فهرست مطالب

دانشگاه علوم پزشکی مازندران - پیاپی 193 (بهمن 1399)

مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران
پیاپی 193 (بهمن 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/11/18
  • تعداد عناوین: 17
|
  • باقر لاریجانی* صفحه 1
  • شیدا داموغ، مهراد وثوق، سروناز فلسفی*، آوا بهروزی صفحات 2-11
    سابقه و هدف

    سودوموناس آیروژینوزا یک عامل بیماری زای پراهمیت است که می تواند منجر به عفونت های جدی شود. به دلیل وجود مقاومت های آنتی بیوتیکی که در میان باکتری ها رایج می باشد، یافت یک عامل درمانی جدید می تواند ما را قادر به غلبه بر این مشکل نماید. براساس مطالعات قبلی، فرض ما بر این است که سویه های پروبیوتیک باید دارای اثرات حفاظتی علیه باکتری های پاتوژن و یا فرصت طلب از طریق مکانیسم های مختلف باشند. هدف اصلی از مطالعه حاضر ارزیابی اثر E. coli Nissle1917 به عنوان یک پروبیوتیک بر روی سویه های سودوموناس آیروژینوزا است.

    مواد و روش ها

    در مطالعه تجربی حاضر، به منظور ارزیابی اثر E. coli Nissle197 بر روی سویه های بالینی سودوموناس آیروژینوزا از تکنیک های MIC و دیسک دیفیوژن استفاده شد و اثر فعالیت میکروبی سویه پروبیوتیک پس از 24 ساعت در دمای 37 درجه سانتی گراد مورد ارزیابی قرار گرفت.

    یافته ها

    نتایج مطالعه نشان داد که بالاترین غلظت از سویه E. coli Nissle1917 دارای بهترین فعالیت ضد میکروبی بر علیه سویه های بالینی و استاندارد سودوموناس آیروژینوزا را پس از 24 ساعت دارا می باشد.

    استنتاج

    استفاده از باکتری های پروبیوتیک دارای اثرات مثبتی در جنبه های پزشکی است، به خصوص به علت بروز مسیرهای مقاومت های آنتی بیوتیکی بیشماری که باکتری ها به آن دستیابی پیدا می کنند. بنابراین، با توجه به فقدان آنتی بیوتیک مناسب برای بسیاری از عفونت ها، پروبیوتیک ها می توانند جهت کنترل عفونت ها کمک کننده باشند. غلظت های مختلف از یک پروبیوتیک می تواند مهارکننده رشد باکتری پاتوژن باشد

    کلیدواژگان: E. coli Nissle1917، MIC، سودوموناس آئروژینوزا
  • هانیه سادات اجتهد، زهرا حسینی توسل، شیرین حسنی رنجبر، احمدرضا سروش، سید داور سیادت، باقر لاریجانی* صفحات 12-20
    سابقه و هدف

    شیوع فزاینده چاقی طی دهه های اخیر، آن را به چالش بزرگ سلامت عمومی جهان تبدیل کرده است. شواهد اخیر نشان داده است که میکروبیوتای روده می تواند در کنترل وزن موثر باشد. در این مطالعه مورد شاهدی فراوانی باکتری های مختلف دستگاه گوارش افراد ایرانی چاق و با وزن نرمال مورد مقایسه قرار گرفت.

    مواد و روش ها

    30 بزرگسال با وزن نرمال (نمایه توده بدنی در محدوده kg/m25/18 تا kg/m225(و 27 بزرگسال چاق (نمایه توده بدنی مساوی و بالاتر از kg/m230) وارد این مطالعه مورد- شاهدی شدند. بررسی دریافت غذایی (پرسشنامه FFQ)، اندازه گیری های تن سنجی و جمع آوری نمونه های خون و مدفوع برای آن ها انجام گرفت. سپس ترکیب میکروبیوتای روده به روش quantitative real time PCR مورد سنجش قرار گرفت.

    یافته ها

    میانگین سنی شرکت کنندگان و غلظت قندخون، انسولین ناشتا، شاخص مقاومت انسولینی، غلظت تری گلیسرید و hsCRP در گروه چاق بالاتر از گروه نرمال بود (05/0P<). فراوانی Akkermansia در افراد با وزن نرمال به طور معنی داری بالاتر از افراد چاق بود (003/0 =P). در مقابل، فراوانی جنس های Prevotella و Lactobacillus در افراد چاق بالاتر بود، ولی این تفاوت ها از لحاظ آماری به سطح معنی داری نرسید (05/0>P).

    استنتاج

    در این مطالعه فراوانی برخی از جنس های باکتریایی میکروبیوتای روده میان دو گروه افراد چاق و با وزن نرمال تفاوت معنی داری داشت. این مساله لزوم بررسی های جمعیتی را برای تایید مشاهدات این مطالعه نشان می دهد. به علاوه، در راستای رسیدن به اهداف پزشکی فردمحور، اطلاعات در مورد ترکیب میکروبیوتای روده می تواند کمک کننده باشد.

    کلیدواژگان: میکروبیوتای روده، میکروبیوم، چاقی، وزن نرمال
  • سلمان شیروانی راد، امیرعباس نیک خواه، محمد مهدی عروتی نیا، هانیه سادات اجتهد، نگار سرهنگی، حمیدرضا آقایی میبدی، ماندانا حسن زاد* صفحات 21-37

    پزشکی فرد محور یک رویکرد جدید در علم پزشکی با هدف فردی‏سازی درمان، کاهش عوارض جانبی دارو و هزینه‏های مراقبت سلامت است. پزشکی فرد محور همچنین قادر به حفظ سلامتی افراد با تنظیم ترکیب میکروارگانیسم‏های (میکروبیوتای) بدن هر فرد با روش های اختصاصی است. به کل گونه‏های میکروبی موجود در بخش‏های مختلف بدن یک فرد میکروبیوتا و مجموعه ژن‏های آن‏ها میکروبیوم گفته می‏شود. ترکیب میکروبیوتا اختصاصی هر فرد است و به فاکتورهای ژنتیکی و محیطی از جمله سبک زندگی و مصرف برخی از انواع داروها ارتباط دارد. روده انسان به شدت تحت تاثیر جوامع باکتریایی است. شواهد نشان می‏دهد که میکروبیوتای روده در ایجاد سرطان‏ها دخیل است بنابراین میکروبیوتا نقش مهمی در حفظ سلامت انسان ها و کاهش خطر بیماری در محیط‏های ناپایدار و هنگام تغییر شرایط ایفا می‏کند. به‏طور کلی میکروبیوم به‏عنوان بخشی جدایی ناپذیر از رویکرد پزشکی فرد محور در حال ظهور است زیرا نه تنها به تنوع بین فردی در تمام جنبه‏های بیماری کمک می‏کند بلکه نمایانگر یک فاکتور قابل تغییر است که می‏تواند به طور فزاینده‏ای به عنوان یک هدف درمانی مورد توجه قرار گیرد، نتیجه بسیاری از بیماری‏های مختلف را تغییر دهد و پاسخ‏ها و تحمل داروها را افزایش دهد.در این مطالعه، اهمیت نقش میکروبیوتا و میکروبیوم در سرطان و عملکرد آن‏ها به‏عنوان نشانگرهای زیستی در رویکرد پزشکی فرد محور را مورد بررسی قرار دادیم.

