فهرست مطالب

اقتصاد پنهان - سال پنجم شماره 20 (بهار 1399)

نشریه اقتصاد پنهان
سال پنجم شماره 20 (بهار 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/04/09
  • تعداد عناوین: 6
|
  • حسن بابایی* صفحات 7-26
    بی تردید گام نخست در رفع و مبارزه با پدیده قاچاق کالا شناسایی عوامل آن ها ست. از جمله عوامل تاثیرگذار در قاچاق کالا وجود مفرهای قانونی برای مرتکبین قاچاق است با توجه به اینکه کیفیت و نحوه اجرای قوانین مبارزه با قاچاق کالا نقش موثر در شکل گیری، تداوم و یا تحدید فعالیت های مجرمانه قاچاق دارد و یا نبود قوانین صریح و یا فقد قوانین در پاره ای از موارد می تواند عوامل قاچاق را در حاشیه امنیت قرار داده و انگیزه ارتکاب قاچاق را تقویت نماید، می توان با بررسی قوانین موجود و پی بردن به نواقص آن با بازنگری و متناسب سازی آن ها با شرایط موجود زمینه مبارزه را بیش از گذشته فراهم نمود. می توان با امعان نظر به تحقیقات به عمل آمده و نگرش به قوانین و مقررات کشورهای پیشرو و موفق با امر مبارزه با قاچاق کالا و الگوبرداری از اقدامات بازدارنده و مبارزاتی ثمربخش آنها و اعمال تا حد امکان آن ها در سیستم حقوقی خود بسترهای قانونی روشنی را برای مبارزه با پدیده مخرب قاچاق در کشور فراهم نمود. با توجه به ترفندها و شگردهای تازه ای که در انجام قاچاق به کار گرفته شده آنچه که مسلم است ساختارهای سازمانی و مقررات موجود از کارایی لازم برخوردار نیستند و بازنگری و متناسب سازی آن ها امری ضروری است. به طور مثال امروزه در اکثر کشورهای پیشرفته تعقیب مالی وجوه قاچاق مقدم به کنترل کیفی کالاست اما در ایران تلاش ها معطوف به کنترل فیزیکی است، با اجرای قانون پول شویی به عنوان یک قانون کنترلی غیرفیزیکی، نقل و انتقال وجوه حاصل از خرید و فروش کالاهای قاچاق سازمان یافته با مشکل جدی روبرو شده و مبارزه با قاچاق از حالت فیزیکی به کنترل مالی تبدیل شده و مقابله و فرار از آن کار بسیار پیچیده ای خواهدبود. این نوشتار درصدد آن است که ضمن نشان دادن ساختارها و نواقص قوانین مبارزه با قاچاق کالا و تاثیر آن بر افزایش بزه قاچاق کالا، راهبردها و راهکارهای حقوقی و قضایی ثمربخشی را نیز ارایه نماید.
    کلیدواژگان: جرایم اقتصادی، سیاست جنایی، مجازات اخلال گران، حقوق گمرکی، سازمان های کاشف، اعلام جرم، سازمان های شاکی، مراجع رسیدگی کننده
  • ابراهیم زارعی*، غلامرضا ساسانی صفحات 27-65
    اقتصاد ایران همواره تحت تاثیر آسیب ها و تهدیداتی همچون جنگ اقتصادی، تحریم، تک محصولی و  اقتصاد پنهان و قاچاق کالا و ارز بوده است. علیرغم تلاش های بسیاری که صورت گرفته این آسیب ها همچنان ادامه دارد.راهبرد«پدافند اقتصادی» از جمله راهبردهای موثری است که می تواند برای کاهش این آسیب ها بکار گرفته شود.
    هدف این مقاله تحقیقی سنجش میزان آسیب پذیری و یا تاب آوری نظام تجاری خارجی (صادرات و واردات) در برابر تهدیدهای خارجی (جنگ و تحریم های اقتصادی) از طریق تدوین و ارزیابی شاخص های تخصصی متناسب با سیاست های کلی اقتصاد مقاومتی، و ایجاد سازوکارهای استمرار فعالیت های تجاری ایران در شرایط جنگ، تحریم اقتصادی و...می باشد.
