فهرست مطالب

نشریه مطالعات دفاعی استراتژیک
پیاپی 81 (پاییز 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/07/01
  • تعداد عناوین: 9
|
  • حبیب الله سیاری، محمدرضا حافظ نیا، حسین خانزادی، احمد کریمی* صفحات 79-102

    امروزه قدرت دریایی، تنها به قدرت نظامی محدود نمی شود و ابعاد دیگری همچون علوم و دانش دریایی، ناوگان دریایی، ظرفیت های جغرافیای سیاسی، خدمات دریایی و صنایع دریایی را هم در برمی گیرد. هرکدام از این ابعاد و مولفه های آن ها دارای جایگاهی خاص در قدرت دریایی کشور هستند. صنایع دریایی یکی از صنایع مادر محسوب می شود که توسعه این صنعت و مولفه های مرتبط با آن، موجب توسعه بسیاری دیگر از صنایع پایین دستی و درنتیجه توسعه دریامحور و پیشرفت قدرت دریایی کشور می گردد. در این تحقیق، با روش موردی زمینه ای و با رویکرد آمیخته، ضمن مطالعات اکتشافی و بررسی پیشینه ها، اسناد و مدارک کتابخانه ای و...، با استفاده از ابزار مصاحبه و پرسشنامه سعی شده است، ضمن تبیین مولفه های بعد صنایع دریایی، جایگاه هریک از این مولفه ها را در قدرت دریایی کشور بیان کنیم. بر اساس یافته های تحقیق و به منظور پیشرفت قدرت دریایی کشور، لازم است مسیولین بلندپایه کشور به توسعه صنایع و زیرساخت های دریایی کشور اهتمام ویژه داشته باشند. همچنین بر اساس نتایج حاصله، تعداد بیست مولفه برای بعد صنایع دریایی احصاء گردید که با لحاظ ترتیب اولویت آن ها، مولفه توسعه بنادر کوچک دارای اهمیت بیشتری است و البته توجه متوازن و هماهنگ به کلیه مولفه های احصاء شده، مسیر گام برداری برای مسیولین مربوطه، به منظور توسعه این مولفه ها و دستیابی به قدرت دریایی پیشرفته کشور را مشخص می نماید.

    کلیدواژگان: قدرت دریایی، صنایع دریایی، توسعه دریامحور، زیرساخت
  • علی حسینی نیکو*، سیاوش خلیلی شورینی، اصغر صالح اصفهانی، الله مراد سیف، فرج الله مرادی صفحات 197-218

    در عصری که تهدید ها و بحران های جهانی به ویژه بحران های اقتصادی رو به افزایش بوده و تحقق اهداف سازمان ها را با چالش مواجه می نماید، طراحی الگوهای علمی و متناسب با امکانات و مقتضیات محیط ملی می تواند ضمن کاستن از اثرات تهدیدها و بحران ها، زمینه های رشد و پیشرفت سازمان های نیروهای مسلح را در راستای تحقق اهداف تعیین شده فراهم نماید. این پژوهش که باهدف بررسی نقش تاب آوری و مولفه های مربوطه در طراحی الگوی راهبردی طرح ریزی، برنامه ریزی و تامین منابع نیروهای مسلح با رویکرد اقتصاد مقاومتی انجام گردیده، در پی ارتقاء تاب آوری نیروهای مسلح در برابر تهدیدها و بحران های جاری می باشد. نوع این پژوهش، کاربردی - توسعه ای و روش تحقیق با رویکرد آمیخته (کمی و کیفی) است. جامعه آماری برای داده های کمی از میان خبرگان و فعالان حوزه‎ پژوهش به تعداد 112 نفر و حجم جامعه نمونه با استفاده از فرمول کوکران، به تعداد 52 نفر و برای داده های کیفی تعداد 5 نفر از صاحب نظران تعیین گردیده که جهت جمع آوری اطلاعات داده ها از هردو روش کتابخانه ای و میدانی به ویژه نظرات خبرگان و صاحب نظران این حوزه بهره برداری شده است. نتیجه تحقیق پس از انجام تجزیه وتحلیل داده ها که از طریق انجام آزمون های استنباطی (تی یک نمونه ای و توزیع دوجمله ای) انجام شده نشان می دهد که بعد تاب آوری با 21 مولفه شامل 8 مولفه در طرح ریزی راهبردی، 7 مولفه در برنامه ریزی راهبردی و 6 مولفه در تامین منابع نیروهای مسلح با رویکرد اقتصاد مقاومتی نقش داشته و نهایتا منجر به ارتقاء توان مقاومت و تاب آوری نیروهای مسلح و کاهش اثرات تهدیدها و بحران ها در راستای تحقق اهداف مربوطه می گردد.

