فهرست مطالب

نشریه صنعت و دانشگاه
سال سوم شماره 7 (بهار و تابستان 1389)

  • تاریخ انتشار: 1389/05/12
  • تعداد عناوین: 8
|
  • فتح الله مضطرزاده صفحات 5-12

    یافته های علمی مبتنی بر آینده نگری، حاکی از این واقعیت است که عمده‌ترین تحولات در زمینه‌ی آینده نگری، معطوف به تغییراتی است که ناشی از تاثیرات علم و فناوری می‌باشد. نگاهی به تغییرات زیست محیطی و یا بررسی مهاجرت در دهه های اخیر،‌کمبود آب و خصوصا آب آشامیدنی و سایر تحولات کلانی که شاهد آن هستیم، ریشه در تحولات علم و فنآوری دارند.

    کلیدواژگان: علم و فناوری، ارتباط صنعت و دانشگاه، آینده نگری
  • جعفر باقری نژاد* صفحات 13-24

    در کشورها، نظامی وجود دارد بنام "نظام نوآوری ملی1 " که شبکه‌ای است متشکل از نهاد‌های مختلف که در ارتباط منطقی با یکدیگر، ضمن برقراری جریان اطلاعات و تبادل فی مابین، زمینه و بستر مناسب تولید و توسعه‌ی علم و فناوری را فراهم می‌سازد. این نظام، زنجیره ارزشی ایده تا محصول و بازار را شکل می‌دهد و فضای نوآوری و فعالیت‌های نوآورانه را در سرتاسراین زنجیره مهیا می‌کند. آموزش عالی یکی از اجزاء اصلی و محوری در این شبکه و نظام است. در نتیجه مفاهیم کیفیت در آموزش عالی در چارچوب نظام نوآوری ملی که در هزاره سوم حتی به "نظام نوآوری ملی باز2 " نیز تبدیل شده است، قابل بررسی و تحلیل می‌باشد. درواقع با رویکرد سیستمی، کیفیت در آموزش عالی از طرفی تاثیر پذیر از "نظام نوآوری ملی باز" است و از سوی دیگر تاثیر گذار بر آن نیز خواهد بود. بنابراین کیفیت در آموزش عالی مقوله‌ای است چند بعدی که مستلزم برنامه کیفیت و مدیریت برآن است. این مقاله قصد دارد ضمن بیان جایگاه آموزش عالی در نظام نوآوری ملی و تاکید برتحول ایجاد شده در ماموریت دانشگاه‌ها، نقش مدیریت تکنولوژی را نیز در بحث کیفیت با نگاه سیستمی منعکس سازد. سپس باتشریح دیدگاه‌ها و مدل‌ها در خصوص کیفیت در آموزش عالی، تعریف کیفیت را با توجه به جایگاه و ماموریت جدید آموزش عالی، بهمراه مدل مفهومی پیشنهادی ارایه نماید. بدیهی است کیفیت مفهومی است که باید بصورت جریان و فرهنگ نه صرفا ابزاری، در محیط‌های آموزش عالی نگریسته شود تا زمینه‌های نهادینه شدن آن فراهم آید. دراین ارتباط ضروری است که برنامه کیفیت کوتاه مدت و بلند مدت بطورهماهنگ و موازی در چارچوب نظام نوآوری حاکم بر آموزش عالی تدوین، برنامه‌ریزی و اجرا شود.

    کلیدواژگان: کیفیت در آموزش عالی، نظام نوآوری ملی باز، رویکرد سیستمی در کیفیت
  • حجت الله حاجی حسینی، مهدی محمدی، فرهاد عباسی* صفحات 25-34

