فهرست مطالب

فلسفه و کلام اسلامی - سال پنجاه و سوم شماره 2 (پاییز و زمستان 1399)

مجله فلسفه و کلام اسلامی
سال پنجاه و سوم شماره 2 (پاییز و زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/11/15
  • تعداد عناوین: 13
|
  • محمدعلی اسماعیلی*، مهری چنگی اشتیانی صفحات 307-326
    «الهیات سلبی» به مثابه نظریه ای مهم در حوزه «زبان دین»، در الهیات یهودی، مسیحی و اسلامی پیروان زیادی دارد و در سه حوزه هستی شناسی، معرفت شناسی و معناشناسی صفات الهی مطرح است و میان آنها پیوند مستحکمی برقرار است. از رهگذر این جستار مشخص می شود که بر پایه یافته های این تحقیق، علامه طباطبایی در برخی رساله های فلسفی و عرفانی و در مواردی از تفسیر المیزان، با گذر از الهیات ایجابی در حوزه هستی شناسی صفات الهی و با تاثیرپذیری از عرفا به ویژه سیداحمد کربلایی، الهیات سلبی را در این حوزه پذیرفته، بر این باور است که فیلسوفان بزرگی نظیر فارابی، ابن سینا و حتی صدرالمتالهین به درک این دیدگاه نرسیده اند. به باور علامه طباطبایی، نامتناهی بودن ذات الهی از یکسو و محدودیت مفهوم بما هو مفهوم از سوی دیگر، توجیه کننده الهیات سلبی و مانع پذیرش الهیات ایجابی و صدق مفاهیم کمالی بر ذات الهی است.
    کلیدواژگان: الهیات سلبی، زبان دین، علامه طباطبایی، نظریه عینیت، هستی شناسی صفات الهی
  • مسعود الوند، مرتضی حاجی حسینی*، امیراحسان کرباسی زاده صفحات 327-345

    ظهور منطق های غیرکلاسیک در برابر منطق کلاسیک موجب از بین رفتن فرض پیشینی بودن معرفت منطقی شده بطوریکه منطق دانها از ترجیح یک نظریه منطقی بر نظریات دیگر سخن می گویند و مدلی برای گزینش معقول میان آنها ارایه کرده اند. روش شناسی استنتاج به بهترین تبیین از جمله مدلهای گزینش معقول میان نظریات علمی است و در این نوشتار نشان می دهیم که نظریات منطقی از ویژگی های لازم برای کاربست این روش شناسی در حوزه منطق برخوردارند. به ویژه نشان می دهیم که منطق دانها، چنانکه کارنپ می پنداشت، در گزینش نظریات منطقی آزاد نبوده، سازگاری یک نظام منطقی با شواهد پذیرفته شده و نظام دیگر با آن شواهد شرط گزینش معقول است. مسئله تفاوت معنای ادات ربط در منطق های مختلف یکی از مسایلی است که مقایسه پذیری منطق ها را به چالش می کشد و در این نوشتار ضمن معرفی یکی از راه حلهای این مسئله آن را به گونه ای ترمیم می کنیم که از گزند نقدها در امان بماند.

    کلیدواژگان: تفاوت معنایی ادات منطقی، روش شناسی استنتاج به بهترین تبیین، معرفت پیشینی، منطق کلاسیک، منطق غیرکلاسیک
  • سعید حسن زاده* صفحات 347-363

    براساس آثار شیخ اشراق می توان به مسئله مبادی کنش پرداخت. شیخ اشراق ادراک، ترجیح، شوق و اراده را مبادی کنش می داند. کنش متوقف بر علم حضوری به بدن و قوای آن، تصور پیشین کنش و تصدیق به مصلحت و اولویت آن است. پس از تصور کنش، انجام آن نیازمند ترجیح انجام بر ترک است. این ترجیح بر اساس غلبه شوق و یا براساس تصدیق به مصلحت رخ می دهد. پس از ترجیح کنش، انسان شوق بدان کنش پیدا می کند چرا که آن را کمال خود می یابد. با شکل گیری شوق، اراده نیز شکل می گیرد. پس از جزم شدن اراده کنش انجام می شود. اگر کنش، کنش بدنی باشد، انجام آن بر قوای محرکه نیز متوقف است. در این مقاله پس از معرفی هر یک از این مبادی، ابعاد مختلف آن از دیدگاه شیخ اشراق بررسی شده است و در نهایت برخی از تفاوت های دیدگاه شیخ اشراق با دیدگاه ابن سینا بیان گشته است.