    کلیدواژگان: تاب آوری، طرح ریزی، برنامه ریزی، تامین منابع، اقتصاد مقاومتی
  • سید جواد امینی، عباس غلامی* صفحات 219-242

    تحولات محیط امنیتی بین المللی و شکل گیری منظومه های نوپدید هندسه قدرت جهانی، زمینه ها و سطوح شکل گیری منازعات و همکاری های دو یا چندجانبه کشورها را در حوزه دفاعی و امنیتی تحت تاثیر قرار داده است. ازاین رو رویکرد دیپلماسی دفاعی فعال در نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران در بالاترین سطح پیگیری می شود. دو کشور جمهوری اسلامی ایران و جمهوری خلق چین از قابلیت ها و ظرفیت های توسعه همکاری و روابط دفاعی و امنیتی در سطح راهبردی با توجه به ویژگی های ژیوپلیتیکی، ژیواستراتژیکی و... در غرب و شرق آسیا برخوردارند. لذا هدف اصلی این پژوهش شناخت و اولویت بندی پیشران ها و ابعاد این همکاری است. این تحقیق به لحاظ هدف کاربردی - توسعه ای و روش تحقیق بر مبنای نوع داده های موردنیاز، موردی- زمینه ای است. با توجه به حجم جامعه آماری 55 نفر، حجم نمونه بر حجم جامعه منطبق و تمام شمار بوده است. نتایج نشان می دهد به ترتیب پیشران های چهارگانه نظامی، سیاسی، اقتصادی، فرهنگی و اجتماعی بیشترین نقش را در دیپلماسی دفاعی- امنیتی دو کشور دارند. همچنین در اولویت های مذکور به تفکیک، پیشران نظامی با 20 مولفه (انتقال فناوری نظامی با 2/98% و اعزام وابسته نظامی با 4/96 %)؛ پیشران سیاسی با 6 مولفه (مبارزه با هژمونی آمریکا و نظام تک قطبی با 2/98 % و حضور در ترتیبات منطقه ای نظیر شانگهای با 7/92 %)؛ پیشران اقتصادی با 7 مولفه (امنیت اقتصادی با 4/96 % و احیای جاده ابریشم جدید با 5/94 %) و پیشران اجتماعی فرهنگی با 6 مولفه (مبارزه با مواد مخدر و قاچاق انسان با 8/81 %) بیشترین تاثیر و ظرفیت را در دیپلماسی دفاعی شامل می شوند.

    کلیدواژگان: دیپلماسی دفاعی، همکاری مشترک دفاعی- امنیتی، ابعاد و پیشران های همکاری
  • فضل الله نوذری* صفحات 263-286

