فهرست مطالب

تحقیقات بنیادین علوم انسانی - سال سوم شماره 1 (پیاپی 6، بهار 1396)

نشریه تحقیقات بنیادین علوم انسانی
سال سوم شماره 1 (پیاپی 6، بهار 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/03/11
  • تعداد عناوین: 6
|
  • سید محمد‎رضا تقوی* صفحات 7-29

    هدف از پژوهش حاضر، چگونگی تولید «مفاهیم پایه» به عنوان گامی اساسی در تاسیس روان‎شناسی اسلامی است. روش این پژوهش از نوع تحقیقات کیفی است که با نگرشی توصیفی- تحلیلی به منابع دینی و دستاوردهای روان‎شناختی صورت گرفته است. یافته های پژوهش بدین قرارند: 1. هر نظام‎واره فکری، «مفاهیم پایه» مختص به خود دارد که متناسب با اهداف و مبادی فلسفی همان نظام‎واره است؛ 2. یکی از گام های اساسی برای پاسخ به پرسش‎های تحقیقاتی، شناسایی مفاهیم تاثیرگذار و تبدیل آنها به «مفاهیم پایه» طی فرایندی مشخص است؛ 3. هر مفهوم پایه، دارای تعریف نظری و عملیاتی، مرزبندی با مفاهیم مشابه، قابلیت ها و ظرفیت‎های مشخص و مورد توافق متخصصان آن رشته است؛ 4. فراهم نمودن مجموعه ای از مفاهیم پایه، موجب بی‎نیاز شدن از به عاریت گرفتن مفاهیم پایه، از سایر نظام‎واره‎های علمی، برای تبیین پدیده ها می گردد؛ 5. از طریق کشف ارتباط بین مفاهیم پایه می توان به تبیین پدیده ها و/یا نظریه‎پردازی پرداخت. در نهایت، برای عملیاتی نمودن روش معرفی‎شده، سه مفهوم «تعلق»، «اخبات» و «شکرگزاری»، که به صورت بالقوه، قابلیت تبدیل شدن به «مفهوم پایه» در روان‎شناسی را دارند، به عنوان سه نمونه معرفی می شوند. نتیجه اینکه یکی از گام های اساسی برای تاسیس روان‎شناسی اسلامی، تولید «مفاهیم پایه» است.

    کلیدواژگان: تولید مفاهیم پایه، تحول علوم انسانی، تاسیس روان‎شناسی اسلامی
  • امین رضا عابدی ‎نژاد* صفحات 31-49

    تبیین رابطه میان فقه نظام و علوم انسانی یکی از مهم‎ترین مقدمات و لوازم تحقق نوین اسلامی است. فقه نظام، رویکردی است فقهی که عهده دار کشف و استنباط احکام نظام‎واره جامعه اسلامی در ابعاد متنوع آن است. بنا بر تحلیل روشن می شود که اعتبارات و احکام فقه نظام همان احکام و اعتبارات نظام اجتماعی اسلام است. تمدن اسلامی نیز همان کلان‎نظام اجتماعی کارآمد است. در واقع تمدن اسلامی به نظام اسلامی تحویل می یابد و نظام اسلامی نیز بر فقه نظام مبتنی می شود. از سوی دیگر اهداف علوم انسانی دستیابی به اهداف نظام اجتماعی و برداشتن موانع و مشکلات در این مسیر است. با ارایه این تصویر می توان به چهار نحو رابطه میان فقه نظام و علوم انسانی قایل شد. نخستین نوع ارتباط، ارتباط در موضوع است. علوم انسانی، علم معرفت به امور انسانی و پدیده های اجتماعی‎اند. ازآنجاکه استنباط هر حکمی در فقه نظام متوقف بر شناخت موضوعات اجتماعی است، علوم انسانی می توانند موضوعات مسایل فقه نظام را توصیف و تبیین کنند. علوم انسانی در هدف نیز با فقه نظام ارتباط دارند. فقه نظام با استنباط اهداف نظام اجتماعی به عنوان هدف مشترک میان علوم انسانی و فقه نظام، می تواند به علوم انسانی جهت ببخشد. فقه نظام همچنین می تواند به تجویزات علوم انسانی، اعتبار و حجیت دهد. این اعتبار و حجیت می تواند تجویزات علوم انسانی را در جهت اهداف نظام اسلامی و تمدن نوین اسلامی مستقر سازد. همچنین در جامعه اسلامی اعتبارات و احکام شرعی بافت اعتباری علوم انسانی را تشکیل می دهند. این بافت اعتباری تعیین‎کننده نوع کنش انسان‎ها و کنشگران اجتماعی خواهد بود. به همین دلیل، به میزان تفاوت بافت اعتباری در هر جامعه، کنش های انسانی متفاوت خواهند بود.