    کلیدواژگان: شیخ اشراق، مبادی کنش، فعل اختیاری، نظریه کنش
  • امیر دیوانی* صفحات 365-381

    این نوشتار بر آن است که طبیعت عقل یک معرفت اجمالی به نحو یک دانش محض و ضروری نسبت به چیستی دین دارد. بر این اساس هرگاه عقل با واقع دین روبه رو شود بر حسب آن دانش پیشینی پایه، در شناخت آن توفیق دارد و هرگاه دین نمایی بر او عرضه شود یا پذیرفته نمی شود یا در مصاف با آن معرفت اجمالی کنار گذاشته می شود. بر پایه ی این شناخت اجمالی عقلی به واقع دین، بسیاری از تعریف های ناظر به چیستی دین از اعتبار می افتند. در نهایت، این معرفت اجمالی به پایه های دین، هم در عقل نظری و هم در عقل عملی، آشکارسازی شده و به یکدیگر پیوند داده می شوند. این پایه ها عبارتند از مبدا هستی، راهنمای هستی و جهان غایی هستی در عقل نظری و مبدا اخلاق، راهنمای اخلاق و جهان اخلاق در عقل عملی. اصل ها و پایه های هستی و اخلاق از دانش طبیعت عقل اند و با یکدیگر تعریفی از دین را به دست می دهند که می تواند مقبول همه باشد و از آراء شخصی فاصله بگیرد. با این تعریف می توان به شناخت جهانی دین نزدیک تر شد.

    کلیدواژگان: اصول دین، تعریف دین، چیستی دین، دین، طبیعت عقلی دین
  • فرح رامین*، حبیب الله دانش شهرکی، مریم سیفعلی پور صفحات 383-400

    در دهه گذشته، طرفداران برهان اجماع عام، تقریرهای سنتی این برهان را عقیم دانسته و صورت بندی جدیدی از این استدلال ارایه داده اند که با تکیه بر اجماع همگانی بسیاری از انسان ها در اکثر دوران های تاریخی، بهترین تبیین بر صدق خدا باوری را فراهم می آورد. در این پژوهش، به دنبال پاسخ گویی به این سوال ها هستیم: آیا خداباوری، اعتقادی همگانی در طول تاریخ در تمام جوامع انسانی می باشد؟ آیا بر فرض همگانی بودن یک باور، می توان از نظر منطقی، صدق آن را نتیجه گرفت؟ یافته های پژوهش بر آن است که مقدمه اول این برهان، باور بسیاری از انسان ها بر وجود موجود یا موجودات ماوراء طبیعی و مقدس در دوران گذشته و معاصر را از طریق شواهد مستقل تجربی، اثبات می نماید. مقدمه دوم این استدلال با تکیه بر عام گرایی معرفتی، صدق احتمالی باورهای دینی همگانی را فراهم می آورد، اگرچه تبیین های تکاملی، رقیب جدی در برابر توجیه و صدق چنین باورهایی محسوب می شوند.

    کلیدواژگان: آنیمیسم، برهان اجماع عام، خداباوری، عام گرایی معرفتی، نظریه تکامل
  • سپیده رضی، جعفر شانظری*، افشین شفیعی صفحات 401-420

