فهرست مطالب

فصلنامه پژوهش های حسابداری مالی
سال دوازدهم شماره 2 (پیاپی 44، تابستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/04/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • ایرج ترابی، محسن دستگیر *، غلامحسین کیانی صفحات 1-22

    قابلیت مقایسه یکی از ویژگی های کیفی اطلاعات حسابداری است که استفاده کنندگان صورت های مالی را در ارزیابی و مقایسه یک شرکت در مقابل شرکت های مشابه (رقبا)، هنگام مواجه با فرصت های سزمایه گذاری متفاوت، یاری می رساند. هدف پژوهش حاضر بررسی اثر تعدیل کنندگی عدم تقارن اطلاعاتی و بازار رقابت ناقص بر شدت تاثیرگذاری قابلیت مقایسه و ثبات رویه بر هزینه سرمایه سهام عادی در شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران است. نمونه آماری شامل 111 شرکت در بازه زمانی 1389 تا 1396 است. ثبات رویه با استفاده از فن متن کاوی و الگوی فضای برداری اندازه گیری شده است. به منظور آزمون فرضیه ها از الگوی رگرسیون چندمتغیره و داده های ترکیبی (با کنترل اثرات سال و صنعت) و نرم افزار استتا نسخه 14 استفاده شده است. یافته های پژوهش نشان داد قابلیت مقایسه و ثبات رویه حسابداری بر هزینه سرمایه سهام عادی، تاثیر منفی و معناداری دارد. همچنین عدم تقارن اطلاعاتی و بازار رقابت ناقص، شدت تاثیر منفی قابلیت مقایسه و ثبات رویه بر هزینه سرمایه سهام عادی شرکت ها را افزایش می دهد.‍‍‍‍ ‍ این یافته ها نشان می دهد سرمایه گذاران و استفاده کنندگان اطلاعات مالی در بازار سرمایه ایران باید به اهمیت قابلیت مقایسه به عنوان یک معیار بین شرکتی از کیفیت اطلاعات حسابداری توجه ویژه ای نشان دهند؛ زیرا سرمایه گذاران با توجه به قابلیت مقایسه اطلاعات و چگونگی تاثیر آن بر هزینه سرمایه سهام عادی می توانند بازده مورد انتظار خود را به طور دقیق تری، پیش بینی و پرتفوی مطلوب سرمایه گذاری را انتخاب کنند.

    کلیدواژگان: قابلیت مقایسه حسابداری، ثبات رویه، هزینه سرمایه سهام عادی، بازار رقابت ناقص، عدم تقارن اطلاعاتی
  • طاهر پرکاوش، محمدرضا مهربان پور *، سید محمد علوی نسب، عزت الله عباسیان صفحات 23-46

    در این پژوهش، برای نخستین بار، ناهنجاری اقلام تعهدی از دیدگاه تیوری قیمت گذاری دارایی مبتنی بر سرمایه گذاری بررسی شده است. براساس تیوری قیمت گذاری دارایی مبتنی بر سرمایه گذاری، عدم انعطاف پذیری مالی علت ناهنجاری اقلام تعهدی است. مطابق با ادبیات پژوهش، سه منبع مرتبط با عدم انعطاف پذیری مالی، شناسایی و یک شاخص ترکیبی عدم انعطاف پذیری مالی براساس متغیرهای برگشت ناپذیری سرمایه گذاری، اهرم و محدودیت مالی ایجاد شد. برای دستیابی به اهداف پژوهش، از داده های 5400 ماه - شرکت طی دوره زمانی 1387 الی 1396 استفاده شد. برای آزمون فرضیه های پژوهش از مدل های سه عاملی فاما و فرنچ و مدل چهار عاملی پولسن، فاف و گری استفاده شد و مدل های فوق یک بار با استفاده از داده های ترکیبی و بار دیگر به روش سری زمانی برازش شدند. نتایج پژوهش نشان می دهند عدم انعطاف پذیری مالی به صرف ریسک مثبت در سطح سهام و پرتفوی های سرمایه گذاری منجر می شود و شرکت های با اقلام تعهدی پایین، بازده آتی بالاتری نسبت به شرکت های با اقلام تعهدی بالا به دلیل جبران ریسک عدم انعطاف پذیری مالی به دست می آورند. درنهایت، رابطه مثبت (منفی) عامل عدم انعطاف پذیری مالی با پرتفوی های انعطاف ناپذیر (پرتفوی های انعطاف پذیر) نشان می دهد عدم انعطاف پذیری مالی، شرکت ها را به طور مستقل در معرض شوک های مشترک قرار می دهد.

