فهرست مطالب

پژوهش های نهج البلاغه - سال نوزدهم شماره 1 (پیاپی 64، بهار 1399)

نشریه پژوهش های نهج البلاغه
سال نوزدهم شماره 1 (پیاپی 64، بهار 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/11/15
  • تعداد عناوین: 10
|
  • سید جمال الدین دین پرور صفحه 7
  • رضا کارگر، رحمان غفاری*، مسعود احمدی صفحات 11-36

    آموزه های دین اسلام سرشار از راهکارها و راه حل های در جهت ایجاد سازمان سالم و پیشگیری از بروز فساد و مبارزه با آن در جامعه می باشد، چنان که پیامبر و پیشوایان دین در عمل نیز اهتمام جدی به این امر داشته اند. در فقه شیعه، نهج ‏البلاغه بعد از قرآن کریم در زمره ی برجسته ترین منابع تاریخ اسلام و مهمترین کتاب دینی شیعیان بوده و اصول حکومت و زمامداری با رویکردی اسلامی به تفصیل شرح داده شده است، که یکی از جذاب ترین فرازهای آن نیز دلالت هایی است که بر نحوه اداره صحیح سیستم های اجتماعی وجود دارد. از طرفی راه حل هایی که برای اصلاح جوامع ارایه می گردد، باید براساس ارزش های پذیرفته شده همان جامعه باشد. بر این اساس در جامعه اسلامی نیز می بایست راه حل های اصلاحی، متناسب با الگوها و آموزه های اسلامی ارایه گردد، زیرا راهبردهای غربی در بسیاری از موارد لزوما از سوی ایده های اسلامی مورد حمایت واقع نمی شوند. از این رو، هدف این پژوهش آن است تا با استعانت از نهج البلاغه، به الگویی اسلامی در جهت ایجاد سلامت سازمانی و کاهش فساد اداری دست یابد. به همین منظور با استفاده از استراتژی پژوهشی نظریه داده بنیاد، مضامین کتاب ارزشمند نهج‏البلاغه بررسی، و پس از سه مرحله کدگذاری باز، محوری و انتخابی، در مجموع 87 گزاره مفهومی در مرحله کدگذاری باز شناسایی و در مرحله کدگذاری محوری به 27 مقوله تبدیل گردید. در نهایت در مرحله کدگذاری انتخابی الگوی سازمان سالم در مبارزه با فساد اداری از منظر نهج البلاغه، طراحی گردید.

    کلیدواژگان: سازمان سالم، فساد اداری، نهج البلاغه
  • محمدجواد عصاری*، محمد عشایری منفرد صفحات 37-62

    یکی از موضوعات اعتقادی شیعیان علم ویژه امام به امور غیبی است. از قرن سوم با تدوین برخی از کتب حدیثی و نقل احادیث مربوط به علم غیب امام، زمینه طرح علمی این موضوع فراهم شد. آنچه قابل توجه است گزارش های تاریخی به ظاهر متعارض می باشد که گاهی علم غیب را از امام، نفی و گاهی آن را برای امام ثابت می کند. بخشی از آن گزارش های متعارض را سید رضی (ره) در «نهج البلاغه» گردآورده است که البته با یک نگاه دقیق نه تنها تعارضی میان آنها وجود ندارد بلکه با تبیین صحیح مفهوم «علم غیب» به راحتی قابل جمع هستند. با وجود برخی از پژوهش های صورت گرفته در این زمینه، در مورد برداشت متفاوتی که از این گزارش ها بدست می آید و همچنین راه حل آن، پژوهش خاصی صورت نگرفته است. در این مقاله که به روش کتابخانه ای و با استفاده از منابع تاریخی و حدیثی و همچنین شروح نهج البلاغه صورت گرفته است با هدف رفع ابهام درباره علم غیب امام علاوه بر بررسی راه های جمع میان این گونه گزارش ها به مفهوم دقیقی درباره «علم غیب خداوند» و «علم غیب امام» دست پیدا کرده ایم که در آن، علم غیب الهی دارای چهار ویژگی استقلال، تفصیل، قطعیت و فعلیت است در صورتی که علم غیب امام دارای عدم استقلال، اجمالی بودن، تغییرپذیری و شانی بودن می باشد.

