فهرست مطالب

پژوهش های نهج البلاغه - سال هجدهم شماره 4 (پیاپی 63، زمستان 1398)

نشریه پژوهش های نهج البلاغه
سال هجدهم شماره 4 (پیاپی 63، زمستان 1398)

  • تاریخ انتشار: 1399/11/15
  • تعداد عناوین: 10
|
  • سید جمال الدین دین پرور صفحات 7-9
  • فاطمه لشکری*، بشیر ذوالعلی، داریوش کاظمی صفحات 11-24

    بعد از قرآن کریم، نهج البلاغه، بااهمیت ترین کتاب مذهبی شیعیان است که در نزد شیعه و بسیاری از فرق اهل تسنن و همچنین دانشمندان غربی از مناظر گوناگون، اهمیت بسیاری دارد. ترجمه های منظوم از کل و یا جزیی از محتوای کتاب شریف نهج البلاغه تالیف گردیده است. علاوه بر آن در معارف اسلامی و علوم دینی، همچنین کتاب امام علی علیه السلام ، خود ازنظر فصاحت و بلاغت، در اوج بوده و علاوه بر جنبه های مذهبی ، تاریخی و اجتماعی خود گنجینه ای از بلاغت ادبی می باشد. بنابراین ترجمه های منظوم نهج البلاغه، اگر از منظر فصاحت و بلاغت ادبی، امانت داری، ایجاز و مطابقت با شروح و تفاسیر معتبر نهج البلاغه، در مرتبه بالایی باشند، مسلما به دلیل آن که زبان نظم، دل پذیرتر و جذاب تر است، می توانند مطالب و آموزه های این کتاب شریف را در ذهن فارسی زبانان ماندگارتر و قابل فهم تر نمایند و برعکس اگر امانت داری لازم در بیان مفاهیم در آن ها لحاظ نشده و یا ازنظر فصاحت و بلاغت دچار ضعف ادبی باشند، نمی توانند در حکم ترجمه ای رسا و بلیغ از این کتاب شریف مورداستفاده قرار گیرند. هدف از این مقاله، بررسی و نقد خطبه دوم نهج البلاغه  در ترجمه منظوم محمدعلی انصاری قمی ازمنظر مانتداری،میزان تطابق آن با اصل معانی و زیبایی های ادبی این کتاب شریف می باشد .

    کلیدواژگان: نهج البلاغه، ترجمه منظوم، خطبه دوم، محمدعلی انصاری قمی
  • زینب نریمانی* صفحات 25-52

    ولایت جایگاه برجسته ای در کلام امام علیj دارد و ابعاد مختلف این مساله، در کلام ایشان، تبیین شده است. مقاله ی پیش رو با روش تحلیل محتوای کیفی و کاربست نرم افزارMAXQDA به تبیین اهمیت و جایگاه ولایت در نامه های امام علیj به مردم پرداخته است. بررسی جایگاه ولایت از دیدگاه و مبانی نظری آن حضرت از خلال کلام ایشان می تواند راه گشای فهم عمیق در این موضوع باشد. داده های این پژوهش نامه های امام علیj به مردم است. انتخاب نامه ها از میان کلام حضرت از این روست که نامه ها اسنادی ثبت شده اند و از قابلیت اعتماد بالایی در  تاریخ نگاری برخوردارند به ویژه اینکه بعد از انتخاب آن ها به عنوان جامعه آماری بر اساس صحت سند، قدمت آن و.. اعتباریابی شده اند. این نامه ها در نرم افزارMAXQDA  کدگذاری شده و بر اساس اشتراکات موجود در بین آن ها تحت عنوان مقوله های مختلف تقسیم بندی شده اند. این مقوله ها همان روش های تربیتی اسلام در تحقق عدالت اجتماعی هستند. وجه اشتراک اکثر این مقوله ها تبیین ولایت است که این موضوع نشان از جایگاه و اهمیت مسئله ولایت از دیدگاه و مبانی نظری آن حضرت دارد. حضرت در تبیین ولایت، روش های تحکمی و برتری جویانه چون روش امر و نهی، تهدید و سرزنش را مناسب ندانسته اند و بیشتر از روش هایی که به ایجاد یا تقویت شناخت در مخاطب منجر شود  مانند روش آگاهی بخشی و استدلال بهره گرفته اند.