    کلیدواژگان: اهرم کل، برگشت ناپذیری سرمایه گذاری، محدودیت مالی، عدم انعطاف پذیری مالی، ناهنجاری اقلام تعهدی
  • هاشم کاویانی فرد، شکرالله خواجوی*، فریبرز عوض زاده فتح صفحات 47-70

    هدف این پژوهش، بررسی تاثیر مولفه های قدرت مدیر عامل بر مدیریت مالیاتی در شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران است. در این پژوهش برای اندازه گیری مدیریت مالیاتی از سه معیار اجتناب مالیاتی، فرار مالیاتی و راهکار جسورانه مالیاتی استفاده شده است. بدین منظور داده های مربوط به 108 شرکت عضو بورس اوراق بهادار تهران برای دوره زمانی بین سال های 1389 تا 1396 به کار برده شده است. الگوی رگرسیون پژوهش با استفاده از روش داده های تابلویی، بررسی و آزمون شد. نتایج پژوهش نشان می دهد قدرت مدیر عامل تاثیر منفی و معناداری بر مدیریت مالیاتی با استفاده از هر سه معیار دارد؛ بدین معنی که مدیران عامل قدرتمند از طریق مالکیت سهام، تخصص، تجربه و استقلال بیشتر و افق های سرمایه گذاری بلندمدت، مدیریت مالیات کمتری انجام می دهند؛ این به خاطر نگرانی از جرایم مالیاتی، جلوگیری از آسیب به شهرت شان و همچنین به دلیل جلوگیری از افزایش هزینه های معاملات برای مدیریت مالیات و هزینه های غیرمالیاتی است. بنابراین پیشنهاد می شود استفاده کنندگان در تصمیمات سرمایه گذاری خود همواره به این نکته توجه کنند که کاهش مدیریت مالیاتی موجب افزایش ریسک نقدینگی و به موازات آن به ریسک سرمایه گذاری منجر می شود.

    کلیدواژگان: فرار مالیاتی، اجتناب از مالیات، راهکار جسورانه مالیاتی، مدیریت مالیاتی، قدرت مدیرعامل
  • علی طلائی زاده، ایرج نوروش*، عطاالله محمدی ملقرانی، جلیل سحابی صفحات 71-98

    یکی از مهم ترین دغدغه های پیش روی نظام مالیاتی، موضوع ارتقای فرهنگ مالیاتی است. در نظام مالیاتی کشور ما، ایران، فرهنگ پرداخت مالیات به طورداوطلبانه براساس خوداظهاری پایین است؛ زیرا سیستم مالیاتی، کارساز و موثر نیست. شناخت و آگاهی نسبت به فرهنگ مالیاتی حاکم بر جامعه برای سیاستگذاران، تصمیم گیران و مدیران کشور در کار برنامه ریزی اهمیت زیادی دارد. وجود یک فرهنگ پیشروی مالیاتی کمک شایانی به توسعه اقتصادی کشور می کند؛ بنابراین لازم است عوامل موثر بر فرهنگ مالیاتی و ارتقای آن شناسایی شوند تا اقدامات موثری دراین باره انجام شود. باتوجه به اهمیت موضوع، هدف اصلی پژوهش بررسی رابطه فرهنگ مالیاتی و اجتناب مالیات با ریسک در شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران است. این پژوهش ازنظر هدف، کاربردی و دارای روش توصیفی - هم بستگی است. داده های این پژوهش شامل اطلاعات مالی شرکت های بورسی از سال 1387 تا سال 1396 می باشد. در این پژوهش به منظور بررسی فرضیات از الگوی پنل دیتا استفاده شده است. نتایج نشان داد بین فرهنگ مالیاتی و نرخ مالیاتی موثر پایین تر با نوسانات نرخ مالیاتی در آینده و نوسانات قیمت آتی سهام در آینده ارتباط معنادار و مستقیم وجود دارد؛ ازاین رو لازم است توجه جدی تری به مقوله فرهنگ مالیاتی در زمینه مالیات ستانی انجام شود و همچنین وجوه حاصل از فعالیت های اجتناب از پرداخت مالیات، در زمینه سرمایه گذاری استفاده شود تا موجب افزایش جریان نقدی موردانتظار آینده و درنتیجه کاهش هزینه سرمایه شود.