    کلیدواژگان: پزشکی فرد محور، میکروبیوتا، میکروبیوم، سرطان
  • سمیرا تراشی، میرداود عمرانی، ارفع مشیری، سید داور سیادت* صفحات 38-46

    برخی از ارگانیسم ها ممکن است با ایجاد اختلال یا القای چندین مسیر سیگنالینگ در بدن انسان، حفظ سلامتی یا بروز اختلالات را تعدیل کنند. طبق نتایج پژوهش های انجام شده طی سال های اخیر، اختلالات متابولیکی متعددی مانند دیابت، چاقی، بیماری های قلبی-عروقی، اختلالات روانی و سرطان ها، نتیجه تعامل و یا تداخل مثبت و منفی باکتریایی با میزبان است. گونه های مختلفی از سلول های باکتریایی تحت عنوان میکروبیوتای کامنسال(commensal microbiota)در بدن انسان ساکن هستند که عملکردهای حیاتی مختلفی را به عهده دارند. یکی از جالب ترین این مکانیسم ها، القای تغییرات اپی ژنتیکی(epigenetic) در سلول های میزبان است که در حفظ هموستاز یا القای بیماری بسیار حایز اهمیت است. به طور کلی، عوامل مختلفی ممکن است باعث القای تغییرات اپی ژنتیکی شوند. به عنوان مثال، رژیم غذایی و اثر آن در جمعیت میکروبیوتای دستگاه گوارش ممکن است از نظر اپی ژنتیکی، بر بیان ژن هایی خاص اهمیت داشته باشد. چنین تغییراتی ممکن است حتی خطرناک بوده و به نسل های بعدی هم منتقل شوند. مقاله حاضرسعی در ارایه کامل تغییرات اپی ژنتیکی القا شده در انسان توسط میکروبیوتا و تعامل با ماشین اپی ژنوم میزبان در دو حالت سلامت و بیماری دارد.

    کلیدواژگان: میکروبیوتای دستگاه گوارش، اپی ژنتیک، متیلاسیون DNA، هیستون، miRNA
  • نازلی نمازی، زهره سجادی هزاوه، الهام اختری، محمدحسین آیتی*، باقر لاریجانی صفحات 47-58
    سابقه و هدف

    با وجود مطالعات متعدد در خصوص اثر پروبیوتیک‏ها در کنترل انواع مختلف دیابت، به نظر می‏رسد جمع‏بندی شواهد موجود می‏تواند به روشن شدن میزان اثر این دست از مکمل‏های غذایی به کنترل دیابت کمک کند. لذا هدف از مطالعه حاضر، بررسی نقش پروبیوتیک‏ها بر کنترل شاخص وضعیت گلیسمی و سایر عوامل بیوشیمیایی در بیماران مبتلا به دیابت می‏باشد.

    مواد و روش ها

    مطالعه حاضر یک مطالعه مروری چتری (Umbrella review) است که در آن مطالعات مرور سیستماتیک، متاآنالیز، مطالعات مرور سیستماتیک و متاآنالیزی که اثرات پروبیوتیک‏ها را در انواع دیابت مورد بررسی قرار داده بودند، به زبان انگلیسی و فارسی در دو پایگاه الکترونیکی Pubmed و Scopus تا انتهای سپتامبر 2020 جمع‏آوری شدند.

    یافته ها

    در نهایت31 مطالعه واجد شرایط شناسایی شدند. در این مطالعات تاثیر مصرف مکمل یا مواد غذایی غنی شده با پروبیوتیک بر شاخص‏های متابولیسم قند (18 مطالعه)، پروفایل لیپیدی (12 مطالعه)، عوامل التهابی و استرس اکسیداتیو (11 مطالعه)، فشار خون (4 مطالعه) و BMI (2 مطالعه) در بیماران دیابت نوع 2 و دیابت بارداری مورد بررسی قرار گرفته بود.

    استنتاج

    نتایج مطالعه حاضر حاکی از اثرات مثبت مکمل‏یاری با پروبیوتیک بر وضعیت گلیسمی، لیپیدی، فشارخون، وضعیت استرس اکسیداتیو و التهابی در بیماران مبتلا به دیابت نوع 2 و دیابت بارداری می‏باشد. اما به دلیل هتروژنیتی بالا در برخی از شاخص‏های بررسی شده، انجام مطالعات کارآزمایی بالینی دوسوکور با کیفیت متدولوژی بالا می‏تواند به روشن شدن اثربخشی کمک کند.

    کلیدواژگان: پروبیوتیک، دیابت، استرس اکسیداتیو، التهاب، لیپید
  • محمدرضا امینی، مریم اعلاء، مهناز سنجری، ندا مهرداد، محمدرضا مهاجری تهرانی، هانیه سادات اجتهد* صفحات 59-70

    زخم عفونی پای دیابتی یکی از عوامل شایع بروز آمپوتاسیون غیرتروماتیک اندام تحتانی است ،که برای درمان نیاز به تشخیص مناسب، گرفتن نمونه های مناسب برای کشت، انتخاب دقیق آنتی بیوتیک، درمان عفونت مبتنی بر شرایط بیماری، تعیین سریع نیاز بیمار به مداخله جراحی و انجام دیگر انواع مراقبت زخم دارد. با توجه به مشکل مقاومت آنتی بیوتیکی در درمان زخم عفونی پای دیابتی، استفاده از پروبیوتیک ها به عنوان میکروارگانیسم های غیربیماری زایی که می تواند در کمک به درمان زخم های عفونی کاربرد داشته باشند، مطرح می شود. تاثیر پروبیوتیک ها بر عملکرد ایمنی بدن، بیماری های پوستی و دیابت مورد بررسی قرار گرفته است و شواهد اخیر نشان دهنده تاثیر آن ها بر زخم های عفونی پای دیابتی از طریق مکانیسم های احتمالی کمک به کنترل مناسب قندخون، بهبود عملکرد سیستم ایمنی و تعدیل میکروبیوتای بدن می باشد. در مقاله مروری حاضر به بررسی نقش پروبیوتیک ها در درمان زخم های مزمن عفونی پای دیابتی از چند منظر نقش میکروبیوتا در کنترل قندخون و اثر پروبیوتیک ها بر روی سیستم ایمنی، مارکرهای التهابی، تسریع بهبود زخم و کنترل عفونت می پردازیم. به نظر می رسد کاربرد موضعی و خوراکی پروبیوتیک ها به ویژه هنگامی که به عنوان درمان کمکی با آنتی بیوتیک ها همراه شود، کاهش عفونت های زخم پای دیابتی را در پی داشته باشد.