    کلیدواژگان: علم غیب، نهج البلاغه، علم امام، علم مطلق
  • سید علی میرشرف الدین* صفحات 63-78

    بیشترین دلیل اشتهار سید رضی (ره) در وهله نخست به خاطر گردآوری سخنان امیرالمومنین در کتاب شریف نهج البلاغه و سپس به جهت آثار ادبی و علمی مختلف اوست. اما بعد سیاسی حیات سید رضی(ره)  مغفول مانده و اغلب حتی نزد شیعیان ناشناخته است. در این نوشتار کوتاه می خواهیم ضمن بیان شرح حال مختصری از سیدرضی(ره)  و اشاراتی به آثار و تالیفات وی، به بعد سیاسی شخصیت او در دو حیطه زندگی و تفکر سیاسی بپردازیم و حیات و اندیشه سیاسی وی را در حدودی که منابع قابل اعتماد در این باره وجود دارد بیان کنیم. در این مقاله در بعد زندگی سیاسی به مناصب، مسئولیت ها و اشتغالات سیاسی و اجتماعی وی، مشخصا نقش وی در مقام ناظر بر دیوان مظالم و امیرالحاج بودن و نیز تلاش هایش برای کسب مقام خلافت پرداخته می شود. و در بعد حیات فکری به نگرش سید به حق خلافت و حقانیت امیرالمومنین و اولاد او در جانشینی رسول اکرم صلی الله علیه و آله و سلم و اعتراض های سیاسی وی به خلفا و حاکمان زمانه که عمدتا در قصاید وی تبلور یافته است اشاراتی می رود. بر اساس وجوه علمی و عملی سید رضی(ره)  در عرصه سیاسی و اجتماعی می توان به تصور درستی از شخصیت ذی وجوه وی رسید و از این طریق در فهم و بازخوانی آثار و اندیشه های وی منظر نظری دیگر را فراهم کرد.

    کلیدواژگان: سیدرضی، امور سیاسی، حق خلافت، مسئولیت های اجرائی، اعتراض سیاسی
  • مریم برهمن*، احمد سلحشوری صفحات 79-104

    هدف این پژوهش تبیین مولفه های تربیت معنوی از دیدگاه امام علی علیه السلام است. روش از حیث هدف، کاربردی و از لحاظ رویکرد، کیفی می باشد. در جمع آوری داده ها از روش تحلیل محتوای کیفی (قیاسی_استقرایی) استفاده گردید. جامعه آماری این پژوهش، کتب نهج البلاغه و غررالحکم که به صورت هدفمند نمونه گیری شد. روش گردآوری داده ها روش اسنادی و ابزار آن فیش برداری بود. در روش تحلیل داده ها پس از مطالعه روایات، مقوله های اصلی مرتبط با تربیت معنوی دسته بندی وبراساس کدگذاری اولیه، کدهای مشابه زیر هر مقوله ، ایجاد و در مراحل بعد، این مقوله ها با هم مقایسه و براساس مقوله های کلی یک مقوله اصلی تکمیل گردید. براساس یافته های پژوهش مولفه های تربیت معنوی از دیدگاه امام علیه السلام برچهار مولفه صبر، یقین، عدل و جهاد و هرکدام بر چهار خرده مولفه استوار است. صبر حالتی فعال دارد که در محورهای ملاک، نوع، هدف، ابزارو راهبرد دسته بندی گردید. یقین، از بین برنده شک ،فعالیتی تلاش گرایانه ، نور و روشنایی، تکیه گاه معنویت و اساس بردباری می باشد. عدل شامل احقاق حقوق، اصلاح امور، اجرای حدود، انصاف، تقوا، رسیدگی به مردم، مبارزه با ستم و مساوات می شود. جهاد به معنای قلبی، زبانی، عملی ، درمیدان نبرد و در عرصه های مختلف، فرهنگی، اقتصادی و سیاسی بیان شده است. از منظر امام مولفه ها  و خرده مولفه های تربیت معنوی در پرتو نگاه توحیدی تبیین می شوند.