    حوزه دریای عمان و کشورهای پیرامونی آن مشتمل بر ایران، پاکستان، عمان و امارات متحده عربی که به عنوان بخشی از حوزه ژیواستراتژیک اقیانوس هند محسوب می شود، یک محیط نسبتا ناشناخته و مغفول در ابعاد مختلف ازجمله عوامل ژیوپلیتیک سیاسی، اقتصادی، فرهنگی و نظامی مرتبط با مسایل دفاعی است که در این راستا ضرورت اتخاذ راهبرد دفاعی در حوزه ی دریای عمان برای کشور به منظور تامین منافع ملی، اجتناب ناپذیر است. از طرفی تدوین راهبرد دفاعی مطلوب نیز مستلزم شناخت دقیق عوامل ژیوپلیتیکی این حوزه به ویژه درزمینه عوامل ژیوپلیتیک مزبور و توجه به تاثیر آن ها بر راهبرد دفاعی کشور و روابط با سایر بازیگران در این حوزه می باشد.بنابراین در پژوهش حاضر تلاش گردیده است تا با استفاده از روش تحقیق توصیفی - تحلیلی و به صورت کاربردی پس از انجام مطالعات نظری و محیط شناسی سواحل جنوب شرق ایران و سواحل کشورهای حوزه ی دریای عمان، عوامل ژیوپلیتیک سیاسی، اقتصادی، فرهنگی و نظامی موثر بر تدوین راهبرد دفاعی جمهوری اسلامی ایران شناسایی و در ادامه ضمن مشاوره با برخی از افراد خبره مرتبط با موضوع و اخذ نظر آنان، پرسشنامه ای در قالب 19 سوال بسته و یک سوال باز تنظیم و طراحی گردید، سپس پرسشنامه تحقیق در بین افراد خبره و صاحب نظر جامعه نمونه آماری که 34 نفر برآورد گردیده بود به صورت تمام شمار توزیع و پس از جمع آوری و اخذ نظر آنان با استفاده از روش های کمی آماری، اقدام به تجزیه وتحلیل داده ها و نهایتا نسبت به جمع بندی و ارزیابی سوال تحقیق پرداخته شده است. در نتیجه گیری و در پاسخ به سوال تحقیق، موثرترین عوامل ژیوپلیتیک سیاسی، اقتصادی، فرهنگی و نظامی سواحل جنوب شرق کشور در حوزه دریای عمان که در تدوین راهبرد دفاعی جمهوری اسلامی ایران تاثیر دارند، برحسب اولویت میانگین و وزن آن ها در قالب 17 عامل موثر ژیوپلیتیک سیاسی، اقتصادی، فرهنگی و نظامی تعیین گردیده اند.

    کلیدواژگان: ژئوپلیتیک، عوامل ژئوپلیتیک، راهبرد دفاعی، حوزه ی دریای عمان
  • محمد مردانی شهربابک، محسن مرادیان، صفا خزایی، مسعود مجیدی* صفحات 287-306

    استفاده موثر از برتری اطلاعاتی در درگیر ی های نظامی، یک محیط فعال را برای فرمانده ایجاد می کند تا با کمک آن، راهبردهای ابتکاری، اصول عملیاتی و مانورهای رزمی را هرچه مطلوب تر اجرا کند. از یک سو، نادیده گرفتن هرگونه تهدید در حوزه اطلاعات نظامی - امنیتی خودی می تواند در پیشرفت عملیات و سهولت دستیابی دشمن به اهداف آن اثر مستقیم داشته باشد و از سوی دیگر فناوری های نوین عصر اطلاعات با تغییر تاکتیک ها، تکنیک ها و رویه ها منجر به افزایش ظرفیت های سامانه های کسب اطلاعات به ویژه در حوزه «سنجش ازدور» گردیده است. این توانمندی خود می تواند برای هر فرمانده یک ویژگی خاص در کنترل نیروهای عملیاتی و ارتقاء مدیریت صحنه نبرد در مراحل قبل، حین و بعد از حمله یا دفاع تلقی گردد. این تحقیق با ماهیت اکتشافی در راستای تامین بخشی از نیازمندی جهت تدوین الگوی راهبردی دفاع غیرعامل در مقابله با تهدیدات «سنجش ازدور»، انجام که در آن از راهبرد نظریه داده بنیاد استفاده شده است. جمع آوری و تحلیل داده ها به طور آگاهانه هم زمان انجام و در فاز کمی نیز با طراحی پرسشنامه برگرفته از کدگذاری با روش نمونه گیری هدفمند در جامعه هدف توزیع و درنهایت موردبررسی قرار گرفت. با استفاده از آزمون فریدمن اولویت بندی متغیرها تعیین و در انتها اولویت بندی کیفی با استفاده از داده های کمی بازنگری و مشخص گردید که سنجنده های «راداری»، «حرارتی»، «فرا طیفی»، «اپتیکی چند طیفی (مریی)»، «اپتیکی پنکروماتیک (مریی)»، «لیزری (لیدار)» و «ماکروویو غیرفعال» نسبت به دیگر تهدیدات «سنجش ازدور» از اولویت بالاتری برخوردار هستند.