    کلیدواژگان: زخم پای دیابتی، عفونت، میکروبیوتا، پروبیوتیک
  • عارفه شهریاری، زهرا حسینی توسل، احمدرضا سروش، هانیه سادات اجتهد*، باقر لاریجانی صفحات 71-83
    سابقه و هدف

    دیابت و چاقی از جمله مهم ترین بیماری های متابولیک است که همواره نگرانی هایی را در سطح جهانی به همراه دارد. امروزه نقش کلیدی تنوع و ترکیب میکروبیوتای روده در بروز و کنترل بیماری های متابولیک از طریق تنظیم متابولیسم و پاسخ های ایمنی میزبان، به اثبات رسیده است. در مطالعات پیشین ارتباط میان باکتری Akkermansia muciniphila، باکتری موجود در میکروبیوتای روده با چاقی و دیابت مورد توجه قرار گرفته است. مطالعات انسانی و حیوانی نشان داده اند که این باکتری تجزیه کننده موسین از طریق کاهش نفوذپذیری دیواره روده و پیشگیری از بروز اندوتوکسمی متابولیک و التهاب، همچنین تعدیل متابولیسم انرژی و چربی، در پیشگیری از چاقی و دیابت موثر است. شواهد جدید نشان داده اند علاوه بر باکتری زنده Akkermansia muciniphila، فرم پاستوریزه آن نیز قابلیت کنترل بیماری را دارد. با توجه به دشواری های زنده مانی و کشت این باکتری غیرهوازی و در راستای کمک به استفاده ی بهینه از باکتری Akkermansia muciniphila در درمان های بالینی بیماری های متابولیک، این مطالعه مروری با هدف مقایسه اثر Akkermansia muciniphila زنده و پاستوریزه به بررسی اثرات این باکتری به عنوان پروبیوتیک نسل جدید در کنترل بیماری های چاقی و دیابت پرداخته است.

    کلیدواژگان: باکتری Akkermansia muciniphila، چاقی، دیابت، میکروبیوتا، پاستوریزاسیون، پروبیوتیک نسل جدید
  • سحر آذری، داور سیادت، پونه رحیمی*، سارا احمدی بادی، محمدرضا آقا صادقی، گلناز بهرامعلی صفحات 84-102

    عدم پاسخ دهی یا پاسخ دهی ضعیف به واکسن ها به عنوان چالش برانگیزترین مسئله در تولید واکسن محسوب می شود، و چندین مطالعه برای یافتن دلایل بالقوه آن صورت گرفته است. از آن جا که میکروبیوم روده نقشی اساسی در تنظیم و توسعه سیستم ایمنی دارد، به نظر می رسد ترکیب و تنوع میکروبیوتا در افراد مختلف و از سوی دیگر برهم خوردن تعادل جمعیت میکروبی روده (Dysbiosis)، می تواند به عنوان اثرگذارترین فاکتورها بر روی واکنش های سیستم ایمنی بدن در پاسخ به واکسن های مختلف درنظر گرفته شود. در این مطالعه مروری، مطالعات مربوط به روابط بین میکروبیوم روده و پاسخ ایمنی به واکسن ها بررسی شده است. تاکنون مشخص شده است که فراوانی نسبی بالاتر فایلوم های Actinobacteria و Firmicutes می تواند پاسخ ایمنی موثرتری را نسبت به واکسن ها القاء نماید. درمقابل، فراوانی نسبی بالاتر Proteobacteria و Bacteroidetes در پاسخ های ایمنی ضعیف به واکسن ها، گزارش شده است. با توجه به تعامل قوی مابین توسعه سیستم ایمنی بدن و ترکیب میکروبیوتا در طول زندگی، تعیین زمان دقیق آزمایش و استفاده از دقیق ترین متدها در مطالعات، از جمله تعیین توالی کل ژنوم و تعیین توالی نسل بعد (Next generation sequencing)، از اهمیت ویژه ای برخوردار است. با این حال، تفسیر نتایج این نوع مطالعات، به تفاوت ها در طراحی مطالعه مانند انتخاب معیارهای ورود وخروج داوطلبان به مطالعه، زمان نمونه گیری براساس زمان واکسیناسیون و متدهایی که برای بررسی در هر مطالعه بکار گرفته می شوند، بستگی دارد. این ملاحظات می توانند به نتایجی قابل اتکاءتر و درکی بهتر از تقابل بین میکروبیوتا و پاسخ ایمنی به واکسن ها منجر شود، که به نوبه خود به بهبود کارایی واکسن ها منتهی خواهد شد.

    کلیدواژگان: میکروبیوتا، واکسن، پاسخ، دیس بیوزیس
  • پریسا ترکمن زاده اسدی، محمد مهدی سوری، سید داور سیادت، محمدرضا آقا صادقی، پونه رحیمی، سارا احمدی بادی، محمد ظاهری بیرگانی، عطیه مطهری، گلناز بهرامعلی* صفحات 103-112

    ویروس های هپاتیت B و C از جمله مهم ترین مشکلات بهداشت عمومی هستند. این ویروس ها به صورت مزمن می توانند منجر به بیماری های کبدی مانند فیبروز، سیروز و هپاتوسلولارکارسینوما شوند و  اغلب باعث  افزایش مرگ و میر در این  بیماران می گردند. بر طبق مطالعات انجام شده،کبد تا حدود زیادی تحت تاثیر تغییرات میکروبیوتای دستگاه گوارش و آسیب های سیستم ایمنی ناشی از وقوع التهاب به علت هپاتیت های ویروسی می باشد. اخیرا پیشرفت های چشمگیری در شناسایی میکروبیوتای دستگاه گوارش در بیماران دارای سیروز مربوط به هپاتیت های ویروسی و استفاده از آن در پیش بینی و درمان آن ها حاصل شده است. پروفایل های باکتریایی منحصر به فردی در بیماران سیروتیک وابسته به هپاتیت های ویروسی دیده شده است که شامل افزایشStreptococcus ، Prevotella، Staphylococcacea و Enterococcus و همچنین کاهش Ruminococcus و Clostridium می باشد. هدف از این مطالعه مروری، بررسی و بحث در مورد پروفایل میکروبیوتای دستگاه گوارش در بیماران مبتلا به عفونت مزمن هپاتیت B، C و نقش آنان در پیشرفت سیروز است.