    کلیدواژگان: فقه نظام، علوم انسانی، تمدن نوین اسلامی
  • علی جعفری*، حسن عبدی صفحات 51-71

    یکی از آسیب های اندیشه دینی در جامعه اسلامی، طرح علوم انسانی مبتنی بر مبانی فلسفی غربی است. راه مقابله با این آسیب نیز فراهم کردن زمینه های لازم به منظور ارایه مبانی نظری علوم انسانی بر پایه فلسفه و حکمت اسلامی معاصر است. یکی از این موارد، طرح مسایل بنیادین اندیشه اسلامی و مقایسه تطبیقی آن با اندیشه های معاصر و تاثیرگذار در جوامع غربی است. بدین منظور در پژوهش حاضر تلاش می شود تا ضمن معرفی مبانی هستی شناختی ریالیسم انتقادی و حکمت صدرایی، مبانی هستی شناختی ریالیسم انتقادی بر اساس حکمت متعالیه و از نگاه نوصدراییان ارزیابی گردد و به این پرسش پاسخ داده شود که آیا ریالیسم انتقادی می تواند با تکیه بر مبانی هستی شناختی خود، تبیین صحیحی از واقعیت و هستی داشته باشد یا نه؟ در این پژوهش با گردآوری اطلاعات به روش کتابخانه ای و با استفاده از شیوه تحقیق توصیفی-تحلیلی، نهایتا این نتیجه به دست آمده که ریالیسم انتقادی روی بسکار با طرح نظریه سطوح سه گانه واقعیت در کنار نظریه معرفت شناسی اش، همچنان از تبیین واقعیت بازمانده است؛ درحالی‎که صدرالمتالهین با طرح مبانی هستی شناسانه خویش و عینی دانستن حقیقت وجود، و با گذر از حس و عقل و بهکارگیری شهود، دستیابی به واقعیت و تبیین آن را آشکار می سازد.

    کلیدواژگان: رئالیسم انتقادی، حکمت صدرایی، بسکار، نوصدراییان، هستی شناسی
  • محمدحسین خلوصی* صفحات 73-96