    کلیدواژگان: سنجش ازدور، سنجنده ها، جمع آوری اطلاعات، تهدیدات، حوزه نظامی، نظریه داده بنیان
  • فتح الله کلانتری*، رضا یداللهی، علیرضا سعادت راد صفحات 307-330

    عوامل ژیوپلیتیکی شامل کلیه عواملی است که در چارچوب جغرافیا، سیاست و قدرت بر راهبرد دفاعی جمهوری اسلامی ایران در برابر تهدیدهای نظامی- امنیتی تاثیرگذار باشند. بر اساس پژوهش های انجام شده عوامل ژیوپلیتیکی به 8 دسته (طبیعی، انسانی، فرهنگی، اقتصادی، سیاسی داخلی، سیاسی خارجی نظامی و علم و فناوری) تقسیم می گردند. این مقاله فقط نقش عوامل ژیوپلیتیکی نظامی را بررسی می نماید. این پژوهش به روش زمینه ای موردی انجام گردیده و از نوع توسعه ای- کاربردی می باشد، روش جمع آوری اطلاعات میدانی و کتابخانه ای بوده و با استفاده از روش های تحلیل خبرگی، تحلیل شده است. جامعه نمونه 73 نفر است. یافته ها هدف از آن دستیابی به نقش عوامل ژیوپلیتیکی نظامی در قالب قوت، ضعف، فرصت و تهدید بر راهبرد دفاعی جمهوری اسلامی ایران از مبدا سرزمینی کشور عراق می باشد. در شرایط کنونی کشور عراق تهدید یا دشمن جمهوری اسلامی ایران نیست، دشمن اصلی آمریکا و تکفیری ها می باشند که با استفاده از فضا و جغرافیای عراق، جمهوری اسلامی ایران را تهدید می کنند. نتایج تحقیق حکایت از آن دارد که 21 عامل ژیوپلیتیکی نظامی در قالب بسترهای قوت زا، فرصت آفرین، ضعف ساز و تهدید زا بر راهبرد دفاعی جمهوری اسلامی ایران موثر می باشند. پس از تجزیه وتحلیل داده ها مشخص گردید که تعداد 4 عامل آن نقش آفرین نیستند؛ اما موثر هستند و 3 عامل هم زمان دارای 2 نقش می باشند.

    کلیدواژگان: ژئوپلیتیک، راهبرد دفاعی، تهدیدات، عوامل نظامی
  • محمدعلی رحمانی*، محمدباقر خرمشاد صفحات 331-348

    ترکیه یکی از مهم ترین کشورهای اسلامی در منطقه غرب آسیا است که باوجود قریب به یک صد سال اسلام ستیزی فراگیر از سوی نظام لاییک حاکم بر آن کشور، بیداری اسلامی در آن کشور به وقوع پیوسته و اسلام خواهی و بازگشت به ارزش های اسلامی به یکی از مهم ترین مطالبه های مردم ترکیه بدل شده است و اکنون بیش از 15 سال است که اسلام گرایان به طور مستمر حاکمیت این کشور را با آرای بالای مردمی در دست گرفته اند؛ بااین حال گمانه زنی های مختلفی پیرامون آینده بیداری اسلامی در این کشور وجود دارد.این تحقیق باهدف بررسی آینده بیداری اسلامی در ترکیه و سناریوهای پیش رو انجام شده است. نوع این تحقیق، توسعه ای کاربردی بوده و با روش آمیخته (کمی و کیفی) و به صورت موردی زمینه ای با رویکرد آینده پژوهی انجام شده است. در مبحث آینده پژوهی، محقق با استفاده از تکنیک روند نگاری و سناریونویسی به پیش بینی آینده های ممکن، محتمل و مطلوب پرداخته است.نتایج تحقیق نشان می دهد که در 10 سال آینده، پنج سناریو پیش روی بیداری اسلامی در ترکیه قرار دارد که عبارت اند از: اسلام گرایی اردوغانی مستقر، اسلام گرایی اردوغانی شکننده، انزوای اسلام گرایی، بیداری اسلامی زیر سایه و باز طلوع بیداری اسلامی. همچنین دو سناریوی بیداری اسلامی ضعیف و بیداری اسلامی شکننده به عنوان سناریوهای شگفتی ساز احصاء گردیدند.

