فهرست مطالب

نشریه مطالعات بیداری اسلامی
پیاپی 15 (بهار و تابستان 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/05/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • راضیه کارآمد*، حسین شمس آبادی، سید مهدی نوری کیذقانی صفحات 7-30

    ایران و فلسطین دو کشوری هستند که جنگ را تجربه کرده و شاعران این دو سرزمین در مورد ادبیات پایداری و مقاومت شعرهایی سروده اند که سلمان هراتی شاعر ایرانی و ابراهیم المقادمه شاعر فلسطینی از جمله این شعرا هستند. این نوشتار با شیوه تطبیقی به تحلیل و توصیف سروده های این دو شاعر در این زمینه می پردازد؛ هردوشاعر، عاشق وطن خویش بوده و به آن عشقی الهی و معنوی داشته اند. شهدا را گرامی و جاودانه معرفی کرده و البته خودشان هم، شهادت آرزوی قلبیشان بوده است. آنها تعدادی از سروده های خود را به شهدای خاصی اختصاص داده و به ظلم و ناهنجاری اعتراض کرده اند. این دو شاعر، از دشمنان، با بیانی نمادین سخن گفته اند و المقادمه دشمن را به تحدی طلبیده و تهدید و تحقیر کرده است. سلمان و المقادمه، در مورد رزمندگان شعر سروده اند و امید خود را در مورد به ثمر نشستن جهاد و مقاومت منعکس و ناامیدی را تقبیح کرده اند.

    کلیدواژگان: ابراهیم المقادمه، سلمان هراتی، مقاومت، شعر
  • هادی زینی ملک آباد*، اصغر مهری، سید ابالقاسم فضائلی صفحات 31-50

    قرآن کتابی هدایتگر و بهترین مرجع برای دستیابی و سعادت است، کتابی است که برای هر مساله ای پاسخی روشن و کامل دارد. یکی از ویژگی های برجسته هدایتی- تربیتی قرآن بیداری بخشی و ارایه راهکارهای مناسب برای تمامی زمان ها است. نزول قرآن در دوران تاریک جهالت و بیدادگری، پیام بیداری و پیامبر، رسول بیداری بود. واکاوی کلید واژه ذکر و نیز مفاهیم قصص و امثال قرآن و بسیاری از آیاتی که در مورد روز حسابگری نازل شده است روشنگر فرازهای بیدارگری در قرآن است. بررسی جامعه شناختی ملت های مسلمان در اوج بیدادگری نشان می دهد که قرآن تنها نسخه نجاتبخشی بوده است که بدان تمسک جسته اند. قرن 14 در سده های اخیر از قرن هایی است که بازگشت به قرآن و اقبال به نگارش آثار قرآن پژوهی با تاکید بر بیداربخشی مسلمانان به اوج خود رسیده است. این مقاله در نظر دارد با اشاره به مهمترین فرازهای بیدارگری در قرآن و نیز گذاری بر مهمترین آثار و صاحبان قرآن پژوهی به جایگاه قرآن به عنوان تنها مرجع بیدارگری در هر عصری تاکید ورزد.

    کلیدواژگان: قرآن، پیامبر، بیداری، ذکر، قرآن پژوهان، قرن 14
  • محمدجواد رنجکش* صفحات 51-74

    پیروزی انقلاب اسلامی ایران در سال 1357، نقطه عطف تاریخی و سرآغاز دوران جدیدی از حیات حکومت اسلامی در تاریخ جهان اسلام به شمار می رود. یکی از بارزه های این تحول شگرف ، احیاء مفاهیم ناب الهی- انسانی در چارچوب آموزه های دین مبین اسلام می باشد؛ اما این احیاگری که به نوعی نشات گرفته از مطالبات مردمی بشمار می رود ،محدود به تنگناهای زمانی/ مکانی جامعه ایرانی نمانده و به علت غنای محتوایی /معنایی خود، در چارچوبه های جغرافیایی/ زمانی دیگر نیز بازتاب پیدا نموده است. یکی از قالب های نظری که از قدرت تبیینی مناسبی جهت نحوه تاثیر گذاری و بازتاب وجوه ممتازه ارزشی انقلاب ایران بر سایر جنبش های اسلامی/مردمی کشورهای دیگر در مقاطع زمانی مختلف می باشد ، نظریه سازه انگاری و مفهوم اشاعه آن است. نوشتار حاضر تلاش نموده تا با رویکردی توصیفی تحلیلی و با استمداد از مفاهیم و مفروضه های موجود در نظریه سازه انگاری، به تحلیل جایگاه سیاست منطق اشاعه در تاثیرپذیری جنبش های بیداری اسلامی از انقلاب اسلامی ایران بپردازد. در واقع آنچه نوشتار حاضر بر مبنای مفهوم اشاعه معتقد به آن است، تاثیرپذیری جنبش های بیداری اسلامی از مفاهیم، ارزش ها و هنجارهای انقلابی و اسلامی ایران به صورت خودجوش و به مثابه الگویی از حکومت دینی اسلامی بوده است.