    کلیدواژگان: ولایت، نامه های امام علی (ع)، تحلیل محتوای کیفی، نهج البلاغه
  • هاجر اسماعیلی*، محسن خوشفر صفحات 53-77

    سخن از جاهلیت سخن از راه و روشی است که محدود به زمان و مکان مشخص نمی باشد و در واقع یک سرشت اجتماعی است که می تواند در هر مکان و هر زمان بروز کند. ارایه شاخصه های جاهلیت از اهمیت بسزایی برخوردار است چرا که با تطبیق آن شاخصه ها بر هر جامعه ای می توان از وجود جاهلیت در آن جامعه آگاه شد. .بدین منظور در این پژوهش تلاش شده است تا با استفاده از استراتژی پژوهشی داده بنیاد، مبتنی برآموزه های کتاب شریف نهج البلاغه الگویی از جامعه جاهلی ارایه گردد، که بر اساس استنباط داده ها و کد های استخراج شده از آن اگر جامعه از پذیرش هدایت الهی امتناع کند و در عقاید او اضطراب ایجاد شود و در شناخت معبود دچار گمراهی گردد و از حجت الهی و امام برحق پیروی نکند و به نوعی سطحی نگر باشد موجبات سقوط آن در جاهلیت فراهم گشته است هرچند آن جامعه در سطح بالا و مترقی از علم و صنعت و تمدن باشد.

    کلیدواژگان: جاهلیت، جامعه جاهلی، نهج البلاغه، امام علی j، داده بنیاد متنی، الگوی تببین جاهلیت
  • فاطمه محمدی، محمد اخوان*، عباسعلی فراهتی صفحات 79-104

    مهم ترین شیوه امام علی علیه السلام برای اثبات حق حاکمیت سیاسی خویش،استشهاد به فضایل خود می باشد.اگر چه ادله قرآنی و روایی فراوانی برای اثبات حقانیت امام علیه السلام در امر حکومت وجود داشت؛اما امام علیه السلام در کنار این دلایل،شیوه بیان فضایل را در پیش گرفت.با نگاهی گذرا به حوادث بعد از رحلت پیامبر صلی الله علیه و آله، به خوبی روشن است که چون مدعیان حکومت برای تصاحب این تصدی،به بیان مناقب فردی و گروهی استشهاد می نمودند؛امام علیه السلام نیز به این شیوه از استدلال استناد نموده و در حقیقت، از جدال احسن در برابر رقیبان، استفاده کرده است.از دیدگاه فلسفه سیاسی اسلام،دو عنصر اصلی برای این که فردی در راس حکومت قرار گیرد،لازم است که عبارتند از:مشروعیت و مقبولیت.مشروعیت یعنی اجازه حکومت داشتن از طرف خدا،به عنوان عنصر اصلی و مقبولیت یعنی پذیرش مردمی،به عنوان عنصر فرعی تلقی می شود.بنابراین،در فلسفه سیاسی اسلام ملاک افضلیت در تعیین حاکم شیوه ای ابداعی بوده که توسط مدعیان حکومت بعد از پیامبر صلی الله علیه و آله ایجاد شده و امام علیه السلام نیز به ناچار به عنوان جدل از آن بهره گرفته است.امام علی علیه السلام برای اثبات حق حاکمیت سیاسی خویش - چنان که در نهج البلاغه آمده- ،علاوه بر استناد به فضایل،به دو عنصر مشروعیت و مقبولیت نیز بارها استناد کرده است.

