فهرست مطالب

نشریه صنعت و دانشگاه
سال دوم شماره 5 (پاییز و زمستان 1388)

  • تاریخ انتشار: 1388/11/13
  • تعداد عناوین: 7
|
  • جعفر توفیقی داریان صفحات 5-10

    آموزش عالی ایران با دو پدیده‌ی مهم در دوران بعد از انقلاب اسلامی مواجه شده است. اول عقب‌ماندگی تاریخی در توسعه‌ی کمی آموزش عالی ایران و دیگری رشد سریع جمعیت که باعث افزایش تقاضا برای ورود به دانشگاه‌ها شد. البته عوامل دیگری از جمله زمینه‌های فرهنگی جامعه و ضعف بازار کار برای دارندگان مدرک دیپلم نیز نقش مهمی در افزایش تقاضا برای ورود به آموزش عالی را ایفا کرده‌اند. مجموعه‌ی این عوامل موجب شد تا سیاست توسعه‌ی کمی آموزش عالی در راس برنامه‌های وزارت علوم و دانشگاه‌ها قرار گیرد. راه‌اندازی دوره‌های شبانه، تاسیس دانشگاه پیام نور و دانشگاه جامع علمی- کاربردی، تاسیس موسسات غیردولتی غیر انتفاعی، تاسیس دانشگاه آزاد اسلامی، راه‌اندازی دوره‌های نوبت دوم و فعال کردن آموزش عالی الکترونیک و تاسیس دوره‌های آموزشی مشترک با دانشگاه‌های معتبر خارج از کشور، از جمله‌ی این سیاست‌ها به شمار می آیند. نتیجه اینکه، جمعیت دانشجویی کشور از حدود یکصد و پنجاه هزار نفر در سال 1357 به حدود سه و نیم میلیون نفر در سال 1386 بالغ شده است. در این میان، توسعه‌ی دوره‌های تحصیلات تکمیلی با رشد چشمگیر، علاوه بر تامین منابع انسانی مورد نیاز، چرخ‌های پژوهش کشور را نیز به حرکت درآورده است. بدون تردید توسعه‌ی کمی آموزش عالی، یکی از دستاوردهای ضروری، اجتناب‌ناپذیر و درخشان نظام بعد از انقلاب اسلامی به شمار می‌آید. البته سیاست‌های توسعه‌ی کمی، از ابتدا دغدغه‌ی کیفیت آموزش عالی را به همراه داشته و با افزایش جمعیت دانشجویی و تنوع بخشی به سیستم‌های آموزش عالی به ویژه در بخش غیردولتی این دغدغه‌ها جدی‌تر و پررنگ‌تر شده است. تا اینکه در برنامه‌ی سوم توسعه مقوله‌ی ارزیابی و اعتبارسنجی دانشگاه درج شد و وزارت علوم موظف شد تا با کمک نهادها و انجمن‌های علمی این وظیفه‌ی مهم را بر عهده گرفته و عملیاتی کند. در قانون بودجه‌ی سال 1379 نیز اعتباری بدین منظور در نظر گفته شد و با تشکیل شورای مرکزی ارزیابی درونی در وزارت علوم، مسئولیت عملیاتی کردن این کار بر عهده‌ی سازمان سنجش آموزش کشور واگذار شد. تا سال 1384 حدود پانصد گروه آموزشی کار ارزیابی درونی را انجام داده و گزارش‌های مربوطه را به وزارت علوم ارسال کردند. بدیهی است تداوم این روند و نهادینه کردن آن در ساختارهای ملی و دانشگاهی و تکمیل آن با ارزیابی بیرونی می‌تواند زمینه‌های تضمین کیفیت دانش‌آموختگان آموزش عالی ایران را فراهم کرده و امکان رقابت آنها را در شرایط بین المللی فراهم کند. در این مقاله ضمن اشاره به چالش‌های موجود و پیش روی آموزش عالی ایران، کارکرد مدل‌های مدیریت کیفیت در مواجهه با این چالش‌ها مورد بررسی قرار گرفته است.