    کلیدواژگان: تربیت معنوی، مولفه ها، امام علی (ع)
  • رحمان عشریه*، مهران خاکسار کندر، سید علی بدیعی صفحات 105-120

    امام علی j در خطبه «219» نهج البلاغه به گونه سر بسته سخنانی را در مدح فردی نامشخص بیان فرموده که سبب اختلاف میان مذاهب اسلامی شده است. بر این اساس، برخی استناد آن به حضرت علی j را نپذیرفته و به جعلی بودن آن قایل شده اند؛ اما بر اساس نظریه درست، این خطبه اصالت دارد و انتساب آن به امیر مومنان j صحیح است.درباره مصداق حقیقی این خطبه، دیدگاه های گوناگونی ارایه شده است. برخی اندیشمندان، بدون تلاش برای یافتن حقیقت، در این باره سکوت اختیار کرده اند. دسته ای نیز نامحققانه، مصادیقی دور از واقعیت نظیر پیامبر اکرم a سلمان و... را آورده اند. بیش تر دیدگاه های ارایه شده، مصداق واقعی این خطبه را خلیفه دوم دانسته اند؛ اما در چرایی تمجید وی از سوی امام علی j اختلاف است. اندیشمندان اهل تسنن، همسو با مذهب خود، این ستایش علوی را مویدی برای حقانیت خلافت خلیفه و مذهب خود پنداشته اند؛ اما به باور عالمان امامیه، مدح خلیفه دوم از سوی امیرمومنان j از باب تقیه یا توریه بوده است. دیدگاه تقیه ای بودن خطبه به سبب دارا نبودن شرایط تقیه، پذیرفتنی نیست، از این رو بهترین و استوارترین نظریه در این باب، توریه ای بودن این خطبه با توجه به اوضاع سیاسی آن عصر است.

    کلیدواژگان: امام علی علیه السلام، خلیفه دوم، نهج البلاغه، خطبه 219، تقیه، توریه
  • حمید حمیدیان*، مریم امینی صفحات 121-144

    کتاب شریف نهج البلاغه بخشی از سخنان گهربار امیر بیان حضرت علی علیه السلام است که توسط سیدرضی(ره)، گردآوری شده است. این کتاب از وجوه مختلفی چون الفاظ و جملات، بافت و هندسه کلام، سحر بیان و معانی و تاثیر بر جان، چند بعدی بودن و... بی نظیر است. بااین همه، نقدهایی نیز بر نهج البلاغه و روش گردآورنده آن مطرح شده که بسیاری منصفانه نبوده و برخی نیز نیازمند تامل و بررسی دقیق علمی است. از جمله این نقدها، نقدهای علامه محمد تقی شوشتری مولف بهج الصباغه فی شرح نهج البلاغه است که در مواردی روش سید رضی (ره) را دچار لغزش دانسته است. این مقاله در صدد است که نقدهای علامه را تحلیل علمی نموده، صحت یا عدم صحت آن ها را ارزیابی کند. نتیجه تحقیق حاضر این است که در برخی موارد (مانند خطبه و نامه 57، حکمت 227، 289 و...) نقد علامه بر سید رضی (ره) وارد بوده و در مواردی نیز (مثل خطبه 92، حکمت 378 و...) صحت مساله از دید علامه پنهان مانده و نقدی بر سید پذیرفته نیست.

    کلیدواژگان: امام علی(ع)، سیدرضی، نهج البلاغه، علامه شوشتری، بهج الصباغه، شبهه شناسی
  • آزاده عباسی* صفحات 145-172