    کلیدواژگان: سازه انگاری، سیاست اشاعه، انقلاب اسلامی ایران، بیداری اسلامی
  • سید محمد موسوی* صفحات 75-100

    مکتب حاج قاسم ضرورت امروز کشور است و از آن می توان به عنوان الگوی عملی بخش های مدیریتی و اجرایی کشور بهره برد. هدف مقاله بررسی مکتب شهید حاج قاسم سلیمانی در دفاع از حریم اهل بیت (ع) است.سیوال اصلی پژوهش حاضر را اینگونه می توان مطرح کرد،که مکتب شهید حاج قاسم سلیمانی از چه ویژگی های برخوردار است که آن را به یک مکتب و الگوی عملی مطلوب در بخش های مدیریتی و اجرایی کشوربلکه جهان اسلام تبدیل کرده است؟روش تحقیق توصیفی-تحلیلی است و در جمع آوری اطلاعت از شیوه کتابخانه ای وفیش برداری از کتاب ها و مقالات و سایت های اینترنتی استفاده شده است. یافته های پژوهش حاکی از آن است که مکتب حاج قاسم از منش و رفتار سرداری می گوید که نمونه یک انسان مومن عاشق است ،سرداری که خالصانه عاشق شهادت و ولایت بود ، خود را سرباز ولایت می دانست و تمام زندگی اش را وقف خدا و خدمت به مردم کرده بود . نتیجه آنکه، شهید سپهبد قاسم سلیمانی امروز فقط یک فرمانده نیست که یک اسطوره بزرگ است؛ اسطوره مقاومت در برابر ظلم و ظالم، اسوه اخلاص و کار بی منت برای خدا، سرمشق تلاش، ساده زیستی، شجاعت، مجاهدت و خدمتگزاری به مردم و قهرمان مبارزه در راه آرمان، بی آنکه از «غیر خدا» ترسی داشته باشد.

    کلیدواژگان: مکتب سردار شهید قاسم سلیمانی، مدافعین حرم، جبهه مقاومت، بیداری اسلامی، الگوی مطلوب مدیریتی
  • نجمیه گراوند*، مهدی اکبرنژاد صفحات 101-129

    وحدت اسلامی یکی از مسایل بسیار مهم و در عین حال حساسی است که بالاخص در جهان اسلام حایز اهمیت است. با توجه به این که طرح یک موضوع، قبل از هرچیز نیازمند شفاف سازی درباره معناشناسی موضوع و بیان گستره ی آن است، این پژوهش در صدد است تا با روش اسنادی- کتابخانه ای و با پیمایش مراحل سه گانه توصیف، تحلیل و تبیین، واژه وحدت در قرآن کریم را مورد واکاوی قرار داده و از سوی دیگر، به دلیل تاثیرات متقابلی که بین وحدت و بیداری اسلامی وجود دارد، به کشف رابطه معناشناختی بین آن دو نیز بپردازد. بنابراین ضمن بازشناسی معنای لغوی و اصطلاحی واژه وحدت، ارتباط مفهومی این واژه با واژگان هم نشین و جانشین و ارتباط سازمان یافته آن ها مورد تحلیل قرار گرفته، و سپس با استفاده از قاعده سیاق و دقت در مقتضیات آیات، چگونگی کاربرد واژه وحدت در سراسر قرآن کریم تبیین گردیده است. یکی از نتایج مهم این بررسی توصیفی، آشکار شدن پیوند معنایی عمیق وحدت با سایر واژگان هم حوزه در قرآن و بالاخص با بیداری اسلامی در عصر حاضر است.