    برقراری و تقویت روابط میان نهادهای علمی و بنگاه‌های صنعتی از مهم ترین موضوعات سیاست گذاری نوآوری در کشورهای مختلف است. ایجاد و تقویت این ارتباطات، زمینه ایجاد، انتقال و انتشار و بهره‌وری از ‌ذخایر دانش در سطح نظام ملی نوآوری را فراهم می-سازد. در کشورهای مختلف، مکانیزم های رسمی و غیررسمی مختلفی برای ارتباط میان بخش های علمی و صنعتی استفاده ‌می‌شود که می‌توان از تجارب آنها برای ایجاد این ارتباطات در کشور الگوبرداری کرد. در مقاله حاضر، تجارب نهادهای برخی از کشورها که مرتبط با ایجاد ارتباط بخش علمی (دانشگاه ها و مراکز تحقیقاتی) و بخش صنعتی و کمک به تجاری سازی دستاوردهای تحقیقاتی و گسترش شرکت های دانش بنیان می‌با شند، مورد تحلیل قرار گرفته و در نهایت مدلی مفهومی برای شناخت و ارزیابی تعاملات بخش های علمی و صنعتی ارایه شده است. چارچوب پیشنهادی این مقاله می تواند تبیین کننده ابعاد مختلف ایجاد ارتباط بخش‌های علمی و صنعتی باشد.

    کلیدواژگان: نهادهای علمی، بنگاه های صنعتی، کانال های تعاملی، نهادهای انگیزشی، نظام ملی نوآوری
  • محسن کشاورز*، محسن رحیمی، مجید سلیمی صفحات 35-44

    یکی از عوامل مهمی که منجر به ایجاد شکاف بین کشورها شده است، تفاوت در توانمندی آن ها در انجام نوآوری مستمر در تمامی ابعاد سیاسی، اقتصادی، فرهنگی و اجتماعی می باشد. با توجه به رشد سریع فناوری در دو دهه ی اخیر و پیش بینی این روند در آینده، بی‌شک اگر تمهیدات مناسبی اندیشیده نشود، با گذشت زمان بر وسعت این شکاف افزوده خواهد شد. یکی از راه‌های مقابله با این چالش، افزایش توانمندی نوآوری در کشور از طریق افزایش فعالیت‌های تحقیق و توسعه‌ی در بخش‌های مختلف اقتصادی می-باشد. تجارب جهانی نشان می دهد، کشورهایی که در زمینه تحقیقات، بیشترین هزینه را متحمل شده اند، آنهایی هستند که صاحب فناوری و صنایع پیشرفته اند. از این رو هدف مقاله ی حاضر، بررسی نقش مراکز در نوآوری و روش تحقیق به کار رفته برای آن، تحلیل استنادی می باشد. یافته های به دست آمده نشان می دهد که برای انجام نوآوری موفق، باید تعامل مناسبی بین اجزاء اصلی «نظام ملی نوآوری» یعنی دولت، صنعت، دانشگاه ها و موسسات پژوهشی از طریق گسترش فعالیت‌های تحقیق و توسعه و کاربردی کردن نتایج تحقیقات، وجود داشته باشد. بنابراین می توان این گونه نتیجه گیری کرد که بین تحقیقات و نوآوری و در نتیجه میزان پیشرفت حقیقی در تمامی کشورهای دنیا و به ویژه در کشور ما رابطه مستقیم وجود دارد. در این راستا باید با اتخاذ سیاست‌های مناسب، موانع پیش روی پژوهش و نوآوری در کشور (که در این مقاله به برخی از آن ها اشاره شده است) برداشته شود.

    کلیدواژگان: تحقیق و توسعه، نوآوری، نظام ملی نوآوری، رشد اقتصادی
  • شادی شاهوردیانی صفحات 45-556