    دو واژه «ثروت و فقر» واژگانی هستند که همواره در مطالعات معناشناسی از آن دو به عنوان واژگان مقابل یاد می شود. این دو واژه در متون اسلامی از بسامد بالایی برخوردارند. ثروت و فقر علاوه بر قرآن کریم در احادیث وروایات به ویژه روایات علوی نیز به کرات ذکر شده اند. این در حالی است که لغت شناسان همواره به بیان مضمون لغوی این دو اکتفا کرده اند و دیگران حداکثر از منظر دستورات اخلاقی درباره این دو مفهوم به گفتگو پرداخته اند. الگوی «مربع نشانه شناسی» یکی از الگوهای مکتب نشانه شناسی پاریس و روشی برای بازنمود ژرف ساخت معنایی متن، مبتنی بر روابط تقابلی است که توسط الگیرداس گریماس تبیین شده است. در این پژوهش سعی بر آن است تا با بهره گیری از این مربع، گفتمان میان دو مفهوم به ظاهر متقابل «ثروت» و «فقر» تبیین شود. در این پژوهش حد مشترک «مال» در نظر گرفته شده است؛ بنابراین ثروت های دیگر همچون عقل و غیره که در روایات به آن ها اشاره شده است موضوع این پژوهش نیست. در این راستا واژگان جانشین دو کلمه «ثروت و فقر» بر اساس مربع نشانه شناسی گریماس مورد واکاوی قرار گرفته اند. حاصل بررسی ها این است که ثروت و فقر فقط بر اساس مفهومی مقابل هم هستند و واژگان دیگری به عنوان واژگان جانشین وجود دارند که نشاندهنده درجات فقر و ثروت می باشند.

    کلیدواژگان: روایات علوی، نشانه شناسی گفتمان، مربع نشانه شناسی، گریماس، ثروت، فقر
  • امیرعلی خطیبی*، سید رضا بلاغت صفحات 173-192

    هدف پژوهش حاضر، نقدی بر مدل فرزند پروری بامریند و ارایه مدلی از سبک فرزند پروری بر اساس نهج البلاغه بوده است. پژوهش از نوع کیفی و بر اساس روش استنباطی می باشد. در این پژوهش در ابتدا سبک های فرزند پروری بامریند(آسان گیر، مستبدانه و مقتدرانه) از دیدگاه حضرت علی علیه السلام مورد نقد قرار گرفته و سپس بر مبنای دیدگاه آن حضرت با تکیه بر نهج البلاغه مدلی از سبک فرزند پروری ارایه شده است. مدل مذکور دارای پیش فرض ها (مقدمات)، ویژگی ها، اصل و نتیجه است. طبق یافته ها، پیش فرض های مدل عبارت اند از نیت الهی (خشنودی خدا)، تربیت پذیر بودن انسان، خانواده محوری، و اعتماد پروری. ویژگی ها نیز به ویژگی های سلبی و ایجابی تقسیم بندی و مصداق های آن معرفی شده است. اصل اساسی مدل، اعتدال و نتیجه نهایی و اصلی آن قرب الهی و سعادت انسان است.

    کلیدواژگان: سبک فرزند پروری، بامریند، امام علی (ع)، نهج البلاغه
  • صفحات 193-213
|
  • Reza Karegar, Rahman Ghaffari *, Masud Ahmadi Pages 11-36

    Islamic teachings are full of strategies that create a healthy organization and prevent corruption and fight against it in society. Prophet and religious leaders also have paid serious attention to this matter. In Shiite jurisprudence, Nahj al-Balaghah is one of the most prominent sources in Islam's history and the Shiites' religious book after the Holy Quran. This book precisely explains the principles of administration based on the Islamic approach. Among the sensational phrases of Nahj al-Balaghah are the ones that imply the proper management of social systems. Moreover, the solutions offered for the reform of societies must be based on society's accepted values. Accordingly, in Islamic society, solutions should be provided by Islamic models and teachings because Islamic ideas do not necessarily support Western strategies in many cases. Therefore, this study aims to provide an Islamic model to create organizational health and reduce bureaucratic corruption using Nahjul Balagha. For this purpose, using data-based theory, the contents of Nahj al-Balagheh were examined. After three stages of open, axial, and selective coding, a total of 87 conceptual propositions were identified in the open coding stage and converted into 27 categories in the axial coding stage. Finally, in the selective coding stage, the healthy organization model in the fight against bureaucratic corruption was designed according to Nahj al-Balaghah.