    کلیدواژگان: هپاتیت B، هپاتیت C، میکروبیوتا دستگاه گوارش، سیروز، دیس بیوزیز
  • پونه انگورانی، شیرین حسنی رنجیر، احمدرضا سروش، سید داور سیادت، هانیه سادات اجتهد*، فرشاد شریفی، سید مسعود ارزاقی، حسین فخرزاده، باقر لاریجانی صفحات 113-124

    اختلالات شناختی یکی از معضلات مهم در بحث سلامت عمومی سالمندان در سراسر دنیا به شمار می آید. نقص در ذخیره سازی و یادآوری اطلاعات جدید، اختلال در حافظه کوتاه مدت و سایر مشکلات شناختی از علایم معمول اختلالات شناختی است که متاسفانه تاکنون درمان قطعی مشخصی برای آن یافت نشده است. مطالعات اخیر نشان دهنده ارتباط بین میکروبیوتای روده و بسیاری از اختلالات شناختی از طریق مسیری با عنوان محور میکروبیوتا- روده- مغز است. تصور می شود که از این مسیر میکروبیوتای روده قادر است بر رفتار، عملکرد مغز و اعمال شناختی در دوران پیری اثرگذار باشد. در این مطالعه مروری به بررسی مکانیسم های اثر زمینه ای ارتباط دهنده میکروبیوتای روده و اختلالات شناختی و اثرات مداخله با پروبیوتیک ها بر عملکرد شناختی پرداخته شده است.

    کلیدواژگان: اختلالات شناختی، میکروبیوتا، پروبیوتیک، محور میکروبیوتا-روده-مغز
  • فاطمه زنده بودی، هانیه سادات اجتهد، محمد مهدی قلیان، امیرمحمد مرتضویان*، سارا سهراب وندی، نسیم خورشیدیان، رضا محمدی صفحات 125-139

    براساس تعریف بیان شده توسط سازمان بهداشت جهانی، پروبیوتیک ها در صورتی که به صورت زنده مورد استفاده قرار گیرند اثرات سلامتی بخش بر میزبان دارند. با این حال در سال های اخیر فواید بسیاری در اثر استفاده از سلول های غیر فعال و غیر زنده میکروب ها و یا متابولیت های آن ها مشاهده شده است. بنابراین به نظر می رسد که می توان پروبیوتیک ها را سلول یا عصاره سلول میکروب زنده، غیر فعال و یا حتی غیرزند ه ای معرفی کرد که دارای اثرات سلامتی بخش بر میزبان هستند. بر این اساس پروبیوتیک ها به 3 دسته پروبیوتیک های حقیقی، شبه پروبیوتیک ها و روح پروبیوتیک ها تقسیم بندی می شوند. این مطالعه به مرور اثرات و مکانیسم عملکرد سلامتی بخش سلول های غیرفعال و غیرزنده میکروبی بر میزبان پرداخته است. هم چنین در این مطالعه واژگان پیشنهادی جدید براساس ماهیت سلول یا ماده اثر بخش به گونه ای که تمامی جنبه های سلول میکروبی (زنده، غیر زنده، غیر فعال و عصاره سلولی) را در برگیرد شرح داده شده است.

    کلیدواژگان: پروبیوتیک، پارابیوتیک، سلول غیر زنده، روح پروبیوتیک، شبه پروبیوتیک
  • هانیه مالمیر، شیرین حسنی رنجبر، احمدرضا سروش، ماندانا حسن زاد، احمد اسماعیل زاده، هانیه سادات اجتهد*، باقر لاریجانی صفحات 140-151

    تغذیه فرد محور، رویکرد نوینی در علوم پزشکی می باشد که براساس پروفایل ژنتیکی، نیازهای فردی، شرایط زندگی فرد و متناسب با وضعیت سلامتی و بیماری های زمینه ای آنان است. مطالعات نشان داده اند که تنها تفاوت های ژنتیکی افراد توجیه کننده پاسخ های متفاوت افراد نسبت به درمان های دارویی و رژیم های تجویزی نمی تواند باشد و عوامل مهم دیگری از جمله میکروبیوتای روده در این امر دخیل اند. بدن انسان میزبان اکوسیستمی فعال و پویا تشکیل شده از تعداد بسیار زیادی میکرواورگانیسم می باشد که ژنومی در حدود ده برابر ژنوم انسانی را تشکیل می دهند و با بدن انسان از طریق متابولیت های ترشحی از جمله اسیدهای چرب کوتاه زنجیر و اسیدهای صفراوی ثانویه و محصولات حاصل از تخمیر مانند کینورنین، اندول و مشتقات اندولی، تریپتوفان، سروتونین، هسیتامین و دوپامین تعامل دارند. وزن و میزان متابولیسم بدن و وضعیت سلامت و بیماری فرد در نتیجه ی این تعاملات شکل می گیرد.

    کلیدواژگان: تغذیه فرد محور، میکروبیوتا، رژیم غذایی
  • زهرا حسینی توسل، فاطمه اتحاد مروستی، شیرین حسنی رنجبر، هانیه سادات اجتهد*، سید داور سیادت، باقر لاریجانی صفحات 152-168

    وزیکول های خارج سلولی که به طور طبیعی از انواع سلول ها از جمله باکتری ها آزاد می شوند، با انتقال انواع مواد زیستی، آنزیم ها، فاکتورهای ویرولانس و تنظیم کننده ایمنی و نقش در کلونیزاسیون و راه اندازی مسیرهای سیگنالینگ در میکروبیولوژی پزشکی از اهمیت ویژه ای برخوردارهستند. این وزیکول ها در دستگاه گوارش نیز با ترشح از باکتری های همزیست یا همان میکروبیوتا با مکانیسم های متنوعی بر روی بدن میزبان اثر گذاشته و باعث تغییرات سیستماتیک، متابولیکی و فیزیولوژیکی بسیاری می شود. امروزه  نقش این وزیکول ها در حفظ هموستاز دستگاه گوارش توسط میکروبیوتا و همچنین پاتوژنز و تشخیص بیماری های مرتبط نظیر چاقی، دیابت، سرطان ها، بیماری التهابی روده، اختلالات ذهنی و برخی بیماری های عفونی به اثبات رسیده است. استفاده موثر از این ویژگی می تواند با تعدیل میکروبیوتا و متابولیت های آن و همچنین در قالب وزیکول های خارج سلولی حاصل از پروبیوتیک ها امکان پذیر باشد. بنابراین مطالعه این وزیکول ها در راستای مطالعات میکروبیوتا و پروبیوتیک های نسل بعد رویکرد جدیدی در مطالعات بالینی ارایه می دهد. مطالعه مروری به بررسی چگونگی تاثیر وزیکول های خارج سلولی حاصل از میکروبیوتا بر سلامت بدن و بروز بیماری ها پرداخته است.