    سازمان دهی حقوق و تعهدات متقابل فرد و جامعه از بسترهای فکری فیلسوفان سیاسی بوده است. یکی از منظم ترین مباحث فلسفی درباره شهروندی در فلسفه سیاسی کلاسیک، مربوط به ارسطوست. ارسطو در کانون مباحث شهروندی، مولفه اعتدال را قرار می دهد. او حقوق و تعهدات متقابل فرد و جامعه را بر اساس اصل اعتدال صورت بندی می کند. پیوند کمال و فضیلت با مولفه اعتدال، از ویژگی های بنیادین شهروندی در نظام فلسفی ارسطوست. فارابی نیز به عنوان بنیان گذار فلسفه سیاسی اسلامی با سه عنصر بنیادین به شهروندی می پردازد که عبارت اند از: حقیقت، فضیلت و سعادت. او حقیقت را در مرکز نظام شهروندی خود قرار می دهد و ارتباطی وثیق میان شریعت و فلسفه برقرار می کند. شهروندی حقیقت‎گرایانه فارابی بر اساس تعامل نزدیک شریعت و فلسفه بازسازی می گردد. معرفت ناب حاصل شده از این تعامل است که به عنوان مولفه بنیادین در مرکزیت گفتمان شهروندی در فلسفه فارابی قرار می گیرد. حقوق و تعهدات متقابل فرد و جامعه در درون نظم مبتنی بر حقیقت سازمان دهی می گردد تا با رساندن شهروند به فضیلت، سعادت او را میسر سازد. براین‎اساس ارزش هایی چون آزادی، برابری، عدالت، مالکیت، قانون مداری و دیگر مولفه های شهروندی با توجه به اقتضایات حاصل از تعامل نزدیک حقیقت، فضیلت و سعادت، کانون توجه قرار می گیرد. در این نوشتار، مفهوم شهروندی با استفاده از توصیف، مقایسه و ارزیابی مبتنی بر تحلیل عقلی، بررسی می شود.

    کلیدواژگان: شهروندی، فلسفه سیاسی، حقیقت، اعتدال، عدالت، آزادی، ارسطو، فارابی
  • مهدی ابوطالبی* صفحات 97-123

    تمدن نوین اسلامی به عنوان واپسین مرحله از مراحل پنج‎گانه در فرایند تحقق اهداف نهضت امام خمینی; مطرح شده است. پرسش اصلی این مقاله آن است که برای رسیدن به این هدف، علوم انسانی اسلامی چه نقش و جایگاهی دارد؟ برای پاسخ به این پرسش با توجه به تعریف تمدن نوین اسلامی از نگاه مقام معظم رهبری، نسبت و نقش علوم انسانی با بخش های مختلف تمدن نوین اسلامی و فرایند تحقق آن تبیین شده است. ازآنجاکه رهبری، تمدن را بستر پیشرفت همه‎جانبه انسان می دانند و پایه و بخش اصلی تمدن را تعالی معنوی و سبک زندگی اسلامی، و بخش ابزاری تمدن را رشد مادی انسان یعنی علم، اختراع، صنعت، سیاست، اقتصاد، اقتدار سیاسی و نظامی می دانند، می توان گفت که علوم انسانی در سه محور در تمدن سازی نوین اسلامی تاثیرگذار خواهد بود: 1. بخش اصلی و نرم افزاری تمدن یعنی سبک زندگی، 2. بخش ابزاری و سخت افزاری تمدن یعنی علم، صنعت، اقتصاد و...، 3. پیشرفت همه‎جانبه مادی و معنوی. با توجه به اینکه وصف این تمدن و امتیاز آن از تمدن غربی، اسلامی بودن آن است، طبیعتا علوم انسانی، الگوی پیشرفت و سبک زندگی باید اسلامی باشند.

    کلیدواژگان: تمدن نوین اسلامی، علوم انسانی اسلامی، پیشرفت، الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت، سبک زندگی اسلامی
  • سید کاظم سیدباقری* صفحات 125-143

    پرسش اصلی این نوشتار بر گرد این امر سامان یافته که با توجه به منطق و ادبیات قرآن کریم، چه رابطه ای میان حق و عدالت سیاسی برقرار است. برای دستیابی به پاسخی درخور، با مراجعه به متون دینی به‎ویژه قرآن کریم، بر این فرضیه تاکید شده است که با توجه به حق داری انسان و اینکه خداوند، منبع حقوق است و ماموریت پیامبران الهی، یادآوری حق و عدل بوده است، می توان ساحت‎های ارتباطی حق و عدالت سیاسی را بر این امر استوار کرد که احقاق حقوق سیاسی، هسته مرکزی عدالت سیاسی است؛ به گونه ای که امور عادلانه، حق مدار تعریف شده و داوری عادلانه، حقوق و تکالیف عدالت محور و پشتیبانی عدالت از حقوق را می توان در این نسبت رصد و بررسی کرد. ضمن اینکه رابطه میان آن دو، رابطه ای تکاملی، تکمیلی و تعاملی است.