    کلیدواژگان: آموزش عالی، ارتقاء کیفیت، توسعه انسانی، ارزیابی درونی، توسعه کمی آموزش عالی
  • محسن بهرامی*، مهکامه طاعتی صفحات 11-23

    موضوع ارتباط دولت، صنعت و دانشگاه از اهرمهای تعیین کننده حرکت به سوی چشم‌انداز بیست ساله در زمینه توسعه دانش و فناوری است که بررسی جدی محرکها و عوامل موثر در آن برای کمک به بهبود این ارتباط ضروری است. علاوه بر ارزیابی وضعیت موجود، لازم است بررسی‌های آینده نگرانه در مورد این عوامل انجام گیرد تا بتوان میزان تطابق برنامه‌ریزی‌های فعلی برای دستیابی به اهداف مندرج در سند چشم‌انداز را ارزیابی نمود. در این مقاله، نتایج پیش بینی جمعی از خبرگان متخصص و سیاستگذار حوزه علم و فناوری در مورد برخی عوامل موثر در ارتباط دولت، صنعت و دانشگاه تا افق 1404 که حاصل از انجام طرحی آینده شناسانه توسط گروه آینده شناسی پژوهشکده فناوری‌های نو دانشگاه صنعتی امیرکبیر است، گزارش می‌شود

    کلیدواژگان: ارتباط دولت، صنعت و دانشگاه، آینده، چشم انداز بیست ساله، سیاستگذاری
  • حمیدرضا امیری نیا، علی بی تعب* صفحات 25-34

    مقاله‌ی حاضر تلاش دارد با بررسی انواع الگوها و نظریه‌های نوآوری از جمله الگوی خطی نوآوری، نظام نوآوری و مدل مارپیچ سه‌گانه، سیر تحولی تعامل سه نهاد دانشگاه، دولت و صنعت را در سطح جهان و همچنین ایران مورد مطالعه قرار دهد و با انجام موردکاوی تجربه‌های دفتر همکاری‌های فناوری، در زمینه‌ی تعامل این سه نهاد، شیوه‌ها، روش‌ها و الگوهای حاکم بر این تعامل سه‌گانه، در این تجربه‌ها را شناسایی کر ده و سازگاری آنها را مدل مارپیچ سه‌گانه نشان دهد. و در انتها بر اساس یافته‌های بدست آمده پیشنهادهای سیاستی مناسب را برای تعامل موفق دولت، صنعت و دانشگاه در ایران ارایه نماید.

    کلیدواژگان: دولت، صنعت، دانشگاه، نوآوری، مدل مارپیچ سهگانه
  • وحید یزدانیان*، مسعود شفیعی صفحات 35-39

    توسعه‌ی ارتباط صنعت و دانشگاه براساس نیازها و توانمندی‌های دو طرف صورت می‌گیرد و الگوهای ارایه شده توسط صاحبنظران نیز بر همین اساس طراحی و اجرا شده است. صنعت وابسته به دولت و دانشگاه‌های دولتی باعث تاثیرپذیری ارگانیک این دونهاد از دولت شده است به نحوی که عملا جهت‌گیری سیاست‌های توسعه‌ی صنعتی و دانشگاهی در سده‌ی گذشته تا حد زیادی دولت – فرما و مطابق با مقتضیات سیاسی کشور بوده است]1,8[. با اجرایی شدن اصل 44 قانون اساسی و روند رو به رشد خصوصی‌سازی در شرکت‌ها و سازمان‌های دولتی ذیل این اصل، قطعا شاهد افزایش رقابت بین این شرکت‌ها و سازمان‌ها هستیم که باعث ایجاد زمینه‌های تقاضای جدید برای افزایش توان رقابتی و حفظ استانداردهای کالا و خدمات خواهد شد. از سوی دیگر، با اجرای اصل 44 قانون اساسی، دانشگاه‌های دولتی نیز به دلیل پیشینه‌ی دولتی و تطبیق خود با فضای حاکمیت مطلق دولت، نمی‌توانند پاسخگوی نیازهای رو به رشد و تقاضاهای جدید جامعه و صنعت باشند. به‌علاوه آنکه، با کم رنگ شدن نقش دولت، فقدان راهکارهای قانونی و حقوقی حاکمیتی برای توسعه‌ی ارتباط صنعت و دانشگاه، این ارتباط از حالت دولت – فرما به ارتباط خویش – فرما تبدیل خواهد شد.ارتباطی که زمینه‌ها، الگوها و الزامات آن کاملا ناشناخته است. طی این مقاله درصدد هستیم تا با بررسی نیازها و توانمندی‌های متقابل صنعت و دانشگاه در فضای گذار از نهادهای دولتی به نهادهای غیر دولتی، الگویی جامع برای ارتباط صنعت و دانشگاه در فضای غیر دولتی ارایه کنیم.