    از بزرگترین دغدغه های پیش روی فیزیک دانان و فیلسوفان، پس از طرح روابط عدم قطعیت و با توجه به تجربه ی طولانی خود از اصل علیت، تفسیر این مدعا یعنی چگونگی روابط عدم قطعیت بوده است و آراء مختلفی در این عرصه بیان شده که دیدگاه هایزنبرگ و بوهم از جمله تفاسیر مهم و در عین حال منافی با یکدیگر در این زمینه است. حکمت صدرایی، در مواجه با این مساله در وجودشناسی فلسفی خود، پاسخ های مبنایی مناسبی ارایه داده است و پژوهش حاضر، با تکیه بر این مبانی و با محوریت بدیهی بودن اصل علیت، به تبیین، تطبیق و تحلیل مبانی چون: اثبات ناپذیری علیت؛ تفکیک بین علت حقیقی و اعدادی؛ مساوقت علت حقیقی با ضرورت و سنخیت پرداخته و از این طریق راه گشای بسیاری از نقاط تاریک و مجهول در این موضوع شده است و در انتهای پژوهش چنین پیشنهاد می شود تا جهت جلوگیری از خطای فکری به دلیل وجود اشتراکات لفظی و دقت های خاص فلسفی، از واژه ی "عدم یقین" به جای "عدم قطعیت" استفاده شود.

    کلیدواژگان: بوهم، حکمت متعالیه، عدم قطعیت، علیت، کوانتوم، هایزنبرگ
  • زینب شاوردی*، قاسم علی کوچنانی صفحات 421-440

    محرک یکی از ارکان حرکت است. ملاصدرا تغایر مبداء، منتهی، مسافت، متحرک و زمان را تغایر مفهومی می داند و مصداق آنها را واحد شمرده است ولکن همه فیلسوفان و ملاصدرا به تغایر مصداق محرک قایل هستند. انفکاک حرکت از محرک در همه اقسام آن ضروری است، برخلاف حرکت و متحرک که تنها در حرکات عرضی انفکاک دارند. در حرکت جوهری دوگانگی حرکت و متحرک تبدیل به وحدت می شود و تنها در اعراض حرکت از متحرک منفک است و به عنوان وصف تلقی می شود. در حرکت جوهری متحرک حرکت را بالذات دارد و بین حرکت و متحرک فاصله نیست و این متحرک مبداء حرکت در اعراض است. گرچه حرکت در جوهر ذاتی متحرک است ولی بی نیازی حرکت از علت را موجب نمی شود بلکه برعکس نیاز حرکت به علت شدیدتر است. در این نوشتار ابتدا مغایرت حرکت و متحرک اثبات می شود. سپس برهان های هفت گانه فخررازی بر ضرورت وجود محرکی مغایر با متحرک مطرح می شود و اختلاف نظرهای ملاصدرا با فخررازی احصاء می گردد و با استفاده از ظرفیت حرکت جوهری محرک غیرمتحرک اثبات می شود. در این میان تقریرها و نقدهای استاد مطهری براساس علم جدید بیان می گردد.

    کلیدواژگان: تسلسل، حرکت، فعل، قوه، متحرک، محرک، ملاصدرا
  • سپیده شفیعی*، جنان ایزدی صفحات 441-459

    صدرا در تقسیم اشقیاء و کفار، از گروهی با نام کافر فطری یاد می کند که مقصود، وجود داعیه کفر در فطرت اولیه برخی نفوس است. کفر فطری با برخی دیدگاه های فلسفی صدرا و آموزه های دینی هم چون فطرت الهی انسان در قرآن، جبر و اختیار و وحدت نوعی انسان در بدو خلقت متعارض است؛ اما با بررسی آثار صدرا متوجه می شویم که: داعیه کفر بدون ضمیمه قدرت موجب کفر نمی شود و محذور جبر پیش نمی آید. میل به کفر با فطرت الهی و لوازم آن از جمله شوق به خیر محض، منافاتی ندارد زیرا وجود انسان مجموعه ای از امیال متضاد است. تفاوت آدمیان در فطرت اولی در عین وحدت نوعی اولا با توجه به تفکیک مراتب فطرت قابل جمع است و ثانیا صرف استعدادهای متفاوت، موجب تفاوت در ذات نمی شود بلکه فعلیت این قوه و استعدادها، تغییر و تمایز نوع را به دنبال دارد.