    کلیدواژگان: ترکیه، بیداری اسلامی، آینده پژوهی، اسلام گرایی
  • محمدحسن نامی، منصور خمری، ابراهیم معمری* صفحات 349-370

    نتایج حاصل از تجزیه وتحلیل مناسبات هیدروپلیتیک در سیستم رودخانه ها این است که عواملی مانند کمبود آب و توسعه اقتصادی می توانند طیف متنوعی از منازعه یا همکاری ایجاد کنند. ازاین رو هدف پژوهش شناسایی متغیرها و شاخص های موثر در مناسبات هیدروپلیتیک ایران و ترکمنستان است. روش پژوهش توصیفی- تحلیلی است. در این تحقیق در وهله اول با استفاده ازنظر خبرگان و کارشناسان جغرافیای سیاسی و تکنیک دلفی، تعداد 15 عامل به عنوان شاخص های اساسی موثر بر مناسبات ایران و ترکمنستان در آینده تبیین گردید. در گام دوم از روش دیمتل به منظور تجزیه وتحلیل و رتبه بندی عوامل علی و معلولی استفاده شد. نتایج پژوهش نشان می دهد که عوامل: آب آشامیدنی با امتیاز (53/1)، ایجاد اشتغال با امتیاز (45/1)، آب برای کشاورزی با امتیاز (17/1)، ژیومورفولوژی حوضه آبریز اترک با امتیاز (55/0)، تعارض منافع راهبردی دو کشور با امتیاز (47/0)، موقعیت ژیوپلیتیک ایران با امتیاز (34/0)، امنیت منابع آب با امتیاز (15/0) و موقعیت جغرافیایی ترکمنستان با امتیاز (04/0)، در دسته شاخص های علی قرارگرفته اند و به طورقطع از عوامل تاثیرگذار در مناسبات هیدروپلیتیکی ایران و ترکمنستان هستند. همچنین نقش     قدرت های جهانی در مناسبات هیدروپلیتیک با امتیاز (01/0-)، ضعف فناوری استفاده از آب با امتیاز (08/0-)، نفوذ کشورها در تهیه قوانین مربوط به آب با امتیاز (45/0-)، امنیت قضایی با امتیاز (46/0-)، تاثیر بحران آب منطقه ای ایران بر امنیت ملی با امتیاز (71/0-)، امنیت و انتقال انرژی با امتیاز (13/1-) و ضعف  سیاست های هیدروپلیتیکی ایران با امتیاز (5/1-) در دسته شاخص های معلول قرارگرفته اند که به طورقطع از چالش های تاثیرپذیر هستند.

    کلیدواژگان: هیدروپلیتیک، جغرافیای سیاسی، رودخانه اترک، ترکمنستان، جمهوری اسلامی ایران
  • محمدحسین ظریف منش، غلامرضا وطن دوست* صفحات 371-397

    سازمان های نظامی و انتظامی برای اعمال حاکمیت در جامعه نیازمند اقتدار می باشند. یک سازمان نظامی مقتدر بدون استفاده از ابزارهای فیزیکی قدرت، می تواند مردم را مشتاق به تبعیت از قوانین و مقررات اجتماعی نماید. هدف اصلی پژوهش حاضر، یافتن میزان اثرپذیری اقتدار نیروی انتظامی جمهوری اسلامی ایران از عوامل درون سازمانی می باشد. تحقیق حاضر که بر مبنای هدف، کاربردی می باشد با رویکرد آمیخته و استفاده از روش توصیفی-تحلیلی انجام شده است و داده های مربوط به آن به صورت پیمایشی و با استفاده از پرسشنامه گردآوری شده است. جامعه آماری برای تجزیه و تحلیل کمی داده ها از بین 60 نفر از کارکنان ناجا با جایگاه شغلی 18 مستقل به بالا به صورت تصادفی انتخاب شده که از این تعداد، 58 پرسش نامه جمع آوری شده اند. چارچوب نظری در این تحقیق نشیت گرفته از چارچوب کلی و اصول استنتاج شده از قرآن کریم، احادیث و روایات، گفتمان امامین انقلاب، سند چشم انداز و تدابیر فرماندهان، روسا و مدیران (نظرات خبرگان) در حوزه اقتدار نیروی انتظامی است. همچنین برای تعیین روایی محتوایی پرسش نامه از نظرات خبرگان و متخصصان انتظامی با جایگاه شغلی 19 به بالا و فرماندهان انتظامی استان ها و برای تعیین پایایی از آلفای کرونباخ استفاده شده است. طبق نتایج تحقیق، مولفه های اساسی درون سازمانی موثر بر اقتدار ناجا عبارتند از: مولفه عوامل ساختاری، مولفه عوامل فردی و مولفه عوامل مدیریتی. همچنین از بین شاخص های موجود در این مولفه ها، شاخص های میزان کیفیت و تناسب آموزش، میزان انسجام و یکپارچگی در سازمان و وجود راهبرد و دیدگاه راهبردی در سازمان از مهمترین عوامل تاثیرگذار بر اقتدار ناجا شناخته شد. شاخص های درون سازمانی این پژوهش به ترتیب اولویت انتخاب پاسخ دهندگان می تواند به عنوان معیار مناسبی برای افزایش اقتدار نیروی انتظامی ملاک عمل قرار گیرد.