    کلیدواژگان: فضائل امام علی علیه السلام، افضلیت، مشروعیت، مقبولیت، حاکم اسلامی و نهج البلاغه
  • فاطمه سیفعلی ئی*، سید محمدرضا حسینی نیا صفحات 105-134

    بینامتنی نظریه ای به منظور خوانش عمیقتر متن ادبی و دستیابی به ناگفته های آن است. و بیانگر این واقعیت است که متون همواره به نوعی در تعامل با یکدیگرند. کشف این تعامل ما را به خوانشی نو از متون دعوت می نماید. نهج البلاغه از متونی است که با مفاهیم قرآن ارتباطی تنگاتنگ دارد. امام علیj در بیانات خود در موارد بسیاری به آیات وحی تصریح نموده اند. سایر کلمات حضرت نیز برگرفته از مکتب وحی بوده و روح معنوی و الهی قرآن در آن متجلی است. این مقاله با هدف بیان رابطه عمیق قرآن و بیانات امیرالمومنین علیه السلام در نهج البلاغه، به روش تحلیلی توصیفی انجام شده و بیان می دارد که بیشترین جلوه های بینامتنی آیات قرآن در حکمت های نهج البلاغه از نوع مضمون و مطابق با قاعده نفی متوازی است. در مراحل بعد نفی کلی و نفی جزیی قرار دارد که امام علی علیه السلام برای بیان مقاصد و اهداف خویش به طور غیر مستقیم از الفاظ و عبارات قرآنی بهره گرفته اند و روح قرآن در سراسر کلام آن حضرت جاری و ساری است. نتیجه آنکه قرآن کریم به عنوان متن غایب در حکمتهای نهج البلاغه از پردازش کاملا مطلوبی برخوردار بوده و در اغلب موارد حضوری آشکار و بی واسطه در سخنان امام علی علیه السلام دارد. امام علیه السلام در بهره گیری از قرآن کریم به صورت مستقیم و عینی محدود نمانده و با ایجاد تعدیلات و تغییرات جزیی یا کلی در متن غایب و یا حتی با برقراری ارتباط معنایی و مضمونی به مقتضای مقام سخن به ارایه مفاهیم و اهداف قرآنی در قالبی متفاوت پرداخته اند.

    کلیدواژگان: قرآن، نهج البلاغه، حکمت اخلاقی، بینامتنی
  • ابوذر گلزار، مرتضی قائمی*، سید مهدی مسبوق صفحات 135-158

    نشانداری یک مفهوم زبان شناختی ا ست که با کمک آن می توان کاربرد کم یا زیاد برخی ساخت ها یا مقوله های زبانی و وجود برخی محدودیت ها در کاربرد آن ها را توجیه کرد. ترجمه واژگان نشاندار به عنوان یک مفهوم زبان شناختی نیازمند ممارست خاص از سوی مترجم می باشد، چرا که وظیفه مترجم تنها جایگزینی الفاظ نیست؛ بلکه به عنوان یک عنصر فعال و میانجی گر، سعی در ایجاد هماهنگی بین ادبیات و فرهنگ مبدا به مقصد دارد. این پژوهش با استفاده از روش توصیفی - تحلیلی ابتدا به معرفی نشاندار استعاری با تکیه بر استعاره مفهومی و سپس ترجمه واژگان نشاندار استعاری خطبه غراء از نهج البلاغه در پنج ترجمه ی انصاریان، مبشری، فیض الاسلام، زمانی و شهیدی بر اساس سطح سبکی گارسس می پردازد. نتایج تحقیق نشان داد، روش ترجمه مبشری با حفظ استعاره به عنوان ویژگی مثبت در سطح سبکی گارسس بیشترین همخوانی و انصاریان، زمانی و شهیدی به ترتیب در مراحل بعدی قرار دارند و روش ترجمه فیض الاسلام بیشتر با تغییر استعاره و پرگویی همخوانی دارد و همچنین روش ترجمه انصاریان و مبشری از ویژگی منفی کمتری برخوردار است.