    کلیدواژگان: وحدت، بیداری اسلامی، معنا شناسی، مصداق، واژگان هم نشین، واژگان جانشین
  • سعید حق پرست*، احسان شاکری خویی صفحات 131-148

    بیداری اسلامی همراه با آگاهی جوامع اسلامی نسبت به حقوق سیاسی خود در عصر حاضر، منطقه خاورمیانه را دچار افت وخیزهای بسیاری نمود اما سطح پایین توسعه یافتگی سیاسی کشورهای اسلامی که در دودهه اخیر همواره درگیر پدیده شوم تروریسم بوده اند، تاثیر فراوانی در بروز خشونت های سیاسی داشته و فعالیت های تروریستی را به گزینه ای جذاب برای افراد آن جامعه تبدیل می سازد. هدف اصلی پژوهش حاضر پاسخ به این پرسش می باشد که تروریسم به عنوان یکی از مهمترین مولفه های توسعه نیافتگی سیاسی چه نقشی رد روند بیداری اسلامی کشورهای مسلمان منطقه خاورمیانه ایفا می نماید؟ مقاله حاضر به لحاظ روش، توصیفی-تحلیلی می باشد و براساس الگوی نظریات اندیشمندانی چون: سامویل هانتنگتون و لوسین پای به عنوان دو اندیشمند مطرح در بحث توسعه کشورها به صورت ترکیبی به عنوان چارچوب نظری بهره گرفته شده است. یافته های این پژوهش حاکی از آن است که ساختار متنوع و متکثر قومی، مذهبی و موزاییکی بودن این جوامع و انجام دولت ملت سازی ناقص و مصنوعی از عوامل مهم و تاثیرگذار در شکل گیری و تکوین پدیده تروریسم بوده و تروریسم نیز با ایجاد چالش ها و موانع زیرساختی تاثیرگذار، فرآیند بیداری اسلامی و توسعه سیاسی در کشورهای مسلمان منطقه خاورمیانه را دچار مشکلات عدیده ای می نمایند.

    کلیدواژگان: تروریسم، بیداری اسلامی، خاورمیانه، توسعه سیاسی، کشورهای اسلامی
|
  • Razieh Karamad *, Hosein Shamsabadi, Seedmehdy Norikeizegany Pages 7-30

    Common themes of Resistance In poems of salman Harati and ebrahim moghademehAbstractIran and Palestine are two countries that have experienced war.Poets of both lands have written poems about poetry literature. Salman Herati is an Iranian poet and Ibrahim al-Muqadma is a Palestinian poet of resistance poets. The present paper deals with the comparative method of analyzing and describing the poems of these two poets in the subject of resistance literature.In general, it can be said both have loved their homeland and They have a national and spiritual love to it. Both Celebrated martyrs. Both wished to testify both poets have protested against tyranny And spoke of the enemies Sometimes hidden And sometimes openly. Moghademeh has challenged and humiliated the enemy.Both poems written about warriors and Good news that Resistance results and said that frustration is bad and ugly.Key words: Resistance literature, salman harati, ebrahim moghademeh. poems ,.

    Keywords: Resistance Literature, Salman Harati, ebrahim moghademeh, poems
  • Hadi Zeini Malekabad *, Asghar Mehri, Saeed Abablghasem Fazaeli Pages 31-50

    The Quran is the guidebook and the best reference for achieving and prosperity, a book that has a clear and complete answer to any problem. One of the prominent features of the guidance and education of the Qur'an is awakening and providing appropriate solutions for all time. The descent of the Qur'an in the dark period of ignorance and ignorance was a message of wisdom and the Prophet, a messenger of awakening. The analysis of the key of the word mentioned, as well as the concepts of the stories of the Quran and many of the verses that have been revealed on the day of calculus, illustrates the limits of awakening in the Qur'an. The sociological study of Muslim nations at the height of evildoing shows that the Qur'an was the only salvation version that it sought. The 14th century, in the last centuries, has been at its peak for centuries when the return to the Qur'an and Iqbal has culminated in writing the works of Qur'anic research with an emphasis on the revival of Muslims. This article intends to emphasize the position of the Qur'an as the only wakefulness reference in any era by referring to the most important upsurges of awakening in the Qur'an, and also on the most important works and owners of Quranic studies.