    کلیدواژگان: میکروبیوتا، وزیکول های خارج سلولی، پروبیوتیک های نسل جدید
  • رضوان یعقوب فر، فرزام وزیری، سید علی نجومی، ابوالفضل فاتح، شهره خاتمی*، سید داور سیادت صفحات 169-180

    میکروبیوتای روده تولید مولکول های سیگنالینگ، مانند سروتونین (5-Hydroxytryptamine: 5-HT) را در میزبان تنطیم می کنند. سروتونین یک آمین بیوژنیک است که به عنوان یک نوروترنسمیتر در روده و مغز حضور دارد. بین میکروبیوتای دستگاه گوارش انسان و سیستم سروتونین تعامل کاملی وجود دارد. میکروبیوتای روده نقش مهمی در مسیرهای سیگنالینگ سروتونین از طریق محور روده- مغز ایفا می کند و نقش مهمی در پاتوفیزیولوژی بیماری های متابولیکی و فیزیولوژیکی مرتبط با سروتونین دارد. هدف مطالعه حاضر، بررسی ارتباط بین میکروبیوتای روده و نقش آن در تنظیم سطح سروتونین محیطی است. با توجه به عدم پژوهش کافی و تعیین نشدن ارتباط دقیق بین میکروبیوتا و سیستم سروتونین، اهمیت این مطالعه مروری دو چندان است. در مطالعات متعدد تغییر در میکروبیوتای روده ممکن است سبب تعدیل سیگنالینگ سروتونین شود. همچنین هرگونه اختلال در سیستم سروتونین و عدم هومیوستازی در آن می تواند در تغییر هومیوستازی میکروبیوتای روده به دیسبیوزیس موثر باشد و در نهایت باعث ایجاد التهاب در روده و اختلالات دستگاه گوارش شود. امروزه با افزایش مطالعات در زمینه  مکانیسم های دقیق تعامل بین میکروبیوتای روده و سیستم سروتونین مشخص شده است که بین میکروبیوتای دستگاه گوارش و سطح سروتونین ارتباط وجود دارد. در این راستا مطالعه حاضر نشان داد که میکروبیوتای روده می تواند بر سیستم سروتونین در محور روده و مغز تاثیرگذارد. همچنین سیگنالینگ سروتونین در مسیر محور روده- مغز ممکن است در راهکارهای درمانی جدید برای بهبود اختلالات مرتبط با سروتونین در نظر گرفته شود. از این رو، مطالعات بیش تری به منظور تعیین دقیق تر ارتباط بین میکروبیوتای روده و سیستم سروتونین پیشنهاد می شود.

    کلیدواژگان: سروتونین، میکروبیوتا، میکروبیوم، محور روده- مغز، نوروترنسمیتر
  • ذکرا زاغی، سید داور سیادت، هانیه سادات اجتهد*، نوشین شیرزاد، شیرین حسنی رنجبر، باقر لاریجانی صفحات 181-199

    سندرم تخمدان پلی کیستیک (PCOS) یک اختلال پیچیده متابولیک و غدد درون ریز است که 13-8 درصد از زنان سنین باروری را در سراسر جهان تحت تاثیر قرار می دهد. این اختلال معمولا با اختلالات قاعدگی، ناباروری، چاقی و مقاومت به انسولین همراه است. اگرچه دلیل اصلی این سندرم ناشناخته است، اما محققان طی چند سال اخیر ارتباط بین تغییرات میکروبیوم روده (دیس بیوزیس) را با بسیاری از انواع بیماری های غدد درون ریز نشان داده اند. لذا این مقاله مروری با هدف درک بهتر نقش میکروبیوم روده در ایجاد و پیشرفت بیماری سندرم تخمدان پلی کیستیک و مکانیسم های زمینه ساز این بیماری انجام شده است. براساس جمع بندی یافته های اخیر در مورد نقش میکروبیوتای روده در بروز این بیماری، هرچند هنوز نمی توان با قطعیت در این خصوص نتیجه گیری کرد اما شواهدی وجود دارد که نشان می دهد با کنترل متابولیک افراد شاید بتوان از بروز PCOS پیشگیری کرد. به منظور ارایه رویکردهای درمانی جدید برای زنان مبتلا به PCOS، روشن شدن مکانیسم های احتمالی زمینه ای از اهمیت ویژه ای برخوردار است. مطالعات نشان داده اند که اصلاح میکروبیوم روده در زنان مبتلا به PCOS، با استفاده از مداخلات پروبیوتیک، پری بیوتیک، سین بیوتیک و روش های پیوند میکروبیوتای مدفوع، می تواند در بهبود بسیاری از علایم این سندرم و جلوگیری از بروز عوارض بیش تر موثر باشد. بنابراین توصیه می شود در کنار سایر درمان های متداول، تعدیل میکروبیوتای روده هم مورد توجه قرار گیرد. البته به تحقیقات و کاوش بیش تری در این زمینه در آینده نیاز می باشد.

    کلیدواژگان: سندرم تخمدان پلی کیستیک، میکروبیوتای روده، میکروبیوم، دیس بیوزیس
  • هانیه سادات اجتهد، وحیده اویسی، عذرا طباطبائی ملاذی*، سلمان شیروانی راد، فریده رضی، باقر لاریجانی صفحات 200-211
    سابقه و هدف

    علایم گوارشی در کنار علایم تنفسی در بیماران کووید-19 ثبت شده و نشان از نقش میکروبیوتا در این بیماری دارد. هدف از انجام این مطالعه علم سنجی، بررسی مقالات چاپ شده در زمینه ارتباط میکروبیوتا و کووید-19 در راستای رسیدن به راهکارهای جدید جهت کنترل همه ‏گیری کووید-19 است.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه استنادی جستجو در عنوان و چکیده مقالات در فاصله زمانی اول ژانویه تا پانزدهم اکتبر 2020 در پایگاه استنادی اسکوپوس انجام گرفت. پس از استخراج اطلاعات، تمامی مراحل تحلیل داده‏ها به‏وسیله گزینه "تجزیه و تحلیل نتایج"در پایگاه اسکوپوس، نرم‏افزار SPSS و تحلیل شبکه VOSviewer انجام شد.

    یافته ها

    به‏طور کلی 87 مقاله معیار ورود به مطالعه را داشتند. بیش‏ترین تولید علم در ماه جولای (20 مدرک) بود. بیش‏ترین حوزه موضوعی مورد تحقیق به "طب" (66 رکورد) تعلق داشت. بیش‏ترین تولیدات علمی از کشور آمریکا (14/24درصد) و قسمت اعظم وابستگی دانشگاهی به “Chinese University of Hong Kong” (54/8 درصد) از کشور چین بود. بیش‏ترین سهم از مقالات (05/8 درصد) در مجله“Lancet Gastroenterology and Hepatology” چاپ شده بود. تعداد کل استنادات 401 بار و شاخص H برابر با 9 بود. در شبکه همکاری نویسندگان، نویسنده برتر از چین بود، اما در شبکه همکاری کشورها، اولویت با آمریکا بود. از منطقه خاورمیانه، 6 مقاله توسط کشورهای ایران، قطر، ترکیه و اردن (بیش‏ترین استناد برابر با 5) منتشر شده بود.

    استنتاج

    تحقیقاتی در راستای شفاف‏سازی نقش میکروبیوتا در عفونت ویروسی کووید-19 صورت گرفته است. ولی نیاز به پژوهش‏های گسترده ‏تر می‏ باشد.