    کلیدواژگان: ارتباط صنعت و دانشگاه، دانشگاه های غیرانتفاعی، توسعه ی ملی، خصوصی سازی
  • احد ضابط*، امیررضا تجدد صفحات 41-46

    اینترنشیپ به معنای کارورزی یکی از موثرترین روش‌های تربیت منابع انسانی کارامد است که با جهت‌گیری انجام پژوهش‌های صنعت برق، علاوه بر حل برخی مشکلات این صنعت با هزینه‌ی کم، در برقراری ارتباط میان صنعت و دانشگاه نقش بسیار موثری داشته است. طرح اینترنشیپ در شرکت برق منطقه‌ی خراسان با همکاری دانشگاه فردوسی مشهد در سال 1382 با 25 پروژه‌ی تحقیقاتی آغاز شد و از آن زمان تاکنون تعداد 165 پروژه‌ی کوچک تحقیقاتی به انجام رسیده است. اجرای طرح اینترنشیپ در شرکت برق منطقه‌ی خراسان طی سال‌های 1382 تا 1387، علاوه بر نتایج مثبت و رضایتبخش پروژه‌ها، گسترش ارتباط صنعت برق با دانشگاه، آشنایی و همکاری 72 استاد با صنعت برق، کارورزی و کسب تجربه‌ی صنعتی، پژوهش و کار تیمی توسط 354 دانشجو، ارتباط تنگاتنگ 162 همکار صنعت برق با دانشگاه و تیم‌های پژوهشی دانشگاهی، افزایش ارتباط و اعتماد مسیولین صنعت برق و دانشگاه در همکاری‌های پژوهشی، افزایش علاقه‌مندی در واحدهای صنعت برق به سفارش‌های پژوهشی و همکاری با دانشجویان و همچنین آماده شدن زمینه‌های گسترش فعالیت‌های مشترک در پروژه‌های بزرگ مطالعاتی و پژوهشی را می‌توان به عنوان دستاوردهای طرح اینترنشیپ ذکر کرد.

    کلیدواژگان: اینترنشیپ، طرح تحقیقاتی، اعضای تیم پروژه، دستاوردها
  • یاسمن محمدپور، محمد امانی تهران*، سرور کلیایی، شادی برندک صفحات 47-61

    در این مقاله نیاز صنعت به استفاده از فناوری‌های نوین و سطح بالا برای افزایش سوددهی و قابلیت رقابت در بازارهای داخلی و عرصه جهانی مطرح شده و نشان داده شده است که با توجه به شرایط موجود، مراکز تحقیقاتی و دانشگاه های قدرتمند کشور مطمین ترین منبع تامین فناوری به روز با قابلیت ایجاد ارزش افزوده بالا هستند. راهکار کاربردی ارایه شده در این مقاله برای رسیدن به هدف کسب درآمد از طریق ارایه فناوری موجود در دانشگاه به عرصه تولید و کسب و کار، ایجاد واحدهای تولیدی و یا تامین کننده فناوری با شراکت فعال دانشگاه و یا تشکیل شرکت‌های خصوصی در ساختار مرکز رشد واحدهای فناوری دانشگاه و فروش مالکیت معنوی فناوری مورد نیاز به شرکت‌های واجد شرایط می باشد. برای مدیریت و تامین سرمایه این مجموعه متشکل از واحدهای گوناگون در زمینه‌های مختلف و با سوابق متفاوت، با توجه به مطالعات انجام شده و متمم اصل 44 قانون اساسی کشور، ساختار شرکت‌های مادر تخصصی و به صورت سهامی عام و اختصاص سهم ممتاز به هیات مدیره پیشنهاد می شود.