    کلیدواژگان: قرآن کریم، عدالت، عدالت سیاسی، حقوق، احقاق حق
|
  • Mohammad Reza Taghavi* Pages 7-29

    The purpose of the present study is to find out how to create "basic concepts" as an essential step in establishing Islamic psychology. The method of this research is a qualitative research that has been conducted with a descriptive-analytical approach to religious sources and psychological findings. The findings of the research are as follows: 1) Every intellectual paradigm has its own "basic concepts" which is in line with its goals and philosophical foundations; 2) One of the basic steps to answer research questions is to identify effective concepts and turn them into "basic concepts" in a clear process; 3) Each basic concept has a theoretical and operational definition, specified capabilities and capacities; is bounded by the same concepts and agreed by the specialists of that field; 4) Providing a set of basic concepts makes it unnecessary to take on basic concepts from other scientific paradigm, to explain phenomena;.5) By discovering the relationship between basic concepts, one can explain phenomena and / or theorize. Finally, for the operation of the proposed method, the three concepts of "belonging", "alert" and "thankfulness", which potentially have the potential to become the "basic concept" in psychology, are introduced as three examples. The result is that one of the basic steps in establishing Islamic psychology is the production of "basic concepts".

    Keywords: Generation of Basic Concepts, Human Sciences Development, Establishment of Islamic Psychology
  • Amin Reza Abedi-Nejad* Pages 31-49

    Explaining the relationship between jurisprudence of regime and humanities is one of the preliminaries and requisites of the realization of modern Islamic civilization. The jurisprudence of regime is a jurisprudential approach responsible for discovering and inferring Islamic governmental precepts of the Islamic society in a variety of dimensions. The Islamic civilization is the very efficient social macro-regime. Indeed, the Islamic civilization is turned into Islamic regime and this regime is based on the jurisprudence of regime. On the other hand, the goals of humanities are to have access to the goals of social system and removing the obstacles in the way. By presenting this image, one may consider four modes of relationship between jurisprudence of regime and humanities. The first one is the relationship in subject matter. Humanities are the knowledge of human affairs and social phenomena. Since inferring any precept in jurisprudence is dependent on recognizing social issues, the humanities can describe and explain the topics and issues of jurisprudence of regime. The humanities are linked with jurisprudence of regime in their goals.  The jurisprudence of regime can, by inferring the goals of social system as the common goal between humanities and jurisprudence of regime, direct the humanities. It can also validate and authorize the prescriptions of humanities. This validity and authority can establish the prescriptions of humanities in accordance with the goals of Islamic regime and the modern Islamic civilization. Besides, in the Islamic society, the religious precepts and conventions form the conventional context of the humanities. This conventional context determines the type of actions of human beings and social actors. Accordingly, human actions would be different in proportion to the difference in conventional context in any society.

    Keywords: jurisprudence of regime, humanities, modern Islamic civilization
  • Ali Jafari*, Hasan Abdi Pages 51-71

    One of the problems of religious thought in Islamic society is the concept of human sciences based on Western philosophical foundations. The solution is to address the fundamental issues of Islamic thought and its comparative comparisons with contemporary and influential ideas in Western societies in the new topics that have been considered in the field of ontology. For this purpose, the present research, while introducing the ontological foundations of Sadrachr('39')s wisdom and critical realism, attempts to assess the critical realism in explaining reality based on the findings of new Sadrachr('39')s wisdom and by using a descriptive-analytical study method seeks to answer the question of whether critical realism can correctly explain the reality by relying on its ontological foundations. Therefore, it ultimately concludes that critical realism, after distinguishing between the necessary belonging of knowledge (what is there) and belongs to Transformations of knowledge (what we can know), with the reduction of the field of science to its transitive heritage, as well as the reduction of the internal content of knowledge into its social dimensions, have cognitive shortcomings and remains to be explained by reality. But According to Sadra, knowledge is divided into two parts; conceptual knowledge and intuitive knowledge and the second one is infallible. Also finding the true method and knowledge of reality is possible by facilitating three sources of cognition and knowledge, which are sense, intellect, and intuition.