    کلیدواژگان: نیروی انتظامی، درون سازمانی، اقتدار، فردی، مدیریتی
|
  • H. Sayyari, M.R .Hafezniya, H. Khanzadi, A .Karimi * Pages 79-102

    Today, sea power is not confined to military power and it also includes other dimensions such as sea sciences, navy, political geography, marine services and sea industries. Each of these dimensions and its components have a special place in the sea power of the country. Marine industries are considered one of the mother's industries whose development and its associated components contribute to the development of many upstream and downstream industries as a result of the development seabase and development of sea power. In this research, we have tried to describe the dimensions of each of these components in the sea power of the country by using interviews and questionnaires. At the end and based on the results of the research, were identified twenty components for dimension of the marine industries which, in terms of their priority, the tracking route for the relevant authorities in order to develop these components and achieve the advanced sea power of the country.

    Keywords: Power, Sea power, Marine industries, component
  • A. Hosseini Nikoo *, S. Khalili Shavarini, A .Saleh Isfahani, A.M. Seyf, F .Moradi Pages 197-218

    In the era of threats And global crises Especially economic crises Direction  Increase Been And of Realization Challenges the goals of organizations.Design scientific patterns And commensurate With facilities And the requirements of the national environment Can reduce the effects of threats And crises, them both their stability and progress  of Armed Forces organizations In order to fulfill the objectives of providing. This research done to Investigating the role of resilience And related components at in the designing the strategic pattern of planning, Programming, and providing resources of army forces with the approach of Moghavematie economy, Looking for Improvement of the Armed Forces Resilience to Against threats and current crises. The type of this research is applicable-developmental. The type of research is complex (quantitative-qualitative). Statistical society for quantitative data is a group of 112 military experts in planning, Programming and military resource providing. Number of sample using Cochrane formula is 52 for quantitative and 5 for qualitative data. Both library and field methods have been used to collect information and expert opinionsThe result of the research was carried out after analyzing the data through inferential tests (t one sample and binomial distribution). Shows that the resiliency dimension with 21 components including 8 elements in strategic planning, 7 components in strategic planning and 6 components in the provision of armed forces resources with a resistive economy approach, and ultimately contributes to the promotion of resistive power And the resilience of the armed forces and the reduction of the effects of threats and crises in pursuit of the goals.

    Keywords: resilience, planning, Programming, providing resources, Moghavematie economy
  • S.J .Amini, A .Gholami * Pages 219-242

    The developments in the international security environment and the formation of the newly created systems of global geometry have affected the fields and levels of conflict and bilateral or multilateral cooperation between countries in the field of defense and security. Thus, the approach of active defense diplomacy The armed forces of the Islamic Republic of Iran are at the highest level. The two countries of the Islamic Republic of Iran and the People's Republic of China have the capabilities and capacilities to develop cooperation and defense and security relations at a strategic level with respect to geopolitical, geostrategic and ... features in the West and East Asia. Therefore, the main goal of this research is recognition And prioritize the drivers and dimensions of this collaboration.The research is based on the applied-developmental purpose and the research method based on the type of data required, the case-ground. According to the size of the statistical population of 55 people, the sample size is consistent with the total population. The results indicate that the four military, political, economic, cultural and social forces are the most important in defense security diplomacy of the two countries.Also, in the above mentioned areas, the military propulsion with 20 components (transfer of military technology with 98.2% and military affiliation with 96.4%); political propulsion with six components (Combat American hegemony and the unipolar system with 98.2% And participation in regional arrangements such as Shanghai (92.7%); economic progress with seven components (economic security with 96.4%; new road silk rehabilitation with 94.5%); and socio-cultural propulsion with six components (fighting against Drug trafficking and human trafficking (81.8%) have the most impact and capacity in defense diplomacy.