    کلیدواژگان: شرکت مادر تخصصی، شرکت دانش بنیان، خصوصی سازی، خودکفایی دانشگاه
  • سید رضا حجازی*، کامبیز جمشیدی، رویا رجبی، فاطمه رناسی صفحات 63-70

    در این مقاله با نگاهی به فرآیند تجاری سازی به کار رفته در سازمان گسترش و نوسازی صنایع ایران شکاف های موجود در فرآیند بررسی شدند. مهمترین شکاف شناسایی شده در فرآیند تجاری سازی، شکاف بین مرحله تدوین دانش فنی و تهیه طرح تجاری می باشد. با انجام یک مطالعه تطبیقی، مدل های مختلفی که در دنیا برای تجاری سازی طرح های پژوهشی استفاده می شوند بررسی شده و این نتیجه حاصل شد که مدل spin off یک مدل مناسب برای پر کردن شکاف موجود در مرحله میانی فرآیند تجاری سازی موجود می باشد. وظایف یک spin off شناسایی شده و بر مبنای آن یک مدل مفهومی برای فرآیند تجاری سازی ارایه شد. این مدل قادر خواهد بود شکاف های موجود در فرآیند تجاری سازی را پر کند. این مدل مفهومی از مرحله دانش فنی تا بازار را پوشش می دهد. در نهایت ساختار سازمانی مناسب برای پیاده سازی چنین مدلی ارایه شده است

    کلیدواژگان: تجاری سازی، دانش فنی، تکنولوژی، کسب و کار، مدل Off Spin، انکوباتور
|
  • jafar tofighi* Pages 5-10

    Higher education in Iran has faced with two important challenges after Islamic revolution. Firestone is the historical underdevelopment in quantitative expansion of higher education and the second is rapid population growth, which caused high demand for enhancement of higher education. Of course, other factors such as cultural context and lack of job opportunities for secondary school graduates had also have played important role in demand for providing more places for university applicants. This situation caused the quantitative expansion of higher education to be considered as the first priority of the Ministry of Science, Research and Technology. Foundation of Payame-Nour University (distance learning), private higher education institutions, Islamic Azad University, e-learning courses, evening courses and joint diplomas with International universities were among higher education policies in recent years. As a result students’ population increased from 150,000 in 1978 to 3,500,000 in 2008. In Particular, increase in the post graduate studies, besides human resources development caused a great advancement in the research status of the country. There is no doubt that quantitative expansion of higher education in Iran is one of the most glorious achievements after the revolution, but at the same time along with expansion of students’ population and diversification of higher education systems particular ,in private sector, the quality of higher education should be of main concern for policy makers in this sector. This paper would review the most important challenges of higher education as the roles of total quality management systems encounter the involved factors

    Keywords: quantitative expansion of higher education, quality enhancement, human resource development, internal evaluation
  • mohsen bahrami*, mahkame taati Pages 11-23

    The relation between government, industry and university is a pivotal issue in moving towards the 20 year vision of science and technology development of the country. Identifying and detail study of underlying factors and forces are necessary for improving this relation. In addition to analyzing the current situations, a future study approach should be undertaken to evaluate and asses the compliance of development plans with the goals and targets of the document of 20 Year Vision. In this paper, the result of a future study of some of the factors affecting the said relation with the horizon of 1404, involving some of the specialist and policy makers in the field of science and technology, is presented

    Keywords: futures Studies, government, industry, university relations, future vision 1404, policy making
  • hamidreza amirinia *, ali bitab Pages 25-34