    کلیدواژگان: نشاندار استعاری، خطبه غراء، استعاره مفهومی، گارسس
  • محمدرضا پیرچراغ* صفحات 159-186

    امروزه مباحث نوین زبان شناسی جدید، مورد توجه و اهتمام اندیشمندان معاصر اسلامی در حوزه های متعددی قرار گرفته است، از جمله بحث مربوط به حوزه زبان دین و زبان متون دینی که خاستگاه اصلی آن دنیای غرب به شمار می رود. فطری بودن زبان، از جمله نظریات مهمی است که در بین مفسران و متکلمان در حوزه قرآن مطرح گردیده و تاکنون واکاوی آن در حوزه متون دینی دیگری همچون نهج البلاغه صورت نگرفته است. بر این اساس در این مقاله به دنبال آن هستیم تا با بررسی اصطلاحی زبان فطرت و بیان ویژگی های آن اثبات نماییم که زبان نهج البلاغه هم در حوزه محتوا و هم در حوزه روش، زبان فطری بوده و ویژگی های آن اعم از عمومیت و جهانی بودن، فراگیری، ثبات و... را دارد. در همین راستا، تعریف لغوی و اصطلاحی «فطرت» و کاربرد آن در نهج البلاغه و بیان ویژگی های امور فطری، ابعاد گوناگون این نظریه در خصوص نهج البلاغه انجام گرفته است.

    کلیدواژگان: زبان فطری، زبان نهج البلاغه، فطرت، توحید، فطرت انسانی
  • سید حسن حسینی الست*، مصطفی دلشاد تهرانی صفحات 187-208

    فریب عوام توسط عوام فریبان, پدیده ای است که از دیر باز در کنش بین حکومت ها و اربابان قدرت با مردم, به عنوان یک واحد اجتماعی, دیده شده است. علوم جامعه شناسی جدید نیز با بررسی این مهم از دو منظر؛ محرک های عوام فریبان در جهت دهی توده و نیز قرار گرفتن توده در مسیر اهداف گروهی خاص, توجه ویژه ای به این پدیده اجتماعی با عنوان عوام فریبی نموده است. پژوهش حاضر به تبیین و شناخت ویژگی های عوام فریبان در جهت دهی عوام, بر اساس تاریخ حکومت کوتاه امام علی علیه السلام و آموزه های ایشان, پرداخته است. بر طبق شواهد تاریخی, مخالفان امام علیه السلام, با فریب عوام, سعی در به دست گرفتن قدرت و حذف امام علیه السلام از حکومت بوده اند و وجود این پدیده, زمینه ساز حذف حکومت علوی و انتقال قدرت به عوام فریبان گشته است. نتایج حاصل از این پژوهش با روش تحلیل محتوا و جمع آوری اطلاعات به روش کتابخانه ای و از دو منظر بنیادی و کاربردی, نشان دهنده این است که حاکمان قدرت و ارباب رسانه, با داشتن ویژگیهایی نظیر نفاق,آراستگی ظاهر و فساد باطن، انسجام و اتحاد بر باطل، دنیاطلبی, همدستی با شیطان و رهبر قراردادن او, شبهه افکنی و هیاهوگری در جامعه به عنوان خواص باطل, حضور دارند و جامعه را به سمت اهداف خاص خود هدایت می کنند.

    کلیدواژگان: عوام فریبی، فریب، عوام، خواص، توده، جامعه، نهج البلاغه
  • صفحات 209-229
|
  • Fateme Lashkari *, Bashir Zolala, Daryoosh Kazemi Pages 11-24

    After the Holy Qur'an, Nahj al-Balaghah is the most important religious book of the Shiite, which is of great importance to the Shiites and many Sunni scholars as well as Western scholars from various landscapes.For this book, many translations and descriptions have been written, many of which are prose.Various verse translations of all or part of the content of the meaning of the book are written by Nahj al-Balaghah.In addition, in the Islamic sciences and religious sciences, also the book of Mola Ali (PBUH) is at its peak in eloquence and rhetoric, and in addition to its religious, historical and social aspects, it is a treasure of literary rhetoric.Therefore, the literary translations of Nahj al-Balaghah, if from the point of view of literary rhetoric, trusteeship, and correspondence to the authentic interpretations of the Nahj al-Balagh, are at high levels, of course, because the language of order is more attractive and attractiveThey can keep the contents and teachings of this noble book in mind in the minds of Farsi speakers.And vice versa, if the trusteeship required to express concepts is not included in themOr eloquence and rhetoric, they can not be used in the translation of this royal book.