    کلیدواژگان: داعیه کفر، شقاوت، فطرت الهی، فطرت اولی، کفر فطری
  • مهرداد صفری آبکسری* صفحات 461-483

    در این نوشته استدلال های جیمز در مقاله اراده معطوف به باور را بررسی می کنیم. این استدلال ها شامل سه استدلال عمده ی استدلال علیه شاهدگرایی کلیفوردی، استدلال برای حق باورآوری و استدلال برای اراده باورآوری می شود. جیمز برای صورت بندی این سه استدلال اصلی از دو استدلال دیگر هم استفاده می کند که ما آنها را استدلال حقیقت جویانه و خطاپرهیزانه نامیدیم. تمام این استدلال ها بر دو پایه آسان باوری و نظریه استعدادی باور مبتنی است. بدون این دو مبنای فکری هیچ یک از استدلال های جیمز در اراده معطوف به باور کار نمی کنند و به هدفی که دارند نمی رسند. سنخ استدلال های وی برخلاف تصور رایج از سنخ استدلال های شاهدگرایانه ای است که با مدل شاهدگرایانه کلیفورد تفاوت می کند. به همین سبب، عموما نقد او بر شاهدگرایی کلیفورد را نقدی بر کلیت شاهدگرایی محسوب می کنند که برداشت صحیحی نیست. در نهایت، پیامدهای منطقی استدلال های جیمز را بررسی و نقد می کنیم. ایراد نسبی گرایی و عدم رابطه میان صدق و خیر از جمله نقدهایی که بر استدلال های وی وارد شده است.

    کلیدواژگان: آسان باوری، اراده باورآوری، حق باورآوری شاهدگرایی، نظریه استعدادی
  • جسن قنبری* صفحات 485-501

    در جهان اندیشه برای نخستین بار در یونان باستان از زمان پیش سقراطی ها، عقل به مثابه تنها ابزار شناخت آدمی در مقابل نگاه های اسطوره ای و رازآلود به جهان قرار گرفت و در نزد ارسطو سازوکار عینی یافت. به همین جهت ما ارسطو را مصداق بارز و نهایی عقل یونانی تلقی می کنیم و در این نوشتار مواجه الاهی دانان اولیه مسیحی با عقل یونایی و نسبت آن با ایمان مسیحی را بررسی می کنیم. فرضیه ما این است که عقل عرفی به مثابه تنها ابزار عادی و عرفی شناخت آدمی که ما از آن به عقل یونانی تعبیر می کنیم نزد الاهی دانان دوره های اولیه و میانه مسیحی با همین وصف شناخته شده بود و آنان نیز آن را با همین وصف به رسمیت می شناختند. بر این اساس به سراغ الاهی دانان بزرگ و تاثیرگذار دوره آباء رفته ایم و تلقی آنها از مواجهه و تقابل ایمان مسیحی با عقل یونانی را پی گرفته ایم تا از این رهگذر تلقی آنان از عقل را دریابیم. در نهایت به این نتیجه رسیده ایم که الاهی دانان دوره اولیه و میانه مسیحی از عقل یونانی به حکمت بشری، فلسفه و حکمت این جهانی تعبیر می کردند  و همان تلقی یونانی - ارسطویی یعنی به عنوان تنها ابزار عادی و عرفی شناخت از آن داشتند و در مقابل، ایمان یا وحی مسیحی را نوعی فیض فوق طبیعی یا فوق عقلی می دانستند. در نتیجه همیشه محدوده و حوزه کارکرد این دو را از هم متمایز دانسته اند؛ این بررسی و نتیجه گیری به جهت مواجهه ما با مباحث عقل و ایمان می تواند راهگشا و مفید باشد.

    کلیدواژگان: الاهیات مسیحی، دوره آباء، عقل یونانی، قرون وسطی
  • مرتضی مزگی نژاد* صفحات 503-522

    ابن سینا امکان استقبالی را به معنای نفی هر گونه ضرورتی در زمان آینده می داند. وی شرط عدم وجود شیء در زمان حال را در این نوع از امکان شرط نادرستی می داند. در این پژوهش پس از ارایه صورت بندی فرمال از معانی امکان (عام، خاص، اخص و استقبالی) و نشان دادن وجود ابهام در معنای امکان اخص در کتاب شفا، به این مسئله خواهیم پرداخت که آیا شرط عدم «ضرورت به شرط محمول» در تعریف امکان استقبالی، که پس از ابن سینا به این تعریف افزوده شده است، شرط درستی است. دو تحلیل از امکان استقبالی ارایه خواهد شد و نشان خواهیم داد که اولا این شرط برای اولین بار توسط سبزواری مطرح نشده است، بلکه پیش از وی قطب الدین رازی آن را ارایه داده است. ثانیا این شرط با سیستم موجهاتی ابن سینا سازگار نیست.

