance of functional indices was calculated using the CRITIC Approach. Second, the emergency accommodation centers were ranked using a multi attribute utility theory approach. The statistical population of this study consisted of managers and specialists in Bushehr province as well as faculty members of the Persian Gulf University who had appropriate theoretical and empirical knowledge in crisis management with special emphasis on earthquakes. The statistical population of this study includes managers and specialists of Bushehr province as well as faculty members of the Persian Gulf University who had good experimental and theoretical knowledge in the field of cris management with special emphasis on earthquakes. In this study, data analysis was performed with CRITIC approach to evaluate the importance of indicators and multi-criteria tool theory approach for ranking emergency accommodation centers.

    Findings

    The indicators "distance from unsafe areas", "access to medical centers", "access to a fire station", "distance from a natural hazard" and "distance from inappropriate items" are very important. They weigh 0.18, 0.16, 0.14, 0.09, 0.08, respectively. Also, the options of "Phase 2 of Imam Ali Park" with a weight of 0.92, "Air and Marine Base" with a weight of 0.91, "Niayesh Town" with a weight of 0.8 and "International Exhibition" with a weight of 0.55, to You have a higher ranking order.

    Conclusion

    The results showed that indicators of distance from unsafe areas (such as dilapidated areas), access to medical centers and access to the fire station are of higher importance, respectively. Therefore, in order to respond quickly and appropriately after an earthquake, decision makers need to pay more attention to these indicators. Also, the results show that in case of an earthquake in Bushehr, the locations of "Phase II of Imam Ali Park", "Air and Marine Base" and "Niayesh Town" as serious and suitable options for emergency accommodation in the event of an earthquake crisis in They are Bushehr.

    Keywords: Emergency Accommodation, Earthquake, CRITIC, Multi-Attribute Utility Theory
  • Alireza Fallahi, Atoosa Hassani* Pages 379-394
    Background & Objects

    Preparedness for an earthquake is one of the most important factors in reducing the fatalities caused by it; this preparedness has various aspects that can be designed with proper planning so that the city suffers the least damage in the moment of disasters such as an earthquake. Proper open and green spaces, in addition to improving the quality of daily life in cities, can increases the citychr('39')s rehabilitation capacity in earthquake-prone zones. In this study, the aim is to identify the important role of urban open spaces in rescue and emergency shelter after the earthquake, vulnerability of these spaces in the Hashtgerd new town, and their response to the population density.

    Method

    The present research is applied and its method is descriptive-analytical. In this method, information was collected by reviewing documents, conducting field studies, and studying specialized sources. Access to green spaces, proportionality to population density, land use and distance from relief centers were selected and finally by quantitative content analysis and weighting of each of the indicators by AHP method in Expert Choice software and review of green spaces according to individual Indicators in GIS software, critical zone revealed.

    Findings

    During the article process, by examining the vulnerability of urban green spaces with the indicators of proximity to faults, proximity to relief centers, access to them, compatibility with surrounding land uses and population density, it is determined that only about 12% From the area of the city, which includes phases one, two, three and part of phase four, they are in a critical situation and very vulnerable. Instead, 69.23% of its area has low and very low vulnerability and 18.69% have moderate vulnerability.

    Conclusion

    Considering that 3.81% of the area of green spaces in the city is in a critical situation (which these sections are located in phases 1, 2, 3 and 4 of the city) for solution creating appropriate access and balanced distribution of green spaces throughout the city, increase their number and prevent the conversion of gardens and green spaces into residential lands, remove hazardous uses from the city limits, increase relief centers And the consolidation of soil and terracing of green spaces on the slope to prevent landslides following a possible earthquake can reduce the vulnerability of green spaces in Hashtgerd and provide safer conditions when evacuating and housing the earthquake victims.

    Keywords: Earthquake, Urban Vulnerability, Hashtgerd new town, Green Spaces
  • Azizolah Salimi Tari, Farzam Babaei Semiromi*, Mohammad Reza Tabesh, Reza Arjmandi, Amirhooshang Heidari Pages 395-407
    Background and objective

    Tehran metropolis is surrounded by 110 faults and 3 large and active faults and is one of the earthquake prone areas in the country. Therefore, it is necessary to study its resilience in the event of an earthquake. In recent years, the study of the necessity and importance of applying the principles of urban resilience and the factors affecting it in reducing risks in cities has attracted the attention of many experts. In this regard, the purpose of this study is to identify and determine the important and effective indicators on resilience in Tehran to deal with a possible earthquake crisis and determine the components affecting environmental resilience.

    Method

    This research has been done through documentary studies and questionnaires. A total of 51 experts and researchers have participated in determining important indicators and sub-indicators influencing earthquake crisis management. Structural analysis is used to examine the effectiveness of the components.

    finding

    The results showed that 7 main components and 39 subcomponents have a decisive role in managing the earthquake crisis in Tehran. The most important main component is institutional-managerial resilience with a weight of 7.03 and a factor load of 0.93 and environmental resource resilience with a factor load of 0.7 has a weight of 6 in earthquake crisis management.

    Conclusion

    The most important subcomponents include social capital, financial security, and resilience of vital arteries weighing 8.18, 8.12, and 8.04, respectively. The correlation of environmental resource resilience with institutional-managerial resilience, socio-cultural resources and physical-infrastructural resources was 0.788, 0.72 and 0.738, respectively, which indicates a high correlation coefficient. Therefore, strengthening the dimensions of social capital and paying attention to physical infrastructure and upgrading the management body in managing the environmental consequences of the earthquake crisis in Tehran are recommended

    Keywords: Earthquake, Resilience, Environment, Structural Analysis, Tehran