    Keywords: Defense diplomacy, joint defense-security cooperation, dimensions, cooperation drivers
  • F. Nozari * Pages 263-286

    The Oman Sea Basin and its surrounding states, including Iran, Pakistan, Oman and the United Arab Emirates, which are part of the Indian Ocean geostrategic domain, are a relatively unknown and neglected environment in various aspects including political, economic, cultural, geopolitical factors It is related to defense issues that the necessity of adopting a defensive strategy in the Oman Sea for the benefit of the nation is inevitable.   On the other hand, the formulation of a favorable defense strategy requires a detailed understanding of the geopolitical factors of this area, especially in the context of the geopolitical factors concerned and their impact on the country's defense strategy and relations with other players in the field. Therefore, in the present study, it has been attempted to use geopolitical, economic, cultural and military factors influencing the formulation of a descriptive analytical and applied method after conducting theoretical and environmental studies on the southeastern coast of Iran and the coasts of the Oman Sea countries. The defense strategy of the Islamic Republic of Iran was identified and after consulting with some experts related to the subject and obtaining their opinion, a questionnaire with 19 closed questions and one open ended question was designed and designed, then a research questionnaire among experts and community experts. The sample size of 34 individuals was estimated to be integer d.  In conclusion and in response to the research question, the most influential political, economic, cultural and military geopolitical factors of the south east coast of the country in the Oman Sea that influence the formulation of the Islamic Republic of Iran's defense strategy, in terms of their average priority and weight The effective political, economic, cultural and military geopolitical factors have been identified.

    Keywords: geopolitics, geopolitical factors, Defense Strategy, Oman Sea Basin
  • M .Mardani Shahrbabak, M .Moradiyan, S. Khazaei, M .Majidi * Pages 287-306

    Effective use of information superiority in military engagements creates an active environment for the commander to implement innovative strategies, operational principles, and combat maneuvers as efficiently as possible. On the one hand, ignoring any threat in the field of self defense military intelligence can have a direct impact on the progress of the enemy's operations and ease of achieving its objectives, and on the other hand, modern information technology changes the tactics, techniques, and practices that enhance the capabilities of the information collecting systems, particularly in the area of "remote sensing". This capability itself can be considered a special feature for any commander in controlling the operational forces and upgrading the battlefield management before, during and after the attack or defense. This research explores the nature of exploration in order to provide part of the need to develop a passive defense strategic model to counter "remote sensing" threats, in which the foundation's data theory strategy is used. Data were collected and analyzed simultaneously. In the quantitative phase, the questionnaire was developed by purposeful sampling method in the target population. Prioritization of variables was determined by Friedman test and finally, qualitative prioritization was performed using quantitative data and it was determined that radar, thermal, hyperspectral, multispectral (optical), panchromatic (optical), Laser (Lidar), and Passive Microwave sensors have higher priority than other remote sensing threats.

    Keywords: Remote Sensing, sensors, data gathering, Threats, military field, data theory
  • F. Kalantari *, R. Yadolahi, A.Saadatrad Pages 307-330

    Geopolitical factors have impact on Islamic Republic of Iran’s defense strategy including all factors in the framework of geography, politics and power. Based on literature, geopolitical factors are consisted of six categories namely natural, human and cultural, economic, political, military and scientific and technological. This paper only focuses on the military factor. The research was carried out as a type of applied developmental one based on field case study methodology. Data collection was through fieldwork and deskwork with a sample size of 73 which were analyzed using expert analysis methods. The aim of this research is achieving the role of military geopolitical factors in defense and security strategy of Islamic Republic of Iran originated from Iraq. Iraq is not a threat for Iran presently. The main enemies are USA and Takfiri terrorist groups who threaten Iran using the space and geography of Iraq. The conclusions imply that 21 military geopolitical factors have impact on Iran’s defense strategy in the framework of strengthening, weakening, opportunistic and threatening context. Data analysis shows that 4 factors have role but are not effective, 3 factors have both features simultaneously. After calculation of strategic positioning it was concluded that Islamic Republic of Iran is in the mild aggressive position. Using the opportunities and strengths the weaknesses and threats can be overcame.