    کلیدواژگان: فرهنگ مالیاتی، اجتناب مالیاتی، ریسک، پنل دیتا
  • رضا جامعی*، زهره کولی وند، نیلوفر محمدی کلاره صفحات 99-114

    حسابرسی سبب اعتباربخشیدن به گزارشگری مالی می شود و درمقابل، به حسابرسان حق الزحمه ای پرداخت می شود. زیربنای بررسی های حسابرسان و ارزیابی قابلیت اتکای گزارش های مالی ازطریق کنترل داخلی صورت می گیرد. همچنین ارتباطات سیاسی شرکت بر کیفیت صورت های مالی تاثیر می گذارد و بر میزان حق الزحمه حسابرسی پرداختی و محیط کنترلی موثر است. به منظور اندازه گیری حق الزحمه حسابرسی از لگاریتم طبیعی هزینه های حسابرسی استفاده شد. همچنین از گزارش های منتشرشده حسابرسان برای اندازه گیری ضعف کنترل داخلی استفاده شد. هدف از این پژوهش، بررسی رابطه بین ضعف کنترل داخلی و حق الزحمه حسابرسی با تاکید بر ارتباطات سیاسی شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران است. برای دستیابی به هدف پژوهش، داده های 114 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران در دوره زمانی 1391تا 1397جمع آوری و برای آزمون فرضیه های پژوهش استفاده شدند. به منظور بررسی روابط بین متغیر ها از رگرسیون چند متغیره و به منظور برازش الگوی رگرسیون، از روش حداقل مربعات معمولی و الگوی داده های تابلویی استفاده شد. یافته های پژوهش نشان می دهند بین ضعف کنترل داخلی و حق الزحمه حسابرسی رابطه مثبت و معناداری وجود دارد و ارتباطات سیاسی شرکت، رابطه بین ضعف کنترل داخلی و حق الزحمه حسابرسی را تضعیف می کند.

    کلیدواژگان: حق الزحمه حسابرسی، ارتباطات سیاسی، ضعف کنترل داخلی
  • امید پورحیدری*، علی کیانی چنده، مژگان باقری صفحات 115-130

    در پژوهش حاضر، تاثیر ویژگی های نظام راهبری شرکتی بر رابطه میان هزینه تحقیق و توسعه و رشد شرکت شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران بحث و بررسی شد؛ بدین صورت که محقق پس از طرح مبانی نظری و فرضیه های پژوهش، با نمونه گیری به روش حذف سیستماتیک، تعداد 110 شرکت را در طی سال های 1391 تا 1396 به عنوان نمونه آماری برگزید. پنج فرضیه برای انجام این پژوهش بیان شد تا ارتباط میان هزینه تحقیق و توسعه و رشد شرکت، با استقلال هییت مدیره، سهامداران نهادی، تمرکز مالکیت و نوع حسابرس بررسی شود. پس از استخراج داده های لازم، فرضیه های طرح شده با استفاده از آزمون فروض کلاسیک و رگرسیون خطی چندمتغیره آزموده شدند. یافته های پژوهش نشان دادند استقلال هییت مدیره بر ارتباط میان هزینه تحقیق و توسعه و رشد شرکت، رابطه مثبت و معناداری دارد. همچنین، از بین ابعاد بررسی شده سهامداران نهادی، تمرکز مالکیت و نوع حسابرس با هزینه تحقیق و توسعه و رشد شرکت، رابطه مثبت و معناداری ندارد.

    کلیدواژگان: ساز و کارهای نظام راهبری شرکتی، هزینۀ تحقیق و توسعه، رشد شرکت
|
  • Iraj Torabi, Mohsen Dastgir*, GholamHosein Kiani Pages 1-22

    Comparability is a key tenet of accounting because it allows users of financial statements to benchmark a firm against similar firms when distinguishing between alternative investment opportunities. The purpose of the present study is to investigate the effect of information asymmetry and imperfect market on the impact severity of comparability and accounting consistency on the cost of equity capital in listed companies in Tehran Stock Exchange. The sample consists of 111companies in the period 2010-2017. accounting consistency has been measured by employing the text mining and vector space model. For testing hypotheses, multivariable regression model and compound data (with year and industry effects control) have been used. The findings show that the comparability and accounting consistency has a significant negative effect on the cost of equity capital. The results also show that information asymmetry and imperfect market increase the severity of the negative impact of comparability and accounting consistency on cost of equity capital. These findings imply that investors and users of financial information in the Iranian capital market should pay particular attention to the importance of comparability as a between-firm measure of the quality of accounting information because investors consider the comparability of information and it impacts. By the cost of equity capital, they can predict their expected returns more accurately and select the optimal investment portfolio.

    Keywords: : Accounting Comparability, Consistency, Cost of Equity Capital, ImperfectMarket, Information Asymmetry
  • Taher Porkavosh, Mohammadreza Mehrabanpour*, Seysd Mohammad Alavinasab, Ezatolah Abbasian Pages 23-46

    This study examines for the first time anomaly of accruals from the perspective of investment-based asset pricing theory. According to investment-based asset pricing theory, financial inflexibility can be the cause anomaly of accruals. According to the research literature three related sources of financial inflexibility are identified, we created a composite inflexibility index, based on the variables of investment irreversibility, leverage and financial constraint. In order to achieve the research goals, 5400 Month-firm is used during the period from 2008 to 2017. To test the research hypotheses Fama and French three-factor and four-factor of Polson, Fuff and Gray models are used. The models are fitted once using pooled data, then using time series methods.The results of the research show that the financial inflexibility leads to a positive risk premium in the stock level and investment portfolios and firms with low accruals gain higher future returns than firms with high accruals to compensate for the risk of financial inflexibility, Finally the positive (negative) relationship of the factor of financial inflexibility with inflexible portfolios (flexible portfolios) indicates that financial inflexibility independently subjects firms to common shocks.