    کلیدواژگان: میکروبیوتا، کووید-19، علم سنجی، اسکوپوس
|
  • Bagher Larijani* Page 1
  • Sheyda Damoogh, Mehrad Vosough, Sarvenaz Falsafi*, Ava Behrouzi Pages 2-11
    Background and purpose

    Pseudomonas aeruginosa is an indispensable pathogenic agent that can lead to serious infections. Antibiotic resistance is really common among bacteria, so, new therapeutic agents could be of great help in overcoming this problem. Based on previous studies, probiotic strains have a protective effect against pathogenic or Image result for opportunist bacteria opportunistic bacteria thorough various mechanisms. The main purpose of the present study was to evaluate the influence of E. coli Nissle 1917 as a probiotic strain on Pseudomonas aeruginosa strains.

    Materials and methods

    In this experimental study, MIC and Disk Diffusion techniques were used to investigate the effect of E. coli Nissle 1917 on Pseudomonas aeruginosa strains. Effect of antibacterial activity of the probiotic strain was evaluated after 24h at 37°C.

    Results

    The highest concentration of E. coli Nissle 1917 showed the most effective antibacterial activity against clinical and standard Pseudomonas aeruginosa strains after 24h.

    Conclusion

    Probiotic bacteria can have a positive effect on medical aspects, especially because of having access to numerous antibiotic resistance pathways. Therefore, due to lack of suitable antibiotics for several infections, probiotics could be highly helpful. Various concentrations of probiotic bacteria can also inhibit the pathogenic strain.

    Keywords: MIC, E. coli Nissle1917, Pseudomonas aeruginosa
  • Hanieh-Sadat Ejtahed, Zahra Hoseini Tavassol, Shirin Hasani-Ranjbar, Ahmad-Reza Soroush, Seyed Davar Siadat, Bagher Larijani* Pages 12-20
    Background and purpose

    Increasing prevalence of obesity over the past few decades constitutes a global health challenge. Recent evidence suggests that gut microbiota may contribute to weight control. So, the present study aimed at comparing the frequency of different bacteria in gut microbiota between obese and normal weight people in Iran.

    Materials and methods

    Thirty normal weight (BMI of 18.5- 25 kg/m²) and 27 obese adults (BMI of 30 kg/m² or higher) were included in this case-control study. Dietary intake was assessed using food frequency questionnaire (FFQ). Anthropometric measurements and collection of blood and faecal samples were also done. Then, gut microbiota composition was assessed using quantitative real-time PCR.

    Results

    The mean age of participants and concentrations of fasting blood glucose and insulin, insulin resistance index, triglyceride concentration and hsCRP were higher in obese group than the normal group (P<0.05). The frequency of Akkermansia was significantly higher in individuals with normal weight than obese individuals (P=0.003). On the other hand, the frequencies of Prevotella and Lactobacillus genera were higher in obese individuals (P>0.05).

    Conclusion

    In this study, the frequencies of some bacterial genera of intestinal microbiota were significantly different between obese and normal weight individuals. Therefore, population-based studies are needed to confirm current findings. Moreover, in order to achieve personalized medicine goals, information on gut microbiota composition could be helpful.

    Keywords: gut microbiota, microbiome, obesity, normal weight
  • Salman Shirvanirad, Amirabbas Nikkhah, Mohammad Mahdi Orvatinia, Hanieh-Sadat Ejtahed, Negar Sarhangi, Hamid Reza Aghaei Meybodi, Mandana Hasanzad* Pages 21-37

    Precision medicine is a new approach in medical sciences aimed at individualizing treatment, reducing adverse drug reactions (ADRs), and decreasing health care costs. Precision medicine is also able to maintain the health of individuals by regulating their composition of microorganisms (microbiota) using specific methods. Microbiota is the total stock of microbial species in different organs of a human body and their set of genes are called microbiome. The composition of microbiota is unique in each individual and is directly associated with genetic and invironmental facors, including lifestyle, and certain medications. The human gut is strongly influenced by bacterial communities. Evidence suggests that gut microbiota is involved in oncological diseases. Therefore, microbiota plays a key role in maintaining human health and reducing the risk of diseases in unstable environments. Generally, the microbiome appears to be a vital part of the precision medicine approach, since it leads to interpersonal diversity in all facets of a disease and also represents a changeable component that could increasingly be considered as a therapeutic target and improve drug resistance and responses. In this review, we highlight the importance of the gut microbiota and microbiome in cancer and their functions as therapeutic biomarkers in precision medicine approach.

    Keywords: precision medicine, microbiota, microbiome, cancer
  • Samira Tarashi, Mir Davood Omrani, Arfa Moshiri, Seyed Davar Siadat* Pages 38-46

    Some organisms may modulate a healthy state or cause disorders by disruption or induction of several signaling pathways in human body. According to recent evaluations, numerous metabolic disorders such as diabetes, obesity, cardiovascular diseases, mental disorders, and cancers are as the result of bacterial interactions with the host. Various species of the bacteria, called commensal microbiota, live in normal human body which modulate some of the host critical functions by different mechanisms. Induction of epigenetic modifications in host cells that are important in the maintenance of homeostasis or induction of disorders is amongst these mechanisms. Indeed, different factors may induce epigenetic modifications. For example, diet and its effect on microbiota community may epigenetically change the expression of some specific genes. Such modifications may also be dangerous and inherited to next generations. The current review tried to explain the inter-talk between gut microbiota and epigenetic modifications in health and disorders.

    Keywords: gut microbiota, epigenetics, DNA methylation, histone modification, miRNA
  • Nazli Namazi, Zohreh Sajjadi Hazaveh, Elham Akhtari, Mohammad Hossein Ayati*, Bagher Larijani Pages 47-58
    Background and purpose

    There are some evidences about the effects of probiotics on controlling different types of diabetes and reviewing these studies could be of great help in clarifying the efficacy of these dietary supplements in management of diabetes. Thus, we aimed to review the role of probiotics on glycemic control and other biochemical parameters in patients with diabetes.

    Materials and methods

    An umbrella review of systematic reviews, meta-analyses, systematic reviews and meta-analysis in English and Persian were performed by thorough search in PubMed and Scopus. Eligible studies on the effects of probiotics in patients with diabetes published up to 30 September 2020 were selected.

    Results

    Thirty one eligible papers were identified. In these studies, the effects of probiotic supplements or probiotic food products on glycemic status (n=18), lipid profile (n=12), inflammatory and oxidative stress factors (n=11), blood pressure (n=4), and Body Mass Index (n=2) in patients with type 2 diabetes and gestational diabetes were investigated.

    Conclusion

    Findings revealed positive effects of probiotic supplements on glycemic status, lipid profile, blood pressure, oxidative stress and inflammation in patients with type 2 diabetes, and gestational diabetes. However, due to high heterogeneity in some parameters, further high quality double-blind clinical trials can shed light on the effectiveness of these supplements.