    Keywords: Healthy Organization, bureaucratic corruption, Nahj al-Balaghah
  • Mohammad Javad Assari *, Mohammad Ashayerimonfared Pages 37-62

    One of the topics of Shiite belief is the Imam's unique knowledge of invisible things. The compilation of some hadith books and the narration of hadiths related to the knowledge of the Imam's invisible things, since the third century, provided the ground for a scientific proposal of this issue. What is remarkable is the seemingly contradictory historical reports that sometimes deny the Imam's knowledge of the invisible things, and some others approve it. Some of those conflicting reports have been collected by Sayyid Razi in Nahj al-Balaghah. Therefore, there is no conflict between them, and anyone can quickly summarize by correctly explaining the concept of "knowledge of invisible ". Despite conducted studies, no specific research has been done on the different perceptions obtained from these reports and its solution. This article has been done in a library method using historical and hadith sources and explanations of Nahj al-Balaghah. It aimed to remove ambiguity about the Imam's knowledge of the invisible and examine how to combine such reports in the same sense regarding "God's invisible knowledge" and "Imam's knowledge of invisible". According to the findings, the knowledge of the divine invisible knowledge has four characteristics of independence, detail, certainty, and actuality, while Imam's knowledge of invisible has lack of autonomy, conciseness, variability, and dignity.

    Keywords: knowledge of invisible, Nahj al-Balaghah, Imam’s Knowledge, Imam Ali (A.S.), absolute knowledge
  • Seyyed Ali Mirsharifi * Pages 63-78

    The main reason for Seyyed Razi's fame is the collection of the sayings of the Amir al-Mu'minin in the noble book of Nahj al-Balaghah, then his various literary and scientific works. But the political dimension of Sayyid Razi's life has been neglected and often unknown even to Shiites. In this article, we want to provide a brief biography of Seyyed Razi, his works and writings, and the political dimension of his personality in two areas of life and political thinking. Then, express his life and political thought to the extent that there are reliable sources. This article discusses the dimension of political life, his positions, responsibilities, and political and social occupations, specifically his role as a supervisor of the Divan-e Mazalem and Amir al-Hajj and his efforts to gain Caliphate. Sayyid's intellectual life includes his attitude towards the right of the Caliphate, the legitimacy of the Amir al-Mu'minin and his descendants in the succession of the Prophet(PBUH), and Sayyid's political protests against the caliphs and rulers of the time, which he has deliberately represented in his poems. Based on the scientific and practical characteristics of Seyyed Razi (r.a.) in the political and social arena, it is possible to get a correct idea of his personality and thus provide another theoretical perspective in understanding and re-reading his works and ideas.

    Keywords: Sayyid Razi (r.a), political affairs, right of caliphate, executive responsibilities, political protest
  • Maryam Brhaman *, Ahmad Salahshoori Pages 79-104

    The purpose of this study is to explain the components of spiritual education, according to Imam Ali (AS). It is an applied study in terms of purpose and has a qualitative approach. In data collection, the qualitative content analysis (deductive-inductive) method was used. The statistical populations, Nahj al-Balaghah and Gharr al-Hakam were purposefully sampled. The data collection method was a documentary, which was conducted through the note-taking method. In the data analysis method, after studying the narrations, the main categories related to spiritual education were categorized, and based on the initial coding, similar codes were created under each category. These categories were compared, and the main category was completed based on the general categories. According to the research findings, spiritual education components, according to Imam, are based on the four components of patience, certainty, justice, and jihad; each includes four sub-components. Patience has an active state and was classified into criteria of type, purpose, tools, and strategy. Certainty, doubt eliminating, is an endeavoring activity, light and enlightenment, the fulcrum of spirituality, and the basis of patience. Justice includes the realization of rights, the improvement of affairs, the implementation of boundaries, justice, piety, the care of the people, the struggle against oppression, and the realization of equality. Jihad has been expressed as an act in the heart, speech, and action, on the battlefield and various cultural, economic, and political fields. According to Imam, the components and sub-components of spiritual education are explained in light of a monotheistic view.