    کلیدواژگان: ابن سینا، امکان، امکان استقبالی، ضرورت به شرط محمول
  • محمد مهدی پور*، عبدالرسول کشفی صفحات 523-546

    دفاع از دیدگاه دکارتی علیت ذهنی - بدنی، با توجه به یافته های امروزه عصب شناسان از مغز انسان و همچنین انتقادهای جدی فلسفی به آن، به نظر دشوار می رسد. باوجود این، جاناتان لو می کوشد، با بازبینی در برخی از مفروضات دکارت و نیز ارایه طرحی نوین از علیت ذهنی - بدنی، دیدگاه متفاوتی را در قالب دوگانه انگاری جوهری ارایه کند. در این مقاله برآنیم تا برتری دیدگاه وی را نسبت به تقریر دکارتی نشان دهیم. به این منظور، در ابتدا اهم مشکلات پیش روی دوگانه انگاری جوهری، اعم از مسئله ارتباط علی، مسئله جفت شدن و مسئله بستار علی، را توضیح خواهیم داد. سپس نشان می دهیم که جاناتان لو، با تجدیدنظر در برخی از مفروضات دکارتی، مسئله ارتباط علی و مسئله جفت شدن را حل می کند. همچنین توضیح خواهیم داد که لو، با توجه به جایگاه و نقشی که برای ذهن در جهان مادی قایل است، می تواند علاوه بر تبیین حرکات ارادی انسان، طرح خود را با اصل بستار علی نیز سازگار کند، اگرچه به نظر می رسد طرح او در این زمینه همچنان نیازمند شفافیت بیشتری است.

    کلیدواژگان: جاناتان لو، دوگانه انگاری جوهری، رنه دکارت، علیت ذهنی، فیزیکالیسم
  • آیسودا هاشم پور، محمد بیدهندی* صفحات 547-563

    با التفات به تناظر حقیقی میان انسان با مراتب «هستی» و «حقیقت» و افزودن «شهود» - در حکمت اشراق - و «تاویل» - در حکمت متعالیه-، به مثابه یک روش در طول سایر طرق فهم حقیقت، امکان کشف ساحت وسیع تری از علم میسور می گردد که نه تنها با سایر ابزارها و روش ها منافات ندارد بلکه جامع همه آن ها قلمداد می شود. هدف نوشتار حاضر این است که با بررسی مولفه های مذکور در حکمت اشراق و متعالیه، ظرفیت این ساحت از علم، که می توان آن را «علم اشتدادی» خواند، را مورد سنجش قرار دهد و در راستای نظریه های مختلف فلسفه علم، به ارایه علم شناسی نوینی بپردازد. در این دو مکتب هستی ذومراتب بوده و انسان همواره در مسیر کشف حقیقت اعم از آفاقی و انفسی در تکاپو است و به موازات ارتقای درجات وجودی افراد، طیف ممتدی از دریافت ها و فهم های متعدد نیز رخ می دهد. از این رو به نظر می رسد با شناسایی ظرفیت های علم اشتدادی در حکمت اشراق و متعالیه، علم به ابعاد مختلف یک شیء و حذف شکاف میان عالم و معلوم ممکن گردد؛ به گونه ای که با مجوز دریافت های متعدد از حقیقت واحد، به شکاکیت و نسبیت مذموم نیز منجر نگردد.