    تحولات کسب و کار و ضرورت شکل‌گیری مراکز علم و فناوری با رویکرد دانشگاه‌های کارآفرین، موجب گردید که ماموریت دولت‌ها و همچنین مراکز علمی باز مهندسی شود و ایجاد و توسعه‌ی مراکز رشد و پارک‌های علم و فناوری در اولویت برنامه‌ریزی توسعه‌ی علوم و فناوری‌ها قرار گیرد. توسعه‌ی مراکز رشد و پارک‌های علم و فناوری از یک طرف می‌تواند در مسیر توسعه‌ی و بالندگی دانشگاه‌ها و نزدیکی آنها به جامعه و ازطرف دیگر عینیت بخشیدن مصادیق دانشگاه امروزین یعنی دانشگاه کارآفرین باشد. مقاله حاضر، نتیجه مطالعه پژوهشی میدانی مبتنی بر تحلیل SWOT است که از گروه مخاطب که متولیان مقوله ایجاد و توسعه‌‌ی مراکز رشد در دانشگاه‌ها اعم از دولتی و غیردولتی هستند در قالب نظرسنجی، اطلاعات جمع‌آوری و تحلیل شده است. نظر به اهداف مطالعه و روش‌شناسی موردنظر، نقاط قوت و ضعف، فرصت‌ها و تهدیدات شناسایی گردید و مهم‌ترین تاثیرات ایجاد و توسعه‌ی مراکز رشد بر موفقیت دانشگاه‌ها در مسیر تحقق دانشگاه کارآفرین اولویت‌بندی شد. نتایج مطالعه، شواهد لازم جهت معرفی مجموعه نقاط قوت و ضعف، فرصت‌ها و تهدیدات را تایید کرد. علاوه بر آن از مهم‌ترین تاثیرات ایجاد مراکز رشد مبتنی بر مطالعه عبارتند از: اشتغال‌زایی، کارآفرینی، ارتقای کیفیت آموزشی، رقابتی کردن دانشگاه‌ها، تجاری‌سازی فعالیت‌های پژوهشی، توسعه‌ی نوآوری و خلاقیت دانشجویان و ارتباط موثر دانشگاه و صنعت.

    کلیدواژگان: مراکز رشد، دانشگاه کارآفرین، ارتباط دانشگاه و صنعت، عوامل موثر ایجاد مراکز رشد
  • ناصر شمس*، فرناز کاظم پور مقدم صفحات 57-64

    ارتقای انگیزه کارکنان در هر حوزه کاری نتیجه مستقیم درافزایش بهره‌وری آنها دارد. برای دست یابی به این هدف مهم شناخت و اندازه‌گیری عوامل موثر در ارتقای انگیزه و رضایت شغلی درهر سازمان صنعتی اهمیت بالایی دارد و می‌تواند مدیران را در تحقق اهداف سازمان یاری دهد. با توجه به اهمیت انگیزه و رضایت شغلی، در مقاله حاضر شاخص‌هایی برای اندازه‌گیری انگیزه و رضایت شغلی در یک صنعت خاص بر اساس نظریه هرزبرگ طراحی و تدوین شده و با استفاده از منطق فازی شاخص ها تجزیه و تحلیل می-شود، سپس با توجه به نتایج حاصله راهکارهایی برای بهبود انگیزه کارکنان در صنایع توسط دانشگاه و دولت ارایه میشود. نتایج نشان می‌دهد که کاربرد شاخص‌های طراحی شده باعث ارتقای انگیزه و افزایش رضایت شغلی کارکنان درصنعت مورد مطالعه می-شود.

    کلیدواژگان: انگیزه و رضایت شغلی، منطق فازی، همکاری دانشگاه و دولت، نطریه هرزبرگ
  • هدایت الله جمالی پور*، مسعود شفیعی صفحات 65-74

    در این مقاله نحوه تعاملات بین صنعت و دانشگاه در برخی از کشورهای توسعه یافته جهان مورد مطالعه و بررسی قرار گرفته، پارامترهای اساسی موثر در این ارتباط با توجه به ویژگی های این کشورها شناسایی شده است. در این راستا همچنین تلاش شده است نقاط ضعف و قوت هریک از این پارامترها کشف و بیان شود،تا در نهایت سیاستگذاران و برنامه ریزان این حوزه بتوانند الگویی مناسب برای ارتباط بخش صنعت و معدن با دانشگاه با توجه به محیط فرهنگی کشور طراحی، ارایه و بومی سازی نمایند

    کلیدواژگان: ارتباط صنعت دانشگاه، تحقیق و توسعه، مدل های ارتباطی
  • حسین سالارآملی صفحات 75-82