    روش تحقیق، به لحاظ هدف توصیفی -اکتشافی است و به لحاظ روش کاربردی و بر مبنای مطالعات اسنادی است. اطلاعات مورد نیاز این تحقیق از طریق بررسی گزارش‎های نهادهای تخصصی کشور و بین المللی و جستجو در اینترنت و فیش برداری از کتب، مقالات و گزارش های موضوعی و مصاحبه با نخبگان و خبرگان بدست آمده است.
    نتیجه آنکه اصلاحاتی برای تقویت سند راهبردی پدافند اقتصادی کشور در موضوع کاهش آسیب پذیری نظام تجارت خارجی با تمرکز بر صادرات و واردات، الزامات متعددی پیشنهاد شده است.
    کلیدواژگان: جنگ اقتصادی، آسیب پدیری اقتصادی، سند پدافند اقتصادی، تاب آوری، قاچاق کالا و ارز، اقتصاد مقاومتی
  • محسن غلامی رزینی، قدرت الله خسروشاهی*، حسن پوربافرانی صفحات 67-91
    زمینه و هدف
    قاچاق کالا و ارز از یک سو اقتصاد و امنیت ملی را تهدید می کند. زیرا، مرتکبان آن خدماتی به جامعه عرضه نمی کنند و در تولید و ایجاد اشتغال قانونی سهمی ندارند. از سوی دیگر، جهانی شدن قاچاق کالا و ارز و جنبه سازمان یافتگی و فراملی آن، تهدیدی جدی علیه جامعه جهانی است. این امر سبب شد تا کشورهای جهان در برخورد با این ناهنجاری اقتصادی بر مبنای رویکرد جهانی شدن جرم، سیاست جنایی تقنینی مناسب اتخاذ نماید و مقنن ایران نیز جرم انگاری این جرم را در سیاست تقنینی خود لحاظ نمود. در پژوهش حاضر به بررسی تحولات سیاست جنایی تقنینی ایران در زمینه جرم انگاری قاچاق کالا و ارز پرداخته شده است.
    روش تحقیق: پژوهش حاضر از لحاظ هدف، کاربردی و از نظر شیوه نگارش، توصیفی تحلیلی است. اطلاعات مورد نیاز از طریق مطالعه کتابخانه ای و مراجعه به منابع دانشگاهی و الکترونیکی جمع آوری شد. تجزیه و تحلیل داده ها نیز به شیوه کیفی و مبتنی بر استدلال و استنتاج عقلی از قوانین و مقررات مدون انجام گرفت.
    یافته ها و
    نتایج
    سیاست جنایی تقنینی متعددی طی سالهای 1312 تا 1392 توسط مقنن ایران صورت گرفته که هر کدام به نوعی به جرم انگاری قاچاق کالا و ارز پرداخته اند. قانون مبارزه با قاچاق کالا و ارز (1392) با توجه به جهانی شدن جرم قاچاق کالا و ارز، اقدامات بیشتری را نسبت به قوانین سابق جرم انگاری نموده و کیفر محور است. عدم امکان تعلیق و تخفیف در جزای نقدی مقرر در این قانون را می توان شاهدی بر این رویکرد مقنن تلقی کرد.
    کلیدواژگان: سیاست جنایی تقنینی، جرایم سازمان یافته، جرایم فراملی، قاچاق کالا و ارز، جهانی شدن جرم
  • پریسا شرفی مطلق*، مرتضی درخشان، جلیل رهبری راد صفحات 93-126
    پول شویی نوعی فعالیت بزه کارانه است که به معنای تطهیر عواید حاصل از فعالیت های مجرمانه می باشد که به عنوان جرمی مستقل شناخته شده است. بانک ها به عنوان یکی از مهم ترین بخش های اقتصاد هر کشور در معرض خطر پیامدهای منفی پول شویی قرار دارند، زیرا یکی از درگاه هایی که پول شویان پول های کثیف را وارد چرخه اقتصاد می کنند بانک ها هستند. از این رو مبارزه با پول شویی و شناسایی عوامل موثر بر افزایش آن در بانک ها امری حیاتی برای هر اقتصاد به شمار می آید. این پژوهش بر آن است تا عوامل موثر برافزایش پول شویی در نظام بانکی ایران را شناسایی و میزان تاثیر آن ها را رتبه بندی نماید. برای این منظور با استفاده از روش کتابخانه ای و مصاحبه نخبگانی به شناسایی این عوامل می پردازد و در نهایت با استفاده از روش تحلیل سلسله مراتبی (AHP) به رتبه بندی عوامل موثر بر پولشویی خواهد پرداخت. نتایج نشان می دهد که نبود اطلاعات شفاف و فقدان بانکداری متمرکز با توجه به سه مرحله پول شویی رتبه های نخست را در افزایش پول شویی در نظام بانکداری ایران به خود اختصاص داده اند.