    کلیدواژگان: تاویل، عالم خیال، سهروردی، شهود، علم اشتدادی، ملاصدرا
|
  • Mohammad Ali Ismaeile *, Mehri Changi Ashtiani Pages 307-326
    Apophatic theology, as an important theory in the field of the language of religion, has many supporters in Jewish, Christian, and Islamic theology, and a firm link continue to exist between them in the three areas of ontology, epistemology, and semantics of divine attributes. Based on the findings of this research, Allameh Tabatabai, in some philosophical and mystical treatises, and in some instances in his Tafsir al-Mizan, while passing through positive theology in the field of the ontology of divine attributes and being influenced by some mystics, especially Sayyid Ahmad Krbalaeie, accepted apophatic theology in this area, and believed that great philosophers such as Farabi, Ibn Sina and even Mulla Sadra did not have any idea of this viewpoint. According to Allameh Tabatabai, the infinitude of the divine nature on the one hand, and the limitation of abstract understanding, on the other, justifies the apophatic theology and prevents the acceptance of positive theology while confirming the variety of the concepts of perfection on the divine nature.
    Keywords: The Language of Religion, Apophatic theology, The Ontology of Divine Attributes, The Theory of Objectivity, Allameh Tabatabai
  • Masoud Alvand, Morteza Haji Hoseini *, Amir Ehsan Karbasizedeh Pages 327-345

    Since the emergence of non-classical logics in the twentieth century, the assumption that logical knowledge is a priori has been challenged. Currently, logicians speak of preferring one logical theory over another and presenting a model of rational choice. “Inference to the best explanation” is a proposed model for the rational selection among scientific theories, and in this paper, we show that logical theories have the necessary features to apply such a methodology in the field of logic. Particularly, we show that such preferential treatment is not merely a liberal choice of a logical language, as Carnap supposed, but the inconsistency with some accepted evidence leads logicians to choose a logic theory that is compatible with that evidence. The Meaning variances of the logical constants are one of the issues that challenge the commensurability of logic theories. Having explained different solutions to this problem, we try to defend the best one in a way that avoids criticism.

    Keywords: Logic, Classical Logic, Non-Classical Logic, A Priori Knowledge, Inference to the Best Explanation
  • Saeed Hassanzadeh * Pages 347-363

    One of the philosophical issues that can be followed by the works of Shaikh al-Ishraq is the principles of action. According to Shaikh al-Ishraq, the principles of action are: perception, preference, desire and will. The action depends on the present knowledge of the body and its powers, the preconceived notion of action and the acknowledgment of its expediency and priority. After imagining an action, doing it requires its preferring to do to its quitting. This preference occurs on the basis of the domination of desire or on the basis of affirmation of expediency. After preferring action, man becomes interested in action because he finds it his perfection. With the formation of desire, the will is also formed. With the determination of the will, the action is done. If the action is a physical one, it also requires the active faculties. In this article, after introducing each of these principles, its various dimensions have been studied from the point of view of Shaikh a-Ishraq, and finally, some differences between Shaikh al-Ishraq's point of view and Ibn Sina's have been stated.

    Keywords: Shaikh al-Ishraq, Principles of Action, voluntary action, Philosophy of Action
  • Amir Divani * Pages 365-381

    This paper argues that the nature of reason has a prior and undifferentiated knowledge, purely and necessarily, of what religion is. Accordingly, whenever the reason encounters the reality of religion, based on this prior knowledge, it succeeds in recognizing this reality, and whenever reason encounters a pseudo religion, it does not accept this kind of religion and put it aside on the basis of that undifferentiated knowledge. Based on this undifferentiated knowledge, many of the definitions of religion are disregarded. Eventually, this knowledge is revealed both in theoretical and practical reason and the two are related to each other. These foundations in theoretical reason are the origin of the being, the guide of existence, and the ultimate world, and in practical reason, are the origin, the guide, and the world of morality. The principles and the bases of being and morality are the knowledge of the nature of reason that together provide a definition of religion that can be accepted by all the people and can be far from personal and individual opinions. By this definition, we can get closer to the universal knowledge of religion.