    Keywords: Ontology, Critical Realism, Sadra Realism, Bhaskar, new Sadras
  • Mohammad Hosain Kholoosi* Pages 73-96

    The organization of the rights and obligations of the individual and the community has been the domains of the political philosophers. One of the most systematic philosophical discussions of citizenship in the classical political philosophy is Aristotle. Aristotle puts the element of moderation in the center of citizenship. He formulates the rights and obligations of the individual and society on the basis of the principle of moderation. The link between perfection and virtue with the component of moderation is a fundamental feature of citizenship in Aristotlechr('39')s philosophical system. Farabi, as the founder of Islamic political philosophy, deals with three fundamental elements of citizenship, namely, truth, virtue and prosperity. He places the truth in the center of his system of citizenship and establishes a genuine connection between Sharia and philosophy. Farabichr('39')s truthful citizenship is restored on the basis of close interaction between Religion _Sharia_ and philosophy. The pure knowledge derived from this interaction is considered to be the fundamental component of the centrality of citizenship discourse in Farabichr('39')s philosophy. The rights and obligations of the individual and society are organized within a truth-based order, which seeks to bring happiness to the citizen by virtue of virtue. Values such as freedom, equality, justice, ownership, rule of law, and other components of citizenship are taken into account with regard to the requirements of the close interaction of truth, virtue and prosperity. Using the description, comparison and evaluation based on rational analysis, the subject matter is examined.

    Keywords: Citizenship, Political Philosophy, Truth, Moderation, Justice, Freedom, Aristotle, Farabi
  • Mahdi Abu Talebi* Pages 97-123

    The modern Islamic civilization has been considered as the last stage of the five stages in the process of realization of the goals of Imam Khomeini’s movement. The main question of this article is as follows: “what is the role and status of Islamic humanities in achieving that goal?” To answer the question, we have considered the definition of the modern Islamic civilization in Iranian Supreme Leader’s view to explain the role and the relationship of humanities with different sections of the modern Islamic civilization and the process of its realization. Since the Supreme Leader regards civilization as the ground for human’s all-out progress and maintains that the main pillar of civilization is the spiritual transcendence and Islamic lifestyle and the instrumental section of civilization is human’s material growth, i.e. science, invention, industry, politics, economics, political and military authority, we may say that humanities will be influential in three lines in the modern Islamic civilization: The main part of civilization, i.e. the lifestyle The instrumental part of civilization, i.e. the science, industry, economics, etc. All-out material and spiritual progress Considering the distinguishing feature of this civilization and its privilege over the western civilization is its being Islamic, the humanities, the model of progress and the lifestyle must be naturally Islamic.

    Keywords: the modern Islamic civilization, Islamic humanities, progress, the Islamic-Iranian model of progress, the Islamic lifestyle
  • Sayyed Kazem Sayyedbaqeri* Pages 125-143

    Considering the logic and literature of the Holy Quran, the main question of this paper is about the relationship between right and political justice. In order to arrive at a satisfactory answer, by referring to religious texts, in particular the Holy Qurchr('39')an, it has been emphasized that, given the fact that human beings are justified and that God is the source of law and the mission of divine prophets is the reminder of justice, Communications affirming the rights and political justice that the realization of political rights is the core of political justice; in such a way that fair, well-defined and fair judgments, the rights and duties of justice and the maintenance of justice of rights can be found in this Observation ratio. Moreover, the relationship between them is evolutionary, complementary, and interactive.

    Keywords: Holy Qur'an, justice, political justice, rights, right to justice