    Today, innovation is considered to be the main factor affecting the long-term growth of nations. This, in turn, justifies the vast amount of studies this issue. Regarding the aforementioned prominence, the present study aims at investigating different theories and pattern for innovation at the national level including: linear model, systemic approach and triple helix. University-Industry-Government (UIG) linkage and its transformation in Iran more deeply is reviewed. Then, the experiences of Iranian presidency Technology Cooperation Office (TCO) are investigated. Finally, policy implications from the studied cases are mentioned as the conclusion

    Keywords: innovation, UIG linkage, triple helix
  • vahid yazdanian*, masoud shafiee Pages 35-39

    Development of communication industry and university on mutual basis, needs and capabilities, is carried out and models presented by the experts on this basis has been designed and implemented. Industry related to government and state universities has made an organic government impact in a way that the direction of industry and university development policies have been largely in accordance with the political requirements of the country over last century. Constitutional accomplishment of Article No. 44 and the growing trend in the privatization companies and government organizations follows this principle, certainly increased competition between these companies and organizations’ that are creating new fields of application for increasing competitive capacity and maintain standards of goods and services. Constitutional accomplishment of Article No. 44, public universities, due to initial state governing backgrounds, being strictly in accordance with the government rules, cannot make their principle contributions to increasing demand by society and industry sectors. Moreover, as the government role is decreased and faded out, lack of legal mechanisms of governance for development and university industry relationship, caused this relationship being shifted from Government command to personal command. A relationship which is requirement and background is unknown. In this article we intend to investigate mutual needs and capabilities from the industry and universities point of view to transition procedure from state institutions to non-governmental organizations

    Keywords: industry, universities relationship, non-profit universities, national development, privatization
  • ahad zabet*, amirreza tajadod Pages 41-46

    Internship is one of the most effective programs in human development. This program, which is an industrial research project based internship, has proved to be very effective in human resources development and university – industry relations, while many industrial problems were solved with minimal expenses. Khorasan Regional Electricity Company and Ferdowsi University of Mashhad started the internship program since 1382 (2004) with 25 projects in the first year and have completed 165 projects in 6 years. 72 university faculty members cooperated with the program and supervised the projects. 354 students found the opportunity to take part in the program as interns and to experience the industrial research and team work. 162 experts and managers from the industry cooperated with project teams and benefited from the experience of academic team work. Improved relation and confidence of industry and university management in research cooperation, increased interest of industry in defining new problems and outsourcing these projects to university, and enhanced cooperation between industry engineers and students and faculty members are some results of the internship program

    Keywords: internship, industry university relations, small project management, human resources development
  • yasaman mohammadpour, mohammad amanitehran*, soror koliaei, Shadi Barandak Pages 47-61

    In this paper, the needs of Industry to use modern and high Technologies in order to increase Profitability and competitiveness in national and global markets were discussed. It has been demonstrated that in the current situations, the universities and research institutes are the most reliable source for supplying technology which could produce high added value. Practical solutions, to achieve to the target of producing income from commercialization of the technologies produced by the universities, presented in this article is investigating in producing units or technology providing offices which have active partnership with universities. To perform this idea, the universities could sell their intellectual properties to eligible companies. Management and Funding for this collection, composed of various units in different fields and with different backgrounds, according to this studies and according to the amendment to article 44 of the Iran constitution, the structure of parent companies, Joint Stock Company form and assigning preferred stock to the board of directors of the university is proposed

    Keywords: parent company, knowledge-based companies, privatization, university self-sufficiency
  • reza hajazi *, kambiz jamshidi, roya rajabi, fateme ronasi Pages 63-70

    In this paper, gaps in commercialization process in the industrial development and renovation organization of Iran (IDRO) were analyzed. The most important identified gap in the current commercialization process of IDRO is between know-how creation stage and business plan preparation stage. Based on benchmarking in this study, Spin-Off model is the best alternative for modification of commercialization process of IDRO. A conceptual model is presented for implementation of new commercialization process in IDRO

    Keywords: commercialization process, technical knowledge, technology, business, spin off model, incubator