    Keywords: Religion, Nature of Religion, definition of religion, Rational Nature of Religion, Principles of Religion
  • Farah Ramin *, Habibollah Danesh Shahraki, Maryam Seifalipor Pages 383-400

    In the recent decade, the proponents of the Common Consent Argument have considered traditional interpretations of this argument futile, and instead, have presented a new format of this reasoning that was relying on the common agreement among people in many historical periods in the past, it provides the best explanation of the truth of theism. The present study aims to answer the following questions: Has theism been a collective belief in all human societies during the history? Can we conclude the truth of a belief based on the assumption of some collective consensus over that belief? The results of the study indicate that using empirical independent evidences, the first premise of this argument states that many people in the past and nowadays believe in the existence of some supernatural and sacred Supreme Being or deities. The second premise of this reasoning relying on epistemic Universalism, denotes the likely truth of common religious beliefs among people, although the interpretations of the theory of evolution are considered as a serious competitor against the justification and truth of such beliefs.

    Keywords: Animism, Theism, Epistemic Universalism, Common Consent Argument, Theory of Evolution
  • Sepideh Razi, Jafar Shanazari *, Afshin Shafiee Pages 401-420

    One of the greatest challenges faced by physicists and philosophers, in relation to the principle of causality, is the interpretation of uncertainty relations. Thus, several views have developed on this issue, a couple of the most important and yet contradictory of which are the views of Boehm and Heisenberg. Mulla Sadra’s philosophy has, also, provided some responses in its ontological and philosophical encounter with this issue. Hence, the present study, based on these principles and the certainty of causality, intends to explain, compare and analyze some fundamentals like the improvability of causality, the distinction between real and preparing causes, the concomitance of the real cause with necessity and cognation so that some light is shed on the darker aspects of the issue. Finally, the term “incertitude” is recommended to be used as an alternative for “uncertainty” due to cognitive errors induced by homonymies and particular philosophical sensitivities.

    Keywords: causality, Incertitude, Transcendent Philosophy, quantum physics, Heisenberg, Boehm
  • Zeinab Shaverdi *, Qasem Ali Kouchanani Pages 421-440

    The mover (muhrek) is one of the basic elements of motion (hrakah). Mulla Sadra considers the distinction of the origin of motion, its end, its distance, the moving (muteharek), and time as a conceptual one, and believes that all of them have only a single instance; however, some philosophers, including Mulla Sadra, believe in the distinction of the mover instances. Unlike the motion and the moving that are distinguished only in accidental motions, the motion and the mover is necessarily different in all forms of motion. In substantial motion, the motion and the moving unite, but in accidental qualities, the motion is distinguished from the moving and is considered as a property.In substantial motion, motion in the moving is essential and there is no difference between the motion and the moving, and the moving substance is the source of motion in the accidental qualities. Although motion inherently exists in motion substance, it does not suggest that the motion needs no causes, but on the contrary, in this case, the need of motion for the cause is more. In the present paper, first, the difference between motion and the moving substance is showed. Then, the seven arguments of Fakhr al-Din al-Razi on the necessity of the existence of a mover distinct from the moving are proposed and the differences between the perspectives of Mulla Sadra and Fakhr al-Din al-Razi are discussed, and by using the substantial motion theory, for the existence of unmoved mover will be argued.

    Keywords: motion, The Moving (Muteharek), The Mover (Muhrek), Unmoved Mover, Mulla sadra
  • Sepideh Shafiee *, Janan Izadi Pages 441-459

    In his categorization of the unblesseds and infidels, Mulla Sadra mentions of a group, called innate infidels, whom he believes that they are born infidels. Innate infidelity contradicts with some of the other Mulla Sadra’s views, human divine nature, which is mentioned in Quran, human free will, and the unity of human genesis. We will show that the motivation of infidelity in human without power won’t result in infidelity or determination. Human tendency to infidelity is in consistency with his/her divine nature and its consequences like eagerness to the pure beneficence because human nature is a synthesis of different desires.

    Keywords: Mulla sadra, Innate infidelity, Human Divine Nature, Original Nature, The Unblesseds
  • Mehrdad Safari Aboksari * Pages 461-483

    In this essay, we will sort out William James's arguments in his ‘The Will to Believe’. These arguments range from an argument against Clifford's model of evidentialism, an argument for the right to believe and an argument for the will to believe. There are two micro-level arguments, as well, that are the argument to have more true beliefs and the argument to have less false beliefs. James uses the two latter micro-level arguments for his three former macro-level arguments. The totality of the structure of his arguments rests on two foundations: credulity and the dispositional theory of belief. Without these two foundations, none of his arguments in his The Will to Believe work. They will be presented before delving into the discussions about James's arguments. James's arguments have an evidential model which is different from Clifford's model of evidentialism. Therefore, his arguments against Clifford's model should not be construed as against evidentialism tout court. At the end, certain corollaries of his arguments will be discussed.