    Keywords: Spiritual education, components, Imam Ali (AS)
  • Rahman Oshryeh *, Mehran Khaksar Kondar, Seyedali Badiee Pages 105-120

    Imam Ali (AS) in sermon 219 of Nahj al-Balaghah has implicitly praised an unknown person, which caused differences between Islamic religions. Some have rejected its attribution to Imam Ali (AS) and considered it a forged one. However, according to the correct theory, this sermon is original, and its attribution to the Amir al-Mu'minin (AS) is accurate. There are various views on the true meaning of this sermon. Some thinkers have remained silent without trying to find the truth. Some groups have also brought unrealistic, far-fetched attributions such as the Prophet (PBUH), Salman, etc. Most of the presented views consider the second caliph as the real example of this sermon, but there is a difference in why Imam Ali (AS) praised him. In line with their religion, Sunni scholars have considered this Alawite praise as a confirmation of the legitimacy of their caliphate and religion. However, according to Imami scholars, the second caliph's praise by the Amir al-Mu'minin (AS) was due to Taqiya or Toryeh. Taqiya's approach is not acceptable due to the lack of conditions for Taqiya, so according to that time's political situation, the best and most solid theory in this regard is that the sermon is Toryeh.

    Keywords: Imam Ali (AS), the second caliph, Nahj al-Balaghah, sermon 219, Taqiya, Toryeh
  • Hamid Hamidian *, Maryam Amini Pages 121-144

    The noble book of Nahj al-Balaghah includes part of Hazrat Ali's (AS) words collected by Seyyed Razi (r.a). This book is unique in various aspects such as words and sentences, the texture and geometry of words, the magic of expression and meanings, the impact on the soul, being multidimensional, etc. However, there have been criticisms on Nahj al-Balaghah, and the method of compiling it, many of which are not fair, and some require careful scientific consideration. Among these critiques are Allameh Mohammad Taghi Shoushtari, the author of Bahjo al-Sabagah fi Sharh-e Nahj al-Balaghah, who in some cases has considered Seyyed Razi's method as inappropriate. This article seeks to scientifically analyze Allameh's critiques and evaluate their correctness or incorrectness. The present research result is that in some cases (sermons and letters 57, Wisdom 227, 289, etc.) Allameh's criticism is accepted, and in some cases (sermons 92, Wisdom 378, etc.), the criticism is not correct, and he has neglected the truth.

    Keywords: Imam Ali (AS), Seyyed Razi, Nahj al-Balaghah, Allameh Shoushtari, Bahjo al-Sabagah, doubt-recognition
  • Pages 145-172

    The two words "wealth and poverty" are always referred to as antonyms in semantic studies. These two words are highly frequent in Islamic texts. In addition to the Quran, wealth and poverty have been repeatedly mentioned in hadiths and narrations, particularly Alawite narrations. On the other hand, philologists have always stated their lexical content, and others have discussed these two concepts based on moral precepts. The "Semiotics Square" model is one of the Paris school of semiotics models and a way to represent the text's semantic depth, based on the reciprocal relations explained by A.J. Greimas. In this research, an attempt is made to present the discourse between the two seemingly reciprocal concepts of "wealth" and "poverty" by using this square. In this research, the typical limit of "property" is considered; therefore, it does not study other properties, such as intellect, mentioned in the narrations. In this regard, the alternate words of the two words "wealth and poverty" have been analyzed based on Grimas' semiotic square. The study results indicate that wealth and poverty are conceptual antonyms, and there are other words as substitute words that indicate the degrees of poverty and wealth.

    Keywords: Alawite narrations, discourse semiotics, Semiotics Square, Greimas, wealth, Poverty
  • Amirali Khatibi *, Seyed Reza Balaghat Pages 173-192

    The present study aimed to critique the Baumrind parenting styles and present a style based on Nahj al-Balaghah. The research is qualitative and based on the inferential method. In this research, at first, the parenting styles of Baumrind (neglectful, authoritarian, and permissive) have been criticized based on Imam Ali's (AS) approach, and then a parenting style has been presented based on Nahjul Balagha. The model has assumptions, features, principles, and results. According to the findings, the model assumptions are divine intention (God's pleasure), educability of man, family-oriented policies, and cultivation of trust. Characteristics were also divided into negative and affirmative features and their examples. The model's basic principle is moderation, and its final and main result is the closeness to God and human felicity.

    Keywords: Parenting style, Baumrind, Imam Ali (AS), Nahjul Balagha