    Keywords: probiotics, diabetes mellitus, oxidative stress, inflammation, lipid profile
  • Mohammad Reza Amini, Maryam Aalaa, Mahnaz Sanjari, Neda Mehrdad, Mohammad Reza Mohajeri Tehrani, Hanieh-Sadat Ejtahed* Pages 59-70

    Diabetic foot ulcer (DFU) is one of the common reasons for non-traumatic amputation of the lower limbs, which requires proper diagnosis, proper collection of specimens, careful selection of antibiotics, treatment of infection based on the disease condition, quick decision about whether or not surgery is necessary and other types of wound care. Probiotics are suggested as non-pathogenic microorganisms due to antibiotic resistance in the treatment of DFU. The effects of probiotics on immune function, skin diseases, and diabetes have been studied and recent evidence suggests their effect on DFU through controlling hyperglycemia, improving immune function, and modulating the microbiota as possible mechanisms. In this review article, we discuss the role of probiotics in healing chronic infected wounds of the diabetic foot from several perspectives including the role of microbiota in glycemic control, the effect of probiotics on the immune system, inflammatory markers, wound healing acceleration, and infection control. Topical application and oral intake of probiotics, especially when used as adjunctive therapies with antibiotics, seems to facilitate the healing process of infected diabetic foot ulcers.

    Keywords: diabetic foot ulcer, infection, microbiota, probiotics
  • Arefeh Shahriary, Zahra Hoseini-Tavassol, Ahmad-Reza Soroush, Hanieh-Sadat Ejtahed*, Bagher Larijani Pages 71-83

    Diabetes and obesity are among the most important metabolic disorders which are of worldwide concern. Today, it has been proven that the diversity and composition of the intestinal microbiota play a key role in the incidence and control of metabolic diseases via regulating the metabolism and immune responses of the host. Previous studies reported links between Akkermansia muciniphila, a commensal bacterium in the gut microbiota, and obesity and diabetes. Human and animal studies have shown that this mucin-degrading bacterium is effective in preventing obesity and diabetes by reducing intestinal wall permeability and preventing metabolic endotoxemia and inflammation, as well as modulating energy and fat metabolism. New evidence shows that both forms of the A. muciniphila (live bacterium or its pasteurized form) can control the disease. Considering the difficulties of the survival and cultivation of this anaerobic bacterium and in order to help optimal use of A. muciniphila in clinical treatments of metabolic diseases, in this study we compared the effect of live and pasteurized A. muciniphila. Besides, we investigated the effects of this bacterium as the next generation of probiotics on obesity and management of diabetes.

    Keywords: Akkermansia muciniphila, obesity, diabetes, microbiota, pasteurization, probiotics
  • Sahar Azari, Seyed Davar Siadat, Pooneh Rahimi*, Sara Ahmadi Badi, Mohammadreza Aghasadeghi, Golnaz Bahramali Pages 84-102

    Non-responsiveness or poor responsiveness to vaccines are challenging issues in vaccine development, and efforts have been made to find out the potential reasons for these conditions. Intestinal microbiome plays a key role in regulating and development of immune system and the composition and diversity of microbiota in different individuals on the one hand, and the imbalance of intestinal microbial population (Dysbiosis) on the other hand, could be considered as the most effective factors on the human immune system’s response to vaccines. Herein, we reviewed studies on the relationships between gut microbiome and immune response to vaccines. It is known that higher relative abundance of Actinobacteria and Firmicutes could induce more effective immune response to vaccines. In contrast, higher relative frequencies of Proteobacteria and Bacteroidetes are reported in weak immune response to vaccines. There is a strong interaction between the development of immune system and the composition of microbiota throughout life, therefore, it is important to determine the best times for examinations and using the most accurate methods, including sequencing the entire genome and Next Generation Sequencing (NGS). However, interpretation of the results of these researches depends on study designs, inclusion/exclusion criteria, timing of sampling according to the time of vaccination, and the methods used in each study. These considerations could lead to more reliable results and provide better understanding on the crosstalk between microbiota and immune response to vaccines, which will consequently improve vaccine efficacy.

    Keywords: microbiota, vaccine, response, dysbiosis
  • Parisa Torkamanzadeh Asadabadi, Mohamad Mehdi Suri, Seyed Davar Siadat, Mohammadreza Aghasadeghi, Pooneh Rahimi, Sara Ahmadi Badi, Mohamad Zaheri Birgani, Atiyyeh Motahhary, Golnaz Bahramali* Pages 103-112

    Hepatitis B and C viruses are major public health problems. These viruses can chronically lead to liver disease such as fibrosis, cirrhosis, and hepatocellular carcinoma, which often increase mortality in these patients. According to previous studies, the liver is highly affected by changes in the microbiota of gastrointestinal tract and immune system damage caused by inflammation due to viral hepatitis. Significant advances have been made in identifying gastrointestinal microbiota in cirrhotic patients associated with viral hepatitis and its use in their prognosis and treatment in recent years. Unique bacterial profiles are observed in cirrhotic patients associated with viral hepatitis, including increased numbers of Streptococcus, Prevotella, Staphylococcus, and Enterococcus, as well as decreased numbers of Clostridium and Ruminococcus. The purpose of this review was to summarize and discuss the gastrointestinal microbiota profile in patients with chronic hepatitis B and C and its role in the progression of cirrhosis.

    Keywords: hepatitis B, hepatitis C, guts microbiota, cirrhosis, dysbiosis
  • Pooneh Angoorani, Shirin Hasani-Ranjbar, Ahmad-Reza Soroush, Seyed Davar Siadat, Hanieh-Sadat Ejtahed*, Farshad Sharifi, Seyed Masoud Arzaghi, Hossein Fakhrzadeh, Bagher Larijani Pages 113-124

    Cognitive disorders are one of the major public health issues in older population worldwide. Problems in forming and storing new memories, short-term memory impairment, and other cognitive problems are common symptoms of cognitive disorders that have no definite treatment yet. Recent studies have shown an association between gut microbiota and cognitive impairments described as microbiota-gut-brain axis. It seems that gut microbiota is able to influence behavior, brain system, and cognitive functions through this pathway in old age. In this review, the underlying mechanisms of the effect of gut microbiota on cognitive disorders and the role of dietetic intervention with probiotics in cognitive function are discussed.

    Keywords: cognitive disorders, microbiota, probiotics, microbiota-gut-brain axis
  • Fatemeh Zendeboodi, Hanieh-Sadat Ejtahed, Mohammad Mahdi Gholian, Amir Mohammad Mortazavian*, Sara Sohrabvandi, Nasim Khorshidian, Reza Mohammadi Pages 125-139

    According to the World Health Organization, viable probiotics could have health effects. However, in recent years, many benefits have been observed through application of inactive and non-viable cells of microbes or their metabolites. Therefore, probiotics could be defined as viable, inactive, or non-viable microbial cells or cell extracts that have beneficial health effects on the host. Based on the proposed terminology, probiotics are divided into three categories: real probiotics, pseudo-probiotics, and ghost probiotics. This article reviewed the beneficial effects and underlying mechanisms of inactive and non-viable microbial cells on the host. Also in this article, new proposed terms are described based on the nature of the cell or active ingredient so that it could cover all aspects of the microbial cell (viable, non-viable, inactive, and cell extract).