    کلیدواژگان: پول شویی، بانک، AHP، رتبه بندی
  • حسن طاوسی*، منصور کردجامه شوران صفحات 127-144

    طبق تعریف قانون مبارزه با قاچاق کالاو ارز مصوب سال 1392، قاچاق کالایعنی؛ حمل و نقل کالا از نقطه ای به نقطه ای دیگر، خواه دو نقطه مزبور در داخل کشور باشند که در این صورت قاچاق داخلی و خواه نقطه ای در داخل و نقطه دیگر در خارجه باشد که به آن قاچاق خارجی می گویند. مساله قاچاق در کشور ما به دلیل شرایط خاص جغرافیایی برای ورود و خروج کالا و نیز نبود شرایط با ثبات در کشورهای همسایه بسیار قابل توجه است.قاچاق کالا با توجه به تاثیرات منفی که بر اقتصاد ملی دارد، همیشه مورد توجه کارشناسان حوزه های مختلف اقتصادی،اجتماعی و سیاسی بوده است. پژوهش حاضر به بررسی تاثیرات اقتصادی قاچاق کالا بر شهر مرزی اینچه برون (گنبد کاووس) استان گلستان که در مرز شرقی استان گلستان و هم مرز با کشور ترکمنستان است، می پردازد که از نظر هدف توصیفی تحلیلی و بر اساس روش پیمایشی و کاربردی است و اطلاعات مربوط به پژوهش از طریق پرسشنامه محقق ساخته جمع آوری شده است. فرضیه های پژوهش با استفاده از آزمون های میانگین، انحراف معیار،همبستگی پیرسون و آزمون تک نمونه‎ای مورد بررسی قرار گرفته است. نتایج پژوهش نشان داد که عوامل جغرافیایی، اقتصادی، فرهنگی، اجتماعی و عوامل اجرایی مدیریتی در گسترش و گرایش قاچاق کالا در شهر تاثیر گذار بوده و به ترتیب از نظر شهروندان عوامل اقتصادی دارای بالاترین و عوامل فرهنگی، اجتماعی دارای کمترین تاثیر بر گسترش قاچاق کالا هستند.

    کلیدواژگان: قاچاق کالا، اقتصاد شهری، اینچه برون، مهاجرت مرزنشینان
  • کیومرث سهیلی*، علی فلاحتی، مهناز سرخوندی صفحات 145-162
    قاچاق (واردات غیررسمی)، پدیده ای است که کم و بیش تمام کشورهای دنیا با آن مواجه هستند، ولی وسعت و عمق آن در کشورهای درحال توسعه، بیشتر از کشورهای توسعه یافته است، به طوری که در برخی از کشورهای در حال توسعه قاچاق بخش مهمی از فعالیت های اقتصادی جامعه را در بر می گیرد. یکی از انواع پر اهمیت قاچاق، قاچاق سوخت می باشد .پدیده قاچاق سوخت قاچاق سرمایه ملی و خروج آن از کشور و هرز رفتن توان اقتصادی است. سوبسییدهای دولت در واقع برای این ماده حیاتی توسعه است که تولید،صنعت وخدمات جامعه توسط این انرژی به حرکت در می آ ید. اما قاچاق این ماده طبیعی باعث کندی توسعه و ناموزونی کشور از لحاظ اقتصادی، اجتماعی، سیاسی، جمعیتی و جغرافیایی می شود. هدف از این تحقیق شناخت عوامل موثر بر قاچاق سوخت، مطالعه موردی شهرستان جوانرود است. نتایج حاکی از ان است که بیکاری ومحرومیت از عوامل ساختاری موثر در این امر است.