    Keywords: Qur'an, prophet, Awakening, Quran, Quranic Quran, 14th Century
  • MohammadJavad Ranjkesh * Pages 51-74

    The victory of the Islamic Revolution of Iran in 1978 is a turning point in history and the beginning of a new era in the life of the Islamic government in the history of the Islamic world. One of the highlights of this dramatic development is the revival of pure divine-human concepts within the teachings of Islam. However, this revival, which is considered to have originated from the demands of the people, is not limited to the temporal / spatial bottlenecks of the Iranian society and has been reflected in other geographical / temporal frameworks due to its content / semantic richness. One of the theoretical formats that is a suitable explanatory power for the way of influencing and reflecting the excellent value aspects of the Iranian revolution on other Islamic / popular movements of other countries at different times, is the theory of structuralism and the concept of its dissemination. The present article tries to analyze the position of the logic of dissemination logic in the effectiveness of Islamic awakening movements from the Islamic Revolution of Iran with a descriptive-analytical approach and using the concepts and assumptions in the theory of constructivism. In fact, what the present paper believes is based on the concept of dissemination, the influence of Islamic awakening movements on the revolutionary, Islamic and Islamic concepts, values ​​and norms of Iran spontaneously and as a model of religious-Islamic government.

    Keywords: constructivism, Dissemination Policy, Islamic Revolution of Iran, Islamic awakening
  • Seyed Mohammad Mosavi * Pages 75-100

    Haj Qasim's school says about the character and behavior of Sardari that he is an example of a believing man who loves, Sardari who sincerely loved martyrdom and guardianship, considered himself a soldier of the guardianship and had dedicated his whole life to God and serving the people. Haj Qasem school is a necessity of the country today and it can be used as a practical model for the administrative and executive sectors of the country.In this article, an attempt is made to examine the character, behavior and personality traits of the martyrs of the defenders of the shrine of Haj Qasem Soleimani, Let's get to know the educational model of Sardar Delha better in the cohesion and authority of the Resistance Front and the defenders of the shrine, and according to the Supreme Leader of the Revolution, let's look at this martyr Sardar as a school, a way and a school.

  • Najmiyeh Geravand *, Mehdi Akbarnezhaad Pages 101-129

    Islamic unity is one of the most important and, at the same time, sensitive issues that is especially important in the Islamic world.Regard to propounding a matter, first of all requires clarification on the semantics of the issue and expression of its scope, this research seeks to examine the word "unity" in the Holy Quran through a documentary-librarian method and by scrolling through the three stages:Description, analysis and explanation. And on the other hand, due to the enter count effects between Islamic unity and Islamic awakening, it also reveals the semantic relation between these two. Therefore, while recognizing the literal meaning of the term unity, the conceptual relation between the word and the synonymous vocabulary and its organized relation has been analyzed, and then use the rule context and accuracy requirements of the verses, how to use the word unity in the Holy Quran has been clarified. One important result of this descriptive study is revealing the deep semantic link in unity with other words in the Qur'an and in particular the field of Islamic wakefulness.

    Keywords: Unity, Islamic awakening, semantics, Exemplary, Companion Vocabulary, Succession Vocabulary
  • Saeid Haghparast *, Ehsan Shakeri Khoei Pages 131-148

    The Islamic Awakening, along with the awareness of Islamic societies about their political rights in the present era, caused many ups and downs in the Middle East, but the low level of political development of Islamic countries, which have always been involved in terrorism in the last two decades, has a great impact. It has political violence and makes terrorist activities an attractive option for the people of that society. The main purpose of this study is to answer the question that terrorism as one of the most important components of political underdevelopment, what role does it play in rejecting the Islamic awakening of Muslim countries in the Middle East? The present article is descriptive-analytical in terms of method and has been used as a theoretical framework based on the model of the theories of thinkers such as Samuel Huntington and Lucien Pai as two prominent thinkers in the discussion of countries' development. The findings of this study indicate that the diverse and multi-ethnic structure of these societies and the mosaic nature of these societies and the incomplete and artificial nation-building are important and influential factors in the formation of terrorism and terrorism by creating challenges and obstacles.

    Keywords: terrorism, Islamic awakening, Middle East, Political Development, Islamic countries