    Keywords: evidentialism, The will to Believe, The Right to Believe, Credulity, Dispositional Theory of Belief
  • Hasan Ghanbari * Pages 485-501

    For the first time, it was in Greek that reason was recognized as the only source of knowledge in contrast to mystical views. It was by Aristotle that this approach was highlighted. For this reason, we know Aristotle as an outstanding and an ultimate instance of Greek reason. In this article, based upon the early Christian theologian views, our hypothesis is that common sense, that we know as Greek reason, was the only source for knowledge. Accordingly, we have studied some of the great early Christian theologian views to find their concept of reason. Our conclusion is that when Christian theologians had characterized reason as worldly or human wisdom, they would have meant it the very Aristotelian-Greek concept, namely, the only source for common knowledge. In contrast, according to them, there was another source of knowledge, namely, “faith” that was gained not by the reason but by the Grace.

    Keywords: Christian theology, Greek Reason, Medieval Ages, Common sense, Faith
  • Morteza Mezginejad * Pages 503-522

    Avicenna defines “future possibility” as the negation of any necessity in the future. He considers the absence of the object as the wrong condition for this type of possibility. In this research, the concepts of general possibility, special possibility, contingency, and future possibility are formulated. The author then proceeds to demonstrate that the definition of the contingency, as presented in the Book of Healing (Kitāb al-Shifā), suffers from ambiguity. Finally, the author explores the question of whether the addition of some condition, which was added after Avicenna, to the definition of future possibility, namely, “the negation of necessity conditioned by predication”, is warranted or not. Two analyses of future possibility will then be presented and the author attempts to show that Qutb al-Din Razi had proposed the aforementioned condition before Sabzivari. As will be shown, this condition is not compatible with Avicenna's modal system.

    Keywords: possibility, Future possibility, Avicenna, the Necessity Conditioned by Predication
  • Mohammad Mehdipour *, Abd-Al- Rasul Kashfi Pages 523-546

    It seems somehow difficult to defend the Cartesian view about mind-body causation, considering nowadays neurologists’ findings about the human brain and philosophical critiques to it. However, Jonathan Lowe, based on some revisions on some of Descartes’ presumptions and also sketching a new plan of mind-body causation, tries to present a new view, being also in the framework of Substance Dualism. In this article, we are trying to show Lowe’s model superior to the Cartesian one. So, at first, we will show some important problems with which substance dualism confronts, such as the causal nexus problem, the pairing problem and the causal closure problem. After that, we will explain that Lowe has the ability of figuring out the causal nexus problem and the pairing problem by reconsidering some of Descartes’ presumptions. Also, considering the mind position and its role Lowe assumes in the physical world, he cannot only explain the voluntary actions of human, but also reconcile his view with causal closure principle, although it seems that his view needs more clearness in some aspects.

    Keywords: Substance Dualism, Mental Causation, Jonathan Lowe, Rene Descartes, physicalism
  • Aysooda Hashem Pour, Mohammad Bidhendi * Pages 547-563

    Through considering the real correspondence between human and the levels of existence and the two methods of finding truth: “intuition”, in Hikmah al-Ishragh, and “esoteric commentary”, in al-Hikmah al-Muta'aliyah, it can be possible to reach some form of knowledge.In this article, through studying the aforementioned two methods in Hikmah al-Ishragh, and al-Hikmah al-Muta'aliyah, we examine the obtained knowledge, which can be called intensification knowledge (al-ilm al-ishtidadi), and can be introduced as a new kind of knowledge.

    Keywords: Hikmah al-Ishragh, intuition, Esoteric Commentary, al-Hikmah al-Muta'aliyah, Sohrewardi, Mulla sadra