    در این مقاله به زمینه‌های تحلیلی پیدایش قانونی که تحت عنوان 1% شناخته شده، اشاره و یادآوری شد که این قانون از سال 1386 سالیانه اما به صور مختلف در قالب قانون بودجه کشور و به دنبال آن ضوابط اجرایی بودجه آورده شد. سال 1387 را می‌توان اولین سال اجرای جامع این قانون به حساب آورد که در سطح بیشتر از 530 شرکت، موسسه دولتی و بانک به اجرا درآمد. در سال 1388 با تغییراتی که در مرجع اجرایی این قانون و تفاوتی که مابین اصل قانون و ضوابط اجرایی آن بوجود آمد و همچنین با گسترش خصوصی سازی شرکت‌های دولتی روند اجرای این قانون با ضعف روبرو شده و نهایتا با مصوبه قانون سال 1389 که الزام از شرکت‌های دولتی، بانک‌ها و موسسات انتفاعی برای انجام این قانون برداشته شد، ضربه‌ای بر روند اجرایی آن وارد شد. در مجموع در سال‌های 1387 لغایت 1389 تعداد 9762 اولویت تحقیقاتی، در چارچوب فعالیت‌های این قانون ارایه شده که 5247 طرح تحقیقاتی به مبلغ 8300 میلیارد ریال به تایید نهایی معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری رسید . بیش از 57 درصد اعتبارات مربوط به این قانون به دانشگاه‌ها و مراکز تحقیقاتی و در ازای انجام پروژه‌های مشخص تزریق شد. این مقاله به گزارش عملکرد و فرصت‌ها و چالش‌های پیش‌رو اشاره دارد

    کلیدواژگان: ارتباط صنعت و دانشگاه، قانون 1%، علم و فناوری
|
  • Pages 5-12

    Scientific results about Foresighting show that the most change in this field are due to development of science and technology. We also can see that the recent problems such as leakages of water, air pollution and traffic are because of upgrading, science of technology too

    Keywords: Science, Technology, University Industry Relation, Foresighting
  • jafar bagherinejad * Pages 13-24

    There is a National Innovation System in countries which includes network of different institutions, that their interactions provide appropriate ground for production and development of science and technology. This system forms value chain from idea to product and market and provides innovation climate and innovative activities throughout this chain. Higher education sector is one of the core elements of national innovation system (NIS). Then quality concept in higher education can be analyzed in this system, which now changed to national open innovation system (NOIS). Actually, by systemic approach, higher education quality is influenced by NOIS in one hand and impacts on it from other hand. Therefore, quality in higher education is a multidimensional concept which needs a quality plan and quality management. This paper aims by stating the higher education position in the NIS and with focusing on developments of its mission, to reflect the role of Technology management on quality issue with systemic approach. Then, it defines quality by considering the position and mission of higher education sector along with offering a conceptual model. It is evident that, quality should be considered as a flow and culture not as a tool until could be institutionalized. In this respect, it is required to develop and execute short and long term quality plans in line with NIS.

    Keywords: Quality in Higher Education, National Open Innovation System, Systemic Approach on Quality
  • hojjatollah hajhosseini, mehdi mohammadi, farhad abbasi* Pages 25-34

    Establishing and strengthening the relation between academic institutions and industrial enterprises has become the most important challenge for innovation policy in different countries. From the national innovation system perspective, establishing and enhancing the mentioned relations will contribute for creation, transfer, diffusion and utilization of knowledge resources. In different countries, formal and informal mechanisms are used to establish the relationship among the different scientific and industrial sectors which these experiences can be advantaged for our country. In this paper, the experiences of some other countries are analyzed regarding to promote the relations between the scientific institutions comprise the universities and research centers and the industrial sector

    Keywords: Academic Institutions, Industrial Enterprises, Interaction, Iran, National Innovation Systems
  • mohsen keshavarz*, mohsen rahimi Pages 35-44