    Keywords: geopolitics, Defense Strategy, Threats, military factors
  • M.A .Rahmani *, M.B .Khorramshad Pages 331-348

    Turkey is one of the most important Islamic countries in the West Asian region Which, despite over 100 years of Intolerance by the secular regime governing that country Islamic awakening has taken place in that country And Islamism and return to Islamic values, has become  the most important demand of the Turkish people. Now it have been more than 15 years that Islamists have been taken control of the country continuously. However, there are many different perspectives surrounding the future of Islamic awakening in the country. This research has been done to examine the future of Islamic awakening scenarios  in Turkey. The type of this research was an applied development and mixed (quantitative and qualitative) and in the case of a case with futuristic research approach. In futures research, The researcher uses the technique of scripting and scripting Has predicted possible, probable and prospective future. The research results show that in the next 10 years, There are five scenarios facing the Islamic awakening in Turkey: Deployed Erdoghani Islamism, Brittle Erdoghani Islamism, Isolated Islamism, Islamic awakening under the shadow and finally The Rise Of Islamic Awakening. There are also two scenarios which are counted as Surprised scenarios: Weak Islamic awakening and Fragile Islamic awakening.

    Keywords: Turkey, Islamic Awakening, Islamism, The Future study
  • M.H. Name, M. Khamari, Ebrahim Moammeri * Pages 349-370

    One of the problems in analyzing hydro-political relations in the river system is that the same factors, such as water scarcity and economic development, can create a wide range of conflicts or partnerships. Therefore, the aim of this study was to identify the variables and indices of effective hydro-political relations between Iran and Turkmenistan. The research method is descriptive-analytic. In this study, in the first place, using the views of experts and experts in political geography and Delphi technique, 15 factors were identified as essential indicators affecting the relations between Iran and Turkmenistan in the future. In the second step, Dimetal method was used to analyze and rank the causes, causality and disability. The results of the research show that factors: drinking water with a score of 1.53, employment with a score of 1.45, water for Agriculture with a score of 1.17, geothermal atrak of Atrak (0.55), conflict of strategic interests of both countries (0.47), geopolitical position of Iran with score (0.34), safety of water resources with a score of 0.15 ) And Turkmenistan's geographic location with a score of (0.04) is in the category of causal indicators and is definitely one of the factors affecting the hydro-political relations between Iran and Turkmenistan. The role of global powers in hydro-political relations with the nation (-0.01), the weakness of water use technology with a score of (-0.08), the influence of countries in providing water-related rules (-45%), judicial security with a score of -0.46, The impact of Iran's regional water crisis on national security with a score of (-0.71), security and energy transfer with a score of 1.13 and weakness of Iran's hydro-politic policies with a score of 1.15 in the category of disabled indicators Which are definitely one of the most challenging challenges.

    Keywords: Hydropolytic, Atrak River, Turkmenistan, Iran
  • M.H. Zarif Manesh, Gh.R .Vatandoost. * Pages 371-397

    Military and law enforcement agencies need authority to govern society. A powerful military organization, without the use of physical tools of power, can make people eager to obey social laws and regulations. The main purpose of this study is to find the extent to which the law enforcement authority of the Islamic Republic of Iran is affected by internal factors. The present research, which is applied based on the purpose, has been conducted with a mixed approach and using a descriptive-analytical method, and related data have been collected in a survey using a questionnaire. The statistical population for quantitative analysis of data was randomly selected from 60 NAJA employees with 18 independent positions and above, of which 58 questionnaires were collected. Also, to determine the content validity of the questionnaire, the opinions of law enforcement experts and specialists with a job position of 19 and above and the provincial police commanders were used, and to determine the reliability, Cronbach's alpha was used. According to the research results, the basic components within the organization affecting the authority of the NAJA are: the component of organizational factors, the component of individual factors and the component of managerial factors. Also, among the indicators in these components, the indicators of quality and appropriateness of education, the degree of cohesion and integration in the organization and the existence of strategy and strategic perspective in the organization were recognized as the most important factors affecting the authority of NAJA. The internal indicators of this study, in order of priority for the selection of respondents, can be used as a suitable criterion for increasing the authority of the police force

    Keywords: Law enforcement, intra-organizational, Authority, individual, managerial