    Keywords: Nahj al-Balagha, Poetry Translation, Second Sermon, Mohammad Ali Ansari Qomi
  • Zeinab Narimani * Pages 25-52

    Guardianship has a prominent place in the words of Imam Ali (AS), and various aspects of this issue have been explained in his words. Through qualitative content analysis and MAXQDA software, the present study studied the importance and place of guardianship in the letters of Imam Ali (AS). Examining the guardianship position through Imam's words and theoretical foundations can open the way to a deep understanding of this matter. The data of this research are Imam Ali (AS) letters to the people.  Letters were selected as they are registered documents and have high historiography reliability, especially after being selected as a statistical population based on their authenticity, date, etc. These letters were encoded in MAXQDA software and divided into different categories based on their similarities. These categories were the same Islamic educational methods in the realization of social justice. These categories enjoyed standard bases in explaining the guardianship, which shows the position and importance of the guardianship issue from the Imam's perspective and theoretical foundations. In explaining the guardianship, Imam did not consider authoritarian and superior methods such as commanding and forbidding, threatening, and blaming, and mostly used the methods that lead to creating or strengthening cognition in the audience, such as informing and reasoning.

    Keywords: guardianship, letters of Imam Ali (AS), Qualitative Content Analysis, Nahj al-Balaghah
  • Hajar Esmaeili *, Mohsen Khoshfar Pages 53-77

    Ignorance is a way that is not limited to time and place. It is a communal nature that can occur in any place and at any time. Presenting ignorance's characteristics is very important because by taking those characteristics as a model, one can be aware of the existence of ignorance in that society. For this purpose, in this research, an attempt has been made to provide a model of the ignorant society, based on the teachings of Nahj al-Balaghah, by using the data-based strategy. Based on the extracted data and codes, if the community refuses to accept the divine guidance, anxiety occurs in its beliefs, it goes astray in recognizing God. Also, it does not follow the divine authority and the true Imam, indeed it will drown in ignorance, even if that society is at a high and progressive level of science, industry, and civilization.

    Keywords: ignorance, Ignorant society, Nahj al-Balaghah, Imam Ali (AS), textual data-based, ignorance explanation pattern
  • Fateme Mohammadi, Mohamad Akhavan *, Abbas Ali Farahati Pages 79-104

    The most important way for Imam Ali (AS) to prove his right to political sovereignty was to attest to his virtues. There were many Qur'anic evidence and narrations to verify the legitimacy of Imam (AS) in governing, yet He started to express virtues. Taking a brief look at the events after the Prophet (PBUH), it is clear that because the claimants of the government, to take over this position, they testified to the expression of individual and groups. Imam (AS) has also invoked reasoning and has used the best argument against rivals. According to the Islamic political philosophy, the two main elements, legitimacy, and acceptability, are necessary for a person to gain sovereignty. Legitimacy means being allowed to rule by God as the main element, and acceptance means accepting people. Therefore, in Islam's political philosophy, the criterion of superiority in determining the ruler is an innovative method created by the claimants of the government after the Prophet (PBUH) and the Imam (AS) have inevitably used it as a controversy. Imam Ali (AS), to prove his right to political sovereignty - as stated in Nahj al-Balaghah - in addition to quoting virtues, has repeatedly invoked the two elements of legitimacy and acceptability.

    Keywords: virtues of Imam Ali (AS), Superiority, legitimacy, Acceptability, Islamic ruler, Nahj al-Balaghah
  • Fatemeh Seyfaliei *, Mohamad Reza Hoseyni Nia Pages 105-134