    کلیدواژگان: قاچاق سوخت، مرز، جوانرود، اشتغال
|
  • Hasan Babei * Pages 7-26
    Undoubtedly, the first step in eliminating and combating the phenomenon of smuggling is to identify their causes. One of the influential factors in smuggling of goods is the existence of legal loopholes for perpetrators of smuggling, considering that the quality and implementation of anti-smuggling laws play an effective role in the formation, continuation or limitation of criminal smuggling activities or the absence of explicit laws or lack of laws. In some cases, it can put the perpetrators of trafficking in the margins of security and strengthen the motivation to commit trafficking. It is possible to have a clear legal basis by examining the research and looking at the laws and regulations of leading and successful countries in the fight against smuggling of goods and modeling their deterrent measures and effective struggles and applying them as much as possible in their legal system. To combat the destructive phenomenon of trafficking in the country. Given the new tricks and techniques used in smuggling, what is certain is that the existing organizational structures and regulations are not efficient enough and it is necessary to review and adapt them. For example, today in most developed countries, financial pursuit of smuggled funds takes precedence over quality control of goods, but in Iran, efforts are focused on physical control, with the implementation of the money laundering law as a non-physical control law. Faced with a serious problem, the fight against trafficking has turned from physical to financial control, and dealing with it and escaping it will be very complex. This article seeks to show the structures and shortcomings of anti-trafficking laws and its impact on increasing the crime of smuggling, as well as fruitful legal and judicial strategies and solutions.
    Keywords: ECONOMIC CRIMES, Criminal policy, Punishment of Disruptors, Customs Law, Detective Organizations, Crime Reporting, Complainant Organizations, Investigating Authorities
  • Ebrahim Zarei *, Ghlamreza Sasani Pages 27-65
    Iran's economy has always been affected by harms and threats such as economic war, sanctions, monopolies, hidden economy and smuggling of goods and currency. Despite many efforts, these injuries continue. The "economic defense" strategy is one of the effective strategies that can be used to reduce these injuries.
    The purpose of this research paper is to assess the vulnerability or resilience of the foreign trade system (exports and imports) against external threats (war and economic sanctions) by developing and evaluating specialized indicators appropriate to the general policies of the economy. Resistance, and the establishment of mechanisms for the continuation of Iran's commercial activities in conditions of war, economic sanctions, and so on.
    The research method is descriptive-exploratory in terms of purpose and is applied in terms of method and based on documentary studies. The information required for this research has been obtained by reviewing the reports of specialized institutions in the country and internationally, searching the Internet and taking notes from books, articles and thematic reports, and interviewing elites and experts.
    Conclusion As a result, the following requirements have been proposed for the strategic document of the country's economic defense in order to reduce the vulnerability of the foreign trade system by focusing on exports and imports.
    Developments in Iran's Criminal Legislation against Organized Crime of Trafficking With the approach of crime globalization.
    Keywords: economic warfare, economic paternalism damage, economic defense document, Resilience, smuggling of goods, currency, resistance economy
  • Mohsen Gholami Razini, Ghodrat Oolah Khosroshahi *, Hasan حخخقذشبقشده Pages 67-91
    Background and Aim
    Smuggling of goods and currency on the one hand threatens the economy and national security. Because, the perpetrators do not provide services to society and have no share in the production and creation of legal employment. On the other hand, the globalization of smuggling of goods and currency and its organized and transnational aspect is a serious threat to the international community. This caused the countries of the world to adopt an appropriate legislative criminal policy in dealing with this economic anomaly based on the approach of crime globalization, and the Iranian legislature also included the criminalization of this crime in its legislative policy. In the present study, the developments of Iran's legislative criminal policy in the field of criminalization of smuggling of goods and currency have been investigated.
    Research
    Method
    The present study is applied in terms of purpose and descriptive-analytical in terms of writing style. The required information was collected through library study and reference to academic and electronic resources. Data analysis was performed in a qualitative manner and based on rational reasoning and inference of codified rules and regulations.