    Keywords: Total Leverage, Investment Irreversibility, Financial Constraint, FinancialInflexibility, Accrual Anomaly
  • Hashem Kavianifard, Shokrolah Khajavi*, Fariborz Avazzadeh Fath Pages 47-70

    The purpose of this study is to investigate the effect of CEO's power measures on tax management in listed companies in the Tehran Stock Exchange. In this study to evaluate the tax management, three scales which are tax avoidance, tax evasion and tax aggression is used. The data of 108 companies listed in Tehran Stock Exchange from 2010 to 2017 are sellected. The regression model of the research is tested by panel data. The results show that the CEO's power has a negative and significant effect on tax management by using all three measures. That is, powerfull CEO's due to thier stock ownership, expertise, experience, more independence, have long term investment horizons, worry about tax penalties and also in order to prevent damaging to their reputation and to prevent increasing the transaction costs in tax management and non-tax cost, do less tax management. It is suggested that users always pay attention to this point in their investment decisions that decreasing of tax management leads to increasing liquidity risk and investment risk too.  </em></strong>

    Keywords: Tax Evasion, Tax Avoidance, Tax Aggression, Tax Management, CEO'sPower
  • Ali Talaiezadeh, Iraj Noravesh*, AtaOLlah Moahammadi Melgharani, Jalil Sahabi Pages 71-98

    Promoting tax culture is a significant challenge in the tax system. In Iran's tax system, based on self-reported tax liability, voluntary tax payment is low because the tax system is inefficient. Thus, it is very important for Iranian policymakers, decision-makers, and managers to gain knowledge about the prevailing tax culture in the society. A progressive tax culture can significantly contribute to Iran's economic development. Therefore, factors affecting the tax culture must be identified and effective measures should be taken into account accordingly. This study is applied, descriptive-correlational study examines the relationship between tax culture and risky tax-avoidance in companies listed on the Tehran Stock Exchange. The research data included the financial data of the listed companies form 2008 to 2017. Regression panel data is applied to test the research hypotheses. The results show that there is a significant and positive relationship between tax culture and lower effective tax rates with prospective tax rate fluctuations and stock price fluctuations. Hence, more attention must be paid to the tax culture in taxation. Additionally, the funds arising from tax avoidance should be utilized in investment to increase the projected cash flow, and as a result, reduce the capital costs.

    Keywords: Tax Culture, Tax Avoidance, Risk, Panel Data
  • Reza Jamei *, Zohreh Koolivand, Niloofar Mohamadi Kelareh Pages 99-114

    The audit validates financial reports, and, in return, a sum will be paid to the audits as a fee. The basis for auditors' review and assessment of the ability to rely on financial statements is through internal control. The company's political relations can affect the quality of financial statements and affect the amount of audit fees as well as control environment. The purpose of this study is investigate the relationship between the internal control weakness and audit fees, with an emphasis on the political relations in companies listed in Tehran Stock Exchange. The natural logarithm of audit costs is used to measure audit fees. Auditors' reports are also used to measure internal control weaknesses. The data of 114 companies listed in Tehran Stock Exchange from 2012 to 2018 are collected to test the research hypotheses. To investigate the relationship between variables, multiple regression using panel data model is applied. Findings of the research show that there is a positive and significant relationship between the weakness of internal control and audit fees and the company's political relations undermine the relationship between the weakness of internal control and audit fees
     </em></strong>

    Keywords: Audit Fees, Political Relations, Weakness of Internal Control
  • Omid Pourheidari*, Ali Kiani Chandeh, Mozhgan Bagheri masoodzadeh Pages 115-130

    In this study, the impact of corporate governance on the relationship between research and development expenditure and firm growth in Tehran stock exchange are investiagted. After reviewing the relevant literatures and setting the research hypotheses number of 110 companies over the years 2012 - 2017 using the systematic elimination method are sellected. Five hypotheses are used to investigate the relationship between R & D expenditure and firm growth, with board independence, institutional shareholders, ownership concentration and auditor type. After extracting the required data, resaerch hypotheses tested using and multivariate linear regression model. Research findings indicate that there is a positive and significant relationship between board independence, research and development expenditures and firm growth. But institutional shareholders, ownership concentration and auditor type show no significant relationship with the expenditures of research and development and firm growth.  </em></strong>

    Keywords: Corporate Governance, Research, Development Cost, Firm Growth