    Intertextuality is a theory for a profound reading of a literary text and access to their implicit content. It reflects the fact that texts are always in interaction. Discovering this interaction opens a new horizon toward the reading of texts. Nahj al-Balaghah is one of the texts that is closely related to the concepts of the Qur'an. In his statements, Imam Ali (AS) has mentioned the verses of revelation in many cases. Other words of the Imam are taken from the school of revelation, so the spiritual and divine spirit of the Qur'an is manifested in it. This article aims to express the profound relationship between the Qur'an and the statements of the Amir al-Mu'minin (AS) in Nahj al-Balaghah through the descriptive-analytical method and states that most intertextual manifestations of Qur'anic verses in the wisdom of Nahj al-Balaghah are thematic and following the rule of parallel negation. In the next stages, there is a general denial and a partial denial that Imam Ali (AS) has indirectly used Quranic words and phrases to express his intentions and goals, and the spirit of the Quran is available throughout his words. The conclusion is that the Qur'an, as an absent text in the pearls of wisdom of Nahj al-Balaghah, has very desirable processing and, in most cases, has a clear and direct presence in the words of Imam Ali (AS). Imam (AS) has used Quran directly and objectively, and by making minor or general adjustments and changes in the absent text, or even by establishing a semantic and thematic relationship based on the speech, presented the Quranic concepts and goals in an entirely different format.

    Keywords: intertextuality, Quran, wisdom, Nahj al-Balaghah
  • Abozar Golzar, Morteza Ghaemi*, Seyyed Mehdi Masboogh Pages 135-158

    Markedness is a linguistic concept that can justify the use of some linguistic structures or categories and the limitations in their usage. Translating marked words as a linguistic concept requires particular practice on the translator's part. The translator's job is not merely to replace terms; instead, he pursues establishing harmony between the source and target literature and culture as an active and mediating element. This research uses a descriptive-analytical method to introduce the metaphorical markedness based on conceptual metaphor and then studies the translation of marked metaphorical words in the Gharra sermon. To this aim, Ansarian, Mobasheri, Feyz al-Islam, Zamani, and Shahidi translations were studied using Garces' model. The results showed that Mobasheri's translation by preserving the metaphor as a positive feature was consistent with the Garces' model. The Ansarians, Zamani, and Shahidi were in the next stages, respectively. The translation method of Feyz al-Islam is more consistent with the change of metaphor and verbiage, and also, the translation of Ansarian and Mobasheri had less negative features.

    Keywords: metaphorical markedness, Gharra sermon, Conceptual Metaphor, Garces
  • Mohammadreza Pircheragh * Pages 159-186

    Nowadays, contemporary Islamic thinkers consider new topics in modern linguistics, including discussing religion's language and religious texts' language. The central origin of these discussions is the Western world. The innateness of language is one of the essential theories that has been proposed among commentators and theologians in the field of the Quran, and so far, it has not been analyzed in religious texts such as Nahj al-Balaghah. Accordingly, in this article, by examining the terminology of the innate language and expressing its characteristics, we seek to prove that Nahj al-Balaghah is a natural language both in terms of content and method. It also has characteristics such as generality and universality, acquisition, stability, so on. In this regard, the lexical and idiomatic definition of " innate nature," its application in Nahj al-Balaghah, innate affairs' characteristics, and various aspects of this theory have also been stated.

    Keywords: innate language, language of Nahj al-Balaghah, innate nature, Monotheism, Human Nature
  • Seyed Hassan Hosseiny Alast *, Mostafa Delashd Tehrani Pages 187-208

    The deception of the masses by demagogues is a phenomenon that has long been seen as a social unit in the interaction between governments and rulers in power with the public. The latest sociological sciences pay specific attention to and examine this issue from two aspects; the stimulators of demagogues that direct the masses and placing masses in the path of specific group goals. The present study explains and recognizes the characteristics of demagogues in orienting the masses, based on the short history of Imam Ali's rule and his teachings. According to historical shreds of evidence, the Imam's opponents, by deceiving the masses, have tried to seize power and exclude Imam from the rule, which has paved the way for removing the Alawite government and transfer of power to the demagogues. This study has been conducted through content analysis and library data collection method, in fundamental and practical approaches. The results indicated that the rulers in power, with characteristics such as hypocrisy, meretriciousness, unity on falsehood, worldliness, complicity with Satan, and spreading suspicion throughout society, are void individuals and lead society towards their own goals.

    Keywords: Deception, demagogy, Properties, Mass, Society, Nahj al-Balaghah