    Keywords: probiotics, parabiotics, non-viable cell, ghost probiotics, pseudo-probiotics
  • Hanieh Malmir, Shirin Hasani-Ranjbar, Ahmad-Reza Soroush, Mandana Hasanzad, Ahmad Esmaillzadeh, Hanieh-Sadat Ejtahed*, Bagher Larijani Pages 140-151

    Personalized nutrition is a new approach in medical sciences that is based on genetic profile, individual needs, and environmental conditions considering health status and chronic diseases of every person. Studies have shown that genetic differences cannot solely justify various responses to medications and diets, and other important factors including gut microbiota are also involved. Human body hosts an active and dynamic ecosystem composed of a large number of microorganisms consisting of genes about ten times more than the human genome. Gut microbiota interacts with the human body through releasing metabolites such as short-chain fatty acids and secondary bile acids and fermentation products such as kynurenine, indoles and indole derivatives, tryptophan, serotonin, histamine, and dopamine. Body weight, metabolic rate, and health and diseases are formed as a result of these interactions.

    Keywords: personalized nutrition, microbiota, diet
  • Zahra Hoseini Tavassol, Fatemeh Ettehad Marvasti, Shirin Hasani-Ranjbar, Hanieh-Sadat Ejtahed*, Seyed Davar Siadat, Bagher Larijani Pages 152-168

    Extracellular vesicles, naturally released from all cell types including bacteria, are of great importance in medical microbiology due to transporting a variety of biomaterials, enzymes, and virulence factors, regulating immunity, and having roles in colonization and initiation of signaling pathways. These vesicles are also secreted from microbiota in the gastrointestinal tract and affect the host through various mechanisms by causing many systematic, metabolic, and physiological changes. Nowadays, the role of these vesicles is proven in maintaining gastrointestinal homeostasis, the pathogenesis, and diagnosis of related diseases such as obesity, diabetes, cancer, inflammatory bowel disease, mental disorders, and infectious diseases. Effective use of these characteristics could be possible by modulating the microbiota and its metabolites and using extracellular vesicles derived from probiotics. Therefore, the study of these vesicles as microbiota-derived products and next generation probiotics offers a new approach in clinical studies. The present study investigates how the microbiota-derived extracellular vesicles affect the hostchr('39')s health and play underlying roles in various diseases.

    Keywords: microbiota, extracellular vesicles, next generation probiotics
  • Rezvan Yaghobfar, Farzam Vaziri, Seyed Ali Nojomi, Abolfazl Fateh, Shohreh Khatami*, Seyed Davar Siadat Pages 169-180

    Gut microbiota regulates the production of signaling molecules, such as serotonin or 5-Hydroxytryptamine: 5-HT in the host. Serotonin is a biogenic amine that acts as a neurotransmitter in the gut and brain. There is a perfect interaction between human gastrointestinal microbiota and the serotonin system. The gut microbiota plays an important role in the serotonin signaling pathways through the gut-brain axis. It also has a major role in the pathophysiology of serotonin-related metabolic and physiological diseases. The aim of this review was to investigate the relationship between gut microbiota and their role in regulating peripheral serotonin levels. This study could be highly important since there is paucity of information on the relationship between intestinal microbiota and the serotonin system. Numerous studies have shown that changes in the gut microbiota may modulate serotonin signaling system. Also, any disorder in the serotonin system and lack of homeostasis in this system can be effective in the homeostasis shift of intestinal microbiota to dysbiosis and ultimately play a role in causing inflammation in the intestine and gastrointestinal disorders. Evidence on the exact mechanisms of the interaction between intestinal microbiota and serotonin levels indicates a link between intestinal microbiota and this system. Current review showed that gut microbiota could affect the serotonin system through the gut-brain axis. Serotonin signaling in the gut-brain axis could be considered in new therapies to improve serotonin-related disorders. Therefore, further studies are proposed to more accurately determine the association between the gut microbiota and the serotonin system.

    Keywords: serotonin, microbiota, microbiome, gut-brain axis, neurotransmitter
  • Zekra Zaghi, Seyed-Davar Siadat, Hanieh-Sadat Ejtahed*, Nooshin Shirzad, Shirin Hasani-Ranjbar, Bagher Larijani Pages 181-199

    Polycystic ovary syndrome (PCOS) is a complex endocrine disorder that affects 8-13% of women at reproductive age worldwide. This disorder is usually associated with menstrual disorders, infertility, obesity, and insulin resistance. The underlying cause of this syndrome is unknown, however in recent years, researchers have shown an association between intestinal microbiota alterations )dysbiosis( and many types of endocrine diseases. Therefore, this review article aimed to improve understanding about the role of intestinal microbiome in development and progression of polycystic ovary syndrome and the underlying mechanisms of this disease. Based on recent findings on the role of intestinal microbiota in the development of this disease, metabolic control may help to prevent that, however it is not yet conclusive. Exploring possible underlying mechanisms is of particular importance for providing new treatment approaches in women with polycystic ovary syndrome. Studies showed that modification of intestinal microbiome in women with PCOS using probiotics, prebiotics, synbiotics, and fecal microbiota transplantation could be effective in improving many of the symptoms of this syndrome and preventing further complications. Therefore, gut microbiota modification is recommended to be considered along with other common treatments. Of course, more research is needed in this field.

    Keywords: polycystic ovary syndrome, gut microbiota, microbiome, dysbiosis
  • Hanieh-Sadat Ejtahed, Vahideh Oveissi, Ozra Tabatabaei-Malazy*, Salman Shirvani Rad, Farideh Razi, Bagher Larijani Pages 200-211
    Background and purpose

    Gastrointestinal symptoms along with respiratory symptoms recorded in patients with Covid-19 indicate the role of microbiota in this disease. The purpose of this scientometric study was to assess the articles published on the relationship between microbiota and Covid-19 in order to control the pandemic by reaching new strategies.

    Materials and methods

    Relevant articles were searched in Scopus database by titles and abstracts, published from January 1 to October 15, 2020. Data analysis was performed by analysis tools available in Scopus database, SPSS and VOSviewer network analysis version 1.6.15.

    Results

    Overall, 87 papers were included. The most productive time was July in which 20 articles were published. The top subject area was medicine (n=66 papers). The first productive country was the USA (24.14%), and the top institute was the Chinese University of Hong Kong (8.54%) in China. The top source was the Lancet Gastroenterology and Hepatology journal that published 8.05% of the articles. Total number of citations were 401 and their H‑index was 9. Top author and top country in the co-authorship network assessment or international collaboration were from China and the USA, respectively. From the Middle East, six articles were published on microbiota and Covid-19 by Iran, Jordan, Qatar, and Turkey and the highest cited article (5 times) was  from Jordan.

    Conclusion

    Some research has been carried out to investigate the role of microbiota in developing Covid-19. However, further studies are needed to clarify this role.

    Keywords: microbiota, Covid-19, scientometrics, Scopus