    One critical factor which has given rise to the gap among countries is the difference among them regarding their capabilities for fostering innovation in all aspect including political, economic, culture and social. Given the rapid technology advancement so far, and with regard to predictions as to the continuation of the existing trend in the future, one can say the gap will be enlarged in the years to come if no precautions are taken. One way to cope with the challenge is to improve the innovation capacity within the country through increasing research and development activities in all economic sectors countries with more costs spent on research are more developed technologically and industrially. Therefore, the article seeks to explore the role of research and development centers in innovation; the methodology used to achieve this goal was documental analysis. Findings indicate there ought to be appropriate interactions among the main components of "National Innovation System", i.e. government, industry, university and other research institutions; these interactions need to be accomplished through expanding research and development activities and making applicable the finding of research. Therefore, one can conclude there exists a direct relationship between research and innovation and hence the actual development in all countries, especially Iran .So, the obstacles impeding the progress of research and innovation (some of which have been reviewed in this study) should be abolished.

    Keywords: R&D, Innovation, National System of Innovation, Economic Growth
  • shadi shahverdiyani* Pages 45-556

    Business transformation and essential formation of science and technology centers with entrepreneurship universities, caused to reengineer mission of government and science centers and the establishment and development of science parks become the priority of the development of science and technology planning. So that incubators and science parks can cause development of universities and make them in touch with society and the other hand to appear Entrepreneurship University. This paper is the result of field study based on SWOT analysis. The data have collected from establishers and developers of incubators in public and private universities straights, weakness, opportunities and treatments points identified and the more important effects of establishment and development of incubators on success of universities to achieve Entrepreneurship University, ranked. The conclusions of study, confirmed the necessary examples for introducing a set of straights, weakness, opportunities and treatments points. Furthermore based on this study, the most important effects of establish incubators are: creating occupation, entrepreneurship, promotion education quality, making universities to compete, commercialize research activities, develop innovation and creating of students and efficient relation between university and industry.

    Keywords: Incubators, Entrepreneurship University, University, Industry Relation, Effective Factors on Establishment of Incubators
  • naser shams*, farnaz kazempour Pages 57-64

    Improving staff motivation in any working area has direct effect on productivity improvement. To achieve this important goal, identification and measurement of factors in promoting motivation is highly important and can help managers in achieving the organization goals. Considering the importance of motivation and job satisfaction, this paper intends to design and develop the indicators to measure motivation and job satisfaction in a specific industry based on the Herzberg theory. By applying fuzzy method and calculating and analysing the indices, guidelines for staff improvement in the industry by Government and university will be provided. The results show that the application of designed indicators will enhance motivation and increase job satisfaction in the studied industry

    Keywords: Motivation, Job Satisfaction, Fuzzy Logic, University Industry Cooperation, Herzberg Theory
  • hedayatollah jamalipour*, masoud shafiee Pages 65-74

    in this paper the interaction between university and industry for developed country has been studied. For this, we First have identified the fundamental parameters, which are important for this cooperation. Second the advantage and weakness of there parameter were recognized. We hope our officials and scientists would learn from these experiences and design a suitable model for university and industry relation for Islamic republic of Iran

    Keywords: University Industry Interaction, Research, Development, Cooperation Model
  • hossein salaramoli* Pages 75-82

    In this report, our review of work carried out to evaluate and analyze the parliamentary act defines as law of 1%, which has played a critical role in Iranian S&T development during last three years. This act has been legally confirmed by Islamic Parliament since 2007 in annual budget plan and this confirmation repeated three successive years with small changes. The main job was in practice since 2008, based on this rule more than 530 governmental companies, institutes and banks should increase their S&T investment up to one percent of their annual operational income. In general, during years 2007 to 2010, more than 9762 research priority introduced by these companies and 5247 research projects have been signed. The total amount of these projects was about 8300 B Rls ($830 M). Also in this work, the opportunities and challenges have been reviewed and few comments recommended for annual budget of 2011- 2012 (1390).

    Keywords: Industry-University Relation, 1% Law, Science, technology