    Findings and
    Results
    Numerous legislative criminal policies have been carried out by the Iranian legislature from 1312 to 1392, each of which has criminalized the smuggling of goods and currency. Anti-Trafficking in Goods and Foreign Exchange Law (2013) Due to the globalization of the crime of smuggling of goods and foreign exchange, it has criminalized more measures than the previous laws and is penal. The impossibility of suspending and reducing the fine stipulated in this law can be considered as a proof of this legislative approach.
    Keywords: Legislative Criminal Policy, Organized Crime, transnational crime, smuggling of goods, currency, globalization of crime
  • Parisa Sharafimotlagh *, Morteza Derakhshan, Jalil Rahbari Rad Pages 93-126
    Money laundering is a criminal activity that means laundering the proceeds of criminal activity, which is known as an independent crime. Banks, as one of the most important sectors of any country's economy, are at risk of negative consequences of money laundering because one of the gateways that money launderers bring dirty money into the economic cycle is the banks. Therefore, combating money laundering and identifying the factors affecting its increase in banks is vital for any economy. This study aims to identify the factors affecting the increase of money laundering in the Iranian banking system and rank their impact. For this purpose, it will identify these factors using the method of bookstores and elite interviews, and finally, using the method of hierarchical analysis (AHP), it will rank the factors affecting money laundering. The results show that the lack of transparent information and the lack of centralized banking due to the three stages of money laundering are the first in increasing money laundering in the Iranian banking system.
    Keywords: Money Laundering, banking, AHP, Ranking
  • Hasan Tavosi *, Mansour Kordshoran Pages 127-144

    According to the definition of the Law on Combating Commodity and Currency Smuggling, approved in 1392; Transport And the transfer of goods from one point to another, whether the two points are within the country In this case, it is domestic smuggling, whether it is a point inside and another point abroad This is called foreign smuggling. The issue of smuggling in our country due to special circumstances Geographical entry and exit of goods and the lack of stable conditions in neighboring countries It is very significant. Due to its negative effects on the national economy, smuggling of goods It has always been considered by experts in various economic, social and political fields استت. The present study examines the economic effects of smuggling on the border town of Incheh Borun Kavous Dome (Golestan Province, which is on the eastern border of Golestan Province and borders the country) Turkmenistan, which is descriptive-analytical in terms of purpose and based on method It is a survey and application and information related to the research through a researcher questionnaire The fabric is collected. Research hypotheses using mean tests, Standard deviation, Pearson correlation and one-sample test were investigated. The results showed that geographical, economic, cultural, social and other factors Executive-managerial in the expansion and trend of smuggling of goods in the city and respectively 12. Master of Political Science, majoring in European Regional Studies, Researcher and Researcher Research of Golestan Nineveh Corps, Gorgan-Responsible 13. Master of Chemical Engineering, Researcher and Research Deputy of Nineveh Corps Golestan, Gorgan Correspondence Officer (Investigating the economic effects of trafficking… 130 According to the citizens, economic factors have the highest and cultural and social factors They have the least impact on the spread of smuggling.

    Keywords: Commodity trafficking, Urban Economy, Incheon, Border migration Introduction Commodity smuggling is a phenomenon that
  • Kiomars Soheili *, Ali Falahati, Mahnaz Sorkhondi Pages 145-162
    Smuggling (informal imports) is a phenomenon faced by more or less all countries in the world, but its extent and depth in developing countries is greater than in developed countries, so that in some developing countries smuggling It covers an important part of the economic activities of the society. One of the most important types of smuggling is fuel smuggling. The phenomenon of fuel smuggling is the smuggling of national capital and its departure from the country and waste of economic power. Government subsidies are, in fact, vital to the development of energy, industry, and community services. However, smuggling of this natural substance slows down the development and imbalance of the country economically, socially, politically, demographically and geographically. The purpose of this study is to identify the factors affecting fuel smuggling, a case study of Javanrood city. The results indicate that unemployment and deprivation are structural factors affecting this.
    Keywords: fuel smuggling, Border, Javanrood, employment